ODIOSUL ASASIN I. G. DUCA ȘI PRACTICILE SALE „DEMOCRATICE”

-15 Noembrie 1933: Căderea guvernului Vaida și venirea la putere a guvernului liberal sub conducerea lui I.G. Duca – cu Nicolae Titulescu la externe, având ca misiune, nimicirea Mișcării Legionare. Dizolvarea parlamentului și fixarea noilor alegeri pentru 20 Decembrie. Mișcarea Legionară intră in campania electorală cu mare avânt, având liste in 66 de județe. Mare curent pentru Legiune.

-20 Noembrie 1933: Ziarul „Calendarul” este suspendat pe timp de 12 zile pentru un articol împotriva camarilei (Lupeasca). Intră in luptă pentru susținerea Legiunii, ziarul „Cuvântul” condus de Prof. Nae Ionescu.

-22 Noembrie 1933: Studentul legionar Virgil Teodorescu este împușcat de poliție la Constanța, in timp ce lipea afișe electorale. Este primul legionar căzut in lupte (cea dintâi jertfa a Legiunii).

-28 Noembrie 1933: Este asasinat la Iași legionarul Niță Constantin.

-4 Decembrie 1933: Căpitanul Corneliu Z. Codreanu dă o circulară prin care înfierează prigoana dezlănțuită de guvernul liberal și arată ca autor -asasini și schingiuitori ai legionarilor pe: I.G. DUCA, Niculae Titulescu, Victor Iamandi, Inculeț,Victor Antonescu, Valer Roman, gen. Dumitrescu, com. jandarmilor și Eugen Cristescu, directorul general al Siguranței. Circulara a fost publicata și in ziarul „Cuvantul” din 24 Decembrie 1933 sub titlul: „Un cuvânt in chestiunea Gărzii de Fier”.

-10 Decembrie 1933: A treia dizolvare a Gărzii de Fier. Guvernul liberal al lui I. G. Duca dizolvă Garda de Fier, pentru a o împiedica să participe la alegeri, deoarece curentul în mase devenise foarte puternic. Peste 20.000 de legionari sunt arestați in noaptea de 9 spre 10 Decembrie 1933. Legionarii sunt scoși in afara legii, schingiuiți si aruncați în temnițe. Căpitanul Corneliu Z. Codreanu, urmărit pentru a fi ucis, nu este găsit.. Toate publicațiile legionare sunt suprimate, sediile devastate și închise.

-12 Decembrie 1933: Este asasinat legionarul Bălăianu Nicolae, plugar, Vlașca.

-12 Decembrie 1933: Este asasinat legionarul Toader Toma, croitor, Tecuci.

-29/30 Decembrie 1933: Eliberat din închisoarea Jilava în ziua de 29 Decembrie, Comandantul Legionar Sterie Ciumetti, este asasinat mișelește de poliție in noaptea de 29/30 Dec., iar cadavrul sau aruncat în lacul Fundeni (lângă Ostrov), dela marginea Bucureștiului.

-29/30 Decembrie 1933: Pe peronul gării Sinaia, este P E D E P S I T prim-ministrul liberal-criminal I.G. Duca, care a ordonat prigoana sălbatică împotriva Gărzii de Fier și asasinatele pomenite mai sus.

-30 Decembrie 1933: Este asasinat legionarul Gheorghe Bujgoli, colonist Dobrogea.

-12 Ianuarie 1934: Este asasinat legionarul Negrea Gheorghe, plugar din Fardea,

Severin, s.a.m.d.

(Vezi: „Monitorul Oficial”, 1933 (datele cuprinse mai sus);

(Vezi: „Cronologie Legionara”, Colectia „Omul Nou”, 1953).

Ptr. conformitate: Nicolae Nițã

Iată pe cine au omorât legionarii! Acum pe peronul gării din Sinaia, I. G. Duca are o placă comemorativă, ca și cum ar fi un erou al nației. Ca dovadă că nu adevărul guvernează în România de azi!

Un gând despre „ODIOSUL ASASIN I. G. DUCA ȘI PRACTICILE SALE „DEMOCRATICE”

  1. Pingback: Pedepsirea, pe 29/30 decembrie 1933, a lui I. G. Duca de către legionari | Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Lasă un comentariu