A trecut la Domnul luptătorul naţionalist Costel Condurache

Coste Condurache

Luni seara, 29 iulie, ca urmare a suferinţei provocate de un grav accident de circulaţie în Bulgaria, în urmă cu mai multe zile şi după care rămăsese paralizat, a murit Costel Condurache, un soţ şi tată devotat dar în acelaşi timp şi un vechi militant naţionalist, implicat în renaşterea fenomenului legionar în România, încă de la începutul anilor ’90. 

Clujeanul Costel Condurache a făcut parte din echipa coagulată în jurul primei publicaţii neo-legionare din Banatul postdecembrist, Gazeta de Vest. După dispariţia revistei, a continuat să activeze în cercurile naţionaliste, înfiinţând Asociaţia PREZENT!, cu scopul promovării memoriei foştilor luptători anticomunişti, în special a “Sfântului Închisorilor”, Valeriu Gafencu. A mai fost colaborator al revistei identitare Permanenţe.

Redacţia FrontPress este alături în gând şi rugăciune de soţia Cezarina, de fiul Corneliu de doi ani şi de pruncul încă nenăscut din pântecele mamei. Costel Condurache, PREZENT! Sursa: FrontPress.ro 

Iată ce aflăm şi de pe http://www.apologeticum.ro:

„Cu durere vă anunțăm plecarea dintre noi a fratelui Costel Condurache, organizator a multe pomeniri închinate Sfinților Mărturisitori din temnițele comuniste. Tragica dispariție s-a petrecut astăzi 29 iulie 2013, orele 19:20, după o agonie de câteva zile în urma unui accident de mașină. Rămâne un model de urmat în propovăduirea sfințeniei și mărturiei naționalist-creștine pe care au dat-o Sfinții Închisorilor din România.Dumnezeu să-l așeze cu drepții!

Citiți și Bunul Dumnezeu să îl odihnească cu drepții pe fratele nostru, Costel

Costel Condurache, prietenul nostru, a avut de săptămîna trecută un accident foarte grav. Întorcîndu-se, cred, din Sfîntul Munte, în Bulgaria maşina în care era s-a rostogolit de cîteva ori. Costel a fost paralizat complet, din cauza unei fracturi a coloanei vertebrale imediat sub gît. Îşi mai putea mişca ochii şi maxilarul, şi cam atît. Lăcrima la gîndul că a ajuns povară altora, după ce în ultimii 23 de ani a dus în spinare, de multe ori la propriu, fizic, toate ostenelile şi greutăţile ultimilor mărturisitori ai unei generaţii exterminate în temniţele comuniste.

Costel era prietenul tuturor bătrînilor deţinuţi politici şi era prezent la toate evenimentele organizate de aceştia, fie că erau la Bucureşti, la Aiud, la Tîrgu Ocna, la Turda, la Cluj sau la Timişoara. S-a implicat personal în editarea a zeci de volume de literatură memorialistică şi în apariţia a cîteva reviste, între care Gazeta de Vest, care apărea la Timişoara la începutul anilor 90, iar mai apoi revista Permanenţe, dar şi multe alte publicaţii. Prin eforturile sale personale s-au salvat amintirile şi memoria unei generaţii întregi, în orice formă a fost cu putinţă: scrise, vorbite, înregistrate. Iernile cu troiene îl surprindeau cu rucsacii de cărţi şi reviste în spinare, încercînd să bucure inimile ultimilor bătrîni scăpaţi din temniţele comuniste.

Dacă astăzi se ştie ceva în România despre Sfinţii Închisorilor, i se datorează, în mare parte şi lui Costel Condurache. Neîncetatele sale osteneli au scăpat de la anonimat şi uitare totală faptele minunate ale jertfei unei întregi generaţii.

Toată disputa născută în jurul Sfîntului Valeriu Gafencu şi în jurul cetăţeniei de onoare oferită lui de primăria oraşului Tîrgu Ocna i se datorează în cea mai mare parte lui Costel Condurache, pentru că el a avut această idee şi a supus-o dezbaterii primăriei oraşului, care a aprobat-o în urmă cu cîţiva ani.

Mare parte din înregistrările şi interviurile cu Părintele Dionysie Ignat i se datorează tot lui Costel, care a insistat pe lîngă ucenicii sfîntului de la chilia Sf. Gheorghe – Colciu să nu lase neînregistrată nici o mărturie şi a primit binecuvîntarea bătrînului pustnic. Prin el, oaza de viaţă duhovnicească de la chilia Bătrînului Dionysie a răcorit ani de zile sufletele însetate de sfinţenie ale celor ce nu au putut ajunge în Athos. Deplin ancorat în trăirea creştină şi în prezenţa la toate slujbele Bisericii, Costel Condurache reprezintă pentru mulţi reperul întoarcerii la Hristos ori al întîlnirii cu El. Cu încă 10-20 de tineri rîvnitori şi neobosiţi precum fratele Costel, România întreagă ar fi arătat astăzi complet diferit.

Costel Condurache are un copil de doi ani şi un altul care e pe drum, în pîntecele soţiei sale. Orice ajutor socotiţi că se poate oferi acestei familii greu încercate, în primul rînd în rugăciuni, dar şi în bani, pentru familia sa sînt binevenite.”

Dumnzeu să-l ierte si să-l odihnească cu drepţii!

3 gânduri despre „A trecut la Domnul luptătorul naţionalist Costel Condurache

  1. Pingback: COSTEL CONDURACHE a trecut la cele vesnice | Saccsiv's Weblog

  2. Am cunoscut acesta familie doar pe net si i-am indragit din prima clipa, marturisesc ca nu sunt vrednica sa-i pomenesc nici macar numele cand stiu cate a facut pentru neamul asta romanesc,ramasita asta care mai exista. Indraznesc, in neputinta mea de a fi la inaltimea acestui mare om, sa spun: Dumnezeu si Maicuta Domnului impreuna cu Sfintii Mucenici Marturisitori sa-l odihneasca in pace, sa-i daruiasca mantuirea sufletului sau si veselia vesnica in imparatia Sa. Iar pe sotie si copilasi sa-i aiba pururi sub ocrotirea lor. Dumnezeu sa-l ierte.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s