Politicienii vând ţara, iar românii se apără cum pot – Noi proteste împotriva Chevron la Pungeşti

Vaslui: Protestele continua la Pungesti, unde Chevron urmeaza sa amplaseze sondele de explorare

proteste-gazele-de-sist-barlad

Cateva sute de persoane protesteaza in localitatea Silistea, comuna Pungesti, acolo unde compania americana Chevron urmeaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din judet, relateaza Agerpres. 

Oamenii, unii dintre ei veniti de la Barlad si Iasi, dar si din alte orase, precum si localnici din Pungesti, si-au amplasat corturi pe terenul pe care vor fi amenajate utilajele Chevron. Ei au ramas peste noapte pentru a protesta si spun ca nu vor parasi terenul si nu vor permite reprezentantilor companiei americane sa patrunda in zona.Numarul protestatarilor este de aproximativ 300-400 de persoane, potrivit informatiilor furnizate de Jandarmerie si organizatori ai actiunii de protest.

„Am creat o miscare de rezistenta si nu vom ceda. Oamenii sunt dispusi sa stea aici zi si noapte si sa-si apere pamantul. In noaptea trecuta, au fost protestatari care au avut nevoie de ingrijiri medicale, au facut atacuri de panica, am solicitat ambulanta, dar nu a sosit nicio salvare, nu stiu de ce. Suntem supusi presiunii, au fost marite efectivele de forte de ordine. Pe langa jandarmi si politisti, Chevron a venit cu oameni de la o firma de paza. Sunt gata sa-si amplaseze utilajele”, a declarat pentru Agerpres, Constantin Paslaru, unul dintre protestatari.

Dupa ce in cursul zilei de luni si marti au fost detasati in comuna Pungesti 80 de jandarmi, miercuri dimineata se aflau deja la fata locului pentru asigurarea linistii si ordinii publice 100 de jandarmi si 20 de politisti.

Mai multi cetateni din Pungesti au cerut demisia primarului Mircia Vlasa (PSD), pe care il acuza ca a cedat in fata intereselor de partid, fara a tine cont de parerea cetatenilor din zona. Primarul Mircia Vlasa nu a putut fi contactat, insa el a declarat in repetate randuri ca explorarea gazelor de sist nu este periculoasa pentru mediu. Potrivit angajatilor de la Primaria Pungesti, edilul s-ar afla in concediu din cauza unor probleme de sanatate.

Participantii la protest sustin ca terenul pe care Chevron urmeaza sa amplaseze utilajele de explorare ar apartine chiar edilului comunei Pungesti, Mircia Vlasa.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism la nivelul judetului Vaslui pentru explorare in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist.

Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.

Prezenta la Vaslui in cursul lunii iulie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a dat asigurari ca explorarea gazelor de sist nu prezinta niciun fel de risc pentru mediu si pentru cetateni.

Activisti de mediu, politicieni si reprezentanti ai societatii civile au protestat in repetate randuri fata de decizia privind inceperea explorarii gazelor de sist pe teritoriul judetului, spunand ca exploatarea ulterioara a acestei resurse se va face prin folosirea unor metode neconventionale, periculoase pentru mediu si pentru locuitori.

Sursa: http://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s