Ultima soluţie? GREVA FOAMEI LA PUNGEŞTI

GREVA FOAMEI LA PUNGESTI, ÎN AJUNUL CRÃCIUNULUI | FOTO – VIDEO 

Actualizare: 

Greva foamei continuã!

În continuare, cele 13 persoane care fac greva foamei, au continuat aceastã formã de protest, având deja sase zile de când încearcã astfel sã atragã atentia autoritãtilor asupra doleantelor locuitorilor din Pungesti, respectiv asupra faptului cã acestia se opun explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în comunã. Ieri, duminicã, 29 decembrie, chiar dacã nu au avut parte de supraveghere medicalã, nu a fost nevoie nici de interventia ambulantei, cum a fost cazul zilele trecute, starea de sãnãtate a grevistilor foamei fiind stabilã. “Suntem cu totii slãbiti, dupã sase zile în care nu am mâncat, dar dragostea fatã de tarã si fatã de acest pãmânt mã întãreste si-mi dã fortã sã pot rezista alãturi de pungesteni. Sper ca hotãrârea si sacrificiul nostru sã ducã la un dialog constructiv cu guvernantii, iar acestia sã ia în calcul doleantele oamenilor acestor locuri, care nu vor decât sã trãiascã în continuare într-un mediu curat, neafectat de noxele si pericolele pe care le presupune fracturarea hidraulicã a gazelor de sist, proiect pe care compania americanã Chevron a început deja sã-l deruleze, cu toate protestele localnicilor, la Pungesti’, a declarat Ticu Pâslaru, unul dintre activistii care s-au alãturat celor 13 pungesteni intrati în greva foamei. Pâslaru a mai anuntat si faptul cã, încã din primele zile ale anului viitor, sunt anuntate ample actiuni de sprijin fatã de cauza locuitorilor din Pungesti. Astfel, proteste de amploare sunt anuntate încã din data de 2 ianuarie în mari orase din tarã, cum ar fi Bucuresti, Iasi, Brasov sau Sibiu.

UPDATE 23.00 Rãzesii sunt pe câmp fãrã hranã, în timp ce oamenii lui Ponta se ghiftuiesc

ÎN AJUN …Rezistenta de la Pungesti a intrat într-o nouã etapã, care aratã dârzenia lor

SĂ NE RUGĂM PENTRU EI (nota mea)!

SACRIFICIU TOTAL…Când toti românii s-au strâns pe la casele lor, împreunã cu cei dragi si desfac cadouri, la Pungesti e tristete. Aici nu se cântã colinde. Un foc mare s-a aprins în cea de-a doua tabãrã de rezistentã, mai jos de prima, în marginea satului pe islaz. 15 oameni au rãmas peste noapte aici, stau într-un cort improvizat, unul lângã altul ca sã se încãlzeascã si-si continuã protestul. Ei au intrat în greva foamei încã de la prânz (ieri), disperati cã nimeni nu-i ascultã. Satul lor e ocupat de jandarmi, americanii de la Chevron îsi continuã lucrul, iar demersurile lor legale (referendum-uri, actiuni în instante, etc) sunt blocate de prefect, pe tot felul de artificii administrative. Hotãrârea de CL prin care consilierii locali au votat în unanimitate interzicerea gazelor de sist pe teritoriul comunei este atacatã de Prefecturã în instantã, iar termenul e undeva pe 15 ianuarie si se va lungi cu sigurantã. Referendumul care vizeazã acelasi lucru trebuia sã fie pe 26 noiembrie si este la rându-i atacat în instantã. Referendumul pentru demiterea primarului, pentru care 1000 de cetãteni au semnat este amânat pânã se verificã semnãturile si desi au trecut douã luni, Prefectura nu a dat niciun verdict, iar recursul la Ordonanta Presidentialã prin care se cerea ridicarea ordinului care le permite jandarmilor sã instituie zona specialã la Pungesti, nici mãcar nu s-a fixat desi au trecut douã sãptãmâni de când s-a început actiunea, care trebuia sã se judece de îndatã. În tot acest timp, oamenii sunt hãituiti cu amenzi si dosare penale, dupã ce pe 2 decembrie si pe 7 decembrie au fost bãtuti si umiliti.

La Pungesti, aproximativ 20 de persoane au intrat, în Ajunul Crãciunului, în greva foamei. Vor ca localitatea lor sã fie scoasã de sub asediul jandarmilor, pentru cã nu mai pot trãi cu teamã zi si noapte. Este inuman si incorect ce se petrece la Pungesti, reclamã oamenii. În tot acest timp, firma americanã Chevron îsi vede nestingheritã de treabã, angajatii acesteia fiind pãzitI de autoritãti ca pe ochii din cap. Nimeni nu spune nimic, nimeni nu are nicio explicatie si, mai grav, nicio solutie. « Greva foamei e ultima noastrã sansã. Nu stiu dacã se va rezolva ceva, astfel. Stiu doar cã suntem datori sã facem tot ce ne stã în puteri sã oprim aceastã bãtaie de joc. Acum, în timp ce autoritãtile mãnâncã si beau de Crãciun, noi am decis sã intrãm în greva foamei, în semn de protest fatã de ce se întâmplã la noi în sat. Suntem zonã de rãzboi pentru cei care ne conduc, jandarmii ne pãzesc mai ceva ca pe timpul comunistilor, suntem legitimati la orice pas, iar datinile si obiceiurile de iarnã ne sunt interzise. Cât vom rezista ?! Nu stiu, cât mai mult posibil ! », au spus protestatarii.

Adrian RUSU

La capãtul puterilor, oamenii din Pungesti cer explicatii autoritãtilor pentru abuzurile la care sunt supusi de atâta timp. Ei spun un NU hotãrât gazelor de sist si vor ca viitorul lor sã nu fie pus sub semnul întrebãrii din cauza unor interese meschine. În plus, faptul cã zona lor a fost declaratã « zonã specialã », la începutul lunii decembrie, face ca pânã si obiceiurile strãmosesti sã le fie interzise, la trecerea dintre ani. « Cetãtenii de aici au luat o decizie extremã, greva foamei, din lipsa dialogului. Zeci de persoane din comuna Pungesti si localitãtile limitrofe, dar si din tarã, sunt solidare cu noi. Cãutãm sã gãsim o solutie la aceastã problemã. Sãrbãtorile de iarnã nu se pot petrece sub amenintarea bastoanelor. Oamenii sunt supãrati pentru cã datinile strãmosesti le-au fost interzise, fiind considerate adunãri populare. În aceastã zonã specialã, mãsurile luate de autoritãti sunt speciale. Mai mult, si serbarea de sfârsit de an a elevilor din Silistea, acolo unde Mos Crãciun era asteptat cu sufletul la gurã, a fost interzisã din acelasi considerent. Acestea nu sunt sãrbãtori sfinte si de aceea am intrat în greva foamei », a declarat Ticu Pâslaru, unul dintre liderii Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti. Localnicii sunt disperati. De sãptãmâni bune, ulitele sunt împânzite de echipaje de jandarmi, iar starea de tensiune persistã. « Noi nu avem liniste. Zi si noapte suntem hãituiti de jandarmi. Zeci de mii de euro plãteste statul român pentru a-i tine zilnic, la Pungesti. De ce ?! Sã pãzeascã americanii care vor sã ne otrãveascã apele, sã ne contamineze pãmântul, recoltele ?! Noi cu ce mai rãmânem ?! Vor sã steargã comuna asta de pe hartã ?! Cu ce le-am gresit noi si copiii nostri, ca sã îndurãm atâtea umilinte si bãtaie de joc?! Dacã stai de vorbã în drum, câte doi-trei, nu e voie ! Jandarmii ne iau la întrebãri, ne legitimeazã si ne trimit acasã. Nici la WC, în fundul curtii, nu mã pot duce fãrã sã strige jandarmul dupã mine si familia mea ! Noi nu suntem români, domnule Ponta ?! Nu v-am cerut nimic, doar sã nu ne furati dreptul la viatã ! », au spus grevistii. La Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui au fost înregistrate aproximativ 20 de cereri din partea protestatarilor, care au anuntat intentia de a intra în greva foamei. « Am anuntat Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui si medicul de familie din zonã, în cazul în care va fi nevoie de asistentã medicalã de urgentã pentru cei care au intrat în greva foamei », a declarat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada. Duminicã, 8 decembrie, reprezentantii Jandarmeriei au anuntat cã Pungesti a fost declaratã « zonã specialã de sigurantã », din cauza incidentelor violente din ziua precedentã, atunci când cei aproximativ 500 de protestatari ar fi distrus gardurile amplasate pe terenul concesionat de Chevron, unde se lucreazã pentru amenajarea platformei pe care urmeazã sã fie amplasatã prima sondã de explorare a gazelor de sist din judet.

Un gând despre „Ultima soluţie? GREVA FOAMEI LA PUNGEŞTI

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (26.12.2013): AL PATRULEA MAG. Un Craciun impreuna cu Parintele Justin. Mitropolitul Ieremia marturiseste crezul Patriarhilor Rasaritului de la 1848 referitor la Biserica apuseana care s-a rupt de ortodoxie la 1054 | Saccsiv'

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s