De ce nu se aude vocea mânăstirilor împotriva ecumenismului?

Majoritatea mânăstirilor din ţară au site-uri sau bloguri, la fel şi multe parohii din ţară. Şi totuşi nu se vede, nu se aude mai nimic împotriva ecumenismului, împotriva săptămânii de rugăciune comună pentru „unitatea crestinilor”. Mă refer în special la mânăstiri, pentru că ele sunt sau ar trebui să fie stâlpii ortodoxiei. Nici o voce a vreunei vetre monahale nu se ridica sa rostească adevărul; acela că se încalcă sfintele canoane în fiecare an între 18 şi 25 ianuarie şi pe parcursul anului prin participarea la lucrările „Consiliului Mondial al Bisericilor”. Nu toate mânăstirile se laudă că sunt tradiţionaliste, dar şi cele care se laudă în acest sens nu mişcă nimic.

De pildă, Mânăstirea Petru Vodă, din judeţul Neamţ, în comunicatul pe care l- postat pe 15 ianuarie spune că:

„Mănăstirea noastră mărturiseşte acelaşi neschimbat şi neschimbabil adevăr dogmatic al Ortodoxiei, dimpreună cu toate Sfintele Soboare, cu întreaga învăţătură de credinţă a Sfinţilor Părinţi şi a Părintelui Ctitor, Arhimandritul Justin Pîrvu. Nu modificăm nici o iotă din pravila şi rînduiala lăsată de Părintele Ctitor, ci o mărturisim şi o susţinem în continuare, precum se cuvine, spre mîntuirea noastră, spre întărirea credincioşilor, şi spre slava lui Dumnezeu şi a sfintei Sale Biserici. Dacă veţi citi în presă sau veţi auzi zvonuri cum că am schimba predania dreptei-credinţe, vă rugăm să ne întrebaţi direct, şi vă vom lămuri cugetul precum ne va lumina Dumnezeu.” 

Mărturiseşte, mărturiseşte, dar unde? În şoaptă, la ureche între ei? Nu apare nimic în acest sens pe site-ul oficial. Şi dacă nu acum, în timpul acestei săptămâni a trădării ortodoxiei, atunci când?

În articolul precedent am arătat că rugăciunea împreună cu ereticii este împotriva a patru canoane apostolice, reconfirmate de unele sinoade ecumenice de mai târziu.

Înţeleg că preoţii de parohie se tem (cei mai mulţi dintre ei), căci au familii şi îşi pot pierde unica sursă de venit, dar călugării? Nu s-au dus ei în mânăstiri să se jertfească pentru Hristos? Ei de ce se tem? De ierarhie? Dar e dovedit că ierarhia greşeşte, iar canoanele îţi dau dreptul să nu asculţi de ierarhi dacă ei nu respectă canoanele.

Iată ce spune Gheronda Gavriil, monah la o chilie de lângă Kareia, în apropierea chiliei părintelui Paisie Aghioritul, în vârstă de aproape 80 de ani, după cum citim pe http://prieteniisfantuluiefrem.ro/:

„Părinte care credeţi că sunt pericolele ce se abat astăzi cu putere împotriva Ortodoxiei?

Cel mai mare pericol? Ecumenismul! E o erezie foarte mare. Este o erezie care încearcă să distrugă Biserica lui Hristos şi cel care sprijină această erezie este papa, papalitatea fiind cea mai mare erezie din toate veacurile şi din prezent.

……….. 

Până unde merge ascultarea pe care noi clericii trebuie să o facem faţă de episcopii noştri sau ascultarea pe care trebuie să o facă mirenii faţă de clerici: episcopi, preoţi şi diaconi?

Trebuie să ascultăm doar atâta vreme cât cel de care facem ascultare este în adevăr, povăţuieşte adevărul. În momentul în care o persoană propovăduieşte o erezie şi nu ne lasă să mărturisim dreapta credinţă şi să mărturisim adevărul şi se împotriveşte adevărului, conform spuselor Sfântului Athanasie cel Mare, care rămân valabile pentru orice epocă a Bisericii, noi trebuie să-i considerăm pe astfel de păstori, de orice treaptă bisericească ar fi, să-i considerăm ca fiind nu nişte păstori ci nişte lupi care nu vor altceva să facă decât să distrugă turma lui Hristos. Ascultarea se face doar în Adevăr, iar ascultarea care se face în afara adevărului nu este altceva decât un mare păcat, o blasfemie, o lepădare de Hristos şi de credinţa noastră şi de aceea trebuie să ne ferim de o astfel de lepădare şi să nu facem ascultare de oameni care nu vorbesc în numele lui Hristos cu adevărat şi nu trăiesc în duhul lui Hristos, Duhul Adevărului.”

79 de gânduri despre „De ce nu se aude vocea mânăstirilor împotriva ecumenismului?

 1. Pingback: Articolul zilei (20.01.2014): DE CE TACE MANASTIREA PETRU VODA? Saptamana de rugaciune pentru venirea antihristului se incheie dar nu se aude nici macar un mieunat din directia ctitoriei leului ortodox, ce pe vremea cand ragea, se cutremurau si cei mai in

 2. Pingback: Articolul zilei (20.01.2014): DE CE TACE MANASTIREA PETRU VODA? Saptamana de rugaciune pentru venirea antihristului se incheie dar nu se aude nici macar un mieunat din directia ctitoriei leului ortodox, ce pe vremea cand ragea, se cutremurau si cei mai in

 3. gabriela,
  Site-ul Apologeticum nu reprezinta neaparat pozitia oficiala a Manastirii Petru Voda, ci doar, cel mult a fratelui Gabriel si a catorva monahi si frati de acolo, probabil. Unele articole, sunt incuviintate tacit de lavra nemteana, dar asta nu e neaparat o marturisire clara. Manastirea are site propriu si isi poate arata acolo pozitia fata de saptamana de rugaciune comuna si de ecumenism in general.

  Apreciază

 4. Nu trebuie sa fim in unanimitate de acord cu denigrarea Bisericii .Ne-a chemat cineva sa participam la sinoadele ecumenice de peste ani si ani , ne-am aratat cumva priceperea si stiinta in alcatuirea dogmelor si canoanelor , sau am fost chemati de catre Sfintii Parinti si ni s-a cerut parerea in desfasurarea sinoadelor si asupra rezultatelor ? Ce avem noi daca Biserica incearca sa schimbe ceva in relatia dintre oameni ? Multi Sfinti au spus ca niciodata , de cand exista , ortodoxia nu a fost traita si aplicata asa cum trebuie . Studiati bine Dogmatica ortodoxa a parintelui Dumitru Staniloae , la capitolul eshatologia universala , ca sa va mai usurati de veninul impotriva semenilor , atat al celor de aceiasi credinta (ortodoxa ) , cat si de alte credinte si confesiuni .
  Iisus ne respecta pe toti la fel , nu ne sileste deciziile , nu ne forteaza hotararile , ne accepta si ne asteapta , fara sa ne jigneasca . Invatati sa respectati ce este bun in toti si lasati pe Iisus sa judece ce este rau , nu va faceti antihristi , care judeca inainte de vreme cine se mantuieste si cine nu se mantuieste. Ca nu stiti judecatile Lui . Sa lasam capetele Bisericii sa faca ce li se pare bun , caci ei vor da socoteala , iar noi sa facem cele bune sufletului nostru , care invata sa nu judecam pe nimeni , decat pe noi insine . Si cred ca avem multe de judecat asupra noastra , incepand de la lipsa de iubire fata de toti. Si daca va raportati la canoanele pe care vi se pare ca le incalca unii , cititi cu atentie canoanele care au in vedere penitenta celor ce aduc calomnii fara discernamant impotriva preotilor bisericilor , ca sa nu mai vorbim de Preafericitul Patriarh . Pai , voi , va faceti singuri despartiti de Hristos , crezand ca sunteti ai Lui , incepand chiar de la simpla denumire de crestin ortodox , care vi se pare ca va asigura cu certitudine mantuirea , fara a mai fi nevoie sa deveniti si ceeea ce presupune acest lucru.
  Hristos a inviat !

  Apreciază

  • simona,
   Te inseli amarnic! Eu nu denigrez Biserica! Si de fapt nu denigrez pe nimeni.
   Ortodoxia a fost aplicata cum trebuie tocmai de sfinti. Nu judecam noi si nu hotaram noi cine se mantuieste si cine nu. Dar sfintii Bisericii spun ca nu este mantuire in afara ei, a Bisericii.
   Biserica NU ARE CAPETE! Capul Bisericii este Hristos! Ne judecam si pe noi insine, stai fara grija ca ne stim neputintele si rautatile. Nu aducem calomnii asupra preotilor, ci doar atragem atentia ca sunt in greseala, ca ei se fac slugile antihristilor si nu noi.
   Cine a spus ca noi avem certitudinea mantuirii?! Femeie, vorbesti ce nu stii!
   Canoanele Sfintilor Parinti spun clar ca ierarhii actuali si preotii care ii urmeaza gresesc in ecumenismul lor si stabilirea saptamanii de rugaciune comuna a ortodocsilor cu celelalte minciuno-credinte! Clar! Ce mai vrei mai mult de atat??

   Apreciază

 5. Imi cer scuze ca nu am specificat ce fel de capete , dar cred ca ai inteles , nu e nevoie sa mai specific ca este vorba despre acele capete peste care s-au pus mainile .Vorbiti de adevar ? Nu este adevarat ca in Biserica nu se fac revolutii in frunte cu Tudor Vladimirescu? Lasati preotii sa aiba ultimul cuvant , indiferent din ce tabara fac parte , caci mai mare erezie decat sa hotarasca anumiti la ce biserici nu se mai coboara Duhul Sfant si sa desparta bisericile romanilor in doua , fara concluzii concrete , nu poate fi . Ati declansat anarhia in Biserica , pe toate blogurile „credinciosii” (?) improsca cu jigniri , nu parerile sau atitudinea unor preotil , ci insasi persoanele lor , astfel incat nimeni dintre cei care va urmeaza nu se teme ca va da socoteala in fata lui Dumnezeu ca judeca inainte de vreme , ceea ce numai Dumnezeu poate judaca.
  Si fariseilor si carturarilor li se parea ca invata pe Invatatorul Legii ca nu trebuie sa vindece in ziua sambetii , asa si acum se ridica „capete” invocand canoane impotriva vindecarii arborelui vietii .
  Ati auzit ca in Biserica din Ierusalim , acum treizeci de ani , pentru ca nu au mai lasat pe arabi sa intre in biserica , nu s-a mai coborat Lumina ? Poate dati voi o schisma Bisericii din Ierusalim , pentru ca primesc sa intre toate credintele in biserica , in noaptea Invierii , patriarhul fiind insotit de un arab al credintei islamice , pana in camera ingerilor .

  Apreciază

 6. Va rog din suflet , daca sunteti de buna credinta , pana se va lamuri problema , sa va deziceti de toti acei scandalagii , de toti acei batjocoritori , care folosesc cuvinte triviale si porecle si cate altele , la adresa Preafericitului Patriarh si tuturor preotilor si credinciosilor , care nu vad in demersurile Bisericii ceea ce vedeti voi. Doar daca nu cumva va satisfac si va racoresc acele blasfemii spuse de catre unii si sunteti la unison cu ei. Altfel , nu inteleg cum de ramaneti nepasatori in fata acestei avalanse de manifestari antiumane , antipersoana. Nu mai e mult si vor fi chemati si minerii.

  Apreciază

  • Doamna sau domnisoara… Eu nu am folosit cuvinte necuviincioase la adresa patriarhului. Nici nu sunt de parere ca e bine sa se foloseasca cineva de cuvinte jignitoare si denigratoarea. Dar, e dovedit ca prea sfintiile lor ierarhii cu preafericirea sa patriarhul in frunte incalca sfintele canoane apostolice si pe cele ale sfintelor sinoade ecumenice care le confirma pe primele. Nu spun eu aceasta, ci parinti induhovniciti ca pr Iustin Parvu, pr Adrian Fageteanu, pr Arsenie Papacioc etc.
   Dupa cum se vede in acest articol: https://danielvla.wordpress.com/2014/01/18/saptamana-tradarii-sfintelor-canoane-saptamana-e-rugaciune-comuna-cu-ereticii-18-25-ianuarie/
   Nici nu am zis vreodata ca nu ar exista har in bisericile unde slujesc preoti ecumenisti. Dar daca preotii tradeaza ortodoxia, asa vor invata si crestinii sa faca si atunci… urgia lui Dumnezeu va veni asupra noastra, asa cum a venit in Constantinopolul care tradase ortodoxia prin falsa unire de la Ferrara-Florenta (1438-1439). Ortodoxia se va lua de la noi si vom fi cuceriti de alte neamuri fara Dumnezeu.
   As putea sa mai amintesc de cazul cand la manastirea Xiropotamu din Athos, biserica s-a daramat peste cei ce slujeau impreuna cu catolicii. Sau de minunea Sfantului Spiridon din insula Corfu, impotriva catolicilor si altele.
   Fara suparare, dar nu prea va banuiesc de dreapta socoteala.
   La biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, Sfanta Lumina vine dupa ce sunt lasati sa intre arabii ORTODOCSI, iar patriarhul din Ierusalim nu intra insotit de un arab musulman, ci doar este controlat afara de politisti evrei si musulmani, sa nu aiba vreo sursa de foc. Patriarhul intra singur! Mormantul este sigilat dupa ce in prealabil a fost verificat tot de politisti evrei si musulmani (pentru ca ei locuiesc acolo si sunt neutri), dar in nici un caz venirea Sfintei Lumini nu are legatura cu musulmanii! Cine v-a informat, v-a informat gresit.

   Apreciază

  • Si.. nu inteleg cine a declansat anarhia in Biserica?
   Eu va rog sa nu va alarmati degeaba. Eventual mustrati-i pe cei care folosesc un limbaj trivial.
   Insa.. noi ca ortodocsi mireni, adica membrii ai Bisericii, avem datoria sa atragem atentia asupra abaterilor de la credinta. Avem datoria pentru ca si noi suntem parte din Biserica.
   Iar in ce priveste faptul ca in Sambata Pastilor, la Ierusalim vin oameni de diferite credinte, acesta nu e ecumenism. Ei vin acolo pt ca sunt chemati de Harul lui Dumnezeu care se manifesta doar in Ortodoxie, iar ortodocsii nu-i impiedica si nici n-ar putea sa-i impiedice pentru ca nu sunt stapani deplini ai bisericii Sfantului Mormant. Ortodocsii se roaga la o slujba de Paste a lor, iar eterodocsii care vin si ei, nu sunt altceva decat intrusi tolerati, care se minuneaza de tainele Bisericii celei adevarate si poate, prin mila lui Dumnezeu vin si ei la Ortodoxie. Acolo este o situatie mai speciala.

   Apreciază

   • Domnule Daniel , va rog sa atrageti atentia acelora pe care-i considerati vinovati , dar intre patru ochi si in Biserica , nu pe blog .

    *

    Intr-adevar , patriarhul este insotit de un arab islamist pana in camera ingerilor , iar la mormant intra singur.

    *

    Vorbiti de o situatie mai speciala , foarte bine , ortodoxia in sine este mai mult decat speciala,este hristica . Sfantul Ioan Gura de Aur face afirmatia ca Hristos nu a murit pe cruce doar pentru ai sai , ci pentru TOTI oamenii.Nu va indeamna la meditatie greutatea cuvantului , nu va infricoseaza ? De asemenea, tot Sfantul Ioan vorbeste despre faptul ca in V.T. era porunca sa iubim pe aproapele ca pe noi insine, pe cand in Noul Testament , avem datoria sa ne putem sufletele pentru semenii nostri . Ba chiar mai mult. Porunca noua : iubiti pe vrajmasii vostri . Iar daca ,folosindu-ne toata dragostea , ereticul nu vine la adevar prin stradania noastra , atunci Sfantul ne invata : „Castiga-i dragostea! De n-ai avea alt folos , acesta este marela folos, acesta-i marele castig ca va iubiti unul pe altul , ca ati invatat sa fiti ucenicii lui Hristos „. Inchei citatul.
    Ce dovada de ecumenism doriti mai mult ca la marele Gura de Aur , care numeste ucenic al lui Hristos , nu numai pe ortodox , ci pe insusi ereticul nepocait , doar pentru ca-l iubeste pe ortodox , iar acesta e marele castig !
    Vai cat de mult gresiti pentru ca nu intelegeti ortodoxia , pentru ca nu puteti citi mai departe de formalismul canonic si inchideti pe Dumnezeu in cuvant !
    Nu trebuie numai sa insiruiti canoane , ci trebuie sa cresteti in unitatea cosmica a Bisericii .
    Nu-l aveti pe Siluan Athonitul , nu-l aveti pe Sofronie de Essex, pe Marcu Ascetul , pe Staniloae. Iata ce spune Staniloae, in Dogmatica ortodoxa , cap. eshatologia universala: ” Daca vreunul dintre noi, care suntem madulare ale Lui ,e bolnav si sufera de boala vreunui pacat , adica e atins de rana vreunui pacat si nu e supus lui Dumnezeu – se spune ca El nu e inca supus lui Dumnezeu … Dar cand va avea pe toti aceia care sunt trupuri si madulare ale Lui , sanatosi si nu vor suferi de nici o boala a neascultarii , cand vor fi toate madularele sanatoase si supuse lui Dumnezeu , cu drept cuvant se va spune ca El este supus Aceluia.Se afirma aici o profunda si misterioasa solidaritate a lui Hristos cu intreaga desfasurare a vietii omenesti de pe pamant „.
    Acelasi lucru ni-l arata si Sfantul Apostol Pavel , ca nu ne putem mantui unii fara altii , pentru ca asta este iconomia lui Dumnezeu , de care noi vrem sa ne lepadam , pentru ca este mai comod asa. Vrem o mantuire fara Dumnezeu , adica fara jertfa , iar noi trebuie nu numai sa urcam pe cruce , ci sa ne coboram si la iad , ca sa invingem moartea si sa putem invia prin Hristos si cu Hristos . Acesta este intelesul cuvintelor „Tine -ti mintea in iad si nu deznadajdui „, pe care i le-a spus Hristos Sfantului Siluan .Vrem ca ei sa se mantuie fara noi , si noi fara ei . Poate ca vrem sa pazim atat de tare Biserica incat sa nu mai poata intra nimeni in ea ! E adevarat ca am primit gratis canoane si dogme , dar cei care le-au nascut , au platit cu sange . E randul nostru sa platim pentru altii , sau credeti ca noi nu suntem chemati sa fim apostoli , nu suntem chemati la preotie ?
    Studiati-l atent , in rugaciune , pe Sfantul Apostol Pavel ,ca sa intelegeti aceasta conditionare reciproca a mantuirii , pe care o reia si Staniloae .Sunteti un om inteligent , mai mult nu are rost sa va spun . Este esentialul . Daca nu ati inteles , inseamna ca aveti o inteligenta negativa. Doamne ajuta si Hristos a inviat!

    Apreciază

  • Doamne ajuta!. Nu sunt nici eu de acord cu batjocorirea si cu alte forme de manifestare ”neortodoxe”,dar sunt total impotriva ECUMENISMULUI,deoarece se incalca grav canoanele sfintilor Parinti.In ceea ce priveste minerii…stati linistita ca nu mai prezinta nici un pericol sunt foarte putini.

   Apreciază

 7. simona,
  Doamna:
  Epistola Sf Ap. Pavel catre Tit, Capitolul 3
  10. „De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te,
  11. Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit. ”
  Rataciti cumplit confundand iubirea pentru aproapele cu atitudinea fata de erezii. Rataciti grav scotand din context invataturile sfintilor de mai sus, numindu-i ecumenisti!
  Va rog sa nu mai scrieti comentarii!

  Apreciază

 8. Eu nu mai scriu comentarii , dar spuneti-mi care este contextul la care va referiti atunci cand eu , gresit am numit ecumenist pe Sfantul Ioan Gura de Aur , pentru ca l-a numit ” ucenic „al lui Hristos pe ereticul nepocait . Va rog sa comentati dumneavoastra ce inseamna ” ucenic al lui Hristos ” in contextul respectiv , dar si in general, daca exista o diferenta si de ce l-a numit asa pe eretic ?
  De asemenea spuneti-mi care dintre cele doua texte este valabil , cel al lui Ioan Gura de Aur , sau cel al Sfantului Ap. Pavel , deoarece amandoua se refera la atitudinea fata de eretic . Una ne indeamna sa ne departam , altul sa ramanem in iubire. A fost Ioan Gura de Aur eretic? Sau cum ?
  Imi cer scuze , si nu vreau sa va supar foarte tare , dar care este motivul pentru care imi cereti sa nu mai comentez si sincer va intreb , detineti acest blog ? Eu sunt crestin ortodoxa , de la sase saptamani si , daca este vorba de credinta mea , ma simt la fel de indreptatita ca si dumneavoastra sa aflu adevarul prin dialog , nu prin impunere . De aceea spuneti-mi , de ce nu mai am dreptul sa-mi sustin parerea ?Cumva din motiv sa nu devina acest blog ecumenist ?
  Va multumesc din suflet pentru toate raspunsurile pe care ati avut buna vointa sa mi le dati si anticipat pentru raspunsul pe care il astept din partea dumneavoastra . Hristos a inviat !

  Apreciază

  • simona,
   Doamna draga, caci banuiesc ca sunteti o doamna, in primul rand: Adevarat a inviat Hristos, Domnul nostru!
   Da, eu detin acest blog.
   Eu nu ma supar, dar ma faceti sa pierd timpul si mai rau decat atat, exista pericolul sa smintiti alti oameni care va vor citi comentariile.
   Doamna draga, nu exista nici un sfant ecumenist! Cautati si nu veti gasi un sfant care sa tradeze ortodoxia acceptand o credinta ratacita. Pentru ca daca spui ca este adevarata credinta ereticului te faci partas cu el in erezie. Sfintii au dragoste pentru ca se aseamana cu Dumnezeu. La fel si Sfantul Ioan Gura de Aur. Nu cunosc textul pe care il comentati din scrierile sale, dar cu siguranta dumneavoastra nu-l intelegeti. Trebuie sa-mi dati textul intreg sau macar o sursa unde sa citesc despre ce e vorba. Un lucru e clar insa, anume ca un eretic oricata dragoste ar avea nu poate fi numit ucenicul lui Hristos pentru ca nu-i urmeaza invatatura conform adevarului. Mantuitorul a spus: „cine nu aduna cu Mine risipeste”.
   Cuvantul erezie vine din latina (haeresis) si inseamna greseala, eroare, ratacire. O erezie este o invatatura ratacita inspirata de diavol. Pentru aceasta si cei pacaliti sa o adopte sunt ucenici ai diavolului, fara sa-si dea seama. De aceea ei nu pot fi si ucenici ai lui Hristos!
   „Căci ce fel de împărtăşire (înţelegere) are Hristos cu Veliar?” spune canonul 46 apostolic.
   Si chiar Sfantul Ioan Gura de Aur zice: „Nicaieri nu este atata rau ca in erezie” http://citatemaxime.ro/citat/nicaieri-nu-este-atata-rau-ca-in-erezie/
   Nimeni nu spune ca nu trebuie sa-i iubim pe toti oamenii, inclusiv pe eretici! Dimpotriva, ii iubim, dupa puterile noastre, dar uram invatatura lor mincinoasa. Nu poti spune ca ii iubesti pe cei de alte credinte si in acelasi timp sa le spui ca abaterile lor nu sunt grave. Trebuie sa le spunem adevarul, daca ii iubim, tocmai pentru a realiza ca se afla in greseala si sa vina sau sa revina la adevar. Acest rol il au si anatemele ortodoxe asupra lor (a ereticilor).
   Cititi si aici: http://www.aparatorul.md/cuviosul-paisie-velicicovski-despre-eretici/

   Apreciază

 9. Domnule Daniel , nu sunt o doamna nici in primul , nici in ultimul rand ,eu nu fac asfel de afirmatii la adresa mea , nu asta ma doare . Ecumenismul nu accepta credinta eretica , si ecumenismul nu este de acord sa impartaseasca sau sa accepte credinta straina . Nici vorba ! Este exact ceea ce si eu insist sa arat : iubire , fratie , convietuire , toti suntem ai Aceluiasi , fie rai , fie buni. Uitati-va la soare ca sa invatati neimpartirea . Noi avem canoane , dogme , nu le mai rescriem , ca sa fie in pericol ortodoxia . Acum totul este clar , avem dreptar , avem Traditie , avem totul . Ce ne-ar indreptati sa ravnim la ratacirile lor ?
  Am sa va dau si adresa textului integral din Sfantul Ioan Gura de aur , desi nu trebuie sa ma acuzati de afirmatii gratuite . Grija pe care o aveti ca sa nu smintesc pe cineva , nu va da dreptul sa puneti poprire pe dezbaterea adevarului si sa trageti concluzii inainte de vreme . De asemenea nu aveti nici un drept sa va erijati in pastorul oilor ratacite , care , dintr-o camaruta ascunsa , declama detinerea adevarului . Ati putea , mai degraba , sa spuneti cate ceva impotriva aberatiilor cu buletine, cipuri , „Apocalipsa 13 ” si nu stiu inca daca a inceput sa se vorbeasca despre printerul 3 D ( care poate printa si organe umane , se mai lucreaza doar la ochi , ca restul se pot printa!) . . . l
  Laserul e perimat deja si ,vai , ce pacat , inca n-a apucat sa puna nici o pecete !
  Sper ca nu-mi veti spune acum ca sunteti partizanul impotriva codului de bare , pentru ca aveti
  totusi , un blog mai decent , recunosc .
  Iertati-ma, este vorba despre :

  http://www.ioanguradeaur.ro/426/despre-anatema/

  Dupa confruntrea cu textul integral , va rog totusi sa comentati acest aspect in care Sfantul Ioan Gura de Aur il numeste ucenic pe sectarul nepocait , insa iubitor , spre deosebire de cei care cred ca sustin adevarul dand anatemei in dreapta si-n stanga!
  Va multumesc din suflet , Dumnezeu sa ne ajute pe toti , Hristos a inviat !

  Apreciază

  • simona,
   Am spus in primul rand ca va raspund la ”Hristos a inviat!”. Ce-mi pasa mie daca sunteti doamna sau nu? Dar de vreme ce n-ati precizat, am presupus eu.
   Asadar…
   „Pentru ce ţi-ai luat o râvnă atât de mare, cu care a fost învrednicită numai ceata Apostolilor şi cei care au fost, cu adevărat, după toată rânduiala, urmaşii lor, plini de har şi de putere?”

   Urmasii apostolilor sunt episcopii. Ei pot da anatemei!

   „Se pare că Apostolul Pavel a fost silit numai în două împrejurări să rostească anatema; dar n-a dat anatemei pe cineva anume: o dată în Epistola către Corinteni, spunând: Dacă cineva nu-L iubeşte pe Domnul nostru Iisus Hristos, să fie anatema! , şi altă dată în Epistola către Galateni: Dacă cineva vă propovăduieşte altceva decât ceea ce aţi primit, să fie anatema!”

   Ereticii se arunca ei singuri sub anatema propovaduind altceva decat am primit! Pe eretici nu-i uram! Uram ratacirile lor!

   „Arată-i că învăţătura lui e străină de învăţătura încredinţată de Hristos Sfinţilor Apostoli.”

   „Dar dacă nu vrea, ci stăruie în îndărătnicia lui, tu, ca să nu te acoperi de vină, mărturiseşte-ţi numai credinţa ta, cu îndelungă răbdare şi bunătate, ca să nu-ţi ceară Judecătorul din mâna ta sufletul lui. Nu fi cu ură, nu-i întoarce spatele, nu-1 prigoni! Dimpotrivă, arată-i dragoste curată şi adevărată. Câştigă-i dragostea! De n-ai avea alt folos, acesta este marele folos, acesta-i marele câştig, că vă iubiţi unul pe altul, că aţi învăţat să fiţi ucenici ai lui Hristos. Căci spune Hristos: Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, de veţi avea dragoste unii faţă de alţii! Apostolul a arătat că, dacă nu e dragoste, nimic nu foloseşte: nici cunoaşterea tainelor dumnezeieşti, nici credinţa, ori darul proorociei, ori sărăcia de bună voie, nici mucenicia pentru Hristos.”

   Deci daca invatatura ereticului este straina de invatatura lui Hristos cum putem fi impreuna ucenici cu ereticii?? E o contradictie in text. Ori e o scapare de-a sfantului, ori e o traducere intentionat eronata, tocmai pentru a justifica ecumenismul ierarhilor actuali. Nu stiu.. Tot ce e posibil.
   Un lucru stiu: dragostea fata de eretici este o pseudo-dragoste daca nu le aratam clar ca gresesc! Ori, cum le arata ierarhii actuali acest lucru ereticilor cu care se intalnesc la Consiliul Mondial al Bisericilor, daca un ierarh ca PS Nifon al Targovistei declara la Bosan (Coreea de Sud, 4 nov. 2013) ca unitatea Bisericii s-a pierdut si ca: “Sa recunoastem unul in celalalt Biserica cea Una, Sfanta, Sobornicesca si Apostoleasca”? Adica Biserica s-a impartit in mici bisericute. Altfel spus le recunoaste invataturile mincinoase tuturor ereticilor. http://www.youtube.com/watch?v=M94BeY_ZmtQ
   A se urmari de la min 1:35:00. A se vedea si aici:
   http://ortodoxiacatholica.wordpress.com/2013/11/16/mitropolitul-nifon-al-targovistei-se-roaga-impreuna-cu-ereticii-la-intrunirea-consiliului-mondial-al-bisericilor-si-marturiseste-alt-crez-decat-crezul-ortodox-in-4-noiembrie-in-busan-republica-ko/
   Si aici:
   http://ortodoxiacatholica.wordpress.com/2013/11/15/marturia-ortodoxa-de-la-a-zecea-adunare-generala-a-consiliului-mondial-al-bisericilor-din-busan-2013-declaratia-de-unitate-si-discursul-rostit-de-mitropolitul-nifon-al-targoviste/

   Va mai spun un lucru: eu nu ma erijez in pastorul oilor ratacite. Marturisesc ce marturisesc sfintii Ortodoxiei si canoanele ortodoxe. Poprire pe dezbaterea adevarului nu pun. Caci adevarul e stabilit demult de cand au avut loc sfintele sinoade ecumenice, dar dialogul, daca, consider ca este inutil sau chiar vatamator pentru unii mai putini informati, pot sa-l inchei cand consider ca este necesar. Cu stima,… doamna sau domnisoara!

   Apreciază

   • Slavit sa fie Dumnezeu . Multumesc din suflet pentru raspuns . Dupa parerea mea , nu este o contradictie , nici o scapare a Sfantului Ioan Gura de Aur ,pentru ca mai departe arata ca , daca nu e dragoste , nimic nu foloseste , nici macar cunoasterea tainelor dumnezeiesti , nici insasi mucenicia . Deci numai dragostea le poate implini pe acestea , le poate pune in valoare.
    In cele spuse de dumneavoastra pana acum , ati facut afirmatii care duc la fortarea adevarului , iar una dintre aceste afirmatii este ca , ceea ce se intampla la Ierusalim este o situatie speciala . Nu este erezie . Este doar o situatie speciala , si nu avem cum sa ne-o explicam decat in doua moduri : ori e o greseala , ori e un adevar revelat de Dumnezeu . Caci , daca vrem sa fim de buna credinta , nu vom evita sa vorbim si despre discutia lui Moise cu Dumnezeu , in care Dumnezeu ii cere voie lui Moise sa pedepseasca pe evrei , datorita idolatriei lor , insa Moise cere sa fie sters din cartea Lui , impreuna cu ei.Si Dumnezeu nu-i pierde pe evrei , pentru ca nici El nu iubeste ca cineva sa piara . Iata inca o situatie speciala , in care se incalca Legea , de catre Insusi Dumnezeu . Pavel ar dori , de s-ar putea sa fie el anatema de la Hristos pentru neamul lui , daca nu ar fi existat nadejdea ca poporul evreu se va intoarce la credinta , prin fagaduinta lui Dumnezeu . Femeia canaaneanca striga rugaciuni in mijlocul multimii si Iisus o asculta , dar nu numai ca-i raspunde , dar o si mantuie impreuna cu fiica ei , adica ii da mai mult decat ceruse si lauda credinta ei .Inca o situatie speciala. O pagana care se mantuie si nimeni nu s-a smintit de mantuirea pe care a facut-o Hristos . S-a botezat , a dat marturisire de credinta , l-a urmat pe Hristos ? Cum asa de repede s-a mantuit ? Asemenea si sutasul , pagan . Hristos i-a laudat credinta , ba mai mult a specificat ca multi vor veni , de la rasarit si de la apus si vor sta la masa cu proorocii , iar fiii imparatiei vor fi scosi afara , unde e plansul si scrasnirea dintilor. Pentru ce Iisus atrage atentia ca cei de alta credinta se vor mantui , iar cei alesi vor fi aruncati ? Pentru ca sa nu mai judecam , asa cum faceau fariseii si carturarii , care-i numeau „caini” pe pagani si considerau , ca ei daca respectau legea , se vor mantui fara iubirea de aproapele , doar ei .
    Spuneti ca cei de alte credinte , care vin la Ierusalim sunt animati de intentii bune , dar cei care vin la rugaciunea ecumenica din aceste zile sunt anatemizati . Nu le puteti acorda premisa de buna credinta ? Nu le ingaduiti iubirea frateasca dintre om si om?Nu le acordati sansa sa se apropie , sa experieze, sa vina sub iubirea celor care sunt in iubire ?Aici nu vedeti o situatie speciala?De ce vreti sa fim asemenea fariseilor pe care i-a mustrat Hristos pentru dispretul lor si rautate si nu nadajduim in intoarcere , facand un gest generos de a intinde mana catre fratii nostri , oamenii ? Invocati canoane ? Bine ati spus ca ele se adreseaza celor ce accepta si imbratiseaza credinte eretice , dar nimeni nu intentioneaza asa ceva , oricat de mult ati incerca sa dovediti acest lucru .Daca nu vedeti lucrarea iubirii pentru Hristos fata de semenii nostri , inseamna ca v-ati inchis intr-o incrancenare de nerecunoastere a partasiei la mantuire , pe care Iisus ne-o da in dar tuturor.Canoanele si-au avut si isi au rolul lor ,prin ele s-a pazit credinta curata de mii de ani . Nu ne amestecam credinta , dar o diluam prin secularizare , o capsulam in recipiente ermetice in care iubirea de frati moare si dezvoltam ura anaeroba.
    Cine mai respecta in ziua de azi canoanele ? Cine mai sta la usa si plange ani de zile ?Cine mai vine fecior si fecioara la cununie , impartasindu-se ? Multi nici nu se spovedesc inainte de cununie . Si asta in cadrul Bisericii Ortodoxe. Ce mare rautate , ce lipsa de grija fata de mantuirea celor de aceiasi credinta cu noi ! Ce lipsa de respect fata de Dumnezeu , fata de Taine , fata de canoanele mucenicesti ! Ce indiferenta !Oare cum sunt acceptati la Taine acei apostati care nici macar nu stiu cine e Hristos ? Acei rataciti pe coridoarele lipsite de indicatoare ale BOR ?
    Desigur , una este mai rea ca alta : adica a lasa oamenii sa faca ce vor in credinta si in biserica si , doi , pe cei care se mai preocupa cat de cat de credinta , sa-i intaratam unii impotriva altora , sa spulberam orice posibilitate de statornicire in adevar si in iubire. Dezbina si stapaneste . Dar nu va fi asa , ca Dumnezeu este puternic si credincios ca sa piarda pe toti cei ce graiesc minciuna , caci pe ucigas si pe viclean ii uraste Domnul.
    Dumnezeu sa ne daruiasca tuturor iubirea de vrajmasi , de toti fratii in credinta si de toata faptura de pe fata pamantului !
    Sa ne dea rabdarea cea pana la sfarsit !
    Cu dragoste , Hristos a inviat !

    Apreciază

 10. Tocmai acolo este taina uceniciei , in iubire , nu e nici o contradictie , e ceva sublim , minunat , dar nu puteti vedea pentru ca v-ati inchis in litera . Dumnezeu e circumcis , El aplica legea si acolo unde o incalca ; Pavel a circumcis , nu ca sa incalce legea cea noua , ci ca s-o implineasca .

  Apreciază

  • Doamna, ii dati inainte cu iubirea fara nici o logica. Asi fi curios sa-mi spuneti cati au venit la ortodoxie de cand au loc aceste rugaciuni comune cu ereticii? sau care e rostul lor?

   Apreciază

 11. Simona,
  Mai femeie, nu intelegi nimic!
  La Ierusalim este o situatie speciala prin faptul ca acolo se petrece CEA MAI MARE MINUNE A ORTODOXIEI! Cei de alte credinte, desi mult mai putini ca ortodocsii, sunt atrasi acolo tocmai de aceasta minune. Vin singuri, nu-i cheama nimeni! Iar ortodocsii nu-i impiedica.
  Nu e rugaciune comuna. Nu e ecumenism!
  Daca eu, ma asez undeva sa ma rog si langa mine vine un catolic si se aseaza si el acolo, langa mine sa se roage, inseamna ca ma rog impreuna cu el? Nicidecum! Nu eu l-am chemat. A venit singur, nestiind sau nerecunoscand ca el nu mai este in Biserica. Lui poate i se pare ca se roaga impreuna cu mine, dar nu e asa, pentru ca eu nu-i recunosc credinta lui gresita si nu eu l-am chemat. Intelegi?
  In bisericile ortodoxe mai intra si oameni de alte credinte si nimeni nu-i da afara, desi canoanele spun ca trebuie sa stea doar pana la ecteniile catehumenilor si doar daca vor sa treaca la ortodoxie, sa se boteze. Asta ca sa vezi ca nu suntem rigoristi. Daca ei intra in bisericile noastre nu inseamna ca ne rugam impreuna cu ei! Vin din curiozitate sau atrasi de Duhul care exista deplin la noi si la ei nu.

  Moise ii apara pe evrei pentru ca era de acelasi neam cu ei, era conducatorul lor. Din dragoste pentru neamul lui. Si eu, cred ca as fi facut la fel.

  Femeia canaaneanca si fiica ei si sutasul, ca si alte persoane din Evanghelie, chiar de alta credinta fiind, o data intrati in contact cu Mantuitorul, vindecati sau sfatuiti, conform traditiei, multi dintre ei devin crestini si propovaduitori ai crestinismului, intocmai cu apostolii. Nu scrie ca femeia a fost mantuita si chiar in cazurile in care scrie „credinta ta te-a mantuit” se refera la eliberarea din boala, demonizare etc. Mantuirea nu vine imediat decat daca ar fi fost cazul sa moara imediat (cum a fost cazul talharului pocait de pe cruce). Celorlalti si noua tuturor, Hristos ne da mantuirea obiectiva, in potenta, nu mantuirea propriu-zisa (intrarea in rai). Aceasta vine la sfarsitul vietii ca o incununare a credintei si a faptelor noastre in credinta dreapta in Iisus Hristos. Numai ereticii neoprotestanti cred ca sunt mantuiti inca de acum.

  Iisus a spus ca cei de alt neam (decat iudeii), pagani fiind la acea vreme, vor devenii fiii imparatiei trecand la crestinism (nu ramanand in paganism), iar iudeii vor fi aruncati afara nerecunoscand invatatura Lui.

  Intalnirile ecumeniste, chiar daca acceptam ca sunt si din buna credinta, din dragoste cum zic ecumenistii, totusi in ansamblu, sunt organizate si incurajate de organizatiile oculte ca francmasoneria si altele. Daca ar fi avut vreun rost dumnezeiesc, de atatea zeci de ani, de cand se intalnesc, s-ar fi produs alipirea vreunui cult din asta la ortodoxie. Dar… nu s-a intamplat asa ceva. Dimpotriva, protestantii vin cu aberatii ca recunoasterea drepturilor homosexualilor, hirotonia lor (a lesbienelor – vezi luteranii) si alte nazbatii, care arata clar ca noi nu dialogam cu credinte bine intentionate, ci cu credinte satanice.

  Cum sa ma rog eu impreuna cu neoprotestantii care o hulesc pe Maica Domnului??? Cum sa stam la aceasi masa cu ei?? Cu cine negociem noi? Cu diavolul? Sa vina la ortodoxie! Cine nu-i lasa??? Dar ei nu vor asta. In viclenia lor, fac planurile oranizatiilor oculte si vor negocieri. Noi nu avem nimic de negociat! Decat sa-i convingem sa vina inapoi, dar nu putem aceasta, caci ei sunt tinuti cu „multe catuse de fier” de diavolii teologi sa nu priceapa.
  Numai Dumnezeu poate sa-i aduca inapoi! Discutiile nu pot. S-a vazut dupa atatea zeci de ani de dialog.

  Spui ca nu mai respecta nimeni canoanele? Sa stii ca mai exista drepti. Daca noi suntem murdari, nu inseamna ca nu mai sunt oameni curati. Asa cum in vremea lui Ilie mai existau inca 7000 de barbati neintinati, desi el nu stia. Nu-mi prezenta mie anormalitatea ca modernism!

  Daca pe mine nu ma crezi, asculta ce zic parintii antiecumenisti!
  Doamne ajuta!

  Apreciază

 12. Desigur ca nu m-am referit la acea mantuire , desi aici se pot spune lucruri tainice ,dar nu e acum momentul ( cu femeia canaaneanca).
  Moise se roaga pentru neamul lui cazut in idolatrie ,noi despartim Biserica lui Hristos in doua , rupandu-ne frati romani de frati romani si nu ne doare . Nu-i cunosc pe acei masoni , ori fi tot oameni ? daca da , sa ne rugam pentru ei. Dar mie mi se pare incitare la vrajba , asemenea cu buletinele , cipurile , 666.La fel era si cu Preafericitul Teoctist , Dumnezeu sa-l odihneasca! – cate barfe ! Probabil ca in final , indirect , o sa ma fac si eu beneficiara vreunei afurisanii , sau anatema!
  Stiu si eu ca exista oameni (preoti ) de buna credinta , care cauta sa faca totul bine , vorbeam de faptul ca faceti caz de canoane. Cred ca stiti cat de multe canoane s-au schimbat in forma , altele nu au mai fost valabile , de ce vorbiti de canoane de par’ca ar fi batute in cuie ? Ca si cand la ora actuala toate canoanele se respecta (specific : in general ! ), cu exceptia alora !

  Insa eu am sa va citez din Sfantul Apostol Pavel , doua lucruri , ca sa vedeti ca acele canoane pe care le invocati nu au legatura cu ereticii din afara Bisericii , ci cu cei din interiorul ei.

  1. „Daca cineva dintre cei necredinciosi va cheama pe voi la masa si voiti sa va duceti , mancati orice va este pus inainte , fara sa intrebati nimic pentru constiinta .Nu fiti piatra de poticnire nici iudeilor , nici elinilor , nici Bisericii lui Dumnezeu ” ( I Cor. 10,27 )

  2. „V-am scris in epistola sa nu va amestecati cu desfranatii. Dar nu cu desfranatii acestei lumi, sau cu lacomii , sau cu hrapitorii , sau cu inchinatorii la idoli, ca altfel ar trebui sa iesiti din lume . Iar acum v-am scris sa nu va amestecati cu vreunul care , desi numindu-se FRATE , va fi desfranat , sau lacom , sau inchinator la idoli, sau ocarator , sau betiv , sau hrapitor. Cu unul ca acesta , nici sa nu mancati . Caci ce am eu cu cei din afara ca sa-i judec?Iar pe cei dinlauntru nu-i judecati voi ?Pe cei din afara insa ii va judeca Dumnezeu .Pe cel RAU scoateti-l din mijlocul vostru ” ( ICor.5,9-13).

  Iata ca avem voie sa stam la masa cu ereticii , ba sa mancam orice ne dau ei , din tamaierile lor ! dar nu avem voie sa stam la masa cu fratele ocarator ! Foarte interesant ! Si , daca luam fiecare canon invocat de voi , vom descoperi ca toate se refera la pacatul aderarii la o alte credinta fata de cea dreapta , pacatosul plecand din sanul dreptei credinte , la o acceptare a oricaror credinte gresite , a ma ruga in sinagogi , in adunari cu cei de alta credinta , in spiritul lor , sau a nu face diferenta intre Biserica crestin ortodoxa si alte „biserici” si sa ma duc a ma ruga acolo , ca la mine in Biserica . Asta comdamna canoanele . Si la fel de mult ca acest lucru condamna minimalizarea faptei de acceptare cu indiferenta a celor numiti ” frati ” de credinta , care au cazut in diferite pacate grele , dintre care si erezia ,continuand o ralatie relaxata cu ei , ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic.Acest lucru vrea sa controleze canoanele , ca sa nu se voaleze dogmele bisericii , credinta dreapta , amestecarea cultelor , devierea de la svarsirea Liturghiei . Si , de o importanta deosebita , este faptul ca aceste canoane au mare grija ca cei de alta credinta sa-si nu-si inchipuie lucruri eronate despre credinta noastra , adica , ca noi am accepta de buna voie in Biserica Ortodoxa betivi , oacaratori (ca cei ce hulesc pe blog) , idolatri , etc si sa nu mai inteleaga nimeni ce fel de credinta avem. Deocamdata dumneavoastra nu ati putut sa va referiti decat la faptul ca nu trebuie ca un eretic sa se roage impreuna cu un orodox , din pincipiu , dar in acelasi timp afirmati ca rugaciunea unui eretic care vrea sa vina sa se roage la mine in biserica , nu poate influenta rugaciunea mea . Eu cred cu tarie , ca in orice loc m-as afla , rugaciunea mea nu poate fi alterata fara vointa mea . Sfintii s-au rugat in capisti , capistile au devenit biserici , si totusi Duhul Sfant a lucrat , nu S-a temut de nici un loc .
  Deci , daca ereticul vrea sa vina la mine in biserica si sa se roage cu mine , iar eu nu-l dau afara , nu este ecumenism , dar daca in loc sa-l primesc la Sfanta Liturghie , il invit sa vina la anumite rugaciuni comune , in afara Sf. Liturghii, este ecumenism .Deci daca ma rog cu el , sau fiecare in felul sau , separat , dar la mine in biserica , nu cad sub epitimii , chiar daca participa la Sfanta Liturghie , ceea ce nu e permis , caci nu e botezat , daca ma rog cu el si pentru el mai ales si ca sa fim frati prin iubire , la o rugaciune prestabilita , atunci cad sub epitimii. Spune-mi, te rog , daca ma duc la masa la un eretic , ce fac , nu ma mai rog ,nu mai fac cruce , poate vrea si el sa spuna Tatal nostru , cum fecem , ca sa nu cadem sub epitimii ?Caci avem voie sa mergem la ei la masa , dar nu am voie sa stau la masa cu ocaratorii !

  Hai sa luam un alt canon , canonul 6 al Sinodului V local de la Laodiceea :

  ” Nu este ingaduit ereticilor a intra in casa lui Dumnezeu , daca staruie in eres „.

  Oare despre care eretici este vorba aici , despre cei din lume , sau despre cei care au facut parte din Biserica ?
  Desigur este vorba despre ereticii care s-au desprins de la dreapta credinta , pentru ca ereticii de drept nu au voie sa intre in biserica pana nu se boteaza , nu e suficient sa se lepede de erezie . Iar cei care au fost botezati si au cazut in erezii , nu trebuie sa se reboteze , ci doar sa paraseasca erezia.
  Cu toata dragostea , o femeie . Hristos a inviat !

  Apreciază

  • Simona,
   Eu cred ca esti stapanita de dracii teologi!
   Daca ai impresia ca intelegi scripturile pentru ce ma mai intrebi pe mine?!
   Poate eu nu le inteleg, dar prefer sa ii cred pe parintii induhovniciti: Iustin Parvu, Adrian Fageteanu, Arsenie Papacioc, Gheorghe Calciu, Arsenie Boca, Paisie Aghioritul: pe sfintii Nectarie de la Eghina, Marcu al Efesului, patriarhul Fotie, Maxim Marturisitorul, Paisie de la Neamt, Nicodim Aghioritul, Grigorie Palama si multi altii.

   Intelege odata ca N-AI VOIE NICICUM SA TE ROGI IMPREUNA CU ERETICII! Deloc!
   Daca un eretic, vine langa mine, independent de vointa mea, asta nu e rugaciune in comun! Nu eu l-am chemat cu intentia sa ne rugam. Eu nu ma raportez la Dumnezeu ca ereticul. Eu ma raportez in sens ortodox. Oriunde, pe iarba, in biserica (in care n-au voie sa intre ereticii decat pt a deveni catehumeni si apoi pt a se boteza), oriunde ar veni ereticul alaturi de mine asta NU e rugaciune in comun! Vine independent de vointa mea! Ce sa-i fac? Sa-l ocarasc? Il las in plata Domnului. Desi pot sa-l dau si afara, n-as gresi cu nimic.
   Deci n-ai voie sa te rogi impreuna cu ei!
   Nu pt ca ar fi canoanele batute in cuie, ci pt ca daca te-ai ruga, ai recunoaste credinta lor, erezia lor, minciuna lor. Nu te poti raporta la Dumnezeu din aceeasi pozitie cu ei!

   N-ai voie sa stai cu hulitorii de Duh Sfant la masa! Cu cei care o hulesc pe Maica Domnului.
   Exista situatii cand n-ai ce face. Ai in familie vreun eretic etc. Stai, ce sa faci, de dragul unitatii familiei. Te rogi dupa ce se roaga el (e o solutie).

   Erezia e erezie. N-o mai da la intors ca unii sunt din lume si unii cazuti din Biserica.

   Propun ca in numele dragostei sa desfiintam iadul. Nu vrei??
   De ce nu, ca doar ii iubim atat de mult pe toti si pe eretici incat n-are cum sa existe iad. Ce zici?
   Daca am crede asta am cadea in aceasi erezie ca Origen – apocatastaza. Si atunci… ne asiguram noi un loc in iad.

   Du-te, fa ce vrei! Nu mai imi cere sa-ti dau raspunsuri!
   Nu vreau sa mai continuam acest dialog! Asa fac si ereticii: interpreteaza Biblia dupa capul lor. Nu esti departe de ei.

   Apreciază

  • Pt Simona.
   ati terminat de iubit semenii de aceeasi credinta si ati trecut la altii de alte credinte??
   La parintele Paisie Aghioritul au venit 2 catolici sa se roage impreuna si parintele le-a specificat ca nu se poate pt ca nu au aceeasi credinta. Va socotiti mai presus de Parintele Paisie care era un ocean de dragoste?

   Apreciază

 13. Slavit sa fie Dumnezeu !

  Iubitule ,ar fi bine sa se desfinteze iadul nemaifiind nimeni in el , daca iadul ar fi vreo locatie anume ! Dar ce pacat ca el va ramane in multi dintre noi !
  Eu spuneam doar ca marele Pavel , in Noul Testament , face afirmatia , in care nu mai e loc de nici o interpretare , ca avem voie sa stam la masa cu necredinciosii , dar nu avem voie sa stam la masa cu cei ce-si zic frati , dar nu sunt .Eu nu propun nimic in afara de ce vrea Dumnezeu , iar Dumnezeu vrea iubire . Mai ai putin si faci o criza de epilepsie . Ce atata inversunare , frate , ti-am dat doar niste citate , pe care nu le poti comenta pentru ca nu te-au invatat dracii mei teologi , dar daca vrei , o sa le spun sa treaca pe la tine sa te invete , pentru atunci cand o sa fii in dificultate si nu vei sti ce sa raspunzi unei femei demonizate .
  Daniel , daca acolo, la patriarhie si prin alte parti ar fi fost masoni ( si nu este exclus ) , acestia nu s-ar fi pus in razboi vizibil cu Hristos si cu o credinta puternica de 2000 de ani , pe care nimeni nu o va starpi , nici macar voi . Presupunand ca masonii nu s-au nascut nici azi, nici ieri , ceva experienta or fi avand , dar nu cred ca si-ar fi rezolvat interesele atacand in mod fatis Biserica , ci in asa fel incat nici teologii mei nu si-ar da seama .
  Tot asa a fost si cu prostia gogonata cu buletinele , cipurile , pecetea cu laser , etc ! Nu tot din acelasi loc , ca si acum , se auzeau cele mai inversunate atentionari?Sa fim noi sanatosi cate pecete din astea am fi putut primi fara sa ne dam seama , daca lepadarea s-ar face asa , prin inselaciune ! Vai de capul nostru si al vostru , ca ne ratacim nestiind Scripturile !
  Nici acum nu ai inteles deplin cum e cu vindecarea slugii sutasului si cu vindecarea fiicei femeii canaanence . Ca avem mintea mioapa . Daca acestia , fiind pagani au putut sa primeasca de la Domnul Iisus , nu vindecarea lor , ci a celor care nici macar nu s-au rugat , fiind pagani la randul lor , cum nu va primi Iisus Hristos rugaciunile noastre , frati ai Lui fiind , in credinta cea dreapta ? daca a primit-o pe pagana atunci , de ce nu m-ar primi si pe mine acum rugandu-ma pentru un eretic , care vrea sa se roage si el impreuna cu mine , daca noi doi suntem in iubire ? Nu vedeti ca tot ce spuneti nu are nici o baza ? Am citit toate canoanele care se refera la aceste abateri de la credinta , nu au nici o legatura cu cei din afara Bisericii , dupa cum graieste si Pavel : ” Caci ce am eu cu cei din afara sa-i judec „?
  Este vorba doar de cei care provin din Biserica , cazand in diverse pacate si rataciri , pe care trebuie sa-i ocolim , sa nu mai avem de-a face cu ei , ca sa nu ii incurajam in ceea ce fac , ca sa cunoasca toti cat de grav e acel pacat de care se fac vinovati, sa nu incercam sa le usuram in vreun fel penitenta si parasirea de catre toti cei dreptcredinciosi si ca sa nu facem sminteala celor de alta credinta , cum ca la noi in biserica nu este nici o randuiala si fiecare face ce vrea si crede ce vrea . Dar cu ceilalti , care nu au dat marturie de dreapta credinta , care nu fac parte din Biserica , trebuie sa fim deosebit de iubitori , de plini de grij sa nu-i smintim , sa le fim oglinda a frumusetii credintei noastre , a maretiei credintei , a le arata nu prin cuvinte lumesti , ci asa cum spunea Pavel , prin puterea credintei , care vine de la Dumnezeu .Astfel incat , acestia fiind aproape de noi , sa vada cu ochii lor si sa simta cu puterile lor cat de adevarata este credinta noastra , caci Dumnezeu , asa cum spunea Sf. Ioan Gura de Aur , a pus in fiecare om puterea de a primi energiile necreate ale lui Dumnezeu , prin impartasire. Si astfel sa ii cucerim si sa vina din dragoste catre Biserica mama . Daca ii tinem la distanta , prin intoarcerea spatelui , lipsindu-i de orice indemn de apropiere , prin atitudini ostile si neospitaliere , vom pierde pe multi dintre cei care ar fi putut sa vina la noi , dar nu au avut pe unde sa intre . Trebuie sa ne asteptam oare , din partea lor sa cada intr-o pacainta profunda in fata bisericii , cerand iertare ? Cum sa indrazneasca sa vina catre cei care -i numesc diavoli si antihristi ? Am citit pe un blog catolic lamentarile unor fete , care erau de-a dreptul oripilate , deoarece ortodocsii nu inceteaza sa-i numeasca antihristi . Cu toate astea , nu am citit acolo cuvinte care sa exprime macar vreo apreciere negativa la adresa noastra , sub forma de epitet . Nici ei nu inteleg aceasta atitudine ostila si nu vad cum ar putea sa se uneasca cu astfel de oameni , ca noi , cu o asemenea credinta . Si toate acestea din cauza voastra .
  Ti-am dat citate din Ep .1Cor. , cuvinte ale Sfantului Apostol Pavel ; citate din Sfantul Parinte Ioan Gura de Aur , dar tu nu vrei sa crezi cele ce ne invata ei , caci nu sunt dupa dispozitia inimii tale si a celor care au starnit barfe pe care orice norme canonice le condamna si care nu se rezolva prin aderarea la un curent sau altul , ci la alt nivel , la care voi nu ajungeti . Daca tu nu-l primesti pe Pavel , cum Il vei primi pe Hristos cel rastignit ?
  Priveste in adancul inimii tale , al constiintei tale si incearca sa realizezi ce vezi acolo ! gandeste-te la cei pe care-i ataci ! Simti ura pentru ei , sau iubire , asa cum spuneai mai inainte , ca-i iubesti pe pacatosi , dar urasti pacatul lor ? Daca simti ura chiar si pentru un singur om – asa cum spunea Sfantul Siluan Athonitul – inseamna ca iubirea nu e in tine si un duh necurat te stapaneste .
  Hulitori ai Duhului Sfant sunt si aceia care nu vad Duhul Sfant in orice om de pe fata pamantului , oricine ar fi acel om . Tot Sfantul Siluan a spus-o .
  Iubite frate , inainte de a incepe un razboi atat de mare , ia seama de partea cui esti si cu Cine te razboiesti .
  Sa stii ca intr-o duminica mai demult , am mers impreuna la biserica cu o fata de alta credinta si dupa slujba am prezentat-o parintelui paroh , care a invitat-o sa mai vina , daca i-a placut la noi. Iar la noi in biserica , nu se face nici discutie despre ecumenism , chiar niciodata nu s-a auzit de asa ceva , dar mi s-a parut atat de firesc acest lucru, incat nici o clipa nu m-am gandit ca fac vreun rau , ci mi s-a parut chiar frumos si m-am bucurat , desi acea fata nu a mai venit , poate pentru ca i s-a parut prea lunga slujba , poate pentru ca nu avea cu ea pe prietenii ei cu care merge de obicei la adunarile lor , poate nu vrea sa incalce niste principii . Si cred ca in orice biserica ar fi mers si preotul ar fi stiut , nu i-ar fi spus sa nu mai vina , ca sa nu o piarda , ci i-ar fi oferit sansa ca sa mai vina.Cred , de asemenea ca nici alti credinciosi nu ar fi fost de acord ca aceasta fata sa fie data afara , sau sa i se spuna : ” Nu mai veni , ca noi nu suntem de acord sa ne rugam impreuna cu tine ” . Acum aceasta stare de spirit , care poate ca a existat la inceputul crestinismului , a disparut. Nimeni nu mai este plin de aceasta animozitate.
  Daca sunteti atat de deceptionati din cauza acestui fapt , nu va opreste nimeni sa va rupeti voi de noi , nu sa incercati sa ne „deschideti ” noua ochii , fara dovezi palpabile , cica o fi si o pati ! Ca sa ajungem sa ne certam ca surzii si sa ne batem ca orbii , pe zvonuri si denigrari .Daca sunteti atat de convinsi , plecati , fratilor , cumparati-va o pestera , conserve pentru 100 de ani , luati-va preotii vostri si lasati-ne , nu mai agitati oamenii ca sa le deschideti voi ochii , cum ati facut si cu buletinele . Inchipuiti-va ca nimeni nu ar fi stiut nimic despre buletine . Ne-am fi dus , am fi luat buletinele , am fi semnat , si gata . Care era , frate , lapadarea ?

  Dumnezeu sa ne ierte si sa ne mantuiasca pe toti !
  Hristos a inviat !

  Apreciază

 14. Simona,
  Saracuta de tine! Daca nu ti-am comentat un pasaj din Sf Apostol Pavel crezi ca ai ajuns tu la cunostinta adevarului? Nu sunt eu atoatestiutor sa interpretez Scriptura. Citeste interpretarile sfintilor. Un lucru stiu: sfintii care au facut acele canoane nu sunt in contradictie cu Evanghelia.
  Se prea poate ca un anumit pasaj sa faca referire la o situatie anume si nu la situatia generala.
  Ma obosesc comentariile tale, pentru ca sunt deosebit de lungi. Dar sa fac un efort si acum.
  Daca ti-as explica punct cu punct si intr-un sens larg la fiecare idee, capsorul tau, tot ar refuza sa intelega.
  Tu ii contrazici pe Sfintii Parinti de la toate sinoadele. Tu esti mai rasarita decat ei toti. Cine stie ce duhovnic modern ai tu, de te-a eliberat de toate „invechitele prejudecati”.

  Sa ne lamurim: de care necredinciosi vorbesti? De pagani (necrestini) pe de o parte si de eretici (catolici, protestanti etc) pe de alta parte?

  Masonii si ce-or mai fi ei, ataca Biserica si fatis (revolutia bosevica in Rusia) si mai subtil (prin ecumenismul intercrestin si interreligios si prin altele – calendar, acte electronice etc).
  Si ca dovada ca ecumenismul e subtil, capsorul tau refuza sa-l priceapa (ca si unii inteligenti teologi).

  Cand am zis eu ca Dumnezeu nu le asculta rugaciunile paganilor?? Dimpotriva, ei nu se roaga adevaratului Dumnezeu, ci inchipuirilor lor, adica demonilor. Si chiar nerugandu-se adevaratului Dumnezeu, El ii ajuta, pentru ca toti oameni sunt ajutati intr-un fel sau altul, in viata.
  Canaaneanca si sutasul s-au rugat lui Iisus, adevaratul Dumnezeu, pagani fiind. Nu pentru ei ci pentru fiica si sluga. Nu s-au rugat cei in cauza, ci altii s-au rugat pt ei. E rugaciunea pt cei dragi.
  La momentul ala nu exista nici un crestin in lume. Biserica a luat fiinta la pogorarea Duhului Sfant!
  Dar chiar si acum, sunt multi musulmani care se roaga la icoanele Maicii Domnului, ale Sf-ului Gherghe – in Turcia de exemplu. Deci nu am spus nici o data ca nu poate sa le asculte Dumnezeu rugaciunile. Dar majoritatea paganilor nu se roaga Dumnezeului adevarat, ci dracilor.
  Te poti ruga pt pagani, te poti ruga pt eretici (in afara de slujbele de la Biserica – nu pot fi pomeniti acestia nici la Sf Liturghie nici la celelalte slujbe) , dar nu impreuna cu ei!
  Nu te poti ruga impreuna cu un musulman pentru ca el se roaga lui Alah (un dumnezeu inchipuit, un diavol) si tu lui Dumnezeu. Ce partasie are lumina cu intunericul?
  Nu te poti ruga cu un catolic pt ca el se roaga unui Dumnezeu inchipuit de el, in alta treime (datorita ereziei filioque si a altora) si tu lui Dumnezeu revelat in adevarata Sfanta Treime.
  Rugandu-te impreuna cu acestia ii incurajezi in ratacirea lor. Te faci impreuna partas/a cu ei. Recunosti ratacirea lor si vei fii judecata impreuna cu ei.
  Si chiar de ar zice musulmanul sau ereticului: hai sa ne rugam Dumnezeului tau, sau Maicii Domnului, in cazul ereticului (protestant sa zicem), tot ar fi ecumenism. Caci cum se va ruga el adevaratului Dumnezeu si sa se intoarca la ratacirea lui demonica? Cum se va ruga protestantul Maicii Domnului si sa se intoarca la credinta lui care o huleste pe ea? Nu e aceasta fatarnicie?? Tot te vei face vinovata de incurajarea credintelor lor ratacite.
  Eu asa inteleg.

  Ti-am spus! Nu zice nimeni sa-i dai afara pe cei de alta credinta din biserica. Desi canoanele spun ca nu este ingaduit sa intre. Dar presupunem ca intra ca sa invete despre ortodoxie. Nu zice nimeni sa te porti cu ura fata de ei. Ca dovada ca fata de care ziceai n-a mai venit. N-a mai venit pt ca intoarcerea la adevar, convertirea, nu este o lucrare omeneasca. Este lucrarea lui Dumnezeu. Dumnezeu ii cheama daca va gasi ceva bun in ei. De multe ori am discutat cu neoprotestanti explicandu-le de ce noi credem cum credem. Nu rezolvi nimic. Fac si ei cum faci si tu; se poticnesc in cate un pasaj din scriptura si nu pot sa creada ca nu e cum au inteles ei.

  Ti-am explicat de ecumenism, ca de atatea zeci de ani n-a convins pe nimeni. Cate alte sute de ani de intalniri fratesti si pline de induiosatoare dragoste vor trebui sa mai treaca pt ca macar vreun mic cult din asta, ratacit sa vina la ortodoxie?? RASPUNDE! DE CE NU S-A REZOLVAT NIMIC PANA ACUM??
  Pentru ca e inutil, iti spun eu! Ortodocsii ecumenisti pretind ca vor sa explice ortodoxia celorlalte credinte si ei, ereticii pretind ca vor negocieri. E un dialog al surzilor.

  Despre rugaciunile comune ti-am spus. Ca tocmai s-a incheiat saptamana uraciunii comune!

  Dar oricate iti voi spune, nu vei intelege!

  La pasajul de care te-ai impiedicat al Sf-ului Ap Pavel iti raspund tot cu ce a zis el: „Iar pe cei din afara ii va judeca Dumnezeu.”
  Chiar asa! Ii va judeca Dumnezeu! Noi…
  10. “De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te,
  11. Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit. ”

  Despre cipuri… alta data. Poate pe e-mail.

  Apreciază

 15. Simona,
  Si inca ceva: nu ne da pe noi nimeni afara din Biserica, pentru ca si noi suntem parte a Bisericii. Nu fortam constiinta nimanui, sa creada ce ii spunem. Fiecare e liber sa faca ce vrea, asumandu-si consecintele!

  Apreciază

 16. Ba vad ca tare ii mai judecati , ca de aceea a zis si Ap. Pavel ca ii va judeca Dumnezeu , pentru ca ei sunt anatema, adica pusi deoparte , si oricum noi nu avem cum sa stim cine dintre ei se va mantui si cine nu , cati sutasi sunt printre ei , dar voi spuneti clar ca nimic nu s-a rezolvat pana acum , deci nu are nici un rost sa mai continuam , pentru ca nu aveti dragoste , ci voi le dati anatema diavolului , direct , fara nadejde . Asta nu e drept
  Din 10 si 11 , reiese clar ca este vorba nu de pagani , sau de cei din afara Bisericii care nu au cum sa cada si sa se mai abata , fiind deja cazuti si abatuti , ci se refera la ereticul plecat din randul dreptcredinciosilor , care nu mai intelege sa se intoarca , altfel ce rost are mustrarea ? pe un pagan nu il mustri pentru paganatatea lui , mustri pe cel care a inteles o data , dar s-a abatut , il mustri ca a gresit , dar pe pagan doar poti sa-l povatuiesti , nu sa-l mustri , ca ce rost are ?

  Apreciază

  • Nu vrei tu sa intelegi si pace!
   Cand spunem eretici ne referim la cei care se numesc pe ei insisi crestini. Pei cei cazuti din Biserica. Fie pe cei care au cazut dupa ce au fost botezati ortodox, fie pe cei nascuti in erezii dupa ce parintii sau stramosii lor au cazut din adevarata Biserica.
   Eretici sunt: catolicii, protestantii (luterani, calvini, evaghelici etc), neoprotestantii (baptistii, adventistii, penticostalii, unii care isi zic evanghelisti etc) si alte secte mai ciudate ca acestea (mormonii, martorii lui iehova etc).
   Ei sunt eretici! Ei sunt dati anatemei. Singuri s-au dat. Noi nu-i judecam, ci ne pare rau de ei ca nu pricep ca nu sunt in adevarata Biserica. Sigur ca are Dumnezeu planul lui si cu fiecare eretic in parte. Poate sa-l aduca la adevar prin nebanuitele Sale metode. Nu stim noi.
   Dar, in general, ereticii, fiind in afara Bisericii si hulind pe Duhul Sfant, prin ereziile lor, se arunca ei singuri in iad.

   Un dialog al pretinsei iubiri cu ei, la nivel institutional, e inutil si daunator. Ti-am explicat de ce.
   De rugat impreuna, nu poate fi vorba, caci iarasi ti-am explicat.
   Poti purta un dialog la nivel individual, un dialog al dragostei, cum zici tu, dar vei vedea ca e tot inutil. Daca vreunul din 100 vine la ortodoxie, e mare minune si nu efortul tau, ci lucrarea lui Dumnezeu. Iti urez succes, caci eu am incercat cu mai multi, dar degeaba.

   Sigur, e asa cum ai zis tu in privinta paganilor, il povatuiesti.
   Dar evreii, de azi, care nu cred in Hristos, nu sunt si ei pagani? Ba sunt! Ei nu se inchina Sfintei Treimi si lui Hristos. Si canoanele fac referire si la ei:
   CANONUL 64 apostolic (OPRIREA COMUNIUNII CU NECRESTINII ŞI ERETICII)
   „Dacă vreun cleric sau laic ar intra în sinagogă (adunarea iudeilor sau a ereticilor) spre a se ruga, să se şi caterisească şi să se şi afurisească.”
   Sutasul era pagan, iar dupa moartea si invierea si inaltarea Mantuitorului, cu siguranta s-a facut crestin. Asemenea si alte cazuti din Evenghelie, care au devenit crestini si chiar au murit pt Hristos, au devenit mucenici.

   Apreciază

 17. Simona,
  Si sa-ti mai spun ceva: Daca ierarhii actuali vor neaparat sa-i aduca pe eretici in Biserica, ar putea sa trimita preoti misionari in tot occidentul si printre ereticii de la noi. Cu exact misiunea asta: sa-i invete adevarul Bisericii, cu dragoste si grija pentru sufletele lor, spunandu-le adevarul cum ca NU sunt in Biserica. Nu cum fac acum, la intalnirile ecumeniste, AMAGINDU-I ca si ei au taine si ar fi parti ale Bisericii!

  Apreciază

 18. Sfantul Ignatie Briancianinov – DESPRE MANTUIREA NECREDINCIOSILOR
  CE ESTE EREZIA ?
  EREZIA ESTE :
  1. -abaterea de la sfintele dogme ale Sfintei Biserici Ortodoxe
  – credinta ca, daca esti crestin, daca crezi, daca esti religios, credincios, mistic, spiritual, etc., fara a fi ortodox, te poti mantui
  2. -credinta si marturisirea ca te poti mantui si prin tehnici, asane, meditatii, mantre, gnoza, cunoastere, ratiune, stiinte, filosofii, concepte, doctrine umaniste
  3.- credinta si afirmarea ca Hristos a fost un mare invatat, un mistic, un iluminat, un intelept, un guru, un initiat cu puteri paranormale, oculte, vrajitoresti, un sef spiritual, un fel de mare saman venit din ceruri astrale, ori stralucita personalitate a umanitatii, iar nu Insusi Dumnezeu-Cuvantul
  4. -credinta, parerea si propovaduirea ca mantuirea nu este doar in Biserica si ca nu este nevoie sa fii ortodox ca sa te mantuiesti
  Acestora le raspundem cu scrisoarea adresata de Sfantul Ignatie Briancianinov unei femei, care, tot astfel, nu accepta ca sunt „multi chemati si putini alesi” si ca alesii sunt tocmai adevaratiii ortodocsi.
  Sfantul Ignatie scrie:
  „Ce spectacol vrednic de plans in hohote: crestinii care nu stiu in ce consta propriu-zis crestinismul! Privirea noastra intalneste acest spectacol neincetat: rareori vedem cate o exceptie, rareori putem intalni, in numeroasa gloata a celor ce se numesc crestini, unul care e crestin nu doar cu numele, ci si in fapt!
  Intrebarea pe care o puneti dumneavoastra a devenit o intrebare obisnuita astazi: de ce sa nu se mantuiasca paganii, mahomedanii si asa numitii eretici?. Spuneti ca printre ei se gasesc oamnei cat se poate de buni. A-i pierede pe acesti oameni buni este contrar milei lui Dumnezeu!… Mai multe, spuneti ca: aceasta este contrar chiar ratiunii umane. Doar ereticii sunt si ei crestini. Sa te socoti mantuit, iar pe membrii altor credinte pierduti, este o nebunie, este o trufie fara margini… (ii scria acea femeie Sfantului Ignatie).
  Crestinilor, ii raspunde Sfantul, voi vorbiti despre mantuire, dar habar n-aveti ce este mantuirea, de ce au nevoie oamenii de mantuire si, in sfarsit, nu-L cunoasteti pe Hristos, singurul mijloc al mantuirii noastre! Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: Mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intreg neamul omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi cat si a raufacatorilor. Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta este pretul virtutilor firii noastre cazute!
  Ca sa refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita de Insusi nemarginitul Dumnezeu. Pedepsele, partea neamului omenesc, au fost inlocuite cu pedeapsa luata de El; lipsa meritelor omenesti a fost inlocuita de vrednicia Lui infinita. Toate faptele bune omenesti neputincioase, pogoratoare in iad, au fost inlocuite cu o singura fapta buna, plina de putere: credinta in Domnul nostru Iisus Hristos. Cand iudeii L-au intrebat pe Domnul: Ce sa facem ca sa facem lucrurile lui Dumnezeu? Domnul le-a raspuns: Acesta este lucrul lui Dumnezeu, sa credeti in Cel pe Care L-a trimis El.
  Un singur lucru bun ne e necesar pentru mantuire: credinta; dar credinta ca lucrare. Prin credinta si numai prin credinta putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocul Tainelor pe care ni le-a daruit El. In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!…
  Nu!… Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara la iad. Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni, care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina, pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii si ateii, care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea, numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc, si acesta este credinta in Rascumparatorul.
  Crestinilor! Cunoasteti-l pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii lui Dumnezeu. Sfantul Apostol Iacov da drept exemplu fapta patriarhului Avraam, fapta in care s-a invederat credinta dreptului; iar fapta aceea consta in a aduce jertfa lui Dumnezeu pe fiul sau unul nascut. Sa-ti injunghii fiul spre jertfire nu e deloc o fapta buna dupa firea omeneasca: e o fapta buna ca implinire a poruncii lui Dumnezeu, ca fapta de credinta…
  Ciudata e judecata dumneavoastra despre ratiunea sanatoasa. De unde, cu ce drept o gasiti, o descoperiti in dumneavoastra? Daca sunteti crestini trebuie sa aveti notiuni crestine cu privire la acest obiect si nu altele, dupa capul dumneavoastra sau agatate cine stie de pe unde! Evanghelia ne invata ca, prin cadere, noi ne-am agonisit o ratiune pervertita, ca ratiunea firii noastre cazute, oricat de valoroasa ar fi prin natura, oricat de ascutita ar fi prin invatatura lumeasca, isi pastreaza caracterul capatat prin caderea in pacat, continua sa ramana o ratiune pervertita. Trebuie sa o lepezi, sa te dai pe mana calauzitoare a credintei si, sub aceasta conducere, la timpul sau, dupa o insemnata nevointa intru evlavie, Dumnezeu daruieste robului Sau credincios ratiunea Adevarului sau Judecata Duhovniceasca… Temelia judecatii duhovnicesti fiind Dumnezeu… Ceea ce numiti dumneavoastra ratiune sanatoasa, noi, crestinii, cunoastem ca este o ratiune atat de bolnavicioasa, atat de intunecata si ratacita, incat vindecarea ei nu poate avea loc decat prin retezarea cu palosul credintei a tuturor stiintelor si cunostintelor care o compun si prin lepadarea lor. Desarta e ratacirea mintii omenesti, cand cauta sa-L patrunda pe nepatrunsul Dumnezeu! Cand cauta sa explice inexplicabilul, sa-L supuna consideratiilor sale pe cine? Pe Dumnezeu! O asemenea intreprindere este o intreprindere satanica!… Tu, care te numesti crestin si nu ai habar de invatatura lui Hristos…
  Dumneavoastra spuneti ca ereticii sunt aceeasi crestini ca si noi. De unde ati scos una ca asta? Doar poate vreunul care se numeste crestin si nu stie nimic despre Hristos, datorita nemarginitei sale ignorante, se va arata de acord sa se recunoasca tot atat de crestin cat si ereticii, fara sa deosebeasca sfanta credinta crestina, de puii blestemului, de ereziile hulitoare de Dumnezeu. Altfel jdeca cu privire la acestea adevaratii crestini! Numeroase soboare de Sfinti au primit cununa muceniciei, au ales mai degraba cele mai crancene si mai indelungate chinuri, inchisoarea, exilul, decat sa-si dea acordul la partasania cu ereticii in invatatura lor hulitoare de Dumnezeu. Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mantuire, fiind in comuniune cu diavolul si cu pieirea lui… Cu deosebire se remarca la eretici ura neimpacata catre fiii adevaratei Biserici si setea lor de a se adapa cu sangele acestora! Erezia se conjuga cu incrancenarea inimii, cu o groaznica intunecare si stricare a mintii, erezia se mentine cu incapatanare in sufletul molipsit de ea si cat de trudnica este vindecarea omului de aceasta infirmitate! orice erezie contine intr-insa hula impotriva Duhului Sfant; fie huleste o dogma a Duhului Sfant, fie o lucrare a Duhului Sfant, dar neaparat huleste Duhul Sfant. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu. […]
  Remarcabil: toate vechile erezii, sub diversele lor masti schimbatoare, tindeau catre un acelasi scop: negau Dumnezeirea Cuvantului si deformau dogma intruparii.
  Cele mai noi nazuiesc mai degraba sa nege lucrarile Duhului Sfant. Cu hule ingrozitoare ei negau Dumnezeiasca liturghie, toate Tainele, tot, toate aspectele in care Biserica Universala recunoastea lucrarea Sfantului Duh. Ei le numeau pe aceastea reglementari omenesti, si inca mai nerusinat: superstitii, ratacire! desigur, dumneavoastra nu vedeti in erezie nici o talharie, nici o hotie! Poate nici nu o socotiti un pacat? E renegat fiul lui Dumnezeu, e renegat si hulit Duhul Sfant, nu mai mult! Cel care a primit si se tine de o invatatura hulitoare de Dumnezeu, cel care huleste pe Dumnezeu cu gura, acela nu talhareste, nu fura, face chiar faptele bune ale firii cazute – ce om minunat! Cum ar putea Dumnezeu sa-i refuze mantuirea?!… toata cauza ultimei dumneavoastra nedumeriri, ca si a tuturor celorlalte, consta in adanca necunoastere a crestinismului!… Esenta nedumeririlor acestora este lepadarea de Hristos! nu va jucati cu mantuirea, nu va jucati! Caci altfel veti plange vesnic! Apucati-va de lectura Noului Testament si a Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe… studiati in scrierile Sfintilor Parinti cum trebuie inteleasa corect Sfanta Scriptura, ce vietuire, ce ganduri si ce simtaminte se cuvine sa aiba un crestin”.

  Apreciază

  • Nu ai inteles ce am vrut sa spun . Nu am intrebat de ce sa nu se mantuiasca si ei , ca poate sunt si printre ei oameni buni ? Eu nu am afirmat ca credinta lor este mantuitoare .Imi puneti cuvinte in gura si suciti intelesul . Eu am spus ca nu avem voie sa facem afirmatii referitoare la mantuirea unora si altora ,pentru ca atunci consideram ca toti aceia vor merge in iad , sau ca noi vom merge toti in rai . Nu este adevarat nici una , nici cealalta , pentru ca multi ortodocsi vor merge in iad , iar dintre aceia se pot mantui ,si numai Dumnezeu stie cine , noi nu avem dreptul sa facem astfel de afirmatii .In felul acesta va exprimati dv. fara sa va dati seama.
   Nici un om nu se poate arata in fata lui Dumnezeu , la judecata , avand sufletul nepocait si nespalat de pacate . Totusi dogmele unei bieserici nu-l pot face mai pacatos pe un om , care de exemplu este profan si merge la o biseria , pentru ca asa a apucat , pentru ca este nepriceput in cele teologice , dar care are suflet de copil. Ce legatura au dogmele acelei biserici cu constiinta lui? Oare constiinta omului nu poate lucra in afara dogmelor ? Asa cum ne putem rataci , chiar in sanul Bisericii , tot asa ne putem si salva , caci Dumnezeu a pus in om puteri cognitive ale adevarului, care iau nastere nu la corecta aplicare a dogmelor , ci la iubirea curata fata de om in primul rand , si apoi fata de Dumnezeu . Dumnezeu nu il abandoneaza pe omul binevoitor , cinstit , onest , ci il lumineaza si cauta sa-l salveaza si chiar asta face . Faptul ca El vrea ca si noi sa conlucram la salvarea altora , ca sa fim partasi la rasplata , nu inseamna ca Dumnezeu nu ar putea face asta si fara ajutorul nostru , dar ne da posibilitatea de a participa , sau nu , dupa libera vointa . Insa va conta foarte mult bunavointa noastra .
   Nu este nevoie , daca nu ati inteles punctul meu de vedere , sa-mi insiruiti cine sunt ereticii si de ce nu se vor mantui.Dar , daca ei au o credinta gresita , cu atat mai mult ar trebui sa ne pese de ei , ca de unii ce sunt sortiti pieirii .
   Doriti poate , asa cum glumea Sfantul Ioan Gura de Aur , sa aveti relatii numai cu omeni ca Sfantul Ilie , sau Enoh ? Sau nu ati auzit ca lui Hristos ii place sa se ascunda in oamenii cei mai de jos , lepadatii societatii si ne va intreba atunci : „In temnita am fost si nu ati venit la Mine ” , etc .” Intrucat nu ati facut acestora mai mici frati ai Mei (!) ,Mie nu Mi-ati facut ” .Care frati mai mici , daca nu aceleia , care inca nu au venit la intelesuri ? Acea ura neimpacata o vad mult mai limpede la voi ,nu atat impotriva credintelor , cit impotriva credinciosilor eretici. Esti convins ca Dumnezeu ii uraste la fel de tare ca tine ?
   Credinta ca lucrare este mantuitore , dar cel ce iubeste pe Dumnezeu si pe aproapele ca pe sine insusi si-si pune sufletul sau pentru el , a implinit toate celelalte porunci , a implinit legea si poorocii ( nu eu am spus , ci Pavel Apostolul) .Oare nu stii ca cel care judeca cu asprime pacatul altuia , va fi judecat pantru acelasi pacat ? Sa nu fie ! Si Dumnezeu sa ne ajute pe toti !
   Hristos a inviat !

   Apreciază

 19. Slavit sa fie Dumnezeu ! Tot ce mi-ai spus despre eretici este adevarat ,la fel si despre rugaciunea in biserica lor. Numai ca depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile . Fiind un canon apostolic , vremurile erau tulburi atunci si era normal sa cauti sa nu faci sminteala , ca daca ar fi vazut cineva pe ” X ” ca intra in sinagoga si apoi si in biserica , normal ca se smintea si nu mai stia care-i credinta adevarata . De asemenea , a intra ca sa te rogi in sinagoga , sau la iehovisti , acum ,ca si atunci , sau la catolici , pentru noi este o scadere , caci avem loc de inchinare , casa lui Dumnezeu .Ce motiv am avea sa mergem sa ne rugam in alt loc , atata timp cat avem biserica ?Sau ce motiv am avea sa mergem in casa unui eretic sa ma rog impreuna cu el , in considerentul ca e tot aia ? De aceea nu este bine ca sa fac aceste lucruri , din reaua intentie si pozitia gresita pe care o am fata de credinta lor . Dar cand aceasta intentie nu exista , ci in locul ei sunt animata doar de prietenie si iubire , ca in comuniune sa ne rugam aceluiasi Dumnezeu , si nu altuia , chiar daca credinta aceluia este invalida , totusi el nu se roaga altui Dumnezeu , diferit de al meu . Oare Pavel , ducandu-se sa binevesteasca atenienilor , a vorbit despre Dumnezeul lor Necunoscut , ca despre un diavol , deoarece ei nu aveau credinta dreapta ?Nicidecum .Pentru ca unii nu au o credinta valida , nu trebuie sa afirmam ca dumnezeul lor este diavol. Trebuie sa ne raportam la ei si la credinta lor cu demnitate si respect fata de oameni si de Duhul Sfant si chipul lui Hristos care se afla in fiecare om . Daca nu recunoasteti Duhul Sfant din orice om , atunci voi sunteti cei care cadeti in erezie . Nu poti numi diavol si antihrist pe semenul tau, in care este chipul lui Hristos.

  Apreciază

  • Simona,
   Iar le sucesti ca sa vina cum iti convine tie.
   Ai grija, ca s-ar putea sa aduci hula impotriva Duhului Sfant cand spui ca nu mai au valabilitate canoanele si azi! Ele au fost date sub inspiratia aceluiasi Duh Sfant prin de Dumnezeu purtatorii parinti care au participat la acele sinoade. Si nimeni (nici un alt sinod ecumenic) nu le-a abrogat, ci dimpotriva, toate sinoadele urmatoare le confirmau intru totul pe cele anterioare.
   Posibiliatea smintelii exista si astazi! Cati oameni de diferite varste nu au habar care e credinta ce a adevarata? Dar nu e vorba numai de sminteala, ci de tradarea ccredintei acceptand ca valabila si autentica credinta mincinoasa.

   Tu spui: „De aceea nu este bine ca sa fac aceste lucruri , din reaua intentie si pozitia gresita pe care o am fata de credinta lor . Dar cand aceasta intentie nu exista , ci in locul ei sunt animata doar de prietenie si iubire , ca in comuniune sa ne rugam aceluiasi Dumnezeu , si nu altuia.”

   „La parintele Paisie Aghioritul, cunoscut ca avand mare dragoste fata de semeni, au venit un grup de preoti romano-catolici. Parintele i-a primit cu multa dragoste si le-a vorbit, impartasindu-le harul sau.
   Uimiti de harul si dragostea ce o emana, unul dinte preoti ii spune: “Haideti sa ne rugam impreuna, sa spunem rugaciunea Tatal nostru!”
   La care parintele Paisie le raspunde: “Acest lucru nu se poate.” Atunci, preotii catolici mahniti l-au intrebat: “De ce nu se poate, parinte, sa ne rugam impreuna, nu suntem si noi copiii lui Dumnezeu?”
   Parintele le raspunde: “Da, sunteti copiii lui Dumnezeu, dar nu sunteti in casa parinteasca, sunteti afara din casa, rataciti. Intorceti-va in casa si vom putea spune Tatal nostru impreuna.””

   (Viata Cuviosului Paisie Aghioritul)

   Pavel a gasit un motiv de care sa se ia in propovaduirea lui catre atenieni. Templul lor care avea un altar pe care scria Dumnezeului necunoscut, ia servit mingea la fileu, ca sa zic asa.
   Atenienii si-au inchipui ca trebuie sa existe si un Dumnezeu pe care ei nu-l cunoasteau si i-au facut un altar.
   Locul asta a cautat Sf Pavel sa-l umple. Caci nu se poate spune cu siguranta ca acel altar era destinat Sfintei Treimi sau lui Hristos.
   Le va fi spus apostolul, mai tarziu dupa ce le va fi facut cunoscuta credinta crestina, mai multe si despre ceilalti idoli la care se inchinau. Anume ca nu sunt altceva decat draci. E vorba de diplomatie. Cand vrei sa castigi increderea cuiva nu incepi sa-l critici, ci te agati de ce are el bun. Si ii speculezi disponibilitatea spre apropierea de tine.

   Antihristul cel mare, care va veni, nu are si el chipul lui Hristos Dumnezeu? Chipul se refera la suflet. Ca zice acolo ca dupa chipul si asemanarea Sa l-a facut Dumnezeu pe om. Chipul este chipul sufletului adica imaterial, duh, iar asemanarea urmeaza sa o castige de-a lungul vietii. Deci si Antihrist, care va fi un om (satanizat), va avea chipul lui Dumnezeu (sufletul).
   Eu nu numesc diavol pe nimeni, caci omul e om, nu diavol. Poate doar in sens figurat sa fie numit diavol, adica influentat de diavol, care face voia lui.

   Apreciază

  • .” Dar cand aceasta intentie nu exista , ci in locul ei sunt animata doar de prietenie si iubire , ca in comuniune sa ne rugam aceluiasi Dumnezeu , si nu altuia , chiar daca credinta aceluia este invalida , totusi el nu se roaga altui Dumnezeu , diferit de al meu .”
   hai ca asta-i buna!!! probabil ca participati cu drag la rugaciunile in comun cu ” fratii” catolici , protestanti etc….. animata de prietenie si iubire evident….
   Parintele Staniloae a participat la aceste discutii ani intregi si a ramas cu un gust amar , dandu-si seama ca sunt in van aceste discutii; presupun ca sunteti mai presus de parintele Staniloae sau probabil aveti o dragoste mai mare decat el……

   Apreciază

 20. Cele ce le spui tu acum , ti le-am spus eu mai inainte , cu deosebirea ca Sfantul Apostol Pavel nu i-a jignit cu nimic ,ceea ce voi nu puteti face . Parintele Paisie Aghioritul nu a reusit sa faca ucenici din acei catolici ( si va da socoteala in fata lui Dumnezeu pentru sufletele lor – vezi Ioan Gura de Aur ! ) datorita rigorismului si i-a pierdut . Sfantul Siluan Athonitul nu l-ar fi pierdut , ar fi tinut cu dintii de el . Siluan a intors pe tanarul ateu , care pleca umilit , fiind ocarat de catre un cunoscut imbunatatit duhovnic din acea manastire athonita , sub aceiasi formula cu cea prezentata de tine mai sus . Dupa ce Sfantul Siluan l-a luat la sine si l-a povatuit cu iubire , acela din ateu a devenit calugar la Athos ( era din Franta ). Iata ca dragostea e mai tare ca formalismul rigorist .
  Si , imi permit acum o rautate , dar pe care o spun cu durere si amaraciune : pe sectantii care l-au informat pe bietul parinte destre pecetile cu laser (daca o fi adevarat ce se scria in acea carte ! ) , nu i-a pierdut de „clienti ” , ba chiar le-a preluat toate neroziile oculte , impartasindu-le in dreapta si in stanga .
  Voi credeti ca aveti infatisarea adevaratei credinte , dar tagaduiti puterea ei !
  Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al iubirii , iar Iisus spune : ” Iubeste pe Domnul Dumnezeul tau din tot cugetul tau , cu toata puterea ta si din tot sufletul tau , iar pe aproapele tau , ca pe tine insuti si ai implinit toate celelalte porunci . Ai implinit legea si proorocii ” .
  Si : ” Cine-si pazeste sufletul sau , il va pierde , iar cine isi va pune sufletul pentru aproapele sau , acela il va castiga ” .

  *

  Nu stii ca Biserica Autocefala are dreptul sa schimbe sau sa introduca noi canoane , in functie de situatiile care apar ? Iar daca insasi Biserica imi permite si chiar organizeaza rugaciuni impreuna , pentru a stigmatiza dispretul si aroganta fata de semenii nostri , ca sa nu spun ura pe care voi ati starnit-o , de fapt in sanul vostru insiva , eu nu ma impotrivesc nici unui canon .Voi nu aveti voie sa discreditati hotaririle sinoadelor si nu aveti voie sa va faceti prozeliti folosindu-va de canoane , impotriva patriarhului si a altor biserici din lume . Sau nu stii ca barfa cade sub epitimie ?
  Si , dupa cum iti scriam mai inainte , canoanele au ramas valabile , desi multe dintre ele nu mai au asupra cui sa fie aplicate , sau modalitatea , sau sensul . Constiinta ne va judeca , nu canoanele . Stii foarte bine , ca unii sfinti dadeau canoane , altii le reduceau , altii le inlocuiau , stii , nu ?Au fost canoane locale , temporale , pana si orice preot , in functie de inspiratia Duhului Sfant , poate inlatura canonul , fara sa-l mai aplice , caci orice fapta pe care o face cineva depinde de varsta , vremuri , timp , loc si constiinta .Si asa cum tu nu dai voie la inerpretari in nici un sens , dacat in litera a canoanelor , atunci nici eu nu pot sa dau nici un fel de interpretare la cele spuse de Sfantul Apostol Pavel ; de fratele cazut in erezie sa te indepartezi si sa nu stai la masa cu el , iar cu necredinciosul , de vei manca la masa lui , sa mananci tot ce-ti pune inainte . Clar !

  Apreciază

  • Parintele Paisie i-a primit pe acei catolici cu multa dragoste, dar ei vroiau mai mult.Diavolul ii impingea de la spate sa ceara rugaciune in comun. Ce nevoie aveau de asta? Vroiau sa-si linisteasca constiintele lor cum ca si ei ar fi in Biserica si sa-i compromita credinta parintelui Paisie. Diavolul ii impingea la asta. Daca ar fi acceptat sa se roage impreuna cu ei ar fi insemnat ca le recunoaste erezia. Si tot cu dragoste le-a spus ca nu se poate. Daca ei ar fi vrut cu adevarat sa il urmeze, ar fi devenit ucenici ai lui, ortodocsi. Ce trebuia sa faca parintele? Sa accepte catolicismul de dragul lor?
   Ma indoiesc ca Sfantul Siluan s-ar fi rugat cu eretici catolici. Ateul, poate o fi fost botezat ortodox, poate deloc, dar nu cred ca a avut aceasta pretentie.

   Parintele Paisie Aghioritul avea destul discernamant si nu trebuia sa-i explice sectantii cum e cu semnul fiarei. Nu-l numi pe el biet, mai degraba numeste-te pe tine asa.

   Nu tagaduim puterea dreptei credinte! Iubim pe aproapele nostru, dupa puteri, dar daca el alege sa fie in afara Bisericii nu sta in puterea noastra sa-l aducem inapoi.

   Biserica autocefala nu are dreptul sa modifice hotararile sinoadelor ecumenice, pentru ca un sinod ecumenic (a toata lumea) este un sinod al Bisericii in tot ansamblul ei. Celelalte canoane, locale sau de alt fel, nu au valabilitate expresa decat in eparhiile unde s-au adoptat.
   Patriarhul si ierarhii nostri nu au autoritate asupra canoanelor apostolice!
   Si daca tu ii urmezi, te arunci in aceeasi erezie cu ei si cu ceilalti eretici.

   Apreciază

   • Simona,
    Biserica Autocefala nu poate aduce modificari sinoadelor ecumenice (ecumenice, nu ecumeniste)!
    Biserica Autocefala este o Biserica locala.
    Un sinod ecumenic este un sinod a toata lumea. Este cea mai inalta autoritate in Biserica vazuta, luptatoare, pentru ca este o adunare a tuturor Bisericilor locale din toata lumea, deci un sinod al plinatatii Bisericii. Un sinod ecumenic este in deplin acord cu voia Duhului Sfant, pentru ca El il inspira.
    Cum ar putea un sinod local sa contrazica un sinod al tuturor Bisericilor?! E o prostie ce spui!
    Te rog, numai scrie bazaconii din astea!

    Apreciază

  • Parintele Paisie Aghioritul nu a reusit sa faca ucenici din acei catolici ( si va da socoteala in fata lui Dumnezeu pentru sufletele lor – vezi Ioan Gura de Aur ! ) datorita rigorismului si i-a pierdut.

   Asta e cea mai tare pe care am auzit-o!!!!!
   Probabil ca tu faceai rugaciuni cu ei si ii aduceai la dreapta credinta. Esi haioasa daca nu ai fii de plans cu aceste conceptii.

   Apreciază

 21. Simona,
  „Ca in toate Bisericile sfintilor, femeile voastre sa taca in biserica, caci lor nu le este ingaduit sa vorbeasca, ci sa se supuna, precum zice si Legea. Iar daca voiesc sa invete ceva, sa intrebe acasa pe barbatii lor, caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica”.
  (1 Corinteni 14,34-35)
  Si aici presupunem ca vrei sa inveti pe cineva.

  Apreciază

 22. Mai Daniel , pentru faptul ca te consideri barbat , iti da dreptul sa inveti pe femei ? Am venit sa invat pe cineva in Biserica ? Sau nu cumva veti avea acum pretentia sa puneti monopol pe cuvant , chiar in viata curenta ! sau nu stiti , voi barbatii ca Maria Magdalena a fost prima care a vestit invierea lui Hristos , nu prin tacere , ci prin cuvant ! Sau ati uitat ca Sfantul Ciprian a fost ” invatat ” de o copila fecioara ?Sau ca inteleapta Iudita prin cuvant l-a smerit pe Olofern , dupa care i-a taiat capul? Dar ce , acesta este un blog pentru brbati , nu cumva am nimerit la musulmani?
  Mai , Danutule , iar inventezi canoane !
  Bine , iata , tac !
  Vorbiti voi si invatati-ma , daca aveti ce !
  Iertare , Daniel !

  Apreciază

  • Simona,
   Pai Sf-ul Apostolul a spus aceasta. Va fi stiut el de ce a zis asta. Poate ca femeile inteleg mai pe dos 🙂 Am vrut sa-ti amintesc.
   Pai suntem in Biserica – institutie divino-umana, caci n-am iesit afara din ea, ca eretici. Prin Biserica se intelege mai multe.
   Din partea mea comenteaza, dar problema e ca, desi ti se explica, tu o tii pe a ta.
   Nu-i uram pe eretici! Daca ii numim in termeni mai duri n-o facem ca sa ii jignim, ci ca sa inteleaga gravitatea situatiei in care s-au pus. Dar ecumenismul e erezie, pentru ca recunoaste si incurajeaza unele erezii.
   Comenteaza, soro cat vrei!

   Apreciază

   • Daniel ,stii de ce Apostolul Pavel imbratiseaza mai intai pe Priscila si mai apoi pe Acvila , sotul ei ? pentru ca ea avea o credinta mai mare decat a aceluia si ei amandoi si-au pus grumazul pentru Pavel . Dar Priscila l-a invatat cu cuvantul pe Apolo, nu Acvila. Deci , spune Sfantul Ioan Gura de Aur , ca femeia nu are voie sa invete in biserica , dar daca ea este credincioasa , iar sotul nu , sau altcineva , ea are voie sa invete pe altul (cel mai bun exemplu este Priscila ).

    Apreciază

   • Tot pentru.. Simona,
    ” „De ce ? „Că ce ştii tu, femeie, de nu-ţi vei mântui bărbatul”?
    „Dar cum poate femeia să mântuiască ?” învăţând, catehisind, înduplecându-l a primi cuvântul bunei cinstiri. „Păi chiar ieri, fericite Pavele, ziceai „că femeii să înveţe nu dau voie” (l Tim. 2,12). Cum, dar, o dai acum la întors şi faci femeia dascăl al bărbatului?” – „Fac asta nu tăgăduindu-mă pe mine însumi, ba chiar cu totul dimpotrivă”. Tu ascultă şi pentru ce a scos-o de pe tronul învăţăturii, şi pentru ce o aduce iar pe el, ca să afli înţelepciunea lui Pavel. „Bărbatul să înveţe”, zice. Întrebi de ce ? Fiindcă nu a fost amăgit: că „Adam, zice, nu a fost amăgit” (l Tim. 2, 14). „Femeia”, zice, „să ia învăţătură”. De ce ? Fiindcă a fost amăgită: „că femeia, amăgită fiind, a fost întru călcarea poruncii” (14). Iar aici – tocmai dimpotrivă: că atunci când bărbatul este necredincios, iar femeia credincioasă, zice: „Femeia să înveţe. De ce ? Fiindcă nu este amăgită, căci credincioasă este. Să ia învăţătură, deci, bărbatul, căci a fost amăgit: că necredincios este. „S-a întors treaba”, zice, „în privinţa învăţăturii: să se întoarcă, dar, şi în privinţa stăpânirii”. Văzut-ai cum pretutindeni arată Scriptura că nu firii, ci amăgirii şi păcatului urmează robia ?
    Deci, a venit la femeie amăgirea întru început, iar amăgirii i-a urmat supunerea: după aceea s-a mutat amăgirea la bărbat, s-a mutat şi supunerea. Şi precum la început a încredinţat Dumnezeu bărbatului mântuirea femeii, fiindcă nu a fost amăgit, grăind astfel: „Spre bărbatul tău va fi întoarcerea ta”, aşa şi aici, pentru credinţa celei ce are bărbat necredincios, încredinţează femeii mântuirea bărbatului, zicând: „Că ce ştii tu, femeie, de nu-ţi vei mântui bărbatul”? (l Cor. 7,16).” ”
    Sfantul Ioan Gura de Aur „Cele dintâi omilii la Facere” Editura Sophia

    Apreciază

 23. Daniel , multumesc .
  Am intrebat un preot despre ecumenism si despre acele zile de rugaciune comuna , de la Patriarhie , pentru ca eu chiar nu am stiut cand si unde . Mi-a spus ca intr-adevar s-a tinut rugaciunea , dar cei care au venit din afara Bisericii au stat la usa , inteleg ca inauntru , asemenea catehumenilor. Deci , mi se pare ok.Tu ce crezi ? nu stiu cum se facea odinioara cu catehumenii, daca erau lasati in biserica , dar oricum in zilele noastre nu au participat la Sfanta Liturghie . Abia astept anul viitor , daca voi mai trai.

  Apreciază

  • E adevarat ca in practica, nu prea prind rugaciunile astea in comun. Dar se organizeaza si se numesc rugaciuni comune si nu peste tot e la fel ca la acea biserica. Ai vazut ca preotul ti-a confirmat ca s-au tinut. Nu conteaza ca au stat la intrare sau in naos sau in pronaos, tot ecumenism e. Aceste rugaciuni nu se refera la impreuna liturghisire, ci la rugaciuni pt unitate, in timpul liturghiei sau dupa.. Dar sunt in comun, caci probabil si unii si altii le zic.
   De ce nu s-au numit mai degraba rugaciuni pentru revenirea la ortodoxie a eterodocsilor? Pentru ca sunt rezultatul unor negocieri. Eu asa cred. Ortodoxia nu se negociaza si nici canoanele, care AU valabilitate si azi si mereu!
   Oricum, in majoritatea bisericilor din tara nu s-a pomenit de aceste rugaciuni comune.

   Apreciază

 24. Simona,
  ‘cine IL cauta cu sinceritate pe Dumnezeu,ajunge la crestinismul ortodox’ spunea Eliade in Itinerarii Spirituale..Deci pentru a ajunge la Adevar este nevoie de dorinta Sincera de a L gasi.Ma adresez tie pornind de la premiza ca esti sincera in cautarile tale.Roaga te mai mult si Domnul Cel Milostiv iti va descoperi Adevarul.Daca vei si posti va fi cu atat mai bine.Iubirea despre care tu vorbesti nu este reala.Si nici nu poate fi.Dragostea nu se impaca cu minciuna.Se impaca cu Adevarul.Iubirea in toata plenitudinea ei o gasim doar in Adevar,pe care Il gasim doar acolo unde este Duhul Lui Dumnezeu adica in Una Soborniceasca si Apostoleasca Biserica care a dat o atat de mare multime de sfinti marturisitori ai Adevarului incat au umplut cerurile.Oare Sfantul ierarh Nicolae avea dragoste?Oho..Era plin de iubire.Dar asta nu l a impiedicat sa il pocnesca pe Arie,care,ratacint fiind ratacea pe cei mai mici ai lui Hristos-Adevarul..Simona, dragostea este mai mare decat dreptatea dar nu este mai mare decat Adevarul.Nu te amagi.Acesti oameni care vin sa tulbure Biserica stiu exact ce vor pentru ca au planuri bine stabilite.Si nu au sinceritate.Unirea Bisericilor se va face intr un singur loc.In Duhul Lui Dumnezeu.Restul e minciuna.Din Biserica iesim intr un singur fel.Alegand sa slujim Tatalui minciunii.Si sa stii ca sunt multi care se impopotoneaza cu vesminte de inalti ierarhi dar care nu mai sunt in Adevar adica in Duhul Lui Dumnezeu adica in Biserica.Si nu pe acestia trebuie sa i urmam.Bunul Ne a lasat sfintele canoane si invataturile de credinta ale sfintilor pentru ca noi,cei neajutorati si slabi, sa nu ne ratacim.Trebuie doar sa ne smerim si sa facem ascultare.De Biserica. Adica de Sfintii lui Dumnezeu prin care a grait Duhul Sfant.Si daca ne rugam sincer si smerit si mai si postim cu siguranta gasim un duhovnic iscusit.Si nu ne vom rataci ci vom ramane in Biserica rugandu ne pentru unirea tuturor in Duhul Adevarului. Nu al minciunii.

  Apreciază

 25. Elisei , acesta este singurul tau exemplu ( cu sfantul Nicolae? – este de fapt o exceptie , nu o regula )?
  Iisus Hristos este inceputul invataturii despre iubire , caci S-a rastignit pentru toti oamenii , nu numai pentru ai Sai si pentru prieteni si aceasta ne arata chiar Ioan Gura de Aur comentand despre iubire.Oare nu ai auzit despre porunca lui Dumnezeu in ce priveste iubirea de vrajmasi ? Sunt vrajmasii in adevar?
  Vorbesti de tulburare . Cine face tulburare ? Oare nu acei preoti care indeamna pe credinciosi sa vina cu banere si cu fluturasi si sa prolifereze injurii la adresa ierarhilor , sa filmeze si sa posteze pe net aceste manifestari ? Ti se pare crestinesc ? Mie nu , dar poate ca nu am postit destul.

  Exact, unirea se va face in Duhul Sfant . Duhul Sfant uneste pe toti oamenii de pe fata pamantului si cine nu are Duhul Sfant , nu are nici iubire si nu este in unire cu nimeni . Cine are Duhul Sfant este in unire cu toti oamenii (vezi pilda samarineanului) si are in previziune Biserica Primara de unde am cazut cu totii si unde trebuie sa ne intoarcem . Insasi Crucea reprezinta simbolic pe Dumnezeu Tatal , pe Fiul care S-a pogorat si Duhul Sfant care uneste toate .

  Spune-mi , te rog , caci cunosti adevarul , cum ajungem la iubirea de vrajmasi , in ce consta ea si cum o implinim?

  Se pare ca unii oameni considera adevarata doar Biserica Ortodoxa , in sensul ca numai ortodocsii traiesc si exista , ceilalati oameni nu traiesc , sau pe ei ii tine in viata numai satan.
  V-ati intrebat vreodata , voi , acestia atat de extremisti , care va sunt mosii si stramosii , rudeniile ?Vi se pare ca voi ati aparut pe fata pamanului nascuti nemijlocit din Sfanta Treime , infailibili si imuabili. Ca nimic pe fata pamantului nu are reversibilitate , ca detineti adevarul absolut la care nimeni nu mai poate face recurs. Mai ,oameni buni!

  Apreciază

  • Eu n-am auzit de preoti care sa indemne pe credinciosi „sa vina cu banere si cu fluturasi si sa prolifereze injurii la adresa ierarhilor”. Iarta-ma, dar nu stiu de unde le scoti.
   Mosii si stramosii nostri, de le geto-daci incoace, au fost romani ortodocsi! Stramosii mai indepartati, erau pagani, ca majoritatea oamenilor de pe pamant pana sa auda de Mantuitorul Iisus Hristos. Toti paganii, drepti si nedrepti, pana la Hristos, mergeau in iad. Chiar si evreii, care aveau credinta in Dumnezeul cel adevarat, mergeau in iad, caci inca nu venise Mantuitorul lumii sa deschida portile raiului! Paganii din ziua de azi merg in iad (a se vedea viata Sfantului Arsenie Capadocianul). Ereticii, facandu-se asemenea paganilor, adica nemaicrezand in Dumnezeul cel adevarat, ii urmeaza pe pagani!

   Apreciază

  • Simona,
   As fi extrem de fericit sa cunosc Adevarul.Si mai fericit as fi sa L traiesc…Sunt in stadiul in care invat despre Adevar.Din Sfanta Evanghelie,din Sfanta Traditie, din sfintele canoane, dar mai ales din ascultarea de duhovnic.Cu pasi sovaielnici, mai mult impiedicandu ma,ma strduiesc si eu sa merg pe cararea stropita cu sange si sudoare pe care au mers Oameni Mari,urmand pe Mantuitorul, calauziti fiind de Mangaietorul,ducand pe umeri cruci imense si cantand imnuri de slava Lui Dumnezeu.Pe urmele lor pasesc si eu, avand la gat o cruciulita.Ma impiedic des si uneori mai cad.Nu mi e usor.In loc sa cant eu plang. Mai mult de mila mea. Dar nu ma las ca vad privind in zare stalpi de lumina pan’la cer. Sunt cei ce au trecut.Imi este greu, dar mult mai greu imi este mie cand, langa mine venind de nicaieri apar ‘frati binevoitori’ ce ma imbie sa merg pe largul drum al lor.Daca nu vreau imi zic ca’s taliban sau si mai rau, imi zic ca’s extremist.Eeeee… dar uneori apar ispititori de soi. Si nu in mine improsca cu mizerii ci in tot ce avem mai sfant si noi. Atunci, alaturi de Domnul Cel Bun si Milostiv apucam biciul si imprastiem in cele patru zari si pe zarafi si schimbatori de bani si pe toti ceilalti ispititori. O fi gresit? Simona Intreaba L tu pe Domnul!
   Nimic nu este nou sub soare. De la anul 1054 pana in zilele noastre de multe ori au venit ‘frati binevoitori’ sa ne aduca iubirea lor(ai si tu Simona putin din iubirea lor).. Bunaoara pe la 1275-1282 papa urban al Iv lea a venit cu multa ‘iubire’ sprijin politic si bani pentru mihail al vIII lea paleologu..(ti se pare cunoscut?) Ce vroiau in schimb?Mai nimic. Ca si acum. ” papa sa fie socotit ca asezat de Dumnezeu sa judece si sa hotarasca irevocabil si fara drept de apel in orice chestiune dogmatica” adica un om mai presus si superior sinoadelor locale si ecumenice ale sfintilor parinti. Plus celelalte aberatii papale. Ce crezi ca s a intamplat la muntele Athos unde au inceput ‘binefacerile’? In afara de vre’o doi calugari care au primit sa slujeasca cu ‘binefacatorii’ si care au murit in timpul ‘slujirii'(hoiturile lor imputite si umflate au zacut pana mai de curand intr o pestera) ceilalti calugari si preoti au primit moarte muceniceasca umpland cu buna mireasma muntele Athos si intreaga Biserica Dreptmaritoare…Atunci pe eretici i a ajutat cu mult zel nevrednicul de pomenire patriarh ioan al xI lea vekkos. Sa nu te intristezi Simona. Si astazi avem Patriarhi ca acest nefericit vekkos.Asta este un episod si o mostra din ce pot face cei ce ne vor ‘binele’ cu orice pret.In trupul chinuit si istovit al Bisericii noastre unii au tras cu tunul. Simona,ce inseamna pentru tine Ip si Traznea?Stii tu cum au trecut toti acesti martiri la Domnul??? Rugandu se cu multa dragoste „Doamne iarta i ca nu stiu ce fac”..Dragostea este sublima Simona! Dumnezeu este Dragoste! Dar dragostea trebuie data cu mult discernamant..

   Apreciază

   • Am recitit. Unele cuvinte sunt chiar frumoase :”avand la gat o cruciulita”.
    Drept sa iei biciul alaturi de Domnul? Nu stiu ca Domnul sa fi luat biciul , doar ca a rasturnat mesele schimbatorilor de bani ( de sensuri si intelesuri ).
    Insa , o data spui ca mucenicii s-au rugat cu dragoste ( iarta-i…) , apoi ca dragostea trebuie data cu discernamant.
    A fost un batran care traia impreuna cu altul in pustnicie si acela era betiv si fura bani de la batran , ca sa bea. Cand a murit batranul ,l-a chemat pe fratele betiv si i-a sarutat mainile , spunandu-i :”Multumesc, frate ca datorita acestor maini pe care le sarut , m-am mantuit „.
    Atunci fratele betiv s-a umilit si Dumnezeu i-a indreptat si acestuia viata pentru dragostea batranului ,care l-a rabdat si nu l-a mustrat cu nici un cuvant , niciodata. Dragostea nu are discernamant , ea este …oarba.
    Daca nu ar fi fost acei tortionari din lagare si inchisori , azi nu am mai fi avut mucenici.Sfantul Apostol Pavel , in intelesuri subtiri si inalte , ne invata ca asa cum noi ne-am indreptat prin caderea iudeilor , suntem datori ca prin noi si aceia sa se ridice. Sunt intelesuri greu de deslusit si de primit , daca facem discriminare intre oameni . De fapt eu vorbesc numai de oameni , voi numai de canoane.

    2 principii ale legionarilor din inchisori :
    8.Principiul sfatului ecumenic: Fiecare staruie in a descifra adevarul , dar toti avem o singura hotarare luata in sfat ecumenic, in care avem „primus inter pares”. Astfel impacam libertatea cu autoritatea , egalitatea cu ierarhia si inovatia cu traditia , toate sub indrumarea Duhului Sfant.
    9. Principiul comunitatii : Unul intregeste ceea ce ii lipseste celuilalt , astfel ca nimanui sa nu-i prisoseasca si nimanui s nu-i lipseasca . Forma ideala o ating cei ce daruiesc totul , in smerenie. Incadrand astfel interesele particulare interesului general, tindem catre o armonie universala”.

    Eu ma rog pentru voi , rugati-va si voi pentru mine , daca sunteti frati , ca sa fim in unire si sa ne descopere Dumnezeu adevarul tuturor. Hristos Domnul , nu ne-a pierdut , desi suntem rai cu totii , El S-a rastignit si a murit pentru noi.Nu indraznesc sa spun mai mult , pentru ca e greu sa fii dispus sa-ti pierzi sufletul pentru semeni si nici nu se poate intelege sensul acelor cuvinte pe care le-a rostit Mantuitorul , atata timp cat ne uram intre noi.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

 26. Doamne ajuta , Daniel !
  Asa am zis si eu ca nu exista preoti , care sa indemne la asa ceva . Deci te rog nu ma acuza de minciuna .Cauta pe Apologeticum :http://www.apologeticum.ro/2014/01/saptamana-antihristica-de-rugaciune-in-comun-cu-ereticii-sa-condamnam-aceasta-tradare-a-lui-hristos-si-sa-ne-delimitam-de-cei-ce-o-savarsesc/#comment-172761

  Daniel , voi vorbiti intr-o maniera generalista , eu m-am referit la persoana proprie : care sunt mosii si stramosii nostri . Eu de exemplu am origine romano-bulgaro-sarba. Altii poate se trag din tatari , din greci , italieni , etc. Ceea ce vreau sa spun este ca ne semetim cu ceea ce am primit (credinta), ca si cand nu am fi primit si am fi avut cu de la noi putere .Vreau sa spun ca in arborele nostru genealogic pot fi oameni de alte confesiuni , pot fi si criminali si vrajitori , dar asta nu poate fi un criteriu ca sa nu ajungi la Dumnezeu . Eu nu stiu care a fost arborele meu , dar ii cinstesc pe toti stramosii mei, pentru ca din ei am rasarit . Pentru mine toti sunt importanti si ii iubesc desi nu-i cunosc . .Arborele meu merge pana la Adam , cu bune si rele , si continua pana la sfarsitul veacurilor , cu bune si rele . Voi singuri va dezbinati de ceilalti si acest lucru este mai rau decat erezia. Pentru ca un eretic daca are iubire si nimeni nu poate contesta posibilitatea iubirii la un eretic , el poate fi salvat de Dumnezeu , daca El vede ceva bun in acela, pe cand cel ce nu are iubire , poate avea credinta sa mute muntii , tot degeaba , nu are nimic in comun cu Dumnezeu.
  Vezi , tu , Daniel , lucrurile trebuie privite intr-un relativism , nu in incremenire. Talharul nu a primit botez , nici Impartasanie , Ilie , Enoh nu s-au dus in iad , Iuda s-a impartasi si a murit .
  Voi declarati ca iubiti pe eretic, dar urati pacatul lor, insa orice declaratie trebuie sa aiba si o lucrarare , care sa se vada si sa aduca roade , altfel ramane doar o idee declamatoare . Eu , le iau in comun pe toate , asa cum o mama isi recunoaste toti fiii , nu numai pe cei buni sau care-i plac ei . In adeziune si cu Arh. Sofronie , ucenicul Sf. Siluan , care spune ca ortodocsii au datoria sa ia asupra lor pacatele intregii lumi , sa se considere vinovati de pacatele intregii lumi , sa considere pacatele intregii lumi ale lor si asa sa se roage pentru ceilalati , ca pentru ei insisi. Aceasta este chemarea ortodoxiei , in pragul de sus . El indeamna sa ne rugam cu nadejde pentru aceasta lume desfigurata , chiar daca ni se pare un lucru imposibil de schimbat si adauga ca , acea picatura de rugaciune , din partea noastra , va avea puterea sa miste cosmosul in sensul dorit de noi. Desi aveti buna intentie sa paziti Biserica de deformare , totusi uitati ca dragostea nu vede raul , dragostea toate le nadajduieste , toate le crede si nu cade niciodata .
  Sfantul Dionisie Areopagitul : ” Bunatatea (lui Dumnezeu) pe toate le intoarce spre ea . Ea este principiul adunator al celor dispersate , cu Dumnezeu incepatoare si unificatoare. Si toate o doresc ca pe originea lor , ca imbratisatoare si tinta finala . Si binele este cel din care toate au luat subzistenta si exista si au fost produse ca din cauza desavarsita , in care toate persista IMPREUNA , PAZITE si PASTRATE ca intr-un san atottiitor , spre care TOATE se intorc , ca la capatul propriu al fiecaruia si pe care toate il doresc”.
  Sfantul Maxim Marturisitorul arata ca omul detine si fizic , prin proprietatea de a fi in relatia cu toate aspectele realitatii , puterea de unificare a tuturor dimensiunilor lumii. VOCATIA omului este aceea de a fi factor activ al unirii armonioase a fapturilor , undreptandu-le spre Dumnezeu si adunandu-le in El.
  Credinta nu se imparte doar in alb si negru .Dupa parerea voastra sunt deja pierduta si considerati ca cineva cade pentru ca asa ganditi voi, dar Dumnezeu ne tine pe toti si are grija sa nu cadem . Sa avem grija , ca stiindu-ne ca stam prea bine sa nu ne aflam in cadere .
  Polemica voastra , ca si acea razmerita si balamuceala cu buletinele si cu laserul , pornite mai ales din Grecia , a generat mari tulburari , concluzii pripite , proliferari , pacate mari in care au cazut bietii mireni , putin informati si dezinformati , s-au ridicat judecatori ai ierahilor , din randul celor care abia cunosteau liniutele si bastonasele duhovnicesti . Oare a adus ceva bun pana la ora actuala , tot ceea ce propagati voi ? Pana si cel pe care il invocati ,Iustin Parvu , a indemnat la supunere si ascultare . Va luati asupra voastra pacate pe care nu le veti putea purta , chiar daca, sa zicem ati avea dreptate.
  Spune Iisus ca cine sminteste pe fratii Sai mai mici , mai bine i s-ar lega o piatra de gat si ar fi aruncat in mare si mai bine nu s-ar fi nascut! Voi aparati canoanele , dar le incalcati cu prisosinta , iar aceasta sminteala care dezbina frate de frate sunt singurele roade pe care le-ati adus pana acum si „dupa roade ii veti cunoaste”.
  Dupa 1917 , cand s-a dizolvat Sinodul B.O.Ruse , s-a dat o circulara in care erau sfatuiti credinciosii , ca , daca vor merge dincolo de granite , avand in vedere instaurarea regimului bolsevic , sa se impartaseasca in bisericile romano-catolice. Aceasta circulara a fost abrogata cu cativa ani in urma. Iata ca Biserica nu a murit si nici nu va muri , caci Hristos nu vrea . Voi insa creati situatii diabolice si judecati , fara drept , ceea ce nici Hristos nu judeca inainte de vreme.
  Hristos a inviat !

  Apreciază

  • Ei bine, tu asta faci! Smintesti! E suficient sa te bage omul un pic in seama si torni aici tot ce iti vine in cap.
   Absolut toate ideile tale pot fi demontate. Intelegi sucit si ti se pare ca pleznesti tu de iubire pentru aproapele. Din cand in cand trantesti si cate o mare prostie.
   Te-am rabdat destul, dar tu vrei sa inveti pe toata lumea ortodoxia ta prost inteleasa.
   Mai iti dau dreptul la un ultim comentariu. Dar inainte de asta reciteste toate bazaconiile pe care le-ai scris, inclusiv aia cu preotii care indeamna la injurii, idee pe care nu o recunosti desi scrie clar mai sus (parintele Matei Vulcanescu spune sa strigam impotriva ierarhilor ca ce fac ei nu e bine, nu sa le aducem injurii).
   Si daca vei scrie prea mult sau ceva smintitor, cum ai obiceiul, o sa ti-l sterg.
   Am fost deja prea indulgent cu o ţaţă care intelege numai ce vrea ea.
   Daca te mai las, in curand ne vei spune si ca, in virtutea iubirii si a tolerantei, trebuie sa-i lasam si pe homosexuali sa se casatoreasca si sa infieze copii. Sau, de ce nu, sa fie hirotonite si femeile, daca se poate si lesbiene. Sau sa vina ereticii si sa faca ei liturghia in locul preotilor nostri si sa cante si la strana cantece d-ale lor. Fereasca Dumnezeu!
   Una e sa ai intelegere pentru toti oamenii si pentru caderile lor si alta e sa accepti „adevarurile” inventate de ei prin inspiratie demonica.
   Am zis sa te las sa scrii cat vrei, dar…. prea multe aberatii ai in cap. Poti sa te superi, n-am ce-ti face.

   Apreciază

   • Slavit sa fie Dumnezeu !

    Multumesc , Daniel pentru toate cuvintele. O sora a mea de sange nu mai vine la biserica pentru ca ierarhii sunt masoni si se roaga de acasa .
    Nu acesta este dialog , pe care tu vrei sa-l preschimbi in monolog. Ai rabdare pana la capat .
    Sfantul Simeon Noul Teolog : „Sunt astazi multi in lume care nu cred , sau si dintre cei ce cred in Hristos sunt multi pacatosi si risipitori care trebuie sa se schimbe prin pocainta , multi neascultatori , care vor trebui sa se faca ascultatori , multi care vor avea inca sa se nasca si sa placa lui Dumnezeu pana la trambita din urma . Trebuie deci sa se nasca si sa fie adusi la existenta toti cei mai inainte cunoscuti si sa se plineasca lumea mai presus de lume a Bisericii celor intiinascuti , Ierusalimul intru cele ceresti . Atunci va fi sfarsitul si se va infaptui plinatatea trupului lui Hristos de catre cei mai dinainte randuiti de Dumnezeu ca sa fie in chipul Fiului Sau. Acestia toti , care sunt mai inainte randuiti si scrisi si numarati , se vor adauga si alipi la trupul lui Hristos. Atunci , ajuns intreg si nemailipsindu-i nici un madular, se va implini sau desavarsi „.

    Da , pr. Matei V. spune sa strigam imp. ier. cuvinte urate (” curvie spirituala „), etc., banere , video. . . Daca eu fac asa ceva , mai am voie sa intru in biserica mitropoliei?Nu se face prin asta o impartire a bisericilor ? Eu cred ca trebuie , ca in orice situatie similara sa se aleaga o delegatie , care sa mearga la dialog . Daca nu , atunci despartirea . Alegeti-va alt patriarh , alti ierarhi , pentru ca nu se face „lovitura de stat ” in Biserica . Nu aceasta este calea , de a striga impotriva ierarahilor , asta nu e tzatzism ?Sincera sa fiu , nu te inteleg . Ce sa cred , ca daca m-ai intalni pe strada m-ai lua de par si m-ai scuipa ? Halal iubire de semeni , cred ca lui Hristos ii crapa obrazul de rusine !Asta nu e credinta , frate , e isterie . Nici mucenicii nu strigau impotriva celor ce-i ucideau.

    Hristos a inviat!

    Apreciază

  • „Voi declarati ca iubiti pe eretic, dar urati pacatul lor, insa orice declaratie trebuie sa aiba si o lucrarare , care sa se vada si sa aduca roade , altfel ramane doar o idee declamatoare ”
   Da, iar e edificator. Tu esti cea iubitoare , ceilalti sunt extremisti…….. frumos

   Apreciază

 27. Daniel,
  Nu te necaji..va intelege.Daca si va lua duhovnic iscusit…Putin post si rugaciune multa ..In rest ” Maicuta Sfanta a Domnului meu,ai mila de noi pacatosii!”

  Apreciază

   • nu intelegi , iar. E vorba de protest impotriva incalcarii sfintelor canoane, nu de luat de par si de scuipat.; si nici nu e vorba de pacate le personale ale ierarhilor, ci de dogmele credintei. citeste pe Parintele Epifanie Teodoropulos. Spune protest da , schisma nu.

    Apreciază

 28. Simona,
  Ti-am zis un comentariu, dar vad ca nu ma iei in serios.
  Nu te-as lua de par, stai linistita. Asa sunt eu, ma aprind mai repede, insa nu inseamna neaparat ca sunt violent. Nu e nici o isterie, ci doar o reactie mai categorica.
  Ce dialog? Dimpotriva, tu monologhezi! Orice ti-as spune, tu o tii pe a ta, ca ai tu o credinta dreapta si noi suntem neascultatori. Te folosesti mereu de texte ale unor sfinti care fac referire la situatii generale, cand de fapt, aceiasi sfinti, in alte situatii, sunt foarte categorici impotriva ereziei si impotriva partasiei la erezie a ortodocsilor.
  Adica sa inteleg ca esti de parere sa-i urmam pe ierarhi, oriunde ne-ar duce ei, chiar si in iad probabil.
  Uite asa i-au urmat si evreii din vremea lui Hristos si de dupa pe arhiereii legii vechi. Si arhiereii, delimitandu-se de Hristos, Dumnezeul cel adevarat, prin rabinii, urmasii lor, au creat o religie satanista (Cabala iudaica).
  Asa i-au urmat si crestinii din vestul Europei pe papi si s-au trezit eretici. Si ai vazut ce spune parintele Sofronie Saharov, cel pe care pretinzi ca il admiri:

  – „Apostolul Petru (caci papii spun ca sunt urmasii apostolului la scaunul Romei – sic!) a închis porțile Raiului din­spre Apus. Noi intrăm în Rai dinspre Răsărit.”

  Tu spui: chiar daca ar fi homosexuali… Fereasca Dumnezeu! Dar chiar si asa, noi nu ne luam de pacatele lor, ci de abaterile de la ortodoxie, dintre care cea mai grava este erezia. Iar partasia la erezie este aproape cadere in erezie.
  Parintele Vulcanescu spune sa le strigam ierarhilor ca fac curvie spirituala, ceea ce nu e deloc neadevarat. Desi termenul e mai dur. Si nicidecum nu ar fi o injurie la adresa lor, ci adevarul despre faptele lor. Tradarea ortodoxiei prin recunoasterea tuturor hulelor la adresa Sfantului Duh este mai grava decat orice pacat personal al episcopilor si preotilor. Pacate de care nu ne legam, caci fiecare cade si se ridica cu voia lui Dumnezeu!
  Daca le strigam ca ce fac ei nu e bine, nu inseamna ca impartim Biserica ortodoxa romaneasca! Ci pur si simplu nu ii urmam in abaterile lor de la ortodoxie! Si incercam sa-i aducem cu picioarele pe pamant. Din pacate, nu exista o miscare ortodoxa organizata la ora asta in Romania. Daca ar exista asa ceva, nici ierarhii nu ar mai avea curajul sa tradeze mereu ortodoxia acceptand tainele ereticilor.
  Spui ca sora ta refuza sa mai vina la biserica pentru ca ierarhii ar fi masoni. Daca as sti sigur ca un anume ierarh sau preot este mason (adica se inchina lui satan prin aderarea la aceasta ciudata si periculoasa organizatie), nici eu n-as mai intra in biserica in care slujeste el. Numai ca nu am informatii precise ca ar fi vreunu, desi se cunoaste ca au cel putin legaturi cu masonii unii ierarhi.
  Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai mergem la biserica deloc.
  Si nu ne alegem niciun alt ierarh! Mai sunt inca episcopi cu adevarat ortodocsi! Pe aceia ii urmam.

  Te contrazic din nou! Mucenicii le strigau in fata celor care ii chinuiau si ii omorau ca sunt in inselare, ca se inchina diavolilor si nu adevaratului Dumnezu. Ba inca unii mucenici au distrus altarele zeilor pagani si pentru asta au fost condamnati la moarte prin chinuri.

  Sa am rabare pana la care capat? Sa ma convingi tu pe mine ca ecumenismul e bun?!
  Desi pretindeai ca vrei dialog si sa intelegi adevarul, acum sustii ca tu esti detinatoarea adevarului si ca noi, cei de pe aici, suntem in inselare. Nu ti se pare ca umbli cu viclenii?

  Si desi te declarai ortodoxa, vii cu insinuari serpesti, sa ne spui ca n-ar fi nici o nenorocire daca ne-am impartasi la catolici. AUZI SMINTEALA! N-am auzit de circulara rusilor de care vorbesti, dar chiar de ar fi adevarat, nu inseamna ca au facut bine!
  Nu moare Biserica daca niste smintiti ortodocsi se impartasesc de la hulitorii de Duh Sfant, asa-numitii romano-catolici, dar mor acele suflete. Vor fi condamnati impreuna cu ereticii papistasi. Nu zicem noi, cei de azi aceasta, ci Sfintii Parintii, cei pe care ii citezi tu, in ideile ce iti convin. Zice asta parintele Sofronie de Saharov de la Essex, dupa cum ai vazut mai sus, ca portile raiului s-au inchis dinspre Apus.

  Ce sa-ti mai zic? Sa-ti spun cum e cu talharul de pe cruce?
  Talharul de pe cruce a murit marturisindu-l pe Hristos. Deci e un fel de mucenic. A murit, evident si pentru pacatele sale, dar a murit si marturisindu-l pe Hristos. Ce poate fi mai sublim decat ca atunci cand iti dai duhul sa te lasi in bratele Adevarului? Moartea lui a fost cu rost, in timp ce a celuilalt a fost doar o pedeapsa care l-a dus in iad. Cel din dreapta e marturisitor si mucenic. Poate stii ca au fost mucenici care au primit mucenicia nebotezati fiind. Au primit botezul sangelui.
  Ilie si Enoh nu au murit! Cum ar fi putut fi in iad pana la invierea lui Hristos daca n-au murit? Toti ceilalti erau in iad. Au fost unele exceptii cu acesti drepti. Caci Dumnezeu poate sa scoata pe cine vrea si cand vrea din iad. Vor muri si Ilie si Enoh, la sfarsit, ucisi de Antihrist, dar ii va razbuna Hristos.
  Au fost rapiti cu trupul si cu sufletul la cer. Ca se poate ca oamenii sa fie rapiti si cu trupul la cer, o aflam de la Sf Ap Pavel cand zice:

  „Dacă trebuie să mă laud, nu-mi este de folos, dar voi veni totuşi la vedenii şi la descoperiri de la Domnul. Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani – fie în trup, nu ştiu; fie în afară de trup, nu ştiu, Dumnezeu ştie – a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer. Şi îl ştiu pe un astfel de om – fie în trup, fie în afară de trup, nu ştiu, Dumnezeu ştie – Că a fost răpit în rai şi a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască”. (II Corinteni 12;1-4)

  Deci exista posibilitatea sa fii rapit la cer si in trup si in duh, inca in viata fiind.

  Ti-am recomandat sa citesti viata Sfantului Arsenie Capadocianul, sa vezi acolo ca musulmanii se duc in iad. Sigur ca Dumnezeu are un plan cu fiecare pagan sau eretic si il poate aduce pe diferite cai la adevar. Sau ii poate gasi circumstante atenuante pentru paganismul sau erezia lui. Nu stim noi. Dar in termeni generali paganii si ereticii merg in iad, pentru ca sunt in afara Bisericii. O spune Hristos: „Nimeni nu poate veni la Tatal decat prin Mine!”
  In acelasi timp, faptul ca esti ortodox, dar pacatos, nu te scuteste de iad.
  Am spus eu vreodata, pe aici, altceva??

  De ce vorbesti de Sfantul Maxim Marturisitorul? Tocmai de acest sfant vorbesti? Cel care a scris si a strigat cu putere impotriva ereziei monotelite? Cel care a patimit chinuri si taierea mainii drepte si a limbii pentru ca a combatut erezia? Daca era si el ecumenist purtandu-se cu manusi cu ereticii, n-ar mai fi suferit atatea si azi n-ar mai fi fost cinstit ca mare marturisitor in toata ortodoxia.

  Apreciază

 29. Hristos a inviat !
  Te imbratisez cu dragoste , frate , multumesc si iarta-ma !

  Daniel , nu merg dupa ierarhi daca ei ma obliga sa recunosc o credinta straina de credinta mea si care-mi spune ca ereticii se mantuiesc prin credinta lor.Nici eu nu cred .Stiu ca Sfintii si-au varsat sangele pentru a ne lasa o credinta curata.
  Dar nu cred ca asta e calea medierii pe care o aratati voi : banere , strigate si video. Nu e crestinesc . Crestinii au murit pentru credinta , nu au omorat pentru credinta . Minunile credintei le-a facut Dumnezeu.
  Un parinte cu mare trecere la ora actuala , spunea intr-un discurs filmat ca cineva este o „patzachina”, sau ceva asemanator . Asemenea tie , cand l-am intrebat de ce a folosit acel cuvant necrestinesc , mi-a raspuns ca reprezinta o stare a aceleia , un adevar . Dar noi nu avem voie , mai ales in fata multimii (ca smintim) sa spunem cuvinte urate la adresa altora, ca suntem antihristi si nu eu am spus-o , ci Hristos (si aici e o mare taina ,despre care voi vorbi mai jos prin D.Staniloae).
  Sofronie Saharov spune adevarul generic despre credinta .Asa e .

  Insa eu , doar atat am vrut sa spun (si cu asta am si inceput sa scriu pe blogul tau) : nu protestul maselor este calea , ci medierea la nivel superior .Masele nu au nici pregatirea necesara de a sti ce vor , caci habar nu au de credinta in general ,dar sunt si cele mai usor de manipulat.
  Trebuie intai vazut daca ceea ce vor sa faca ierarhii este cu adevarat rau.
  Masele de oameni , inainte de a iesi in strada (desi oricare ar fi situatia nu au voie ca si crestini sa faca asta ) , trebuie sa ia parte la o discutie intre ambele parti si sa se convinga care e adevarul .

  Sfantul Arsenie Capadocianul este cel care facea cateheza cu barbatii pe care-i lasa sa fumeze inauntru si le dadea chiar el tigari ca sa nu iasa afara sa fumeze si sa piarda cuvantul?
  Daca e acela , stiu ca tare mult mi-a placut , dar am citit demult.

  1 .Deci , eu nu am zis ca nu ati avea dreptatea voastra . Dar , fara manifestatii stradale si fara cuvinte urate ( „Sa va purtati in buna cuviinta si cu lucrurile si cu cuvintele „, ne invata Sfantul Apostol Pavel – cuvintele tari nu arata neaparat adevarul , ba din contra , sunt o lipsa de argumentatie !) .

  2. Dar , iata si parerea mea despre toate , in general , prin cuvantul lui Dumitru Staniloae :

  „Nu suntem in drept sa atribuim obiectelor cunoasterii mai multa realitate , decat obiectelor credintei .
  Realitatea altuia , ca subiect , nu se deosebeste insa de realitatea obiectelor numai prin faptul ca ea nu se impune ca un lucru dat , ci se descopera numai celui ce o crede , dar putem spune ca , intr-un anume mod , ea-si datoreaza insasi existenta credintei semenului . Din acest motiv Cullberg spune ca „TU” (celalalt , altul decat mine) nu este un lucru dat , ci o misiune , o datorie , ceva de infaptuit prin credinta mea. Semenul , ca fiinta libera , se realizeaza abia prin credinta si iubirea mea . Iubirea continua creatiunea lui Dumnezeu sau colaboreaza la creatiunea Lui.
  Intelegem aceasta daca avem in vedere ca uneori , cand chemarea noastra dupa comuniune ramane fara ecou, ne scufundam in intunericul vietii egoiste . Sau , daca nu chemam noi pe cineva la comuniune, nu se trezeste in el adevaratul „EU” ; sau , in sfarsit , daca ne cheama el fara rezultat, il condamnam la moartea singuratatii. Trebuie sa aiba cineva un mare sprijin interior ca sa poata exista ca „EU” , cand nu-i raspund nici eu nici altul chemarii la comuniune .In egoism , in patimi , in singuratatea necomunicarii , insusi „EU”-ul tanjeste , se scoboara intr-o existenta bolnava , de umbra chinuita. Precum subiectul altuia il descoperim si-l „cream ” prin credinta , la fel subiectul din noi se naste si se intareste prin credinta semenului.”Intimitatea fiintei mele poate, de asemenea, fi afirmata prin altul, gratie unui act de credinta implinit fata de mine . . . incat eu sunt sustinut de altul in afirmarea nu numai a ceea ce sunt , ci si a ceea ce pot si trebuie sa fac „.
  „Se poate spune ca eu simt totdeauna necesitatea de a fi sustinut in existenta prin judecata altuia si ma scufund in disperare sau nebunie , cand nu mai am asistenta lui . . . A dispretui , a ignora pe cineva , inseamna a voi sa-l arunci in neant. Dar numai iubirea altuia , facandu-ma obiect al ei , poate atinge in mine nu numai ceea ce arat sau ceea ce fac , ci ceea ce sunt , intimitatea mea pura si existenta mea ETERNA „.
  Iubirea altuia fata de mine este insa inseparabila de credinta , ca baza a ei. Pe de alta parte , iubirea altuia ma intareste numai cand cred si eu in el . Prin legatura credintei cresc subiectele.” Este admirabila intocmirea aceea care face ca credinta ce o am in existenta altora sa fie conditia marturiei ce mi-o dau ei , marturie de care am lipsa „.
  Daca realizarea subiectului adevarat in om se datoreaza semenului ( Atentie ! Semenului , nu fratelui de credinta !), asupra fiecaruia apasa o grea raspundere pentru altul. Pot eu spune ca trebuie sa astept totdeauna chemarea altuia la comuniune , la servire , la dragoste si numai daca nu raspund sunt vinovat de recaderea acelui subiect in intuneric? Trebuie sa astept totdeauna un „TU” ca sa devin „EU” ? Dar acel „TU” cum s-a putut naste ? Printr-un „TU” al lui , altul decat mine. Atunci si eu , daca am fost trezit odata prin chemarea unui „TU” , trebuie sa trezesc in altul subiectul care sa-mi fie un „TU”.
  Omul raspunde astfel de semenul sau.Am vazut insa ca stabilitatea relatiei de EU -TU, se realizeaza prin credinta , fiindca desi nu vede , crede ca poate trezi in mine un subiect capabil de comuniune. Daca voi crede si eu in el , am fost inviat si comuniunea s-a stabilit( vezi ca cele zise de Sfantul Ioan Gura de Aur , ca daca un credincios si un pagan se iubesc , au devenit amandoi ucenici ai Domnului , este adevarat ! ) .
  Putinta ca eu sa cred depinde si de silinta mea, dar si de taria credintei a celuilalt in mine , DE DRAGOSTEA LUI DIN CREDINTA . CU CAT MAI PUTERNICA , MAI REZISTENTA VA FI CREDINTA LUI , CU ATAT MAI SIGUR CA VOI CREDE SI EU si , crezand , voi invia ca „EU” al comuniunii , ca adevarat „EU’. Semenul meu trebuie sa creada tare ca sa ma invie pe mine , iar eu , la fel , va trebui sa ma silesc sa cred in el , ca sa pot invia si sa devin un credincios adanc , daca vreau sa salvez la randul meu pe altii.
  Dar, credinta aceasta , cu ajutorul careia ma trezeste altul , nu si-o poate lua acela de la sine. Ca sa creada in mine si sa se aseze in ipostasul de indatorat fata de mine, caci numai asa ma poate trezi (iata adevaratul ipostas !), trebuie sa creada ca i-am fost dat de cineva care-mi este superior, ca pe o datorie , ca o misiune de a ma trezi servindu-mi si de a-mi servi in continuare.Unde este o indatorire este si un indatoritor si acestea doua se deosebesc intre ele. Cel care ma indica pe mine drept o datorie pentru semenul meu nu poate fi simtit decat ca stapanul suprem al amandurora. Acela e Dumnezeu.Credinta cu care ma trezeste altul este credinta in mine , fiindca e , la temelie , credinta in Dumnezeu.Iar credinta in subiectul celui ce ma trezeste , care se naste in mine din credinta lui , are si ea la temelie credinta in Dumnezeu.Nasterea spirituala a unui om din altul (asemenea aprinderii unei lumanari de la alta ) , prin stabilirea comuniunii intre ei isi datoreaza realizarea transmisiunii de credinta , care e nu numai o opera a oamenilor , ci in primul rand al lui Dumnezeu.Iar mentinerea eu-lui in om si a comuniunii cu altul este in functie de credinta si aceasta de Dumnezeu.Propagarea revelatiei DIN OM IN OM este deci una cu nasterea eurilor omenesti , cu stabilirea continua de NOI RELATII de comuniune.
  Astfel , transmisiunea credintei e POTRIVIT si NECESAR sa se face pe calea aceasta de la om la om , ca deodata cu actul transmisiunii credintei , sau prin el , sa se nasca si subiectul deplin, subiectul comuniunii in fiecare ins.
  De altfel , fiinta umana se arata ca cea mai potrivita pentru producerea credintei in semenii sai , intrucat rezistenta absoluta ce o intalnim la om , ca subiect, ne face prin ea insasi sa ne dam seama ca nu ne putem identifica pe noi cu realitatea absoluta , ci ne mana gandul spre un principiu comun , superior si noua si lui. . .
  Oranduind astfel Dumnezeu procesul de propagare a Revelatiunii, a voit sa-l faca pe om sa-si dea seama cat este de indatorat semenului de care depinde credinta sa si de obligat, la randul sau , fata de alti semeni , a caror mantuire depine in anumita masura de el „.

  Cu toata dragostea , un om care are nevoie de dragoste.
  Hristos a inviat !

  P.S. Te rog nu lua in mod absolutist cele ce ti le scriu . Nu trebuie sa ne impartasim la catolici. A fost o situatie de criza , nu de recomandare . Insa nu cred ca a fost nevoie. Am vrut sa spun ca nu putem pune stapanire pe absolut .Poate ca voi nu ati fi dat voie la asa ceva , dar si aceia care au dat aceasta circulara , au avut circumstante atenuante.Iar voi nu va puteti erija in tribunal al Bisericii , poate sunt si alti preoti plini de avlavie , sau au murit cu totii in Romania , de nu se aude glasul decat al catorva ca voi ?Chiar si pe aceste bloguri sunt putini care comenteaza. Si nu cred ca de frica. Dar nu conteaza asta. Important este sa nu-mi rastalmacesti cuvintele , pentru ca si eu sunt ortodoxa .Esti prea panicos.

  Apreciază

  • Inteleg si mai bine de ce Sfantul Apostol Pavel nu a dat dreptul femeilor sa invete in Biserica.
   Ti-am raspuns aproape la toate argumentele tale, dar tu vii cu alte texte si alte texte, lungi si nesfarsite ca sa-mi demonstrezi mie ca tu intelegi mai bine. Ca n-avem noi dreptul sa judecam o situatie sau alta, ca tu esti mai ortodoxa decat parintii induhovniciti, ca masele sunt proaste in asa masura incat nu pot retine nici ca Sfintii Parintii condamna pe cei ce se roaga, se impartasesc si sunt in comuniune cu ereticii sau cu paganii.
   Nu e nevoie de mase ci de cateva sute sau poate cateva mii de oameni cu potrivite cunostinte teologice ortodoxe, la nivelul intregii tari. Ei pot fi stalpii ortodoxiei. Pe ei, dar mai ales pe ierarhii si preotii cu adevarat ortodocsi ii vor urma si intreaga masa de credinciosi. Si de ei se vor speria ierarhii cu inclinatii spre tradarea credintei. Se vor speria, in sensul ca isi vor revizui atitudinea fata de ortodoxie avand mai multa grija atunci cand vor dialoga cu etero-docsii.
   Ne-ai invatat destul. Multumim!

   Apreciază

  • Simona,
   Iarta-ma soro dar nu-ti mai dau voie sa comentezi! In ultimul tau comentariu amestecai rau lucrurile: impartasirea de la catolici cu cea de la ortodocsi. N-au nici o legatura!
   Iti ramane posibilitatea sa ma bati la cap pe e-mail. Desi… si acolo iti voi raspunde mai rar, caci scrii extrem de mult.

   Apreciază

  • Sa mai fac niste precizari referitoare la citatul din pr Staniloae.

   Ar fi trebuit sa scrii si sursa textului. Asa se obisnuieste cand dai un citat. Apoi, nu prea reiese clar unde se termina si unde incepe iar citatul, tinand cont ca ai intervenit in text.
   Despre ce zice pr Staniloae, n-ar fi prima data cand adopta filosofiile unor protestanti. Filosofii in care se vede prea putin Dumnezeu.
   Daca ne dadeai sursa, titlul lucrarii, numele capitolului am fi inteles daca vorbeste de comuniunea dintre ortodocsi si eretici sau doar de comuniunea dintre semeni (semenii pot sa fie si doi ortodocsi).
   Totusi, trebuie spus ca Dumitru Staniloae era de parere ca ecumenismul este produsul masoneriei, asa ca e putin probabil ca el sa fi vrut sa ne convinga sa fim in comuniune cu ereticii sau paganii.
   Sigur ca omul nu se poate mantui singur, in mod egoist. Asta o stiu. Mantuirea omului depinde de atitudinea fata de aproapele. ”Sa iubesti pe Dumnezeu si pe aproapele ca pe tine insuti”.

   Iata ce zici:
   „Semenul meu trebuie sa creada tare ca sa ma invie pe mine , iar eu , la fel , va trebui sa ma silesc sa cred in el , ca sa pot invia si sa devin un credincios adanc , daca vreau sa salvez la randul meu pe altii.”
   Eu credeam ca trebuie sa credem in Dumnezeu, nu in oameni. Dumnezeu lucreaza, Dumnezeu salveaza, nu noi! Imi pare mai degraba o filosofie lumeasca..

   Apoi: „Daca voi crede si eu in el , am fost inviat si comuniunea s-a stabilit( vezi ca cele zise de Sfantul Ioan Gura de Aur , ca daca un credincios si un pagan se iubesc , au devenit amandoi ucenici ai Domnului , este adevarat ! ) .”

   Eu credeam ca ne inviaza Hristos, nu oamenii. Dar se pare ca tu stii mai bine.
   Daca un credincios crestin si un pagan se iubesc si devin ucenici ai Domnului, ce nevoie mai este de botez?? S-a produs convertirea prin iubire, nu? Se pare ca inventezi noi forme de increstinare a lumii. Nu zice sfantul Ioan asta. Zice de eretici, dar nici acolo nu sunt convins ca ai inteles corect.
   Ce pierdere pentru omenire, ca nu te-a avut apostol…
   Am o propunere pt tine! Du-te la un ierarh si cere binecuvantare sa propovaduiesti ortodoxia ereticilor si paganilor. Daca te framanta atat apropierea lor si de ei prin iubire…
   Dar am vaga banuiala, ca daca un ierarh iti va studia intelegerea ta corecta in privinta credintei ortodoxe, nu-ti va da niciodata acea binecuvantare.

   Celorlalte idei, nu le mai dau raspuns…

   Apreciază

 30. Mitropolitul Augustin zicea: scopul meu,
  ***
  Prin predică, oral şi în scris, mă lupt să trezesc conştiinţa religioasă a credincioşilor şi să înţeleagă că au drepturi şi în societate, şi în Biserică. Trebuie să înveţe, spre exemplu, că au dreptul să ceară ca clericii şi mai ales episcopii să fie aleşi prin votul clerului şi al poporului.

  Să înveţe că au dreptul şi datoria de a striga «nevrednic» la hirotonia unui nevrednic. Să conştientizeze că în spaţiul Bisericii creştinii nu sunt o masă mută de oi necuvântătoare, ci au cuvânt în alegerea păstorilor lor şi în administrarea Bisericii. Să înveţe că trebuie să îi combată pe trădătorii credinţei şi să se lupte pentru curăţirea Bisericii.
  Creştinii laici pot încă să afurisească sinoade locale şi ecumenice, când sinoadele acestea nu exprimă adevărul Credinţei Ortodoxe…
  Restul aici http://graiulortodox.wordpress.com/2010/08/19/impotrivire/

  Apreciază

 31. RAMANETI MEREU IMPREUNA LA BINE ORI LA RAU PRECUM ATI FOST IN ACESTE ZILE DE SARBATOARE A SFINTELOR PASTI
  NU BISERICILE SI PREOTII SUNT CRESTINISMUL DACA NU V-AJUTA SA RAMANETI MEREU IMPREUNA LA BINE ORI LA RAU
  DE DRAGUL COPIILOR SI COPIILOR COPIILOR VOSTRIII
  VIATA VOASTRA
  IN GRIJA…CELUI PE CARE IL MARTURISITI
  DE LA INCEPUT PANA LA SFARSIT

  Apreciază

 32. Pingback: Articolul zilei (20.01.2014): DE CE TACE MANASTIREA PETRU VODA? Saptamana de rugaciune pentru venirea antihristului se incheie dar nu se aude nici macar un mieunat din directia ctitoriei leului ortodox, ce pe vremea cand ragea, se cutremurau si cei mai in

 33. Pingback: NU ȘTIM CE VA FI, DAR NOI AȘTEPTĂM CA SINODUL PAN-ORTODOX DIN CRETA SĂ CONDAMNE CATEGORIC PAN-EREZIA ECUMENISTĂ ȘI EREZIA MASONICĂ (ÎNCHINAREA LA LUCIFER)… – Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei, 19 martie 2016 | MIȘCAREA PENTRU APĂ

 34. Pingback: NU ȘTIM CE VA FI, DAR NOI AȘTEPTĂM CA SINODUL PAN-ORTODOX DIN CRETA SĂ CONDAMNE CATEGORIC PAN-EREZIA ECUMENISTĂ ȘI EREZIA MASONICĂ (ÎNCHINAREA LA LUCIFER)… – Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei, 19 martie 2016 | MIȘCAREA PENTRU APĂ

 35. Pingback: NU ȘTIM CE VA FI, DAR NOI AȘTEPTĂM CA SINODUL PAN-ORTODOX DIN CRETA SĂ CONDAMNE CATEGORIC PAN-EREZIA ECUMENISTĂ ȘI EREZIA MASONICĂ (ÎNCHINAREA LA LUCIFER)… – Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei, 19 martie 2016 | MIȘCAREA PENTRU APĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s