Sfântul Cuvios Porfirie Cavsocalivitul, despre Antihrist şi 666 şi de ce cred eu că a vorbit aşa

L-am întrebat într-o zi, în chilia lui:

”Părinte, în ultima vreme se vorbește mult despre 666, despre venirea lui antihrist care se apropie – unii susțin chiar că a și venit; se vorbește de asemenea mult despre pecetluirea electronică a mâinii drepte sau a frunții, despre confruntarea dintre Hristos și antihrist și despre zdrobirea celui din urmă, despre a Doua Venire a Domnului. Sfinția-voastră ce spuneți de toate acestea?”.

Părintele a răspuns:

”Ce să spun? Eu nu spun că am văzut-o pe Maica Domnului, că va avea loc război și altele asemenea. Știu că va veni antihrist, că va avea loc a Doua Venire a Domnului, dar când vor fi acestea, nu știu. Mâine? Peste 1000 de ani? Nu știu. Dar nu mă neliniștesc din pricina asta, căci știu că ceasul morții înseamnă pentru fiecare din noi a Doua Venire a Domnului. Iar ceasul acesta este foarte aproape”.

666 și antihristul

Mi-a zis:

”Părinte Athanasie (m-a luat de mână așa, strâns), eu acum sunt orb, ochii mei trupești nu mai lucrează, pentru că am cancer la hipofiză, dar am ochi duhovnicești și văd. Înainte să pleci, vreau să îmi spui ce a spus Gheronda Emilianos [Simonopetritul] despre 666 și despre antihrist?”.

Era în zilele de după Cernobâl, lumea era tulburată și oamenii mergeau cu zecile în fiecare zi, mai ales la Părintele Porfirie, care era aproape, în Atena, și neliniștiți îl întrebau:

”Ce va fi? Va veni antihrist să ne pecetluiască cu 666?”.

Și m-a întrebat iar:

”Ia spune-mi, fiule, ce spune Gheronda Emilianos despre 666 și antihrist?”.

Iar eu îi răspund: ”Gheronda, ne-a spus la o sinaxă de curând să nu ne neliniștim. Noi să ne îngrijim să avem o relație vie cu Hristos, iar lui antihrist să nu îi dăm multă însemnătate, căci altfel, acela va deveni centrul vieții noastre, iar nu Hristos”.

Îndată a lovit cu mâinile de pat de bucurie și a spus:

”Ce spui, fiule? Ce spui, fiule? Slavă Ție, Doamne, că am găsit un duhovnic care să fie de acord cu mine! Măi, copile, ce-au făcut duhovnicii, aici în lume?! Au tulburat sufletele, au creat o mulțime de probleme, familiale și psihologice cu acest 666. Nu mai poate lumea să doarmă și au început să ia medicamente de cap și pastile de somn, ca să poată să doarmă. Ce-i asta? Hristos nu vrea asemenea lucruri, fiul meu. Să-ți mai spun ceva?”.

Îi zic: ”Părinte, ce?”. Îmi spune: ”Pentru noi, creștinii, atunci când Îl trăim pe Hristos, nu există antihrist. Ia spune-mi? Aici unde stau eu în pat poți să stai și tu?”. Îi spun: ”Nu, Părinte”. Îmi spune: ”De ce?”. I-am răspuns: ”Pentru că, dacă stau peste dumneavoastră, vă voi strivi”. Îmi spune: ”Dar când poți să stai?”. Îi zic: ”Atunci când plecați dumneavoastră, Gheronda, pot să stau eu”.

Îmi spune: ”Exact, fiule, așa se întâmplă și cu sufletul nostru. Când avem în noi pe Hristosul nostru, poate veni antihrist? Poate intra vreo altă ființă potrivnică în sufletul nostru? Așa că, fiule, pentru că nu Îl avem pe Hristos în noi, de aceea azi suntem neliniștiți cu privire la antihrist. Când Îl punem pe Hristos în noi, toate devin Rai. Hristos este totul și în acest chip să le vorbești și tu oamenilor, fiule, și de ce este potrivnic nu ne temem. [ …]

Căci, fiule, pe primii martiri i-au băgat la fiare, iar ei se însemnau cu semnul crucii și fiarele se făceau ca niște mielușei. Îi aruncau în mare, iar ei își făceau semnul crucii și marea se prefăcea în uscat și mergeau pe ea. Îi aruncau în foc și ei își făceau semnul crucii, iar focul se prefăcea în răcoare. Binecuvântatul meu fiu, ce suntem noi astăzi? Credem în Hristos? În crucea noastră? Dar de ce S-a pogorât Hristos? Nu S-a pogorât ca să întărească neputința noastră? Așa, fiule, să îi spui și lui Gheronda [Emilianos]. Iar tu să le spui oamenilor să nu se teamă de antihrist. Suntem fii ai lui Hristos, suntem copii ai Bisericii”.

Acest lucru m-a mirat foarte tare. Și a adăugat: ”Să îți spun ceva?”. Zic: ”Părinte, vă rog”. ”Patriarhul Dimitrie cum a venit în Atena?”. Îi zic: ”Cu avionul”. ”Ei, bine, știu că a venit cu avionul, că doar nu venea înot! Cu ce acte a intrat, vreau să zic?”. Îi zic: ”cu pașaportul, Gheronda”. – ”Grecesc sau turcesc?”. Îi zic: ”Nu știu”. – ”Ei, acum faci și pe înțeleptul! Cu pașaport turcesc a venit! Și care este simbolul național al Turciei, știi?”. Îi zic: ”Nu știu, Gheronda”. – ”Hai, c-ai întrecut măsura! Nu știi care este simbolul național al Turciei? Semiluna! Și știi cum este numită semiluna de către Părinții Bisericii noastre, după apariția lui Mohamed?”. Îi zic: ”Nu știu, Gheronda”. ”Ei, o să îți iau diploma aia și am să ți-o rup. Ce fel de teolog ești?” […].

”Semiluna este semn al antihristului. Dacă semiluna este semn al lui antihrist și Patriarhul nostru are pe pașaportul lui semnul antihristului (cu tot cu ștampilele lor, și câte ștampile nu pun și în interior și în exterior?!), asta vrea să spună că Patriarhul nostru este antihrist? Nu, măi, copile! Nu, măi copile! Să nu îngrădim atât de mult mesajul Evangheliei! Hristos nu este atât de îngust la minte pe cât suntem noi, oamenii, pe care nu ne interesează decât să ne apărăm drepturile. Așa să îi spui lui Gheronda și așa să spui și oamenilor: nici de antihrist nu ne temem, și nici de 666”.

Părintele Porfirie Kavsokalivitul
Antologie cu sfaturi ale Părintelui Porfirie, pp. 71, 72-75, 2003.
/pemptousia.ro/

Via: http://ortodox.md

Comentariul meu:

Cu adevărat nu trebuie să ne temem nici de atihrist şi nici de 666. Frica e de la diavol, după cum ştim.

Însă, acest interviu luat părintelui Porfirie (de acum Sfântul Porfirie), după câte imi dau seama, datează de pe la sfârşitul anilor `80, probabil 1988, când s-a aflat despre accidentul de la Cernobâl, iar oamenii speriaţi de un cataclism nuclear îşi imaginau că poate veni apocalipsa şi implicit antihristul cu al lui număr şi semn al fiarei asupra omenirii. De aceea veneau sa ceară sfat duhovnicilor despre semnele sfârşitului. Pe atunci nu fuseseră introduse actele electronice. Interpretarea lui 666 venea din anumite simboluri, gen semiluna turceasca şi probabil altele. Nu exista pericolul colaborării cu sistemul satanic prin acceptarea actelor cu cip.

În felul ăsta îmi explic atitudinea părintelui Porfirie, pentru a domoli temerile oamenilor. Ar fi interesant să cunoaştem poziţia acestui sfânt de la sfârşitul vieţii. De altfel, nu tuturor părinţilor înduhovniciţi le-a dat Dumnezeu să cunoască tainele semnului fiarei (a se vedea părerea părintelui Arsenie Papacioc în primă fază când nu era îngrijorat de cipuri, pentru ca mai apoi să adopte părerea părintelui Iustin).

11 gânduri despre „Sfântul Cuvios Porfirie Cavsocalivitul, despre Antihrist şi 666 şi de ce cred eu că a vorbit aşa

 1. „Nu ajungeţi sfinţi vânând răul. Lăsaţi răul. Să priviţi către Hristos, iar El vă va mântui. În loc să staţi în afara uşii şi să alungaţi răul, mai bine dispreţuiţi-l, nebăgându-l în seamă. Năvăleşte asupra voastră răul ? Voi dăruiţi-vă toată puterea lăuntrică binelui, adică lui Hristos. Rugaţi-vă: „Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-mă”. Ştie El cum să vă miluiască, în ce chip. Şi, când vă umpleţi de bine, nu vă mai întoarceţi spre rău. Deveniţi, prin harul lui Dumnezeu, buni. Unde să mai afle răul loc atunci? Se risipeşte!”
  Sfinte cuvios Porfirie, miluieste-ne pe noi cu rugaciunile tale!

  Apreciază

 2. Ai cotit-o frate, asta e pe stilul RIC. „Nu va nelinistiti, nu va agitati, rugaciune si Iisus are grija de noi”. Acte electronice, biometrii, carduri bancare, astea nu conteaza. Important e sa ai o relatie buna cu Hristos. E important si vital sa avem o relatie vie cu Hristos, dar la fel de importanta si vitala este si pr insemnarii.
  Se neglijeaza total aspectul insemnarii. Adica pr suplimentara a crestinului din aceste vremuri.
  „Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei. ”

  Celalalt curent e reprezentat de Parintii Paisie, Justin, Elpidie…

  Fiecare alege ce vrea. Dar sa nu uitam; exista nelinistea cea buna, ingrijorarea cea buna, actiune si din partea noastra – nu numai rugaciunea… Iar Cel care a tulburat lumea cel mai tare a fost chiar Domnul nostru, Iisus Hristos.

  Si nu o mai lungesc ca s-au purtat tone de discutii pe tema asta.

  Apreciază

  • Ba n-am cotit-o deloc! Chiar vroiam sa adaug un comentariu despre de ce cred eu ca a vorbit asa parintele Porfirie (dupa cum am si adaugat).
   Am postat acest articol in principal pentru atitudinea optimista si increderea pe care o da Sfantul:
   „Când avem în noi pe Hristosul nostru, poate veni antihrist? Poate intra vreo altă ființă potrivnică în sufletul nostru? Așa că, fiule, pentru că nu Îl avem pe Hristos în noi, de aceea azi suntem neliniștiți cu privire la antihrist. Când Îl punem pe Hristos în noi, toate devin Rai. Hristos este totul și în acest chip să le vorbești și tu oamenilor, fiule, și de ce este potrivnic nu ne temem.”
   Nu ne temem, dar nici nu trebuie sa stam cu mainile in san.

   Apreciază

   • Pai comentariul tau nu era la ora la care am citit eu.
    Parintii Justin, Paisie, Elpidie nu spun ca trebuie sa avem frica. Frica are cel care nu crede.
    Mai mare optimism decat „Hristos a inviat” nu exista.

    Cele spuse mai sus – in articol, s-au mai spus de 1000 de ori, si orice crestin le stie. Repet, nu se vorbeste de insemnare, ceea ce e la fel de esential.

    SI asa cum reiese si din comentariul tau, cele din articol nu prea mai sant de actualitate. Erau bune la acel moment, Cernobil… Tocmai pt ca nu erau inca acte electronice, biometrii…
    Acum toate acestea sant, si cineva care citeste acum poate trage concluzii gresite.
    Articolul asta era bun atunci, nu acum. Parerea mea.

    Iertare si

    Hristos a Inviat!

    Apreciază

  • Mircea, nu cred ca exista doua curente cum spui tu. Chiar parintele Justin spunea ca trebuie sa insistam pe lucrarea launtrica si sa aprofundam rugaciunea din inima pentru ca va fi singura noastra izbavire rugaciunea din inima. “Vor veni vremuri in care numai cei ce vor simti harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rau. Cu mintea omeneasca va fi cu neputinta de ales intre bine si rau.”
   Si pe langa cuvintele parintelui Justin, aminteste-ti cum Domnul nostru, Iisus Hristos “ şi-n luptă cu moartea fiind, cu mai mare stăruinţă Se ruga” (Luca 22,44)

   Apreciază

   • @morita

    Cele 2 curente exista in problema cea noua a crestinului-insemnarea, nu in cele clasice ale crestinului. Unii spun ca atunci la insemnare te vor pune sa si semnezi o hartie cum ca te lepezi de Hristos. Acestia spun si ca actele cu cip… ar fi o pr, dar pot fi luate, si pina la insemnare nu trebuie sa ne mai batem capul cu asa ceva.
    Al 2-lea curent spune ca lepadarea e chiar insemnarea in sine si ca nu vei mai fi pus sa semnezi hartii, ca doar de asta santem avertizati in Biblie; de insemnare. Si acestia spun ca trebuie sa ne opunem inca de acum si sa facem ceva in sensul neacceptarii actelor electronice, cardurilor bancare, biometrii…

    Adica in lumea blogurilor de ex saccsiv – Apologeticum(curentul2) vs RIC(curentul1).
    Si acolo vei gasi si parintii din cele 2 tabere.

    Iar mai in mare, Sinodul BOR si toti preotii care nu vorbesc despre asa ceva vs. Parintii Justin, Paisie, Elpidie, Mihai Valica si toti cei care vorbesc de aceste lucruri, adica acte electronice, biometrii…

    Apreciază

  • mircea.v
   Aveam de gand sa mai completez… dar nu eram chiar hotarat. Dar e mai bine acum, caci nu se vor mai sminti unii frati ortodocsi.
   Cred ca e folositor si acum articolul (cu completarile de rigoare) pentru ca textul circula pe mai multe bloguri ortodoxe si unii pot crede cum ai crezut tu la inceput. Doamne ajuta!

   Apreciază

 3. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (06.05.2014): Sfantul Efrem cel Nou. Patriarhul Bartolomeu si masoneria. Parintele Amfilohie Branza | Saccsiv's Weblog

 4. Legat de ce a spus Sf. Porfirie, cica l-ar fi certat pe Sf. Paisie Aghioritul cum ca ne sperie..acum multi preoti/teologi merg pe linia asta sa se scoata, ca un sfant a mustrat pe altul. Si ca daca preotii si arhiereii iau, noi de ce sa nu luam. Si vine urmatoare: Poi Arhiereii nostri se tin cu doua maini de tron iar nu de Adevar! Deci Daca un sfant ne-a avertizat de ma-nainte cu atat mai vartos sa ascultam caci nu a mintit, de aia e sfant! Iar daca un altul l-a mustrat pe primul, a fost pentru a nu crea panica, dar poporul e in panica nu ca ar veni sistemul peste el, ci e in panica ca nu vrea sa se lepede de cele lumesti! Ca atare, eu merg pe mana Sf. Cuvios Paisi. Daca e sfant nu are cum sa minta!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s