Ce este ISIL sau ISIS sau Statul Islamic

Amplasarea

Teritorii controlate de Statul Islamic la 4 octombrie 2014, în Siria şi Irak.

Statul Islamic din Irak și Levant – ISIL (alternativ tradus ca stat islamic în Irak și Siria – ISIS), este un grup militant jihadist activ și un stat nerecunoscut în Irak și Siria. În statutul său nerecunoscut auto-proclamat şi independent, pretinde teritoriul Irakului și Siriei, cu pretenții viitoare asupra Levantului (Liban). A fost fondat în primii ani ai războiului din Irak și a luat angajament de credinţă (supunere) faţă de al-Qaeda în 2004. Grupul a fost format din, și susținut de o varietate de grupuri de insurgenți, inclusiv organizaţia care i-a predecedat, Consiliul Shura Mujahideen, Al-Qaeda din Irak , Jaysh al-Fatiheen, Jund al-Sahaba, Katbiyan Ansar Al-Tawhid wal Sunnah, Jeish al-Taiifa al-Mansoura, etc, precum și alte clanuri cu musulmani sunniti. Acesta a urmărit instituirea unui califat în regiunile cu majoritate sunnita din Irak, iar mai târziu, extinderea pentru a include Siria. În februarie 2014, după o luptă pentru putere de opt luni, al-Qaeda taie toate legăturile la ISIL.
În războiul din Irak, a pretins o prezență semnificativă în provinciile irakiene Al Anbar, Ninawa (Ninive) , Kirkuk, Salah ad Din, și părți din Babil, Diyala, și Bagdad. Acesta a pretins Baqubah drept capitală. În războiul civil sirian în curs de desfășurare, grupul are o prezență mare în guvernoratele (provinciile) siriene Ar-Raqqa, Idlib și Aleppo.
În plus de atacurile asupra unor ținte guvernamentale și militare, gruparea a revendicat responsabilitatea pentru atacuri în care au fost ucişi mii de civili irakieni. În ciuda eșecurilor semnificative pe parcursul ultimelor etape ale prezenței Coaliției în Irak, până la sfârșitul anului 2012, gruparea şi-a reînnoit puterea și şi-a dublat numărul de membri la aproximativ 2.500.
O înregistrare audio ulterioară a liderului al-Qaeda Ayman al-Zawahiri, a ajuns la Al Jazeera în 2013, conducând la dizolvarea fracțiunii siriene a statului islamic. Cu toate acestea, liderul gruparii, Abu Bakr al- Baghdadi a clarificat faptul că el a contestat această decizie pe baza jurisprudentei islamice, și gruparea a continuat de atunci să funcționeze în Siria. Incepând din aprilie 2013, gruparea a făcut câștiguri militare rapide pentru a controla o mare parte din nordul Siriei, unde Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a descris-o ca fiind „cea mai puternică grupare”.

Ofensiva în Irak
În urma unor ofensive de mare amploare în Irak, s-a raportat că ISIS a preluat controlul asupra Mosul, al doilea cel mai populat oraș din Irak și provincia Ninive, pe lângă Fallujah. ISIS a preluat, de asemenea, controlul oraşului Tikrit, centrul administrativ al governoratului Salah ad Din.
După aproape o săptămână de avansare în oraș, în noaptea de 9 spre 10 iunie 2014 militanți din statul Islamic Irak și Levant (ISIL) au preluat controlul orașului irakian Mosul. Se estimeaza ca aproximativ 1.300 de militanți înarmați au confiscat birourile guvernamentale şi facilitățile militare din provincia Ninive si Aeroportul International Mosul. Aproximativ 500.000 de locuitorii din Mosul se crede că au fugit din oraș. Primul ministru al Irakului, Nouri al-Maliki a decretat stare de urgență în urma atacului. S-a raportat faptul că Mosul a fost în întregime în mâinile insurgenților la data de 10 iunie. În ziua următoare orașul Tikrit, de asemenea a căzut în mâinile insurgenților, care au ars clădiri guvernamentale și au eliberat sute de deținuți din închisoarea locală.
În timp ce forțele de securitate irakiene au fugit spre sud, forțele kurde au umplut golul lăsat, adăugându-se la problema preexistenta a teritoriilor disputate din nordul Irakului, declaraţia parlamentarului kurd Shoresh Haji „Sper că conducerea kurdă nu va rata această oportunitate de aur de a aduce terenurile kurde în teritoriile disputate, din nou sub control kurd „.
Mobilizarea kurda a fost văzut ca cel mai recent semn de” anarhie în creștere ” în Irak.

Traducere de pe wikipedia

Actualizare:

La 29 iunie, ISIL (ISIS) şi-a schimbat numele în Statul Islamic (IS), iar liderul acestuia a reinstituit „Califatul”:

Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, cere musulmanilor din intreaga lume sa declanseze jihadul, razboiul sfant

Liderul rebeliunii islamiste care a preluat in prezent denumirea de Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a cerut musulmanilor din intreaga lume sa puna mana pe arme si sa vina in „califatul” pe care l-a proclamat in teritoriile cucerite in Siria si Irak, scrie Reuters.

Proclamand o „noua era” in care musulmanii vor triumfa, Abu Bakr al-Baghdadi a emis o chemare la jihad – razboiul sfant – intr-un mesaj audio care dureaza aproape 20 de minute si care a fost postat online marti.

Acesta este primul mesaj al lui Baghdadi de cand Statului Islamic – anterior cunoscut sub denumirea Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) – a proclamat califatul si s-a proclamat lider.

Baghdadi, care si-a asumat titlul medieval de calif, a cerut musulmanilor sa se ridice si sa razbune nedreptatile comise impotriva religiei lor.

„Ingroziti dusmanii lui Allah si cautati moartea in locurile unde va asteptati sa-i gasiti. Fratii vostri, din intreaga lume, va asteapta sa-i salvati”, spune acesta.

Inregistrarea audio, intitulata „Un mesaj pentru mujahedini si Ummah in luna Ramadanului”, a fost postat online prin intermediul grupului media al miscarii. Un alt cont afiliat miscarii a postat traduceri in engleza, rusa, franceza, germana si albaneza.

Acesta le cere musulmanilor sa emigreze in „califatul” sau, afirmand ca aceasta este o datorie.

„Intreaga lume sa stie ca astazi traim o noua era. Oricine era lipsit de griji trebuie sa fie alert. Toti cei care dormeau trebuie acum sa se trezeasca. Toti cei care erau socati si surprinsi trebuie sa inteleaga. Musulmanii au astazi o declaratie puternica, cu zgomot de tunet, si bocanci puternici”, spune Baghdadi, potrivit traducerii.

„Au astazi o declaratie care va face lumea sa auda si sa inteleaga intelesul terorismului, si bocanci care vor face sa tremure idolii nationalismului, sa distruga idolul democratiei si sa dezvaluie natura sa devianta”.

Instituirea acestui „califat” constituie o provocare directa la al-Qaeda, care s-a disociat de SIIL, si la liderii suniti ai monarhiilor din Golf, care considera gruparea o amenintare.

Sursa: hotnews.ro

8 gânduri despre „Ce este ISIL sau ISIS sau Statul Islamic

 1. Pingback: Statul Islamic, duşmanul de moarte al creştinismului – Oraşul Mosul golit de creştini | Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

 2. „Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase”.(Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, Cap.13, Pct.18). Cu ajutorul lingvisticii matematice şi istorice vom decodifica informaţia Sfântului Ioan. Scriem cu alfabetul numero-lingvistic rumânesc literele numelui „I.S.I.S.” dând valori numerice acestor litere: „9/I.18/S.9/I.18/S.” Citim şi înţelegem: doi de „i” în limba română (ii) este verbul „a merge”. Litera „S” are valoarea numerică 18 prin care aflăm: „AH” (suferinţă) şi „AH” (bucurie). „S/18” +„18/S”=36. În sine, I/9 este cod al conceptului raman: „DACA”. Suma matematică a numărului 36 este …666. În formă geometrică, numărul-literă 18/S se obţine din alăturarea degetelor mari (2×5=10/J) şi a celor arătătoare (4×2=8/H) de la mâinile omului. Bărbatul alcătuieşte un triunghi care se împleteşte cu triunghiul alcătuit de femeie: „Stema Şarpelui” în care aflăm divina dinastie atlantă, pelasgă ori ramană: „SATURN & RHEA” (NOROC şi NORICA sau DOKIUS şi RICA, alias SAMOLSIS 1). Zeiţa „ISIS” (africană) a fost „TÂRFA-DIO” („A.F.R.O.D.I.T.A.”). „OSIRIS” (Zeul african al Morţii) a fost „LIBER PATER” (Bâc ori Bâchus – beţivul, desfrânatul al cărui urmaş ioropean a fost Dionysos, zis Apolon, protectoprul cetăţii TROIA (târfă în latină). Decodificat prin metoda lingvisticii matematice şi istorice, cuvântul „FIARA” ne arată 25/Y – SACRIFICIUL („SCRI-ACI-FIUL”). Observăm că Noul Testament transmite informaţia codată a FIAREI în Cap. 13/M, simbol al Morţii, la punctul 18/S, simbol al sacrificiului). Numele „ISIS” şi „OSIRIS” îl aflăm şi în denumirile a două fluvii care străbat de la Mează-Noapte la Mează-Zi continetul numit „AM-ERICA”: „MISISIPI” şi „MISOURI”, pe malurile cărora vieţuiesc şi astăzi urmaşii lui „ISIS” şi „OSIRIS” care au adus cândva URGIA (atomică) pe Pământ în străvechea lume atlanto-ramano-pelasgă. Unde eşti tu GRUIA, DOAMNE …!

  Apreciază

  • Lumea arde de necazurile pricinuite de acesti imbecili din statul islamic (ceva din mine nu imi permite sa scriu cu litere mari, as avea prea mult respect) si tu faci matematica literara crezand ca Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul a fost scrisa in limba romana! Hai fi serios!

   Apreciază

 3. Pingback: Statul Islamic s-a apropiat de Bagdad şi a ocupat o mare parte a oraşului sirian Kobane | Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

 4. Felicitari pentru articol. Foarte bine punctat si la obiect.
  @Roscoban Einstein(atentie un evreu sionisto-reptilian de ziua a saptea) spunea ca singurul lucru nelimitat la om este prostia. Ceea ce ai scris e un monument de tampenie cronica in care se amesteca pan-dacismul cu morfemele stem…istoria Egiptului devine istoria Africii, ceea ce e o alta aberatie. Observa o tendinta de a incurca limba romana cu sensuri pe care le vedeti in timpul crizelor de ADHD, insa nu sunteti altceva decat niste analfabetism functional(cititi, dar ce iese din gura voastra merita creste cantitate de CO2 inutil). Uite cateva exemple de morfeme steme noi. Stiai ca latrina vine din La-Trinitate, ceea ce insemna ca atunci cand spun ma duc la latrina zic de fapt ma duc cu tatal, fiul si sfantul duh. Un alt exemplu: a face dus ! in vechea daca din duh s-a ajuns la dus…asadar duhare–a dusi–dus–ceea ce da in romane a se umple cu sfantul duh…deci dus da duhare, de unde a duhni inseamna a fi plin de har. 😀
  Imi cer scuze, dar nu m-am putut abtine. Merci pentru articol danielvla 😉

  Apreciază

  • Stimate „333”.
   Pentru că ne adresăm unui „NUMĂR”, vă rog să ţineţi cont de ceea ce spunea Philolaus: „Toate lucrurile care pot fi cunoscute au un număr, pentru că nu este cu putinţă nici să concepem, nici să cunoaştem un lucru în lipsa unui număr”.
   Vă reamintesc că, „omul, cât trăieşte, învaţă”, „nimic nu-i bătut în cuie”, iar „valoarea unei idei
   nu se măsoară în vechimea ei (precum vinul) ci în capacitatea acestei idei de a se înnoi permanent”. MARTIN LUTHER spunea: „lumea nu doreşte adevărul, cere minciuni” („Discuţii la masă“). Stimate „333”, înainte de a da cu barda, încercaţi să aprofundaţi „Gematria” care este ”ştiinţa sacră din spatele cuvintelor” şi „Dacia preistorică”, cartea de căpătâi a neamului nostru rumânesc, scrisă de cel mai mare traducător român a textelor antice, Nicoale Densuşianu. Niciodată nu e prea târziu! Dacă veţi reuşi acest exerciţiu intelectual veţi deveni o persoană informată în universul „lingvisticii matematice şi istorice” – univers fără frontiere – ştiinţă de care, cu părere de rău, realizez că, stimate „333”, nu aţi auzit. În treacăt fie spus: „333 x 2 fac 666”. Salutare umbră veche! Unul din cei mai mari filozofi germani, Martin Heidegger, spunea: „Limbajul este casa fiinţei”. A oricărei fiinţe, adăugăm noi pentru a scoate în evidenţă „universul fără frontiere” în care nu intri cu „morfeme stem”, dar poţi încerca să pătrunzi călăuzit de ştiinţa matematicii, a geometriei şi a fizicii cuantice. Nu uitaţi că prima ARTĂ este „LOGICA MATEMATICĂ” care şade la baza gramaticii „lingvistice statistice şi etimologice”. Şi dacă cuvântul „ARTĂ” arată subliminal cuvântul „ŢARĂ” (cu al ei simbol: RAŢĂ) înseamnă că ŢARA (Ţara lu’ RA, care este URANU sau CERIU pe care-l contempli de pe „Ra-Rău”) în care a apărut LOGICA este ŢARA „NUMĂR”, un cuvânt care, spre disperarea lui „333”, subliminal, arată lumii: „RUMÂN”. Rudolf Steiner, un mare iniţiat în ezoterism, spunea aşa: „Cei ce se vor afunda în ceea ce, în sens pitagoreic, este numit „studiul numerelor” vor învăţa să înţeleagă viaţa şi lumea prin intermediul acestui simbolism al cifrelor.” Indiferent de capacităţile unui om de a cunoaşte şi de a rezolva o problemă, regula comunicării rămâne respectul faţă de semeni şi politeţea de care nu trebuie să facem economie. Îl cităm pe J.J.Rouseau care spunea: „Adevărata politeţe este să arăţi oamenilor bunăvoinţă”. Iar un proverb anonim spune aşa: „Dacă pe lume n-ar fi politeţe, oamenii nu ar veni în contact între dânşii decât pentru a se lua de păr”. Necunoaşterea naşte în sufletului omului frica, ura, gelozia, invidia. Aflăm un ins care apără o cauză pierdută. Pentru că „totul curge” (Heraclit). Iată tarele umane care-l fac pe om să creadă în ceea ce el nu a cercetat, să se exprime în mod brutal, dictatorial! Aceşti oameni, care se cred „buricul pământului” nu fac cinste neamului din care se trag şi nici limbii pe care o vorbesc. MIHAI („HIMAI” înseamnă CERURI) EMINESCU (ascunde expresia: „NE UIMESC”) a scris: „Trăind în cercul vostru strâmt/Norocul vă petrece,/Ci eu în lumea mea mă simt/Nemuritor şi rece”. Aşa ”NE UIMESC” pe noi gândurile lui „EMINESCU”! Ei bine, jumătate din „666”, „Nemuritor” este doar „NUMĂR”, un cuvânt care îl poartă, dacă puteţi ca să vedeţi, pe „RUMÂN”! Voi încheia într-o notă optimistă încercând a vă uita în negura istoriei pe care, „jumătate din 666” nu o cunoaşte: În a sa sublimă carte, „Experienţe ale extazului”, Ioan Petru Culianu, scria: „Umilului savant nu-i rămâne altă şansă decât aceea de a turna picături în zidul tradiţiei, de a trimite în lume cărţi, ”răsaduri de fantasme menite unor culegători necunoscuţi”, sperând că prin această trudă să modifice, fie şi infinitezimal, imaginaţia înăbuşită de puritanismul Reformei”.
   ROSCOBAN.
   (un cuvânt pe care vă invit să îl aflaţi cu ajutorul „morfemelor stem”! Dacă nu reuşiţi, poate folosiţi nişte „celule stem”, sau oricare altă „stemă” !)

   P.S. În ceea ce priveşte afirmaţia, semnată cu numărul „333”, adică jumătate din numărul „Fiarei” care este „666”, citez: „Roscoban Einstein (atenţie un evreu sionisto-reptilian de ziua a saptea)”. Ca un bun român ce sânt aş dori să îndrept acest mod de exprimare nedemnă, înjositoare, care nu face cinste limbii române şi neamului românesc: „Roscoban Einsten este un om care aparţine poporului evreu, care este de obârşie evreiască”. „333” trebuie să afle că: „sionismul” (de la „SION”, pronunţat „ŢION”, cetate a iebus-iţilor numită IABES, adică Oraş-Templu al lui „SEB” care este Saturn/Kronos sau Dokius – Şabatai (Iahveh), astăzi „IERUSALIM” (cuvânt care, printre altele, spune: „ÎS-LEU-ARIM”) a fost şi este o mişcare politico-religioasă în slujba poporului evreu, acţiune începută la „FocŞani” (România), în data de 30-31 Decembrie 1881 (luna lui Saturn), a cărei lucrare de căpătâi s-a concretizat în data de 14/N Mai 1948, prin înfiinţarea Statului Israel – Casă a Neamului Evreiesc – organizaţie politico-religioasă care are astăzi ca deziderat menţinerea Statului Israel. În ceea ce priveşte calitatea de „reptilian”, folosită în textul mai sus citat, pentru a fi aceasta înţeleasă şi acceptată facem două trimiteri: 1. Moise sfărâmă „viţelul de aur” (idol) şi ridică în deşert „Şarpele de aramă” (alt idol) numit „NeHuŞtan”. Moise ucide cu această ocazie mii de israeliţi care nu doreau să creadă în Saturn-Şabatai, dar îl lasă în viaţă pe fratele său Aaron, levitul care trebuia să păzească poporul lui Israel să nu cadă în idolatrie. 2. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române se sprijină într-un TOIAG în vârful căruia vedem doi şerpi (draco) afrontaţi. Acest toiag este un simbol reptilian care vine în contradicţie flagrantă cu simbolistica Stemei României care aduce un viu omagiu Nemuritoarei Păsări – GAIA, TINA, sau MAIA – Muica oamenilor de Rasă Albă – Rasa Tătânelui (Titanului) URAN (HARMAKIS sau AMON RA în Egipet), al cărui nume se decriptează: „UN-RA”, adică „UN-SOARE”. Şarpele (Draco) iese în 14/N Aprilie (Ableros) şi intră în străfundul pământului în 14/N Septembrie, adică Avizmaciun (Ziua Crucii – CÂRSTOV, cu anagrama sa: VĂ STORC!), care este locul de veci al decedatului, în timp ce Măiastra Pasăre vine la noi din Înaltul Ceriului, vine de la Adevăratul Dumnezeu. Acesta este monoteismul acestral hiperboreean (carpato-danubiano-nord-pontic) pe care-l invocăm atunci când afirmăm: „rumânul s-a născut creştin”!
   Acelaşi,
   ROSCOBAN.

   Apreciază

 5. Pingback: MĂRTURISIRE ÎMPOTRIVA EREZIEI | SANTINELA ORTODOXA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s