Sfânta Florentina (20 iunie) şi fraţii ei – Sfinţi ortodocşi, uitaţi din apus

Sfânta Florentina, cuvioasă în Spania (aflată sub stăpânirea vizigoţilor) secolelor VI-VII.

S-a născut între anii 546 – 550, iar după moartea părinţilor l-a îngrijit şi crescut pe fratele ei, Isidor, care mai apoi, a intrat de tânăr într-o mânăstire din provincia Betica, în oraşul Astigi, unde un frate mai mare de-al lor, Fulgentie, era episcop.

Un alt frate, Leandru, era arhiepiscop de Sevilla (Sevilia). El îi convinge pe vizigoţii care stăpâneau atunci în Spania să lepede erezia ariană (în care fuseseră convertiţi, direct din păgânism, de „episcopul” lor Vulfila, la sârşitul sec. IV, în Moesia). Toti patru au devenit sfinţi în Biserica Apuseană de dinainte de Marea Schismă din 1054.

Se spune ca Sfânta Florentina era o femeie inteligentă, cunoscătoare a ştiinţei şi scrierilor bisericeşti şi a avut o influenţă mare asupra fratelui ei mai mic Isidor, care a scris tratatul teologico-exegetic „De fide catholica contra Iudaeos” . Cel care de altfel avea să-i succeadă în scaunul episcopal de Sevilia, fratelui mai mare, Sfântul Leandru.

Leandru le-a dedicat, în anul 575, fraţilor săi mai mici şi surorii sale opera „De institutione virginum et de contemptu mundi” cunoscută ca Regula Sfântului Leandru. Aceasta a avut o largă răspândire în monahismul apusean.

Nu se ştie cu exactitate nici unde nici când a murit, dar se crede ca între anii 610 şi 612. Alte surse indică ca anul morţii anul 636.

În Martirologiul Roman e prăznuită la 20 iunie.

Sfântul ierarh Leandru este sărbătorit pe 27 februarie.

Sfântul ierarh Isidor,pe 4 aprilie (mutat la cele veşnice în anul 636).

Sfântul Fulgentie (Fulgencio în spaniolă), episcop de Astigi (actulul oras Ecija, in provincia Sevilla), mutat la cele veşnice în anul 633.

Moaştele sfinţilor ierarhi Lendru şi Isidor s-au pierdut în timpul invaziei musulmane. Moaştele Sfintei Florentina şi ale Sfântului Fulgentie au fost găsite în 1330 la periferia oraşului Guadelupe, ascunse probabil de localnici, în fuga din faţa invaziei musulmane, în secolul VIII.

Astăzi, mare parte din moaştele lor se află în biserica din oraşul Berzocana. Părţi din moaşte se mai află şi în bisericile din oraşele: Cartagena, Murcia şi Avila,precum şi în mânăstirea romano-catolica San Lorenzo.

O imagine cu cei patru fraţi, sfinţi se află pe faţada principală a catedralei din Murcia.

Traducere şi adaptare sumară după: http://www.preguntasantoral.es/tag/florentina/

  Desigur pictura este catolicizată de ereticii papistaşi, dar ei sunt sfinţi ortodocşi din primul mileniu creştin.

Pentru rugăciunile lor, Doamne Iisuse Hristose miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi!

Numele lor sunt amintite în acatistul de aici:

https://danielvla.wordpress.com/2014/06/16/acatist-catre-toti-sfintii-care-au-stralucit-in-pamanturile-apusului-si-o-lista-incompleta-a-sfintilor-din-apus-de-pana-la-1054/

Iată ce mai citim într-un articol de pe ziarullumina.ro:

Sfânta Florentina s-a născut în Cartagina, Spania, la mijlocul secolului al VI-lea. Era sora sfinţilor Leandru, Fulgentius şi Isidor, care au ajuns mai târziu episcopi creştini. Rămasă orfană de mică, Florentina a fost dată în grija fratelui ei mai mare, Leandru, care îşi începea atunci viaţa monastică. Influenţată de învăţăturile fratelui ei şi crescută în spirit creştin, Florentina a ajuns să îmbrăţişeze la rândul ei viaţa ascetică.

Florentina a urmat cu stricteţe sfaturile fratelui său, care o îndemna atât pe ea cât şi pe celelalte tinere călugăriţe din mănăstire să citească Biblia, să postească şi să se roage, să îşi iubească aproapele şi să îi ajute pe membrii comunităţii, să arate prudenţă şi stricteţe în faţa oricăror mâncăruri şi băuturi. Mai târziu, a ajuns stareţă la Mănăstirea „Sfânta Maria“ de Valle, lângă Eciji, în Spania. Florentina a trecut la Domnul în secolul al VII-lea, în jurul anului 612. Sfânta Florentina este sărbătorită în calendarul creştin pe data de 20 iunie.

Ce înseamnă numele Florentina? Numele Florentina este derivat din numele de origine romană Florentius (din latinescul „florens“), care se traduce prin „înfloritor, prosper“.

2 gânduri despre „Sfânta Florentina (20 iunie) şi fraţii ei – Sfinţi ortodocşi, uitaţi din apus

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (20.06.2014): Deshumarea Sfantului IUSTIN POPOVICI. SATANISM la Cupa Mondiala? ISRAEL – eutanasia. MAMA. Ungaria vrea TRANSILVANIA PAMANT UNGURESC | Saccsiv's Weblog

  2. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (22.06.2014): Deshumarea Sfantului IUSTIN POPOVICI. SATANISM la Cupa Mondiala? ISRAEL – eutanasia. MAMA. Ungaria vrea TRANSILVANIA PAMANT UNGURESC | Saccsiv's Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s