Pentru cei care îl simpatizază: Vladimir Putin admiră politicile “dure” ale lui Stalin şi crede că nu a fost “nimic rău” în Pactul Molotov-Ribbentrop

Preiau articolul de pe Frontpress:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, recent declarat cel mai puternic om din lume pentru al doilea an consecutiv, consideră că nu au existat probleme în Pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop, semnat de miniştrii de externe ai URSS şi Germaniei naţional-socialiste în 1939, acord care ar fi condus la cel de al Doilea Război Mondial, generând efecte teritoriale inclusiv pentru România.

Istoricii occidentali încearcă “să păstreze tăcerea” în legătură cu Acordul de la Munchen, semnat în anul 1938, care a permis Germaniei să anexeze regiunea Sudeţilor, aparţinând Cehoslovaciei, a afirmat Vladimir Putin în cursul unei întâlniri cu tineri istorici desfăşurată miercuri la Moscova. Premierul britanic Neville “Chamberlain a venit, a fluturat o foaie de hârtie şi a spus: ‘V-am adus pacea’, la revenirea în Londra după negocieri”, a declarat Putin, conform unei stenograme publicate de Kremlin şi citate de Mediafax. “După care Churchill, cred, a spus unui grup restrâns de oameni: ‘Acum, războiul este inevitabil’. Pentru că orice compromis cu un agresor precum Germania hitleristă conducea în mod clar la un viitor conflict militar de mare amploare, iar unii au înţeles acest lucru”, a adăugat preşedintele Rusiei.

Pe de altă parte, preşedintele rus crede că Tratatul de neagresiune între Germania şi URSS, cunoscut ca Pactul Molotov-Ribbentrop, nu a reprezentat o problemă. “Este necesară o cercetare serioasă pentru a se stabili care erau metodele de politică externă în acea perioadă. Uniunea Sovietică a semnat un acord de neagresiune cu Germania. Oamenii spun: ‘Ah, este ceva rău’. Dar ce este rău în faptul că Uniunea Sovietică nu voia să lupte, ce este rău în asta?”, a afirmat Putin, conform publicaţiei The Telegraph.

Un protocol secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat pe 23 august 1939, prevedea că Germania şi URSS erau de acord să împartă Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, România şi Polonia în sfere de influenţă, notează publicaţia britanică. Kremlinul a admis existenţa protocolului secret în anul 1989, aminteşte Mediafax.

“Oamenii continuă polemicile pe tema Pactului Molotov-Ribbentrop şi acuză Uniunea Sovietică de divizarea Poloniei”, a adăugat Putin.

În anul 2009, Vladimir Putin cataloga drept “imoral” Pactul din anul 1939, care, potrivit istoricilor, a avut ca efect începerea celui de-al II-lea Război Mondial, divizarea Poloniei şi anexarea Basarabiei şi nordului Bucovinei de către URSS.

RTR2YWT2Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a mai declarat recent şi că Uniunea Sovietică nu ar fi câștigat, probabil, războiul împotriva Germaniei naţional-socialiste dacă regimul lui Stalin nu ar fi fost “așa de dur”.

“Este dificil a spune dacă am fi putut câștiga în condițiile în care puterea nu ar fi fost așa de dură”, a declarat miercuri șeful statului rus în cadrul unei întâlniri cu profesori și istorici la Muzeul de Istorie din Moscova, citat de TASS. “Și dacă am fi pierdut, care ar fi fost consecințele? Catastrofale!”, a exclamat Putin.

Autoritățile ruse au de la căderea URSS o poziție ambivalentă față de Stalin, scrie Agerpres. Oficial, el este denunțat pentru teroarea de stat pe care a orchestrat-o din anii ’30 și până la moartea sa, în 1953, însă memoria sa este salutată de numeroși ruși și cetățeni ai fostelor republici sovietice pentru rolul pe care l-a avut în înfrângerea Germanie, după cum notează AFP. Mormântul său se află și astăzi lângă zidul Kremlinului, în Piața Roșie, un loc simbol pentru întreaga Rusie.

În cadrul aceleiași întâlniri, Vladimir Putin s-a referit și la Crimeea, peninsulă reunită în martie la Federația Rusă, făcând apel la istoricii ruși să scrie istoria acestui teritoriu “până când nu o vor face alții”, cu aluzie la ucraineni. Trebuie scrisă istoria acestei “părți integrante a vieții noastre culturale, a codului nostru cultural”, a insistat Putin.

Sursa: FrontPress.ro

Eu nu înţeleg de ce unii îşi fac iluzii despre bunăvoinţa ruşilor „ortodocşi”. Marile puteri nu au decât interese! Oare nu suferă românii transnistreni şi astăzi opresiunea rusească? Şi de câte ori nu s-a dovedit că lui Vladimir Putin nu-i pasă de oameni, nici măcar de ai lui (teatrul Dubrovka din Moscova, şcoala din Beslan sau submarinul nuclear Kursk).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s