Agresiunea autorităţilor de la Chişinău împotriva mişcărilor naţional-unioniste

„Asociaţiile unioniste din Republica Moldova sunt supuse abuzurilor din partea procurorilor cu scopul de a le scoate în afara legii”. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă la IPN de către Anatolie Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului 1992 Tiras-Tighina.

Anatolie Caraman a comunicat că la Mişcarea Naţional-Creştină şi la Asociaţia „Tirageţia” au fost efectuate percheziţii cu încălcarea normelor legale. Din sediile asociaţiilor au fost ridicate acte, cărţi şi calculatoare, dar şi lucruri personale, fără ca acestea să fie sigilate, ceea ce înseamnă că procurorii ar putea introduce orice date doresc ei ca să le incrimineze unioniştilor.

Anatolie Caraman a adăugat că personal, nu o dată, a fost preîntâmpinat că i s-ar putea intenta un dosar penal pentru viziunile pe care le are. Acesta s-a adresat către procurorul general, acuzându-l că îndeplineşte comenzile politice ale cuiva.

Preşedintele Mişcării Naţional-Creştine, Sergiu Laşcu, prezent la conferinţă, a spus că percheziţiile la sediul asociaţiei pe care o conduce s-au făcut după ce persoane neidentificate au scris pe reţelele de socializare mesaje jignitoare la adresa romilor şi evreilor. Sergiu Laşcu spune că asociaţia sa niciodată nu a admis nicio încălcare, iar procurorii care au utilizat un astfel de motiv pentru a efectua percheziţii nu au dreptul să mai activeze. „Am depus o plângere la Procuratura Generală, dacă nu va urma nicio reacţie, atunci ne vom adresa la CEDO”, a comunicat Sergiu Laşcu.

Secretarul general al asociaţiei obşteşti „Tirageţia”, Gheorghe Buzu, a spus că procurorii au efectuat percheziţii la sediul asociaţiei cu o decizie care viza Mişcarea Naţional-Creştină. Chiar dacă li s-a spus că au greşit biroul, procurorii au ridicat acte şi cărţi, dar şi lucrurile personale ale membrilor asociaţiei.

Avocatul celor două asociaţii, Filip Druţă, a specificat că acţiunile organelor de drept nu sunt deloc în concordanţă cu principiile de integrare europeană, fiind încălcate drepturile omului. Mai mult chiar, avocatul spune că percheziţiile au semănat a jaf, lucrurile fiind ridicate fără a fi sigilate.

Alexandru Banari, preşedintele asociaţiei „Justeţe”, i-a sfătuit pe cei care se consideră intimidaţi să se adreseze la ambasadele ţărilor străine în Moldova şi să le sesizeze în privinţa încălcărilor. De asemenea, Alexandru Banari s-a adresat la guvernare întrebând cum poate supune abuzurilor asociaţiile pro-româneşti după ce România a ajutat atât de mult Republica Moldova.

Asociaţiile unioniste au atras atenţia organelor de drept asupra unor comentarii pe site-ul unui organ de presă, în care mai multe persoane au scris că unioniştii trebuie să moară şi merită spânzuraţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Cei prezenţi la conferinţa de presă au solicitat ca organele de drept să se clarifice cine este autorul acestor ameninţări.

Conferința de presă o găsiți pe Privesc.eu

Sursa: ipn.md via frontpress.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s