Traducerea lui Cornilescu – UN FALS NUMIT „BIBLIE”

Iată un articol edificator în acest sens:

BIBLIA CORNILESCU – UN FALS, O INSELARE, O MODALITATE DE INDREPTATIRE A EREZIILOR

Toate grupările eterodoxe, în speță protestante și neoprotestante laudă cu cerbicie Biblia în traducerea lui Cornilescu și o prezintă ca pe o mare realizare a modernității. În cele ce urmează vom vedea contrariul și vom înțelege de ce această făcătură nu este altceva decât instrumentul de îndoctrinare sectară a unor oameni care nu sunt preocupați de duhul și de adevărul credinței. Bogdan Mateciuc ne prezintă mai jos succesiune de dovezi impotriva acestui fenomen sectar care încearcă fără frică de Dumnezeu să falsifice înțelesurile scripturistice după bunul lor plac doar pentru a lovi în adevăr și a susține teorii străine de Dumnezeu și Biserica Lui cea adevărată:

Dumitru Cornilescu s-a născut din părinti crestini ortodocsi, în comuna Slasoma, jud. Mehedinti, la data de 4 aprilie 1891. Tatăl său era învătător, iar mama casnică. Amândoi bunicii lui fuseseră preoti. Dumitru urmează scoala primară în comuna natală, sub îngrijirea tatălui său. După terminarea scolii primare, pleacă la Bucuresti pentru a urma cursurile Seminarului Teologic Ortodox, încercând să continue traditia preotească din familia sa. În această perioadă, în loc să se aplece asupra bogatei literaturi crestine multi-seculare a Bisericii Ortodoxe, tânărul Cornilescu intră în contact cu cărti neoprotestante si începe să devină mai întâi curios, apoi atras de crestinismul simplificat si denaturat prezentat în acestea. După terminarea seminarului, urmează cursurile Institutului Teologic Ortodox din Bucuresti. Deja credinta sa este impregnată de ideile neoprotestante, în mintea lui Biserica Ortodoxă având nevoie de niste treziri religioase asa cum au avut loc în America secolului 19. Devine tot mai încredintat de ideea – asa cum avea să relateze mai târziu, după ruperea de dreapta credintă – că crestinii ortodocsi din ziua de astăzi sunt cu totii într-o stare duhovnicească proastă, necesare pentru îndreptare fiind niste cărti simple, într-un limbaj accesibil tuturor. Îsi însuseste tot mai multe idei protestante si îsi clădeste, pornind de la ele, o mântuire proprie, individuală si rationalistă, separată de Trupul lui Hristos si de părtăsia cu Sfintii lui Dumnezeu.

Între 1912-1916 frecventează biserica “Cuibul cu barză” din Bucuresti, unde preotul Tudor Popescu începuse să propovăduiască idei religioase protestante. Prin “noutatea” oferită, Tudor Popescu devine un model pentru studentul Cornilescu, de la acesta învătând a predica.

Iată cum definea cunoscutul filosof si gazetar Nae Ionescu activitatea din acea perioadă a lui Cornilescu:

“De trei ani se continua stăruitor, la “Cuibul cu barza”, actiunea evanghelizatoare, eminamente neortodoxă, a preotilor T. Popescu si D. Cornilescu, prin predici si prin cărti pe a căror copertă sfânta cruce este încălecată de coroana bizantină a unei regine de sânge englez.”

Tudor Popescu începuse să elimine pasaje din Sfânta Liturghie, potrivit cu ideile lui de “înnoire” a Bisericii. De pildă, nu mai spunea în cadrul slujbei “Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieste-ne pre noi” si nici “Pentru rugăciunile sfintilor părintilor nostri…”

Aceasta este perioada în care Cornilescu începe să traducă în limba română scrieri protestante considerate de el utile pentru trezirea religioasă a românilor ortodocsi. De la această activitate până la ideea “necesitătii” unei noi traduceri a Sfintelor Scripturi nu a fost decât un pas. Cu o falsitate remarcabilă, Cornilescu avea să povestească ulterior cum si-a dat el seama că românii nu se pot întoarce la Dumnezeu din cauză că limba română folosită în Sfânta Scriptură era una greoaie. Relatările protestante care îl prezintă pe Cornilescu ca pe un mare teolog contin afirmatia absolut eronată că în acea perioadă, Bibliile românesti erau scrise cu caractere chirilice! Imediat după absolvire începe “traducerea” Bibliei. Este sustinut în această actiune de printesa Rallu Calimachi, de religie protestantă, adeptă si ea a unei noi traduceri – moderne – a Scripturilor. Ea îi oferă găzduire în castelul ei de la Stâncesti, jud. Botosani, unde Cornilescu realizează, timp de patru ani, noua sa traducere, ajutându-se de traducerile protestante în limbile engleză, franceză si germană. Dincolo de erorile de traducere, pe care le vom prezenta mai jos – cauzate de necunoasterea suficientă a limbilor originale scripturale, dar si de anumite înclinatii protestante – Cornilescu preia din versiunile protestante însăsi structura pe cărti a Sfintelor Scripturi (eliminând cărtile deutero-canonice de la sfârsitul Vechiului Testament). Astfel, în 1920, el publică la Bucuresti “Cartea Psalmilor sau Psaltirea Împăratului David”, un an mai târziu văzând lumina tiparului întreaga Scriptură în versiunea Cornilescu. Traducerea Cornilescu contine numeroase greseli, iar însusi stilul traducerii conduce la pierderea adâncimii de întelesuri din traducerea ortodoxă. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte în care traducerea Cornilescu s-a îndepărtat de adevăr: Mântuirea. O problemă majoră este felul în care redă Cornilescu versetele legate de mântuirea celor credincioşi (Mat. 24:13, Ioan 10:9, F.A. 2:40…). În timp ce în traducerea ortodoxă “mântuirea” are un sens ce implică o priveghere, o luptă pe parcursul întregii vieţi, în traducerea lui Cornilescu citim despre creştini că “sunt mântuiţi” sau “sunt deja pe calea mântuirii”, în spiritul învăţăturii neoprotestante că mântuirea este încheiată, că are o dată calendaristică precisă în viaţa credinciosului şi că este sigură. Pe baza unei rugăciuni de acceptare a jertfei Mântuitorului, omul ar avea Raiul asigurat.

“Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim [toís dé sozoménois], este puterea lui Dumnezeu” (1 Corinteni 1:18)devine la Cornilescu:
“dar pentru noi, cari suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu.”

La fel şi citatul: “Pentru că suntem lui Dumnezeu bună mireasmă a lui Hristos între cei ce se mântuiesc [en toís sozoménois] şi între cei ce pier” (2 Corinteni 2:15),devine le el:
“cei ce sunt pe calea mântuirii şi printre cei care sunt pe calea pierzării.”

Înţelesul cel adevărat al mântuirii îl dă chiar Hristos când spune: “Şi I-a zis cineva: Doamne, puţini sunt, oare, cei ce se mântuiesc [olígoi hoi sozómenoi]? Iar El le-a zis: Nevoiţi-vă [agonízesthe] să intraţi prin poarta cea strâmtă, că mulţi, zic vouă, vor căuta să intre şi nu vor putea.” (Luca 13:23-24)

În zadar Cornilescu modifică pasajul: “Doamne, oare puţini sunt cei ce sunt pe calea mântuirii?” căci răspunsul: “Nevoiţi-vă să intraţi…” elimină orice idee de mântuire exterioară, raţională, automată, extrem de sigură, fără vreo conlucrare – prin nevoinţa, lupta şi osteneala faptelor – din partea celui ce caută poarta cea strâmtă.

De aceea Scriptura ne vorbeşte despre o mântuire [hoi sozómenoi] care trece prin nevoinţă [agonízesthe], de o mântuire care cere o continuă înfrânare a trupului, de o mântuire care se poate strica şi pierde dacă faptele “trupului” nu mai oglindesc credinţa “sufletului”: “Iar tot cel ce se nevoieşte, de toate se înfrânează [pás dé ho agonizómenos pánta engrateúetai]. Şi aceia adică ca să ia cunună stricăcioasă, iar noi nestricăcioasă. Eu drept aceea aşa alerg, nu ca cum nu aş şti; aşa dau război, nu ca cum aş fi bătând văzduhul. Ci îmi chinuiesc trupul meu [hypopiázo mou tó sóma] şi îl supun robiei; ca nu cumva altora propovăduind, însumi să mă fac netrebnic.” (1 Corinteni 9:25-27)

În originalul grecesc, creştinii se mântuiesc [en toís sozoménois] în cadrul unui proces duhovnicesc prin care sufletele lor sunt încă supuse ispitirii, au nădejdea, nu siguranţa mântuirii, conform Apostolului: “Dar una fac: uitând cele ce sunt în urma mea, şi tinzând către cele dinainte, alerg la ţintă [katá skopón dióko], la răsplata chemării de sus, a lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus.” (Filipeni 3:13,14)
Traducerea eronată folosită de Cornilescu conduce în mod inevitabil la o contradicţie faţă de cuvintele lui Pavel, prin care arată că nu este mântuit şi că încă aleargă după cunună. Aceeaşi înţelegere ortodoxă despre mântuire se regăseşte şi la Apostolul Petru: “Şi de vreme ce dreptul abia se mântuieşte [δίκαιος μόλις σῴζεται], cel necredincios şi păcătos unde se va arăta?” (1 Petru 4:18) în opoziţie cu interpretarea protestantă care încearcă din nou diluarea textului: “Şi dacă cel neprihănit scapă cu greu, ce se va face cel nelegiuit şi cel păcătos?”

Modificări în Vechiul Testament.
“Duşmănie voi pune între tine şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Acesta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul.” (Facere 3:15) Acesta” [autós], adică Iisus Hristos, schimbă radical întregul înţeles, aducând mesajului un caracter profetic clar, fiind legat de vestirea de peste veacuri de la 1 Ioan 3:8. Cornilescu însă traduce: “aceasta [ea] îţi va zdrobi capul…”, pierzând cu totul latura mesianică a textului. Aceeaşi cenzură se constată şi asupra pasajului: “nu numai cu pâine trăieşte omul, ci cu tot Cuvântul [epí pantí rhémati] care iese din gura Domnului” (Deuteronom 8:3), care în varianta Cornilescu devine: “ci cu tot ceea ce iese din gura lui Dumnezeu”, lipsa termenului cuvântul [rhéma] tăind orice legătură semantică şi profetică cu lógos – Logosul Întrupat – Iisus Hristos.

Şi pentru a fi totul limpede, textul de mai sus se regăseşte şi la Matei 4.4, unde dialogul dintre Hristos şi diavolul este redat întocmai după Biblia ortodoxă Septuaginta şi nu după traducerea lui Cornilescu.

Sau în alt loc în Septuaginta: “Jertfă şi prinos n-ai voit, dar trup mi-ai întocmit [thysían kaí prosphorán ouk ethélesas, sóma dé katertíso moi].” (Psalmi 39:9) Traducerea lui Cornilescu prezintă denaturări majore: “Tu nu doreşti nici jertfă, nici dar de mâncare, ci mi-ai străpuns urechile.” (Psalmi 40:6) Cenzurarea profeţiei nu este doar evidentă, ci şi lipsită de orice logică.

Tradiţia.
O altă schimbare a textului care nu îi face cinste lui Cornilescu este traducerea selectivă a cuvântului care apare în Noul Testament cu referire la traditii. În 2 Tesaloniceni 2: 15, citim în traducerea lui Cornilescu: “Asadar, fratilor, rămâneti tari si tineti învăţăturile pe care le-ati primit fie prin viu grai, fie prin epistola noastră.”

Cuvântul tradus aici “învătăturile” este cuvântul grecesc paradosis, acelasi cuvânt care apare si în textul din Matei 15:2, 3, unde Iisus îi ceartă pe iudei pentru că respectă mai mult niste porunci omenesti în dauna poruncilor lui Dumnezeu. Cornilescu, având anumite prejudecăti împotriva traditiei ortodoxe, a preferat sa folosească un alt cuvânt. Ce spune de fapt textul din Tesaloniceni? Apostolul Pavel îi îndeamnă pe credinciosi sa tina traditia pe care au preluat-o de la el. Aceasta traditie era atât scrisa, cât si orală.

Preoţia.
La Evrei 7:24, în Biblia ortodoxă (traducerea IPS Bartolomeu Anania) se poate citi: “dar Iisus are o preotie netrecătoare prin aceea că El rămâne în veac”, pe când în traducerea Cornilescu scrie “Dar El, fiindcă rămâne în veac, are o preotie, care nu poate trece de la unul la altul”. Citatul este folosit de protestanti pentru a justifica necredinta lor fată de succesiunea apostolică.

Chipurile cioplite.
Textul ortodox “rusinati cei care se închină chipurilor cioplite” devine în traducerea Cornilescu “rusinati cei care se închina icoanei”.
În Apocalipsa, “chipul fiarei” devine pentru Cornilescu “icoana fiarei”. Icoana e totusi un termen care apare mult mai târziu. In textul original (grecesc, masoretic, manuscrisele de la Marea Moarta) nu apare. La Cornilescu însă apare.

Ultimul Adam.
În Biblia ortodoxă, Iisus Hristos este mentionat si ca “ultimul Adam” (ESCHATOS ADAM – în greacă, conform 1 Corinteni 15:45). Cornilescu traduce eronat si foloseste “al doilea Adam” pentru Iisus, si nu Ultimul, cum indică termenul eschatos.

Naşterea din nou.
În Evanghelia după Ioan, cap. 3, verset 3, este redată discutia Domnului Iisus cu Nicodim. Mântuitorul îi spune: “Dacă nu se naste cineva de sus, nu poate să vadă împărătia lui Dumnezeu”.
Cornilescu, traducând în fapt după versiunile protestante engleză si franceză ale Bibliei (neoprotestantii îl laudă totusi ca pe un erudit al limbilor vechi), scrie “dacă nu se naste cineva din nou…”, pentru a face potrivirea cu doctrina neoprotestantă a nasterii din nou a crestinului, în urma unei rugăciuni spontane, care marchează totodată si încheierea mântuirii.
Textul original grecesc – gennisi anothen – înseamnă “să se nască de sus”. De altfel, la versetul 4, unde Nicodim întreabă cum poate să se nască un om bătrân,Cornilescu adaugă de la sine “…din nou”.

Mia de ani.
În cartea Apocalipsei, capitolul 20, Cornilescu traduce din Biblia engleză, nu din originalul grecesc. În timp ce în original se vorbeşte despre “mii de ani”, Cornilescu traduce “o mie de ani”, aliniindu-se astfel ereziei neoprotestante a “împărăţiei de o mie de ani”.
Dacă el ar fi fost, aşa cum încearcă să-l prezinte neoprotestanţii, un erudit în limbile ebraică şi greacă, în mod evident ar fi văzut şi înţeles originalul grecesc! (Interesant faptul că, la linkul indicat mai sus, deşi textul grecesc vorbeşte despre “mii” (“o mie” la plural), traducerea englezească foloseşte tot “o mie”.)

De asemenea, Cornilescu nu este constant în privinţa unor cifre din Vechiul Testament. La 2 Împăraţi 8:26, Ahazia are 22 de ani, iar la 2 Cronici 22:2, are 42 de ani. Există şi alte exemple.

Din cauza erorilor grosolane, noua traducere nu a întârziat să producă reactii. Asa cum am mentionat mai sus, simplificarea si modernizarea exprimării s-au făcut în dauna întelesurilor duhovnicesti. În vara anului 1923, Dumitru Cornilescu şi Tudor Popescu îsi petrecut concediul împreună, la Blankenburg, în Germania, unde Cornilescu mai fusese cu alt prilej. Cunoscuse acolo un pastor protestant, Moderson, care organiza în fiecare vară cursuri “biblice”. De altfel, acest Moderson făcea si el parte dintr-o dizidentă din propria biserică si tinea aceste cursuri “biblice” anume pentru a-si propovădui ideile personale. Între Moderson şi Tudor Popescu se leagă o oarecare prietenie, părintele Popescu alunecând astfel si mai mult pe panta rătăcirii sectare. Pentru atenuarea disputelor iscate de traducerea sa, Patriarhul Miron Cristea îi recomandă lui Cornilescu să plece pentru o vreme din tară. Cornilescu îi urmează sfatul si pleacă în Elvetia, unde va rămâne până la sfârsitul vietii (survenit în anul 1975), sustinut fiind de printesa Calimachi si rupt complet de dreapta învătătură crestină. Astăzi, protestantii si neoprotestantii din România îl prezintă pe Dumitru Cornilescu ca pe o mare personalitate – “un mare teolog ortodox care s-a întors la Dumnezeu prin citirea Bibliei într-o limbă accesibilă”. Relatările lor contin, pe lângă informatii eronate (Cornilescu a fost ba preot, ba călugăr ortodox), si afirmatii tendentioase în genul “Cornilescu s-a pocăit si a fost dat afară din Biserica Ortodoxă”. Cititorul este făcut să înteleagă că în Biserica Ortodoxă nu sunt permise pocăinta si întoarcerea la Dumnezeu! În ceea ce priveste calitatea de “teolog” a lui Dumitru Cornilescu, trebuie spus că nu orice posesor al unei licente în Teologie este si theologos. Numai cel ce cunoaste pe Dumnezeu este în măsură să vorbească drept despre El. Altfel, chiar si Florin Buhuceanu, liderul homosexualilor din România, trece tot drept “teolog”, având si el o diplomă în Teologie Ortodoxă. După părerea părintelui Cleopa, prezentată în cartea “Pelerinul român” de pr. Gh. Băbut, Dumitru Cornilescu a fost o persoană ce a căutat să profite financiar de ajutorul sectantilor, traducerea sa nefiind decât o făcătură bună doar a sminti ortodocsii.

În loc de încheiere:
Am citit traducerea lui Cornilescu de mai multe ori, înainte de a citi traducerea ortodoxă. Limbajul simplu m-a ajutat să înteleg învătăturile de bază ale Sfintelor Scripturi. Când am început însă să citesc traducerea ortodoxă, am rămas uimit de frumusetea si de bogătia duhovnicească a textului. În mod deosebit, Epistola către Evrei, în varianta ortodoxă, oferă – prin exemplele de răbdare si stăruintă ale patriarhilor Vechiului Testament – întelesuri mult mai profunde în ceea ce priveste mântuirea ca proces de durată în viata credinciosului.

Iată ce zice şi părintele Cleopa:

Biblia sectară şi Biblia Ortodoxă. Diferenţele dintre minciunile sectanţilor şi dreapta credinţă

Biblia Ortodoxa are urmatoarele carti: Vechiul Testament are 39 de carti + 14 carti, adica 53 de carti; a lor nu are decat 39 de carti, restul le-au scos afara. Noul Testament are 27 de carti; acesta si la ei are tot atitea carti, dar este plin de greseli. Deci, Biblia adevarata ortodoxa, are un total de 80 de carti. Ei ii zic la a noastra ,,Biblia bogata” dar oare este una si saraca, oare Dumnezeu nu are numai o Biblie? Biblia este cuvantul lui Dumnezeu vorbit catre oameni, este glasul lui Dumnezeu catre om. Când ne rugăm, noi ridicam glasul catre El, iar cand citim Biblia El ne vorbeste noua, Sectarii au scos din Scriptura multe carti.

Iata greselile Bibliei sectare:

1. Pe ea nu scrie decat, Biblia – fara a mai scrie unde este editata si de cine, scrie acolo ,,Societatea biblica”, dar care-i aceea? In Biblia ilustrata veti gasi rachete, sportivi, tineri sarutindu-se, cladiri din SUA, presedinti ai S.U.A. Orice gasesti in ele numai pe Iisus Hristos nu. Intr-un loc este o cruce fara Hristos pe ea, l-au rupt pe Iisus de pe ea: lepădare de Iisus Hristos!

2. Au scos din Vechiul Testament 14 carti: de la proorocul Maleahi pana la Evanghelia lui Matei, urmatoarele carti: Tobit, Cartea Iuditei, Cartea lui Baruh, Epistola lui Ieremia, Cintarea celor trei tineri, Cartea a treia a lui Ezdra, Cartea intelepciunii lui Solomon, Cartea intelepciunii lui Iisus, fiul lui Sirah; Istoria Suzanei, Istoria omorârii balaurului Bel, Cartea I Macabei, Cartea II Macabei, Cartea III Macabei, Rugaciunea lui Manase, au scos afara de la pagina 917 la pagina 1097, adica un total de 180 de pagini. Ce scrie la Apocalipsa: ,,De va scoate cineva din cuvintele cartii acestei prooroci, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vietii si din cetatea sfânta si de la cele scrise in cartea aceasta” Apoc. 22, 19). Si ei au scos ce au vrut ei. Numai doua Biblii in lume sunt bune si egale: Biblia ortodoxa, pe care sectarii o zic Biblia bogata si Biblia catolica. Numai Biblia si Noul Testament aprobate de Sinod sint bune. Toate drăciile le-au facut, dracii de sectari, dracii ăştia fără de coarne.

Biblia Ortodoxa

3. Nu au Psalmul 50: in orice Biblie de cind ar fi ea, Psalmul 50 este: ,,Milueste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta . . . “, psalmul de pocainta al lui David, la ei este Psalmul 51, care zice: ,,Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta!“, cu totul altul este sensul la noi si altul la ei.

4. In Psalmul 96, 7, la ortodocsi spune: ,,Sa se rusineze toti cei ce se inchina chipurilor cioplite si se lauda cu idolii lor” la sectari in Psalmul 97, 7 – căci nici numerotarea psalmilor nu este identică – scrie: ,,Sint rusinati toti cei ce slujesc icoanelor si care se falesc cu idolii”, lor nu le plac icoanele, ca le-au facut idoli. Dar idolii sunt: animale, pasari, oameni, zei, astri, soarele, pietrele; la acestea sa nu te inchini. Icoana il arata pe Dumnezeu, si Moise a facut Heruvimi in cort, tot icoane.

5. Numerotarea Psalmilor este gresita, au taiat un psalm in doua, la noi este psalmul 96, iar la ei 97. Textul este foarte încâlcit.

6. În Noul Testament, la Matei 1, 20 scrie la noi: ,,Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logdnica ta”, iar la ei, la sectari scrie: ,,Pe Maria, nevasta-ta!” dar oare Maica Domnului i-a fost nevastă lui Iosif? Ce dracie! Cum s-a implinit atunci proorocia lui Isaia 7, 14: ,,Iata fecioara va avea in pintece si va naste fiu . . . “? Ce ratacire grozava, nu se naste Hristos dintr-o nevasta, ci dintr-o fecioara!

7. In Evanghelia de la Luca 1; 28, la noi scrie: ,,Bucura-te cea plina de har” iar la sectari:,,Plecaciune tie .. . .” Au inlocuit ,,Bucura-te” ca sa nu fie ca la noi la Acatist. In limba greaca scrie: ,,Herete” = bucura-te – alta greşeală a lor.

8. La Luca 1, 43, la noi scrie: ,,Si de unde mie cinstea aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?” iar sectarii au pus: ,,mama Domnului” in loc de Maica Domnului, ei n-o cinstesc, ci o batjocoresc!

9. L-a Luca 1, 48, la ortodocsi scrie: ,,Ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile” la sectari scrie asa: ,,Ca iata de acum incolo, toate neamurile imi vor zice fericita”. Este o injosire adusa Maicii Domnului. Daca ei n-o cinstesc, atunci au ajuns s-o batjocoreasca, ca-i o femeie de rând, că a mai avut copii. Ce drăcii in capul lor!

10. Greşeli mai sunt la Tit 3, 10 si in multe locuri, asa-i Biblia lor, daca si-au stricat credinta si-au stricat si Scriptura.

11. La I Tim 3, 1: ,,De doreste cineva sa fie Episcop. . .” la ortodocsi, iar la sectari: ,, . . . sa fie episcop” cu explicatia, episcop = priveghetor, supraveghetor. Mare greşeală. Episcopii numai in Biserică îi gasim. Numai Biblia si Noul Testament tiparit de Biserică sunt bune, ca de sunt asa cum au fost si in urma cu 2000 de ani, ale lor va duc in Iad. Noi avem carti foarte vechi, scriptura nu-i de ieri sau alaltaieri. ,,TOATA Scriptura este de Dumnezeu insuflată” (II Tim 3, 16) deci toata nu numai o parte.

12. In Biblia ortodoxa gasim cuvantul preot sfintit de apostoli. La sectari cuvantul preot = batrin, deci un om oarecare de rind, mare greseala. Preotul este preot pus de sfintii Apostoli. Vezi Iacov 5, 14.

Prima carte in romaneste este Liturghierul de la 1545 de la Minastirea Bistrita, R. Valcea; Evangheliarul lui Coresi, Brasov 1560; Noul Testament de la Alba Iulia, 1648; Bibia de la Bucuresti, 1688; Cazania lui Varlaam, Iasi 1643; Marturisirea de credinta a lui Petru Movila, 1642; Biblia de la Blaj, 1743; Biblia lui A Saguna, ilustrata, Sibiu 1853; Biblia de la 1911, de la Bucuresti; Biblia de la Iasi, 1883; Biblia de la Bucuresti, 1914; Biblia lui Galaction, Bucuresti 1936 dupa originalul ebraic; Noul Testament de la Cluj, 1941 de N. Colan; 100 000 Biblii Buc. 1975; 100 000 Biblii Buc. 1982-1983; Noul Testament 300000 1968, 1975, 1983; Mica Biblie mai multe editii. Sirbii au tiparit 500 000 Biblii, Românii 300000, iar grecii foarte putine. Aceste Biblii sint ale Bisericii, numai acestea sa le cititi. Ei se lauda cu un ratacit Cornilescu, care i-a dus la pierzare. Daca au aparut recent, de unde sa aiba ei Biblia cea adevarata?”

Parintele Ilie Cleopa

Aşadar „Biblia” ereticilor de pe la noi, neoprotestanţi, conţine numeroase erori. Greşeli de traducere intenţionate pentru a justifica multele abateri de la adevăr ale sectanţilor.

Să nu se mai bată păcăliţii de către draci, cum că e aceeaşi Biblie, doar că ei au traduceri în limbaj mai modern şi că nu au folosit decât sinonime. Adevărul e că au schimbat înţelesul multor pasaje din Sfânta Scriptură.

205 gânduri despre „Traducerea lui Cornilescu – UN FALS NUMIT „BIBLIE”

  1. Să ne fie cu iertăciune,
    Citim în Biblia sau Sfânta Scriptură, Ediţie jubiliară a Sfântului Sinod, Tipărită cu binecuvântarea şi prefaţa Prea Fericitului Părinte TEOCTIST Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: Cap. 12, 29, pag. 358. „Iar David a adunat întregul popor şi a mers la Raba şi s-a luptat împotriva ei şi a luat-o. Şi a luiat coroana de pe capul regelui ei, care cântărea un talant de aur, având şi pietre scumpe, iar aceasta a fost pusă pe capul lui David. A luat din cetate şi belşug de prăzi. Iar pe poporenii din ea i-a scos afară şi i-a pus să taie cu fierăstrăul şi cu grapa de fier şi cu securea şi să lucreze la cuptărul de ars cărămidă.; şi asta a făcut cu toate cetăţile fiiilor lui Amon. Apoi David şi întreg Israelul s-au întors la ierusalim.

    Apreciază

  2. Nu s-a publicat întreg articolul. Răspuns întrerupt. Repun articolul în acest comentariu.
    ………………………………………………………………………………………………….
    Să ne fie cu iertăciune,
    Citim în Biblia sau Sfânta Scriptură, Ediţie jubiliară a Sfântului Sinod, tipărită cu binecuvântarea şi prefaţa Prea Fericitului Părinte TEOCTIST Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: Cap. 12, 29, pag. 358. „Iar David a adunat întregul popor şi a mers la Raba şi s-a luptat împotriva ei şi a luat-o. Şi a luat coroana de pe capul regelui ei, care cântărea un talant de aur, având şi pietre scumpe, iar aceasta a fost pusă pe capul lui David. A luat din cetate şi belşug de prăzi. Iar pe poporenii din ea i-a scos afară şi i-a pus să taie cu fierăstrăul şi cu grapa de fier şi cu securea şi să lucreze la cuptărul de ars cărămidă.; şi asta a făcut cu toate cetăţile fiiilor lui Amon. Apoi David şi întreg Israelul s-au întors la Ierusalim.
    Înţelegem că:
    – dacă pentru cucerirea, nu luarea, cetăţii RABA (o cetate între alte sute de cetăţi ale
    arameilor), a fost nevoie de „întreg poporul” (lui Israel), acest popor, a lui Israel, nu era prea numeros.
    – aflăm din textul de mai sus că cetatea RABA era o cetate foarte bogată, bogăţie care
    reflecta stadiul dezvoltării societăţii arameice din „ţara în care curgea lapte şi miere”, o ţară aşadar bogată, bine şi frumos lucrată şi întreţinută, care a fost atacată de către ISRAEL (anagrama arată IL, adică Domnul, şi ARES, adică zeul războiului, zis şi Marte, adică Moartea).
    – Numele RABA ne vorbeşte despre „RA” (care este AMON) şi de „BA”, care înseamnă
    Suflet în limba egiptenilor, „BA” fiind fonemul prin care rumânii (foşti ramani) îşi exprimă opoziţia. Arameii din Asia Mică (Pământul de Mijloc) au fost la origine ramani, ei erau fiii (NATI) lui Uran. Aceşti fiii (Nati) de ramani au fost CĂRAŢI de către Uranos (Amon-Ra), apoi de către Saturn 1 (SalmoxiS 1), zis SEB (Aton – Ra), apoi de către Saturn 2 (SalmoxiS 2), zis Set-Nehes, din Ramania – Ţara Neilor şi a Neiţelor. Anagrama cuvântului RABA face ARAB iar acest cuvânt nu este semit ci arim (arameu) şi înseamnă: fericit. „Arabia fericită” era odinioară „BASARABIA”, pământ ARABIL şi nu slut, sterp şi pietros, precum pământul „arabilor” de astăzi.
    – David, strămoşul lui Iisus, cucereşte RABA, o jefuieşte (acesta este cuvântul) şi
    măcelăreşte întreaga suflare aramaică care se închina lui AMON–RA, care este URAN, adică CERIU, adică Tatăl lui SATURN 1 (Dokius), care este IHVH (Aton–Ra), la care se închina David (strămoşul lui Iisus) şi poporul său.
    Citim în Biblia sau Sfânta Scripitură Vechiul (39 capitole) şi Nou Testament (27 capitole), Cap. Luarea Rabei (de către David, strămoşul lui Iisus) şi supunerea amoniţilor (Amon-Ra este Uranos sau Ceriu – Tatăl Ceresc – Celestate), pag. 333: „A scos pe locuitori şi i-a trecut prin fierăstraie, prin grape de fier şi securi de fier, şi i-a pus în cuptoarele de cărămizi, aşa a făcut tuturor cetăţilor fiilor lui Amon. Şi David s-a întors la Ierusalim cu tot poporul”.
    – David nu i-a pus pe arameii din Raba să taie cu fierăstrăul, David i-a tăiat cu fierăstrăul
    pe arameii din Raba. David nu i-a pus pe arameii din Raba să lucreze la cuptoarele de cărămizi ci i-a ars pe rabaeni în cuptoarele de cărămizi”. După acest macabru HOLOCAUST închinat lui IHVH, care este BAAL-MOLOH (numele se află în cuprinsul cuvântului „HOLO-CA-UST”, unde finemul „CA=31”, citit destrograd este „13/M+OLOH”) David, strămoşul lui Iisus, a jefuit, adică a PRĂDAT (ARPAD, în ebraică) cu tot poporul său israelian cetatea RABA şi toate cetăţile lui AMON (care esre RA, Sore în Egipet, care este URAN=UN RA=UN SORE= monoteism carpatin)
    – David a ucis, a ucis, a ucis, milioane de aramei din „ţara în care curgea lapte şi miere”,
    ţară ştiută vechii lumi purtând numele de CaNan (nan este sărac), al cărui litoral se denumea Palestina (de la pelasgi, căci filistean este pelasg, adică arim, ARIAN (IARNĂ, adică ALB) şi nu SEMIT, adică METIS, adică BAL, un alb amestecat, metisat, bălţat, pestriţ).
    Frumos numele „CLEOPA” . Anagrama arată „EL CAPO”.
    Roscoban
    Vă spunem „La Mulţi Ani” (!), de la AnuL, care este UrAnuL, adică CeriuL, TatăL căsăpit de către fiul său Saturn 1 (cu complicitatea mamei sale G-aia), „Saturn”, din Tursan care înseamnă pelasg, care este Iehova, sau Adonai, în cinstea căruia Saturn 2 (Gruia lui Novac, adică Saturn 1) a ridicat în IABES templul lui Saturn 1 numit de locuitori SEB. Cuvântul „BES-ERICA” ne arată pe Saturn 1 (Ş-ABA-TAI) şi pe ERICA care este RICA (ARIMA), adică RHEA. Acest Templu (Toex) a fost lăsat de către GRUIA (Salmoxis 2), numit Purpureus, în grija fiiilor Măriei Sale (SalmoxiS 2), gemeni care se numeau Hierosolimos (hiero înseamnă sfânt, sol înseamnă unic, mos înseamnă înţelept – de unde „Solomon”) şi Judaios (judecător, de la iud care înseamnă şarpe, iudă este şerpoică iar verbul a iudi înseamnă a îndemna pe cineva la rău. IUDĂ, de unde IUDEEA). IABES este IERUSALIM, nume care nu este semit ci o expresie ramană, arimă sau aramaică:„ ÎS LEU ARIM” (vorbim de Uran, numit în Egipet şi Harmakis = Leul de la Giseh), deci nu SEMIT. Din cele mai vechi timpuri asistăm la o nesfărşită luptă între adepţii lui AMON-RA (URANOS din Ramania, care se oglindeşte sub URSA) şi adepţii lui „ATON-RA” (ATON …versus „NATO”). „RA” nu este nicum „BUN”. Rumânii cred însă în „B-Unul DuMNeZău” care este RUMÂN, din NUMĂR, adică …NEMURITOR.
    …………………………………………………………………………………..

    Apreciază

    • Roscoban
      Faci niste amestecuri destul de ciudate.
      – In Asia mica nu existau aramei. Ci hititi, indoeuropeni, cu limba total diferita. Poate doar o nesemnificativa intrepatrundere a populatiilor.
      – Arameii erau semiti si vorbeau o limba semitica al carui dialect era si ebraica. Ebraica a fost inlocuita treptat cu aramaica, caci pe timpul lui Iisus se vorbea aramaica.
      – E nepotrivita si falsa apropierea aramei- ramani, romani\rumani. Noi suntem iafetiti, nu semiti!
      – Cred ca e nepotrivita si asemanarea Saturn-Zalmoxis.
      – De aici nu reiese ca David i-a omorat: „Iar pe poporenii din ea i-a scos afară şi i-a pus să taie cu fierăstrăul şi cu grapa de fier şi cu securea şi să lucreze la cuptărul de ars cărămidă.”
      Din celalalt citat reiese un masacru. Care e citatul adevarat?
      – De unde milioane de aramei???!
      In evul mediu tarile romane aveau fiecare, spun istoricii, fiecare cam cate 500 000 (cinci sute de mii) de locuitori. De unde milioane de aramei in antichitate, tinand cont ca arameii erau amestecati si cu alte populatii din Orientul Mijlociu??!!
      – cuvantul holocaust vine din greaca – ὁλόκαυστον (holókauston) si nu din limbile semitice! In ebraica se zice: Hașoa השואה, în idiș: Hurben חורבן).

      Eu zic sa lasi anagramele fara rost si sa studiezi mai bine credinta in Adevaratul Dumnezeu!
      La multi ani!

      Apreciază

  3. Frate Daniel, nici cu versiunea lui Grigore Pisculescu(Gala Galaction), adica cea actuala a BOR, nu trebuie ca sa ne laudam. Pur si simplu a pus textul masoretic intercalat cu textele asa zis apocrife. Versiunea lui Pisculescu schimba sensul multor proorocii astfel incat talcuirile la cartile Vechiului Testament al Sfintei Scripturi facute de Sfintii: Ioan Gura de Aur, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, a Sfantului Ierarh Teoctist al Bulgariei, samd, sa devina greu de inteles. Daca citesti Omilii la Matei de Sf. Ioan Gura de Aur ai sa-ti dai seama. In schimb versiunea de la 1688 a lui Cantacuzino e cea mai buna. Se gaseste tiparita tot de catre BOR in Facsimil si translatata in caractere latine. Grigorie Pisculescu ar trebui pus alaturi de Cornilescu.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • Alex,
      Asa o fi. Poate nu chiar alaturi de Cornilescu care e apostat si a tradus pentru a indreptati ereziile protestante si neoprotestante.
      Mai avem si traducerea lui Bartolomeu Anania, dar se pare ca nici aia nu e perfecta.
      Totusi, oricat de imperfecta ar fi varianta bibliei ortodoxe pe care o avem, pe noi nu ne afecteaza asa tare, pentru ca avem Harul, care ne indruma prin Sfintele Taine, prin Sf Traditie si avem si Sf Sinoade Ecumenice care ne calauzesc, alaturi de sfintii pe care i-ai pomenit.

      Pentru eretici Biblia e o piatra de poticnire. Si daca e tradusa si gresit…. Au drumul asigurat spre iad….

      Apreciază

      • Frate Daniel, daca te duci cu versiunea Pisculescu ca sa-i combati pe sectanti, te faci de batjocura 100%. E foarte usor pt. ei ca sa-ti demonstreze ca Biblia BOR e o versiune modificata a textului masoretic, e foarte usor pt. ei sa convinga astfel ca sfintii nostri parinti sunt niste mincinosi, Doamne iarta-ma, sa nu fie.

        Apreciază

      • Alex,
        Dupa cum vezi, in articolul de mai sus, din pasajul referitor la preotie si altele reiese clar ca versiunea lor e falsificata. Nu pot sa ne faca de ras pe noi cu biblia lor. Cati sectanti ai gasit care sa vina cu textul masoretic sa te combata.
        Si oricum, in articolul asta se aduc argumente si din traducerea lui Bartolomeu.
        Articolul, de fapt sunt doua, e preluat! Dar e suficient pt a vedea care e traducerea mai sucita.

        Apreciază

        • Dragă prietene….ia dumneata traducerile ortodoxe mai vechi…la ceea ce priveste „preotii” sa vezi cum te contrazici singur…asta doar asa ceva simplu…apoi pune toate traducerile una langa alta…citeste de mai multe ori în profunzime versetele menționate de tine atat din traducerile Bor cat si Cornilescu…iar daca crezi ca ai suflare de sus ai sa înțelegi ca ori cat de gresit sau stalcit este tradus anumit verset mesajul divin nu poate fi stirbit…asta numai daca crezi ca este transmis de la Dumnezeu.

          Apreciază

        • Pentru Ciprian,
          Într-adevăr, în traducerile mai vechi ortodoxe ale Noului Testament se scrie „presviter”.
          Însă „presbiter”, pentru creștinii din Biserica primară, avea înțelesul de „bătrân” și de „preot”, că iată ce scrie în Noul Testament versiunea interconfesională în nota 1 de la 2 Ioan 1:1, citez: „1 În comunitatea primară termenul „prezbiter”, care înseamnă „bătrân”, se referea la o funcție de conducere spirituală.”.
          În aceeași traducere, la Glosar (aflat la sfârșit) scrie la „Prezbiteri” următoarele și citez: „În limba greacă presbuteros, adică bătrân, are mai multe înțelesuri în NT:
          (…)
          d) se putea referi la conducătorii spirituali creștini. (…) În timp a căpătat sensuri noi, ajungând să însemne preot sau pastor, sau persoană cu responsabilități de conducere în biserică (cf. epistolele 1-2 Timotei, Tit).”.

          Apreciază

        • “Trăiască Domnul”

          “Urarea” de mai sus este din traducerea Bibliei făcută de Cornilescu.
          Recunosc că e unul dintre motivele pentru care nu citesc versiunea Cornilescu: Ce, Dumnezeu are nevoie de viaţă lungă? Nu e El veşnic? Ori Cornilescu traduce nepotrivit?

          Dar iată versetele împricinate din versiunea Cornilescu:
          – “Traiasca Domnul si binecuvantata sa fie Stanca mea! Inaltat sa fie Dumnezeu, Stanca mantuirii mele” (2 Samuel 22:47; dar II Regi 22:47 în Biblia Ortodoxă);
          – “Traiasca Domnul si binecuvantata sa fie Stanca mea! Marit sa fie Dumnezeul mantuirii mele” (Psalmul 18:46; dar Psalmul 17:50 în Biblia Ortodoxă).

          Apreciază

      • Pe scurt frate Daniel, noi ca ortodocsi nu avem nicio datorie ca sa sa traducem si sa folosim textele masoretilor ci din contra !!!: SA LE DAM ANATEMEI!!! Biblia Ortodoxa(a lui Cantacuzino) are Vechiul Testament tradus dupa Septuaginta si care mai tarziu in sec XX s-a descoperit a fi la randul ei mai fidela(99%) textelor descoperite la Marea Moarta decat versiunea masoretilor(78%).
        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • Raspuns ptr.Daniel Via;Conform cu;1.Corinteni,6;9-10,citim;Nu stiti ca cei nedrepti nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu?Nu va inselati in privinta aceasta;nici curvarii,nici inchinatorii la idoli,nici preacurvarii,nici malahii,nici sodomitii,nici hotii,nici cei lacomi nici betivii,nici defaimatorii,nici raparetii,nu vor mostenii Imparatia lui Dumnezeu.Iata deci cine va ajunge in iad.Eu cred ca aceste versete nu au fost traduse gresit.Si unde gasim mai multa lacomie si hotie ca la aceea care spun asa de tare ca ei nu sunt eretici si ca doar la ei se gaseste adevarata traducere a Bibliei? Sti cine sunt acestia?

        Apreciat de 1 persoană

        • Ionel Vasiloni
          Deja te-ai facut judecator peste toti ortodocsii! Crezi ca tu o sa dai verdictul la judecata?! Imi inchipui ca ii cunosti pe toti. Dar fiecare va da socoteala in contul lui. Cat tupeu poti sa ai!

          Apreciază

  4. – Literele (buchiile) sânt cifre şi numere care, la rândul lor sânt vibraţii spirituale. La
    baza limbajului se află un lanţ algebric. Psihicul oricărei fiinţe este un procesor biologic. Pisihicul Omului este un procesor biologic de înaltă frecvenţă care a permis apariţia limbajului de tip uman, prin dezvoltarea onomatopeelor (forme de exprimare ale altor fiinţe de pe Pământ). Mihai Eminescu spunea: „Limba română este limba cumpenei universale … limba de formule”. Numele „EMINESCU” ascunde expresia : ”NE UIMESC” (ale sale gânduri). Gematria este un sistem numerologic care atribuie literelor valori numerice. Biblia este scrisă în sistem gematricial. Cabala este produsul gematriei. Cuvântul „CABALA” ascunde expresia „CAL ALB”, concept numero-lingvistic care înseamnă PACE (AREN).
    Lingvistica matematică şi istorică este temelia lingvisticii statistice şi etimologice.
    – Ţara „ARAM” (Cuvântul „aram” îl aflaţi în numele aramaic al cetăţii arameice
    „SAMARIA”, care vă spune: „AI RĂMAS – MARIA ! AI-RAM-EVA”. Citiţi destrograd!) a apărut odată cu prăbuşirea SuMĂRului, un fapt istoric consemnat în toate tratatele de istorie veche universală, în artefacte antice, în inscripţii megalitice, în memoria colectivă a oamenilor care, odată, alcătuiau PelasGeea. Peleg este Numele lui URAN. Geea este Gaia, Tina ori Maia). Sumăreinii, „oamenii lui RAM”, au fost oameni de Rasă Albă (copiii lui „RA”. Planeta Pământ este a 7-ea fiică a Soarelui, iar copii acestei Fiice numite „G-aia” sânt copiii „Soarelui”, adică a lui „RA”) colonizaţi în Asia Mică de către URAN, sau CERIU, ori ANU (TIMP, sau LER) apoi de către Saturn 1, sau Dokius, numit în Orient „NI-NURTA”. Fonemul „NI” este actuala notă „SI”. Înlocuim: „SI.NURTA” = „I SATURN”. Domnia Sa are mai mult de 54 de nume.
    – „ARAM” nu înseamnă „SEMIT”, cuvânt care derivă din „METIS” (în lumea pelasgă era
    numele unei frumoase şi deştepte Neiţe, fiica lui OchiAnos şi a divinei Tethys. METIS este prima soţie a lui ZeuS, alias Jo sau Joe, sau Diaus-Pitar, era mezinul lui Saturn 1 şi al divinei Rhea, Neiţă (Zeiţă) care şi-a scăpat fiul ca să nu fie mâncat (devorat) de către soţul ei, Saturn 1, alias „CRĂ-CIUN”, din care „KIUN” (de unde UNIK) înseamnă „Saturn” în limba ebraică, „RHEA” adică Rica, muica divinei „HERA”). „Crăciun fericit” înseamnă „Saturn săturat!”. Dar Fecioara Maria din Aram (Nazaret nu faîăcea parte din Iudeea) şi înţeleptul iudeu Iosif au fugit cu Pruncul Iisus – FiuL Dommnului, din Aram şi din Iudeea (două ţări diferite), în Egipt, acolo unde MOLOH, care este ATON-RA, nu avea nici o putere, pentru că în Egipet Domnea „AMON-RA” care este URANU, adică CERIU, sau ANU. Acesta este mesajul subliminal pe care trebuie să-l înţelegeţi din Noul Testament! Cuvântul „ARAM” arată „MARA” (Fecioara), ne arată „RA-MA” (AM RA), care arată pe „RA” (soarele care Răsare şi Apune), iar „AR”, arată Soarele care Apune, dar care va Răsări. Fonemul „RA” se află în URAN=UN RA= UN SOARE. În numele lui URAN(OS) aflăm originea Monoteismului patriarhal de factură pelasgă, uraniano-saturniană, concept atlant (ânalt), adică pelasg (tursan, de unde saturn), din care RAMAN, din NAMAR, care înseamnă NUMĂR, cuvânt care ascunde „RUMÂN”, adică „UN MĂR”, adică un ROD obţinut dintr-un mare DOR de OM, de Neu/Zeu. Se înţelege? Odată cu prăbuşirea Imperiului Pelasg (Peleg este numele lui Uran) oamenii (co-PI-ii Neilor şi a Neiţelor, a Zeilor şi a Zeiţelor) s-au „amestecat”, s-au „metisat” (un lucru firesc, atâta timp cât este sub un strict control). Arameii (arămiţi, adică „bine arşi” de soarele Orientului) au însemnat oamenii care s-au amestecat în timpul acelui RăzBel osiriaco-saturnian (adică a oamenilor desfrânaţi împotriva oamenilor care urmau legile „BELAGINE”=„ALEGE BINE”, legi primite în dar de către Saturn 1 de la sora sa Basileea, adică HeStia, sora şi soţia sărmanului Hyperion, RĂZ-BEL care au prăpădit vechea omenire din care au apărut noi popoare, limbi, culturi şi civilizaţii. Acestui RĂZBEL i-a pus capăt Saturn 2 care este Gruia – Purpureus, numit Seth-Nehes de către egipteni şi Typhon de cătren greci. Dar răul nu piere niciodată. Purpureus a fost trădat, Ramania a fost prădată şi distrusă de către Jo, adică ZeuS, moment în care începe Noua Eră a Omului Nou.
    – Repet: „RUMÂN” se trage „NUMĂR” care se spunea în ramană (pelasgă) „NAMAR”
    din „RAMAN” – neam (adică alb) RĂMAS din străvechea lume pelasgă – hiperboreeană. Conceptul „indoeuropean” şi „indo-europenizare” este o exprimare a unor ştiinţifici certaţi cu adevărul, este un fals menit a ascunde vechea lume a urieşilor, dar şi a puilor de urieşi sau jidovi ori ispolini, titani (de unde tătâni), atlanţi, care sântem noi, oamenii. Să aveţi în vedere că unul din vechile nume ale Dunării era IND, devenit ERIDAN, fost NUN, devenit ISTRU, numit OchiAnos POTA-MOS, iar după spargerea zăgazurilor, la Cazane, a apărut DUNĂREA, cuvânt care arată ADUNARE şi „DE URAN” … Dunăre de mânios. „A trece Dunărea” este o expresie trivială, aluzie la alungarea peste Dunăre a nepoftiţilor de către Rumânii Născători de Rasă Umană. Aşa spune Cuvântul şi noi credem în Cuvânt!
    Biblia dă, dar nu bagă în cap la nimeni!
    SATURN 1 (Dokius, NOVAC, adică Urieş, adică JIDOV) este SALMOXIS 1, ucigaşul Tatălui URAN. EL, titanul, a declanşat un nimicitor război civil în lumea pelasgă. SATURN 2 este GRUIA LUI NOVAC . GRUIA („I GRÂU”, deci nu-i neghină!) a fost fiul divinei Rhea, sora şi soţia lui Saturn 1 şi fiica Tatălui Uran (Ceriusau Anu). Gaia, sau Tina (de unde JusTina) cu ajutorul fiului ei, în sufletul căruia a iscat gelozia şi ura, pământeanca, Gaia, oarbă de gelozie, l-a judecat şi l-a pedepsit pe Uran (Ceriu), care a fost ucis mişeleşte de FiuL cu un COSOR, adică o DACĂ (pumnal miC cu lama înconvoiată în forma literei C/3. TREI = IERT= E RIT). A şaptea poruncă este: Să nu fi desfrânat! 7 (litera G în română, Zain în ebraică) şade în conjuncţie de 3/C. Număraţi pe deGetele de la o mână! Aţi aflat simbolul Facerii şi al rostului acestei Faceri. Cuvântul „SACRIFICIUL” ascunde. ”SCRI-ACI-FIUL”.
    Vă rog respectuos să citiţi cartea de căpătâi a românilor: „Dacia preistorică”, Nicolae Densuşianu, cel mai mare traducător român de texte antice. La pag. 611, Ed. Mentor 2000, Buc. veţi citi: „Zamolxis, filozoful şi legiuitorul cel mare al geţilor, a fost, după tradiţiunuile greceşti, unul şi acelaşi cu Saturn”. Pag. 613: „Fenicienii numeau pe Saturn EL, un nume pe care-l aflăm şi în cărţile lui Moise, aplicat la suprema divinitate a ebreilor” (se înţelege că al nostru cuvânt, „Dumnezeu” nu este semit (ebreu–IHVH, sau arab–ALLAH) ci este „RUMÂN”, din „NUMĂR” … adică „Nemuritor”, căci numerele nu se sfârşesc neam! Sântem unicul popor de pe lume care poartă (sau cară) în numele său, conceptul de Nemurire. Dacă sânteţi român ar trebui să fiţi mândru de acest adevăr …!). Pag. 613. „Ebreii, scrie Tacit (un roman, un istoric care a trăit şi a scris cu mâna lui cu adevărat şi nu o persoană inventată) celebrau ziua a şaptea, în onoarea lui Saturn, după cum spuneau unii (Tacit, Historia 1.V. 4). Epitetul de Sabaoth ce se atribuie majestăţii divine în Testamentul Vechi, încă nu se poate explica din limba ebree. (După Hieronym (Epistola 136 ad Marcellam), cei 70 de interpreţi au tradus cuvântul Sabaoth prin „AQUILA (vultur, zăgan, şorliţă, aceră, etc.) EXERCITUM”- Isidori Orig. 1. VII. 1 7. Quartum nomen (Dei) dicitur Sabaoth, quod vertitur in Latinum exercitum. Autorii anticităţii considerau această denumire ca identică cu SABAZIUS”. Însă amândouă formele acestea „SABAOTH” şi „SABAZIUS” derivă din SABUS şi SEB , numele lui SATURN”. Conchidem: „IA-BES” (AI SEB) era vechea denumire a oraşului „IERUSALIM”, nume care este plămădit în „Capa-Dokia” din expresia rumânească: „ÎS LEU ARIM” (arim, care arată „I MĂR”, nu SEMIT, care, la rândul său arată METIS, cuvânt care, la rândul vă şopteşte: „MI SET”, adică „G/7”, „CIFRA”, din „FRICA”, care ascunde pe „GRUIA” (Purpureus) care a adus „URGIA” în lumea pelasgă). IERUSALIM ne arată şi „MILA ŞUREI”, expresie care face trimitere la Muntele ŞureAnu şi al SARMISEGETUZA, cuvânt în care aflăm: „AZ MI-S GETU ARES”. „AZ” … dar IERI !?
    – Au greşit aceia care au socotit planeta Saturn a şaptea planetă din sistemul Solar. Greşala
    s-a datorat faptului că „socotitorii” nu cunoaşteau cifra „0”, numită de rumâni „NULA” care ascunde „ANUL”, adică „URAN”… „CERIU” … venerat când, pe Ceruri, omul „AFLĂ” (din care „alfa” elen, apoi „alef” iudaic). LUNA PLINĂ=ANUL PĂLIN. Tato Nipal este Tatăl Nostru Ceriu – Celestate!
    Cuvântul Domniei Voastre: „IAFETIT” este însuşit din Biblie (care se rosteşte „TANAK, din „TANACH”, cuvânt care ascunde verbul românesc „CÂNTĂ”. „TANAC” în limba română înseamnă „lamura făinii”, adică: „ce este mai bun din ce este mai bun”). Cuvântul „IAFET” ascunde „TAIE F/6” dar şi „FETIA” (Fecioria), cuvinte ale vechii limbi atlanto-pelasgo-ramano-dacgete şi nu „indoeuropene” pentru simplu motiv că Omul „RAM” de Rasa Albă (brahmanică) a colonizat nordul Indiei şi nu invers.
    Se întreabă Domnia Voastră dacă cucerirea cetăţii RABA (se preface în „ARBA” şi înseamnă că ai „ACIA 4/D” –„ACIA AI IDEEA”– ) a însemnat un masacru: vă rog, cu tot respectul, să citiţi cu atenţie Biblia! Vă dau câteva exemple, câteva din zeci de exemple pe care ni le oferă Cartea Sfântă: „Biruinţa asupra midianiţilor”. 16. „Şi atunci pedeapsa a izbucnit în adunarea Domnului”. Notă: Numerologic, 16/P arată puterea pe care 7/G o exercită (vedeţi în „Patela de la Pietroasa” cei 16 juzi şi pe Gaia în mijloc!). 17. „Şi acum omorâţi pe orice prunc de sex masculin şi omorâţi pe orice femeie care a cunoscut vreun bărbat, culcându-se cu el (aşadar erau alese doar fecioarele). Cuvântul „MIDIAN” îl poartă pe „DIAN” (de unde DAN I) care îl aflaţi în „OPHI-DIAN” (Şarpe). Vedem bine că avem de aface cu un război între semiţi (ebrei) şi nesemiţi (aramei din Aram sau, extins: Cannan) şi nu cu un război între semiţi, aceştia constituind în acele timpuri poporul lui „ISRAEL” (IL ARES) care, cu „Ne-huŞtan” în frunte, invadase „ţara în care curgea lapte şi miere” venind, aceşti semiţi, din pustiul Arabiei. Sau: „Iubirea şi ascultarea de Dumnezeu” (este greşit scris „Dumnezeu” căci, cuvântul Dumnezeu este românesc. Corect este: „Iubirea şi ascultarea faţă de Sabaoth”, înseamnă vărsare de sânge şi distrugerea unei vechi civilizaţii, aşa cum astăzi iubirea de Allah înseamnă acelaşi lucru). 12.2. „Locul de închinare ales de Domnul” (adică de EL, care este IL sau Saturn 1. „Să nimiciţi în întregime toate locurile în care popoarele pe care le veţi izgoni au slujit dumnezeilor lor, fie pe munţii înalţi, fie pe dealuri şi sub orice copac verde”. 3. Să le surpaţi altarele, să le sfărâmaţi stâlpii idoleşti, să le ardeţi în foc, să dărâmaţi chipurile cioplite ale dumnezeilor lor să faceţi să le piară numele din locurile acelea”. Acesta este Sabatoh! Vă mai miraţi că nu mai avem vechile altare, că au fost distruse ori ciopârţite sute de megaliţi, că ne-au fost distruse davele, ucişi preoţii, părinţii şi mamele noastre? 4. „Judecata case lui Ahab”. 11. Şi Iehu a lovit pe toţi care mai rămăseseră din casa lui Ahab la Israeel, pe toţi mai-marii lui, pe prieteni şi pe preoţi şi n-a lăsat să scape nici unul” (aceste fapte sânt fapte de ucideri în masă). DEUTERONOM (DU-TE NE OMOR) 16. Să nimiceşti TOATE popoarele (aşadar milioane de oameni) pe care Domnul Dumnezeul tău ţi le va da: să n-arunci nici o privire de milă spre ele şi să nu slujeşti dumnezeilor lor; căci aceasta ar fi o cursă pentru tine”. Acesta este Domnul care vorbeşte în Biblie!
    Vorbiţi Domnia Voastră de numărul rumânilor uitând că „dacii şi geţii constituiau cel mai numeros popor după inzi” (Herodot). Armata Regelui Get Burebista însuma 200.000 luptători, cifră care se raportează la o populaţie de minimum 5.000.000 locuitori rezultaţi din cele 200 de triburi ramane. Drept îi că armata regelui „DaC”, „DECE-BAL”, număra circa 38.000 luptători, ramani care au fost puşi să lupte împotriva a 150.000 romani (circa 15 legiuni). Nu uitaţi că TIBRU s-a numit RUMON! Nun uitaţi că ARES s-a născut în Ţara Zeilor, adică în Ramania, s-a născut Domnia Sa pe Arieş. Numărul mic al armatei regelui dac DeceBal care şi-a sacrificat fiul în numele lui „Zalmoxe – Moloh” se datora faptului că Dacia lui DeceBal şi a preutului molohian Vezina însemna numai 14% din străvechea Ramanie – Ţara Zeilor (vezi Paul Lazăr Tonciulescu), vestul Olteniei, Banatul până la Istru şi Tisa şi Ardealul până la Moloh, zona munţilor Bihorului (izvoarele „SOMEŞ” Cald). Burebista reuneşte cele 200 de triburi ramane şi reface în cea mai mare parte Ramania – Ţara Neilor şi a Neiţelor, având capitalele principale la: Genucla (azi Somova); Argetdava (azi Popeşti-Novaci), Ramidava, azi Rupea; Sarmisegetuza (azi Grădiştea Muncelului). Celebra frază: „tăiaţi viile” face trimitere la „ruguri” la oprirea sacrificiilor umane în noul Stat DaCGet întemeiat la anul 82 (5426 A.F.) de către Ioan 1 – Reunificatorul, ucis mişeleşte de Preda (din Arpad, adică vampir în ebraică), la Cozia, în 5 (ban) mai an 44 (5464 Anul Facerii Omului Nou), din ordinului preotului molohian „DECE-NEU” şi a trădătorilor de Neam şi Ţară Scorilo („rilo” înseamnă duşman) şi Cotiso. Slavă Marelui rege Get Burebista (Ctitorul) care a văzut lumina zilei la „Arge-T-Dava”, în Dava Urieşilor. „Da-Vă” sau „ZEU”.
    – Nu am afirmat că „HOLOCAUST” vine din limba ebraică. Eu v-am explicat cum a fost
    plămădit acest cuvânt. Fonemul „CA” din „HOLO-CA-UST” arată cifrele „31.” Citit destrograd, 31 arată 13, arată „M”. Înlocuim şi obţinem, deloc întâmplător, pentru că nu există o entropie a cuvintelor, nu există „haos”, ci doar o altă ordine: „TU S. MOLOH”. ŞOAH, din ebraică, păstrează cu sfiinţenie numele Zeului ŞAUE pe care Domnia Voastră îl poate afla în Tăbliţa rotundă de la Tărtăria, căsuta 4/D (simbol a lui Saturn şi Marte), Casă a Morţii. Ritualic, în numele lui Moloh (Saturn) au fost ucişi 6 milioane de evrei, oameni nevinovaţi, consideraţi de nişte ucigaşi că aceşti evrei nu mai credeau în EL, că e emancipaseră şi deveniseră … atei.
    Cât priveşte povaţa Domniei Voastre, ea arată lumii întregi iritarea, frica şi lipsa de respect în formula de adresare. Tot ce pot spune Domjniei Voastre este că trăim în secolul XXI, secolul marilor prefaceri ale Pământului şi ale Omului, secol (veac) în care, în general, RELIGIA va ţine negreşit pasul cu Timpul iar, în particular, RELIGIA (GAI & LER, adică FiuL & Muica) trebuie să reflecte cu fidelitate caracterul neamului pe care-l slujeşte şi îl apără, trebuie să se identifice până la amănunt cu tradiţiile şi obiceiurile oamenilor pe care, cu milă, îi păstoreşte. Religia şi Preotul nu şed între Om şi Dumnezeu. Preotul şi Religia şed între oameni şi în mintea oamenilor care văd în B-Unul Dumnezeu pe Tatăl lor şi nu un stăpân, boier ori ciocoi. Vă rog să aveţi în vedere că Dumnezeu este Tatăl Nostru! Dumnezeu nu este stâpânul Omului, căci omul nu este animal! Noi, Fiii şi Fiicele B-Unului Dumnezeu nu sântem robii, sclavii, sau şerbii, Divinităţii ci nepreţuitele Sale Creaţii. Lumea a fost Creată prin Cuvânt, lumea nu a fost creată cu bâta!
    – Aţi scris: „Adevăratul Dumnezeu”. Am pătruns credinţa în „Adevăratul Dumnezeu” şi
    am aflat că „A-D” este radicalul numelui Divinităţii Supreme la babilonieni: „AD-AD”, (CAPUL) nume care îl identifică pe ANUL, CERIU, MUNTEANU. Fonemul „AD” arată pe c.n.l. 14/N, arată Mează-Noapte, arată DACIA care se oglindeşte sub URSA.
    Consideraţi acest mesaj ca fiind ultimul din câte am scris până acum, mesaje semnate „Roscoban”, un nume pe care Domnia Voastră va trebui să-l identifice în mitologia românească pentru afla cui anume v-aţi adresat … aşa cum v-aţi adresat.
    La rândul Meu, vă doresc din tot sufletul meu de rumân „La Mulţi Ani” expresie rumânească pe care o las Domniei Voastre ca să o înţeleagă.
    Ca să cugeţi în casa cu geţi!

    Apreciază

    • Voi ortodocsi macar cal ati cunoscut pe Dumnezeu nu iati multumit si nici nu lati proslavit ca dumnezeu si inima voastra fara pricepere sa antunecat deaceia slujiti pentru bani domnul Isus a spus ca fara plata ati primit si fara plata sa dati iar voi santet numa cu ghandul la bani si cautati sa va adunati comori pe pamant Domnu sa aiba mila de voi

      Apreciat de 1 persoană

      • alexandru circeie,
        Hai nu mai spune!
        I-ai cunoscut tu pe toti ortodocsii? S-au pe toti preotii ortodocsi?
        Asta e o judecare a aproapelui de cea mai joasa speta.
        Mantuitorul a zis sa nu judecam ca sa nu fim judecati. Voi tocmai asta faceti – judecati. Ba inca si generalizati cu nerusinare.
        Si mai pretindeti ca respectati toate poruncile si va numiti „crestini”.
        Ipocritilor! Nu va e rusine?

        Apreciază

        • De fapt ei,heterodocsi,isi motiveaza caile spirituale dand vina pe pacatul oamenilor.Vedeti ca multi dintre ei sunt departe,cu intelegerea,de invataturile ortodoxe.

          Apreciază

        • sunt nestiutoare si va rog sa imi raspundeti unde scrie de sfintele taine in sfanta biblie pe care noi le tinem si in care credem undeva in biblie domnul isus spune ca iau fost desfiintate llegile sale prin traditiile pe care respectivii evrei le urmau apoi referitiva la ziua de inchinare lasata e oare gresit sa urmezi ce scrie in biblie intu-totul fara traditii si interpretari

          Apreciază

    • tavi vancea

      SA JUDECE!
      Noi aducem slava SFINTEI TREIMI – TATALUI si FIULUI si SFANTULUI DUH.
      Aducem preacinstire MAICII DOMNULUI si cinstire SFINTILOR si INGERILOR.
      Marturisim invatatura Domnului nostru IISUS HRISTOS propovaduita in lume de SFINTII APOSTOLI si revelata SFINTILOR PARINTI de la cele SAPTE SINOADE ECUMENICE si nu numai.
      Marturisim CREZUL ORTODOX NICEO-CONSTATINOPOLITAN al celei UNA SFANTA, APOSTOLEASCA SI SOBORNICEASCA BISERICA.

      Cine nu marturieste cele de mai sus este ANATEMA!

      Apreciază

      • recunosc ca nu am cunostiinte biblice nici istorice.Daca rugaciunea CREZUL recunoscuta la sinodul de la Niceea spune :si marturisesc un botez intru iertarea pacatelor de ce se boteza noul nascut acesta trebuia doar dus la biserica si il marturiseste nasul parinte spiritual acesta nu il educa nu il conduce si nu raspunde de ce va face acel copil stim ca asa este cand sa schimbat felul in care se facr botezul si de unde stim ca asa e corect

        Apreciază

        • farkas maria
          Si cei mici, nou-nascutii, au pacatul stramosesc. Toti oamenii se nasc cu el. Si apoi, Scriptura zice ca nu exista nici un om cu adevarat drept pe pamant. Contrazici scriptura??

          Apreciază

  5. Mare diferenta nu am gasit intre Biblia Cornilescu si cele scrise ca ar fi diferite.Am citit ambele Biblii si sunt aproape identice. .Ceea ce trebuie sa fie important,estecredinta,pocainta ,dragostea de Dumnezeu si aproapelui,si o relatie apropiata cu Dumnezeu .Mai sunt si altele,dar nu asa de importante.Chiar Domnul Isus a spus ca cel mai important este sa-l iubesti pe Dumnezeu si pe aproapele.Restul vin de la sine…Cu respect !

    Apreciază

    • Nicolae Belba,
      Pai daca esti orb, de aia n-ai gasit mare diferenta. Dar si daca ati fi avut Biblia noastra, tot stramb ati fi inteles-o!
      Dar voi nu sunteti in Biserica! De ce discutati cu noi de la egal la egal??!!
      La voi nu exista Duh Sfant, la voi nu exista preotie, la voi nu exista liturghie (nici TRUPUL LUI HRISTOS) si celelalte slujbe. Sunteti cu totul rupti de ierarhia cereasca cu ingeri si sfinti.
      Voi aveti ”biserici” intemeiate de diavolii arhiconi, care va stapanesc!

      Apreciază

      • Nici o traducere nu este perfectă. Am prieteni evrei mesianici, (care cred în Mântuitorul Iisus Hristos), dar Îi spun Numele original, în limba ebraică / aramaică , Yeshua ha MashYah. Ei pretind că Noul Testament a fost scris în limba aramaică, pentru că pe vremea Mântuitorului, și a sfinților Apostoli, în Iudeea se vorbea aramaica. Ce părere aveți ??? Vă mulțumesc.

        Apreciază

        • Ucenicul,
          E adevarat ca nici o traducere nu e perfecta, dar cea a lui Cornilescu e un fals grosolan care schimba intelesul unor pasaje din Scriptura. Asa ceva nu ai voie sa faci, caci cazi sub anatema Sfintilor Apostoli.
          Majoritatea scrierilor din Noul Testament au fost redactate in greaca. Dar, de exemplul Sf Evanghelist Matei, isi scrie evanghelia prima data in aramaica, iar in preajma anului 65 o rescrie in greaca, limba culta a bazinului Mediteranei. Sf Ap. Marcu a scris in greaca alexandrina combinata cu elemente aramaice si latinesti. Sf Ap si Evanghelist Luca a scris numai in greaca. Sf Ap Ioan scrie in greaca, caci scrie pt crestinii din Asia Mica, elenizata.

          Dar noi, ortodocsii, chiar daca avem ceva inexactitati de traducere in Bibliile noastre, cunoastem adevarul evanghelic esential din Sfanta Traditie, pe care protestantii au exclus-o.

          Apreciază

  6. Domnul Isus sa te facă sa Il cunosti cu adevărat , pocăiește in oricare religie ești și slujește lui Dumnezeu cu adevărat , nu scoate paiul din ochiul fratelui tău ,când tu stai cu bârna in al tău ! Domnul sa te cerceteze și sa îți ajute sa te lumineze Amin

    Apreciază

    • Marco
      Navaliti toti apostatii si ereticii pe aici sa ne invatati pe noi ortodocsii despre Dumnezeu… Despre care „dumnezeu”? Al vostru? Inventat dupa mintea dracilor arhiconi? Voi va inchinati cui nu stiti. Noi ne inchinam cui stim!
      Noi nu avem o religie, ci o credinta revelata – Ortodoxia!
      Daca ati avea putina minte, daca dracii v-ar lasa, ati intelege ca nu exista alta Biserica in afara celei Ortodoxe!
      Puteti sa va creati voi tot felul de adunari pe care sa le numiti „biserici”, puteti sa aveti pretentia ca detineti adevarul, dar degeaba. Nici nebunii nu cred ca sunt nebuni. Asa si voi: nu credeti ca sunteti eretici.
      Nu poate exista decat o Biserica, cu o singura structura ierarhica pamanteasca. Duhul Sfant nu se imparte pe mai multe bisericute. Nu pot oamenii crea Biserici! Nu exista decat UNA, care a fost si este – Biserica Ortodoxa!
      Ce sa ne invatati voi pe noi??!
      Nu aveti ce! Noi avem credinta revelata. Voi aveti o credinta inventata.
      Sa va lumineze Dumnezeul cel adevarat sa vedeti Adevarul si unde este Biserica!

      Apreciază

      • M-am intalnit cu acest articol pe internet si am citit o parte din el. Dupa acea am coborat la partea comentariilor in care ma steptam la cuvinte pline de ura, mandrie si aroganta.

        Ohh si nu am fost dezamagit, acelora care iti dau dreptate ii tratezi cu respect si va adulati uni pe alti dar cand apare cinveva cu o idee diferita iti pierzi rabdarea si ti se umple gura cu fiere si arunci asupra los hule si acuzati falice.

        Unde? te intreb unde este rabdarea, unde este dragoste pentru aproapele tau? Unde este dragostea pe care o propovaduieste Domnul Isus Hristos.

        Atunci cand cineva iti pune in fata niste idei diferite nu stai sa te gandesti sa raspunzi prin invataturi biblice si prin dragoste, arunci asupra lui judecata divina, oare nu faci si tu acelasi luctu cu afrimatiile tale? Deti tu adevarul? Este credinta ta adevarul? nu scrie oare in Biblie ca Isus este Adevarul, Calea si Viata? Ai inteles tu oare pe Isus mai bien ca oricare dintre noi? De ce atuncea vorbesti cu atata ura? Oare nu din prisosul inimi vorbeste gura?

        Pocaiestete si invata pe ceilalti ce insemna pocainta si atuncea vei incepe sa intelegi mesajul Lui Isus. Si atunce mesajul tau va fi de unitate va fi o chemare la intelegere.

        Apreciat de 1 persoană

        • Nimeni – asta e un alt nume cu care se prezinta diavolul.

          Acuzatii… cum ai zis?? In tot ce am scris aici am scris adevarul!
          Poate ca eu nu sunt smerit, dar chiar si asa am spus adevarul.
          Reciteste cu atentie toate raspunsurile mele si cauta sa vezi, (cu rugaciune sincera la Dumnezeu) daca nu cumva am dreptate.
          Voi nu sunteti in Biserica, nu aveti Duhul Sfant si invatatorul vostru e diavolul! De ce? Pentru ca denaturati adevarul! Intelegeti si invatati dupa mintea voastra.
          Fiecare protestant e un mic papa. Fiecare se crede infailibil in ceea ce crede. Sunt aberatii doctrinele voastre. INTOARCETI-VA LA ADEVAR, LA ORTODOXIE!
          Nu va mai aratati jigniti de criticile dure, ca niste muieri sensibile, ci luati aminte la ce spunem noi pe aici! Botezati-va ORTODOX, cu botez canonic, dupa randuiala Bisericii! Credeti in Maica Domnului si in Sfinti si in Ingeri. Acceptati traditia Bisericii! Pomeniti-va mortii, caci mare plata are de la Dumnezeu cel ce-si pomeneste mortii! Spovediti-va si impartasiti-va la preoti ortodocsi! Urmati sfintilor, nu mintilor voastre ratacite de diavoli!

          Apreciază

        • Am trimis un comentariu la acest articol. Nu l-ati postat… pot sa stiu de ce? Eu m-am abonat la blogul dumneavoastră…
          Marius Lucan

          Apreciază

        • Marius Gabriel Lucan
          Faptul ca te-ai abonat nu inseamna ca trebuie sa aprob toate aberatiile neortoxe.
          Daca te uiti la titlu blogului vei vedea ca scrie Ortodoxie.
          Blogul asta informeaza in special ortodocsii, iar in secundar pe toti ceilalti care vor sa cunoasca adevarul.
          Nu stiu de ce te-ai abonat daca nu crezi in Adevarul Ortodox.
          Iti raspund si la primul comentariu, dar sper sa nu continui la nesfarsit cu parerile personale si eretice in acelasi timp. Te poti limita si doar la a citi.

          Apreciază

    • Se scrie , Domnul Iisus HRISTOS in Adevar si nu in minciuna voastra a celor strambi care nu vreti a Accepta ADEVARUL SI LUMINA SFANTA CARE DE 2000 de ani si coboara ca Marturie nemincinoasa la Ierusalim de Sfanta Inviere numai in Biserica Orthodoxa spre a va intoarce in Adevar .
      Insa dracu ucigal ar Crucea va tine in mrejele lui si slujiti astfel intunericul.
      Dreapta Credinta este ORTHODOXIA si nu este o religie ci este VIATA, CALE SI ADEVAR .
      Biblia Adevarata este a lui BOR sub traducerea lui PS Bartolomeu Anania editiile aparute si sub binecuvantarea lui Teoctist.
      Insa pentru ca au schimbat de la 1600 traducerea aratata pe tagma jidovilor din 666 in 660 asta este alta discutie… prin asta aratandu se lucrarea vicleana a potrivnicului Crucii si a slugilor sale , slugi ale intunericului.
      Iubiti Lumina ca sa fiti Fii ai LUMINEI si nu fii ai intunericului , spune Sfantul Apostol Pavel
      Si Adevarul Curat nu a fost cenzurat sau schimbat din Apocalipsa Sfantului Ioan , unde 666 este aratat ca fiind semnul fiarei.
      ….
      Multi lupi in piei de oaie insa dupa roade se cunosc .
      Si Cuvantul Aratat este roada si odraslirea fiecaruia , de a fi a lui HRISTOS sau sluga la tatal minciunii.

      Apreciază

    • Striga ma dracii din tine ca nu vrai sa ti marturisesti Botezul Orthodox dat prin nume …te inchini la idoli ca pe astia stii sa ii marturisesti .
      Daca ai fi marturisit numele de crestin orthodox poate nu ti luai osanda insa NEMARTURISIND ADEVARUL singur iti iei osanda .

      Apreciază

    • Marius Gabriel Lucan pe August 27, 2017 la 11:50
      Comentariul tău așteaptă moderare.
      Precizări:
      – Parintele Cleopa nu a priceput termenul de APOCRIFE = neinspirate, cărți care nu au caracter sacru precum Sfintele Scripturi, altfel n-ar mai fi vorbit aberații. Faptul că ”BIBLIA” Ortodoxă are și apocrifele incluse, este o rușine nu o cinste (înainte de a mă anatemiza, studiați tematica)
      – Dorințele lui Cornilescu nu trebuie respinse doar pentru că a fost înclinat spre simplitate, să nu uităm că Domnul Christos s-a născut într-o iesle, într-un sat, a trăit smerit, fiind răstignit pe o cruce. Uneori noi complicăm lucrurile rătăcind și încurcându-i și pe alții.
      – Ca o curiozitate Biblică, Mântuitorul a fost botezat la maturitate (aproape 30 de ani) Ioan Botezatorul boteza adulti care isi marturiseau pacatele (fara nasi), aceasta fiind si practica Bisericii Primare. Mai tarziu, asa zisa presupunere (ca sigur or fi fost botezati si copii) a devenit dogma, inlocuind practica principala, botezul adultilor – merita studiat subiectul…
      – Cat despre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, scoaterea acestei formule din liturghie a fost bazata in gandirea lui Cornilescu, nu pe invataturile sectare ci pe lipsa suportului Scriptural…
      Închei cu un verset biblic din traducerea BOR
      Matei 22:29 „Răspunzând, Iisus le-a zis: Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.”
      Rătăcirea Creștină are loc tocmai în cadrul ignoranței și ignorării Scripturilor și nicidecum al simplității „sectare”.

      Apreciat de 1 persoană

      • Marius Gabriel Lucan
        In primul rand ca nu l-am gasit pe cel de pe 27 august cand zici ca l-ai scris. Nu stiu de ce.
        Apoi sa raspund…
        1 – Nu parintele Cleopa isi spune parerea, ci Biserica prin el.
        Cartile Vechiului si Noului Testament sunt stabilite si aprobate prin canoanele Sinoadelor Ecumenice. Adica tot ortodocsii, adica Sfintii Parinti au stabilit care sunt reale si care nu. Cele 14 carti aprocrife de la sfarstitul Noului Testament au fost lasate ca „bune de citit” tot de Sfintii Parintii. Faptul ca scrii „Biblia” in ghilimele este o jignire la adresa Bisericii Ortodoxe.

        2 – Cornilescu nu avea nici o autoritate sa simplifice nimic. Trebuia sa traduca din original, asa cum era. Dar el, fiind apostat, a vrut sa indreptateasca unele idei protestante.

        3 – In privinta botezului – Sf Ioan Botezatorul boteza cu botezul pocaintei. Ce facea el nu era un botez mantuitor. Era doar o preinchipuire a adevaratului Botez care a fost instituit de Mantuitorul. Despre botezul copiiilor si rolul nasilor se poate studia invatatura ortodoxa. Faptul ca nu cunosti importanta si rolul Botezului o dovedeste si punerea in discutie a varstei la care se poate administra aceasta Sf Taina.
        Nu conteaza parerea dumitale personala, ci a a Bisericii. Dumneata esti doar un om care interpretezi dupa o minte neortodoxa si neinduhovnicita, in timp ce Biserica, prin Sfintii ei, a hotarat in concordanta cu voia lui Dumnezeu.

        4 – Sfanta Liturghie nu se bazeaza doar pe Biblie, ci pe intreaga invatatura a Bisericii. Nu tot ce a zis sau facut Iisus Hristos a fost scris in Biblie. Iar Cornilescu nu avea dreptul si nici autoritatea sa modifice Sfanta Liturghie!

        5 – De ratacit va rataciti voi, neintelegand Scripturile! „Simplitatea sectara” nu e simplitate, ci e lipsa de Duh, e erezie si inspiratie demonica!

        Apreciază

        • Domnule Daniel,Daca nu l-ati gasit cum de ati raspuns punctual la el??? 😂😂😂Iar daca l-ati gasit, de ce nu l-ati publicat?Apare doar raspunsul dumneavoastra la obiectiile mele.Nu stiu ce varsta aveti, dar va comportati ca la 16 ani…Oricum, tot Biblia spune ca „Tatăl minciunii este diavolul” iar cei  e mint sunt fii lui…Pace!

          Apreciat de 1 persoană

        • Dupa cum ai vazut, am aprobat si am raspuns unui comentariu mai lung pe care l-ai repostat pe 31 august, cu tot cu mesajul referitor la moderare (prima data il pusesei pe 27 august). Nu stiu de ce nu l-am vazut atunci.
          Asa ca, nu mai ma acuza de minciuni!
          Daca si Biblia o interpretezi dupa aceeasi logica cu care ma critici pe mine… e clar de ce nu intelegi mare lucru.
          Oricum, comentariul e plin de erezii si l-am aprobat si am raspuns doar ca sa arat bunavointa.

          Apreciază

        • Mai , preasfinte danielvla – Ia-ti capre …cu traducerile tale intelepte ale lui ONAIA al tau cu traducerea lui si alti mari ,,intelectuali„ de doi lei …ca ortodoxia ta este plina de preacurvari Popi , hulpavi / avari …jeguri umane . Daca erau unu – doi -zece as mai fi inghitit ….dar ,,fraierul„ de Cornilescu pe care-l denaturezi tu …a tradus atat de prost , incat invataturile sale n-au reusit sa produca nici a mia parte de popi de ultima speta , precum ortodoxia ta ! Imi face greata ,,trucajul ortodox„ . Daca ma voi crestina ….in nici un caz nu m-as face ortodox. Am devenit alergic la ce vad…! Fanatici perversi !

          Apreciat de 1 persoană

        • Romeo
          Daca nu esti crestin e foarte rau. Daca vrei sa te faci altceva decat ortodox, n-o sa fii cu adevarat crestin si vei face o alegere fatala. Dar, na… ce sa faca dracii, daca nu sa-ti prezinte raul provocat de ei la ortodocsi, ca sa te indeparteze…

          Apreciază

        • Copilu.
          Nici macar nu stii ce inseamna BOTEZ.Te intreb eu care nu sunt asa scolit ca matale cum poti face un legamant cand tu esti un sugar?Chestia cu sectare e deja expirata.Numai dupa ce ii pupi poalele lui Arsenie Boca devii un adevarat Ortodox.Tine-o tot asa neratacitule.Nici macar nu intelegi prea multe frustratilor ,tu si inteligenta care a scris articolul de mai sus.Daca tot o da atata cu biblia sa aprofundeze putin:1 Timotei 2: 11-14
          Femeia să se înveţe în linişte, cu toată ascultarea. Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită. Căci Adam a fost zidit întâi, apoi Eva. Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.

          Numai bine.

          Nicu

          Apreciază

  7. Precizări:
    – Parintele Cleopa nu a priceput termenul de APOCRIFE = neinspirate, cărți care nu au caracter sacru precum Sfintele Scripturi, altfel n-ar mai fi vorbit aberații. Faptul că ”BIBLIA” Ortodoxă are și apocrifele incluse, este o rușine nu o cinste (înainte de a mă anatemiza, studiați tematica)
    – Dorințele lui Cornilescu nu trebuie respinse doar pentru că a fost înclinat spre simplitate, să nu uităm că Domnul Christos s-a născut într-o iesle, într-un sat, a trăit smerit, fiind răstignit pe o cruce. Uneori noi complicăm lucrurile rătăcind și încurcându-i și pe alții.
    – Ca o curiozitate Biblică, Mântuitorul a fost botezat la maturitate (aproape 30 de ani) Ioan Botezatorul boteza adulti care isi marturiseau pacatele (fara nasi), aceasta fiind si practica Bisericii Primare. Mai tarziu, asa zisa presupunere (ca sigur or fi fost botezati si copii) a devenit dogma, inlocuind practica principala, botezul adultilor – merita studiat subiectul…
    – Cat despre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, scoaterea acestei formule din liturghie a fost bazata in gandirea lui Cornilescu, nu pe invataturile sectare ci pe lipsa suportului Scriptural…
    Închei cu un verset biblic din traducerea BOR
    Matei 22:29  „Răspunzând, Iisus le-a zis: Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.” 
    Rătăcirea Creștină are loc tocmai în cadrul ignoranței și ignorării Scripturilor și nicidecum al simplității „sectare”.

    Apreciat de 2 persoane

    • Sau credeti cumva,ca Dzeu.este ortodox?,nicidecum,unii dintre d.voastra aveti o mandrie demonica,si credeti in mod gresit ca Dzeu nu iubeste si pe ceilalti oameni.El sa va dea lumina Adevarului.Amin.

      Apreciat de 1 persoană

    • Adrian Talos
      Iisus Hristos este Ortodox, caci crede drept in Tatal, crede drept despre El insusi si despre Duhul Sfant. Este Capul Bisericii Sale, in care voi NU sunteti si in care nu credeti.
      DE UNDE reiese ca eu cred ca Dumnezeu nu iubeste pe toti oamenii?!!!
      Ii iubeste pe toti si le da tuturor sanse nenumarate sa vina la Adevar, dar daca omul incapatanat nu vrea, nu-l obliga. Fiecare isi alege Raiul sau iadul.
      Voi credeti stramb si daca nu veniti la Adevar si in Biserica, prin Botez, nu veti avea partea de/cu Hristos.
      Veniti in adevarata Lui Biserica, cea Ortodoxa!

      Apreciază

      • Frate…mereu ma amuza incăpățânarea voastră înrădăcinata! Cine a spus ca Domnul Iisus a fost ortodox? Bai fraților terminați cu astfel de prostii…
        Ne dam cu presupusul fiecare…mai bine deschide-ti Biblia (oricare versiune, numai citiți!) si terminati cu astfel de prostii! Si altii cred in Sfânta Treime, si altii se închina Lui si Ii cunosc autoritatea asupra Bisericii (a se intelege Biserica – o comunitate spirituală formată din credincioșii Sai, nu o confesiune sau o religie)…in plus altii nu pup mortăciuni nici nu o venerează pe Fecioara Maria pt ca nu a spus nicăieri nici Fiul, nici Tatal, nici Duhul Sfânt, nici un alt apostol (in Biblie) sa facem asta. Serios, zice unul ,,sfant” sa ne sinucidem toți ca ajungem in Rai si gata…sa vezi ce încep oamenii sa creadă toate prostiile. Fecioara Maria a fost o sfanta, e demnă de apreciat’, dar nu începem acum sa facem rugăciuni catre ea si sa o punem alături de Divinitate. UNDE VEDEȚI VOI IDEEA ASTA IN TOATA SCRIPTURA? SFÂNTUL APOSTOL PAVEL CHIAR A FOST UN SFÂNT IAR UNII AU VRUT SA SE ÎNCHINE ÎNAINTEA LUI SI AU CREZUT CA ESTE UN ZEU, INSA EL A SPUS CA ESTE OM SI CA DUMNEZEU MERITA INCHINAREA.
        De ar fii ca voi, ar trebui sa ma închin la toți sfintii care au trait înaintea erei noastre. Mai bine uitați-va fiecare in Biblia pe care o are in casa, citiți-o si vedeți care e adevarul si unde va aflați…cât din ce faceti este conform Bibliei si cât este învățătura dictata de nu mai stiu ce ,,luminat” despre viata căruia nu știți prea multe si nici dacă a trăit sfințenia asa cum se spune despre el.
        Acum o sa-mi ziceți ca ideea ,,sola Scriptura” e nasoala…sincer…daca însuși Cuvântul Lui este incomplet si are nevoie de idei născocite de asa zisi sfinti ( un adevărat sfant te învață ce te învață Dumnezeu adica ceva conform Cuvântului Lui, altfel nu e sfant, e doar unul care s-a gandit sa mai adauge ceva dogme la ce e scris in Biblie cu intenții bune, insa fara însuflețirea divina).
        Daca voi insa credeți ca ce a au scris oamenii sub influența Lui mai trebuie rectificat si completat cu alte dogme si principii care pur si simplu sunt păgâne si nu au pic de concordanța cu Biblia, atunci…mergeți asa cum credeti. Unora nici Dumnezeu nu le mai face nimic, ci ii lasa in ,,voia pornirii inimii lor”. NU INSISTA DUMNEZEU SA DESCHIDEȚI BIBLIA SI SA LĂSAȚI CE SPUNE PREOTUL, EL DOAR AȘTEAPTĂ CA CINEVA SA CAUTE ADEVARUL IN CUVÂNTUL SAU NU IN ÎNVĂȚĂTURA OMULUI. AȘTEAPTĂ….AȘTEAPTĂ….AȘTEAPTĂ…APOI TRIMITE O SUFERINȚA, O PAGUBA, O DURERE TRUPEASCA IN SPERANȚA CA OMUL SA SE TREZASCA SI SA TERMINE CU ATATA AROGANTA SI ,,BĂTUT IN PIEPT” CA EL E ORTODOX, CATOLIC, NEOPROTESTANT SAU MAI STIU EU CE.

        Am o ultima ideea apoi o întrebare.
        Dumnezeu ne-a chemat la sfințire nu la o religie…daca tu crezi ca e bine ce faci conform Scripturii….mergi asa, insa trăiește sfintirea, iar daca vezi ca nu reusesti ( si sigur nu) atunci roagă-te Lui si citește Scriptura…vei vedea cum vei intelege multe si vei identifica multe greseli in fiecare religie in parte. Deci, religia e zero…conteaza viata ta. Nu te va întreba la Judecata : ,,Ai fost ortodox sau nu?”
        Ci fiecare va fi judecat pt faptele lui pe care le.a făcut cât timp a trait fizic pe aceasta lume (2Corinteni 5:10).

        CUM NE VOM INTELEGE SUS IN CER TOTI DE RELIGII DIFERITE DACA AICI JOS NE CERTAM CA NISTE COPII SI FIECARE ISI ARE RELIGIA LUI????

        Apreciat de 1 persoană

      • Raspuns pt „nu eu”

        Ca sa nu spuneti iar ca sunt arogant, o sa incerc un raspuns pt cei ca dumneata, desi precizez inca o data, ca nu veti putea intelege, caci sunteti ametiti de duhurile satanice care v-au inspirat credintele voastre gresite.

        Ar fi trebuit sa precizezi ce esti; penticostal, adventist, evanghelist, baptist.

        Ortodoxia inseamna dreapta credinta. Orto – drept, doxos – credinta, invatatura in limba greaca. Din moment ce Iisus Hristos cunoaste adevarul, caci El insusi este Adevarul, evident ca e ortodox, caci crede drept, corect si tot ce i-a invatat pe oameni este in sens ortodox.
        Ca mai apoi au venit unii ca voi sa denatureze adevarul, asta nu schimba cu nimic caracterul drept al invataturii lui Hristos.

        Obsesia voastra cu cititul numai al Bibliei, desi si noi citim si dam interpretarea corecta a Bisericii, nu cum faceti voi intelegand-o in mii de feluri, este pur si simplu ridicola.
        E ridicol sa crezi ca intr-o carte, indiferent cat de multe pagini ar avea, se poate cuprinde toata invatatura despre viata, despre ce trebuie sa faca oamenii in amanunt, despre lumea vazuta si cea nevazuta etc.
        Spre exemplu in Biblie nu se spune prea multe despre ordinea cereasca, a ingerilor, despre numele capeteniilor ceresti. Noi, ortodocsii, avem descoperirile Sfantului Dionisie Areopagitul, care ne dezvaluie, cat a permis Dumnezeu despre acestea.
        Sau… in Biblie nu s-a pastrat (nici nu avea cum) experienta de aproape doua milenii a Bisericii prin sfintii ei. Voi (protestantii si neoprotestantii) nu cunoasteti mai nimic din lupta sfintilor, din experientele lor ascetice, din luptele impotriva duhurilor rautatii, nu le pastrati numele (pt ca nu aveti legatura cu adevarata Biserica), nu stiti nimic despre ei, nu-i cunoasteti. Ce fel de Biserica e aia care nu stie mai nimic despre sfintii din trecut?
        Si sunt multe alte aspecte pe care Biblia nu le cuprinde.

        Voi nu credeti corect in Sfanta Treime si ca urmare nu va inchinati la Dumnezeul celui caruia ne inchinam noi.

        Despre care autoritate a Bisericii vorbesti? Care comunitate a Bisericii? Vrei sa spui ca Biserica e ceva abstract? Nicidecum. Biserica e o realitate. Biserica e o institutie divino-umana. Capul ei e Hristos. Exista Biserica Biruitoare, din cer si Biserica Luptatoarea, de pe pamant, pe care o formeaza credinsiosii ce cred DREPT despre dumnezeire si care are o ierarhie formata din episcopi (care pot si mitropoliti sau patriarhi), preoti si diaconi. monahi si mireni (adica totalitatea credinciosilor ortodocsi).
        Biserica Luptatoare = Biserica Ortodoxa. La randul ei Biserica Ortodoxa se compune din Biserici Ortodoxe Locale (B. O. Română, Bulgara, Rusa, Sarba, a Constatinopolului, Georgiana, a Antiohiei, a Ierusalimului, a Alexandriei, a Greciei, a Ciprului si alte cateva care nu au statut de patriarhii – Finlanda, Cehia si Slovacia, Polonia, a Americii).
        Din care faci parte?
        Daca nu esti in una din acestea NU esti in Biserica.
        Comunitati puteti forma cate vreti, dar ele nu vor fi in veci Biserici, caci nu au continuitate apostolica si nici succesiune harica.
        Biserica nu este doar o institutie sociala, ci este in primul rand o institutie harica. Biserica este doar acolo unde este harul Duhului Sfant transmis prin urmasii Sfintilor apostoli – episcopii.
        Asta nu intelegeti voi, Nu va puteti forma Biserici singuri. Voi nici botezati nu sunteti.

        Despre asa-numitele „mortaciuni”, o denumire blasfemiatoare data de voi trupurilor nestricacioase ale sfintilor citește aici:

        Psalmul 15, 9-10
        „Pentru aceasta s-a veselit inima mea si s-a bucurat limba mea, dar inca si trupul meu se va salaslui intru nadejde.
        Ca nu vei lasa sufletul meu in iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tau sa vada stricaciunea.”

        Despre Maica Domnului iti voi arata ca esti orb:
        Luca 1, 28-29:
        „Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.
        Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? ”

        Salutul arhanghelului Gavriil a fost un fel de inchinaciune catre Fecioara Maria, caci altfel nu s-ar fi mirat de aceasta.
        Si iar:

        Luca 1, 46-49
        „Şi a zis Maria: Măreşte sufletul meu pe Domnul.
        Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
        Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.
        Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui.”

        Deci „iată, de acum mă vor ferici toate neamurile” adica ma vor cinsti, precinsti. Si „mi-a făcut mie mărire Cel Puternic” – adica i-a adus slava insusi Dumnezeu.

        Aceste ar trebui sa fie suficiente pentru a intelege ca Maica Domnului nu este un om oarecare si nici o sfanta oarecare.
        Gandeste-te ca Dumnezeu a avut timp de 9 luni ca templu trupul Fecioarei Maria. Ea nu a fost si nu putea ramane dupa aceea un simplu om.

        Sfantul Apostol Pavel este un mare Sfant, dar nu o poate egala in veci pe Maica Domnului! Nici un sfant nu e mai presus de ea.
        Ea este chiar si mai „cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decat serafimii” adica decat puterile ingeresti.

        DA, trebuie sa-i cinstim si pe toti sfintii Vechiului Testament!

        Despre Biblie ti-am scris si mai sus. E o aberatie acea sola Scriptura a voastra. Asta desi, majoritatea temeiurilor celor ce se fac in cultul ortodox se afla in Sfanta Scriptura.

        Sfintii nu rectifica Biblia! E o alta aberatie ce ai zis. Ca nu au concordanta cu Biblia, asta o zici din capul tau, fara sa cunosti invataturile Sfintilor Parinti.
        Noi nu ne batem cu pumnul in piept ca suntem ortodocsi, ci pur si simplu afirmam adevarul credintei noastre (neavand nici un merit ca suntem in dreapta credinta).

        Ortodoxia e credinta revelata, nu religie. Mai bine da-ti sfaturi tie si vezi in ce greseli si hule cumplite te afli si vino la drepata credinta.

        Da, oameni vor fi judecati dupa faptele lor, dar si pt ce au crezut si pt minciunile pe care le-au raspandit despre Dumnezeu si Biserica Sa. Poate ai auzit de vamile vazduhului, adica cercetarile demonilor la iesirea sufletului din trup. Iata vama a 19-a:

        „(Vama a nouasprezecea) Am ajuns apoi la vama ereziilor, a mincinoaselor cugetari asupra adevaratei religii ortodoxe, a lepadarii de dreapta credinta ortodoxa, a hulirilor si blasfemiilor. Acolo se intreaba gandurile necuvenite si socotinta stramba fata de dreapta credinta crestineasca, departarile de dreptcredincioasa marturisire a adevaratei credinte, neindeplinirea fagaduintelor si indatoririlor crestinesti, indoirea in credinta, hulele asupra sfinteniei si altele asemenea acestora. Acea vama am trecut-o fara de cercetare, pentru ca in viata avand si pazind dreapta credinta, nu m-am aflat vinovata. Si asa de acolo am mers inainte, apropiindu-ne de portile cerului.”
        Din cartea „Vamile vazduhului” – scrisa in secolul X (dupa anul 900).

        Despre intrebarea de la final… nu pot sa spun ca mai stupida intrebare nu am vazut.
        Avand in vedere ca cei care nu cred drept despre Dumnezeu (dintre cei ce isi zic crestini) nu cred in acelasi Dumnezeu ca ortodocsii, la fel e si situatia celor de alte religii (paganii), dupa cum zice Psalmul 95, 5: (Biblia de la 1688):
        „Toti dumnezeii limbilor sunt dimoni.”

        Deci cum vor putea ajunge in Cer cei care cred in demoni (paganii) sau cei care au credinte inspirate de demoni (voi, ereticii)???

        Apreciază

        • Prietene ai scris un roman crezând ca spui multe dar de fapt un singur lucru : ca eu sunt erotic si tu drept credincios al Lui. Bravo! Felicitări…sa.ti faca statuie si sa te venereze ca si tu esti un sfânt si un înțelept fara masura. Spui despre unii care se roagă Lui si despre unul care atunci cand se ,,pocăiește” la ,,eretici” si viata lui este schimbată…despre un astfel de om tu spui ca e eretic si ca se duce in iad. Bravo…esti deștept tare! Omul nu mai fura, nu mai curvestr, nu mai blestema pe Dumnezeu dupa ce ajunge intr.o astfel de ,,secta” si dupa ce citește Biblie si voi (in căzul de fata -tu) Spuneti/spui ca un astfel de om nu are treaba cu dreapta voastră credinta si ca automat cerul e pentru voi exclusiv. Toți sunt eretici, toți sunt nebuni si îndrăciți pt ca nu au insigna de ”ortodox”. Doamne câta orbire si prostie!
          Din curiozitate am urmărit ecuația ta…si la um moment dat am fost de acord cu multe pana acolo cand ai pus egal intre Biserica luptătoare si Biserica Ortodoxa.

          DACA PT MINTEA TA A LUPTA CU DEMONII ÎNSEAMNĂ SA TE DUCI IN CARCIUME SI SA TE ÎMBEȚI, SA TE HRĂNEȘTI CU PORNOGRAFIE, SA TR MASTURBEZI, SA TRAIESTI CU PRIETENA ÎNAINTE DE CĂSĂTORIE SI DUPA SA APRINZI LUMÂNĂRI LA BISERICA SI SA ZICI CA ESTI BINE…BRAVO…ESTI BINE…LUPTA.TE IN COMTINUARE! ASTFE DE DREPT CREDINCIOS AM FOST SI EU INTR.UN FEL SI NUMAI LUPTĂTOR NU AM FOST. ASTFEL DE LUPTĂTOR SUNT CAM TOTI DESPRE CARE TU SPUI CA VOR AJUNGE IN RAI! Bravo! Esti bun tare!
          Închina.te cui vrei, pupa pe cine vrei si lupta.te in ritmul in care voi asa învingeți duhurile si demonii – cu paharul in mâna, cu femeia semidezbrăcata pe care o țineți de mâna, cu înjurături, furt, minciuna si multe altele. Ar trebui sa vezi câți s.au scârbit de atata teorie împrăștiată de ,,credința dreapta” care scoate pe banda rulantă oameni atat de strâmbi si străini de Dumnezeu, ba chiar si preoți la fel de săraci in ce privește sfințirea vieții lor. Crede-ma ca vorbesc persoane cu mine care sunt scarbite de tot ce vad in jurul lor i. Ce privește marea si falnica, atotștiutoarea si nepătata, unica si desăvârșita voastră credința!

          As aveam multe de comentat…dar mi.am dat seama…nu am cu cine!
          Auzi…imi zice el mie de Psalmul 15 unde Împăratul David prorocea despre Domnul Iisus legat de faptul ca Sufletul Lui (Al Domnului Iisus) nu va fi lăsat de Tatal in Locuința morților ci Il va invia. Acum sigur imi spui ca e o interpretare de a mea. Adu.ti aminte se cate ori scrie in cele patru Evanghelii ca lucrurile s.au intamplat conform unor profeții….in fine. Am alte treburi mai importante decat sa.ti spun tie ca eu ma închin Lui ci nu Satanei si ca drept dovada El ma asculta si in plus imi schimba si viata si ma ajuta sa nu mai cad ci sa.mi trăiesc viata in sfințenie…creare un demon nu te.ar ajuta! Dar, na…asta e mentalitatea voastră!

          Frate…as putea sa.ti zic multe…insa spune un verset asa :,,e timpul cand cei înțelepți trebuie sa taca!”

          Apreciază

        • Ti-am spus multe in speranta ca vei intelege ceva, bai cap patrat.
          Eu nu sunt frate cu tine, ereticule, apostat si blasfemiator de sfinti!
          Te-ai apucat sa judeci pe toti ortodocsii. Ii cunosti tu pe toti.
          Implinitorule al poruncilor dracilor arhiconi.
          Se mantuieste cine vrea cu adevarat, nu cine se cuvioseste la eretici.
          Zapacitule, de aia te-au lasat dracii curviei, injuraturilor, furtului si ce mai faceai inainte, ca te-au luat in primire demonii arhiconi, mult mai subtili si mult mai periculosi. Ar fi trebuit sa lupti cu ei din Ortodoxie.
          In afara Bisericii nu este mantuire! Si tu nu esti in Biserica, apostatule.
          Vino-ti in fire, tradatorule, care te-ai dus la „pocaiti”, pt ca n-ai cunoscut cu adevarat Ortodoxia. Intoarce-te cat mai ai timp.
          Psalmul 15 este o profetie in sens mai larg, caci la versetul 3 vorbeste si de „sfintii care sunt pe pamantul Lui”.

          Apreciază

        • Deși am spus ca închei discuția aici, totusi vreau sa Menționez cateva idei.
          1. Nu conteaza religia pe care (nu) o am. Mi se par non-sensuri atâtea divizări ale creștinilor, insa ce e tragic este faptul ca toti, fie baptiști, evanhelisti, penticostali, sau mai stiu eu ce, tin mai mult la ceea ce au primit prin înaintașii lor decat la ceea ce e scris in Biblie si destul de evident. Deci nu sunt aici sa influențez pe nimeni sa se convertească la o anumită religie, vreau doar ca oamenii sa nu mai fie manipulați de tot felul de ,,legi” umane ,,sfinte” care nu au pic de legătura cu Biblia (si aici ma refer la orice religie).
          2. Oricât ai încerca sa ma convingi ca diavolul eliberează pe un om, eu tot nu te cred. As fi ipocrit sa o fac! Mai înainte iti spuneam ca eu cred doar ce spune Biblia, si acum sa cred ce spune Sfântul Aghioritul? Cum poti crede ce spune nu stiu cine cand NU RESPECTA CUVINTELE MÂNTUITORULUI?
          Daca Mântuitorul a spus ca ,,Orice împărăției nu se dezbina pe ea insasi (am dat referința biblica mai sus, in mesajul anterior) si ca diavolul, dupa ce DUMNEZEU ,,face curat in inima omului” vine tot cu același demon si pe langa el mai ia altii, CUM SA MAI CRED EU CEEA CE SPUNE SFÂNTUL AGHIORITUL? Tie ti se par cumva a fi in concordanța? Uite dovada ca de cele mai multe ori dați la o parte ceea ce spune Biblia (chiar însuși spusele Mantuitorului) ca sa credeți ceea ce a spus acel sfânt. DE CE? E mai demn de crezare decat Iisus?
          Oricât de sfânt ar fi fost acest parinte (asa cum il numiți voi, deși Părinte e Dumnezeu), pentru mine nu e demn de crezare DECAT atunci cand ceea ce spune are legătura cu spusele Bibliei. Oricât si incerca sa ma convingi ca de fapt acest sfânt a fost de acord cu Iisus, insa el ar fi completat ceva sau orice Argument imi vei aduce nu il voi accepta. E adevărat ca unele miracole (vindecarea bolilor sau altele ) le face foarte bine si diavolul (a se citi pasajele din Exodul in care vrăjitorii Egiptului au reusit sa faca minuni asemănătoare cu ale Dumnezeirii), insa puterea satanica e limitata. Eu vorbeam de o eliberare de sub puterea unui demon, lucru pe care il face doar Dumnezeu conform spuselor Mantuitorului. Nu spun ca tot ce zice acel sfânt Aghioritul este minciuna, pt ca nu-mi permit sa zic asta…spune chestii reale si demne de crezare (nu am citit ce spune el) Insa daca cumva tu vrei sa spui ca un om demonizat e eliberat de către forțele întunericului ca apoi sa il orbească alta forța demonica superioară, ceea ce spui nu are baza biblica!
          Ti-am mai spus, citesc si eu carti dar nu iau totul de bun fara sa analizez. Sunt oameni care au spus multe conform Scripturii insa poate pana la un punct, de unde au aberat.
          IAR PE MINE NU MA DERANJEAZĂ FAPTUL CA CITITI ALTE SCRIERI DIN AFARA BIBLIEI, INSA DE MULTE ORI IMI DAȚI CITATE DIN ACELE SCRIERI SI NU VENIȚI CU ARGUMENTE CLARE DIN BIBLIE. SI ACEASCA PRACTICA DA IMPRESIA (SAU CHIAR CERTIFICA) FAPTUL CA ȘTIȚI MAI MULT CEEA CE SPUN SFINȚII DECAT CE SPUNE DUMNEZEU IN SCRIPTURA. IAR DACA UNUL SE RIDICA SA SPUNA SI EL CA UN SFANT A GHRESIT INTR-O INTERPRETARE A UNEI DOGME SAU INVATATURI SI CA S-A DEPĂRTAT DE SCRIPTURA, VOI SĂRIȚI PE EL SI DACA A-TI AVEA VOIE L-ATI OMORI PT CA SI-A PERMIS SA VIRBEASCA INPOTRIVA UNUI SFANT (CARE PANA LA URMA A FOST SI EL UN OM). Mai bine studiați Biblia si nu mai credeți tot ce se spune si ceea ce ati fost invatati, nu le mai luați pe toate de bune…vedeți, cumva poate sunt lucruri pe care înaintașii noștri pur si simplu nu le-au priceput sau nu au vrut sa le priceapa.

          Încă ceva mai spun. Marcu 4:11 si 12 ,,Vouă va e dat sa cunoașteti taina imparatiei lui Dumnezeu, dar pentru cei de afara totul se face in pilde, Ca uitându-se, sa privească si sa nu vadă, si, auzind, sa nu înțeleagă, ca nu cumva sa se întoarcă si sa fie iertati.” (Traducerea BOR)
          In mare parte, știm cu toti sensul acestor cuvinte ale Mantuitorului…insa vreau sa spun ca daca un om e încăpățânat si nu vrea sa accepte ideea ,,hai sa vad si eu daca asa e sau nu” adica ideea de autoconvingere, acelui om nu i se va revela si nici nu va intelege lucruri noi, ci se va ghida dupa ce au spus altii, din respectul de a nu-i contrazice. O GÂNDIRE TOTAL INUMANA!
          TOTI AVEM ACCES LA INFORMATII, TOT AVEM DREPTUL LA CUNOAȘTERE, TOTI AVEM DREPTUL LA ANALIZA LUCRURILOR, INSA DE CELE MAI MULTE ORI NE SUNT INTERZISE ACESTE DREPTURI INTR-UN MOD INDIRECT DE CĂTRE RELIGIE.
          AUD DES SPUNÂNDU-SE :,,NU CITI SINGUR BIBLIA CA TE RATACESTI!”
          Ghidul dat de Dumnezeu a ajuns sa fie considerat de multi o harta proasta, dupa care multi ajung in Iad.
          Stiu…o sa-mi spuneti acum :,, de ce sunt atâtea religii diferite care au aceeași Biblie?”
          Pentru ca toti o au si nu o deschid, crezând mai mult ceea ce au moștenit de la parintii lor!
          Unii spun ca exista mai multe botezuri si ca cel practicabil azi este cel imediat dupa nașterea ființei umane. Altii zic conform celor spuse de Ap Pavel :,,exista un singur botez, o singura credinta…” si asa cum se deduce clar din Scriptura practica botezul la maturitatea omului atunci cand acesta e capabil sa-si identifice păcatele si sa le marturiseasca.
          Acest lucru este doar unul dintre multe subiecte conflictuale ce fac divizare intre religii.
          Nu am studiat idea asta referitoare la botezul copiilor, insa as vrea (chiar sunt curios ) sa aflu de unde a apărut si ce baze scripturale are.

          In fine…vorbim mult si nu facem mare lucru. Ce este cert este faptul ca OMUL TINDE SA CREADĂ MAI MULT PE OM DECAT PE DUMNEZEU! TINDE SA CONSERVE IDEILE CHIAR DACA SUNT ERONATE SAU INCOMPLETE. OMULUI II E FRICA SA CONTRAZICĂ UN INAINTAS SFANT, DE PARCA L-AR CONTRAZICE PE DUMNEZEU.
          O ASTFEL DE GHANDIRE ESTE EXACT A UNOR VITE CARE SE TIN DUPA INSTINCTUL FOAMEI FARA A REALIZA POSIBILUL PERICOL.

          MA ASTEPTAM CA RELIGIA SA TE FAC LIBER LA A GANDI LIMPEDE SI LINISTIT, NU LA A-TI IMPUNE IDEI NĂSCOCITE DE UNII SAU PARȚIAL CONFIRMATE DE SCRIPTURA. RELIGIA AR TREBUI SA TE AJUTE SA-TI DEZVOLȚI CAPACITATEA DE A GANDI NU DE A FI SUGRUMAT SI DE A FI PURTAT ORECUM O VITA PE DRUMUL PE CARE L-AU BĂTĂTORIT ALTII, FIE EL BUN SAU RAU.
          ERAU UNII CARE NU CREDEAU TOT CE SPUNEA AP PAVEL, CI SE DUCEAU ACASA SI ANALIZAU SPUSELE LUI CU CEEA CE ERA SCRIS IN SCRIPTURI.
          AZI NU SE MAI PRACTICA…PLECAM DIN BISERICI SI CEEA CE AS SPUS PREOTUL SAU CEEA CE E SCRIS INTR-O VECHE CARTE SUNT LITERE DE LEGE…BIBLIA POATE SPUNE MULTE, E ,,INCOMPLETA” , ,,TREBUIA ACTUALIZATA” , ,,GREU DE INTELES” etc.

          Nu mai vorbim nici aici nici pe mail. Atat am avut de spus…
          Nu imi place sa ma cert si nici sa susțin la nesfârșit aceleași idei si sa vad ca o fac degeaba. Cine vrea sa vadă faptul ca suntem ținuți intr-o închisoare a cunoștinței unor sfinți de unde cine scapă ,,se duce in Iad” ( pentru ca si-a permis sa contrazică un sfânt si sa creadă Biblia), poate sa vadă…cine nu vrea…va ramane orb in continoare.

          Vom vedea la Judecata daca Dumnezeu a creat omul sa fie controlat de om sau de Dumnezeu. Vom vedea daca omul avea voie sa citească singur Biblia si sa se roage ,,Doamne ajuta-ma sa o inteleg cum trebuie” sau daca avea nevoie de studii superioare si îndrumare lăsate de Sfinții Părinți.
          Ma tem totusi ca atunci va fi prea târziu pentru multi care s-au încăpățânat azi si au continuat in gândirea lor limitată de religia din care fac parte.
          Vor plange atunci…dar…vor fi regrete tardive! Azi ar fi momentul oportun sa faca ceea ce atunci vor intelege.

          Numai bine! Bun ramas!

          Apreciat de 1 persoană

        • Reactionati ca niste copii rasfatati si suparaciosi atunci cand va spune omul adevarul.
          Daca va aratam erorile inseamna ca va dusmanim?!
          Ati face mai bine, fiecare dintre voi sa luati aminte daca nu cumva avem dreptate si sa constientizati ca trebuie sa veniti/reveniti in adevarata Biserica.
          Lasati mandria cu variantele ei (ofensa, orgoliul etc) si faceti ce trebuie pentru sufletele voastre – acceptati Botezul Ortodox, daca v-ati nascut in sectele de orice fel sau acceptati Mirungerea daca ati fost botezati la ortodocsi de mici si ati cazut mai tarziu in inselare.
          Reveniti acasa! Va asteptam!
          Personal, sunt dispus sa ajut pe cei ce isi manifesta dorinta de a deveni/redeveni ORTODOCSI.

          Apreciază

  8. Nici nu mă așteptam să fii unul diferit și să nu te simți atacat. Nu ești prima persoana care începe să mă jignească și să spuna exact ce spui tu….se pare că toți operați după aceeași logică și parcă sunteți îndoctrinați sa înjosiți semenii care nu cred cum credeți voi. Da….îmi amintesc de un prieten care spunea că nu știu ce sfânt de-al vostru va învățat prin scrierile lui sa rupeți orice material pe care îl găsiți ce aparține celor protestanti.
    Așa că nu mă mir de atitudinea ta și de cum vorbești cu mine. Și dacă m-ai considera cel mai mare dusman tot ar trebui sa te comporți frumos cu mine conform celor spuse de Domnul Iisus, daca ai fi așa drept și pe drumul spre Rai.
    Iar mentalitatea asta legata de faptul că diavolul eliberaza pe un om de unele vicii ca să-l robeasca cu altul/ alele mai mari e o gândire lipsită de logica umana, nu mai zic că nici conform Bibliei nu e.
    Ce spunea Domnul? Eliberarea omului de sub dominarea diavolului o face DOAR Dumnezeu , deschide Biblia și citește Marcu 3:23-26 sau in Luca 12 și vei vedea că diavolul nu scoate niciun demon din om, cu niciun scop.
    Tot Domnul Iisus a spus că un om după ce este eliberat (de catre El, de catre Dumnezeu), acel demon iese din ființa umană și dacă omul cade și accepta păcatul din nou, acel demon se întoarce și mai ia cu el alți șapte demoni, nu cum spui tu că scapi de curvie și mai știu eu de ce și te prind alti demoni. Se vede clar că operezi cu o logica proprie ce nu are legătură cu gândirea lui Dumnezeu.
    Citește Marcu 9:38-40 și vei vedea că Insuși Domnul nu a zis :,,cine nu merge după Mine sau după noi ajunge in iad” , insa voi gândiți că dacă cineva nu e ca voi automat chiar daca se roagă tot Lui, pe acel om îl considerați eretic și demonizat.
    In fine…îmi răcesc gura degeaba..se vede cât poti…atât poți…sa jignești și să înjosești si sa crezi că tot ce ști tu e Adevărul Suprem.
    Când o sa vad in Biblie că unii au acordat respect înaintașilor lor atât de mult incat au ajuns să se închine osemintelor lor atunci o sa vin și eu pe Calea Dreapta.

    Eu închiei aici discuția (am dat de blogul tau din cauza unui frate de al tau care crede tot ce scri tu sau alții că tine) și îți spun un singur lucru….traiste cum vrei,…fiecare va raspunde pentru ceea ce face. Poti sa te închini cui vrei tu, sa săruți sfintele oseminte ale oricui, sa crezi că ele te vindecă de boli, sau că Fecioara Maria îți oferă pace sau e Aducătoare de binecuvântare sau mai știu eu ce. Poți crede tot ce vrei…atat tu cât și cei ca tine…nu-mi mai pasa…
    Puteti să faceți tot ce spun Sfinții Părinți care au adormit și tot ce spun cei contemporani, tot ce gândiți voi și tot ce vreti voi sa gândiți. Puteti să nu țineți cont de nimic biblic, e treabă voastră…sincer m-am saturat sa tot primesc astfel de jigniri pentru simplu fapt că nu sunt ca voi deși mă străduiesc să fac așa cum scrie Biblia (traducerea BOR) fara sa țin cont prea mult de ce spun alții. Și noi citim cărți care susțin și explică principii biblice, insa nu cred și nu îmi însușesc dogme care nu au o baza solida in Scriptura ci doar o interpretare subiectivă.
    Ne vom întâlni toti la Judecata…și acolo vom da explicații fiecare pt faptul ca am crezut mai mult ce zic alții sau ceea ce am moștenit de la înaintașii noștri decat ceea ce este scris în Sfânta Scriptură. Vom da socoteală pt faptul că deși mai sunt muuuulte de schimbat în viețile noastre ghidandu-ne după Biblie, iar noi citim tot felul de prostii care par a fii in concordanță cu Scriptura.

    Numai bine sa ai, sănătate si fericire!

    Apreciat de 1 persoană

    • Bun. iarta-ma ca te-am jignit, insa…
      Eu m-am straduit sa scriu si sa intelegi ceva, neascuzand adevarul, acela ca voi nu sunteti in Biserica.
      In primul rand nici nu ai precizat religia pe care o aia, desi nu e greu de depistat ca esti neoprotestant si in al doilea rand ne-ai jignit sfintii si pe Maica Domnului pe care o pui mai prejos decat Sfantul Apostol Pavel.

      Imi pare rau ca iti spun, dar ai/aveti o intelegere cu totul gresita a Bibliei. O intelegere cu totul gresita si limitata despre demoni. Despre sfinti ce sa mai zic.
      Daca ai fi citit de ex ce zice Sfantul Paisie Aghioritul si alti sfinti, ai intelege. De aia vorbeam de experienta sfintilor, deloc de neglijat.
      Sf Paisie Aghioritul, de ex, spunea ca diavolul poate sa si vindece boli. Dar ce boli? Cele pe care le provoaca tot el. Si uite un exemplu concret. Deochiul. Deochiul trece cu descantece – formuli magice/demonice transmise in batrani.
      Diavolii au si ei o ierarhie. Daca o capetenie hotaraste sa inceteze un anumit razboi asupra unui om, pentru a fi luat in primire de alti demoni, acel razboi inceteaza. Nu e o prostie ce zic. Mai intreaba si pe altii. Nu zic de la mine lucrurile pe care le zic.

      Daca ai avea o intelegere logica a textului Scripturii, nu ai vedea asa fara rost Ortodoxia.
      Daca vrei, putem discuta pe mail, punctual anumite subiecte. Fara jigniri, dar si fara a ascunde adevarul.

      Pana atunci iti dau un subiect de meditat. Cum crezi tu ca atatea mii si zeci si sute de mii de sfinti pe care ii are Ortodoxia, care au studiat Scripturile, care stiau psalmii pe de rost, care se
      se rugau necontenit au inteles in acelasi sens ca Biserica? Si au demonstrat adevarul ortodox prin minuni si prin vietile lor? De ce n-au ajuns penticostali, evanghelisti, baptisti etc???

      Apreciază

  9. Deși am spus ca închei discuția aici, totusi vreau sa Menționez cateva idei.
    1. Nu conteaza religia pe care (nu) o am. Mi se par non-sensuri atâtea divizări ale creștinilor, insa ce e tragic este faptul ca toti, fie baptiști, evanhelisti, penticostali, sau mai stiu eu ce, tin mai mult la ceea ce au primit prin înaintașii lor decat la ceea ce e scris in Biblie si destul de evident. Deci nu sunt aici sa influențez pe nimeni sa se convertească la o anumită religie, vreau doar ca oamenii sa nu mai fie manipulați de tot felul de ,,legi” umane ,,sfinte” care nu au pic de legătura cu Biblia (si aici ma refer la orice religie).
    2. Oricât ai încerca sa ma convingi ca diavolul eliberează pe un om, eu tot nu te cred. As fi ipocrit sa o fac! Mai înainte iti spuneam ca eu cred doar ce spune Biblia, si acum sa cred ce spune Sfântul Aghioritul? Cum poti crede ce spune nu stiu cine cand NU RESPECTA CUVINTELE MÂNTUITORULUI?
    Daca Mântuitorul a spus ca ,,Orice împărăției nu se dezbina pe ea insasi (am dat referința biblica mai sus, in mesajul anterior) si ca diavolul, dupa ce DUMNEZEU ,,face curat in inima omului” vine tot cu același demon si pe langa el mai ia altii, CUM SA MAI CRED EU CEEA CE SPUNE SFÂNTUL AGHIORITUL? Tie ti se par cumva a fi in concordanța? Uite dovada ca de cele mai multe ori dați la o parte ceea ce spune Biblia (chiar însuși spusele Mantuitorului) ca sa credeți ceea ce a spus acel sfânt. DE CE? E mai demn de crezare decat Iisus?
    Oricât de sfânt ar fi fost acest parinte (asa cum il numiți voi, deși Părinte e Dumnezeu), pentru mine nu e demn de crezare DECAT atunci cand ceea ce spune are legătura cu spusele Bibliei. Oricât si incerca sa ma convingi ca de fapt acest sfânt a fost de acord cu Iisus, insa el ar fi completat ceva sau orice Argument imi vei aduce nu il voi accepta. E adevărat ca unele miracole (vindecarea bolilor sau altele ) le face foarte bine si diavolul (a se citi pasajele din Exodul in care vrăjitorii Egiptului au reusit sa faca minuni asemănătoare cu ale Dumnezeirii), insa puterea satanica e limitata. Eu vorbeam de o eliberare de sub puterea unui demon, lucru pe care il face doar Dumnezeu conform spuselor Mantuitorului. Nu spun ca tot ce zice acel sfânt Aghioritul este minciuna, pt ca nu-mi permit sa zic asta…spune chestii reale si demne de crezare (nu am citit ce spune el) Insa daca cumva tu vrei sa spui ca un om demonizat e eliberat de către forțele întunericului ca apoi sa il orbească alta forța demonica superioară, ceea ce spui nu are baza biblica!
    Ti-am mai spus, citesc si eu carti dar nu iau totul de bun fara sa analizez. Sunt oameni care au spus multe conform Scripturii insa poate pana la un punct, de unde au aberat.
    IAR PE MINE NU MA DERANJEAZĂ FAPTUL CA CITITI ALTE SCRIERI DIN AFARA BIBLIEI, INSA DE MULTE ORI IMI DAȚI CITATE DIN ACELE SCRIERI SI NU VENIȚI CU ARGUMENTE CLARE DIN BIBLIE. SI ACEASCA PRACTICA DA IMPRESIA (SAU CHIAR CERTIFICA) FAPTUL CA ȘTIȚI MAI MULT CEEA CE SPUN SFINȚII DECAT CE SPUNE DUMNEZEU IN SCRIPTURA. IAR DACA UNUL SE RIDICA SA SPUNA SI EL CA UN SFANT A GHRESIT INTR-O INTERPRETARE A UNEI DOGME SAU INVATATURI SI CA S-A DEPĂRTAT DE SCRIPTURA, VOI SĂRIȚI PE EL SI DACA A-TI AVEA VOIE L-ATI OMORI PT CA SI-A PERMIS SA VIRBEASCA INPOTRIVA UNUI SFANT (CARE PANA LA URMA A FOST SI EL UN OM). Mai bine studiați Biblia si nu mai credeți tot ce se spune si ceea ce ati fost invatati, nu le mai luați pe toate de bune…vedeți, cumva poate sunt lucruri pe care înaintașii noștri pur si simplu nu le-au priceput sau nu au vrut sa le priceapa.

    Încă ceva mai spun. Marcu 4:11 si 12 ,,Vouă va e dat sa cunoașteti taina imparatiei lui Dumnezeu, dar pentru cei de afara totul se face in pilde, Ca uitându-se, sa privească si sa nu vadă, si, auzind, sa nu înțeleagă, ca nu cumva sa se întoarcă si sa fie iertati.” (Traducerea BOR)
    In mare parte, știm cu toti sensul acestor cuvinte ale Mantuitorului…insa vreau sa spun ca daca un om e încăpățânat si nu vrea sa accepte ideea ,,hai sa vad si eu daca asa e sau nu” adica ideea de autoconvingere, acelui om nu i se va revela si nici nu va intelege lucruri noi, ci se va ghida dupa ce au spus altii, din respectul de a nu-i contrazice. O GÂNDIRE TOTAL INUMANA!
    TOTI AVEM ACCES LA INFORMATII, TOT AVEM DREPTUL LA CUNOAȘTERE, TOTI AVEM DREPTUL LA ANALIZA LUCRURILOR, INSA DE CELE MAI MULTE ORI NE SUNT INTERZISE ACESTE DREPTURI INTR-UN MOD INDIRECT DE CĂTRE RELIGIE.
    AUD DES SPUNÂNDU-SE :,,NU CITI SINGUR BIBLIA CA TE RATACESTI!”
    Ghidul dat de Dumnezeu a ajuns sa fie considerat de multi o harta proasta, dupa care multi ajung in Iad.
    Stiu…o sa-mi spuneti acum :,, de ce sunt atâtea religii diferite care au aceeași Biblie?”
    Pentru ca toti o au si nu o deschid, crezând mai mult ceea ce au moștenit de la parintii lor!
    Unii spun ca exista mai multe botezuri si ca cel practicabil azi este cel imediat dupa nașterea ființei umane. Altii zic conform celor spuse de Ap Pavel :,,exista un singur botez, o singura credinta…” si asa cum se deduce clar din Scriptura practica botezul la maturitatea omului atunci cand acesta e capabil sa-si identifice păcatele si sa le marturiseasca.
    Acest lucru este doar unul dintre multe subiecte conflictuale ce fac divizarea religiei.
    Nu am studiat idea asta referitoare la botezul copiilor, insa as vrea (chiar sunt curios ) sa aflu de unde a apărut si ce baze scripturale are.

    In fine…vorbim mult si nu facem mare lucru. Ce este cert este faptul ca OMUL TINDE SA CREADĂ MAI MULT PE OM DECAT PE DUMNEZEU! TINDE SA CONSERVE IDEILE CHIAR DACA SUNT ERONATE SAU INCOMPLETE. OMULUI II E FRICA SA CONTRAZICĂ UN INAINTAS SFANT, DE PARCA L-AR CONTRAZICE PE DUMNEZEU.
    O ASTFEL DE GANDIRE ESTE EXACT A UNOR VITE CARE SE TIN DUPA INSTINCTUL FOAMEI FARA A REALIZA POSIBILUL PERICOL.

    MA ASTEPTAM CA RELIGIA SA TE FAC LIBER LA A GANDI LIMPEDE SI LINISTIT, NU LA A-TI IMPUNE IDEI NĂSCOCITE DE UNII SAU PARȚIAL CONFIRMATE DE SCRIPTURA. RELIGIA AR TREBUI SA TE AJUTE SA-TI DEZVOLȚI CAPACITATEA DE A GANDI NU DE A FI SUGRUMAT SI DE A FI PURTAT ORECUM O VITA PE DRUMUL PE CARE L-AU BĂTĂTORIT ALTII, FIE EL BUN SAU RAU.
    ERAU UNII CARE NU CREDEAU TOT CE SPUNEA AP PAVEL, CI SE DUCEAU ACASA SI ANALIZAU SPUSELE LUI CU CEEA CE ERA SCRIS IN SCRIPTURI.
    AZI NU SE MAI PRACTICA…PLECAM DIN BISERICI SI CEEA CE AS SPUS PREOTUL SAU CEEA CE E SCRIS INTR-O VECHE CARTE SUNT LITERE DE LEGE…BIBLIA POATE SPUNE MULTE, E ,,INCOMPLETA” , ,,TREBUIA ACTUALIZATA” , ,,GREU DE INTELES” etc.

    Nu mai vorbim nici aici nici pe mail. Atat am avut de spus…
    Nu imi place sa ma cert si nici sa susțin la nesfârșit aceleași idei si sa vad ca o fac degeaba. Cine vrea sa vadă faptul ca suntem ținuți intr-o închisoare a cunoștinței unor sfinți de unde cine scapă ,,se duce in Iad” ( pentru ca si-a permis sa contrazică un sfânt si sa creadă Biblia), poate sa vadă…cine nu vrea…va ramane orb in continoare.

    Vom vedea la Judecata daca Dumnezeu a creat omul sa fie controlat de om sau de Dumnezeu. Vom vedea daca omul avea voie sa citească singur Biblia si sa se roage ,,Doamne ajuta-ma sa o inteleg cum trebuie” sau daca avea nevoie de studii superioare si îndrumare lăsate de Sfinții Părinți.
    Ma tem totusi ca atunci va fi prea târziu pentru multi care s-au încăpățânat azi si au continuat in gândirea lor limitată de religia din care fac parte.
    Vor plange atunci…dar…vor fi regrete tardive! Azi ar fi momentul oportun sa faca ceea ce atunci vor intelege.

    Numai bine! Bun ramas!

    Apreciază

    • Iti mai raspund si eu.
      In primul rand ar fi fost de bun simt sa spui de ce cult apartii, caci cand dialoghezi cu cineva trebuie sa te prezinti. Nici numele nu ti l-ai scris. Poate o fi cel din e-mail. Dar nu conteaza, caci profilul tau e cel al unui neoprotestant, daca nu cumva unul care pretinde ca e aconfesional si se crede integrat intr-o „Biserica” abstracta ale carei granite nu le cunoaste nimeni. Nici macar el. Probabil unul cazut dintre ortodocsi.

      In al doilea rand, nu incetez sa ma minunez ca duceti lipsa de o minima logica elementara. E ceva caracteristic neoprotestantilor. Nu intelegeti Biblia si nu dati interpretarile corecte si ne acuzati pe noi ca suntem captivi gandirii Sfintilor Parinti sau predicilor unor preoti.
      Cei drept sunt si astfel de categorii de ortdocsi, dar in nici un caz in ceea ce priveste intelesul Scripturii.

      Despre diavol discutia a plecat atunci cand ti-am spus eu ca te-au lasat dracii curviei, ai viciilor etc si te-au luat in primire dracii arhiconi (dracii teologi).

      Sfintii nu contrazic Scriptura. Cu atat mai putin Sfantul Paisie Aghioritul.
      Unde am zis eu si de unde reiese ca imparatia dracilor se dezbina in ea insasi? Ba deloc. Asa cum intr-o batalie comandantii ordona intreruperea unui atac pentru a porni un altul pe alt flanc, tot asa si dracii pot incepe o lupta de ispitire si tot ei sa o opreasca pt a te ispiti in alt fel.
      Sau crezi cumva ca odata ce incornoratii incep o lupta cu omul (chiar si in cazul demonizatilor) sunt captivi in activitatea lor proprie? Adica nu se mai pot opri pana nu cer voie de la Dumnezeu?! O logica absurda, caci ar insemna cu sunt in slujba Lui!
      Si daca ai gasit marturie biblica despre minunile provocate de demoni, de ce zici ca Sf Paisie nu e in concordanta cu invatatura Mantuitorului?

      In Ortodoxie nimeni nu te opreste sa studiezi, dar daca nu ai o baza solida asupra a ceea ce inseamna Biserica si ce e ea, risti sa te ratacesti cumplit.
      Un adevarat ortodox e cel ma liber om, dar libertatea nu consta in a interpreta fiecare dupa cum il taie capul Cuvantulu lui Dumnezeu.
      Libertatea unui ortodox este o libertate in duh. Chiar daca se lupta cu patimile, un ortodox adevarat devine liber, prin lupta, dupa legea Bisericii lui Hristos, prin Spovedanie, Impartasanie si participarea la celelalte Sfinte Taine al Bisericii.

      Ce ne-am face cu o Biserica in care fiecare membru al ei intelege in mod diferit Scriptura? Am avea un haos. Unde ar mai fi unitate de credinta?
      De aceea, bine spunea cineva ca un protestant sau neoprotestant este propriul lui papa. Fiecare protestant se crede infailibil in felul cum intelege Scriptura.

      Esti liber numai daca intelegi in duh si in adevar, daca te indentifici cu intelesul pe care il da Biserica Cuvantului lui Dumnezeu. Daca intelegi diferit, esti in afara. Si in afara Bisericii este imparatia diavolului, oricat de bine intentionat s-ar crede cineva.

      De asemenea, ti-am spus, ca nu ai o intelegere corecta asupra Bisericii. Nu stii ce inseamna si ce e. Nu stii care e, pentru ca nu intelegi modul in care a fost creata si continuitatea ei.
      Si asta, pentru ca neglijezi si dispretuiesti invataturile Sfintilor, cei care au explicat adevarul biblic, ca sa ma exprim ca voi.

      Dar sa speram, ca fiind cu totul sincer in cautarile tale, Dumnezeu te va aduce la Adevar!
      Doamne ajuta!

      Apreciază

  10. POCĂIȚI-VĂ !!! Isus Hristos Domnul nu şi-a dat VIAŢA pentru o religie, religii, filozofii, ideologii etc etc… DOMNUL ISUS HRISTOS ŞI-A DAT VIAȚA PENTRU CA ORICINE CREDE IN EL SĂ NU PIARĂ, CI SĂ AIBĂ VIAȚA VEŞNICĂ ! DECI, CREDINŢĂ NU RELIGIE ŞI ALTE LUCRURI INŞELĂTOARE ALE DIAVOLULUI SI ALE LUMII ACESTEIA… CÂT DESPRE TRADUCEREA LUI DUMITRU CORNILESCU, ESTE O TRADUCERE DESĂVÂRŞITA, INTOCMAI DUPĂ VOIA ŞI CĂLĂUZIREA LUI DUMNEZEU A DUHULUI SFÎNT… NU SLUJI UNEI RELIGII, CI SLUJESTE LUI DUMNEZEU PRIN POCAINTA ADEVARATA SI CREDINTA NEPREFĂCUTA IN ISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU… ALTFEL, RĂTĂCEŞTI ŞI CAUŢI SĂ DUCI ŞI PE ALȚII ÎN RĂTĂCIRE… ŞI UITE-AŞA NU FACI DECÂT SĂ-ȚI ADUNI O MAI MARE „COMOARĂ” DE MÂNIE PENTRU ZIUA JUDECĂȚII ! POCĂIȚI-VĂ ŞI FACEȚI FAPTE VREDNICE DE POCAINȚA VOASTRA ! ISUS HRISTOS ESTE DOMNUL AMIN !

    Apreciază

    • Constantin
      Noi ne pocaim, dar in Biserica, in Ortodoxie.
      Oricine crede in El, dar in Biserica.
      Dar voi nici nu credeti in El! Voi credeti intr-un „Isus” inventat de mintea voastra satanizata.
      Noi, ortodocsii credem in adevaratul Iisus Hristos.
      Cornilescu a fost un apostat, care a iesit din Biserica, ducand in inselare pe multi.
      In afara Bisericii NU exista mantuire!

      Apreciază

  11. In afara carei Biserici? Frate, știi ce e ciudat? Toți acum 2000 de ani eram la fel…intr.o singura Biserica si nu existau n religii. La 1054 voi, ,,drepții” v-ati rupt de Biserica si ați protestat împotriva ei. ,,Biserica ” in mintea voastră = ,,doar noi…pentru ca noi suntem aia buni, noi, doar noi!” Bai frate, dacă un neoprotestant e sectar pt faptul ca nu e de religia majoritara din țara noastra, voi ce sunteți pentru catolici? Nu tot sectari? Băgați 1000 de motive sa nu credeți nu stiu ce versiune si desconsiderația un om care s-a chinuit sa traducă Sfântul Cuvânt. Il numiți acostat si spuneti ca a plecat de la ortodoxie si de aceea e apostat.
    CÂT DE INTERESANT FAPTUL CA INTR-O RELIGIE A IUBIRII SEMENULUI, VOI NU VA IUBIȚI SEMENUL SI-L JIGNIȚI SAU IL DESCONSIDERATI!

    Orice as spune, aveți mereu de comentat! Va botezați enoriașii de mici desi Marcu 16:16 spune ca cel ce va crede va fii botezat, …o dați cu tot felul de argumente legate de n botezuri (,,al pocăintei, al mai stiu eu cui) cand de fapt exista ,,un singur botez”.
    Spuneti ca nu e păcat ca va închinați atâtor oameni si ființe cerești alături de Dumnezeu, cand de fapt nu aveți niciun fundament biblic ci doar prostii scormonite de unii destepti pe care ii idolizati.
    Ap Ioan in Apocalipsa a vazut îngeri, serafimi, heruvimi, ființe cerești si a vrut sa se închine înaintea îngerului care ii vorbea …ce a spus ingerul? ,,sa te închini numai lui Dumnezeu”. Fecioara Maria merita tot respectul din lume…dar e egala cu Dumnezeu? Sute de oameni pupa o pictura si face plecăciuni înaintea ei…ba chiar se roagă ei!
    Ii văd pe mulți cum se chinuiesc sa faca semnul crucii cât mai bine, ca altfel ,,rade diavolul daca nu o faceti corect ” asa cum va învățat nu mai stiu ce sfânt …sa.si bată joc de voi!
    Semnul crucii e relevant nu? Si la următoarea curba Il înjuri pe Hristos de se cutremura iadul cand vede câta prostie locuiește in om.
    Nu vreau sa generalizez…sunt si oameni credincioși, dar au o asa îndoctrinare in a umili o persoana de religie diferită de te sperie pe bune! E clar ca ceva rădăcini sunt înfiripate in prostiile scrise de toti dumnezeii voștri pe care ii credeți mai mult decat Biblia.

    Am stat de vorba cu un batran. Ii ziceam sa citească Biblia…iar el zicea ,,lasa…tot mai de crezut e vrednica nu stiu ce carte, pentru ca omul ăla a avut nu stiu ce viziune”. Si astfel…Paștele este o sărbătoare a ciocnirii unor oua, a iepurasului, a grătarelor, iar Nașterea Domnului a devenit o sarabatoare a lui Crăciun. Săracii copii, nici ei nu va mai inteleg…învață una la religie si tot de aceeași oameni religioși sunt învătați alte tampenii.

    Cei mai buni…voi sunteți…pt ca sunteți cum a fost Iisus, adica respectați toate cele spuse de El….si totusi va comportați exact cum o făceau fariseii si saducheii…desconsiderați pe unul care face cum spune Biblia si nu respecta datina înaintașilor si dogmele lăsate de cei ce au interpretat Biblia asa cum au vrut.
    De-te la un profesor academician de limba romană si întreaba-l care e diferența dintre ,,miluiește-ma” si ,,ai mila de mine”. Apoi gândește-te cum e corect creștinește ,,sa ne mantuim” (NOI NE mantuim prin fapte bune, străduința, rugăciune, ajutoare, pocăință de păcate, împărtășanie etc ) sau ,,suntem mântuiți” (DE CĂTRE CINEVA, nu ca am avut un moment in care ne-am convertit si gata…ne vedem de treaba noastra ca acum suntem ca si ajunși in Rai).

    Daca Cornilescu a greșit cand a spus ,,aceasta” (referire la Eva) in loc de ,,Acesta” (Mântuitorul), gata…toata Biblia e greșita…de parca nu mai exista atâtea profeții despre venirea Lui pe pământ. De parca eu nu stiu ca Hristos a zdrobit capul șarpelui, nu femeia..totuși femeia a contribuit…mai exact Fecioara Maria care a fost curată si L-a primit pe Mântuitorul nostru.

    In fine, chestii inutile…certuri si argumente idioate doar ca sa va liniștiti setea de a batjocori si a calcă sadic in picioare alte religii. Daca toti ar adopta versiune BOR tot ați avea mii de motive de comentat. Așa e omul îngâmfat si cu mintea putreda…el e singur, ca el nu e nimeni.
    ,,Neam stricat si pornit la rau” asa il numea Dumnezeu pe religiosul popor al Israelului care il avea ca tata pe Avraam si ,,ascultau” de Moise, măcar ca nu era asa cum ziceau ei!

    ,,ce a fost va mai fii…nimic nu e nou sub soare” – istoria se repeta. Oameni îngâmfați si dornici de cearta si batjocura la adresa minorităților crestine…sau altfel spus ,,ortodocși”.

    Apreciat de 1 persoană

    • Esti foarte prost informata, doamna sau domnisoara!
      – Religii au existat in afara Crestinismului. Cu mii de ani inainte. Religii au si paganii.
      – Cum sa ne rupem noi de Biserica?! Cand zici asta recunosti romano-catolicismul ca Biserica.
      Adica s-au rupt 4 patriarhii de a cincea? Dimpotriva, reprezentantii papei au depus pe altarul din Sfanta Sofia la 1054 „anateme” asupra ortodcsilor. Daca ai sti istorie si ai urmari hotararile sinoadelor ecumenice, ai vedea ca singurii care au ramas fideli Bisericii dinainte de 1054 sunt ortodocsii.
      Si daca vrei sa stii, chiar si inainte de 1054 existau factiuni rupte sin Biserica: nestorienii, monofizitii etc.
      – Cornilescu e apostat pentru ca a apostaziat de la Adevar. De ce s-a mai chinuit sa traduca, daca avea deja traduceri? De ce nu a tradus dupa originale daca tot vroia sa fie mai autentic. Dar nu, el doar a vrut sa dea protestantilor din Romania o „biblie” dupa chipul si asemanarea lor.
      – Confunzi afirmarea adevarului cu lipsa de iubire. E adevarat ca nici noi nu am ajuns la asemenea masura incat sa va iubim si sa va vorbim extrem de duhovniceste, la cat sunteti de nesuferiti…
      – Noi suntem datori sa marturisim adevarul. Indiferent daca va suparati voi sau nu.
      Despre botez si inchinarea la sfinti, care de fapt e cinstire si se duce tot la Dumnezeu, citeste explicatiile din cartile ortodoxe. Daca ai acces la ele.
      – De ce te apuci sa judeci ce face un ortodox dupa urmatoarea curba? Iti va cere Dumnezeu socoteala pentru el? Nu e mai bine sa-ti vezi de propria mantuire? Crezi ca daca un ortodox calca stramb se desfiinteaza Ortodoxia? V-a pus Dumnezeu pe voi judecatori peste omenire?
      Noi nu judecam pacatele voastre, ci credinta voastra stramba si blasfemiatoare.

      – De ce confuzi secularizarea sarbatorilor crestine cu adevaratul sens pe care il au in Ortodoxie? Ne tragi pe noi la raspundere pentru o mercantilizare a Caciunului si Pastelui pe care o incurajeaza chiar cei ce va subventionaeaza pe voi – oculta mondiala.
      – Noi desconsideram credintele voastre protestante, bune de aruncat la gunoi. Adevarate blasfemii.
      De ce va framanta ca nu suntem de acord cu voi? Vedeti-va de treaba si lasati-ne in pace cu aberatiile voastre.
      Biserica nu poate fi decat una. Cea care a fost de la inceput si care este la noi. Nu pentru ca zicem noi, ci pentru ca asa e. Demonstrabil istoric. Dar nu cu istoria falsificata de protestanti. Cititi adevarata istorie.
      – Cornilescu a si gresit (intentionat sau nu, nu stiu) si a si renuntat la credinta adevarata, de ci a apostaziat. Mai precis a fost pacalit. De cine? De draci, ca si voi.
      – Nu exista minoritati crestine! Exista minoritati religioase care isi zic „crestini”.

      Apreciază

      • CEI CARE NU CRED IN SFINTA TREIME GRESESCdaniel va simtiti ofensat pe nedrept daca domnul isus ne_a numit frati dvoastra va credeti mai presus de cei cu care discutati gresalasuntem invatati in biserica sa ne indepartam de sectanti dar ce te faci cand sectantii traiesc chiar dupa STA SCRIS nu fac altceva iau cina domnului se bucura la sarbatoarea invierii domnului care e alceva decit pastile indiferent de biblie trebuie sa te straduiesti sa traiesti dupa invataturile din ea

        Apreciază

        • farkas maria
          De fapt ce vrei?
          Pretinzi ca esti nestiutoare, dar incepi sa ne inveti tu pe noi.
          Mantuirea vine prin:
          – Credinta
          – Fapte
          – Har
          Nu se poate una fara celelalte.
          Credinta trebuie sa fie dreapta, faptele pe masura credintei, iar Harul il gasim concret in Tainele Bisericii : BOTEZ, MIRUNGERE, IMPARTASANIE, SPOVEDANIE, MASLU, PREOTIE, CUNUNIE. La care se aduga alte taine numite ierurgii, SFINTIRE APEI, SFESTANIE, etc.

          Citeste mai bine comentariile mele si vei intelege mai multe!

          Apreciază

  12. Sincer este prima data când citesc ce se întâmpla cu aceasta traducere a BIBLIEI de acest traducător cornilescu care a trăit din 1891- 1975 sunt debusolat și surprins cât poate minți a-și fi foarte bucuros sa cunosc mai multe informații despre adevarata credință !In urma cu un an adică 2018 frecventez o biserica penticostala din Londra A&O și pot sa va spun ca am simțit o mare iubire de Dumnezeu pentru mine dar acuma nu știu ce sa mai spun am citit foarte interesat de cele scrise .VA MULTUMESC CA PRIN INTERMEDIUL DUMNEAVOASTRĂ AM PUTUT SA M-A DOCUMENTEZ MAI MULT CU PRIVIRE LA CELE SCRISE IN BIBLIE !

    Apreciază

    • FLORINEL
      Foarte rau ca frecventati o biserica care nu este biserica!
      Iubirea lui Dumnezeu se manifesta pentru toti oamenii, dar omul se poate si insela cu privire la sfintenia locului in care se afla.
      Pentru ale detalii despre credinta ortodoxa va astept comentariile si in masura in care ma pricep, va voi raspunde.
      Doamne ajuta!

      Apreciază

  13. Oameni buni ,vad ca sunteți foarte credincioși religiei voastre ,și folosiți cuvinte precum rătăciți sau pierduți !! Pentru ca ei au o alta învățătura !!
    Oameni buni religia voastră nici măcar nu va conta înaintea lui Dumnezeu , credeți ca va va întreba cineva dacă ai fost ortodox sau “sectant “ !!
    Va spun ceva ,un singur lucru va conta dacă va asemanati cu Isus Hristos !! Dacă l-ați lăsat pe Dumnezeu sa va modeleze și dacă ați ajuns la cunoștința deplina a lui Hristos !!
    Restu dragii mei sunt detali de care Dumnezeu nu este interesat !!

    Apreciat de 1 persoană

    • Stimate Bogdan,

      Protestanții spun că mântuirea e prin credință, nu e nevoie de fapte, dar iată ce zice Apostolul Pavel:
      „5. (..) Dumnezeu,
      6. Care va răsplăti fiecăruia după faptele lui:
      7. Viaţă veşnică celor ce, prin stăruinţă în faptă bună, caută mărire, cinste şi nestricăciune,
      8. Iar iubitorilor de ceartă, care nu se supun adevărului, ci se supun nedreptăţii: mânie şi furie.
      9. Necaz şi strâmtorare peste sufletul oricărui om care săvârşeşte răul, al iudeului mai întâi, şi al elinului;
      10. Dar mărire, cinste şi pace oricui face binele: iudeului mai întâi, şi elinului.” (Romani 2:5-10).

      Adevărata Biserică are continuitate de la Apostoli până azi, nu ca protestanții (care au apărut datorită lui Luther):
      – „pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.” (Matei 16,:18);
      – „şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” (Matei 28:20).

      – Credință are și diavolul, dar nu se mântuiește:
      „19. Tu crezi că unul este Dumnezeu? Bine faci; dar şi demonii cred şi se cutremură.
      20. Vrei însă să înţelegi, omule nesocotit, că credinţa fără de fapte moartă este?” (Iacov 2:19-20).
      – Și Diavolul mărturisește despre Iisus, dar rămâne pe mai departe diavol:
      „27. Şi ieşind pe uscat, L-a întâmpinat un bărbat din cetate, care avea demon şi care de multă vreme nu mai punea haină pe el şi în casă nu mai locuia, ci prin morminte.
      28. Şi văzând pe Iisus, strigând, a căzut înaintea Lui şi cu glas mare a zis: Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu Celui Preaînalt? Rogu-Te, nu mă chinui.
      29. Căci poruncea duhului necurat să iasă din om, pentru că de mulţi ani îl stăpânea, şi era legat în lanţuri şi în obezi, păzindu-l, dar el, sfărâmând legăturile, era mânat de demon, în pustie.” (Luca 8:27-29).
      – Și lui Iuda i-a părut rău de răul pe care l-a făcut:
      „Atunci Iuda, cel ce L-a vândut, văzând că a fost osândit, s-a căit şi a adus înapoi arhiereilor şi bătrânilor cei treizeci de arginţi” (Matei 27, 3).

      Nu e creștin acela care scoate ceva din învățătura Apostolilor, păstrată atât în scris, cât și prin viu-grai:
      „Aşadar, fraţilor, rămâneţi fermi şi păstraţi tradiţiile în care aţi fost învăţaţi, fie prin cuvânt, fie prin scrisoarea noastră.” (2 Tesaloniceni 2:15)
      * Citatul din 2 Tesaloniceni 2:15 provine din NTR.
      Sursa: https://www.bibleserver.com/text/NTR/2%20Tesaloniceni2

      În loc de încheiere:
      „vă îndemn ca să luptaţi pentru credinţa dată sfinţilor, odată pentru totdeauna.” (Iuda 1:3).

      Apreciază

      • MINTUIREA NU E PRN FAPTELE SAU PRIN CREDINTA.ea e pri HARULlui Dumnezeu iat faptele vin in urma credintei si a trairii personale nu poti fi urmas al lui Hristos si sa faci rele sa nu ajuti sa minti sa nu ai rabdare sa bu pazesti ziua de inchinare dar sa nu lucrezi in zilele de sarbatoare lasata de biserca adica sa desfiintezi legile lui Dzeu cu datini si obiceiuri

        Apreciat de 1 persoană

  14. Ce fac sectarii cum ii numiti voi ortodocsii acelasi lucru il faceti si voi duceti pe oameni in ratacire .Domnul Isus spune:Veti cunoaste Adevarul ,si Adevarul va va face liberi .tot Domnul Isus spune Daca Fiul va face slobozi veti fi cu adevarat slobozi.

    Apreciază

  15. În acest context istoric a apărut Biblia lui Wulfila – conducătorul goţilor (cca. 311-382, după unii cercetători, sau cca. 310-385, după alţii), document de o deosebită valoare pentru înţelegerea unui capitol mai puţin cunoscut din istoria creştinismului existent la vremea aceea în teritoriile de la Istru. Sau noi nu am existat pînă la 1545 îmi pare rau dar noi suntem fii lui Dumnezeu cei care am scris biblia nu niște lucrători nevrednici,înșelători și rai ce se numesc poporul ales.

    Apreciază

  16. Imi pare rau, dar biblia cornilesu este printre primele 5 traduceri care se aproprie de cea originala, nu o spun eu ci o spun invatatori de teologie si chiar cei carr studiaza limbile acele din Biblia originala, acest articol ca multe altele, intrun fel sau altu incearca sa distruga imaginea acestei traduceri, lucru penibil si de mare rusine pentru cine la scris. Cam atat spun

    Apreciază

  17. Asta o spuneti Dumneavoastra referitor la Biblie.dar judecata lui Dumnezeu va veni nu conform Bibliei ortodoxe ,catolice sau mai stiu eu ce religie.va veni conform,cuvântului lui Dumnezeu.si de altfel acest cuvant al lui Dumnezeu trebuie înțeles si de oameni care nu au nici o clasa si de cei cu maștere.pentru ca cuvântul lui Dumnezeu spune că Mântuirea sufletului se căpăta doar prin credinta in Fiul lui Dumnezeu.si nimic altceva ,nu aparținînd vreunui cult religia nu a mantuit niciodată pe nimeni in împărăția lui Dumnezeu nu vor ajunge ortodocsi pentru ca unu minte altu fura altu înjură no ajung nici pocaiti pentru ca ăștia sunt „sectanti” .ajung credinciosi si nu aia de duminica ci aia de toate zilele saptamani……………

    Apreciat de 1 persoană

  18. Cine a scris acest articol pur si simplu isi uraste dusmanii pe care si-i face singur sau si i-a facut mai demult..Atita neintelepciune să distribui dezbinare intre crestini este o practică care nu merita comentată.Dar un islamist fundamentalist ne-ar taia capul la toti care sustinem credinta crestină de orice fel ar fi ea.Si acest scriitor ar tăia capuri sunt convins după xenofobia care o propagă cu scriptura in mînă.Ce păcat…

    Apreciază

    • Reactionati ca niste copii rasfatati si suparaciosi atunci cand va spune omul adevarul.
      Daca va aratam erorile inseamna ca va dusmanim?!
      Ati face mai bine, fiecare dintre voi sa luati aminte daca nu cumva avem dreptate si sa constientizati ca trebuie sa veniti/reveniti in adevarata Biserica.
      Lasati mandria cu variantele ei (ofensa, orgoliul etc) si faceti ce trebuie pentru sufletele voastre – acceptati Botezul Ortodox, daca v-ati nascut in sectele de orice fel sau acceptati Mirungerea daca ati fost botezati la ortodocsi de mici si ati cazut mai tarziu in inselare.
      Reveniti acasa! Va asteptam!
      Personal, sunt dispus sa ajut pe cei ce isi manifesta dorinta de a deveni/redeveni ORTODOCSI.

      Apreciază

    • Reactionati ca niste copii rasfatati si suparaciosi atunci cand va spune omul adevarul.
      Daca va aratam erorile inseamna ca va dusmanim?!
      Ati face mai bine, fiecare dintre voi sa luati aminte daca nu cumva avem dreptate si sa constientizati ca trebuie sa veniti/reveniti in adevarata Biserica.
      Lasati mandria cu variantele ei (ofensa, orgoliul etc) si faceti ce trebuie pentru sufletele voastre – acceptati Botezul Ortodox, daca v-ati nascut in sectele de orice fel sau acceptati Mirungerea daca ati fost botezati la ortodocsi de mici si ati cazut mai tarziu in inselare!
      Reveniti acasa! Va asteptam!
      Personal, sunt dispus sa ajut pe cei ce isi manifesta dorinta de a deveni/redeveni ORTODOCSI.

      Apreciază

  19. Scriitorule eu îti doresc sa traiesti inca vreo 40-50 de ani de acum inainte,iar după mutli ani să revezi ce ai scris acum.,o sa traiesti un sentiment de jenă/ridicol mare dar eu sper să iti dai seama mai repede de ceea ce faci tu cu scriitura ta.

    Apreciat de 1 persoană

  20. Este scris:
    „Atunci, Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte și a zis: Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești, căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos , care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea și la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc și Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele. Să nu iei în deșert Numele Domnului Dumnezeului tău, căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.
    Exodul 20:1‭, ‬3‭-‬7 VDC
    https://bible.com/bible/191/exo.20.1-7.VDC
    Nu va jucati cu mantuirea pe care v- a dat -o Domnul Dumnezeu,platind cu Viata Sa ,prin Fiul Lui Preaiubit,Domnul Isus Hristos!!!!Voi intristati pe Duhul Sfant cu inchinarea voastra la morti,cu idolatria si desfraul care le practicati chiar in cladirile unde spuneti ca va inchinati Lui Dumnezeu!!!Ati facut din casa Lui Dumnezeu mai rau ca in templele paganilor,unpland-o cu tot felul de chipuri pe care Tatal meu din Cer nu le cunoaste!!!!Cum credeti ca va va fi rasplata de la Domnul Dumnezeu?!?!

    Apreciază

  21. Si anunturi de genul: Vrăjitoare magie alba colaborez împreună cu preot ptr descantece,etc.
    Sunteti pierduti. Eu in locul vostru nu as sti unde sa ma bag in pământ de rușine,dr voi sunteti orbi,orbi,orbi.

    Apreciază

    • Eu in locul tau, as tacea in loc sa scot pe gura numai aberatii.
      Greselile unor asa-zisi ortodocsi nu justifica ereziile voastre. Cumplitele erezii!
      Inca o data: voi nici botezati nu sunteti (cei care v-ati nascut in erezii). Botezati-va cu Botez adevarat si mai stam de vorba cu voi dupa.

      Apreciază

      • Aha eu as spune greselile a unor asa zisi ortodocși,cam 96% care nu vor o familie asa cum a lasat o Dumnezeu.
        Tu chiar esti spalat pe creier.
        96% de asa zisi ortodocși care injura,se îmbete,vorbesc,preacurvesc,in seama,mint,ucid,sa mai continuu?
        Ăștia s ortodocsii tai.
        Te supere adevărul,doare,nu?

        Apreciază

      • Neoprotestantule,
        E adevarat ca cei 96% (sau cati or fi) multi dintre ei sunt cum zici tu si probabil sunt candidati la iad, DAR pierzi din vedere un lucru: Biserica, chiar si dupa trecerea lor din viata aceasta, se roaga pt ei. Multi vor fi scosi din iad cu rugaciunile Bisericii, Apoi, inainte de moarte multi au sansa sa se intoarca la Dumnezeu, caci au ce le trebuie – Tainele Bisericii!
        Pe cand voi, daca ramaneti in ereziile voastre si in hula impotriva Duhului Sfant, pe care o aduceti necontenit, NU AVETI NICI O SANSA. Voi nu aveti nici o treaba cu Biserica, care e numai Ortodoxa.
        Nu cu rautate zic aceasta.
        De aia tot ce trebuie sa faceti este sa veniti sau sa reveniti la Ortodoxie.
        Ingrosati voi randurile celor 4%.
        De ce nu veniti alaturi de noi? De ce va incapatanati in niste credinte straine de mosii si stramosii vostri?
        De ce ascultati de „teologi„ din sincretista America?
        Cautati radacinile crestinismului, care in nici un caz nu sunt in protestantism!

        Apreciază

  22. Tu chiar ar trebui să taci pentru ca esti pierdut și nu sti,cea ce e și mi grav.
    Voi cu ortodoxia voastră ve ti umple iadul.
    Si de tine imi este mila ,dar mai mila mi de mulțimile pe care le trageți in iad cu voi.
    Morminte varuite v ar spune Hristos.
    Prea sfinți se lăfăie în lux iar oamenii mor in sărăcie.
    Apostolul Pavel și ceilalți apostoli au suferit ptr Hristos,bătuți,echipați,omorât.
    Voi sunteti pe nicăieri cu religia voastră.fatarnici,prefăcuti,farisei,nelegiuiti.orbi total.
    Zic încă odată păcat de cei pe care ii înșelați.
    Dar Dumnezeu va vedea,cunoaște,să nu credeți că l înșelați.

    Apreciază

  23. Imi cer iertare pentru că am generalizat.
    Sunt oameni și oameni, și într o parte și în altă.
    Sunt oameni buni și sunt oameni răi.
    Nu v-oi mai comenta pe acest site.
    Imi cer încă odată scuze.
    Va fi o judecată dreaptă,și acolo trebuie să ne infatisam fiecare.

    Apreciază

    • Foarte bine ca ti-ai cerut iertare, caci o credinta nu se judeca dupa greselile celor mai rai din ea.
      Daca nu te intereseaza Ortodoxia n-are rost sa mai scrii.
      Mi-ar fi parut bine sa te intereseze si sa te ajut, cu putina experienta pe care o am…
      Habar n-aveti ce ocean de comori este credinta noastra, pe care cu nevrednicie o propavaduim si noi pe aici…
      Dar, daca nu te intereseaza… fiecare alege.

      Apreciază

      • Eu totusi zic să l lase pe Dumnezeu sa decida la judecată.
        Cunoști pilda neghinei ,haide să nu ne pripim.
        Asa se spune în pilda, nu? lăsați pana la seceris,adică la judecată.
        Tu mergi cu credința ta,eu merg cu credința mea.
        In final Dumnezeu va hotara,cred ca asa este corect.
        Hai sa nu ne asumam ceea ce este partea lui Dumnezeu.
        Îți doresc să ajungi în Împărăția lui Dumnezeu,asa cum imi doresc mie sa ajung in Împărăția lui Dumnezeu.
        Cu stima si respect.
        Să ne întâlnim acolo.
        Meditează la ceea ce ți am scris acuma,și dacă ai un cuvânt de zidire scrie,daca nu sa le lăsăm asa.
        Adio prietene.

        Apreciază

  24. „Toate cuvintele Domnului”

    A venit deci Moise şi a spus poporului toate cuvintele Domnului şi legile. Atunci a răspuns tot poporul într-un glas şi a zis: „Toate cuvintele pe care le-a grăit Domnul le vom face şi le vom asculta!”
    (Ieșirea/Exodul 24,3)

    Învățații protestanți au curățat, spun ei, textul Biblei de adaosurile ulterioare, făcute în Antichitatea Târzie și în Evul Mediu, deși nu s-a păstrat un document scris exact de mâna Apostolilor.
    Dar aceste adaosuri sunt la fel de necesare precum titlurile capitolelor, care sunt introduse tot pentru lămurirea textului.
    Ba mai mult, adaosurile fac parte din tradiția vie, că ne spun, de exemplu, la finalul epistolelor Apostolului Pavel prin cine au fost trimise acestea, pentru că referirea se face la persoane concrete, cunoscute de către creștinii contemporani cu Apostolii și de la acei creștini avem acele informații pe care protestanții le cred în plus.
    Și nu ar fi bai că protestanții vor să ajungă la textul original, dar ei nu încetează să ciopârțească textul biblic și să tot taie din el și nu e speranță că se vor opri curând.Ba și traducerea textului nu o mai facem azi în mod literal (cuvânt cu cuvânt) sau cât mai aproape.
    Iar această ciopârțire o întâlnim mai mult în cazul Noului Testament, decât în cazul celui Vechi.
    Iată de ce prezentăm aici două versiuni ale Noului Testament și care urmează Textul Bizantin, devenit Textus Receptus, iar nu Textus Criticus (cel al criticilor protestanți de azi).
    Adaosurile din ambele vesiuni sunt marcate cu litere italice (înclinate).
    Prezentăm aceste versiuni cu scanări anume alese, în care apar două pagini de carte pe o coală A4, adică să nu avem multe pagini de printat, spiralat și de manevrat.

    1. Noul Testament din Biblia 1914
    (îl avem între paginile 673-279 din documentul în format PDF, nu ale cărții)
    Click pentru a descărca și selecta: https://cititorulhome.files.wordpress.com/2020/06/biblia-editia-sinodala-1914.pdf

    2. Noul Testament (Evangheliile și Faptele Apostolilor) din Biblia 1874
    (Între paginile 29-90 din documentul în format PDF, nu ale cărții)
    Click pentru a descărca și selecta: II. P. 29-90 PDF

    3. Noul Testament (continuarea la Fapte, Epistolele, Apocalipsa) din Biblia 1874
    (întregul document de aici)
    Click pentru a descărca: III. Tot

    De reținut!
    Preferăm pentru citit Noul Testament Din Biblia 1914, întrucât folosește ortografia fonetică (se citește cum se scrie), nu cea etimologică. Dar ambele versiuni (Biblia 1914 și Biblia 1874) nu au un caracter confesional explicit (adică textul nu a fost aranjat astfel încât să se susțină mai ușor o doctrină teologică sau alta). Unde nu înțelegem textul din Noul Testament al Bibliei din 1914 ne uităm în textul paralel din Noul Testament al Bibliei din 1874.
    De notat că „fuști” (Biblia 1914) și „fuscei” (Biblia 1874) înseamnă „bâte”, iar „uimire” înseamnă și „extaz” în ambele versiuni.
    Totuși, în 1 Corinteni 15, 5 e vorba de „doisprezece” Apostoli, în Biblia 1914, iar nu de unsprezece, că așa și întâlnim în Noul Testament ortodox din 1905 și în Comentariul la Epistola I către Corinteni a Sf. Ioan Gură de Aur.

    Apreciază

  25. danielvla Biblia Ortodoxă contrazice textele biblice „originale”, cea mai veche Biblie din lume , Codex Sinaiticus , și prima versiune a Bibliei în limba română , deci Biblia Ortodoxă este falsă . Și am dovada

    Apreciază

    • Codex Sinaiticus provine tot din lumea ortodoxa, sec IV.
      Intrucat procesul de canonizare a cartilor Bibliei era in curs, codexul contine si texte ce nu se mai regasesc in Sf Scriptura actuala.
      Sfintii Parintii de la Sinoadele I si II ecumenice, inspirati de Duhul Sfant, au stabilit cartile care concorda cu adevarul Sfintei Traditii.
      Prima Biblie in limba romana e cea de la 1688 si e ortodoxa.
      Daca variantele actuale au diferente de traducere involuntare sau intentionate asta nu inseamna ca Ortodoxia se schimba. E aceeasi de aproape 2000 de ani.
      Compara varianta Cornilescu cu Biblia de la 1688 si vezi care e falsa.

      Apreciază

      • Codex Sinaiticus nu are nimic de-a face cu lumea ortodoxă . Biblia ortodoxă nu este doar în contradictie cu textele biblice ci şi cu primele versiuni ale Bibliei în limba română .

        Codex Sinaiticus : Iosif , fiul lui David , nu te teme sã iei la tine pe Maria , [sotia][a] ta (Matei 1 : 20)

        Textul Bizantin : Iosif , fiu al lui David , nu te teme sã iei la tine pe Maria , [sotia][a] ta (Matei 1 : 20)

        Textul Grecesc : Iosife , fiu al lui David , nu te teme sã iei pe Maria , [femeia][a] ta (Matei 1 : 20)

        Biblia de la Blaj 1795 : Iosife , fiiul lui David , nu te teme a lua pre Mariia , muierea ta (Matei 1 : 20)

        Biblia Regele Carol II : Iosife , fiul lui David , nu te teme a lua pe Maria femeia ta (Matei 1 : 20)

        Noul Testament de la Bãlgrad : Iosife , fiiul lui David , nu te teme a lua pre Maria muierea ta (Matei 1 : 20)

        Noul Testament de la Smirna : Iosife fiul lui David , nu te teme a lua pre Maria femeia ta (Matei 1 : 20)

        Versiunea-Bisericii Ortodoxe Române : Iosife , fiul lui David , nu te teme a lua pe Maria , [logodnica][b] ta (Matei 1 : 20)

        a . Transliteratie : gyne . Parte de vorbire : substantiv , feminin .
        Definitie : o femeie , sotie , doamnã .
        b . Mss nu contin acest cuvânt .

        Apreciază

        • noname 7

          După cum am spus , nu citesc povești nemuritoare . Este scris clar în textele biblice că Maria era o femeie căsătorită cu copii . Cuvântul soție (femeie căsătorită) nu poate fi tradus ca logodnică (femeie necăsătorită) . Iar cuvântul primul născut (primul copil al aceleiași familii) nu poate fi tradus ca singur născut . Cuvintele frate și sorã nu pot fi traduse ca veri şi verişoare . Degeaba traducătorii biblici ortodocși au denaturat cuvântul lui Dumnezeu , textele biblice sunt clare . Și în acest caz , „Biserica” ortodoxă se dovedește a fi ipocrită , manipulatoare și mincinoasă .

          Apreciază

        • Ti-am aratat profetia lui Iezechiel. Ai spus ca nu face referire la Maica Domnului. Te-am intrebat la cine face referire aceasta profetie, nu mi-ai raspuns nimic.
          Este interesant ca scrierile Sfintilor Parinti, care au trait in vremea cand biserica ta biruita de portile iadului nu era inventata, si care si-au dovedit sfintenia si in viata lor pamanteasca si dupa mutarea la Domnul, deci scrierile acestor Sfinti le numesti povesti nemuritoare, dar cuvintele celor care rastalmacesc Scriptura dupa cum doresc ( fiind biruiti de portile iadului si neavand continuitate apostolica, nici ascultare de Sfintele Canoane) le consideri adevarate.
          Treaba ta. Ti-am aratat Adevarul, esti liber sa nu-l crezi. Nu mai am ce povesti cu unul care apartine unei „biserici” biruite de portile iadului si care nu doreste sa recunoasca faptul ca Scriptura o cinstete pe Maica Domnului, atat in Psalmul 44 cat si in profetia Sfantului Iezechiel.

          Apreciază

        • noname 7

          Vorbeam despre fecioara Maria , nu despre Isus . Așa că nu încerca să mă manipulezi , pentru că nu poți . Cât despre „sfinții” părinți , pot spune că au fost eretici . Tot ceea ce contrazice învățăturile Bibliei este erezie . Nu contează când a apărut „Biserica” mea , ceea ce contează este că se bazează pe învățăturile apostolilor . Prin urmare , Biserica căreia îi aparțin nu este cucerită de cel rău . Biserica căreia îi aparții este cucerită de cel rău , pentru că urăște , manipulează și minte . Un pom bun nu dă roade rele , iată încă o dovadă că Biserica Ortodoxă îl are Domn pe diavolul , Textul Bizantin : Cu punerea mâinilor de către ceata [mai-bãtrânilor][a] (1Timotei 4:14) . Ce spune Biblia Ortodoxă ? Cu punerea mâinilor mai-marilor [preotilor][b] . Acest verset din Biblia Ortodoxă demonstrează că Biserica Ortodoxă Română îl are ca Domn pe satana , pentru că preoția este un atribut al lui Cristos , iar cine ia locul lui Cristos este anti-Cristos (Anti-Crist : În locul lui Cristos) .

          a . Transliteratie : Presbyterion . Parte de vorbire : Substantiv , neutru . Definitie : Consiliul bãtrânilor , conducãtorii bisericii .

          b . Mss nu contin acest cuvânt . Este o minciunã

          Apreciază

        • Asa-ti place tie sa crezi, pentru ca nu vezi dincolo de aparente.
          Ai mintea imbacsita de mandrie si parerea de sine. Ti se pare ca intelegi tu mai bine Sfanta Scriptura decat marii Sfinti ai Ortodoxiei, in care salasluia Duhul Sfant.
          Nu mai aduce blasfemie Maici Domnului spunand ca ar fi fost casatorita si cu mai multi copii, ca o sa te blochez.
          Oricum, esti sub anatemele Sfintelor Sinoade!
          Pocaieste-te, caci vei fi definiv pierdut!

          Apreciază

        • Stephane,. Numele Domnului se scrie așa pe românește: Iisus Hristos .
          Iisus Hristos este Izvorul Ortodoxiei ! Domnul Iisus Hristos a întemeiat o Singura Biserică pe care o conduce de2000 de ani . Biserica aceasta este Biserica Ortodoxă care are tot ” arsenalul” , e completă, fără prihană , e corabia care îi duce pe ” călătorii” aflați în Ea pe drumul cel bun, îi duce la” limanul” cel bun in Împărăția Cerului dacă acești călători, (care ,prin Botezul Ortodox, au luat bilet de intrare) se țin de rânduiala Ei și îi ferește de valurile, vijeliile și ispitele ” mării” acesteia în care umblăm cu trup . Aceasta Corabie Sfânta Ortodoxă are tot ce-ți trebuie pt mântuire și pentru a te apropia de Dumnezeu și pentru a îți dă ajutor in a umbla pe căile cele plăcute Domnului. Dacă urmezi căile și rânduielile Sf.Biserici Ortodoxe ești pe drumul care te duce la viață veșnică încă de pe aici ! Ai botez curat in Apa Sfințită in care nu se strică niciodată pt că harul Duhului se sălășluiește în ea și sfințește pe cel care se ” îmbăiază”. Apoi ai ungere cu Sfântul Mir sfințit cu multe rugăciuni in Joia Mare. Apoi ai Mâncarea cea Nepieritoare de Care vorbește Domnul în Evanghelia de la Ioan că cine va mânca din Painea aceasta nu va muri în veac!

          La tine treaba e că în loc de un Înger luminos , ai langa tine /sau poate chiar cu influență foarte mare în gândurile tale, ai unu sau mai multi îngeri întunecați, din aceia cazuți care deși sunt demoni, au multă pricepere in a tâlcui aiurea cu deșteptăciune Biblia în așa fel încât să vă întoarcă împotriva Adevărului .
          ție ți-ar folosi sa te stropească un preot cu Aghiasmă, să te miruiască pe frunte cu mir și să-ți facă o rugăciune pt alungarea necuratelor duhuri. Că tu daca nu ești botezat ortodox, nu ai Înger păzitor din cei luminoși, și atunci e mai ușor pt ăialalți sa te păcălească. E greu să scapi de ei fără ajutor de la preot, vreun arhimandrit , să stai la slujbe în vreo mănăstire, să te spovedești la un duhovnic mai experimentat . Noi aicea suntem doar niste mici creștini simpli. Tu tre sa vorbești cu un duhovnic.

          Apreciat de 1 persoană

        • Cât de profunde,cât de adevărate sunt cuvintele Sfinților Părinți şi ale Sfinților Apostoli…
          ,,De omul eretic după întâia şi a doua mustrare depărtează-te…”.

          Altfel intri în fel şi fel de ispite,căci nu dialoghezi cu omul din fața ta,ci cu duhurile care-l țin sub stăpânire.

          Nu poți convinge un astfel de om,căci nu primeşte nimic. Doar Domnul îl poate lumina…Dar dacă omul nu primeşte,dacă se împotriveşte…,Dumnezeu îi respectă libertatea,îi respectă alegerea şi …îl lasă după mintea lui amăgită de duhurile cărora ea le este supusă sau le dă ascultare…

          …rămâne rugăciunea…

          Apreciază

        • Danielvla

          Este adevărul , nu ceea ce îmi place să cred . Văd dincolo de aparențe și mintea mea este plină de adevăr . La „sfinții părinți”, era duhul lui Antihrist , nu duhul lui Dumnezeu . Și dacă Biblia spune că Maria a fost căsătorită , care este vina mea ? Ceartã-te cu Dumnezeu , nu cu mine ! Nu este Biblia Cuvântul lui Dumnezeu ? Ești mai mare decât Dumnezeu ? Cine eşti tu ? Vierme ! Nu-ți place cuvântul lui Dumnezeu , dar îți place o minciună și ameninți că mă blochezi ? Doar laşi vorbesc aşa

          Apreciază

        • Tocmai, ca nu spune ce zici tu!
          Nu vezi dincolo de propriul nas, dar sa te mai lauzi ca mintea ta e plina de adevar. Asta e culmea mandriei.
          Daca amenint ca te blochez, nu o fac din lasitate, ci pentru ca aduci blasfemie la adresa Maicii Domnului!

          Pentru ca oamenii sa nu se scandalizeze in legatura cu originea sarcinii si a pruncului Iisus trebuiau sa fie niste aperante: ca Iosif ar fi sotul Maicii Domnului, ca Iisus ar fi fiul natural al lui, ca aveau o familie mai mare (frati sau eventual verisori ai Domnului- cum ti s-a mai explicat) si altele.

          Acesta e scopul celor ce scrie in Biblie!

          Un om duhovnicesc intelege asta!

          Spui ca Sfintii Parinti era duhul lui antihrist?? Dumnezeu sa te ierte!

          Ia uite:

          –Starea de feciorie a Maicii Domnului inainte de nastere este con­firmata atat de Sfanta Fecioara, cat si de batranul Iosif sau de ingerul Gavriil. Sfanta Fecioara, auzind despre alegerea si darul deosebit de care se va invrednici de la Dumnezeu, intreaba : „Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat ?”–

          –Relatand nasterea Mantuitorului, sfantul evanghelist Matei confirma adevarul despre fecioria Maicii Domnului inainte si dupa nasterea lui Iisus Hristos, atunci cand spune ca Sfanta Fecioara a zamislit in pantece, fiind logodnica lui Iosif, dar „fara sa fi fost ei inainte impreuna” (Matei, 1, 18) , sau cand afirma ca „fara sa fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut”–

          Daca n-a stiu de barbat, rezulta ca inainte de Domnul Iisus Hristos NU A AVUT ALTI COPII!
          Dar NICI DUPA, pentru ca, cum iti inchipui ca in cazul conceptiei/zamislirii lui Iisus n-a stiu de barbat, dar dupa aceea ar fi stiut???

          –Cu toate ca invatatura despre pururea fecioria Maicii Domnului n-a fost dogmatizata decat la Sinodul V ecumenic (Constantinopol, 553), to­tusi ea a circulat in Biserica crestina primara avand la baza temeiurile revelationale.–

          Am citat dintr-un site – crestinortodox.ro

          Asadar:

          Celor care indraznesc sa graiasca ca Preacurata Fecioara Maria nu a fost inainte de nastere, la nastere si dupa nastere Fecioara, ANATEMA! – Sinodiconul Ortodoxiei

          Apreciat de 1 persoană

        • Danielvla

          De ce minți , nu te temi de Dumnezeu ? De ce rãstãlmãceşti Cuvântul lui Dumnezeu în folosul datinilor voastre ? Ți-am arătat că în textele biblice originale este scris că Maria a fost căsătorită cu Iosif , de aceea spune-i lui Dumnezeu că hulește dacă spune că Maria a fost căsătorită . Ai tupeu nu glumã , mă opresc aici , pentru că nu ești interesat de adevăr , ești interesat de minciuni . În Biblie există un cuvânt cu valoarea numerică 666 și acel cuvânt este , Paradosis : tradiție , învățătură , datinã , ordonanta , regulă . Toate cele bune

          Apreciază

        • Eu nu ignor nimic . Ți-am spus , Ezechiel 44 : 1,2 ; nu se refera la Maria , şi nici Psalmul 44 . Deci nu inteleg despre ce vorbesti , spune-mi clar despre ce vorbesti .

          Apreciază

        • nu,nu… noi suntem ortodocși și am aparținut tot timpul de Patriarhia Greciei și am preluat mai mult de la greci căci la greci a dat Dumnezeu cei mai mari teologi și învățători! limba greacă e cea mai potrivită și bogată pt teologie. latinii de la anii 900 d. Hristos au început să se depărteze de învățăturile sănătoase și s-au despărțit de Biserică, nu mai apartin Bisericii celei Una ! așa că românii am aparținut de frații noștrii ortodocșii greci și bine am făcut. Noi de fapt suntem daci care am preluat și de la români, și de la greci și de la slavi cate ceva.
          Important e că noi așa ținem : Domnul Iisus Hristos și Domnul ține cu noi ,de aceea avem și Sfinți cu trupuri neputrezite că să fie mărturie la ceilalți.
          Ți-am zis …ar fii bine sa vorbești fata in față cu un preot duhovnic de mănăstire, nu aicea.

          Apreciază

        • În Ezechiel 44 : 1,2 ; este vorba despre Isus , iar în Psalmul 44 este vorba despre Israel . Încă nu știu unde vrei să ajungi și nici ce vrei să demonstrezi .

          Apreciază

        • Citeste inca o data profetia lui Iezechiel. Iisus este Domnul, iar poarta prin care intra si ramane inchisa, caci Insusi Domnul a intrat prin ea, este Maica Domnului, deoarece prin aceasta poarta a intrat Domnul in lume, spre mantuirea noastra, prin Maica Domnului a venit si S-a aratat noua, dar unii nu-L primesc, asa cum nici evreii nu L-au primit. Cand va veni altul in numele Lui, atunci pe acela il vor primi, pentru ca le va satisface toate invataturile si parerile gresite. Iar in Psalmul 44, Sfantul Prooroc David spune:
          „Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită şi prea înfrumuseţată”. Ce marire si cinste are Maica Domnului, incat sta de-a dreapta Fiului Sau…. Ce marire poate fii mai mare ca aceasta, ca un om sa-L nasca pe Cel nenascut, si nu doar sa-L nasca, ci sa stea de-a dreapta Lui ? „Toată slava fiicei Împăratului este înăuntru, îmbrăcată cu ţesături de aur şi prea înfrumuseţată” Vedeti? Ea are slava! A slavit-o Dumnezeu! Precum si ea insasi spune:
          „Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile” (Luca 1:48) Si in continuare, Maica Domnului spune: „Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui” (Luca 1:49). Ce frumos! Ce minunat! Ce marire i-a facut Dumnezeul Cel Atotputernic! El Insusi i-a facut marire, de aceea oamenii o vor fericii, precum zice si Acatistul: „Bucura-te…” Dumnezeu a marit-o, El Insusi, mai presus decat Cerul si Pamantul. Pe cine altcineva a mai marit Dumnezeu? Cel Nenumit si Adevarat i-a dat ei slava neasemanata, ingerul i s-a inchinat, iar oamenii o intineaza, o hulesc si nu vor sa-i aduca fericire. Ce adevarate cuvinte spune si Proorocul David: „Pomeni-vor numele tău în tot neamul. Pentru aceasta popoarele te vor lăuda în veac şi în veacul veacului”.
          Din nou vedem cum Scriptura ne vorbeste ca popoarele o vor preamari, pentru ca Dumnezeu a marit-o pe ea, Maica Domnului, poarta cea pururea inchisa, pe care Insusi Domnul Dumnezeu a intrat!

          Apreciază

        • Evanghelia a treia a fost scrisă în limba greacă. Practic toate cele patru Evanghelii au fost scrise în limba greacă, cu excepţia Evangheliei după Matei, care a scris prima dată în limba aramaică, limbă vorbită la vremea aceea de evrei, iar în limba greacă a tradus cuvinte din Septuaginta (detalii despre Septuaginta se găsesc scriind pe google: BIBLIA SAU SFÂNTA SCRIPTURĂ PE ÎNŢELESUL TUTUROR). Septuaginta este prima versiune grecească a Vechiului Testament.

          În limba ebraică numele lui Iisus Hristos se scrie: IEŞUA MESIA, Ieşua = Mântuitor, Mesia = Unsul Domnului. Aceleaşi cuvinte cu această semnificaţie, la modul cel mai corect, traduse din limba greacă, după Septuaginta sunt: Iisus (nu Isus) = Mântuitor şi Hristos = Cel Uns sau Unsul Domnului.

          Toate acestea fiind relatate, Biserica Ortodoxă (cea mult hulită şi batjocorită de mulţi adversari), scrie corect Iisus, nu Isus. Chiar dacă Isus nu înseamnă măgar, acest cuvânt scris cu un singur I, poate să nu însemne MÂNTUITOR şi atunci când scrii cu un singur I, poţi să-I negi calitatea Sa de Mântuitor.

          Vă dau următoarele exemple vechi-testamentare: Limba ebraică devine la evrei o limbă moartă şi este înlocuită cu aramaica. Textul ebraic este alcătuit numai din consoane şi putea fi citit numai de rabini. Pentru pronunţarea unui cuvânt, vocalele erau intercalate de cititorul însuşi, iar aceasta se făcea prin tradiţia orală transmisă de la dascăl la învăţăcel. Cu vremea însă, această tradiţie s-a tot subţiat, aşa încât noile generaţii nu mai erau sigure şi astfel s-a născut nevoia de a inventa semnele vocalice care să fie intercalate în sistemul consonantic, operă întreprinsă de către MASOREŢI (de la ebraicul MASORA = TRADIŢIE, în secolele VIII-X d.Hr.; ultima versiune fiind realizată în jurul anului 900 d. Hr. de către Ben Aşer şi Ben Neftali, a primit aprobarea autorităţilor rabinice şi s-a constituit în ceea ce înseamnă până astăzi TEXTUL MASORETIC al VECHIULUI TESTAMENT. În DEUTERONOM 8, 3, cuvântul DBR trebuie citit DABAR şi înseamnă CUVÂNT sau dacă se citeşte DEBER înseamnă CIUMĂ. Iată cele două modalităţi de traducere a versetului: – SEPTUAGINTA: -”Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”; – TEXTUL MASORETIC: -”Nu numai cu pâine trăieşte omul, ci cu tot ce iese din gura lui Dumnezeu”; – fără vocale, s-au atribuite arbitrar vocalele, acest verset s-ar mai putea traduce: “Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu toată CIUMA ce iese din gura lui Dumnezeu”, ori astfel de traducere, ar fi de toată comedia.

          Tot aşa şi Isus, fără a doua vocală “i”, ar putea să însemne “măgar”. Nu spun că înseamnă, dar în Evanghelii, care s-au scris în limba greacă, corect este Iisus şi atunci se traduce corect: MÂNTUITOR.

          CONCLUZIE: Fără să mai facem speculaţii, să scriem şi să pronunţăm corect: Iisus, nu Isus. Iisus se traduce corect: Mântuitor. Biserica Ortodoxă fiind o Biserică drept credincioasă, nu modifică nici o cirtă, nici o iotă din lege, aşa cum ne-a poruncit Hristos. Învăţătura dogmatică a Bisericii trebuie – după cuvintele Mântuitorului respectată în cele mai mici amănunte. Dacă neglijăm cele mai mici amănunte şi învăţăm aşa pe oameni, foarte uşor le vom neglija şi pe cele mai mari.

          Fiecare este liber să pronunţe şi să scrie numele lui Iisus Hristos cum vrea, dar pe propria sa răspundere. Biserica Ortodoxă îşi învaţă credincioşii ca să scrie şi să pronunţe corect numele Domnului: Iisus Hristos. Speculaţiile contra acestui nume, vin dintr-un duh de mândrie şi nu uitaţi: Mândria l-a izgonit pe Lucifer cu ceata lui din cer şi pe Adam şi Eva din rai.

          “Dumnezeu le stă-mpotrivă celor mândri, dar celor smeriţi le dă har” (IACOB 4, 6). NU UITAŢI ACESTE CUVINTE!

          Apreciază

        • Normal ca din mandrie vin ereziile. Nu vezi si raspunsurile lui Hegedus cum sunt? „Dupa cum am zis”… Si ce parere ai despre tine ca sa fie dupa cum ai zis, sau cine esti tu ca sa zici? Ce roade aduci? Sau dupa cum a zis Luther sau mai stiu eu cine: ce roade au adus acesti indivizi? „Oare toti sunt prooroci? Oare toti sunt Apostoli?” (1 Corinteni 12:29). Unii nici macar Apostoli nu sunt, ca n-au comuniune, dar o ignora si pe asta, cu expresii de genul „nu conteaza” sau „dupa cum am spus, nu conteaza”.
          DECI: Mandria e de la diavol. Sectantii sunt PLINI PLINI de mandrie, ca de aceea isi fac propriile invataturi, cele ale Sfintilor care ADUC ROADE nu le convin. Deci daca sectantii sunt plini de mandrie, iar mandria e de la diavol => sectantii sunt ai diavolului.

          Apreciază

        • noname 7

          După cum am spus , Ezechiel 44 : 1,2 ; nu se referă la Maria , ci la Isus . Și Psalmul 44 : 9 ; a fost scris de unul dintre fiii lui Core și se referă la Isus și Mireasa lui . Citește cu atenție

          Apreciază

        • Dupa cum Sfintii Parinti au spus, si dupa cum si eu ti-am aratat, profetia lui Iezehiel se refera la Maica Domnului, degeaba nu-ti convine si degeaba nu recunosti. Stiu ca n-ai alta interpretare la aceasta profetie, stiu ca nu vrei sa recunosti. Personajul profetiei nu e doar Hristos. Bineinteles ca VDC are modificat Psalmul 44:9, ca sa para ca e vorba de altcineva nu de Maica Domnului. Ceea ce nu toti stiu este ca Maica Domnului mai e numita si Mireasa Duhului Sfant, sau Mireasa nenuntita, deci nu s-a denaturat in totalitate textul acestui verset, ci tot la Maica Domnului face referire.
          In Psaltirea din 1688, Psalmul 44:11 (nu cu 9, fiindca numerotarea e alta) spune „Înainte stătu împărăteasa de-a dreapta ta, cu îmbrăcăminte cu aur îmbrăcată împistrita” nu „Printre preaiubitele tale sunt fete de împărați;
          împărăteasa, mireasa ta, stă la dreapta ta, împodobită cu aur de Ofir” (VDC)
          E cuvantul tau impotriva celui al Sfintilor Parinti, nu impotriva cuvantului meu. Sfintii Parinti au facut, fac si vor face minuni, s-au invrednicit de mari daruri, de Sfinte Moaste, rugaciunile lor sunt bineprimite inaintea Domnului, pe cand tu nu ai primit niciunul din aceste daruri. Dupa roade se cunoaste pomul, nu? Citeste Mineiul, sa vezi cate roade au adus Sfintii. Tu ce roade ai adus? Deci daca Sfintii au adus si inca aduc roade, iar tu nu aduci, a carui interpretare a Scripturii sa o imbratisam?

          Apreciază

        • Grafia Iisus este corectă deoarece reproduce şi η din Ιησούς, care în latină a fost redat e. Tendinţa de a se citi ca i în greacă a început din Evul Mediu şi de aceea grafia Iisus în limba română, folosită în Bibliile ortodoxe şi în majoritatea literaturii ortodoxe moderne, este corectă, ea imitând citirea greacă modernă. De altfel, însăşi lectura numelui în limba română, nu accentuează prima silabă (i.e., ca în latină sau engleză: Je’-sus), ci ultima (ca în greacă, sau spaniolă, franceză etc.) Acesta este un motiv în plus de a favoriza lectura numelui lui Iisus cu un scurt aproximant iniţial [j], cum sugerează dublarea lui „i”, precum şi grafia cu doi de „i”: Iisus, care nu este deloc redundantă, având temeiurile ei atât fonologice cât şi etimologice. La temeiurile etimologice se adaugă faptul că, pe lângă limba greacă, sursa tuturor limbilor europene pentru numele „Iisus”, atât în ebraică (Iehoşua, Ieşua), cât şi în limbile europene începând cu latina (Jesus, în care „j” nu este cel din franceză, ci aproximantul latin [j]) numele este pronunţat cu două sunete înainte de primul „s”, anume [i-e/i] sau [j-e], iar în limbile moderne sunetul iniţial poate fi [ž] (fr. Jésus) sau [ğ] (eng. Jesus). Aceste paralele etimologice motivează pe deplin utilizarea a două litere înainte de „s” şi în limba română. (Cf. Alexandru Ciorănescu, Dicţionarul etimologic român, Universidad de la Laguna, Tenerife 1958-1966; Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998; A. Bailly, Le Grand Bailly, Dictionnaire Grec-Français, Hachette, Paris, 2000; Irina Panovf, Romanian-English – English-Romanian Dictionnary, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1982, Ed. Lucman, 2002, 2004; Biblia sau Sfânta Scriptură, cu aprobarea Sfântului Sinod, Societatea Biblică Interconfesională din România, 1988)

          Se scrie cu doi „i” pentru ca Biblia romaneasca este tradusa direct dupa originalul grecesc, in care cuvantul „Iisus” este scris astfel: Iησούς
          . În limba greacă, grupul Iη (Ih) e pronunțat ca un i prelungit (ii).
          De aceea cuvântul întreg Iησούς (Ihsous) se pronunță Iisus. La fel și cu Χριστός (Hristos).

          Apreciază

        • noname 7

          Diferenta de numerotare şi interpretare se datorează textelor folosite . De exemplu , Biblia Cornilescu foloseşte textul Masoretic pentru Vechiul Testament , iar Biblia Ortodoxă foloseşte textul Septuagintei pentru Vechiul Testament , şi de aici diferentele . Acum te rog sã compari numerotarea din textul Septuagintei cu numerotarea din Biblia Ortodoxă .

          Textul Septuagintei : Miluieşte-mã , Dumnezeule , dupã marea ta milã (Psalmul 50 : 3)

          Biblia Ortodoxã : Miluieşte-mã , Dumnezeule , dupã mare mila ta (Psalmul 50 : 1)

          Toate cele bune .

          Apreciază

        • Stiu foarte bine despre diferentele de numerotare, care sunt cam egale cu zero in contextul actual. Daca din mesajul meu anterior ai ramas numai cu diferentele de numerotare…..e grav. Eu vorbeam despre faptul ca Psaltirea 1688 nu mentioneaza Imparateasa, adica pe Maica Domnului in Psalmul 44 ca fiind „mireasa”, pe cand VDC face acest lucru, modificand si versetul si contextul. Motivul e simplu: cititorii trebuie sa creada inventiile oamenilor fara roade si sa le huleasca pe ale Sfintilor Parinti. Cu aceasta ocazie, multe versete din bibliile pocaiesti sunt modificate, sterse, mutagenate si schilozate doar pentru a sluji intereselor unor oameni plini de mandrie, adica diavoli.

          Revenind la profetia lui Iezechiel, Maica Domnului e Pururea Fecioara

          Apreciază

        • Stephane… roagă-te așa:
          Doamne, nu mă lipsi pe mine de binele Tău cel ceresc. Doamne, izbăveşte-mă de chinurile cele veşnice. Doamne, de am greşit fie cu mintea, fie cu gândul, sau cu cuvântul, sau cu lucrul, iartă-mă. Doamne, izbăveşte-mă de toată neştiinţa şi uitarea, de neîndrăznirea şi de nesimţirea cea împietrită. Doamne, izbaveşte-mă de toată ispitirea. Doamne, luminează-mi inima pe care a întunecat-o pofta cea rea. Doamne, eu ca un om am greşit, iar Tu ca un Dumnezeu îndurător, miluieşte-mă, văzând neputinţa sufletului meu. Doamne, trimite mila Ta în ajutorul meu, ca să preaslavesc preasfânt numele Tău. Doamne Iisuse Hristoase, scrie-mă pe mine, robul Tău, în cartea vieţii şi-mi dăruieşte sfârşit bun. Doamne Dumnezeul meu, deşi n-am facut nici un bine inaintea Ta, dă-mi, după harul Tău, să pun început bun. Doamne, stropeşte inima mea cu roua harului Tău. Doamne al cerului şi al pământului, pomeneşte-ma pe mine, păcătosul, ruşinatul şi necuratul robul Tău, întru împaraţia Ta. Amin.
          Doamne, primeşte-mă întru pocăinţă. Doamne, nu mă lăsa pe mine. Doamne, nu mă duce pe mine în ispită. Doamne, dă-mi cuget bun. Doamne, dă-mi lacrimi şi aducere aminte de moarte şi umilinţă. Doamne, dă-mi cuget să mărturisesc toate păcatele mele. Doamne, dă-mi smerenie, curăţie şi ascultare. Doamne, dă-mi răbdare şi voie nebiruită şi blândeţe. Doamne, sădeşte în mine rădăcina bunătăţilor şi frica Ta în inima mea. Doamne, învredniceşte-mă să Te iubesc cu tot sufletul şi gândul meu şi să fac în toate voia Ta. Doamne, apără-mă de oamenii gâlcevitori, de diavoli, de patimile trupeşti şi de toate celelalte lucruri necuvioase. Doamne, ştiu că faci precum vrei Tu, deci să fie şi întru mine, păcătosul, voia Ta, că binecuvântat eşti în veci. Amin.

          Apreciază

        • noname 7

          Încă o dată îti spun Psalmul 44 : 9 ; nu se referă la Maria , ci la mireasa Domnului Isus , adică la biserică .

          Citește mai jos

          Codex Sinaiticus : Fiice de împãrati erau printre femeile tale de onoare , la dreapta ta împãrãteasa a stat în picioare în aur de ofir (Psalmul 45 : 9) .

          Textul Masoretic : Fiice de împãrati sunt printre doamnele tale de onoare , împãrãteasa stã la dreapta ta în aur de ofir (Psalmul 45 : 9) .

          Textul Septuagintei : Fiice de regi sunt printre femeile tale de onoare . La dreapta ta , regina stã în aur de Ofir (Psalmul 45 : 9) .

          Biblia Cornilescu : Printre prea iubitele tale sunt fete de împãrati , împãrãteasa , mireasa ta , stã la dreapta ta împodobită cu aur de ofir (Psalmul 45 : 9)

          Biblia Ortodoxã : Stãtut-a împãrãteasa de-a dreapta ta , îmbrãcatã în haină auritã şi prea înfrumusetatã (Psalmul 44 : 11)

          Apreciază

        • Exact dupa cum ii spuneam si lui C, in comentariile tale apare nelipsitul „Inca o data iti spun”, sau „dupa cum spuneam”. Surse credibile si care fac roade nu dai.
          Sa lasam Psalmul 44. Citeste comentariile mele anterioare. Vezi cum Dumnezeu i-a facut marire, cum ingerul i s-a inchinat. Daca Dumnezeu i-a facut marire, nu e vredinca de lauda? Revenind, profetia lui Iezechiel marturiseste despre Pururea Fecioria Maicii Domnului

          Apreciază

        • Daca Femeia e numita regina sau imparateasa, nu e neaparat Biserica (bineinteles, ar fii vorba de o Biserica ce are comuniune, nu de una biruita de portile iadului….). Iar chiar daca ar fii vorba despre o Mireasa a lui Dumnezeu, tot despre Maica Domnului e vorba, deoarece ea este Mireasa nenuntita, sau Mireasa Duhului Sfant. Dar lasand la o parte acest Psalm, ai multe alte dovezi biblice pe care ti le-am aratat, cu talcuiri de la oameni ce au adus si aduc ROADE, nu de la USCATI, lipsiti de orice rod. Si tot nu crezi. N-ai decat….

          Apreciază

        • noname 7

          Mă repet , pentru că m-ai pus în situația de a repeta ceea ce am spus înainte . Nici mie nu-mi place acel cuvânt în plus , așa că calmează-te . Psalmul 45 : 9 ; nu vorbeşte despre Maria și punct . Dacă ar fi să fac un top al Bibliilor traduse în limba română , Biblia Cornilescu ar fi cea mai bună traducere , urmată de Biblia Catolică , iar pe ultimul loc ar fi Biblia Ortodoxă . În textul Septuagintei este psalmul 45 : 9 ; şi asa ar fi trebuit sa fie in Biblia Ortodoxa , pânã la final , voi sunteti cei care spuneti ca numerotarea psalmilor din Biblia Cornilescu este greşita . Folosesc textele bizantine și grecești pentru Noul Testament și nu spun ceea ce spui tu . Nu vreau să continui această discuție

          Apreciază

        • Eu nu am spus niciodata ca nunerotarea VDC e gresita, am spus doar ca nu e la fel cu numerotarea din Biblia Ortodoxa.
          Maica Domnului e PURUREA FECIOARA! SI PUNCT. Conform Profetiei lui Iezechiel si conform Sfintei Scripturi.
          Ai tot dreptul sa nu continui aceasta discutie, deci nu o face. Esti lipsit de argumente, deci nu ti-a mai ramas nimic de facut decat sa taci.
          Ti-am dovedit din Scriptura ca Maica Domnului e Pururea Fecioara si vrednica de toata lauda si cinstea, daca veo crede sau nu, e alegerea ta.
          E a treia oara cand spui ca Psalmul 44 nu face referire la Maica Domnului. Cine spune asta? Tu? Cine spune ca Maica Domnului nu e Pururea Fecioara? Tu? Cornilescu? Luther? Ce ROADE ati adus? Cati bolnavi ati vindecat? Cati morti ati inviat? NICIUNUL.
          „După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? Aşa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte” (Matei 7:16-20)
          V-am cunoscut dupa roadele voastre. Sunteti acei pomi care nu faceti roada buna. Macar de-ati aduce roade rele, dar nici pe alea nu le aduceti, ci n-aveti niciun rod. Nu continua aceasta discutie, oricum nu mai ai nimic de adaugat si nu ai niciun argument in a-ti sustine parerea ta personala, sau parerea personala a altor oameni. Nu aveti roade sa va dovediti corectitudinea.

          „Știm că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoşi; dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu şi face voia Lui, pe acesta îl ascultă” (Ioan 9:31). Asa sunt si Sfintii care au talcuit versetele ce le ignorati, pentru diavolul, domnul vostru pe care il slujiti, va opreste din a cunoaste Adevarul. Sfintii au fost si sunt cinstitori ai lui Dumnezeu, au facut voia Lui, El i-a ascultat. De aceea au facut si minuni, si fapte vrednice.
          să aducă imnul oamenilor.

          „Într-una dintre chiliile ce se găsesc în împrejurimea Kareii în Muntele Sfânt (Kareia – „capitala” Muntelui Sfânt), ridicată în cinstea Adormirii Maicii Domnului, a sihăstrit la anul 982 un oarecare bătrân cu ucenicul lui.

          Într-o sâmbătă seara, pe data de 10 iunie, a plecat bătrânul pentru privegherea bisericii „Începătorului”, punându-l pe ucenic să citească singur slujba. Noaptea, călugărul a auzit o bătaie în uşă. Deschide şi vede un oarecare călugăr necunoscut.

          Vizitatorul a rămas în noaptea aceea la chilie, cântând împreună slujba utreniei. Înainte de oda a noua a cântărilor (cântarea a 9-a), călugărul chiliei a cântat până la cunoscutul imn al Sfântului Cosma Melodul „Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii…”, pe când străinul a cântat până la „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru”. Cel dintâi a auzit şi a zis cu uimire:

          – Haide să cântăm numai „Ceea ce eşti mai cinstită…”, „Cuvine-se cu adevărat…” ne este necunoscut. Te rog, scrie-mi acest imn ca să-l cânt şi eu pentru Născătoarea de Dumnezeu.

          – Adu-mi cerneală şi hârtie şi o să ţi-l scriu.

          – Nici cerneală nu am, nici hârtie!

          – Adu-mi atunci o piatră!

          Călugărul a adus-o iar străinul a luat-o în mâinile sale şi a scris pe ea cu degetul imnul închinat Maicii Domnului. Aceste cuvinte se scrijeliseră atât de adânc în placa cea tare, ca şi când ar fi fost lut plămădit atunci.

          – De acum înainte aşa să-l cântaţi şi voi şi toţi ortodocşii, a zis străinul, făcându-se nevăzut.

          Era Îngerul Domnului, trimis din cer ca să aducă imnul oamenilor.Când s-a întors bătrânul de la priveghere şi a auzit cele legate de imn, a slăvit pe Dumnezeu şi a mulţumit Maicii Domnului pentru minunata ei arătare. După aceea a povestit în capitală întâmplarea, iar de acolo placa cu litere îngereşti a fost trimisă la rândul ei, împreună cu povestirea scrisă, la patriarh.

          De atunci, imnul acesta arhanghelic se cântă în sfintele slujbe ortodoxe. Icoana Maicii Domnului în faţa căreia s-a întâmplat minunea a fost dusă la biserica unde a avut loc întâmplarea. Chilia aceea, unde s-a auzit pentru prima dată imnul arhanghelic, s-a numit „Cuvine-se cu adevărat”, pe când împrejmuirea s-a numit „Paradis”.

          În concordanţă cu sinaxarul din 11 iunie, îngerul care a învăţat pe călugăr imnul era însuşi Arhanghelul Gavriil.

          (Ion Andrei Ţârlescu, Minuni ale Sfinţilor Îngeri, Editura Bunavestire, Bacău, 2002, pp. 172-173)

          Cu ingerii impreuna cant si eu: CUVINE-SE CU ADEVARAT, SA TE SLAVIM, MARIE! Bucura-te, Maica, Pururea Fecioara!

          Apreciază

        • noname 7

          Nu putem continua o discuție care nu duce nicăieri . Nu am spus , cã ai spus , că numerotarea psalmilor este greșită , citește cu atenție . Nu spun că Biblia Cornilescu este perfectă , spun că dacă ar fi să fac o comparație între Biblii , Biblia Cornilescu iese mai puțin șifonată , pentru că nu există o traducere mai bună momentan . Am citit (detin) primele versiuni ale Bibliei in limba romana şi ştiu cã sunt cat mai apropiate de textele biblice originale . Nu există nicio profeție care să susțină ereziile despre care vorbești .

          Apreciază

        • noname 7

          Dumnezeul meu , este chiar Dumnezeu , eu îl cunosc și el mă cunoaște pe mine . În Biblie scrie : și viața veșnică este aceasta , să te cunoască pe tine , singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Cristos pe care l-ai trimis . Dumnezeul tău este Satana , pentru că nu primești cuvântul lui Dumnezeu și îl respingi , dacă ai fi din Dumnezeu ai iubi cuvintele lui Dumnezeu , dar pentru că ești din Satan urăști cuvintele lui Dumnezeu , citește : De ce nu întelegeti vorbirea mea ? Pentru cã nu puteti asculta cuvântul meu . Voi sunteti de la tatãl vostru , diavolul , şi doriti sã împliniti poftele tatãlui vostru . El de la început a fost ucigaş , şi n-a stat în adevãr , pentru cã în el nu este adevãr . Ori de cãte ori spune o minciunã , vorbeşte din ale lui , pentru cã este mincinos şi tatãl minciuni . Eu vorbesc cuvintele lui Dumnezeu , prin urmare nu de mine nu asculti ci de Dumnezeu , cãci este scris : Cine vã ascultã pe voi pe mine mã ascultã şi cine vã nesocoteşte pe voi pe mine mã cunoaşte , iar cine mã cunoaşte pe mine nesocoteşte pe cel ce m-a trimes pe mine . Sucesiunea apostolică este însãşi învãtatura pe care o urãşti , o dispretuieşti şi o rãstãlmãceşti .

          Apreciază

        • M-am plictisit de tine si de comentariile tale cu versete biblice interpretate de tine si de alte persoane pline de mandrie, ca tine, deci de diavoli impielitati. Cand o sa ai Sfintenia Parintilor mai vorbim. Ti-am dovedit tot ceea ce trebuia sa-ti dovedesc, nu mai am de discutat nimic cu tine.

          Apreciază

        • Care cuvant al lui Dumnezeu resping? Tu respingi! Tu respingi profetia lui Iezechiel, pe care o ignori in continuare spunand ca nu face referife la Pururea Feciorie, dar nu esti capabil sa-mi spui la ce altceva face referire. Ignori si acel cuvant care spune ca Dumnezeu i-a facut marire. Esti atat de plin de mandrie, atat de demonizat incat daca Dumnezeu i-a facut marire, tu nu vrei sa-i faci, ci ii aduci hula. Deci tu te tii mai presus decat Dumnezeu. Stai linistit, acolo vei ajunge cu cel care s-a tinut mai presus de El si a sfarsit in iad. Ingerul i s-a inchinat, bineinteles ca daca te tii mai presus de Dumnezeu te vei tine si mai presus de ingerii Lui.
          Si de vreme ce ignori tu insuti Cuvantul lui Dumnezeu, ai tupeu sa-mi spui ca eu il ignor.
          Inapoia mea, satano! Anathema tie si ereticilor ca tine, eretici plini de mandrie sunteti, care va tineti MAI PRESUS DECAT DUMNEZEU, voi va dati seama? Dumnezeu Insusi i-a facut marire, voi ii aduceti hula! La iad cu voi

          Apreciază

        • Stephane, greșești f mult aici…. Noi, ortodocșii slujim Domnului Iisus Hristos Cel Ce este De-O-Fiintă cu Tatăl Cel fara de-nceput , și Cu PreaSfantul și de viață Făcătorul Său Duh Carele din Tatăl purcede , Treimea Cea De-O-Fiintă și nedespărțită . ceea ce ai spus tu in ultimul comentariu către ” noname” este foarte jignitor și cu adevărat ție ți se potrivesc cuvintele acelea pe care le aduci din Evanghelie. Apoi sa mai știi că Sfinții Apostoli ,ale căror invataturi tu nu le urmezi( prin urmare superi și pe Cel pe Care i-a trimis ) au lăsat niste canoane de urmat la primul Sinod Apostolic care, canoane, sunt date după ce Sf. Evanghelii s-au scris. Dacă tu nu deții acele canoane și învățături lăsate de Soborul Sf. Apostoli, înseamnă că nu respecți pe Domnul Iisus Carele a zis că” cine vă primește pe voi, pe Mine Mă primește, și cine se leapădă de voi, de Mine se leapădă…”.
          Dacă nu-ți convine de Biserica Ortodoxă și de învățăturile Sfinților Apostoli și urmașii lor…e treaba ta … Biserica Ortodoxă nu taie capul la nimeni , nu forțează pe nimeni …. Biserica Ortodoxă este păstrată prin Sângele lui Hristos și apoi și Ucenicii lui Hristos, toți și-au dat sângele pt Hristos și Biserică .

          Noname….nu trebuie sa forțăm pe nimeni să creadă sau sa primească învățătura….nu trebuie nici să ” hârâim” sau sa atacăm pe cel care nu vrea sau nu poate ( deocamdată) să accepte Dreapta Credință. E f greu pt cei că Stephan, odată ce de mici au început cu alte învățături….e mai greu decât cu un om care ar fii trăit ani in desfrânare pt că mai ușor își dă seama de păcat și are pocăință…..insa pt aceștia care sunt f cărturari și deștepți e f greu….pt că probabil pe aceștia nu prea ii lupta dracii cu patimile trupului și alte necazuri căci n-are de ce….. ce zice Domnul?: ” Oamenii acestui veac sunt mai înțelepți ca fii Luminii „. Și Sf. Ap Pavel:” cine vrea sa fie înțelept să se facă nebun”
          Dumnezeu când vrea să cheme..îi va chema cum numai El știe…. Cu necaz și strâmtorare…altfel numai cu teologia…nu prea se întorc. Fii cu pace și nu te mai tulbura asupra lui.

          Apreciază

      • Textele biblice spun clar cã Maria era sotia lui Iosif , nu logotnica lui .
        De altfel , printre vechii evrei nu existau logodne , ci doar cãsãtorii .

        Apreciază

        • „Betrothal and the Wedding:

          Until late in the Middle Ages, marriage consisted of two ceremonies that were marked by celebrations at two separate times, with an interval between. First came the betrothal [erusin]; and later, the wedding [nissuin]. At the betrothal the woman was legally married, although she still remained in her father’s house. She could not belong to another man unless she was divorced from her betrothed. The wedding meant only that the betrothed woman, accompanied by a colorful procession, was brought from her father’s house to the house of her groom, and the legal tie with him was consummated” sursa: site-ul evreiesc myjewishlearning.

          Ca o traducere, Betrothal este echivalentul logodnei, iar nunta e nunta. Deci si vechii evrei aveau logodna si nunta, ca doua evenimente separate cu doua sensuri separate.

          Apreciază

        • C . Am citit până în punctul în care se spune că Cristos este singurul născut , ceea ce este o minciună , o erezie . Nu o spun din răutate , ci pentru că este . Orice învățătură care contrazice Biblia este erezie .

          Citește mai jos

          Codex Sinaiticus : Şi a nãscut pe fiul ei [ întâiul nãscut ][a] (Luca 2 : 7)
          Textul Bizantin : Şi a nãscut pe fiul ei [ primogenit ][a] (Luca 2 : 7)
          Textul Grecesc : Şi l-a nãscut pe fiul ei cel [ întâi nãscut ][a]

          a . Transliteratie : prototokos . Parte de vorbire : adjectiv .
          Definitie : primul nãscut .

          Apreciază

        • noname 7 , greşit !

          Femeia logoditã cu bãrbat era consideratã legal sotie , certificatul de cãsãtorie fiind deja semnat .

          Apreciază

        • Deci dvs sunteti mai destept decat evreii insasi, care si-au creat aceasta traditie si care tin aceasta traditie. Daca evreii spun ca nunta lor este formata din doua ceremonii- logodna si nunta in sine- dvs sunteti mai intelept sa spuneti ca nu este asa

          Apreciază

        • D’apăi , măi omule, nu te potocni la asemenea cuvinte ( unul-nascut, intaiul-nascut–e una și același înțeles , cum că Domnul Iisus e primul născut din Fecioara Maria, e și Singurul Născut,,)… apoi…te rog io tare, citește tot până la sfârșit , important e să înțelegi esența, cum că Fecioara Maria e Tron al lui Dumnezeu, e Chivotul însuflețit mai nainte vestit prin Moise in Legea Veche,. E Rugul Aprins care ține pe ” Focul” Iisus Hristos ( căci Iisus e Dumnezeu , Foc) și nu se mistuie….și multe alte proorocii despre Maica Domnului se află in Vechiul Testament. Nu te poticni ca fariseii de atunci în literă . Trebe sa citești în duh înțelegător și cu gândul cum că tu ești furnică și nu vei putea înțelege de nu te luminează Dumnezeu prin chiar Sfinții Dascăli pe care ni i-a dat.

          Apreciază

        • C . Cum poți spune că cuvântul singur născut are același sens ca și cuvântul întâi născut . Prin aceasta demonstrezi tu însuți că ești eretic , pentru că susții că Cristos este singurul copil al Mariei , în timp ce învățăturile Evangheliei spun clar că Cristos nu este singurul copil al Mariei , nu comentez restul ereziilor .

          Apreciază

        • C . Iată dovada că Maria a avut alți copii .

          Textul Bizantin : Nu este aceasta dulgherul , fiul Mariei , precum şi [ frate ][a] a lui Iacov şi al lui Iose şi al lui Iuda şi al lui Simon ? Şi nu sunt [ surorile ][a] lui aici cu noi ? (Marcu 6 : 3)

          Transliteratie : adelfos . Definitie : frate din aceleași uter .
          Transliteratie : adelfe . Definitie : sorã .

          Apreciază

        • dragă omule… tocmai de aceea ți-am dat textul să-l citești căci acolo tâlcuiește clar despre ce e vorba. Te rog citește tot textul de pe doxologia.
          Iosif, ” bărbatul” fecioarei Maria a fost căsătorit în tinerețile lui și a avut copii, vreo 4 băieți și două fete , apoi a rămas văduv, iar la vârsta de 80 de ani a fost ales de chiar „sinodul” templului că să îi fie ocrotitor Sfintei fecioarei Maria. Deci prin legea căsătoriei, Iisus Hristos a avut ca și ” frați vitregi” pe băieții lui Iosif . Apoi sa știi că fariseii de atunci nu știau că Maria, Maica Domnului născuse de la Duhul Sfânt, căci le era ascuns, altfel nici n-ar fii îndemnat la uciderea Domnului Iisus Hristos . Era o taină pe care nici copii lui Iosif nu știau. Era și greu pt ei să înțeleagă. Deci află că Iosif era de 80 de ani și nu avea în el nicigand de ședere cu o femeie. Pt el de când a rămas văduv și-a pus in minte să rămână cuminte și să-și crească copiii . Iar Fecioara Maria, ea de la 3 anișori a fost dată in Templu și a trăit că o călugăriță, e prima călugăriță dintre femei, prima care la 12 ani și-a exprimat în fața Arhiereului Templului cum că ea voiește să se afierosească pe sine Domnului !

          Apreciat de 1 persoană

        • Și să știi că Fecioara Maria, a fost dinainte aleasa de Dumnezeu pt ca să fie ca un chivot in Care sa se sălășluiască prin Duhul Sfânt, Cuvântul lui Dumnezeu și să Se facă Om, cu doua firi și două voințe, Iisus Hristos. Ea, Fecioara Maria e născută chiar prin minune din părinți bătrâni care prin rugăciune au dobândit rod la bătrânețile lor, asta însemnând cași zămislirea Sfintei Fecioare a fost una mai deosebita decât oricare alta.
          Și încă ceva, dacă în Pântecele fecioarei a stat 9 luni Cuvântul lui Dumnezeu întrupat, îți dai seama că S-au sfințit pântecele și tot trupul ei, încât a devenit că o Biserică vie. Cum sa mai aibă Ea alți copii după ce Iisus Hristos-Dumnezeu a sfintit-o prin venirea Lui și a făcut-o Maică a Lui Dumnezeu , mai Sfânta decât Îngerii și mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii . Gândește oleacă. Dumnezeu a păzit fecioria și la alte multe tinere de după care au dorit asta, d’apăi pe Cea pe care a ales-o mai nainte pentru a-si lua trup din ea .

          Apreciat de 1 persoană

        • C . Apreciez felul în care vorbești și dacă te-am jignit cu prin vorbirea mea , te rog să mă ierți . Nu citesc povești nemuritoare care contrazic scripturile .

          Apreciază

        • Eu ți-am arătat despre care frați și surori se vorbește acolo…. sunt copii lui Iosif.
          Și oricum, nu e corect cu dicționarul acela, căci frați poa sa fie și după tată cu uter diferit, de ex David o avut atâtea femei și atâția copii și toți erau numiți frați și copii ai lui David .
          In fine…. dacă nu îți plac tâlcuirile, ce să-i faci. De rugăciune e nevoie. Cum o vrea Domnul. Dacă vei căuta cu inimă curată adevărul și vei fii milostiv cu aproapele…. .
          In fine.
          P.S: Luca cap. 8 , v 20-21 :” Și I S-a vestit: Mama Ta și frații Tăi stau afară și voiesc să te vadă.
          Iar El raspunzand a zis: Mama Mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc”
          apoi literar , toți aceștia sunt din același uter? ( prostește întreb)
          In Noul Testament nu s-au scris viețile ,căci Noul Testament e scris doar că și un mic rezumat despre ce e mai esențial. Însă s-au scris mai apoi viețile și a lui Iosif și a copiilor lui, ( frații lui Iisus) care ce a ajuns și toți aceștia erau născuți înainte de Iisus . Dar nu sunt toate acestea menționate în Noului Testament tocmai pt ca să fie o ierarhie a ascultării pe mai departe , și învățătura dreaptă sa o mențină doar acei ucenici și creștini care fac ascultare de Apostoli și urmașii lor și care au credință neîndoielnică și nu se bagă de capul lor în adâncul Sfintei Scripturi căci din cauza asta o apărut din America și Anglia atâtea secte….s-o trezit unu John și o citit Evanghelia , o inteles-o după capul lui și o întemeiat o sectă, apoi alți și altu tot așa fără s aibă seva cea sănătoasă .

          Apreciază

        • uite, nu cumva ești și tu unul din pilda asta? :
          Capitolul 13
          1. În ziua aceea, ieşind Iisus din casă, şedea lângă mare.
          2. Şi s-au adunat la El mulţimi multe, încât intrând în corabie şedea în ea şi toată mulţimea sta pe ţărm.
          3. Şi le-a grăit lor multe, în pilde, zicând: Iată a ieşit semănătorul să semene.
          4. Şi pe când semăna, unele seminţe au căzut lângă drum şi au venit păsările şi le-au mâncat.
          5. Altele au căzut pe loc pietros, unde n-aveau pământ mult şi îndată au răsărit, că n-aveau pământ adânc;
          6. Iar când s-a ivit soarele, s-au pălit de arşiţă şi, neavând rădăcină, s-au uscat.
          7. Altele au căzut între spini, dar spinii au crescut şi le-au înăbuşit.
          8. Altele au căzut pe pământ bun şi au dat rod: una o sută, alta şaizeci, alta treizeci.
          9. Cine are urechi de auzit să audă.
          10. Şi ucenicii, apropiindu-se de El, I-au zis: De ce le vorbeşti lor în pilde?
          11. Iar El, răspunzând, le-a zis: Pentru că vouă vi s-a dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei cerurilor, pe când acestora nu li s-a dat.
          12. Căci celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua.
          13. De aceea le vorbesc în pilde, că, văzând, nu văd şi, auzind, nu aud, nici nu înţeleg.
          14. Şi se împlineşte cu ei proorocia lui Isaia, care zice: „Cu urechile veţi auzi, dar nu veţi înţelege, şi cu ochii vă veţi uita, dar nu veţi vedea”.
          15. Căci inima acestui popor s-a învârtoşat şi cu urechile aude greu şi ochii lui s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii şi să audă cu urechile şi cu inima să înţeleagă şi să se întoarcă, şi Eu să-i tămăduiesc pe ei.
          16. Dar fericiţi sunt ochii voştri că văd şi urechile voastre că aud.
          17. Căci adevărat grăiesc vouă că mulţi prooroci şi drepţi au dorit să vadă cele ce priviţi voi, şi n-au văzut, şi să audă cele ce auziţi voi, şi n-au auzit.
          18. Voi, deci, ascultaţi pilda semănătorului:
          19. De la oricine aude cuvântul împărăţiei şi nu-l înţelege, vine cel viclean şi răpeşte ce s-a semănat în inima lui; aceasta este sămânţa semănată lângă drum.
          20. Cea semănată pe loc pietros este cel care aude cuvântul şi îndată îl primeşte cu bucurie,
          21. Dar nu are rădăcină în sine, ci ţine până la o vreme şi, întâmplându-se strâmtorare sau prigoană pentru cuvânt, îndată se sminteşte.

          Apreciază

        • uite…nu cumva ești dintre aceia despre care spune Domnul în pilda:

          Capitolul 13
          1. În ziua aceea, ieşind Iisus din casă, şedea lângă mare.
          2. Şi s-au adunat la El mulţimi multe, încât intrând în corabie şedea în ea şi toată mulţimea sta pe ţărm.
          3. Şi le-a grăit lor multe, în pilde, zicând: Iată a ieşit semănătorul să semene.
          4. Şi pe când semăna, unele seminţe au căzut lângă drum şi au venit păsările şi le-au mâncat.
          5. Altele au căzut pe loc pietros, unde n-aveau pământ mult şi îndată au răsărit, că n-aveau pământ adânc;
          6. Iar când s-a ivit soarele, s-au pălit de arşiţă şi, neavând rădăcină, s-au uscat.
          7. Altele au căzut între spini, dar spinii au crescut şi le-au înăbuşit.
          8. Altele au căzut pe pământ bun şi au dat rod: una o sută, alta şaizeci, alta treizeci.
          9. Cine are urechi de auzit să audă.
          10. Şi ucenicii, apropiindu-se de El, I-au zis: De ce le vorbeşti lor în pilde?
          11. Iar El, răspunzând, le-a zis: Pentru că vouă vi s-a dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei cerurilor, pe când acestora nu li s-a dat.
          12. Căci celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua.
          13. De aceea le vorbesc în pilde, că, văzând, nu văd şi, auzind, nu aud, nici nu înţeleg.
          14. Şi se împlineşte cu ei proorocia lui Isaia, care zice: „Cu urechile veţi auzi, dar nu veţi înţelege, şi cu ochii vă veţi uita, dar nu veţi vedea”.
          15. Căci inima acestui popor s-a învârtoşat şi cu urechile aude greu şi ochii lui s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii şi să audă cu urechile şi cu inima să înţeleagă şi să se întoarcă, şi Eu să-i tămăduiesc pe ei.
          16. Dar fericiţi sunt ochii voştri că văd şi urechile voastre că aud.
          17. Căci adevărat grăiesc vouă că mulţi prooroci şi drepţi au dorit să vadă cele ce priviţi voi, şi n-au văzut, şi să audă cele ce auziţi voi, şi n-au auzit.
          18. Voi, deci, ascultaţi pilda semănătorului:
          19. De la oricine aude cuvântul împărăţiei şi nu-l înţelege, vine cel viclean şi răpeşte ce s-a semănat în inima lui; aceasta este sămânţa semănată lângă drum.
          20. Cea semănată pe loc pietros este cel care aude cuvântul şi îndată îl primeşte cu bucurie,
          21. Dar nu are rădăcină în sine, ci ţine până la o vreme şi, întâmplându-se strâmtorare sau prigoană pentru cuvânt, îndată se sminteşte.

          Apreciază

        • deci, ai grijă… căci se împlinește și cu tine proorocia lui Isaia, căci vezi să citești, încă prea bine, dar înțelegerea nu e bună .,vin păsările și te fură.
          Că să înțelegi scriptura trebe mult săpat prin multe lacrimi și smerenie și trăire pe care acu nu prea mai este….de aia noi ne luăm după cei care mai întâi au avut trăire in multă umilință și sărăcie și ascultare …ani de zile și după aia au fost luminați de Duhul Sfânt pt a tâlcui Scripturile și nu le-au redat nouă din multă lor osteneală. Vezi viața Sf. Ioan Gură de Aur și apoi mai vino sa vorbim .până atunci, noapte buna, somn ușor, vise plăcute…puișor

          Apreciază

        • Băi ,nene Hegheduş,
          dumnezeul dumitale este Gutenberg ,adică descoperitorul sau descoperitorii tiparului…
          Până a nu apărea tiparnițele,nu îmblau țăranii cu concepte ca ,,Sola Scriptura”,pt. că nu-i interasa propaganda asta,căci nici nu aveau pe ce să o fundamenteze.
          Biblia era propietatea Bisericii,nu a oricărei ,,asociații „rătăcite…
          Biserica ,adică,a păstrat Biblia,cuvântul ei, în mod viu,timp de aproximativ 1400 de ani,până când a apărut tiparul,măi…Biserica e mama Bibliei,păstrătoarea ei…
          Tiparnițele au apărut la 1400 de ani după Biblie,măi Hegheduş…
          Şi chiar de ar fi existat tipografiile şi până atunci,nu erau oamenii capabili să citească cuvântul din cārți,căci erau oameni simpli,neştiutori de carte,neîmblați la şcoli,dar …curați…,crescuți la sânul Bisericii,mama lor…

          Mai mult,Biserica e cea care a dat Canonul cărților insuflate de Dumnezeu,adică Biserica a separat Cărțile Sfinte de cele Apocrife…Ea este păstrătoarea şi apărătoarea Sfintei Scripturi,nu protestanții şi neoprotestanții care nici nu au existat timp de un mileniu jumate…
          Dacă nu exista Biserica,nu ar mai fi existat nici Biblia,de care voi acuma vă folosiți ca să batjocuriți şi să răstălmăciți adevărul revelat în Biserică=Trupul lui Hristos.
          Biserica îl reprezintă pe Hristos Dumnezeu,aşa că nu mai loviți cu piciorul în țepuşă…
          Iar Biserica e Una şi Unica,căci Unul este Dumnezeu…
          De aceea şi contează aşa de mult…,adică este vital să te numeşti creştin ortodox,căci doar apartenența la Biserică te poate mântui.Adică viața în Dumnezeu,în Biserică,în Trupul lui Hristos.Ca mădular al Trupului…

          Revenind la tiparnițe,care au făcut posibil ca ,cuvântul Scripturii să ajungă la un număr din ce în ce mai mare de oameni,ceea ce nu e rău,bineînțeles,căci e bine ca fiecare să aibe Cuvântul Domnului în casă,dar… ,până la tiparnițe ,Cuvântul Domnului a ajuns la oameni prin Biserică,măi…
          Deci ,un mileniu şi jumate,aproximativ,Biserica a fost cea care a dus cuvântul Domnului în case.
          În Biserică,prin Biserică s-au mântuit oamenii,nu prin tipografii ,măi nene…
          Dumneata şi cei împreună cu dumneata,dacă ați fi trăit acuma 1000 ,spre exemplu,ce ați fi făcut? Căci voi negați Biserica şi Scriptura ei…Ce-ați fi făcut?…
          Nu tu tipografii,nu tu şcoli care să te învețe să citeşti (că doar nu credeți că era ca acum ,măi,vorbim de anul 1000)…
          Ce făceați voi care nu ați fi putut la ora aia să aveți Biblia voastră,traducerea voastră,fiecare în parte Biblia lui ş.a.m.d……V-ați fi sinucis probabil,cel puțin duhovniceşte,căci de Scriptură nu v-ați fi apropiat ,ca cel rău de tămâie…De ce? Pt. că era a Bisericii.Adică a creştinilor…Nu a voastră…(ce mentalitate e asta măi,să loveşti cu picioarele în binefăcătorul tău?)
          Căci vedeți dvs….,creştinii sunt cei din Biserică,adică membrii Bisericii,adică mădularele Trupului lui Hristos.
          Pe cei din afara Bisericii,dar care au o tangență cu creştinismul,Biserica îi numeşte eretici,iar Sfântul Apostol Pavel ne grăieşte despre aceştia cum că ,dacă ne-ar aduce altceva decât am primit,chiar înger din cer de ar fi,să fie anatema…
          Şi spune – altceva decât am primit- nu prin Scriptură/Biblie (căci la ora aia nu exista Biblia,a cărei cărți au fost adunate de către Biserică,după secole de prigoană şi cuprinse într-un Canon de cărți insuflate de Dumnezeu,Canon pe care Biserica l-a hotărât,nu tipografiile după un mileniu jumate) ci prin Tradiție,prin viu grai sau şi prin Epistole…Dar şi această moştenire sau transmitere a cuvântului revelat,tot în Biserică s-a petrecut.Tot la umbra Bisericii…Nu aiurea,prin tipografii sau alte metode extra bisericeşti…

          În sfârşit,ce vreau să spun e că ,dacă voi neoprotestanții ați fi trăit înainte vreme,când nu existau tiparnițe,care să vă asigure la fiecare în parte câte o Biblie,şi nu existau nici şcoli care să vă învețe buchea,voi nu ați fi existat ca entitate confesională,căci vă lipsea baza credinței voastre : tipografia şi şcolarizarea.Căci fără acestea nu ați fi putut să vă justificați credința voastră/doctrina voastră,care repet,se bazează pe tiparniță şi şcolarizare,adică pe logistică…
          Căci fără Biblie la purtător şi fără putința de a citi /răstălmăci din ea,pt. voi nu ar fi existat condiții de desfăşurare a vieții voastre confesionale.Gutenberg e tata vostru.
          Căci voi nu ați fi primit cuvântul Scripturii de la Biserică,singura deținătoare a lui în popor,în nație şi drept urmare ați fi refuzat cuvântul evangheliei sub pretextul că el provine de la Biserică.
          Căci…,acuma să nu-mi spuneți că erau pe aceste meleaguri sau şi aiurea ,prin Evropa,picior de protestanți sau neo…în urmă cu mai mult de juma’ de mileniu (fiecare cu biblia lui personală sub braț şi cu traducerea lui preferată…Pe ce lume trăiți măi?!).
          Ei au apărut de când cu tiparnițele ,repet…
          Aşa că voi,cei de azi ,urmaşii celor dinaintea voastră,nu Îl primiți pe Mesia Bisericii,Domnul Iisus Hristos,ci pe mesia ,,Cristos” adus în casele fiecăruia dintre voi de către gutenbergii tiparnițelor ,noii apostoli ai noii ere,căci pe Mesia,Hristos Domnul,născut din Pururea Fecioara Maria nu Îl puteți primi.Căci nu corespunde standardelor voastre/traducerilor voastre…;mesia al vostru mai are frați după trup,din ,,acelaşi uter”,spuneți voi,conform bibliei voastre.Voi ştiți…

          Doamne ,iartă-ne!

          Dar se vede clar că nu ne închinăm la acelaşi Dumnezeu!
          Voi aveți dumnezeul vostru,un dumnezeu imaginar sau mai bine zis un idol al minții voastre,inventat de voi,de fapt un simbol ,cu care în realitate vă şi împărtăşiți,negându-L categoric pe Însuşi Dumnezeu,Cuvântul Lui,din Evanghelia lui Ioan ,capitolul 6.Citiți capitolul acela cu atenție,ca să vedeți limpede că nu-i vorba de simboale,măi…

          Nici măcar Porunca- de a cinsti pe tatăl tău şi pe mama ta-,din Vechiul Testament nu o respectați,ci vă batjocuriți proprii părinți,bunici şi strămoşi,oameni crescuți în sânul Bisericii,pe care voi acuma îi batjocuriți,făcându-i închinători la idoli, ,,băutori de alcool şi mâncători de colaci” …
          După ce că omul acesta vă primeşte aici pe site-ul dânsului,cu intenția de a purta un dialog decent şi de folos ,voi vă etalați din plin duhurile care vă mână,neputându-vă abține a nu ironiza,batjocori,huli ş.a.m.d.
          …………………………………………

          Apreciază

        • ghe

          Lasã aerele astea cã nu impresionezi . Îmi pare sincer rău pentru tine și pentru restul ortodocșilor care refuză adevărul lui Cristos și urmează învățăturile lui satan . Biblia spune clar că Maria a fost soția lui Iosif și că a avut copii . Nu am timp de povești și idioți ca tine .

          Apreciază

        • Care adevar si al carui hristos? Acel adevar gasit in 1606? Sau in 1900 toamna? Si al acelui hristos care spune ca mantuirea are data calendaristica? Dupa mantuire esti mantuit si daca totusi faci pacate?

          Apreciază

        • Nu ai timp?!
          Dar ce cauti pe aici? Cine te-a invitat? Ai intrat sa-ti versi otrava sectara si sa jignesti?
          Cei doi care ti-au raspuns au facut-o extrem de civilizat.
          Crezi ca sunt ortodocsii vinovati ca tu esti redus mintal si intelegi Scriptura numai in litera?
          Lucrurile astea, adica pasajele pe care nu reusesti sa le deslusesti cu mintea ta tulburata de dracii arhiconi, sunt special lasate asa de Dumnezeu ca sa fie piatra de poticnire pentru voi, cei care nu aveti pornirea buna a inimii.

          Dialogul cu voi nu poate merge la infinit, caci nu reusiti sa intelegeti daca Duhul Sfant nu se atinge de voi sa va inmoaie inimile.

          Afla ca ceea ce spui tu sunt erezii.
          Maica Domnului a nascut pe Cel UNUL NASCUT cu sensul de primul și unicul!
          Sfanta Scriptura poate numi frati pe fratii vitregi sau eventual pe rudele apropiate (cel mult verisori). Sunt doua variante.

          Noi, ortodocsii STIM ca Maica Domnului inainte de nastere a fost fecioara, caci zice Isaia proorocul „fecioara va lua in pantece si va naste…”, in timpul nasterii si dupa nastere a ramas TOT FECIOARA!

          Intrucat conceperea/zamislirea a fost de la Duhul Sfant este evident ca a ramas fecioara atunci, fiind fecioara si inainte! Iar la nastere, conform Sfintilor Parinti, – intrucat conceperea/zamislirea nu s-a facut plin placere trupeasca intre barbat si femeie – NICI NASTEREA NU A FOST NORMALA, CI SUPRANATURALA!
          Adica, Iisus Hristos Pruncul a trecut prin pantecele Maicii Domnului CA PRIN USILE INCUIATE! A trecut prin materie FARA SA STRICE FECIORIA SFINTEI FECIORE.
          Cu alte cuvinte Maica Domnului, NEAVAND DURERI, s-a trezit cu Pruncul langa Ea!
          Aceasta este invatatura ortodoxa despre Nasterea Mantuitorului!

          DECI, Maica Domnului fiint fecioara inaite de zamislirea, in timpul zamislirii si dupa nastere NU AVEA CUM SA AIBA SI ALTI COPII!

          Apreciază

        • Am tot dreptul să fiu aici și să-mi exprim părerea . Nu este nimic eretic în ceea ce am spus , așa că nu văd rostul a ceea ce ai spus . Am dovedit că Biblia Ortodoxă este la fel de falsă ca și cultul căruia îi aparții . Mai mult , pot spune că minciunile din Biblia Ortodoxă sunt menite să susțină ereziile „Bisericii” ortodoxe care spun că : Maria a rămas mereu fecioară , că Maria nu a fost căsătorită cu Iosif , că Maria nu a avut copii cu Iosif , că este regina cerului etc. Ipocritule ! Uită-te în curtea ta

          Adevãrul din textul biblic : Iosif , fiu al lui David , nu te teme sã iei la tine pe Maria , sotia ta .

          Minciuna din Biblia Ortodoxă : Iosife , fiul lui David , nu te teme a lua pe Maria , logotnica ta .

          Adevãrul din textul biblic : Şi a nãscut pe fiul ei primogenit (întâi nãscut)

          Minciuna din Biblia Ortodoxă : Şi a nãscut pe fiul sãu , cel unul nãscut (singur nãscut)

          Minciuna din Biblia Ortodoxă : Au nu este acesta fiul teslarului ? Au nu se numeşte mama lui Maria şi fratii (veri , aici este o minciunã) lui : Iacov şi Iosif şi Simon şi Iuda ? Şi surorile (verişoarele , aici este o altã minciunã) lui nu sunt toate la noi ?

          Apreciază

        • Profetia Sfantului Prooroc Ieremia adevereste ca Maica Domnului este Pururea Fecioara:
          „Apoi m-a dus bărbatul acela înapoi la poarta cea din afară a templului, spre răsărit, şi aceasta era închisă. Şi mi-a zis Domnul: „Poarta aceasta va fi închisă, nu se va deschide şi nici un om nu va intra pe ea, căci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi închisă” (Ieremia 44:1,2)
          Viata Maicii Domnului: https://mantuireaorg.blogspot.com/2020/08/viata-maicii-domnului.html?m=1
          Este logic imposibil ca Maica Domnului sa fii fost casatorita cu Iosif sau sa fi avut copii in afara de Mantuitorul Hristos. La varsta de 3 ani, ea a fost dusa la Templu de catre parintii ei, deci a fost afierosita Domnului. Crescand in Templu pana la varsta de 14 ani, si fiind cu totul si in intregime a Domnului, ca doar nu degeaba a si ales-o pentru a se naste din ea, cu siguranta ea insasi nu a dorit unirea cu un barbat. Logodna si casatoria fictiva ce a avut-o cu Iosif a fost doar sub scopul ocrotirii ei si a Pruncului, pentru ca evreii aveau legea de a ucide pe cele ce nasteau inainte de casatorie.

          Apreciază

        • noname 7

          Există un singur adevăr , Isus Cristos , citește Biblia și vei cunoaște adevărul . Nu contează când ai găsit adevărul , dar contează să te supui adevărului și învățăturilor lui . Existã un singur Cristos

          Apreciază

        • noname 7

          Documentează-te mai bine . În ceea ce privește căsătoria , o să explic așa , certificatul de căsătorie era deja în ziua „logodnei,, iar soțul urma să vină după soție după o perioadă de timp , 3 luni sau 1 an . Deci nu se pune problema fecioriei fecioarei Maria , pentru că Iosif nu s-a atins de ea .

          Apreciază

        • Dar despre profetia lui Ieremia de ce nu spui nimic? Da, este un singur Hristos. Conteaza sa crezi Drept in El, asa cum invata Scriptura, Sfanta Traditie si Sfintele Canoane. Cat despre faptul ca unii si-au descoperit hristosul inchipuit in 1900 toamna, asta este in contradictie cu Biblia. Daca spui ca nu exista succesiune Apostolica esti in contradicite cu Hristos, care spune: „Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui” (Matei 16:18). Daca Adevarul ce duce la mantuire s-a pierdut, caci Biserica nu are continuitate Apostolica, asta inseamna ca portile iadului au biruit-o, pentru mii de ani ar spune unii, noi spunem ca pe veci. Acest lucru este imposibil. Ori ai continuitate, ori nu. Dar daca nu ai, portile iadului ti-au biruit biserica, iar daca vorbim despre Adevarata Biserica, acest lucru este imposibil, conform spuselor Mantuitorului.

          Apreciază

        • noname 7

          Nu există nicio profeție care să spună că fecioara Maria rămâne fecioară pentru totdeauna . Biserica lui Dumnezeu este construită pe temelia apostolilor și profeților. Nu există succesiune apostolică , de fapt , aici este problema „Bisericii” ortodoxe (cu Biblia Cornilescu) , apostolii au numit prezbiteri și nu preoți , iar dacă apostolii au numit prezbiteri , atunci nu există succesiune apostolică a bisericilor ortodoxe .

          Apreciază

        • Deci daca nu exista continuitate Apostolica, biserica a fost biruita de portile iadului. Si ba da, exista o astfel de profetie. Ti-am si aratat care este. Daca nu doresti sa acorzi atentie acestui lucru, atunci se pare ca incepem sa intelegem cum apar sectarii- cred si asculta doar ce le convine, ignora ce nu le convine.

          Apreciază

        • La cei ca Stephan le trebuie un părinte ca Sf Serafim de Sarov pt a-i încuviința de autenticitatea Sfintei Biserici. Doar prin discuțiile noastre e prea puțin, este nevoie de un părinte cu adevărat trăitor și făcător de minuni ca numai prin simpla ședere și vedere a chipului blând și plin de sfințenie ( ca de ex.a Sf. Serafim) să îi adumbrească harul și să-i curețe de relele învățături și înțelegeri…
          Altfel, noi cu orice tâlcuire și demonstrații din Sf. Scriptura si Sf. Părinți….tot înfierați vor rămâne. Poate de-ar mai vizita ceva mănăstiri și să de-a de vreun preot călugăr care , macar sa le facă o mică rugăciune , ceva….sau să-i pomenească la psaltire …
          In rest, noi, după întâia și a doua mustrare,….tre sa ne depărtăm și să avem grijă de mica noastră credință și grădină ortodoxă ce am primit cu preț de multă osteneală , și suferință, și jertfa până la sânge de către înaintașii noștri.

          Apreciază

        • noname 7

          Sunt un om care a citit Biblia din copilărie și când spun că nu există nicio profeție care să spună că Maria rămâne fecioară pentru totdeauna , este adevărat . În plus , dacă acea profeție ar exista , atunci Biblia s-ar contrazice . Dar scrie acea profeție ca să mă pot convinge . Nu există succesiune apostolică

          Apreciază

        • Si eu am citit Biblia din copilarie, nu esti singurul. Daca tu sustii ca nu exista comuniune apostolica, inseamna ca negi cuvintele Mantuitorului, Care spune ca portile iadului nu vor birui biserica. Oricum „biserica” ta este biruita de portile iadului, deci poti afirma ce vrei despre comuniune, ca oricum nu mai conteaza.
          Ai citit Biblia, problema este ca ai interpretat-o cum ai dorit tu, sau i-ai ascultat pe cei care au interpretat-o dupa cum ti-a convenit tie.
          Cat despre profetia cu privire la pururea Fecioria Maicii Domnului, ti-am enuntat-o deja, dar nu ai citit-o, pentru ca citesti doar ce iti convine. Caut-o in Iezechiel 44:1,2.

          Apreciază

        • **Despre „Fiul ei cel Intai Nascut”

          Sfantul Ioan Damaschin se opreste asupra unei alte expresii riscante, cautand sa-i arate adevaratul sens, dupa cum urmeaza: „Chiar daca s-a scris: „Si nu a cunoscut-o pana nu a nascut pe Fiul ei, Cel Intai Nascut” (Matei 1, 25), trebuie sa se stie ca „prim nascut” este cel care a fost nascut intai, chiar daca ar fi unicul nascut. Deci, cuvantul „prim nascut” arata ca un copil s-a nascut primul, dar nu indica negresit si nasterea altora.”

          Sfantul Evanghelist Matei, folosind termenul de „Intai Nascut”, are in vedere acele prescriptii ale Legii mozaice, in care primul nascut era inchinat Domnului, precum a zis Dumnezeu, lui Moise: „Sa-mi sfintesti pe tot intaiul nascut, pe tot cel ce se naste la fiii lui Israel, ca el este al Meu!” (Iesire 13, 1). Totodata, cel intai nascut era si un fel de preot, pentru ai sai, fiind chemat sa-si daruiasca intreaga viata slujirii lui Dumnezeu.

          Evanghelistul il numeste pe Iisus Hristos „intai nascut” nu pentru ca s-ar fi nascut un al doilea, dupa el, ci simplu, ca pe Cel „intai si numai unul nascut”. „Cel Intai-Nascut” nicidecum nu inseamna numai prima nastere, dupa care cu necesitate urmeaza si alti copii, ci intotdeauna inseamna si desemneaza pe primul nascut, chiar daca dupa dansul nu s-ar mai naste alti copii.

          In acelasi timp, Iisus Hristos este si „Intaiul-Nascut”, ca Cel ce Intai S-a nascut, si „Unul-Nascut”, ca Cel ce nu are un al doilea frate. Sfantul Ioan Damaschin spun: „Deoarece este numit „Intaiul-Nascut” si „Unul-Nascut”, cu privire la El, trebuie sa le pastram pe amandoua, caci „Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 20, 31)

          **Despre „fratii Domnului”
          In cartile Noului Testament se mentioneaza, in mai multe locuri, despre fratii si surorile Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Sfantul Evanghelist Ioan, dupa descrierea primei minuni, savarsita de Mantuiorul Iisus Hristos, la nunta din Cana Galileii, spune: „S-a coborat in Capernaun, El si mama Sa si fratii si ucenicii Sai” (Ioan 2, 12).

          La randul sau, Evanghelistul Matei, spune: „Si inca vorbind El multimilor, iata mama si fratii Lui stateau afara, cautand sa vorbeasca cu El. Cineva I-a zis: Iata, mama Ta si fratii Tai stau afara, cautand sa-Ti vorbeasca. Iar El, i-a zis: Cine este mama Mea si cine sunt fratii Mei? Si, intinzand mana catre ucenicii Sai, a zis: Iata mama Mea si fratii Mei. Ca oricine va face voia Tatalui Meu Celui din ceruri, acela imi este frate si sora si mama” (Matei 12, 46-50).

          Sfintii Evanghelisti, in unele imprejurari, amintesc si numele fratilor Sai, precum citim: „Si, venind in patria Sa, ii invata pe ei in sinagoga lor, incat ei erau uimiti si ziceau: De unde are El intelepciunea aceasta si puterile? Au nu este Acesta fiul teslarului? Au nu se numeste mama Lui Maria si fratii Lui: Iacov si Iosif si Simon si Iuda? Si surorile Lui au nu sunt toate la noi? Deci, de unde are El toate acestea?” (Matei 13, 54-56); „Au nu este Acesta teslarul, fiul Mariei si fratele lui Iacov si al lui Iosif si al lui Iuda si al lui Simon? Si nu sunt oare, surorile Lui aici la noi?” (Marcu 6, 3).

          Cei care sunt numiti „frati ai Domnului” niciodata nu sunt numiti si „fii ai Mariei”, adica ai Nascatoarei de Dumnezeu. Mai mult, denumirea de „frati ai Domnului” niciodata nu este data de Evanghelisti, ci ei reproduc doar ceea ce ziceau iudeii, care nu credeau in Mantuitorul, pe care ei Il numeau si socoteau un simplu „fiu al teslarului”. Iudeii il numesc doar pe Iisus „fiu al Mariei”, iar nu si pe ceilalti „frati”, care erau impreuna cu El.

          Sfintii Evanghelisti, relatand cele in legatura cu Patimile Mantuitorului, spun ca, langa crucea Mantuitorului, stateau „mama Lui si sora mamei Lui, Maria lui Cleopa si Maria Magdalena”(Ioan 19, 25). La randul sau, Sfantul Evanghelist Marcu spune ca intre femeile care priveau de departe erau: „Maria Magdalena si Maria, mama lui Iacov cel Mic si al lui Iosi” (Marcu 15; 40), de unde intelegem ca „Maria lui Cleopa”, sora Maicii Domnului, este aceeasi cu „Maria, mama lui Iacov cel Mic si al lui Iosi”.

          Din textele Sfintelor Evanghelii rezulta ca doi dintre cei numiti „fratii Domnului”, anume Iacob si Iosi, erau fiii Mariei lui Cleopa, adica verisorii Lui. Este mai presus de orice indoiala ca mama acestor asa-zisi „frati ai Domnului” este o alta persoana decat Fecioara Maria, persoana numita „cealalta Marie” sau „Maria lui Cleopa.”

          Dupa o veche traditie, Cleopa era fratele sau cumnatul lui Iosif, tinand in casatorie pe aceasta Marie, sora a lui Iosif. Deci, si intr-un caz si intr-altul, fii lui erau veri primari cu Mantuitorul, iar sotia lui, sora lui Iosif, cumnata cu Maica Domnului. Cum, in limba ebraica, acelasi cuvant desemneaza si pe sora si pe cumnata, nu e de mirare ca Evanghelistul Ioan sa-l fi intrebuintat ca atare, fara sa mai fi fost necesara vreo alta explicatie.

          Deoarece autorii cartilor Noului Testament in care sunt amintiti „fratii Domnului” erau iudei (Sfintii Apostoli Matei, Marcu, Ioan si Pavel), desemnand rudele dupa trup ale Mantuitorului cu termenul de „frati”, n-au facut altceva decat sa redea corespondentul grec al cuvantului ebraic „ah” (frate), fara insa sa tina seama de faptul ca sfera semantica a termenului ebraic „ah” este mult mai larga si, in consecinta, mai inexacta decat a sinonimului sau grecesc „adelfos”, care este mult mai precis. Deci, toate persoanele desemnate ca fiind „frati” ai lui Iisus nu sunt decat verisori sau verisoare ale Sale.
          Sursa: crestinortodox.ro

          Apreciază

        • Cine ți-a spus că nu am citit , am citit , dar nu e nimic scris acolo despre Maria , așa că n-am înțeles despre ce vorbeai .

          Apreciază

        • ce atâta explicații? Fapte, nu vorbe …Stephane, te invităm mâine, cu ocazia Praznicului Sfintei Sărbători a Botezului Domnului, la Sfințirea Apei celei Mari ca să fii și tu macar stropit cu această Apă Sfințită care are harul izgonirii a tot felul de duhuri necurate și a curățirii . Să vezi că ai să te simți mai ușurat după ce vei fii stropit cu această Apă Sfințită. Să îți faci și Semnul Sfintei Cruci … deci, hai…la fapte…nu vorbe….că e plin site-ul de vorbe… e o faptă mare să poți să stai la Slujba de Sfințire a Apei.

          Apreciază

        • C

          Am spus doar adevărul și este valabil și pentru tine . Cât despre ,,Biserica” Ortodoxă și ortodocşii , faptele vorbesc de la sine . Iată un exemplu de fapte care caracterizează Biserica Ortodoxă și ortodocşii , minciuna : Au scos din Vechiul Testament 14 cãrti (Ilie Cleopa , Biblia Sectarã şi Biblia Ortodoxã) . Ipocrizia : Numerotarea psalmilor este gresitã (Ilie Cleopa , Biblia Sectarã şi Biblia Ortodoxã) . Vorbirea de rãu : Toate drãciile le-au fãcut , dracii de sectari , dracii ãştea fãrã de coarne (Ilie Cleopa , Biblia Sectarã şi Biblia Ortodoxã) . Acest articolul (Biblia Sectarã şi Biblia Ortodoxã) spune totul despre ,,Biserica” Ortodoxă şi ortodocşii .

          Apreciază

        • ei …așa crezi tu , e părerea ta, e ceea ce ți s-a construit in mintea ta pebaza propriilor tale tâlcuiri și reflexii asupra Scripturii și influențat, din cate îmi dau seama, de staulul protestant in care te afli. Biserica Ortodoxă nu o reprezintă numai Pr. Cleopa ci o reprezintă un calendar întreg de sfinți care nu neapărat cu cuvântul dovedesc că Ortodoxia e Dreapta Credință ci cu faptele lor, asta dacă te interesează faptele lor sa le citești. Doar că la ceica tine care sunteți din afara staulului ortodox aveti repulsie când auziți și viețile sfinților. Te-ai uitat vreodată în calendarul nostru creștin ortodox sa vezi cat e de bogat? Te-ai întrebat vreodată cum poa sa fie atâția sfinți și felurite fapte minunate care mărturisesc Adevărul Ortodox? Sunt trecuți sfinți de la primul secol creștin până acu recent. Biserica Ortodoxa are o istorie foarte mare și bogată. Nicăieri n-ai să găsești atâtea marturii. Ai auzit de Muntele Athos ce istorie grea are? In 1000 de ani Maica Domnului a ajutat să se mântuiască atâtea de multe suflete prin chemarea la rânduiala monahală pe care daca ai citii tu viețile la câțiva monahi aleși în Sf. Munte începând cu anii 900 să vezi ce viața duceau aceia.
          Tu ești axat strict pe Biblie că ești crescut în staul protestant. Tu nu vrei să asculți de ceea ce au stabilit Apostolii laolaltă.
          Într-adevăr că în ziua de azi , noi, ortodocșii creștinii și slujitorii Bisericii( preoți, episcopi) suntem foarte slabi fata de înaintașii noștri creștini și nu prea mai suntem exemple vădite așa încât vazandu-ne sa din far luminoși pt cei ca voi….ci trecem printr-o perioada grea duhovnicește, avem problemele și ispitele noastre interioare( în familia noastră ortodoxă) așa cum nu prea a mai fost și de-abia rezistam să ne menținem noi într-o rânduiala normală. Noi ne știm istoria noastră ortodoxă de 2000 de ani …și pe lângă necazurile interioare au mai apărut ca ciupercile otrăvitoare și confesiunile astea recente venite din Anglia și America și se dau ei mari și tari că ei dețin adevărul….dar ei nu-și dau seama că n-au vechime, sunt goi…ce calendar de marturii au ei , că n-au nicio mărturie prin viata unuia dintre începătorii confesiunilor lor….nimic….. Au doar Biblia și atât..și cu asta se dau in vânt!
          Iar noi avem atâtea marturii că nici nu încap în oceanul atlantic….
          Tu ești crescut în afara grădinii ortodoxe și învățat în felul ăla….e greu pt tine ….

          Apreciat de 1 persoană

  26. Observam ca d-vstra va cramponati in cateva traduceri actualizate,lovind cu multa placere in neoprotestanti,pocaiti,sectanti,insectare etc.
    Daca intreaga scriptura ar contine doar IOAN 3,16, ar fi suficient pt. intreaga lume sa inteleaga ca jertfa lui HRISTOS inseamna dragoste,o dragoste ce a mers mult mai departe decat intelegeti dv-stra scripturile.Suferiti de sindromul fariseului ;caci santeti perfectii lumii,si doar ortodoxul ce inseamna drept crestin, reprezinta sfintenia totala.Slova ucide ,duhul da viata si tocmai aceasta doctrina de suprafata a preotilor,a fariseilor si carturarilor la asezat pe Mantuitorul IISUS HRISTOS pe cruce.Da ! o gandire optuza pedagogica,teologica .etc Am citit ambele traduceri si esenta bibliei este HRISTOS si punct. Ce nu intelegeti?trairea ,relatia ta cu DUMNEZEU este ceea ce conteaza .Nu conteaza cum ne numim , sau sub ce eticheta ne ducem crestinismul acesta pervers imbibat cu alcool si colac dupa curtea bisericii,cu predicile lacrimogene ale pastorilor ce predica pe bani ,si cu taxele nesimtite ce se folosesc in mai toate bisericile ortodoxe;santem toti o apa si un pamant,ce in mana noastra putrezesc si pestii si painea,banii tinuti prin conturi,lipsa de dragoste fata de aproapele,Mercedesuri in curtile marilor preoti,preoti ce si-au sapat chipul pe clopotnite,preoti ce siluesc tinerii elevi din scolile teologice.astia santeti voi ,de celelalte confesiuni nu mai vorbesc,mi-e rusine ;nu-mi ajunge ecranul PC-ului pentru mizeriile noastre a tuturor .DOAMNE cat ne mai rabzi pe acest pamant?si mai vorbiti de PUTEREA LUI DUMNEZEU ,,DUHUL SFANT”

    Apreciază

    • Probabil ca esti un asa numit „crestin liber cugetator”. Un neoprotestant de sine-statator.
      Eu n-am vorbit despre sfintenia ortodocsilor (care oricum numai la ortodocsi exista), ci despre Ortodoxie.

      Voi nu puteti trece peste anomaliile prezentate de presa si peste materialismul unor preoti (de condamnat de altfel).
      Printre ai vostri nu sunt pacatosi? Nu sunt materialisti? Eu cred ca sunt destui. Si daca nu sunt suficient de mediatizate cazurile de acest gen este si pt ca sunteti mai putini, mai organizati etc.
      Dar oricum voi sunteti si mai putini ispititi. De ce? Pentru ca divolii sa va creeze impresia ca voi sunteti mai buni, mai morali. Sunteti oarecum scutiti de ispitele brutale cum ar fi desfranarea trupeasca sau materialimul (iubirea de arginti), dar sunteti asaltati catastrofal de ispitele venite de la dracii arhiconi.
      Vi se induc ganduri si impresii ale slavei desarte, ale teologhisirii strambe. Va fac dracii sa credeti ca sunteti mai elevati decat ordocsii, ca intelegeti Scriptura (pe care oricum ati falsificat-o in fel si chip) mult mai bine.
      Va fac sa credeti ca sunteti „Biserica”, ca fiecare dintre voi, daca vrea poate sa-si creeze o „Biserica”, ca n-aveti nevoie de episcopi sau preoti, ca la voi harul curge oricum, ca voi il intelegeti pe „adevaratul Hristos”.
      Sunteti amagiti ca toti sunteti niste sfinti ca cei din crestinismul primar, desi aceia se impartasea cu Trupul si Sangele Domnului in mod ortodox si nu cu simboluri cum faceti voi.

      Si cate ar fi de spus… Le-am mai scris si in comentariile de mai sus. Citeste.
      Dar chiar si cu toate acuzele acestea, sa stii ca exista si ortodocsi cu care nu rivalizeaza in trairea duhovniceasca nici unul dintre voi…

      Apreciază

  27. „1. Este Biblia ortodoxă asemănătoare cu Biblia protestantă?

    – Nu. Primele traduceri ale fragmentelor Bibliei sunt făcute în secolul XVI. Prima traducere integrală a Noului Testament a fost făcută în 1648, iar traducerea integrală a Bibliei în 1688, tipărită la Bucureşti cu insistenţa lui Şerban Cantucazino. Această versiune va deveni o călăuză pentru celelalte versiuni ale Bibliei apărute până în 1914. Ulterior, apare Biblia sinodală (1914), iar în 1936, Gala Galaction şi Vasile Radu efectuează o traducere a Septuagintei ţinând seama la textul ebraic.

    În 1921, este efectuată o nouă traducere a Bibliei de către diaconul Dumitru Cornilescu. Acesta, în perioada efectuării traducerii, părăseşte Biserica Ortodoxă şi înfiinţează „Biserica Evanghelică Română”. Acest pas influenţează şi traducerea Bibliei, din care sunt eliminate, modificate pasajele, noţiunile incomode pentru protestanţi şi neoprotestanţi. Traducerea Cornilescu conţine numeroase greşeli, iar însuşi stilul traducerii conduce la pierderea adâncimii de înţelesuri din traducerea ortodoxă. Iată câteva dintre greşeli:

    În primul rând, cea mai mare si mai importantă greşeală apare la traducerea cuvintelor Apostolului Pavel cu privire la mântuire. În timp ce în traducerea ortodoxă este folosit un timp gramatical continuu – creştinii se mântuiesc – în traducerea lui Cornilescu scrie că creştinii „sunt mântuiţi”, în spiritul învăţăturii protestante că mântuirea este încheiată, că are o dată calendaristică precisă în viata credinciosului si că este sigură. Originalul grecesc cuprinde un timp gramatical asemănător prezentului continuu din limba engleză – creştinii sunt mântuiţi (se mântuiesc) în cadrul unui proces duhovnicesc prin care vieţile lor sunt transformate (vezi si cuvintele Sf. Ap. Pavel despre alergarea către ţintă). Această traducere eronată folosită de Cornilescu conduce în mod inevitabil la o contradictie cu cuvintele Apostolului Pavel, în care el afirmă că nu este mântuit si că încă aleargă după cunună.
    O altă schimbare a textului care nu îi face cinste lui Cornilescu este traducerea selectivă a cuvântului care apare în Noul Testament cu referire la tradiţii. În 2 Tesaloniceni 2: 15, citim în traducerea lui Cornilescu: „Aşadar, fraţilor, rămâneţi tari şi ţineţi învăţăturile pe care le-aţi primit fie prin viu grai, fie prin epistola noastră.”
    Cuvântul tradus aici „învăţăturile” este cuvântul grecesc paradosis, acelaşi cuvânt care apare si în textul din Matei 15:2, 3, unde Iisus îi ceartă pe iudei pentru că respectă mai mult nişte porunci omeneşti în dauna poruncilor lui Dumnezeu. Cornilescu, având anumite prejudecăţi împotriva tradiţiei ortodoxe, a preferat sa folosească un alt cuvânt. Ce spune de fapt textul din Tesaloniceni? Apostolul Pavel îi îndeamnă pe credincioşi sa tina tradiţia pe care au preluat-o de la el. Aceasta tradiţie era atât scrisa, cât si orală.

    La Evrei 7:24, în Biblia ortodoxă (traducerea IPS Bartolomeu Anania) se poate citi: „dar Iisus are o preoţie netrecătoare prin aceea că El rămâne în veac”, pe când în traducerea Cornilescu scrie „Dar El, fiindcă rămâne „în veac”, are o preoţie, care nu poate trece de la unul la altul”. Citatul este folosit de protestanţi pentru a justifica necredinţa lor faţă de succesiunea apostolică.
    Textul ortodox „ruşinaţi cei care se închină chipurilor cioplite” devine în traducerea Cornilescu „ruşinaţi cei care se închina icoanei„. În Apocalipsa, „chipul fiarei” devine pentru Cornilescu „icoana fiarei”. Icoana e totuşi un termen care apare mult mai târziu. În textul original (grecesc, masoretic, manuscrisele de la Marea Moarta) nu apare. La Cornilescu însă apare.
    În Biblia ortodoxă, Iisus Hristos este menţionat si ca „ultimul Adam” (ESCHATOS ADAM – în greacă, conform 1 Cor 15:45). Cornilescu traduce eronat si foloseşte „al doilea Adam” pentru Iisus, şi nu Ultimul, cum indică termenul eschatos.
    În Evanghelia după Ioan, cap. 3, verset 3, este redată discuţia Domnului Iisus cu Nicodim. Mântuitorul îi spune: „Dacă nu se naşte cineva de sus, nu poate să vadă împărăţia lui Dumnezeu”. Cornilescu, traducând în fapt după versiunile protestante engleză şi franceză ale Bibliei (neoprotestanţii îl laudă totuşi ca pe un erudit al limbilor vechi), scrie „dacă nu se naşte cineva din nou…”, pentru a face potrivirea cu doctrina neoprotestantă a naşterii din nou a creştinului, în urma unei rugăciuni spontane, care marchează totodată si încheierea mântuirii. Textul original grecesc – gennisi anothen – înseamnă „să se nască de sus”. De altfel, la versetul 4, unde Nicodim întreabă cum poate să se nască un om bătrân, Cornilescu adaugă de la sine „…din nou”.
    Noua traducere nu a întârziat să producă reacţii. Aşa cum am menţionat mai sus, simplificarea si modernizarea exprimării s-au făcut în dauna înţelesurilor duhovniceşti.

    În vara anului 1923, Dumitru Cornilescu şi Tudor Popescu îşi petrecut concediul împreună, la Blankenburg, în Germania, unde Cornilescu mai fusese cu alt prilej. Cunoscuse acolo un pastor protestant, Moderson, care organiza în fiecare vară cursuri „biblice”. De altfel, acest Moderson făcea şi el parte dintr-o dizidentă din propria biserică şi ţinea aceste cursuri „biblice” anume pentru a-şi propovădui ideile personale. Între Moderson şi Tudor Popescu se leagă o oarecare prietenie, părintele Popescu alunecând astfel şi mai mult pe panta rătăcirii sectare.”

    Apreciat de 1 persoană

  28. uite, nu cumva ești și tu unul din pilda asta? :
    Capitolul 13
    1. În ziua aceea, ieşind Iisus din casă, şedea lângă mare.
    2. Şi s-au adunat la El mulţimi multe, încât intrând în corabie şedea în ea şi toată mulţimea sta pe ţărm.
    3. Şi le-a grăit lor multe, în pilde, zicând: Iată a ieşit semănătorul să semene.
    4. Şi pe când semăna, unele seminţe au căzut lângă drum şi au venit păsările şi le-au mâncat.
    5. Altele au căzut pe loc pietros, unde n-aveau pământ mult şi îndată au răsărit, că n-aveau pământ adânc;
    6. Iar când s-a ivit soarele, s-au pălit de arşiţă şi, neavând rădăcină, s-au uscat.
    7. Altele au căzut între spini, dar spinii au crescut şi le-au înăbuşit.
    8. Altele au căzut pe pământ bun şi au dat rod: una o sută, alta şaizeci, alta treizeci.
    9. Cine are urechi de auzit să audă.
    10. Şi ucenicii, apropiindu-se de El, I-au zis: De ce le vorbeşti lor în pilde?
    11. Iar El, răspunzând, le-a zis: Pentru că vouă vi s-a dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei cerurilor, pe când acestora nu li s-a dat.
    12. Căci celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua.
    13. De aceea le vorbesc în pilde, că, văzând, nu văd şi, auzind, nu aud, nici nu înţeleg.
    14. Şi se împlineşte cu ei proorocia lui Isaia, care zice: „Cu urechile veţi auzi, dar nu veţi înţelege, şi cu ochii vă veţi uita, dar nu veţi vedea”.
    15. Căci inima acestui popor s-a învârtoşat şi cu urechile aude greu şi ochii lui s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii şi să audă cu urechile şi cu inima să înţeleagă şi să se întoarcă, şi Eu să-i tămăduiesc pe ei.
    16. Dar fericiţi sunt ochii voştri că văd şi urechile voastre că aud.
    17. Căci adevărat grăiesc vouă că mulţi prooroci şi drepţi au dorit să vadă cele ce priviţi voi, şi n-au văzut, şi să audă cele ce auziţi voi, şi n-au auzit.
    18. Voi, deci, ascultaţi pilda semănătorului:
    19. De la oricine aude cuvântul împărăţiei şi nu-l înţelege, vine cel viclean şi răpeşte ce s-a semănat în inima lui; aceasta este sămânţa semănată lângă drum.
    20. Cea semănată pe loc pietros este cel care aude cuvântul şi îndată îl primeşte cu bucurie,
    21. Dar nu are rădăcină în sine, ci ţine până la o vreme şi, întâmplându-se strâmtorare sau prigoană pentru cuvânt, îndată se sminteşte.

    Apreciază

  29. Grafia Iisus este corectă deoarece reproduce şi η din Ιησούς, care în latină a fost redat e. Tendinţa de a se citi ca i în greacă a început din Evul Mediu şi de aceea grafia Iisus în limba română, folosită în Bibliile ortodoxe şi în majoritatea literaturii ortodoxe moderne, este corectă, ea imitând citirea greacă modernă. De altfel, însăşi lectura numelui în limba română, nu accentuează prima silabă (i.e., ca în latină sau engleză: Je’-sus), ci ultima (ca în greacă, sau spaniolă, franceză etc.) Acesta este un motiv în plus de a favoriza lectura numelui lui Iisus cu un scurt aproximant iniţial [j], cum sugerează dublarea lui „i”, precum şi grafia cu doi de „i”: Iisus, care nu este deloc redundantă, având temeiurile ei atât fonologice cât şi etimologice. La temeiurile etimologice se adaugă faptul că, pe lângă limba greacă, sursa tuturor limbilor europene pentru numele „Iisus”, atât în ebraică (Iehoşua, Ieşua), cât şi în limbile europene începând cu latina (Jesus, în care „j” nu este cel din franceză, ci aproximantul latin [j]) numele este pronunţat cu două sunete înainte de primul „s”, anume [i-e/i] sau [j-e], iar în limbile moderne sunetul iniţial poate fi [ž] (fr. Jésus) sau [ğ] (eng. Jesus). Aceste paralele etimologice motivează pe deplin utilizarea a două litere înainte de „s” şi în limba română. (Cf. Alexandru Ciorănescu, Dicţionarul etimologic român, Universidad de la Laguna, Tenerife 1958-1966; Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998; A. Bailly, Le Grand Bailly, Dictionnaire Grec-Français, Hachette, Paris, 2000; Irina Panovf, Romanian-English – English-Romanian Dictionnary, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1982, Ed. Lucman, 2002, 2004; Biblia sau Sfânta Scriptură, cu aprobarea Sfântului Sinod, Societatea Biblică Interconfesională din România, 1988)

    Se scrie cu doi „i” pentru ca Biblia romaneasca este tradusa direct dupa originalul grecesc, in care cuvantul „Iisus” este scris astfel: Iησούς
    . În limba greacă, grupul Iη (Ih) e pronunțat ca un i prelungit (ii).
    De aceea cuvântul întreg Iησούς (Ihsous) se pronunță Iisus. La fel și cu Χριστός (Hristos).

    Apreciază

  30. Ereticul care isi zice „Hegedüs Stephan„ sustine ca psalmul 44 se refera la Biserica. Iata psalmul si in cuprinsul lui dovada.

    PSALMUL 44
    Al fiilor lui Core

    1. Cuvânt bun răspuns-a inima mea; grăi-voi cântarea mea Împăratului.
    2. Limba mea este trestie de scriitor ce scrie iscusit.
    3. Împodobit ești cu frumusețea mai mult decât fiii oamenilor; revărsatu-s-a har pe buzele tale. Pentru aceasta te-a binecuvântat pe tine Dumnezeu, în veac.
    4. Încinge-te cu sabia ta peste coapsa ta, puternice,
    5. Cu frumusețea ta și cu strălucirea ta. Încordează-ți arcul, propășește și împărățește,
    6. Pentru adevăr, blândețe și dreptate, și te va povățui minunat dreapta ta.
    7. Săgețile tale ascuțite sunt puternice în inima dușmanilor împăratului; popoarele sub tine vor cădea.
    8. Scaunul Tău, Dumnezeule, în veacul veacului, toiag de dreptate toiagul împărăției Tale.
    9. Iubit-ai dreptatea și ai urât fărădelegea; pentru aceasta Te-a uns pe Tine, Dumnezeul Tău, cu untdelemnul bucuriei, mai mult decât pe părtașii Tăi.
    10. Smirna și aloea îmbălsămează veșmintele Tale; din palate de fildeș cântări de alăută Te veselesc; fiice de împărați întru cinstea Ta;
    11. Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită și prea înfrumusețată.
    12. Ascultă, fiică, și vezi și pleacă urechea ta și uită poporul tău și casa părintelui tău,
    13. Că a poftit Împăratul frumusețea ta, că El este Domnul tău.

    14. Și se vor închina Lui fiicele Tirului cu daruri, feței Tale se vor ruga mai-marii poporului.
    15. Toată slava fiicei Împăratului este înăuntru, îmbrăcată cu țesături de aur și prea înfrumusețată.
    16. Aduce-se-vor Împăratului fecioare în urma ei, prietenele ei se vor aduce ție.
    17. Aduce-se-vor întru veselie și bucurie.
    18. Aduce-se-vor în palatul Împăratului.

    19. În locul părinților tăi s-au născut ție fii; pune-i-vei pe ei căpetenii peste tot pământul.
    20. Pomeni-vor numele tău în tot neamul;
    21. Pentru aceasta popoarele te vor lăuda în veac și în veacul veacului.

    Iata frazele care se refara, conform Ortodoxiei, la Maica Domnului:

    11. Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită și prea înfrumusețată.
    12. Ascultă, fiică, și vezi și pleacă urechea ta și uită poporul tău și casa părintelui tău,
    13. Că a poftit Împăratul frumusețea ta, că El este Domnul tău.
    ……….
    15. Toată slava fiicei Împăratului este înăuntru, îmbrăcată cu țesături de aur și prea înfrumusețată.
    16. Aduce-se-vor Împăratului fecioare în urma ei, prietenele ei se vor aduce ție.
    17. Aduce-se-vor întru veselie și bucurie.
    18. Aduce-se-vor în palatul Împăratului.

    Sa ne aplecam asupra versetului 16:
    16. Aduce-se-vor Împăratului fecioare în urma ei, prietenele ei se vor aduce ție.

    Se vede clar ca e vorba despre o persoana, caci spune: „fecioare în urma ei„ si „ si „prietenele ei se vor aduce ție.„.
    Daca e era vorba despre Biserica, care ar fi fost fecioarele din urma ei? Fecioarele sunt in Biserica! Dar prietenele ei? Care sunt prietenele Bisericii??!!

    Este FOARTE CLAR ca se vorbeste despre o persoana. Si acea persoana numita imparateasa este Maica Domnului!
    Prietenele el si fecioarele din urma ei sunt fecioarele Bisericii si calugaritele neprihanite si pline de sfinteniei ale Credintei celei drepte.

    DAR MAI ESTE INCA O DOVADA!

    IATA:
    11. Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită și prea înfrumusețată.

    Acest verset este foarte clar explicat de Mantuitorul:

    35. Şi au venit la El Iacov şi Ioan, fiii lui Zevedeu, zicându-I: Învăţătorule, voim să ne faci ceea ce vom cere de la Tine.
    36. Iar El le-a zis: Ce voiţi să vă fac?
    37. Iar ei I-au zis: Dă-ne nouă să şedem unul de-a dreapta Ta, şi altul de-a stânga Ta, întru slava Ta.
    38. Dar Iisus le-a răspuns: Nu ştiţi ce cereţi! Puteţi să beţi paharul pe care îl beau Eu sau să vă botezaţi cu botezul cu care Mă botez Eu?
    39. Iar ei I-au zis: Putem. Şi Iisus le-a zis: Paharul pe care Eu îl beau îl veţi bea, şi cu botezul cu care Eu mă botez vă veţi boteza.
    40. Dar a şedea de-a dreapta Mea, sau de-a stânga Mea, nu este al Meu a da, ci celor pentru care s-a pregătit. – Marcu 10, 35-40

    DECI au cerut Iacov si Ioan sa stea unul de-a drepta si altul de-as stanga si Mantuitorul le spune: „a şedea de-a dreapta Mea, sau de-a stânga Mea, nu este al Meu a da, ci celor pentru care s-a pregătit.„

    „A CELOR PENTRU CARE S-A PREGATIT„. Asadar tot niste persoane. Daca s-ar fi referit la Biserica, ne-ar fi spus Domnul nostru.
    Le spune lui Iacov si Ioan ca nu ei vor sta, ci altii. Acei altii sunt, conform traditiei Ortodoxe si a icoanei numita Deisis, Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul, ca unii care sunt cei mai mari dintre Sfinti.

    DACA Biserica ar fi stat la dreapta, ar fi incaput in Ea si Iacov si Ioan. Este evident nu? Pentru cine are ochi de vazut si minte sa inteleaga!

    Apreciat de 1 persoană

    • E și cum zici tu, căci în Psaltire aceleași versete poate să fie proorocie și pt una și pt alta . E vorba și de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu,….dar daca citești omiliile Sf. Ioan Gură de Aur zice că se referă și la Biserică .
      Dar oricum …pt a-i dovedi lui Stephan despre Ortodoxie trebuie minune de la Dumnezeu , noi cel puțin putem să apărăm credința…. în rest daca Domnul binevoiește să-l aducă prin nestiutele Sale căi…numai Domnul poate…

      Apreciază

Lasă un comentariu