Proteste împotriva Kronospan Austria, investitor care vrea să fabrice formaldehidă la Sebeş. Substanţa produce CANCER. La fel şi noxele degajate în atmosferă la fabricarea ei

Peste 1.500 de persoane au manifestat duminică în faţa Primăriei Sebeş în semn de protest ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o instalație de formaldehidă.

Participanții au purtat bannere inscripționate cu mesajele ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”.

„Ţinând cont de faptul că autorităţile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generaţie necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeşului solicită atât oprirea imediată a acestei instalaţii noi, cât şi a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public şi prin angajamente cu răspundere juridică. Oamenii din Sebeş şi din localităţile învecinate consideră că poluarea masivă resimţită în toate zonele oraşului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituţional la sănătate şi la un mediu curat„, susțin reprezentanții Grupului de Iniţiativă Civică Sebeş, prin intermediul unui comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei Kronospan afirmă, într-un comunicat de presă, că noua instalaţie de producere a formaldehidei pe care doreşte să o realizeze respectă toate reglementările, atât din România, cât şi din Uniunea Europeană.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai plănuit să construiască o nouă fabrică de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.

Sursa: activenews.ro

Ce este formaldehida

Compusul chimic denumit formaldehidă (cu denumirea științifică corectă metanal sau aldehidă metilică, soluția apoasă de formaldehidă 37% fiind cunoscută și sub numele de formol), este un gaz incolor cu miros înțepător. Este cea mai simplă aldehidă. Formula chimică este H2CO sau CH2O. Formaldehida a fost pentru prima oară sintetizată de chimistul rus Aleksandr Butlerov în 1859 dar a fost identificată abia în 1867, de către August Wilhelm von Hofmann.

Formaldehida rezultă din arderea materialelor conținătoare de carbon. Poate fi găsită în focuri forestiere, în eșapamentul automobilelor și în fum de țigară. În atmosfera terestră, formaldehida este produsă de acțiunea luminii solare și a oxigenului asupra metanului și a altor hidrocarburi. Cantități mici de formaldehidă sunt produse de metabolismul multor organisme, inclusiv de cel al omului.

Formaldehida este una dintre cele mai vechi substanțe chimice folosite în industrie pentru obținerea rășinilor, folosită apoi în fabricarea plăcilor de lemn. De asemenea, formaldehida este o substanța uzuală în fabricarea echipamentelor sportive, a medicamentelor, a alimentelor, a încălțămintei, a componentelor pentru autovehicule, a hârtiei, a produselor textile, etc.

Germania și Italia sunt țările cu cea mai mare producție anuală de formaldehidă din Uniunea Europeană, asigurând aproximativ 10% din cantitatea produsă anual în lume. Europa de Vest are un consum de 30% din consumul global.

Sursa: wikipedia

Formaldehida produce cancer

Reuters a raportat pe 11 iunie ca guvernul SUA a adaugat substanta formaldehida pe lista sa oficiala de agenti generatori de cancer. Formaldehida se gaseste in lucruri precum plastic si unele lichide de curatat, saruri de baie, etc. Ceea ce nu se afla din acel articol este ca formaldehida poate fi produsa de dieta noastra.

O sursa de formaldehida este metanolul (cunoscut ca alcoolul lemnului), pe care corpul il poate produce prin digestia indulcitorului artificial aspartam (NutraSweet, Equal, Canderel).

Cercetarea publicata in iunie 1998 in Life Sciences a demonstrat la animale ca o ingerare scazuta de aspartam poate duce la acumularea de formaldehida in diferite parti ale corpului, incluzand ficatul si rinichii.

In plus, cateva studii umane publicate in Journal of Occupational Medicine in decembrie 1983, in American Industrial Hygiene Association Journal in 1982 si Fortschritte der Medizin in 1980 au descoperit ca expunerea la nivele scazute si constante de formaldehida poate fi conectata cu diferite probleme de sanatate, incluzand dureri de cap, oboseala, apasari in piept, ameteli, lipsa de concentrare, atac de cord si handicapuri comportamentale.

Cu toate ca nu au fost efectuate studii de lunga durata asupra oamenilor, ele au fost facute pe animale. Intr-un studiu publicat in aprilie 2006 in Environmental Health Perspectives, cercetatorii au dat aspartam la sobolani de la varsta de opt saptamani, pana au murit.

Sobolanii care consumau aspartam au avut un risc semnificativ mai mare pentru cateva forme de cancer, incluzand limfom si leucemie. Un risc crescut pentru aceste probleme a fost descoperit chiar si la nivele de aspartam mai mici decat nivelele maxime permise oamenilor.

In timp ce Europa nivelele de siguranta sunt de 40 mg de aspartam per kg de corp pe zi, la sobolani s-a demonstrat ca exista un risc crescut de cancer chiar si la aceasta cantitate.

In Europa, organizatia care stabileste dozajele de aspartam este Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara (EFSA). Recent, doi membri ai parlamentului european (MEP) au acuzat EFSA ca nu folosesc in mod corect datele despre aspartam si chiar pierd informatii critice.

O lista de lucruri de care putem fi siguri:

1.Consumarea aspartamului creste expunerea la formaldehida. 

2. Formaldehida cauzeaza cancer.

Sfatul meu este de a evita aspartamul (in afara de cazul in care nu va pasa daca va imbolnaviti de cancer).

Dr. John Briffa este un doctor din Londra si autor in domeniul nutritiei si medicinei naturale. Website-ul sau este DrBriffa.com .

Articolul în engleză: Formaldehyde Officially Cancer-Causing

Sursa: epochtimes-romania.com

Anunțuri

Un gând despre „Proteste împotriva Kronospan Austria, investitor care vrea să fabrice formaldehidă la Sebeş. Substanţa produce CANCER. La fel şi noxele degajate în atmosferă la fabricarea ei

  1. Pingback: Autismul este provocat de intoxicare cronică cu MERCUR, prin vaccinare. TIMEROSALUL (sare de mercur), FORMALDEHIDA (formolul), HIDROXIDUL DE ALUMINIU | Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s