Ziua de naştere a nemuritorului Mihai Eminescu

Imagea15

Desen – reteaualiterara.ning.com

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, și-a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. În momentul în care Mihai Eminescu a recuperat temele tradiționale ale Romantismului european, gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, căreia a dorit chiar să-i construiască un Pantheon de voievozi, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia și cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură etc., poezia europeană descoperea paradigma modernismului, prin Charles Baudelaire sau Stephane Mallarme, bunăoară. Poetul avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gîndire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant (de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia Critica rațiunii pure, la îndemnul lui Titu Maiorescu, cel care îi ceruse să-și ia doctoratul în filosofia lui Kant la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat pînă la urmă) și de teoriile lui Hegel.

Rădăcina ideologică principală a gîndirii sale economice sau politice era conservatoare; de altfel poetul a fost o figură marcantă a acestui partid politic, iar prin articolele sale publicate mai ales în perioada în care a lucrat la Timpul a reușit să-i deranjeze pe cîțiva lideri importanți din acest mare partid care au lansat sloganul, celebru în epocă, „Ia mai opriți-l pe Eminescu ăsta!”. Publicistica eminesciană oferă cititorilor o radiografie a vieții politice, parlamentare sau guvernamentale din acea epocă; în plus ziaristul era la nevoie și cronicar literar sau teatral, scria despre viața mondenă sau despre evenimente de mai mică importanță, fiind un veritabil cronicar al momentului.

Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. Sursa: http://poeziieminescu.com/informatii-despre-mihai-eminescu

Citiți și:

Se împlinesc 164 de ani de la naşterea domnitorului etern al românilor, românul absolut Mihai Eminescu

Să ne reamintim: “Doină” de Mihai Eminescu

Adevărul despre mucenicul Mihai Eminescu

Reclame

12 gânduri despre „Ziua de naştere a nemuritorului Mihai Eminescu

 1. Cardul de sanatate

  Sistemul centralizat nu va putea fi evitat!

  Cardul de sanatate este acelasi lucru ca si cardul bancar, buletinul sau permisul auto. Ortodocsii trebuie sa se roage sa nu se imbolnaveasca, nu sa se transforme in extremisti religiosi, doar pentu un singur motiv: nu se poate scapa de Guvernul Mondial! Fiti vizionari! Nu mai credeti ca puteti schimba sistemul, lumea si viclenia stapanitorului acestei lumi. Apocalipsa va ecranizeaza evenimente ce s-au implinit si se vor implini 100%. Ati oprit voi ortodocsii regimul cardurilor bancare? Ati oprit voi ortodocsii regimul U.E.? Nato? F.M.I.? Va place ca suntem facuti extremisti si sclerozati pentru ca spunem ca un card citit invers e drac? Vedeti?! Ne punem bete in roate…singuri.

  Voi altceva trebuie sa faceti in regim de urgenta: spuneti rudelor si apropiatilor ca Hristos e Dumnezeu, ca avem suflet nemuritor, ca trupurile tuturor vor reimbraca la Parusie sufletele noastre pentru veci si ca nimeni nu se va mantui daca nu se impartaseste cu Trupul lui Hristos-Dumnezeu! Cum va impotriviti cardurilor de sanatate atata timp cat ati avut carduri bancare 20 de ani? Si cum va impotriviti sistemului mondial foarte bine inchegat, atata timp cat voi vreti sa depindeti de sistem cu smartfoane, ifoane, toale scumpe de la firmele lor si dorul de bani multi? Voi, in primul rand, nu mai depindeti de ei cu toate celelalte, apoi ocoliti doctorii. Voi nu vedeti ca pe ravna noastra fara pricepere mizeaza si satana pentru a ne da titulatura de extremisti prosti? Si diavolul rade de noi, si slugile lui care conduc omenirea politic, economic, legislativ si financiar. Treziti-va!

  Apreciază

  • preot-duhovnic,
   Noi spunem lumii si una si alta!
   Daca vom fi numiti extremisti sau prosti, nu conteaza, atat timp cat marturisim adevarul!
   Actele electronice cu cip sunt inceputul lepadarii. O data cu acceptarea unui astfel de act, un drac pune stapanire pe om si il face sa mearga din lepadare in lepadare.
   Marturisim exact ce marturisea si parintele Iustin, Sfantul Paisie Aghioritul, parintele Ioan de la
   Rarau, parintele Arsenie Papacioc, pr Adrian Fageteanu, pr Proclu, nenumarati parinti rusi etc.
   Sfintia voastra (daca sunteti preot) sunteti mai mare ca ei??

   Apreciază

   • Prietene, eu sunt preot, dar tu nu ai inteles profunzimea celor spuse de marii parinti enumerati mai sus.. Ei au spus acestea (iti traduc):

    – iesiti din sistem cu toate! Cu tv-ul, cu telefoanele, cu actele toate, ca sa nu mai depindeti de sistem deloc!
    – Hristos nu-i suporta pe caldicei. Doar pe cei fierbinti sau reci! Daca tu ai sange hristic in vene, mergi cu buletinul la prefectul judetul prefectului tau pentru a-l preda. Fa-te apatrid! Lasa banca, salariu, lumina, tv-ul, casa si aciuiaza-te pe langa un schit retras. Tu vrei sa fugi de Lucifer dar vrei sa ramai totusi prieten cu Belzebul? Pai e tot el! Voi nu vedeti ca nu ati inteles pe parintii pe care-i iubiti? Credeti ca ei se bucura de voi?

    Apreciază

   • preot-duhovnic,
    Cu tot respectul, nu cred ca e asa. Sigur ca ideal ar fi sa ne rupem de toate, dar cand a zis, de exemplu, parintele Iustin ca trebuie sa aruncam telefoanele, televizoarele pentru ca ar fi lepadare?
    Parintele Iustin a vorbit foarte clar in privinta actelor cu cip. Actele ne reprezinta. Ne punem semnatura pe ele. Sunt o etapa importanta a sistemului spre pecetluirea finala.
    Fara televizor putem trai, dar fara acte e foarte greu!
    De aceea sistemul isi concentreaza toata diabolicitatea in implementarea lor.
    Sistemul nu ne poate constrange cu televizorul, cu telefonul sau cu alte aparate electronice, caci pe astea le putem arunca, ne putem descotorosi de ele, dar daca imi arunc actele raman fara identitate, fara drepturi, fara bani, fara mijloace de trai in sistem.
    Parintii de care am pomenit nu erau radicali in sensul anarhist al termenului, ci erau cu dreapta socoteala.
    E adevarat ca in anumite conditii si televizorul si telefonul si calculatorul si celelalte sunt daunatoare, dar asa, multe pot fi daunatoare. Trebuie folosite cu intelepciune si in scopuri benefice.
    Daca am sti sigur ca sfarsitul lumii vine in cateva zile ne-am putea retrage pe langa schituri. Dar nu stim si Hristos insusi spune ca numai Dumnezeu stie. Noi vedem, cu ajutorul marilor duhovnici, niste semne ale sfarsitului si avem datoria si dreptul sa ne aparam, cat vom putea. Cand nu vom mai putea ne vom retrage in munti si in crapaturile pamantului.
    Dar pana atunci mai sunt multe cai de mantuire.

    PS
    Sper sa nu incepeti cu limbaj injurios si aici ca pe saccsiv.
    Am apreciat ca ati comentat, pana acum, decent si as vrea ca in continuare sa fie asa.
    Aveti o parere diferita de foarte multi dintre noi cu privire la intelegerea marilor duhovnici. E dreptul sfintiei voastre si vi-l respectam. Cu destul de multe din ce spuneti suntem/sunt de acord.
    In privinta ideii abordate aici… credem altfel decat sfintia voastra. E dreptul nostru si credem ca nu gresim.

    Apreciază

 2. ”dar cand a zis, de exemplu, parintele Iustin ca trebuie sa aruncam telefoanele, televizoarele pentru ca ar fi lepadare?”

  EU INSA VA SPUN CA MAI MARE STRICARE A MINTII OMENESTI, NU EXISTA AFARA DE TELEVIZOR! SI…A CUI E MINTEA? A SUFLETULUI. SI DACA SE VA STRICA SUFLETUL, CE FOLOS SI SENS VA MAI AVEA TRUPUL SI VIATA DIN EL?

  ”Noi vedem, cu ajutorul marilor duhovnici, niste semne ale sfarsitului si avem datoria si dreptul sa ne aparam, cat vom putea.”

  VOI, V-ATI LUAT DATORIA CA SA DUCETI OAMENII LA NONSENS SI EXTREMISM -CAT VETI PUTEA- ! PAI DACA TOT AVETI ASA AUTOPUTERE, DE CE NU ANULATI SI ARMAGHEDONUL, SI VENIREA LUI ANTIHRIST? AAAA, NU PUTETI SA VA LASATI DE IDENTITATE?! PAI HRISTOS SPUNE: CINE VA TINE LA SUFLETUL SAU, VA TREBUI SA-L PIARDA! SA PIARDA TOTUL AICI PE PAMANT…SI VIATA (SUFLETUL)!

  ”Sper sa nu incepeti cu limbaj injurios si aici ca pe saccsiv.”

  PRIETENE, LA ACEST ULTIM PARAGRAF ITI VOI RASPUNDE CU CATEVA INTREBARI:

  – VASILE SACCSIV ARE TRIMITERE DE LA HRISTOS-DUMNEZEU? (ROMANI X-15)

  EU AM!
  – DACA SUNT EU ASA DE INJURIOS -CA PREOT AL LUI HRISTOS SI CU TRIMITERE DE LA EL-, DUMNEZEU FIUL A FACUT-O CATEA (MAI JOS), PE CANANEANCA?

  25. Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă.
  26. El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor.
  27. Dar ea a zis: Da, Doamne, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor. (Matei XV)

  – ESTE EL PROTOTIPUL OMULUI SI AL PREOTULUI?

  Apreciază

  • preot-duhovnic,
   Sa-mi fie cu iertare, dar gandim diferit.
   Ne vom opune cat vom putea. Asta am vrut sa spun.
   Sfintia voastra aveti trimitere de la Dumnezeu pentru slujire. In afara slujirii liturgice, va puteti si insela.
   Marii duhovnici ne-au spus clar sa nu luam actele cu cip!
   Pe canaaneanca, Hristos nu a numit-o caine in sens injurios. A numit-o cum ii numeu evreii din vremea Lui pe cei de alt neam, care erau pagani. A numit-o asa pentru a-i incerca credinta.
   Si s-a mai exprimat Mantuitorul mai dur, dar in situatii exceptionale cand exista o rautate si viclenie evidenta a celor cu care discuta.
   Dar niciodata Mantuitorul n-a insultat mama cuiva…
   Doamne ajuta, parinte!

   Apreciază

   • ”Dar niciodata Mantuitorul n-a insultat mama cuiva… ”

    DOAR TATAL CUIVA:

    Voi sunteţi din tatăl vostru diavolul şi vreţi să faceţi poftele tatălui vostru. (iOAN 8-44)

    Apreciază

   • preot-duhovnic,
    Se pare ca nu aveti treaba si va place sa va contraziceti cu oamenii.
    Eu n-am nimic cu dumneavoastra, dar se pare ca dumneavoastra aveti ceva cu mine.
    Eu, aici imi spun parerile personale despre ortodoxie si lumea in care traim. Pareri care coincid cu ale multora din blogosfera ortodoxa si nationalista. Cine nu e de acord cu mine, e liber sa nu citeasca.

    Eu nu sunt teozof!
    Va dau aici o definitie mai complexa a teozofiei:
    Conform DEX
    teozofíe s. f. Nume dat diferitelor doctrine filozofice-religioase care susțin posibilitatea cunoașterii nemijlocite a „esenței lui Dumnezeu” cu ajutorul unei „iluminări” și al unei intuiții mistice aparte, printre ai cărui reprezentanți se numără Paracelsus, J. Böhme, Van Helmont, R. Steiner ș.a.; mistică. – Din fr. théosophie.”
    Despre care „dumnezeu” discuta teozofii…. e treaba lor. Cu siguranta nu e acelasi Dumnezeu din Ortodoxie.

    Se pare ca nu intelegem diferenta dintre injurii, insultari si mustrarea dumnezeiasca.

    Ar fi bine sa ne oprim aici… Nu de alta dar nu mi-ar placea sa ma „mustrati parinteste” sau „prieteneste” cu vreo injurie specifica tagmei preotesti 🙂
    Binecuvantati si iertati…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s