Brânza topită este otravă pentru organism

Image result for branza topita

Pe langa faptul ca este facuta din resturi de branzeturi si imbogatita cu tot felul de aditivi, este plina de fosfati care impiedica asimilarea calciului in oase.

Branza topita din comert ar trebui sa fie ultima alegere daca vrei sa mananci branzeturi. Si asta pentru ca pe cat este de gustoasa, pe atat este de nesanatoasa. Este plina de E-uri, apa si grasime, aproximativ 40%. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, branza topita se obtine prin incalzirea uneia sau mai multor varietati de branzeturi, in oale de topire, carora li se adauga saruri de topire – polifosfati si citrati.

Sarurile de topire sunt difosfatii de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfatii de sodiu (E 339), citratii potasici (E 332), citratii sodici (E 331) si citratii de calciu (E 333). Practic, acesti compusi chimici au capacitatea de a dispersa proteinele din branzeturi, distribuindu-le omogen, solubilizandu-le si jucand rolul de emulgatori si stabilizatori ai emulsiilor apa-grasime.

Daca ti-ai propus sa mananci branza topita – pentru ca stii ca lactatele contin calciu si vrei sa asimilezi acest mineral, vei avea o mare surpriza. Sarurile de topire sunt periculoase pentru ca scad absorbtia calciului. „Sarurile de topire determina cresterea capacitatii cazeinei de a retine apa si sechestreaza ionii de calciu din masa de branza. Astfel, are loc o scadere drastica a biodisponibilitatii calciului, care nu mai poate fi asimilat si depus in masa minerala a oaselor”, precizeaza prof.dr. Mencinicopschi. Daca ai probleme cu rinichii, consumul frecvent de branza topita ii vor afecta si mai tare.

Mai exista un motiv pentru care branza topita poate fi considerata otrava pentru organism: glutamatul monosodic E 621. Este un potentator de aroma, care poate crea dependenta, facand produsul adictiv, stimuland apetitul. Compusii de degradare metabolica ai glutamatului au efecte neurotoxice, putand produce persoanelor sensibile dureri de cap, slabiciune, greata, modificari de ritm cardiac. Acest aditiv trebuie evitat de catre copii, femei insarcinate, suferinzi de hipoglicemie, batrani, cardiaci.

Stati departe si de cremele de branza sau cascavalul feliat
Nici cremele de branza cu verdeta, masline, sunca sau ciuperci nu se compara cu branza sanatoasa produsa de tarani. Multe contin aceleasi E-uri ca si branza topita, iar material prima nu este de cea mai buna calitate. Daca iti place cascavalul gata feliat, trebuie sa stii ca acesta este mai degraba branza topita, intarita cu ajutorul unor chimicale. Intr-un astfel de produs, cascavalul este mai putin de jumatate.
„Cand spunem cascaval feliat ne gandim ca este vorba despre cascaval natural care a fost feliat. Insa nu este asa, in conditiile in care materia prima are o concentratie atat de mica, iar produsul are o structura cremoasa care se obtine doar cu ajutorul aditivilor care sa-l pastreze prospat cat mai mult timp”, spune medicul nutritionist Corina Zugravu, citat de evz.ro.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Din păcate, pe doctorul Mencinicopschi, cel care mai spunea public despre otrăvurile din alimente, l-au pitit după gratii…

Anunțuri

Un gând despre „Brânza topită este otravă pentru organism

  1. Pingback: CUPTORUL CU MICROUNDE – DUȘMANUL DIN CASA TA | Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s