Suceava – Marş în favoarea orei de religie

FOTO 1.200 de persoane la un marş în favoarea orei de religie desfăşurat la Suceava

Peste 1.200 de oameni au participat duminică, la Suceava, la un marş în favoarea prezenţei orei de religie în şcoală, informează corespondentul ActiveNews.
Anunţat pe facebook şi în câteva parohii din zonă, la marş s-au adunat oameni din Suceava, dar şi din Gura Humorului, Rădăuţi, Fălticeni sau Câmpulung.

Oamenii prezenţi la marş au avut bannere pe care se putea citi: „Biserica Ortodoxă este mama neamului românesc”, „Religia în şcoală, prioritate naţională” sau „Poporul român s-a născut ortodox creştin”.

Participanţii au mărşăluit pe traseul Biserica Sfântul Dumitru – Casa de Cultură – Biserica Sfânta Înviere – Biblioteca Judeţeană – Magazinul Bucovina – Palatul de Justiţie – Parcul Universităţii – Spitalul Judeţean şi retur.

Evenimentul a fost organizat Alianţa Bucovina Ortodoxă, for format din mai multe ONG-uri: Bucovina Profundă, APOR-Suceava, Asociaţia Sfinţii Ioachim şi Ana, ASCOR Suceava, Asociaţia Culturală Sfântul Mitropolit Dosoftei, Fundaţia IPAMIA, Asociaţia Kozaciok, Asociaţia Ucrainenilor Ortodocşi din Bucovina, Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni- Suceava, Asociaţia ProVita Bucovina, Asociaţia Sfântul Ioan cel Nou.

mars-suceava-religie

mars-pentru-ora-de-religie

mii-de-oameni-suceava-ora-de-religie

Sursa text şi fotografii: activenews.ro

Cinste celor ce au participat la marş! Ar trebui ca şi in Capitală şi în alte oraşe să se organizeze astfel de manifestaţii.

14 gânduri despre „Suceava – Marş în favoarea orei de religie

  1. Off topic:
    Un nou episod tradus din documentarul rusesc despre Viața Cuviosului Paisie Aghioritul (partea a V-a): Cuviosul Paisie Aghioritul. Panaguda

    și partea a VI-a: Cuviosul Paisie Aghioritul. Ultimii ani din viața pământească

    Apreciază

  2. AVÂND ÎN VEDERE IMPORTANȚA SUBIECTULUI STUDIERII RELIGIEI ÎN ȘCOLILE ROMÂNEȘTI, DE CE TELEVIZIUNEA ȘI MASS-MEDIA CENTRALĂ NU ORGANIZEAZĂ MĂCAR DEZBATERI PRO ȘI CONTRA?
    REALITATEA TV ÎȘI PROPUSESE CU DOUĂ SERI ÎN URMĂ, DAR A RENUNȚAT PENTRU DEZVĂLUIRI DIN DOSARELE MICROSOFT ȘI EADS…

    Apreciază

  3. DUPĂ ULTIMELE ARTICOLE DE PE BLOG, CONSTAT CĂ SUNT MONITORIZAT PUTERNIC DE SITE-UL ADEVĂRUL.RO ȘI DE… UNIUNEA EUROPEANĂ!
    ACOLO UNDE ÎMI APAR VIZUALIZĂRILE RAPORTATE DIN FIECARE ȚARĂ, APARE ȘI UN CHENAR CENUȘIU ÎN DREPTUL CĂRUIA SCRIE UNIUNEA EUROPEANĂ!…

    Apreciază

  4. Raportat la demografia Romaniei, miscarea aceasta de sustinere a religiei in scoli este nesemnificativa. Daca luam in considerare ca participantii au fost in mare parte oameni cu interese (preoti, ONG-isti si alte asemenea persoane), miscarea devine irelevanta pentru majoritatea celor afectati de scoaterea religiei din scoli (parinti si copii).
    Apoi, agresivitatea aceasta a Bisericii de a impune in scoli propria-i agenda, ca si in alte institutii ale statului, fara a consulta mai intai democratic pe cei direct afectati de masurile impuse, si fluturand un procent de 90% ortodocsi spre justificare, dovedeste o intelegere total gresita a democratiei si libertatii individuale. Cei 90% presupusi crestin-ortodocsi nu si-au dat niciodata consimtamantul pentru multe din activitatile Bisericii, pt. ca pur si simplu n-au fost consultati. Sa asumi apriori ca majoritatea romanilor sustin toate activitatile Bisericii este aberant.
    Nu in ultimul rand, BOR dispune de resursele materiale necesare finantarii sistemului educational propriu, precum o face Biserica Catolica si cultele Protestante, deci ce o opreste de la infiintarea de scoli tehnico-stiintifice cu caracter confesional? Un mare castig al vremurilor noastre, pentru tarile civilizate, este obtinerea separarii Bisericii de stat, lucru pe care se pare ca anumite persoane nu vor sa-l priceapa. Biserica nu mai are nici un drept si nici o autoritate asupra poporului, decat asupra celor care din libera vointa aleg sa fie asupriti sub jugul ei tiranic.
    Apoi mai e un lucru ce se ignora – Biserica si ultrareligiosii ortodocsi considera ca au in spate majoritatea poporului bazat pe niste sondaje eronate, ce asociaza de cele mai multe ori increderea in Dumnezeu cu cea in Biserica. Ori, este evident din participarea slaba a romanilor la slujbele bisericesti, ca si din lipsa unei educatii crestin-ortodoxe de baza a majoritatii acestora, ca BOR nu se bucura de sustinere a 90% din romani. Poate undeva pe la 10% dintre romani urmeaza cu adevarat preceptele bisericesti. Apoi, si dintre participantii la slujbele bisericii, o buna parte o fac pt. noroc in viata, pt. bunastare materiala si alte cele, ignorand faptul ca Crestinismul Ortodox nu e un trifoi cu patru foi ce-ti indeplineste dorintele. Adica o buna parte din oamenii cu care se lauda Biserica in sondaje se folosesc de cele sfinte in scop magic („sa am noroc”, „sa castig bani multi”, „sa trec examenele” etc).
    E o situatie asemanatoare cu cea a Miscarii Legionare – cand a fost pe val, multi tineri au vrut sa faca parte din ML, asta pana la juramantul Mota-Marin, cand Legiunea a ramas cu un grup mic si neinsemnat de recruti. Cam asa e si cu Biserica si religia in scoli – cei ce suporta aceste lucruri sunt in minoritate.
    Religia crestin-ortodoxa este imorala, conform standardelor contemporane de moralitate, si inferioara multor filosofii morale seculare. Winston Churchil numea comunismul si socialismul „Evanghelia urii si a invidiei”; ei bine, aceasta flacara este purtata in secolul nostru de catre religie. Tinerii trebuie deprinsi cu total alte valori morale decat cele cu care ii deprinde Biserica. Nu de alta, dar cersetorul Lazar si o copila ce n-a muncit o zi in viata ei dar si-a permis sa risipeasca averea parintilor fara permisiunea acestora, ca Filofteia, nu sunt modele de urmat pt. tineretul secolului XXI. Iarasi, aruncarea banilor pe cersetori si carpele societatii sunt exemple proaste ce nu trebuiesc incurajate in societate; la fel e valabil si pentru lenevia incurajata de Biserica sub masca misticismului si rugaciunii.
    Scurt si la obiect spus, religia – mai devreme sau mai tarziu – va disparea din scoli si va avea o influenta tot mai mica in lume, fie ca va place sau nu; si asta pentru ca oamenii sunt tot mai educati – nu atei – si nu mai au nevoie de Dumnezeu (care nu le face decat rau). Astazi avem sisteme de irigatie – nu ne mai rugam lui Dumnezeu sa dea ploaie. Avem tehnologie si medicina – nu mai avem nevoie de un Dumnezeu obscur si cinic Caruia nu-i pasa de umanitate ci isi bate joc de ea dupa bunul Sau plac, distrugand orice efort face omul pt. intelegere si imbunatatirea conditiei umane (distrugerea Turnului Babel e relevant in acest sens – cum apuca omul sa se ridice din mizeria in care a fost aruncat de Creator si sa construiasca o societate dezvoltata si confortabila, in loc sa-l ajute, Dumnezeu il tranteste din nou la pamant, asta pt. ca nu vrea ca omul sa fie fericit, sa se ridice din mizerie si saracie, sa devina independent).
    In fine, singura solutie prin care Biserica (si religia in general) ar putea redeveni un factor de baza al societatii este implicarea directa in progresul tehnico-stiintific al umanitatii, in progresul material al omenirii. Daca ramane la latura ei filosofico-mistica doar, si la cea social-filantropica, e condamnata pieirii, si unei viitoare persecutii. Nu de alta, dar in conditiile in care sistemul economic actual, de sorginte socialista, mulge omul productiv material de ultimul banut, cand masura rabdarii celor care muncesc productiv va ajunge la capat, isi vor atinti privirea asupra putorilor societatii – din care categorie fac parte si preotii, calugarii si o buna parte a oamenilor religiosi – si, vazand ca Biserica, religia si Dumnezeu o duc bine material fara munca, oare ce crezi ca ar face oamenii care produc totul in societate (ca Dumnezeu nu produce nimic si Biserica, mai putin)?
    Doar pt. ca ultrareligiosii sunt mai galagiosi si marlani nesimtiti nu-nseamna ca se bucura de suportul populatiei, cum nici extremistii islamisti nu se bucura de suportul popoarelor asuprite (iraquian, afgan, libian si a altora). Deci ar fi util spre binele lor sa-si schimbe strategia de relatii publice; ca la modul in care fac propaganda religioasa (vezi pancartele manifestantilor) se vede de la o posta ca sunt rupti de realitate. Sa mearga aceste scarbe pe la oamenii dornici de a munci dar care nu-si gasesc servici cu pancarte gen „Religia in scoli – prioritate nationala” sa vada ce intampinare calduroasa vor primi. Sau pe la capitalistii romani ce platesc la stat peste 50% din ceea ce ei – nu putorile bugetare – produc, sa vada de ce intampinare vor avea parte.
    Nu mai are rost sa analizez imbecilitatile celorlalte pancarte; nimeni nu se naste crestin-ortodox, si cu atat mai putin, un popor intreg. Oameni ignoranti. Inteleg ce inseamna sa fii credincios, si eu am fost in trecut in tinerete (eram la un pas de a ma calugari si ironic sau nu Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu mi-am ratat viata intr-un asemenea hal de unde nu ma mai puteam intoarce), cateodata mai citesc si acum unele carti duhovnicesti mai mult spre delectare literara si din pacate am cazut in multe asemenea extremisme absolutiste ca a manifestantilor din articol, dar asta nu-nseamna sa fii chiar atat de rupt de realitatea materiala a lumii, atat de spalat pe creier, incat sa debitezi aberatii ca buna parte a celor inscrise pe pancarte. Daca in cazul tinerilor fanatismul este scuzabil (multi dintre ei sunt usor de impresionat – le dai cateva exemple de sfinti extremisti si ii urmeaza fara cugetare, sarind de multe ori peste niste etape elementare din vietile lor ca sa ajunga direct la martiriu), omul adult nu are nici o scuza pt. extremism. Un om mai varstnic se presupune ca are o anumita experienta de viata, vede lucrurile in perspectiva, si nu se arunca in fata ca tanarul la orice pseudoproblema si nimic – dar in cazul participantilor la acest manifest, se vede ca lipseste intelepciunea asociata de regula batranetii.
    La rece vorbind, razboiul acesta pe seama orei de religie ii avantajeaza mai mult pe profesorii de religie, care risca sa-si piarda catedra si implicit salariul daca materia lor nu mai este obligatorie. Tipic crestinesc; interesele ierarhiei teocratice primeaza mereu in fata adevarului si dreptatii (aproape ipocrit din partea crestinilor care acuza masoneria de structura piramidala cand Crestinismul se bazeaza pe aceeasi structura totalitar-elitista, fiind mort fara o baza mare de saraci – de unde si nevoia Bisericii de a mentine saracia in societate). Asa se explica de ce Biserica, in intreaga ei existenta, nu a reprezentat macar o data interesele omului muncitor, productiv. Parazitii au nevoie de un organism viu, productiv, pe care sa-l paraziteze.

    Apreciază

  5. DOUĂ COMENTARII IMPORTANTE PE TEMA STUDIULUI RELIGIEI ÎN ȘCOALĂ:

    1. Eusebiu, 04 Mar 20:13 (comentariu pe site-ul realitatea.net la art. Cine nu vrea Religia materie obligatorie în școli? )

    Studiul unei religii nu se confundă cu practicarea ei. Predarea unei religii în școală, indiferent de forma sa confesională nu este același lucru cu învățământul confesional. Studierea propriei religii în școală nu este discriminare de niciun fel. Disciplina religie are în componenta sa și capitole de istorie a religiilor, de prezentare a tradițiilor românești religioase, precum și prezentarea celorlalte mari confesiuni de la noi din țară.
    Cei ce militează împotriva studiului religiei se dovedesc intoleranți în ateismul lor. Partidul Comunist din România învăța că religia e o chestiune ridicolă și trebuie manifestată doar acasă. Comunismul nu a murit, s-a deghizat sub masca liber-cugetătorilor ca Remus Cernea și Prof. Moise și alții care acum fac aceeași lucrare.

    Sub masca libertății îngrădesc dreptul câștigat la revoluție de a vorbi liber despre Dumnezeu și de a studia o religie sau confesiune în școală. Primul liber-cugetător al țării este mândru de voi! Restul românilor vă atrag atenția că e rușinos ceea ce faceți.

    2. nae, 02 Mar 07:56

    Statul trebuie să ţină cont de voinţa majorităţii, şi nu să execute ordinele unor O.N.G.-uri, care plâng cu lacrimi de crocodil de mila copiilor nostri, care ar fi îndoctrinaţi prin ora de religie, şi în fond nu urmăresc decât pervertirea lor prin introducerea orelor de educaţie sexuală, fără ca noi părinţii să îi putem retrage.

    Dacă noi părinţii nu spunem nu acestor ONG, de fapt organizaţii ale aşa ziselor ,,minorităţi sexuale”, o să ajungem ca în Germania, unde părinţii care nu-şi lasă copiii la orele de educaţie sexuală sunt privaţi de libertate. Şcoala trebuie să educe, nu să pervertească. De aceea trebuie să spunem – Da religiei în şcoli. Nu educaţiei sexuale!

    Rog respectuos pe domnii Cernea şi Moise, şi toate ONG-urile a căror portavoce sunt cei doi să ne lase copiii în pace.

    Citește mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cine-nu-vrea-religia-materie-obligatorie-in-coli-la-jocuri-de-putere-ora-22-00_1642875.html#ixzz3Tap0wclD
    Follow us: @realitatea on Twitter

    Apreciază

Lasă un comentariu