Părintele Efrem din Arizona (Filotheitul) – documentar rusesc

Iată şi o scurtă biografie a părintelui: 

Parintele Efrem de la Filoteu

Parintele Efrem de la Filoteu

Parintele Arhimandrit Efrem de la Filoteu este cunoscut nu numai ca unul dintre marii duhovnici ai Sfantului Munte Athos, ci si ca un parinte misionar, care va face cunoscuta traditia atonita in America de Nord. Din 2005, parintele Efrem a intemeiat saptesprezece (acum 18 şi cu cea din Arizona 19 – n. m.) manastiri in Statele Unite ale Americii si Canada depinzand de Arhidioceza Ortodoxa Greaca a Americii si Canadei.

Parintele Efrem s-a nascut in 1927 in Volos, Grecia, avand numele de botez Ioan. Si-a petrecut copilaria in saracie, ajutandu-l pe tatal sau in activitatea sa, insa urmand intotdeuana exemplul mamei sale evlavioase. La varsta de 14 ani a inceput sa-si manifeste vocatia pentru viata monahala insa abia la varsta de 19 ani primeste binecuvantare din partea duhovnicului pentru a merge in Muntele Athos. Odata ajuns aici va fi ucenicul batranului Iosif Isihastul  care il va tunde in monahism noua luni mai tarziu, in 1948, cu numele Efrem. Sub ascultarea parintelui Iosif, a fost hirotonit diacon iar mai apoi preot. Dupa moartea lui Iosif Isihastul in 1959,  tot mai multi ucenici doritori  ai unei  vieti monahale autentice au inceput a se strange in jurul parintelui Efrem, el insusi devenit intre timp un cunoscut povatuitor duhovnicesc.

Parintele Efrem de la Filoteu

Pe masura ce comunitatea a crescut obstea s-a mutat in Provata unde exista o cladire mai incapatoare insa, in curand, si aceasta s-a dovedit prea mica. Apoi, in 1973 a fost rugat de catre Chinotita (conducerea Sf-ului Munte – n. m.) sa se mute cu obstea in Manastirea Filoteu, unde a devenit staret.

Datorita faptului ca parintele Efrem era recunoscut pentru discernamantul duhovnicesc, a fost de asemenea rugat sa trimita grupuri de ucenici pentru a repopula trei alte manastiri ale Sfantului Munte: Xiropotamu, Constamonitu, si Caracalu.

Parintele Efrem de la Filoteu

De asemenea a fost rugat sa trimita o obste de monahi la Marea Lavra, insa a refuzat. In cel de-al doilea volum al scrierilor sale, „Viata in Duh,” parintele Emilianos, Stareul Manastirii Simonos Petras, descrie calugarul ca pe un apostol care trebuie sa fie pregatit, in orice moment, sa i se spuna:” Pleaca de aici si mergi acolo. Lasa asta si fa aceasta.” Parintele Efrem in mod cert indeplineste acest ideal, deoarece in 1979 a facut o vizita in Canada si Statele Unite ale Americii, unde si-a dat seama ca voia Domnului este ca el sa revina aici. Pana atunci va face calatorii anuale in America de Nord, cea mai mare parte a timpului petrecand-o  vizitinad comunitatile grecesti din diverse orase de pe continentul american. Fiii sai duhovnicesti numara acum cateva mii: mireni, calugari si preoti.

Parintele Efrem de la Filoteu

A continuat sa fie parintele duhovnicesc al manastirilor din Muntele Athos si al opt manastiri de maici din intrega Grecie. Nu a mai putut ramane staret al manastirii Filoteu din cauza sederilor indelungate in America de Nord, astfel incat in 1990 a numit un ucenic care sa-si asume aceasta responsabilitate.

In prezent, parintele Efrem s-a stabilit la Manastiriea Sfantul Antonie cel Mare din Arizona.

Radu Alexandru 

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/parinti/parintele-efrem-la-filoteu-121311.html 

PARINTELE EFREM FILOTHEITUL – DESPRE RAZBOIUL DUHOVNICESC (ROMANA, GREACA SI ENGLEZA) 

Un gând despre „Părintele Efrem din Arizona (Filotheitul) – documentar rusesc

  1. As dorii sa ajung in Arizona la mănăstire și să rămân doua zile acolo la rugăciune .As dorii sa iau binecuvântare de la Gheronta Efrem .As dorii un Nr de telefon de la mănăstire ,na aflu în Arlington Chicago.Multumesc .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s