Un pustnic athonit despre soarta celor mai buni dintre cei nebotezaţi după moarte

Se mântuiesc, oare, cei care nu sunt botezați?

O istorisire athonită

Odată, când am cercetat peșterile Sfântului Munte, am întâlnit un pustnic cu care am stat și am discutat, căci voiam să aflu niște lucruri. Printre altele, l-am întrebat dacă se mântuiesc cei care nu sunt botezați. Iar el mi-a răspuns:

„Îți voi spune, fiul meu, ce s-a întâmplat odată în Asia Mică. Trăia într-o vreme acolo un turc, care îi iubea mult pe creștini. Ajuta foarte mult Biserica. A ajutat chiar să se construiască și o mănăstire. Și când auzea că undeva este vreun sărac, alerga îndată și-l ajuta. Și cu toate că era cel mai bun om din acel loc – mai bun și decât creștinii -, nu s-a botezat. Nu se hotărâse să se boteze, ci tot amâna pentru mai târziu.

Dar după o vreme a murit. Și a murit înainte de a se boteza. Egumenul mănăstirii s-a mâhnit mult pentru că acest om a plecat din această viață înainte de a fi botezat. Și Hasan (acesta era numele lui) era un om atât de bun. A făcut multă rugăciune și într-o zi a venit la el un înger și l-a întrebat:

 –  Vrei să mergem să vezi unde se află Hasan?

 –  Da, a răspuns egumenul.

Atunci îngerul l-a luat și au urcat, au urcat, au urcat… până ce au ajuns la o Biserică foarte strălucitoare. Toate străluceau acolo și de peste tot se auzeau psalmodii. Egumenul s-a pierdut. Când a intrat înlăuntrul acestei biserici strălucitoare, a uitat și de Hasan și de toate. Nu mai voia să plece de acolo. Însă după o vreme, îngerul s-a apropiat de el și i-a spus:

 –  Hai! Trebuie să plecăm.

În timp ce se întorceau, îngerul l-a întrebat pe egumen:

 –  L-ai văzut pe Hasan?

Abia atunci și-a adus aminte egumenul de Hasan și i-a spus:

 –  Nu. Nu l-am văzut.

 –  Atunci să mergem înapoi, ca să-l vezi.

De îndată ce ne-am întors, în afara Bisericii, sus pe scări, vizavi de lumină, se afla un câine orb, care stătea acolo ca și cum s-ar expune la lumină. Atunci îngerul i-a spus egumenului:

 –  Acesta este sufletul lui Hasan. Nu-și dă seama unde se află, nu vede nimic și nu aude nimic… Cu toate acestea nu este în focul iadului.

Și încheind, pustnicul mi-a spus: „La fel se întâmplă și cu sufletele ereticilor. Dacă sunt oameni buni, nu merg în gheena iadului, dar nici în desfătarea Raiului”.

Sursa: Din ediția bimensuală a Asociației „Prietenii Obștii Sfântului Nicodim”, nr. 38, Iunie 2006.

De pe: marturieathonita.ro 

Comentariu admin: 

Oare păgănii şi ereticii care au fapte bune (de excepţie) se salvează într-un fel de iad…? Dacă e adevarată această mărturie şi viziune, am putea să-i spunem mântuire stării lor? Ce formă de mântuire să fie starea aceea semi-vegetativă că sufletul nu-și dă seama unde se află, nu vede nimic și nu aude nimic

Dar şi aşa, cine, dintre păgâni şi dintre eretici, ajunge să scape de iad în felul astă? Cei ca Hasan, care era cel mai bun om din acel loc – mai bun și decât creștinii„?  

Căci ştim că: „În afara Bisericii nu este mântuire” Sfântul Ciprian al Cartaginei. 

De asemenea ştim de la Mântuitorul nostru Iisus Hristos că „Nimeni nu vine la Tatăl Meu, decât prin Mine.” Ioan 14:6. Adică nimeni nu intră în Rai, la Tatăl decât prin Domnul Iisus Hristos – prin botez, făcându-se creştin. Dar totuşi, au existat şi excepţii: proorocii Ilie şi Enoh. În afară de aceştia, toţi drepţii Vechiului Testament, până la învierea lui Hristos, după moarte, mergeau în iad (nu la chinuri, dar în iad). La Înviere, Mântuirorul i-a scos pe toţi aceşti drepţi din iad şi i-a dus în Rai. Dar Ilie şi Enoh erau inainte de aceasta în Rai, încă de vii. La sfârşit însă, vor muri şi ei, căci se vor întoarce pe pământ propovăduind împotrivirea faţă de Antihrist, iar acesta îi va omorî cu mâna lui.

Cine poate cunoaşte căile lui Dumnezeu?

Reclame

9 gânduri despre „Un pustnic athonit despre soarta celor mai buni dintre cei nebotezaţi după moarte

 1. iertați, dar povestea este o aberație care justifică purgatoriul. Ce loc să mai fie între gheenă și rai? Arătați-mi la Sfinții Părinți din perioada patristică astfel de învățături… Arătați-mi un singur rând la Sfinții Părinți din trecut care spune că după moarte sufletul omului ar putea fi într-o astfel de stare „semivegetativă”, nu vede, nu aude, nu simte etc.
  Dumnezeu mântuiește pe cine vrea El, că de aia e Atotputernic, nu trebuie să inventăm pentru asta tot felul de „locuri” și „câini orbi”.
  Și încă o observație. La sfârșitul acestei povești, spuneți: „Aşadar păgănii şi ereticii care au fapte bune se salvează într-un fel de iad”. Cum adică „așadar”? Pe ce vă bazați ca să trageți o concluzie atât de mare, la o temă uriașă, despre care s-a scris enorm? Pe o poveste de pe un blog? 🙂

  Apreciază

  • un oarecare,
   Am modficat concluzia mea si am pus totul cu semnul intrebarii.
   Dar.. si despre pruncii avortati sau cei care mor nebozati se spune ca stau intr-un loc la intuneric… Si nici o justificare a purgatoriului nu cred ca e.
   Si apoi nu era vorba de toti ereticii si paganii, ci doar de cei care fac fapte deosebite, gen construirea de biserici si miluirea saracilor…
   In sfarsit. Nu stiu. Am lasat cu semnul intrebarii la urma.

   Apreciază

   • M-am tot gandit zilele acestea la copii avortati sau la copii morti in familii de eretici. Eu din ce inteleg din Biblie si acestia merg in iad, doar ca iadul nu este la fel pentru toti. Ma gandesc ca poate starea de iad a acestor suflete tocmai in asta consta, in singuratate si intuneric. Nu stiu ce sa spun… Cat priveste paganii care puteau sa faca ceva, acestia fara indoiala cred ca vor simtii fel si fel de chinuri dincolo, nestiute de noi…

    Apreciază

 2. Pingback: Pustnic din Muntele Athos: PAGANII BUNI dupa moarte – precum cainii ORBI si SURZI la marginea RAIULUI | Saccsiv - Weblog

 3. In vedenia Sf. Ierarh Nifon (https://saccsiv.wordpress.com/2011/08/15/unii-pagani-vor-ajunge-in-rai-dar-vor-fi-orbi-%E2%80%A6/) e vorba de paganii buni care NU AU AFLAT de Hristos.

  Aici e vorba de un pagan bun care A AFLAT, dar a tot amanat increstinarea.

  Sunt doua lucruri diferite, cu rezultate (se pare) diferite. Paganii din vedenia Sf. Ierarh Nifon, desi tot orbi, erau se pare intr-o stare ceva mai buna decat a lui Hasan.

  Oricum, judecatile lui Dumnezeu sunt cu mult peste puterea noastra de a intelege. Noi intelegem doar atat: Dumnezeu este bun si drept si cu siguranta nu va nedreptati pe nimeni la Judecata.

  Doamne ajuta!

  Apreciază

  • florentina
   Nu stiu daca este o explicatie alegorica sau chiar asa e. In orice caz cainele tolanit si nesimtitor reprezinta, starea mult inferioara a sufletului unui pagan, care depasea in bunatate pe toti crestinii din acea zona. Starea inferioara a sufletului lui fata de starea infinit superioara a unui suflet de crestin (ortodox) mantuit sau cu atat mai mult ajuns in pragul sfinteniei, chiar daca respectivii, crestini, nu depasisera in generozitate si bunatate pe pagan.

   Adica sufletul nu era in iad, ceea ce reprezinta o fericire, dar nici nu se putea bucura de slava Dumnezeirii si de frumusetile covarsitoarea ale Raiului ceea ce e ceva sub conditia sufleteasca pe care un om trecut dincolo ar trebui sa o aibe.

   De aia e reprezentat ca un caine sulfletul paganului aflat la un grad superior de nevinovatie, pentru ca nu se compara cu un suflet botezat in lumea aceasta. Botezul e luminare, chiar asa e numit in sujbe, iar Hasan, nu avea aceasta luminarea de la Duhul Sfant, sa poata vedea si simti Lumina Necreata.

   Apreciază

 4. Ilie si Enoh nu au fost rapiti in Rai ! i-a dus in alta parte a pamantului ! si cand o fost cu potopul ( vei intreba), l-a pazit Dumnezeu pe Enoh ….da nu in Rai cu trup stricacios !
  is pe pamant, nestiuti !
  ” Nimeni nu s-a suit in Cer , decat Cel ce S-a pogorât din cer”
  Sf. Andrei cel nebun asa zice !
  cat despre nebotezati , nu facem din exceptie regula !
  cu Hasan e exceptie pt ca acela chiar a dorit botezul, dar l-a amanat ! nu ne luam dupa asta ! Sinoadele si Sf. Parinti arata clar ca nu este mantuire in afara Bisericii celei Una( Ortodoxa) !
  ca la Judecata de Apoi , va judeca Dumnezeu pe fiecare dupa cele 3 judecati ( parca asa zice Pr. Cleopa), si la ereticii care au fost cum au fost.. sa le mai dea o sansa…dar pana atunci credem ca daca nu sunt botezati, dar is buni ca Avraam sau ca Iov sau ca oricare om bun… se duc la intuneric , precum au mers si dreptii Vechiului Testament , macar ca acestia aveau dreapta credinta de atunci !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s