Comisia juridică a Camerei Deputaților a hotărât că „mișcarea legionară este considerată o organizație fascistă”. Ce va urma? O lege care sa confinţească o nouă prigoană pentru pro-legionari?

„Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, un amendament potrivit căruia „mișcarea legionară este considerată o organizație fascistă care a activat în perioada 1927 – 1941 sub denumirea de Legiunea „Arhanghelului Mihail”, Garda de Fier și Partidul Totul pentru Țară”, anunţă agenţia  AGERPRES . Este un fapt fără precedent acela ca un for legislativ, rectae Parlamentul, să stabilească o problemă ce ţine de competenţa istoricilor. Proiectul de lege a fost realizat de Alexandru Florian, preledintele Institutului Elie Wiesel şi promovat în Parlament în octombrie 2013 de fostul lider liberal Crin Antonescu.

„Amendamentul a fost introdus în proiectul de lege pentru modificarea Ordonanței 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și al promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”, se arată în materialul AGERPRES.

Iată cum au considerat juriştii Camerei Deputaţilor că pot asimila legionarismul românesc fascismului: „Mișcarea legionară a fost o organizație fascistă din România care a activat în perioada 1927 — 1941 sub denumirea de Legiunea „Arhanghelului Mihail”, Garda de Fier și Partidul Totul pentru Țară. Eu consider că dacă trecem așa definiția și facem strict referire la 1927 — 1941 nu cred că vor mai fi altfel de probleme”, a spus vicepreședintele Comisiei juridice Ciprian Nica.

Amendamentul a fost însușit de comisie și votat în unanimitate.

Conform vicepreședintelui Comisiei juridice, „caracterul fascist al mișcării legionare este confirmat de către Academia Româna prin Dicționarul explicativ al limbii române din 1998 care la explicația atribuită legionarului precizează că acesta este „membru sau simpatizant al organizației fasciste din România interbelică sau gardist””. De asemenea, a precizat Nica, manualul de istorie din clasa a XII-a, aprobat de Ministerul Educației, spune că partide cu caracter fascist au apărut și în România în 1927.

Însă afirmaţiile deputatului Nica sunt inexacte, câtă vreme anul trecut, la interpelarea Procuraturii într-o anchetă având ca obiect pe dl Şerban Suru, Academia Română a stabilit că „nu se pot considera toate mişcările de extremă dreaptă din Europa ca mişcări exclusiv fasciste; fără îndoială că elemente comune există, dar nu până a duce la o concluzie radiclă în această privinţă; fiecare miţcare a avut specificul ei…”

Mişcarea Legionară a fost exonerată de comisia de anchetă preliminară pentru crime de război dinainte Tribunalului de la Nurnberg, reprezentanţii ei nefiind extrădaţi de occidentali în România comunistă. Mai mult, după 1947, legionarii au colaborat activ cu CIA şi alte instituţii ale statelor occidentale, în cele mai ample operaţiuni militare şi de spionaj desfăşurate împotriva comunismului în perioada războiului rece.

Buciumul.ro

Trăiască ROMÂNIA, Legiunea şi Căpitanul!

37 de gânduri despre „Comisia juridică a Camerei Deputaților a hotărât că „mișcarea legionară este considerată o organizație fascistă”. Ce va urma? O lege care sa confinţească o nouă prigoană pentru pro-legionari?

  1. Danielvla

    Tu esti un baiat destept si foarte bine informat. De ce il sustii in continuare pe heterodoxul de Iacoboaie si toate porcariile lui? Nu-i mai dati nas frate ca d-aia a ajuns sa sustina erezii si sa nu-i para rau, pentru ca sunt altii care il salta in slavi!

    Apreciază

    • Altul,
      Nu cred ca sunt asa destept… Dumnezeu stie.
      Pe Radu Iacoboaie nu-l sustin in prostiile lui. Ba chiar ai vazut ca l-am criticat si eu de mai multe ori.
      Dar nu-mi place cand un om e atacat cu duritate de multi si facut in toate felurile.
      El e mai nevinovat asa… Uneori ma amuza.
      Nu cred ca va fi judecat de Dumnezeu prea aspru… Fiecare dupa masura discernamantului sau.

      Apreciat de 1 persoană

      • Nevinovat? Cat de nevinovat este cand ii dovedesti ca greseste si el in loc sa-si recunoasca greselile, mai degraba te persifleaza, ca apoi dupa cateva zile sa se prefaca ca el nu a zis niciodata ce ii imputi tu? Cat de nevinovat este cand ii considera pe toti cei care il contrazic ca fiind masoni si securisti?

        Daniel, fii mai atent. Nu compara „nevinovatia” ipocrita a lui Iacoboaie cu nevinovatia frumoasa si smerita a altora.

        Apreciază

      • Altul,
        Eu cred ca Dumnezeu il va judeca pe fiecare si dupa capacitatea lui de intelegere.
        Adica, Radu, daca intelege lucrurile in alt mod decat ceilalti, cu o anumita naivitate, cred ca nici Dumnezeu nu-i va pretinde foarte mult.
        E adevarat ca, tot din intelegerea lui gresita, a mai strecurat si niste erezii care pot smintii pe altii, dar i s-a dat repede peste nas si chiar daca nu si-a recunoscut decat cu greu (si nici acum in totalitate greselile), ramane totusi un naiv si naivii nu sunt chiar asa de periculosi.
        Are totusi o mandrie ascunsa, care nu-l lasa sa se indrepte…

        Apreciază

      • Am uitat… Mă amuză teribil să fiu considerat naiv…. În ceea ce-l privește pe superteologul ,,Altul” (că nu am cum să-i spun altfel, dacă așa pozează), greșelile mele sunt în mod evident minuscule, microscopice aș putea spune, având mai multe circumstanțe atenuante (graba, oboseala; având prea multe replici de dat și comentarii de analizat) în comparație cu PĂCATELE GRELE ALE DENIGRĂRII ȘI HULIRII UNUI SFÂNT AL LUI DUMNEZEU…

        EI ar fi trebuit să fi fost foarte prudenți în orice afirmație legată de acest părinte prigonit mult timp și înainte și după moarte de către securiști… Dar ei vedem că sunt CONVINȘI 100% CĂ A FOST VORBA DE ÎNȘELARE DE CĂTRE DIAVOL ÎN CAZUL PĂRINȚILOR ARSENIE BOCA, ILARION ARGATU ȘI PROBABIL ȘI ALȚII… PE CE SE BAZEAZĂ ÎNSĂ? AȘA SE FACE CERCETAREA?… SUNT EI ISTORICI ȘI TEOLOGI PROFESIONIȘTI SAU SCRIITORI SAU JURNALIȘTI DE INVESTIGAȚIE?… CE COMPETENȚE AU FRAȚILOR?… NICIUNA MĂCAR ÎN DOMENIU…

        Apreciază

      • Greseli minuscule? Asa le consideri tu Iacoboaie? De oboseala ca aveai replici de dat pe care nimeni nu ti le-a cerut? Eu cred ca ai o mare problema cu mandria. Numai din faptul ca tu consideri ca puteai da replica oricui se vede ca esti un ratacit. Si ce replici? Unila sau Ulfila? Mai bine povesteau Harap-Alb. Era o „replica” ceva mai logica decat 99% din replicile tale infestate de erezii foarte mari (pe care tu le vezi ca fiind mici).

        Apreciază

      • Horia
        17 February 2010 at 17:42 pe blogul Apologeticum
        Traiasca Legiunea si Capitanul!

        puric s-a dat pe fata fratilor.. iata ce zice despre legionari:

        Cu-asta s-a ocupat ideologia comunistă: cu ocultarea istoriei, a memoriei şi cu imaginea. O imagine care de multe ori a confiscat un naţionalism de bună-credinţă şi s-a transformat într-un naţionalism comunist uşor isteric, uşor ţâfnos, legionar, un fel de buric al pământului, pe care românul nu-l credita pentru că românul are o armonie, are un echilibru, are un ritm, are un rost, el nu e propagandist.

        (fragment din conferinţa susţinută de Dan Puric luni, 15 februarie 2010, la Braşov)

        sursa: http://uniristu.blogspot.com/2010/02/dan-puric-despre-nationalismul-de-buna.html

        Apreciază

    • EMBLEMATICE PENTRU SACCSIV (CEL DE ACUM SAU CEL CARE ÎI FOLOSEȘTE BLOGUL) DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE SUNT ACESTE CUVINTE (DEȘI NE ȘTIM DE VREO DOI ANI ȘI AM LUPTAT PE ACELAȘI FRONT ÎMPREUNĂ:

      ,,Pentru ca n-are discernamant, blogul sau va deveni o cloaca la rubrica de comentarii. Se vor strange acolo multi dintre cei ce au fost pusi la spam aici pe motiv de satanism, anti romanism, eretici, new age, etc. Va fi suficient sa ma injure ca sa fie buni la el…”

      ADICĂ ȘTIE DÂNSUL VIITORUL SAU DIN RĂUTATE ÎNCEARCĂ SĂ MĂ DISCREDITEZE PÂNĂ LA CAPĂT?… DUMNEZEU SĂ-L IERTE!… L-AM IERTAT ORICUM…

      Apreciază

  2. AUZIȚI FRAȚILOR CE ZICE SUPERTEOLOGUL ,,ALTUL”:

    ,,Nevinovat? Cat de nevinovat este cand ii dovedesti ca greseste si el in loc sa-si recunoasca greselile, mai degraba te persifleaza, ca apoi dupa cateva zile sa se prefaca ca el nu a zis niciodata ce ii imputi tu? Cat de nevinovat este cand ii considera pe toti cei care il contrazic ca fiind masoni si securisti?

    Daniel, fii mai atent. Nu compara „nevinovatia” ipocrita a lui Iacoboaie cu nevinovatia frumoasa si smerita a altora.”

    CE ZICEȚI, SĂ-L CREDEM PE CUVÂNTUL LUI DE PIONIER AL DEFUNCTULUI PCR?…

    Apreciază

    • Pai Radule, nu prea l-ai iertat pe Saccsiv.
      Ai pus repede un articol cu poza lui facuta la politie si mai toate comentariile care te incriminau.
      Nu se face asa, frate.
      Eu in locul tau as fi stat o perioada in tacere si m-as fi analizat: „Ma, daca atatia oameni imi spun ca sunt beat, poate chiar sunt. Hai sa ma odihnesc un pic si cand m-oi trezi, mai vedem”.
      Putina spovedanie, putina smerenie, putina tacere…

      Apreciază

      • Totuși despre cei din grupul care s-a ,,alipit” în ultima vreme în jurul său nu spui nimic… Faci și tu parte dintre ei? Îți sunt poate simpatici sau competenți în materie de teologie? Nu cumva ai o părere prea bună despre ei, tolerându-le limbajul și multe altele?…

        Apreciază

      • Am procedat așa tocmai pentru a limpezi lucrurile… Și poate doar-doar se va trezi din ,,somn” Vasile… Pe de altă parte, pun întrebarea: și-a cerut vreunul din ei scuze pentru sutele de aberații și insulte grave proferate la adresa mea? Mai ales că suntem și în timpul Postului… S-ar fi cuvenit să se înfrâneze… Uită-te la comentariile lor de azi, de ieri și din ultimele zile și săptămâni… Ne ascundem după deget? Nu se poate…

        Apreciază

      • Radu
        Daca te uiti, in primul comentariu de aici, am spus ca nu mi-a placut limbajul lor.
        Dar oamenii mai au si dreptate, ca tu de cele mai multe ori exagerezi.
        Daca l-ai iertat, foarte bine. Dar stai linistit si nu-l mai acuza de una si de alta.
        N-ai pierdut nimic. Mantuirea nu se castiga pe internet.

        Apreciază

      • Daniel, tu chiar nu observi ca nu intelege? Tu nu ai vazut ca el se intreaba de ce a fost trecut la spam? Un om normal poate sa se intrebe asta dupa ce a zis tot ce a zis? Ba mai rau, crede ca e ceva conspiratie la mijloc, pentru ca el, dupa al sau cap ipocrit, nu vede nimic gresit. Eu d-aia te-am avertizat, pentru ca tu inca nu vezi. Iti inteleg motivele si de ce incerci sa vezi o parte buna in el, dar totusi…casca ochii, ca nu e a buna cu Iacoboaie: eretic, mandru, ipocrit, nesimtit, barfitor, plin de ura si razbunator. Ai grija….

        Apreciază

      • Altul
        Stai linistit. Observ eu destule.
        Dar nu voi rezolva nimic daca rup legatura cu un om.
        Si saccsiv s-a hotarat greu sa il interzica pe blogul lui.
        Pe mine nu m-a ofensat asa incat sa nu mai vorbesc cu el.
        Ereziile lui, daca va mai starui in ele (caci pretinde ca le-a recunoscut), se vor indrepta cu rabdare.
        Tu de ce vrei sa-l interzic si la mine pe blog?
        Fii sigur ca ii voi da peste nas de fiecare data cand va scrie pe aici erezii sau greseli. Atat cat ma voi pricepe.
        In rest, iti multumesc pentru grija!

        Apreciază

      • Și încă ceva… N-am fost dependent de saccsiv, drogat și acum am nevoie în altă parte… CONSPIRAȚIA ÎMPOTRIVA NOASTRĂ, A ORTODOCȘILOR, ESTE UNA CÂT SE POATE DE REALĂ DAR GREU DE PERCEPUT…

        ȘI CA SĂ FAC O MICĂ PARALELĂ, TEORIA CONSPIRAȚIEI ESTE VRĂJEALA INVENTATĂ DE MASONI PENTRU A TRIMITE ÎN DERIZORIU COMPLOTUL REAL PENTRU ACAPARAREA ÎNTREGII PUTERI LA NIVEL GLOBAL…

        Apreciază

      • Să ne rugăm pentru fratele VASILE să revină la adevărata luptă și dreapta credință… Să nu se lase vrăjit de atențiile celor care urăsc de moarte ortodoxia și pozează în războinici împotriva tuturor ereziilor… Ce fac ei se poate rezuma doar în câteva cuvinte: O VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE… INCHIZIȚIA… ÎN ORTODOXIE?…

        DACĂ PUTEȚI, POMENIȚI-L FRAȚILOR LA RUGĂCIUNE ÎN FIECARE ZI PENTRU ÎNDREPTARE, LUMINAREA MINȚII ȘI ÎNTOARCERE LA DREAPTA CREDINȚĂ… DOAMNE AJUTĂ!

        Apreciază

      • Radule,
        Mai fratioare, sa-ti aduc aminte marile tale greseli?
        Si nu e vorba ca au fost greseli, ca orice om greseste, dar foarte, foarte greu le-ai recunoscut. Si nu cu toata inima.

        Ai sustinut-o pe Elena Udrea in camapanie. Cine te-o fi pus nu stiu.
        Toata lumea iti spunea ca gresesti si ca e de necrezut ca unul care pretinde ca e ortodox nationalist sa o sustina pe o reprezentanta a politicului, tradatoare si corupta si ea si tot neamul ei in care s-a bagat. Vanzatoare de tara si cheltuitoare a banilor statului/romanilor, care se afisa cu opulenta cu rochii ultra scumpe si genti si pantofi de mii de euro. Si asta pe cand unii romani de abia isi duc zilele. Una care s-a maritat cu un afacerist ultra corupt si de care s-a despartit cand a intuit ca va avea probleme cu procurorii. In sfarsit si altele.

        Ce dovedeste faptul ca ai sustinut-o decat numa o mare naivitate, pe care nici sa ti se puna capul pe butuc n-ai recunoaste-o. Ca nu cred ca te-a platit cineva sa ii faci reclama.

        Apoi, postezi pe blogul tau articole ale unor zapaciti ce zic ca noi n-am mai fi o Biserica cu har si ca trebuie sa aducem ierarhi greci sa ne repuna in succesiune apostolica.
        N-ai sezizat greseala si l-ai sustinut pe autor. Ti s-a atras atentia si pana la urma cu juma` de gura ai recunoscut ca n-ar fi asa cum scrie in articolul postat la tine.

        Ce dovedeste asta? Lipsa de atentie si lipsa de discernamant.
        Ai sters articolul??? Ca acolo scrie un NEADEVAR DE TIP STILIST.

        Treaba cu Sfanta Treime.. Ai recunoscut-o, tot asa cu greutate. Dar n-ai spus niciodata: AM GRESIT FRATILOR! Ti-e frica sa recunosti?? Si te mai lauzi ca ai citit multa literatura teologica.
        Pai daca ai citit trebuia sa-ti fie pe deplin cunoscuta formula Hristos Dumnezeu!
        Uite Sf Iustin Popovici foloseste formula „Hristos Dumnezeu-Omul”. Pe asta o stii?

        Si ai mai zis si alte prostii.., nu le mai retin.

        Inca o data! Nu e vorba de o coalitie impotriva ta, ci de faptul ca tu iti sustii cu obstinatie ideile gresite si nu te lasa dracul sa zici: „DA, cred ca nu e ca mine”.
        Toti gresim, dar trebuie sa ne supunem adevarului. Lasa-i pe cei ce te atacau cu furie. Analizeaza-te pe tine.
        Si eu la randul meu si fiecare…

        CU ASTA AM INCHEIAT!
        SA MA LASI IN PACE CU FRUSTRARILE TALE CA TE-A INTERZIS NU STIU CINE!
        LA MINE AI LIBER SA SCRII. Sper ca si eu la tine.
        DAR SA NU-MI VII CU PROSTII. Am incheiat! Treaba ta ce crezi! Doamne ajuta!

        Apreciază

      • @Daniel

        ” Tu de ce vrei sa-l interzic si la mine pe blog?”

        Nu am zis sa-l interzici, Doamne fereste! Am zis doar sa fii atent si sa nu-l mai consideri atat de „nevinovat”, pentru ca nu este. In rest faci vrei, nu pot eu sa comand ce sa faci tu pe propriul blog :). E doar un indemn la atentie si atat!

        Apreciază

  3. Dacă foștii legionari și simpatizanții lor ar fi uniți, s-ar ajunge acum la proteste masive de stradă… Dar foștii securiști au avut grijă să creeze suspiciuni și dezbinare, diferite grupări, unele doar de formă…

    Și este foarte adevărat că ne confruntăm cu o situație extrem de gravă ÎNDEOSEBI DIN PUNCTUL DE VEDERE AL RESPECTĂRII DREPTURILOR OMULUI, PRECUM ȘI AL RESPECTĂRII ADEVĂRULUI ISTORIC… Evreii sioniști au trecut la ATAC…

    Ce știu parlamentarii noștri despre Mișcarea Legionară? Să le scriem oriunde și să-i contactăm înainte de a face o GREȘEALĂ ISTORICĂ DE PROPORȚII…

    https://raduiacoboaie.files.wordpress.com/2014/08/antologie-vol-24.pdf

    Apreciază

  4. ARTICOL PRIMIT PE ADRESA DE E-MAIL

    Români, vi se pregăteşte ceva! Sub pretextul interzicerii extremismului în România, se pregăteşte o teribilă lovitură împotriva culturii naţionale şi a ortodoxiei româneşti.

    Sub pretextul interzicerii extremismului în România, se pregăteşte o teribilă lovitură împotriva culturii române (prin amputarea unor valori culturale exponenţiale: Mircea Eliade, Radu Gyr, Mircea Vulcănescu, Petre Ţuţea, Octavian Goga, Liviu Rebreanu, Nichifor Crainic, Lucian Blaga – după formulările unei legi promovate în Parlament) şi a ortodoxiei româneşti, prin interdicţia cultivării modelului mărturisitor al sfinţilor închisorilor comuniste (Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Traian Trifan, Părintele Justin Pârvu, Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Adrian Făgeţeanu şi atâţia alţii). Cum s-a ajuns aici este explicat într-o analiză a modului de acţiune a reţelelor des-fiinţării naţionale.
    (…) Vedem că nu doar istoria ne este răstălmăcită, mistificată și manipulată împotriva celor care au înfăptuit-o cu jertfă de sânge, ci și prezentul e supus acelorași tratamente. Nu doar că nu mai avem voie să ne cinstim eroii, dar eroii noștri sunt uciși, în mod simbolic, din nou. Criminalul este același, doar cu altă mască: este același dușman al lui Hristos și al neamului românesc. Etichetele sunt aceleaşi, lipite de urmaşii kominternistilor, asigurând continuitatea urii. Sunt unii evrei care parcă şi-au pierdut raţiunea, stârnind, prin lipsa măsurii, antisemitismul (brusc, corifeii culturii naţionale şi marii duhovnici ai ortodoxiei româneşti sunt condamnaţi ca antisemiţi, eroii rezistenţei armate anticomuniste sunt fascişti, într-un noian de acuzaţii care seamănă izbitor cu cele din anii ’50). Sau poate asta se urmăreşte, reinventarea antisemitismului alimentând buzunarele unor neica-nimeni. Marota legionară este scoasă iar la înaintare. Luptătorul anticomunist Traian Golea, un bun cunoscător al reţelelor des-fiinţării naţionale, descifra mecanismele acestei maşinării ticăloase, aducându-ne aminte de modul în care, în anul 1990, a fost instrumentată o uriaşă minciună. Atunci, primul-ministru Petre Roman, odrasla bolşevicului Valter Roman, declara că „manifeste ale Gărzii de Fier şi a organizaţiei patronale (sic!) Legiunea Arhanghelului Mihail au fost apariţii comune în ultimele luni în acestă regiune”. În remarcabilul său studiu, Traian Golea spune: „Conflictul etnic de la Târgu-Mureş a servit doar ca pretext ca dl Roman să poată face marea revelaţie, a pretinsei reapariţii a Gărzii de Fier, care la acea dată nu exista decât în imaginaţia sa. Apoi a venit dl Iliescu, cu mineriada sa din 13-15 iunie 1990, motivată cu pretinsa acuzaţie că legionarii ar vrea să dea o lovitură de stat” (Traian Golea – Cum se regizează condamnarea unui popor. Romanian Historical Studies, 1996). Scopul: să se poată demonstra că în România „are loc o recrudescenţă a legionarismului şi în consecinţă şi a anti-semitismului”. Teza a fost puternic amplificată de rabinul colaboraţionist Moses Rosen, iar în mass-media a fost vânturată în mod special de revista “22”. Preluând afirmaţiile tandemului comunist Iliescu-Roman (ultimul este azi vajnic liberal şi creştin la pătrat, căci s-a botezat şi la ortodocşi şi la catolici, după spusele sale!), Elie Wiesel începea, prin intermediul revistei New York Times, presiunile asupra României, culminând cu obţinerea unei Rezoluţii din partea Senatului American, care condamna „resurecţia anti-semitismului şi a intoleranţei etnice în România”, “întrucât laureatul Premiului Nobel şi scriitorul umanist Elie Wiesel recent a vizitat România, ţara sa de naştere, pentru a vedea şi a mărturisi asupra acestor tendinţe anti-semite” (extras din textul Rezoluţiei).
    De atunci şi până astăzi, procesul de condamnare a poporului român a fost unul fără întrerupere. Roadele otrăvite sunt vizibile. Şi noi ce facem? Privim neputincioși la răstignire, ajutăm la punerea în mormânt? Poate mai plângem câteodată lângă piatra ce pecetluiește mormântul. Și, din păcate, ne oprim aici. Să vedem învierea nu avem voie. Este interzis. Este ilegal. Și ne e frică. În marea Sa iubire de oameni, Dumnezeu îi pune, însă, să lucreze pe sfinții săi. Ne dăruiesc mir și bună mireasmă. Și fac minuni, multe și mari. Va veni o zi în care vom fi părtași și la Înviere. Chiar dacă aceea va fi cea din urmă zi. Și atunci, ei, cei mulți, sfinții, martirii noștri vor fi cei care ne vor întâmpina la intrarea în Împărăția lui Dumnezeu. Și le vom da socoteală pentru ce am făcut și pentru ce nu am făcut, pentru cuvintele și pentru tăcerile noastre. Şi pentru lacrimile sau împietrirea noastră. Oare cum ne va privi Valeriu Gafencu atunci? Dar blândul Părinte Justin? Ei, chipuri de lumină, născuţi spre a ne călăuzi către ieslea cea sfântă, în care, în chip minunat, s-a născut mântuirea noastră. Părintele Justin ne-a întins aripa sa de serafim spre a ne ridica din bezna păcatului și și-a deschis peste noi ochiul de heruvim spre a ne arăta Calea, aşa cum ne îndrumă, într-un poem, Valeriu Gafencu: Veniţi, creştini, luaţi Lumină,/Cu sufletul senin, purificat! /Veniţi, flămânzi, gustaţi din Cină,/E Nunta Fiului de Împărat! Din bezna de tuci a temnițelor comuniste, Valeriu Gafencu și Radu Gyr și Traian Trifan și Ioan Ianolide și Virgil Maxim și atâția alții ne cheamă la Nuntă. Fi-vom noi vrednici să fim nuntași? Ar trebui să putem răspunde acum. Nădăjduim că o vom face…

    Prof. Florin Palas

    Apreciază

  5. CV-ul lui ALEXANDRU FLORIAN

    CURRICULUM VITAE

    Date personale

    Nume: Alexandru FLORIAN
    Data naşterii: 12.01.1954

    Loc de muncă: Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Ştiinţe Politice
    Grad didactic: conf. univ.
    Titular de curs (dacă e cazul): Introducere in stiinta politica; Doctrine politice
    E-mail:

    Studii: 1998, Doctor în filosofie şi ştiinţe politice
    1973-1977, Facultatea de Filosofie/Secţia Sociologie, Universitatea Bucureşti
    1969-1973, Liceul teoretic „M.Eminescu”, Bucureşti

    Experienţa academică: 2005- prezent, director executiv, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „E. Wiesel”, Ministerul culturii şi cultelor
    2004- prezent, conferenţiar universitar, Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Ştiinţe Politice
    2001-2004, Director ştiinţific, Institutul Social-Democrat
    1999-2001, secretar ştiinţific, Fundaţia Română pentru Republică şi Democraţie, Institutul Social-Democrat
    1998-2000, cadru didactic asociat la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, Fac. de Ştiinţe Politice şi Fac. de Ştiinţele Comunicării
    1991-1999, cercet. st., Institutul de Teorie Socială, Academia Română

    Domenii de specializare şi cercetare: sociologie politică, ştiinţe politice, doctrine politice,

    Afilieri profesionale: Membru al Consiliului Naţional al Comisiei Naţionale UNESCO
    Membru al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România (2003-2004)
    Membru în Consiliul director al Asociaţiei Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului
    Membru fondator şi director executiv la Asociaţia „Moştenirea Culturală a Evreilor din România”
    Preşedinte al Fundaţiei „Clubul UNESCO- Societate şi cultură”

    Limbi străine cunoscute: franceza

    PUBLICAŢII
    CĂRŢI România şi capcanele tranziţiei, Editura Diogene, Bucureşti, 1999
    Cunoaştere şi acţiune socială, Editura politică, Bucureşti, 1987
    Procesul integrării sociale, Editura ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti, 1983

    MANUALE UNIVERSITARE Fundamentele doctrinelor politice, Editura Universitară, Bucureşti, 2006
    Modele politice ale tranziţiei, Editura GEEA, Bucureşti, 2004

    STUDII IN VOLUME COLECTIVE Mobilitatea elitelor din Romania în secolul XX (coordonatori: Mihai Dinu Gheorghiu, Mihaita Lupu), Edit Paralela 45, 2008, autor al studiului Cine stabileşte elitele?
    Holocaust Memory and Antisemititsm in Central Europe and Eastern Europe, Edit INSHR-EW, 2008 autor al studiului „The Holocaust as subject of Law”
    UCDC, Analele Universitatii, seria stiinte politice, 2007, Stanga/dreapta un clivaj depasit in politica?

    (Simpozion internaţional), Pogromul de la Iaşi (28-30 iunie 1941) – prologul Holocaustului din România, Edit. Polirom, Iaşi, 2006, autor al studiului Holocaustul din România reflectat în manualele şcolare (1946-1989).

    (Simpozion internaţional), Violenţă şi teroare în istoria recentă a României, coautor la studiul Pogromul de la Bucureşti. Oameni şi locuri, Editura Universitară, Bucureşti, 2006.

    Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România, Raport final, Editura Polirom, Iaşi

    Social-democraţia contemporană, între tradiţie şi globalizare, studiul „Social-democraţia în România la început de mileniu”, Editura Mondo Media, Bucureşti 2004

    (Simpozion internaţional), Identitatea evreiască şi antisemitismul în Europa centrală şi de sud-est, studiul „Antisemitismul în România şi Ordonanţa de urgenţă 31/2002”, Editura Meta, 2003, Bucureşti

    STUDII INTRODUCTIVE
    ARTICOLE/STUDII IN REVISTE (DE SPECIALITATE ŞI CULTURALE)

    TRADUCERI
    COMUNICĂRI/REFERATE SUSŢINUTE LA SESIUNI ŞI SIMPOZIOANE ŞTIINŢIFICE

    Referinţe în baza internaţională de date 2 articole

    Apreciază

Lasă un comentariu