Franţa încalcă suveranitatea Siriei, atacând baze ale Statului Islamic, fără acordul acestei ţări. Reacţia dură a Rusiei

Map of Siria

Franta a intreprins lovituri aeriene in Siria, pe baza informatiilor culese in timpul zborurilor de recunoastere lansate in ultimele doua saptamani.

Operatiunea, intreprinsa „cu respectarea autonomiei noastre de actiune, in coordonare cu partenerii nostri din regiune”, confirma determinarea de „a lupta impotriva amenintarii teroriste a Daesh”, denumirea in limba araba a organizatiei Statul Islamic, subliniaza Palatul Elysée, relateaza Agerpres.

Comunicatul presedintiei franceze nu contine alte precizari cu privire la operatiune.

„Vom lovi de fiecare data cand securitatea noastra nationala va fi in joc”, adauga presedintia franceza, in contextul in care executivul de la Paris a invocat anterior legitima aparare pentru a-si justifica intentia a efectua lovituri aeriene in Siria impotriva Statului Islamic, excluzand insa orice eventuala interventie terestra.

Avand in vedere ca „haosul sirian trebuie sa-si gaseasca un raspuns global” si ca „populatiile civile trebuie protejate impotriva oricaror forme de violente, aceea a Daesh si a celorlalte grupari teroriste, dar si impotriva bombardamentelor ucigase ale lui Bashar al-Assad”, Elysée considera ca, „mai mult ca oricand, urgenta este punerea in aplicare a unei tranzitii politice”.

Franta „este angajata” in realizarea acestei tranzitii, care ar asocia „elemente ale regimului si ale opozitiei moderate”, si va lucra activ in acest scop, impreuna cu toti actorii implicati, sprijinindu-l pe emisarul special al ONU in Siria, adauga comunicatul.

Anuntul privind aceste prime lovituri aeriene ale Frantei in Siria are loc in timp ce presedintele François Hollande se afla, duminica si luni, la New York, pentru cea de-a 70-a Adunare Generala a ONU.

Hollande a cerut miercuri, la Bruxelles, organizarea unei noi conferinte a ONU cu privire la Siria, dupa cele din iunie 2012 si februarie 2014, denumite „Geneva I si II”.

REACTIA RUSIEI

Atacurile aviatice intreprinse de Franta asupra pozitiilor gruparii teroriste Statul Islamic de pe teritoriul Siriei, fara aprobarea Damascului si Consiliului de Securitate al ONU „nu pot fi considerate legitima aparare”, a scris pe pagina sa de Facebook, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, informeaza agentia de presa TASS.

Am dori sa aflam mai multe despre conceptul de autoaparare sub forma de atacuri aeriene asupra unui stat care nu a atacat pe nimeni si fara acordul lui, precum si despre modul in care acesta (conceptul) corespunde dreptului international„, a scris Zaharova, criticandu-i din nou pe cei in opinia carora „referendumul pe marginea Crimeei este o anexare, in timp ce atacurile aviatice fara acordul Consiliului de Securitate al ONU si acordul guvernului (tarii vizate) sunt autoaparare„.

Potrivit Mariei Zaharova, actiunile Frantei in Siria „nu inseamna drept international, ci distrugerea lui in fata comunitatii internationale socate

Sursa: stirileprotv.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s