China se alătură Rusiei şi Iranului trimiţând trupe şi tehnică de război în Siria. Cine erau combatanţii din războiul sirian până de curând

Un nou razboi MONDIAL bate la usa. Si CHINA se amesteca in Siria, trimite un vas de razboi si TRUPE inarmate

China a decis sa se implice in razboiul din Siria, prin ajutor oferit regimului Bashar al Assad. Intr-o prima faza va fi trmis un vas de razboi si „consilieri militari”.

„Consilierii vor sosi in urmatoarele saptamani”, a declarat un oficial al armatei siriene pentru site-ul Al-Masdar Al-‘Arabi, citat de Russia Today. In articol se mai afirma ca un vas de razboi chinez este in drum spre Siria, dupa care vor sosi si trupe inarmate. Vasul tocmai a trecut de Canalul Suez din Egipt.

Chinezii se vor alatura trupelor rusesti aflate acum in baza de la Latakia.

Intre timp, site-ul israelian Debkafile anunta ca au fost deja observate avioane de lupta chineze in portul sirian Tartus, de pe coasta Mediteranei. Avionele sunt de tip Liaoning-CV-16.

Putin a recunoscut recent ca Rusia acorda, in Siria, ajutor militar exclusiv armatei legitime a presedintelui Bashar al-Assad.

„In ceea ce priveste prezenta noastra in Siria, aceasta se exprima la ora actuala in livrari de arme pentru guvernul sirian, instruirea de personal, acordarea de ajutor umanitar poporului sirian”, a spus Putin, intr-un interviu pentru CBS, subliniind ca in Siria „exista doar o armata legitima: armata presedintelui Siriei, Assad”.

Vladimir Putin a subliniat ca Rusia respecta Carta ONU, adica principiile de baza ale dreptului international, conform caruia un ajutor sau altul, inclusiv militar, poate si trebuie sa fie acordat exclusiv guvernelor legitime, cu acordul sau la solicitarea lor, sau in urma deciziei Consiliului de Securitate al ONU. „In acest caz, avem de-a face cu o solicitare din partea guvernului sirian pentru acordarea de ajutor tehnico-militar, ceea ce Rusia face in cadrul unor contracte internationale absolut legale”, a declarat liderul rus.

Sursa: aktual24.ro 

Până la intervenţia Rusiei şi Chinei, iată cine erau actorii complicatului război civil sirian: 

“Urzeala tronurilor” in Siria. Mic ghid pentru a intelege un razboi HAOTIC

Razboiul civil din Siria, la o prima vedere, este simplu pentru cine se informeaza doar din cateva stiri scurte de la jurnalul de seara: rebelii au luat armele impotriva dictatorului Bashar al-Assad in 2011 si, de atunci, lupta impotriva lui.

Realitatea este mult, mult mai complexa: este aproape un razboi al tuturor impotriva tuturor, cu mai bine de 1.000 de grupari, brigazi si factiuni, dintre care, e adevarat, conteaza cu adevarat cam o duzina.

Ce e interesant e faptul ca liniile de demarcatie nu sunt intotdeauna clare – o parte poate foarte bine sa lupte impotriva altei grupari, dar sa fie aliata cu aliatul respectivului adversar.

De asemenea, nu sunt rare cazurile in care doua grupari sunt adversare si lupta feroce in unele regiuni, dar factiuni ale lor sunt aliate in alte regiuni. O scurta (si incompleta) trecere in revista a adversarilor care lupta in razboiul civil din Siria si a complexelor si schimbatoarelor aliante pe care le au:

Regimul impotriva (aproape) tuturor, ajutat de Hezbollah si Iran

Regimul condus de presedintele Bashar al-Assad se bazeaza pe minoritatea de confesiune alawita din care acesta provine, pe o buna parte a sunnitilor, dar este ajutat si de gruparea siita libaneza Hezbollah, dar si de cel mai mare stat siit, Iranul. Acestea din urma au trimis luptatori, bani, arme si consilieri militari care au ajutat regimul sa reziste.

Desi acum doi ani parea aproape ca se prabuseste, acum regimul lui Assad e puternic si controleaza inca cele mai populate si importante regiuni din tara.

Statul Islamic

Cea mai importanta grupare non-statala din razboiul civil sirian este, fara indoiala, gruparea extremista islamica Statul Islamic. Aceasta stapaneste si administreaza regiuni intinse nu doar din Siria, ci si din Irak si a incercat chiar si cateva incursiuni pe teritoriul Libanului.

Statul Islamic are foarte putini aliati – el insusi este un colos in acest conflict. El se lupta nu doar cu regimul lui Assad, ci si cu structurile politice ale kurzilor si cu alte grupari rebele. Ocazional, factiuni ale sale se mai aliaza, strict limitat la unele regiuni, cu grupari islamiste radicale, gen Jabhat al Nusra, care apartine, asa cum a fost Statul Islamic pana acum un an, de gruparea terorista al-Qaida.

Kurzii

Kurzii sunt mai degraba neutri fata de regim (desi s-au ciocnit sangeros in cateva randuri, ultima data luna trecuta, in regiunea Hasakah ), fiind acuzati la un moment dat de rebeli ca sunt chiar de partea lui Assad. Ei au o regiune autonoma denumita Rojava, in trei enclave din zona de nord a Siriei.

Cel mai mare adversar al lor este Statul Islamic, cel care a condus un asalt sangeros, de jumatate de an, asupra cantonului Kobane.

Interesant, kurzii sunt aliati in “Vulcanul din Eufrat” cu unele grupari rebele din nordul Siriei, dar altele li se opun, macar declarativ, si ii considera ocupanti.

Poate la fel de interesant, kurzii sirieni sunt sprijiniti de kurzii irakieni (Peshmerga). Acestia din urmasunt aliati in Irak cu Iranul, adica tocmai suporterul lui Assad in Siria. Kurzii irakieni, care au propria lor regiune autonoma – independenta, de facto – au relatii foarte bune si cu Turcia, adversarul conationalilor lor din Siria.

Aceasta spirala halucinanta a aliantelor continua – in batalia pentru Kobane, kurzii sirieni sunt aliati de facto cu americanii (ale caror raiduri aeriene i-au salvat), care la randul lor sunt aliatii turcilor in NATO, acestia din urma dusmani ai kurzilor. De altfel, partidul PKK e declarat grupare terorista de Turcia, UE si SUA, dar kurzii din Kobane, grupati in partidul YPG, au stranse legaturi cu acesta, fiind chiar considerati filiala lor siriana.

Diferite factiuni rebele

Cu peste 1.000 de grupari luptand impotriva lui Assad, rebelii nu sunt o forta coerenta, ci impartita inentitati care lupta atat impotriva regimului cat si unii impotriva celorlalti.

Jabhat al-Nusra, afiliata al-Qaeda, e una din cele mai puternice grupari. Cum deja ne-am obisnuit in Siria, cei din JN lupta cu regimul si alte grupari, dar se si aliaza cu altele (dar se si aliaza cu factiuni ale unor grupuri si lupta impotriva altor factiuni ale acelorasi grupuri).

Armata Libera Siriana, o federatie laxa de grupari “acceptate” de Occident, e in aceeasi situatie. Unele din brigazile sale lupta de partea JN si a altora, altele duc “mini-razboaie” cu alte brigazi ale acelorasi grupari. Spre exemplu, Armata Libera Siriana sau cel putin unele din componentele sale, au o relatie buna cu Statele Unite, dar au si aliante locale cu dusmanul de moarte al americanilor, Jabhat al-Nusra, afiliata al-Qaida.

Frontul Islamic, Jays al-Islam sau Ahrar al-Sham sunt alte fronturi sau grupuri importante in acest razboi.

In fine, ar trebui mentionat Israelul, chiar daca arareori se implica. Acesta e un vechi adversar al regimului lui Assad, dar mai ales al aliatilor acestuia, Hezbollah si Iran. Acum cateva saptamani, Israelul a ucis cativa importanti lideri Hezbollah si ofiteri iranieni intr-un atac asupra elicopterului acestora, pe teritoriul Siriei.

In plus, Israel sprijina unele grupari rebele, dar se opune altora (Jabhat-al Nusra), aliate cu aceleasi grupari sprijinite de statul evreu. Sursa: aktual24.ro 

Aceste grupări luptau în Siria până de curând. De acum lucrurile se complică şi mai mult.

Se pare că Sfântul Paisie Aghioritul sau mitropolitul grec Antonie de Mitropolitul de Sisaniou si Siatistis (sau ambii) ar fi profeţit ca de acolo va porni un conflict mondial, după cum cititm la:

A PROFETIT PARINTELE PAISIE AGHIORITUL CA: „Din Siria va incepe al treilea razboi mondial! Rugati-va neincetat!”?

Ce va ieşi din acest conflict… Dumnezeu ştie.

3 gânduri despre „China se alătură Rusiei şi Iranului trimiţând trupe şi tehnică de război în Siria. Cine erau combatanţii din războiul sirian până de curând

 1. De ce îi urâm pe conducătorii ruşilor

  1. Pentru că ne-au răpit Basarabia în 1812 şi au incercat să o populeze cu slavi, iar românilor le-a fost interzisă limba în Biserică şi în scoli.

  2. Pentru că în 1877, printr-un tratat, au garantat integritatea teritorială a României, ca pe urmă, în 1878, să ne fie luat din nou sudul Basarabiei, pe care Europa ni l-a redat în 1856.

  3. Pentru că în Primul Război Mondial ne-au lăsat singuri împotriva germanilor şi austro-ungarilor, trecând la bolşevism (comunism), săpându-ne apoi pe la spate.

  4. Pentru că nu ne-au returnat integral Tezaurul României, ci doar firimituri, că acel Tezaur le-a fost dat doar spre păstrare în Primul Război Mondial, deci el trebuie să revină proprietarilor drept, românilor şi statului românesc.

  5. Pentru că, cu tancurile sovietice, ne-au impus comunismul, cu tot ce a însemnat el (prigoana, jefuirea ţării în favoarea URSS, controlul total al oamenilor de către sistem prin Securitate, exterminarea multor deţinuţi politici, colectivizarea pământului).

  6. Pentru că ne-au răpit Basarabia şi Bucovina de Nord după al doilea război mondial, provincii româneşti şi care prin voinţă liberă s-au unit cu Patria-Mamă, România, în 1918.

  7. Pentru că prin Armata a 14-a din Transnistria şi prin presiuni destabilizează Republica Moldova, împiedicând-o să se apropie mai mult de România.

  8. Pentru că Patriarhia Rusă vrea să păstreze sub jurisdicţia sa Basarabia, care-i pământ românesc, nu rusesc.

  9. Pentru că vor să taie dreptul României la apărare, vezi acuzele împotriva bazei de la Deveselu, când se ştie că numai un stat ce se poate apăra e un stat sigur, iar nu la cheremul vecinilor.

  P.S.
  Democraţia, aşa rea cum este, dă libertatea cuvântului, inclusiv unora să îşi verse toate dejecţiile împotriva ei.
  Ar trebui aceia în Rusia şi să îl critice pe Putin şi pe urmă să vadă ce îi aşteaptă.
  Mai multe crime fac ruşii in Ucraina decât toţi imigranţii din Europa la un loc, dar asta propagandiştii pro-ruşi se fac a nu vedea. Ba mai mult, propagandiştii pro-ruşi se dau şi mari naţionalişti, dar ţin partea Rusiei împotriva bazei de la Deveselu, ca să nu ne putem apăra eficient la o adică.

  Apreciază

  • Ioan C.
   Nu sunt de acord cu punctul 9. Baza de la Deveselu nu va apara Romania. E o baza de atac. Daca va apara ceva, va apara interesele americane in zona. Puteai insa sa adaugi cele cateva razboaie ruso-turce sau ruso-austro-turce in urma carora Tara Romaneasca si Moldova au fost devastate salbatic de armatele rusesti.
   In ce priveste capacitatea noastra de a ne apara, ar trebui investit in tehnica militara proprie, nu sa ne milogim si sa-i pupam in fund pe americani, care oricum ne vor impinge pe noi in fata, in caz de razboi.

   Apreciat de 1 persoană

   • „In ce priveste capacitatea noastra de a ne apara, ar trebui investit in tehnica militara proprie”
    Corect, numai ca ar trebui sa inteleaga si guvernantii asta si sa nu ne bazam doar pe americani!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s