Inregistrarea și transcriptul părerii părintelui Adrian Făgețenu despre părintele Arsenie Boca. Demonstreaza asta ceva?

Iată inregistrarea în care părintele Adrian Făgețenu vorbește despre părintele Arsenie Boca (împotriva lui), despre legionari, Căpitan, maica Veronica de la Vladimirești, părintele Ioan Iovan etc. Preluat de pe blogul Saccsiv

https://www.dropbox.com/s/tftdf3rxqd85m8j/2-NTSC2.mp3?dl=0

Pentru a putea asculta, se descarcă inregistrarea apăsând pe Download. 

Pentru cei care nu reușesc am transcris fragmentul cu referire la părintele Arsenie Boca, mai jos. N-am folosit diacritice, pentru o transcriere mai ușoară. 

Începând cu minutul 03:35. Voi folosi prescurtarea Pr pentru părintele Făgețeanu și Cr pentru credincioși/credincios. 

Pr: Si… mai mergeam undeva. Mergeam la Sambata de Sus, unde era parintele Boca, Arsenie.

Atat de mult mi-a placut el, cand predica, incat vindeam si ghiozdanu de carti si manusile si fularu, la talcioc, nu la pravalie, ca sa am bani de dus pentru mers la Sambata.

Intr-o zi, ajung acolo putin cam tarziu, adica cu alt tren decat cel care venea devreme, la ultima statie spre Sambata. Si, ajungand tarziu, n-am mai indraznit sa intru in manastire. M-am dus la hotelul „fan”, adica erau stoguri de fan, am dormit acolo. Dimineata m-am scuturat de praf, de fan, de frunze, de tot ce aveam. Era acolo un parau, aproape. M-am spalat si m-am dus la biserica.

Era… inca abia rasarea soarele. Dupa un timp, vad ca intra si parintele. Ce bucurie am avut! Si el s-a inchinat la iconostas si tot se uita in urma, sa vada daca mai intra cineva sa aprinda candelele. Pentru ca el sa poata sa se roage, trebuia sa vie altcineva sa aprinda candelele. Intoarce capul, intoarce si vede ca nu vine nimeni.

Deodata se deschide usa si intra o femeie. Si el spune: Marie, de unde aceasta obraznicie, sa intri de hram, cea mai sfanta praznuire a noastra, in manastire, in biserica, cand toata noaptea te-ai destrabalat cu Simeon? 

Eu am ramas uimit! Adica un om care n-a aflat de la nimeni… nu e clarvazator?

Cr: Da, da.

Pr: Femeia a inceput sa planga, a vrut sa se apropie, sa-i spuie ca vrea sa se spovedeasca. Zice: Acuma nu. Acuma eu trebuie sa ma rog pentru hram. Nu? N-am timp de spovada! 

Da mie mi-a intrat in cap: clarvazator, clarvazator, clarvazator…

La un moment dat, nu stiu daca de la diavol sau de la cine mi-a venit gandul, stai putin: cand fariseii au adus pe femeia pr… delict de adulter si a spus – Moise ne-a poruncit s-o ucidem cu pietre, Mantuitorul niciodata n-a vadit pacatele cuiva. N-a vrut nici pe Iuda sa-l dezvaluie, decat la insistentele lui Ioan. Nu?

Si… m-am framantat asa: de unde, de unde stie parintele, de unde stie parintele?

E, dumneavoastra ce spuneti, de unde stia?

Cr: Ne intrebam, sfintia voastra, la ce raspuns ati ajuns?

Pr: Nu, eu nu va spun.

Cr: I-a aratat Duhul Sfant.

Pr: V-am spus, Mantuitorul nu vadea pacatul altora. A spus tuturora: care e fara de pacat sa arunce cu piatra. 

Cr: Oare constiinta ei era incarcata parinte?

Pr: Pai constiinta sigur ca era incarcata, daca ea chiar a cerut sa se spovedeasca. Nu?

Cr: Diavolul i-a aratat?

Pr: Da. Pentru ca diavolul a indemnat-o. Ea venise si ea tarziu, agale si statea pe o banca. Pe urma am aflat eu mai tarzi, de la ea… Si un om a spus: Mai, nu mai mergi la manastire, uite vino la mine si dormi, ca am trei camere, in casa, intr-una dorm eu cu sotia si dumneata dormi in alta camera. Nu?

Cr: Da.

Pr: Si ea a crezut. Si cand a ajuns acolo, sotia nu era. Poftim?

Cr: Da, am inteles.

Pr: E, simplu.

Cr: Si atunci parintele Arsenie…

Cr: Despre parintele Boca ne mai povestiti ceva? Despre Arsenie Boca.

Pr: N-as vrea, dar daca ma siliti, n-am incotro.

Parintele Arsenie Boca era un om superior, din toate punctele de vedere. Si ca monah, si ca pictor si ca om si ca toate. Asa cum era Solomon inainte de a fi alintat de imparateasa din Saba.

Cr: De regina din Saba.

Pr: Deci Solomon n-a murit asa de sfant cum era la inceput.

Cr: A avut multe sotii.

Pr: Nu conteaza ca multe sotii. S-a destrabalat fara sa fie. A curvit cu multe. Toate care l-au laudat si l-au dus la mandrie si la iad, cu toate a curvit.

Asa ca parintele Boca ar fi fost sfant, daca nu era maica Zamfira. Maica Zamfira nu l-a iubit numai cu sufletul si cu inima , ci l-a canonizat cu puterea ei extrateresta pe care o avea intre picioare. Nu stiu daca m-ati inteles.

Cr: Da, parinte.

Pr: Si va explic acuma de ce.

Orice pictor din lume are voie sa aleaga un model. Cel mai mare pictor la Cina cea de Taina cine a fost?

Cr: Leonardo..

Pr: Davinci. Si stiti istoria lui? Cred ca da. Primul ce a pictat el, a pictat pe… feciorelnicul, pe Ioan. Pentru ca a gasit un copil atat de curat si atat de sincer, nu numai ca zambea la toti si-i iubea, dar era capabil sa faca orice. Cu sinceritate, nu pentru bani sau alte interese. Deci a gasit in ochii lui, in privirea lui, in toata tinuta lui si in sufletul lui, cel mai potrivit model pentru Ioan.

Dupa multi ani, …….. n-a gasit nicaieri un model pentru Iuda. Lui ii trebuia un model in care sa fie si viclenie si rautate si dispret si toate. N-a gasit, n-a gasit , n-a gasit…

Intr-o vara, cand era canicula, ca la Bucuresti, el umbla prin oras, i-a fost sete mare  si in toate locurile vedea: vin bun, bere buna……

Si vede un han unde spune: Cea mai buna bautura din tara. Ia sa intru eu daca n-are o limonada sau un ceai rece sau ceva. I-era sete, nu vroia bautura de-astea ametitoate, vroia ceva pentru sete.

Si cand ii spune hangiului de asa ceva, hangiul se rasteste la el: iti bati joc de firma noastra? Aici scrie cea mai buna bautura, aici e cel mai bun vin, nu ce spui dumneata, ceai sau limonada. 

El: ai dreptate domnule, dar eu… mi-e sete.

Dar de la o masa se ridica: Criminalule, iti bati joc de firma, iti bati joc de noi toti? Idiotule, criminalule, bestie, il face in tot felul. El se gandeste: hangiul are dreptate sa-si apere firma. da asta ce-are cu mine? 

Si se intoarce sa-l vada si: Ce-ai domnule cu  mine? Cand se intoarce vede la el si viclenie si rautate si toate… Se duce la el: Nu-s suparat pe dumneata. Eu sunt pictor, iti platesca atatia bani de aur pentru fiecare ceas de pozare. Vii la mine sa pozezi? Vin. 

Vine acolo, pozeaza si deodata il razbeste plansul. Tie- rau?, poate ai baut prea mult, ti-e rau? Te duc la doctor? Nu. C e te doare? Nu ma doare nimic. Eu sunt cel care am pozat pentru Ioan cand eram copil. 

Cr: Extraordinar!

Pr: Si betia, in ce hal m-a adus acum… 

Cr: Extraordinar!

……………..

Pr: Asa a facut Zamfira din parintele. Pentru ca parintele cand a pictat biserica de la… stiti de unde.

Cr: Draganescu.

Pr: E pictura cea mai frumoasa, cea mai romanesca. Nu?

Cr: Da.

Pr: Dar maica Zamfira i-a bagat in cap: Nu trebuie sa-ti iei model pe altul, pentru ca Iisus a fost cel mai frumos din lume si tu esti tot cel mai frumos din lume. Bagandu-i in cap asta, ca e cel mai frumos din lume, el n-a mai luat model alta persoana, ca sa-L picteze pe Mantuitorul, ci s-a uitat in oglinda si a spus asa: Daca Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea Lui, de ce sa nu-L fac pe Iisus dupa chipul si asemanarea mea? Nu?

Asta e ingaduit unui pictor?

Cr: Nu. E trufie, e mandrie.

Pr: Sa crezi tu ca esti cel mai frumos din lume, cum iti spune maica, nu cu inima din piept si cu sufletul din piept, ci cu cel dintre picioare.

Si ea l-a canonizat si acuma are acatiste, paraclise, icoane facute , maicile aprind candele la el si cand mergi la Prislop te trimite maica, nu la duhovnic, sa te spovedesti -„du-te la mormant”.

Cr: Este normal parinte?

Pr: Pai cum poate sa fie normal asa ceva?

V-am spus ca nu-mi place sa va spun adevarul, dar daca m-ati silit…


Mă intreb: demonstrează povestirile părintelui (Făgețeanu) ceva? Eu zic că nu demonstrează mare lucru. Poate să fie doar interpretarea sfinției sale. Sau poate să fi fost un mare văzător cu duhul si sa fi avut o mare capacitate de discernere a lucrurilor. Nu știu… 

Departe de mine gandul de a fi detractor al parintelui Adrian Fageteanu sau al altor mari duhovnici.
Dar sa analizam. Ce demonstreaza spusele parintelui Adrian?

Pr. Arsenie Boca mustra o femeie pt ca a intrat in biserica dupa ce toata noaptea facuse desfranare cu un barbat. Nu conteaza daca cu voia ei sau silita. Conform regulilor Bisericii, femeia trebuie sa nu se culce cu barbatul doua zile inainte de sfanta liturghie si una dupa. Cu ce a gresit parintele Arsenie Boca?

Ea a cerut sa se spovedeasca, dar pr a refuzat-o temporar pentru ca trebuia sa se pregateasca pentru slujba de hram. Cu ce a gresit parintele Arsenie Boca? 

Stiu ca se zice ca pr. Arsenie Boca spunea pacatele oamenilor in public. Dar nu o facea de fiecare data si poate, cu scop didactic pentru cel mustrat si pentru ceilalti.
In cazul acesta i-a spus pacatele acelei femei fiind de fata doar el si ea si parintele Adrian Fageteanu care era undeva mai la o parte. Nu spune daca a fost vazut sau nu.

Iata o situatie cand Mantuitorul spune si el pacatele unei femei:
„16. Iisus i-a zis: Mergi şi cheamă pe bărbatul tău şi vino aici.
17. Femeia a răspuns şi a zis: N-am bărbat. Iisus i-a zis: Bine ai zis că nu ai bărbat.
18. Căci cinci bărbaţi ai avut şi cel pe care îl ai acum nu-ţi este bărbat. Aceasta adevărat ai spus.
19. Femeia I-a zis: Doamne, văd că Tu eşti prooroc.” Ioan 4: 16-19

Deci Mantuitorul i-a descoperit ca avusese cinci barbati legitimi, iar cu cel de acum traia in pacat, necasatorita.
E adevarat ca erau de fata doar El si ea, dar acest lucru a fost descoperit ulterior apostolilor, care au spus intregii lumii prin Evanghelie.
Putem zice ca Hristos a trambitat si a facut circ cu pacatele femeii? In nici un caz! 

In privinta faptului ca maica Zamfira l-ar fi influentat in privinta picturii (si nu numai) sunt doar speculatii. Parintele Adrian Fageteanu nu aduce nici o dovada.
Iar faptul ca trasaturile fetei parintelui Arsenie Boca se regasesc in picturile de la Draganescu, nu e un fapt unic. Se pot gasi multe exemple de pictori care si-au cam facut autoportretul prin bisericile pictate.

Se spun atatea despre acest parinte… Dar sa nu uitam ca mai era si securitatea, care tocmai asta vroia: denigrarea slujitorilor bisericii care nu se incadrau in tiparul dorit de comunisti.

Reclame

9 gânduri despre „Inregistrarea și transcriptul părerii părintelui Adrian Făgețenu despre părintele Arsenie Boca. Demonstreaza asta ceva?

 1. Exact asa e! Parintele Fageteanu a remarcat bine, Cine tine de altfel de preoti si invatatori, altfel decat parintele Fageteanu, Amitulesei, + Serafim al Pireului, va lua plasa vesnica!!!

  Apreciază

 2. Autorii studiului: Grozăviile neasemănate de la Drăgănescu și viața Părintelui Arsenie Boca în lumina Sfinților Părinți,

  (pe care îl puteți descărca de aici:
  https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/grozaviile-neasemanate-de-la-draganescu-si-viata-parintelui-arsenie-boca-in-lumina-sfintilor-parinti/)

  au adus un cuvânt lămuritor de la Sfinții Părinți în legătură cu postarea dvs. de aici. Vă roagă să nu vă supărați și să îi iertați, dar s-au simțit datori să nuanțeze înțelesurile pe care le-ați folosit de dragul Adevărului și… al dumneavoastră. Ei v-au îndrăgit pentru că apelați la Sfintele Scripturi în dorința de a înțelege realitatea, și pentru că discutați liniștit despre acest subiect (în legătură cu care mulți cad prin folosirea unui ton nepotrivit cu ortodocșii). Adevărul nu se apără bine și nu eliberează, dacă nu se însoțește cu iubirea și dacă propovăduitorul lui nu respectă libertatea, înțelegerea și unicitatea celuilalt.
  Până la urmă toți suntem frați și toți dorim adevărul, poate chiar ne și luptăm pentru el, doar că unii au înțeles mai mult, alții mai puțini, fiind multă dezinformare în legătură cu Părintele Arsenie Boca, tocmai pentru a ne învrăjbi.
  Acest cuvânt îl puteți citi aici:

  https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/dreptul-canonic-ortodox/a-despre-ortodoxia-neindoielnica-a-credintei-celui-despre-care-se-trateaza/i-ieromonah-adrian-fageteanu/

  Doamne ajută la sporul în adevăr și lucrarea lăuntrică de pocăință!

  Apreciază

 3. Pingback: pag. 1240- Ieromonahul Adrian Făgețeanu – sfintiinugresesc

 4. „Conform regulilor Bisericii, femeia trebuie sa nu se culce cu barbatul doua zile inainte de sfanta liturghie si una dupa. Cu ce a gresit parintele Arsenie Boca?”
  Cred ca va referiti la Sfanta Impartasanie…, nu cred ca asta dorea biata femeie!

  Apreciază

  • Adevarul este Unul Singur Parintele Arsenie Boca este Sfant …numai umblati cu ” cioara vopsita ” pentru ca Insasi Parintele Iustin Parvu spune aceasta si asemeni Parintele Ioan de la Sihastria Raraului
   Daca va nanaca invidia si trufia pe interior de ce oamenii multi in masa curg la mornantul Parintelui Arsenie Boca arunci nu e bine pentru voi care luptati impotriva lui DUMNEZEU prin aceea ca nu recunoasteti vasele bineplacute ale DUMNZEIRII IN PREASFANTA TREIME
   Un Parinte Duhovnic al meu Parintele Ionel Ostache DUMNEZEU SA L ODIHNEASCA CU DREPTII , ii spunea mamei mele cand lucra la pancardul Bisericii
   ” cumatra Sa ne fereasca DUMNEZEU de lacomia popeasca , de mandria calugareasca si de lauda dascaleasca ”
   …asa ca mai usor cu lacomia popeasca si cu mandria calugareasca …ca i lucrarea raului a slugilor fiarei naimitii de ieri si de astazi ” securitate ”
   PARINTELE ARSENIE BOCA ESTE SFANT SI TREBUIE CANONIZAT …NU VOR ASTAZI COZILE DE TOPOR DIN CONDUCEREA BOR CARE ESTE APOSTATA SI MASONICA ACEASTA IERARHIE BOR
   MAINE ARE SA VREA VOIT SA FACA CANONIZAREA SFANTULUI ARSENIE BOCA UN ALT PATRIARH CARE VA FACE DUPA CUM CERE POPORUL SI NUMAIDECAT DUPA LEGEA SFANTA SI DUMNEZEIASCA ARATATA

   DOAMNE IISUSE HRISTOASE ARATA DREAPTA TA CEA SFANTA SI PUTERNICA PESTE SFANTA BISERICA TA SI INTARESTE O PE EA SPRE SLAVA ORTHODOXIEI SI PE ACEST PAMINT CA BIRUINTA CRUCII DE LA RASARIT SA FIE IN VECI
   AMIN.

   Apreciază

 5. Pingback: pag. 372 – BICIUL LUI DUMNEZEU” – PÂRÂȘUL APOCALIPTIC – sfintiinugresesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s