Guvernul Republicii Moldova a fost investit în secret la miezul nopții. Adică protestatarii au fost păcăliți

Guvernul de la Chișinău a depus jurământul în secret

Guvernul de la Chișinău a depus jurământul în secret

Noul Guvern al Republicii Moldova a depus, aproape de miezul nopții, jurământul de învestire. Ceremonia s-a desfășurat în secret, departe de ochii presei, fiind confirmată printr-un comunicat difuzat noaptea târziu de Președinția de la Chișinău.
„De modul în care se va acționa în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern și internațional al acestui cabinet de miniștri. Susținerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale”, ar fi declarat prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul ceremoniei, citat în comunicatul Președinției.
Aceasta în timp ce, în ajun, în jurul Parlamentului și pe holurile acestuia au s-au produs violențe legate de modul în care Cabinetul lui Filip a fost votat.
O mulțime estimată la câteva zeci de mii de oameni a ieșit în stradă pentru a protesta împotriva faptului că noul Guvern a trecut prin plenul Parlamentului cu încălcarea tuturor procedurilor regulamentare – în regim de urgență, cu Biroul Permanent și membrii comisiilor chemați ca la raportul Comitetul Central al partidului și fără măcar a putea fi luat la întrebări de deputații care s-au declarat în opoziție. Oponenții susțin că noul Guvern ar fi emanația oligarhului Vladimir Plahotniuc, care încearcă să uzurpeze puterea de stat prin intermediul unor interpuși din anturajul său.
De cealaltă parte, protestatarii sunt acuzați de tentativă a unei lovituri de stat, în folosul Kremlinului, exponenții căruia, potrivit tuturor sondajelor, vor câștiga alegerile anticipate, în cazul în care acestea vor fi organizate în viitorul imediat.
În acest context, experții au remarcat că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova de la declararea Independenței față de URSS, atât forțele de dreapta, cât și cele de stânga – situate pe poziții geopolitice adverse – s-au aliat împotriva unui adversar comun. Acesta, în opinia partidelor extraparlamentare, dar și a principalei forțe de opoziție din Legislativ, Partidul Socialiștilor, este Vladimir Plahotniuc, care ar putea instaura un regim autoritar în Republica Moldova.
Cele două părți neagă orice legături între ele, dar, pe de altă parte, insistă pentru anticipate. Această opțiune comună este tratată de forțele pro-guvernamentale drept dovada unei cârdășii.
Cu toate că, pe parcursul asaltului asupra Parlamentului au fost chemați să îndemne lumea la calm, oficialitățile moldovene au preferat să păstreze tăcerea (noaptea au apărut îndemnuri semnate de premierul în exercițiu, Gheorghe Brega, și președintele Parlamentului, Andrian Candu, care roagă protestatarii și forțele de ordine să nu recurgă la violențe – n.red.).
Sondajele recente atestă, într-adevăr, o posibilă victorie a socialiștilor, conduși de Igor Dodon, împreună cu „Partidul Nostru”, al lui Renato Usatîi, care ar opta pentru reorientarea Republicii Moldova spre Moscova, în cazul unei victorii electorale.
În același timp, după părerea lui Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA), lumea a ieșit în stradă revoltată de modul în care au fost călcate normele democratice, legislația în vigoare și drepturile cetățenilor, doar pentru ca actuala guvernare să-și păstreze puterea.
Violențele de aseară au fost cu greu stăpânite de organizatorii protestelor. Cu toate acestea, oamenii sunt chemați și astăzi în centrul Chișinăului.
Sursa: activenews.ro 

Parlamentul de la Chișinău se întrunește astăzi, la orele 16.00 (miercuri, 20 ianuarie), într-o ședință extraordinară, pentru a vota învestirea unui nou Guvern, condus de Pavel Filip. În paralel, la Parlament se desfășoară o amplă manifestație de protest, convocată de opoziția extraparlamentară și mai multe organizații neguvernamentale, care îl acuză pe oligarhul Vladimir Plahotniuc de tentativă de uzurpare a puterii de stat, prin intermediul unor interpuși din Partidul Democrat din Moldova (PD).
Organizatorii protestului, printre care Platforma Demnitate și Adevăr (DA), care s-a transformat recent într-un partid politic, spun că Pavel Filip, cunoscut ca una dintre persoanele apropiate lui Vladimir Plahotniuc, a încropit peste noapte componența noului Cabinet de Miniștri și un program de guvernare, fără să-l supună dezbaterilor publice.
În viitorul Guvern sunt promovate mai multe persoane din al doilea eșantion al  fostei echipe de guvernământ, cu ar fi viceministrul în exercițiu al Economiei, Octavian Calmîc, propus în funcția de vicepremier, ministru al Economiei, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Galbur, propus în funcția de vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, sau șeful Biroului pentru Reintegrare (cu Transnistria – n.red.), propus în funcția de vicepremier (fără portofoliu) pentru Reintegrare. De asemenea, în noul Cabinet sunt promovate persoane extrem de controversate, fiind vorba despre Alexandru Jizdan, propus pentru funcția de Ministru al Afacerilor Interne cu toate că este bănuit de legături cu interlopii. Asta, de altfel, nu a împiedicat numirea lui, anterior, în funcția de vicedirector al Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău.
Votul de învestire a noului Guvern era inițial așteptat pentru ziua de joi, cu atât mai suspectă fiind, în opinia protestatarilor, graba cu care a fost convocată astăzi o ședință extraordinară a Parlamentului.
Dacă își vor respecta angajamentul asumat prin semnarea declarației de constituire a noii majorități parlamentare, Guvernul lui Pavel Filip are asigurate 56 de voturi pentru. Acestea provin din partea deputaților PD, formațiune finanțată și controlată de facto de Vladimir PLahotniuc, a 14 foști parlamentari comuniști, 13 deputați ai Partidului Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu, și opt transfugi de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), al fostului premier Vlad Filat, cercetat în prezent sub arest pentru implicare în furtul unul miliard de doalari din circuitul bancar al Republicii Moldova.
Analiștii politici moldoveni susțin că există motive suficiente de a bănui presiuni, șantaj și corupere a mai multor din acești deputați, pentru a-i determina să accepte un viitor premier, exponent al intereselor lui Vlad Plahotniuc.
Totodată, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Jammes Pettit, a declarat aseară într-o emisiune televizată că Washington-ul ar accepta orice Guvern pro-european la Chișinău, indiferent de coloratura politică a viitorului prim-ministru. El a lăsat astfel să se înțeleagă că Occidentul nu ar agrea ideea unor alegeri anticipate, pentru care optează forțele extraparlamentare, dar care ar putea aduce la guvernare stânga pro-moscovită.
Sursa: activenews.ro/ 

Să vedem pe unde vor scoate cămașa acum autoritățile de la Chișinău. 
De remarcat și tupeul fără limite al amabasadorului SUA, care are pretenția să accepte Washington-ul un Guvern la Chișinău. 
Deci basarabenii au un guvern de ciudați, la fel ca cei ai lui Cioloș….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s