Sfântul Ierah Fotie cel Mare – Apărătorul Ortodoxiei

 

Sf. Ierarh Fotie cel Mare – doxologia

Sfântul Fotie, Patriarhul Constantinopolului, „farul departe luminător al Bisericii”, a trăit în secolul IX, într-o familie de creştini zeloşi. Tatăl său, Serghie, a murit ca martir apărând sfintele icoane. Sf. Fotie a primit o educaţie excelentă şi, datorită faptului că familia lui aparţinea casei imperiale, el a ocupat funcţia de prim secretar de stat în Senat.

Contemporanii săi spuneau despre el: „Avea cunoştinţe remarcabile în aproape toate ştiinţele vechi, încât, pe bună dreptate ai putea compara gloria vremurilor sale cu cea a anticilor.”

Citiți mai multe la: https://danielvla.wordpress.com/2014/02/06/astazi-6-februarie-pomenirea-preacuviosului-parintelui-nostru-fotie-marturisitorul-cel-intocmai-cu-apostolii-patriarhul-constantinopolului/ 

Opera Sfântului Fotie 

  • Lexiconul, o enciclopedie-compilație conținând în jur de 8000 de articole
  • Biblioteca sau ‘Myriobiblon”, este un rezumat cu citate a 279 de lucrări studiate de Fotie, alcătuită la cererea fratelui său Tarasius. Myriobiblon-ul este bazat pe autori clasici care tratează, între altele, istoria, filozofia și teologia. Datorită acestei lucrări s-au păstrat conspecte ale multor texte bizantine pierdute.  În prezent, există o traduce prescurtată în română Myriobiblon-ului . Myriobiblon- ul complet a fost tradus în franceză de René Henry și publicat la Paris, Editura „Les Belles Lettres”, 1959-1991.
  • Mistagogia Duhului Sfânt, o lucrare dogmatică dedicată problemei lui Filioque,în care se opune introducerii formulei Filioque în Crez.
  • Amfilohia, o lucrare complexă pe 324 de teme în care Fotie discută diferite probleme

despre Biblie, teologie, filosofia lui Aristotel și a lui Platon, probleme lingvistice, despre calende, despre piatra magnetică, despre categorii și raționamente, despreaporii, gen și specie. Sursa: Wikipedia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s