Ce s-a întâmplat pe 30 mai la MAE

Noi, cei care am avut inițiativa de a face ceva pentru Florin Barbu și pentru copilașii săi, am ajuns la Ministerul de externe puțin până în ora 14. Ne aștepta o dubă a Jandarmeriei în fața porții instituției și câțiva reporteri, de la cel puțin o televiziune. Cineva chemase presa… Erau și câteva persoane și pe rând au mai venit alți câțiva. Pentru că eram prea puțini, nu puteam avea pretenția unui protest de stradă, în condițiile în care nu aveam autorizație (căci n-am avut suficient timp pentru a o obține) și am hotărât să fie măcar un protest scris.

Dacă ne-am fi strâns ceva mai mulți puteam avea pretenția unui protest spontan care se putea baza pe cel puțin articolul 39 din Constituție:

Libertatea întrunirilor
„Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.„

Am strâns semnături de le cei prezenți, pe lângă cele pe care le strânsesem înainte. În jur de 30 de semnături, pe fiecare dintre cele trei scrisori. Apoi am depus o scrisoare-protest (în jurul orei 14:20 – 14:30, cu aproximație), la registratura M.A.E. (Ministerul Afacerilor Externe). La ieșire au venit alte câteva persoane, care au semnat și ei pe scrisorile ce aveam să le depunem la Guvern și la Ambasada Marii Britanii.

În timp ce semnau, a venit un funcționar să ne spună că domnul ministru ne invita să stăm de vorbă la Direcția Consulară a MAE (la câteva zeci de metri de clădirea Ministerului). Am intrat șase persoane într-o încăpere unde am vorbit aproximativ 30 de minute cu Florin Pârvu – director adjunct Direcţia Relaţii Consulare și cu Eugen Dobreanu – consilier diplomatic in cadrul MAE.

Ne-au spus că știu despre caz ….

IMG_0001  IMG_0002

si ca e foarte greu de obtinut copiii – cetateni romani – inapoi deoarece exista deja o hotarare judecatoreasca de adoptie a acestora si de decadere din drepturi a parintilor naturali. De asemenea, au acuzat si faptul ca Florin Barbu nu a anuntat Ambasada Romana din UK despre situatie pentru a interveni mai repede si totodata au tinut sa precizeze ca au luat legatura cu tatal copiilor care ar urma sa vina vineri, pe 3 iunie, in Bucuresti. Nu ne-au dat de inteles ca ar sti unde se afla in prezent cei doi copii dati spre adoptie si s-au contrazis in ceea ce priveste probele prezentate in instanta judecatoreasca din Anglia cu privire la situatia favorabila/nefavorabila a  bunicului matern din Craiova pentru care se ceruse custodia minorilor in cadrul procesului. Am primit promisiuni ferme ca se va face tot ce este posibil pentru recuperarea cetatenilor romani minori. Noi i-am rugat sa insiste si sa se implice mai mult. Am intrebat daca, eventual, i-ar putea oferi lui Florin Barbu sprijin juridic. Ne-au spus ca doar Ambasada Romaniei la Londra are o lista de avocati cu care colaboreaza si ca i s-ar fi prezentat lista pentru a-si alege unul. Am insistat pe faptul ca ce se petrece cu acest caz este un abuz si ca MAE trebuie sa faca mai mult. Ne-au promis ca vor colabora cu Protectia Copilului de la noi, pentru a trimite noi rapoarte catre autoritatile din Anglia.

Cam asa a decurs pe scurt discutia intre reprezentantii MAE si semnatarii scrisorii-protest.

(Mai pe seara, prin intermediul Facebook am reusit sa luam legatura cu Florin Barbu care ne-a infirmat prezenta sa vineri, pe 3 iunie in Capitala. De asemenea, dl. Barbu a recunoscut ca a anuntat tardiv Ambasada Romana din Anglia cu privire la cazul sau, insa ne-a mai precizat faptul ca Protectia Copilului a informat autoritatile publice din Romania.)

Dupa aceasta, noi initiatorii actiunii de sustinere, alaturi de o persoana care a semnat scrisoarea  am pornit spre Guvern unde am depus  la Registratura documentul (cea de-a doua scrisoare-protest). Apoi, ne-am indreptat in graba catre Ambasada Marii Britanii unde am constatat ca este inchisa publicului  datorita unei sarbatori nationale. Asadar, ne-am vazut nevoiti sa depunem o scrisoare deschisa prin intermediul postei, cu confirmare de primire.

DSC04505  DSC04506  DSC04507

Nu știm câte mult a contat ce am făcut noi, dar cred că s-au agitat apele pe acolo un pic… A venit și presa si au mai început să vorbească și alte televiziuni. Poate tot datorită presei ne-au și chemat să stăm de vorbă. Am dori ca pe viitor, dacă situția copiiilor lui Florin Barbu și a lui nu evoluează în bine, să organizăm un protest, de data asta autorizat și cu mai mult sprijin.

4 gânduri despre „Ce s-a întâmplat pe 30 mai la MAE

  1. Pingback: Cazul Florin Barbu – Ce s-a întâmplat pe 30 mai la MAE | agnus dei - english + romanian blog

  2. poate ca stiau despre cazul copiilor dar ar fi trebuit sa ia masuri imediate cu atat mai mult ca minorii au fost adoptati de o familie de gay si la noi in tara casatoria intre doua persoane de acelasi sex nu este legala.
    Poate ca au incalcat grav legile europene.bo

    Apreciază

  3. Pingback: PROTEST AUTORIZAT LA BUCUREȘTI pentru FLORIN BARBU şi COPII LUI, duminică 26 iunie, ora 15.00 – Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s