CINSTE ORTODOCȘILOR GEORGIENI – Nu au participat la messa papei Francisc de pe stadionul Meshki – PROTESTE masive împotriva vizitei acestuia în Georgia

Papa Francisc a săvârșit o  „Liturghie„ (messă – n. adm.)  într-un stadion gol, în mare parte,  într-o vizită în Georgia după ce Biserica Ortodoxă Georgiană a cerut majorității ortodocșilor să stea departe.

Credincioșii ortodocși au fost rugați să nu ia parte la serviciile romano-catolice și o delegație a Bisericii care urma să participe, de asemenea, nu a fost prezentă.

Dar oficialii Bisericii a declarat că decizia a fost luată de comun acord.

A fost una dintre cele mai mici mulțimi văzute la o „Liturghie„ papală în aer liber, în timpul călătoriilor din străinătate ale lui Francisc.

Oamenii care au au participat în capitala Tbilisi au declarat ulterior că vizita papală a fost bună pentru Georgia.

„Acesta este un eveniment foarte important, atât pentru țară cât și pentru credincioși din parohiile catolice”, a declarat agenției de știri Reuters Keti Khitarikhvili.

„El este un adevărat papă, el nu este doar o figură religioasă, dar, de asemenea, o figură politică. Pentru că eu cred că, odată cu această vizită, rolul Georgiei va fi ridicat considerabil pe scena mondială.”

De ce Georgia?

Cu o populație romano-catolică de sub 1%, aceasta nu a fost o destinație evidentă, dar Papa a făcut o încercare de a ajunge la biserici ortodoxe pentru a depăși diferențele doctrinare care împart cele două comunități din secolul al 11-lea.

Regretatul Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Georgia în 1999, și a fost tratat ca șef de stat al Vaticanului, mai degrabă decât un lider religios.

Georgia, o țară mică (4,3 milioane locuitori), în Munții Caucaz, împărtășește aceeași cultură ortodoxă cu superputerea regională, Rusia, dar cele două țări au încercat un scurt război în 2008.

Încercările de Vaticanului de a îmbunătăți relațiile cu Biserica Rusă până în prezent nu au avut ca rezultat o vizită papală acolo. Pe de altă parte, Georgia aspiră să adere la UE și NATO.

De ce boicotul?

Potrivit Associated Press, doar câteva mii de persoane (aproximativ 3000, probabil majoritatea fiind catolici – n. adm.)  au participat la „Liturghia„  de pe  stadionul  Meshki, care are o capacitate de 25.000.

Patriarhatul ortodox a declarat pe site-ul său: „Atâta timp cât există diferențe dogmatice între bisericile noastre, credincioșii ortodocși nu vor participa la rugăciunile lor”.

Un preot georgian a declarat pentru AP că a fost un protest împotriva încearcării catolice de a converti creștinii ortodocși.

„Vă puteți imagina cum ar fi în cazul în care un sunnit [musulman] predicator ar veni la șiiți [musulmani] în Iran și ar face rugăciuni într-un stadion sau în altă parte?” întreabă părintele David Klividze. „Un astfel de lucru nu ar fi posibil.” Cu toate acestea, liderul Bisericii, Patriarhul Ilia, l-a numit pe papa Francisc vineri,  „dragă frate” și l-a salutat spunând „Fie ca Domnul să binecuvânteze Biserica Catolică de la Roma”.

Președintele georgian Gheorghi Margvelashvili a participat la „Liturghie„. Alți politicieni nu au participat, probabil, din cauza alegerilor viitoare, de frica alegătorilor devotați.

Ce urmează?

Duminică, Papa urmează să viziteze Azerbaidjanul vecin, care are mai puțin de 300 de catolici, majoritatea covârșitoare a populației fiind  musulmană.
Cu toate acestea, coexistența religioasă este o temă majoră pentru Papa Francisc care a vizitat Turcia majoritar musulmană în noiembrie 2014.

Sursa: bbc.com/news

 

„VATICANUL ESTE UN AGRESOR SPIRITUAL!„

„PAPA, CAPUL EREZIILOR, NU EȘTI BINEVENIT ÎN GEORGIA ORTODOXĂ!„

„UMANITATEA CUNOAȘTE TREI CĂDERI: A LUI ADAM, A LUI IUDA ȘI A PAPEI„

Actualizare: 

Ceea ce nu scrie în articolul de mai sus (al BBC) și nici nu se arată în cele două filmulețe de deasupra, este că în afara stadionului au protestat mii de georgieni, care au vrut să intre și să întrerupă slujba papei. Busculade, îmbrânceli cu poliția etc: 

 

 

2 gânduri despre „CINSTE ORTODOCȘILOR GEORGIENI – Nu au participat la messa papei Francisc de pe stadionul Meshki – PROTESTE masive împotriva vizitei acestuia în Georgia

  1. Pingback: VINE BALAURUL DE LA ROMA… Românii conștient-ortodocși ce vor face? – Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

  2. Pingback: VINE BALAURUL DE LA ROMA… Românii conștient-ortodocși ce vor face? | ortodoxiadreaptacredinta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s