Mitropolitul Ieremie de Gortina condamnă ecumenismul ca panerezie și anatemizează papismul

Imagini pentru ieremia de gortina

foto – impantokratoros.gr

Circulară duminicală a mitropolitului
Epistola mitropolitului către credincioșii săi

Iubiți creștini ai Sfintei noastre Mitropolii,
Vă urez să fiți sănătoși și să trăiți fericiți. Mă rog ca Preasfânta Stăpână să vă acopere și să vă păzească familia de orice rău. Să fiți ocrotiți de Maica Domnului, bunii mei creștini!
Ca Arhiereu al acestui loc, răspunzător pentru progresul vostru duhovnicesc, doresc să se înfierbânte inima voastră bună de dragostea față de Iisus Hristos. Observ că ne-au biruit diferite probleme, economice și de alte feluri, am fost preocupați de ele și am uitat că cel mai important lucru dintre toate este să Îl iubim pe Dumnezeu și să trăim după Legea Lui cea sfântă.
De aceea vă rog fierbinte, fraților, să ne întoarcem din toată inima la Hristos și la credința noastră ortodoxă. Să spunem astfel în rugăciunea noastră: Hristoase al meu, fă-mă să Te iubesc mai presus de orice! Măicuța Domnului, întărește-mi credința și iubirea față de tine!
Creștinii mei, să aveți acasă Sfânta Evanghelie și să citiți din ea câte puțin în fiecare zi. Ce creștini suntem noi dacă nu am citit Evanghelia măcar o dată? În duminici și la marile sărbători să mergeți la biserică cu toată familia voastră. Dimineața, când vă treziți, spuneți rugăciuneaTatăl nostru și rugați-L pe Hristos să vă ajute în acea zi. Și înainte să adormiți seara să vă rugați iarăși și să Îi mulțumiți lui Hristos pentru ziua care a trecut. Să postiți miercurea și vinerea, așa cum au hotărât Sfinții Părinți ai Bisericii noastre. Să nu lipsească din casa voastră candela și tămâia, pentru că ele sunt mărturii ale unei spiritualități ortodoxe autentice. Și să vă străduiți să fiți împăcați cu toți oameni și să nu faceți nimănui vreun rău, nici să nu acuzați pe cineva de ceva. Căci fiecare dintre noi suntem vinovați de ceva înaintea lui Dumnezeu.
Fraților, așa să trăiți și veți vedea că binecuvântarea lui Dumnezeu va veni în familia voastră și în țara noastră, pe care conducătorii noștri au distrus-o. Acești conducători ai noștri spun cu nerușinare că nu cred în Dumnezeu, iar unii dintre ei chiar iau hotărâri contrare Legii Lui. Și alții au mai spus asemenea lucruri, însă în final au ajuns cenușă și au fost împrăștiați de vânt peste tot!…
Și încă ceva, creștinii mei: sunteți creștini ortodocși, botezați în sfânta cristelniță de un preot ortodox. Deci țineți cu tărie credința voastră ortodoxă, după cum ne-au predat-o Sfinții noștri Părinți, cum au trăit-o binecuvântații noștri bunici aici, în eparhia noastră. Pentru că există o mișcare perfidă satanică, care vrea să amestece credința noastră dreaptă cu alte «crezuri» mincinoase și să ne schimbe credința și să o falsifice.
Mișcarea aceasta se numește ecumenism și nu este pur și simplu o erezie, ci îmbrățișează toate ereziile. Este o «panerezie». Și ecumenismul este instigat și susținut de papa. Totuși răul cel mare, frații mei, este că există și de-ai noștri și mai ales persoane oficiale, purtătoare de rasă clericală, aflate în funcții înalte, care îl îmbrățișează pe papa și îl numesc frate, în sens bisericesc.
Mai mult, de curând și Sinodul din Creta i-a numit oficial pe papistași și pe ceilalți eretici «Biserici», în opoziție cu tot ce a zis Ierarhia Bisericii noastre grecești la ultimul ei Sinod. Însă mă întreb și zic: Dacă și ereticii sunt biserică, atunci la urma urmei care este «Biserica cea UNA, Sfântă și Sobornicească», pe care noi o mărturisim în crezul nostru?
Personal, ca Episcop, pentru această ilegalitate gravă și pentru altele chiar și mai grave, pe care le-au semnalat înțelepți teologi și canoniști, clerici și mireni, am o părere negativă față de Sinodul acesta. Pentru că ereticii nu pot să constituie sau să fie numiți Biserică. Sunt cu desăvârșire neștiutori de teologie cei care spun aceasta.
Însă pe noi nu ne interesează ce spun și ce fac ceilalți, oricare ar fi aceștia, care spun astfel de lucruri neteologice și neortodoxe. Noi oricum, ca Biserică a Gortinei și Megalopolisului, Episcop, cler și popor al lui Dumnezeu, declarăm oficial că noi condamnăm Ecumenismul ca panerezie.
Iar papei nu îi spunem «frate», nici papistașii nu sunt «Biserică» (în înțelesul tainic al cuvântului), ci îi numim «eretici». De asemenea, «anatematizăm» papismul, pentru că noi aici, în Gortina și în Megalopolis, suntem copiii și urmașii Sfântului Cosma Etolianul, care spunea creștinilor: «Pe papa să-l blestemați, el este cauza»!
Vă doresc, creștinii mei, să fiți «la sânul Maicii Domnului», după cum spunea Sfântul Cosma Etolianul. Îmi doresc mult să mă întrebați referitor la subiecte legate de înaintarea voastră duhovnicească și îndeosebi să îmi cereți să vă spovedesc. Pentru că spovedania, în primul rând, este lucrarea Episcopului. Doresc să se curățească sufletul vostru ca să Îl vedeți pe Dumnezeu, căci Hristos ne-a zis: «Cei curați cu inima vor vedea pe Dumnezeu» (Matei 5, 8). Același lucru rugați-vă și voi pentru mine! Fie să ne întâlnim toți în raiul cel dulce, în Împărăția cerurilor! Amin.

(sursa: http://epomeni-tois-agiois-patrasi.blogspot.ro/2016/09/blog-post_27.html )

Cu multe urări de bine,
† Ieremia, Mitropolitul de Gortina și Megalopolis

traducere din neogreacă de
pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

Anunțuri

Un gând despre „Mitropolitul Ieremie de Gortina condamnă ecumenismul ca panerezie și anatemizează papismul

 1. Înțelept și curajos mod de a pune problema, dar încă și mai bine ar fi să milităm pentru soluționarea problemei de fond fiindcă există și păcate de omitere pe lângă cele de comitere, iar vorba fără faptă moartă este. Ca urmare vă rog să aveți în vedere și următoarea propunere:
  Anatemele și nici alte tipuri de sancțiuni nu zidesc, așa că Ortodoxia și ortodocșii nu trebuie să se îngrădească, ci să se unească și să se implice activ pentru a realiza unitatea religioasă a lumii urmând temeiurile înscrise în Sfânta Scriptură. Teribila Poruncă din Psalmul 109 este un asemenea temei, cu atât mai puternic cu cât a fost revalidată de Iisus Hristos (Mt.22,42-46 sau Lc.20,41-44). În corelație cu acestea se mai găsesc și alte temeiuri, atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament.
  În general, adică în orice domeniu, protestele, contestările etc. nu au sens dacă nu se militează și pentru o soluție viguroasă. Porunca din Psalmul 109 dată sub mare jurământ irevocabil de Dumnezeu-Tatăl reprezintă o asemenea soluție pentru a readuce la rânduiala ortodoxă întreaga mișcare ecumenică, nu fiindcă așa doresc ortodocșii, ci fiindcă Dumnezeu-Tatăl a poruncit pentru Preoția Fiului Său rânduiala cu pâine și Potir, zisă a lui Melchisedec, rânduială practicată de Biserica Primară și păstrată până azi de Biserica Ortodoxă. A se vedea în acest sens Anaforaua de la Barcelona. (http://teologie.net/data/pdf/PP_Anafora-Barcelona.pdf)
  Pentru etapa actuală chiar trebuie să facem un bilanț obiectiv spre a constata că după 70 de ani de activități ample și intense Mișcarea Ecumenică s-a dovedit incapabilă să fundamenteze teologic drumul spre unitatea religioasă, de care lumea are mare și urgentă nevoie, tot așa după cum neputincioasă s-a dovedit a fi și papalitatea în tentativele depuse timp de mai multe sute de ani. Din contra multe din metodele folosite de papalitate au impulsionat declanșarea reformelor protestante. Așa a procedat și Luther după ce s-a întors dezamăgit de la Vatican. De fapt Vaticanul trebuie să-și exprime regretul pentru multele vărsări de sânge comise în numele credinței de la cruciada împotriva albicensilor la campania lui Buccow fără a-i uita pe cei prea mulți ca Ioana d’Arc sau Jan Hus, fiindcă nu există mântuire fără mărturisire. Nu putem face saltul spre o civilizație a iubirii, așa cum s-a spus de curând în Georgia (Gruzia), fără a ne lepăda în mod sincer de greșelile comise.
  Cu privire la doctrina iubirii frățești trebuie să avem în vedere cele spuse de Însuși Iisus Hristos: „Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine” (Mt.10,37). Desigur, la fel se poate spune și despre cel ce iubește pe frate mai mult decât pe Mântuitorul. Așadar, dragostea frățească necesară pentru a înfăptui civilizația iubirii, așa cum s-a spus de curând și în Georgia (Gruzia), se trăiește urmând unanim îndemnul primit: „De Mă iubiţi, păziţi poruncile Mele” (In.14,15), iar în integrala poruncilor, ce se cer a fi respectate neabătut, se află mai ales marea poruncă din Psalmul 109. Am numit-o mare, întrucât fiind data „în veac”, adică pentru veșnicie, această poruncă din Psalmul 109 este și universală urmând să reglementeze și relațiile interreligioase.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s