Mitropolitul Teofan îl amenință cu caterisirea pe Pr. Pamvo Jugănaru

 

2017-01-02-catre-ieromonahul-pamvo

În 2017, ne aşteptăm să vedem şi mai clar consecinţele Sinodului tâlhăresc din Creta. Nădăjduim însă că totuşi nu se va trece încă la caterisiri, deşi ameninţări au tot fost. Concret pe 22 decembrie 2016 (data emiterii avertismentului cu privire la riscul caterisirii), ţinta ameninţărilor a fost părintele Pamvo de la Schitul din Rădeni. Citiţi mai jos materialul publicat pe http://www.aparam-ortodoxia.ro pe tema asta:

MMB îl înştiinţează pe Părintele Pamvo că urmează a fi caterisit

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a adresat părintelui Pamvo Jugănaru, egumenul Schitului “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Rădeni, Neamţ, un avertisment scris, la data de 22.12.2016, ca urmare a deciziei sale, exprimate într-o mărturisire de credinţă la data de 16.12.2016, de a opri pomenirea ierarhului pe motiv de participare a acestuia la erezia ecumenistă promovată de către sinodul din Creta. În avertisment, Părintele Pamvo este acuzat de “schismă”, ignorându-se complet prevederile canonului 31 apostolic şi 15 I-II Constantinopol, care arată că preotul care se îngrădeşte de erezia propovăduită deschis de ierarhul său nu poate fi supus “cercetării celor mai de sus”, deoarece “nu face schismă, ci apără Biserica de schismă”.

Avertismentul trimis părintelui Pamvo, primul de acest fel din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu referire explicită la perspectiva caterisirii unui preot pentru nepomenirea ierarhului pe motiv de participare a acestuia la erezie, arată că Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan continuă să nege întru totul afirmaţia că sinodul din Creta a avut un caracter eretic şi că episcopii semnatari ai documentelor sale s-au făcut părtaşi la erezia ecumenistă.

În zilele următoare, Părintele Pamvo va adresa un răspuns oficial acestei adrese mitropolitane.

Sursa: http://aparam-ortodoxia.ro/

Mai jos, puteţi citi întreg ,,avertismentul”: 

România

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Spre ştiinţă: Protopopiatul Târgu Neamţ, Mănăstirea Petru Vodă

Către Ieromonahul Pamvo Jugănaru,

Schitul ,,Sf. Cuvioasă Parascheva”, Rădeni, jud Neamţ

Ca urmare a referatului sectorului exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor cu numărul de mai sus, prin care s-a adus la cunoştinţa chiriarhului că, prin scrisoarea dumneavoastră din data de 16.12.2016, vă asumaţi public atitudinea de nepomenire a chiriarhului în cadrul sfintelor slujbe;

Având în vedere că nepomenirea chirirarhului intră sub incidenţa prevederilor art. 11 alin 1 din Regulamentul Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române (denumit în continuare Regulament):

Schisma este despărţirea de Biserică prin acţiuni sau interpretări publice deosebite ale unor norme de disciplină, morală şi cult din învăţătura şi Tradiţia Bisericii sau nesupunerea şi refuzul de a asculta de autoritatea bisericească, după ce i s-a atras atenţia în scris, şi se sancţionează astfel:

1. în cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea;

Ţinând cont de propunerile formulate de Sectorul exarhat, în temeiul prevederilor canoanelor 31 Ap., 39 Ap., 6 Sin. II Ec., 13 sin. I – II Constantinopol şi în aplicarea art. 11, alin 1 din Regulament, care prevede atragerea atenţiei în scris, ca procedură premergătoare sancţionării pentru săvârşirea abaterii de schismă, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, în cadrul permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor din data de 22.12.2016, a decis următoarele:

  1. Ieromonahul Pamvo Jugănaru de la Schitul ,,Sf. Cuvioasa Parascheva” Rădeni, jud. Neamţ, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de art. 4, lit. a din Regulament: dojană arhierească scrisă.
  2.  Se atrage atenţia Ieromonahului Pamvo Jugănaru că, prin dojana arhierească scrisă este împlinită procedura avertismentului scris precizată de art. 11, alin 1 din Regulament şi în cazul în care va continua nepomenirea chiriarhului la Sfânta Liturghie, precum şi la celelalte sfinte slujbe, se face vinovat de săvârşirea abaterii de schismă, urmând a suporta consecinţele canonice şi regulamentare bisericeşti.

Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.

Semnează: Arhim. Nichifor Horia, Exarh administrativ

Pr. Florin Călugăru, Secretar eparhial

 

 

 

Reclame

3 gânduri despre „Mitropolitul Teofan îl amenință cu caterisirea pe Pr. Pamvo Jugănaru

  1. Daca Poporul nu va iesi in strada sa -si apere Ortodoxia si pe cei cativa preoti prigoniti pentru Adevar , satanica conducere BOR ne va aduce in scurt timp religia unica si noua ordine mondiala si Sclavia . PUTEREA este ca INTOTDEAUNA in Mainile POPORULUI , dar continuam sa ignoram acest lucru , asa incat vom deveni Sclavi.

    Apreciază

  2. Pingback: RĂSPUNSUL DE LA RĂDENI – Demonstrație canonică (pentru a câta oara?) a faptului ca mitropolitul Teofan NU are dreptate – Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s