ROSTIREA ANATEMELOR (SINODICONUL ORTODOXIEI) într-o comunitate de credincioși mărturisitori din B.O.R. – Video

 

1308_duminica_ortodoxiei

Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paști, a fost instituită de către Sinodul de la Constantinopol (843) ca sărbătoare ce subliniază biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului și, în general, asupra tuturor ereziilor. Tot atunci a fost instituită slujba Sinodiconului Ortodoxiei în cadrul căreia se dă anatemei toate ereziile și toți ereticii și se binecuvintează Sfinții și mărturisitorii adevărului credinței creștine.

În România sau mai înainte, în Țările Române, aceasta slujbă nu prea a existat în cărțile de cult. Ea a rămas mai mult în unele manuscrise traduse din grecește, prin unele mânăstiri. Dar iată că, în timpurile acestea, de mărturisire și de prigoană post-Creta, a reînviat tradiția citirii anatemelor, a Sinodiconului. Pentru afirmarea clară a garnițelor Bisericii pentru menținerea trezviei dogmatice în Ortodoxie, dar și pentru a determina pe cei din afara corabiei mântuirii să vină sau să revină în ea, este nevoie de această rânduială, în prima duminică din Postul Mare. 

Duminică 5 martie 2017 s-au dat anatemei ereziile și toți ereticii, papa Francisc și cei care îl urmează, dar și textele pseudo-sinodului din Creta și pe cei care le acceptă și le pun în practică. De asemenea și pe cei ce participă la săptămâna așa-zisă de rugăciune ecumenică.

Ascultați aici slujba de la început (după minutul 2:13): 

Părintele Ioan Miron a citit, de asemenea, anatemele în Duminica Ortodoxiei:

Anatemele au fost rostite şi în Rusia, la Mănăstirea Sfânta Treime din Ecaterinburg:

 

16 gânduri despre „ROSTIREA ANATEMELOR (SINODICONUL ORTODOXIEI) într-o comunitate de credincioși mărturisitori din B.O.R. – Video

  1. Toate cele inovate şi care au fot făptuite sau vor fi făptuite împotriva predaniei bisericeşti, a învăţăturii şi regulii sfinţilor şi slăviţilor Părinţi, să fie anatema !

    – Slujba si Sinodiconul Ortodoxiei, dosar integral – Ioan … – Pemptousia

    https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiV2JSH_L_SAhUW22MKHdEfCSoQFggwMAM&url=http%3A%2F%2Fpemptousia-4.wpengine.netdna-cdn.com%2Ffiles%2F2013%2F03%2FSlujba-si-Sinodiconul-Ortodoxiei-dosar-integral-Ioan-Ica-jr.pdf&usg=AFQjCNFFYnrr-1pLaaFYuMVKb6EiiTxLUg&sig2=yRubgfZ-GZfDrgi8430Usw&bvm=bv.148747831,d.eWE

    Apreciază

  2. „În România sau mai înainte, în Țările Române, aceasta slujbă nu prea a existat în cărțile de cult. Ea a rămas mai mult în unele manuscrise traduse din grecește, prin unele mânăstiri. ”

    Imi e teama ca aceasta afirmatie e falsa: din cate stiu, Sinodiconul Ortodoxiei a existat si exista inca in cartile de cult ( v. http://www.mirem.ro/pdf/sinodicon.pdf ) , dar incet-incet, a fost scos, pe nesimtite, din bisericile Ortodoxe ….

    Apreciază

  3. Laza Elena
    Mâine dimineață la 7.30 -8 Hariton cu mai mulți preoți se duce la Radeni să îl dea afară pe Pr Pamvo .are nevoie de ajutor …
    Valery Iorg
    Mâine, starețul de la Mrea Petru Vodă se duce împreună cu un sobor de 40 de preoți peste cei de la schitul Radeni sa ii dea afara.

    Apreciază

  4. Mai dar ce bine sunteti informati. Bine ca aveti tehnologia ca nu stiu ce se intampla. Am ajuns de rasul curcilor. Apropo de ce nu dati imagini clare de unde s-au zis anatemele in ziua Ortodoxiei???? Ciudat voi nu dati imaginini clare si Patriarhia afla imediat unde este biserica respectiva si cine este preotul. Asa s-a intamplat si la Bucuresti , nu ati dat imagini clare dar in 2 ore Patriarhia stia tot. Ceva e putred la siturile astea antiecumenism. Mai ales ca nu stim nici cum arata cei care le modereaza, poate sunt femei sau barbati cine stie??????Chiar ciudat. Va urez spor in toate si mai ales la mantuire. Sa ne aduceti si pe noi ceilalti pe calea mantuiri. Amin.

    Apreciază

  5. Pingback: PS-ul LONGHIN JAR citind anatemele în Duminica Ortodoxie (5 martie 2017) – Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

Lasă un comentariu