Întâlnirea preoților luptători împotriva ecumenismului de la Krasnodar, Rusia (4-5 octombrie)

Image result for biserici krasnodar

În perioada 4-5 octombrie 2017 s-a desfășurat în orașul rusesc Krasnodar, aflat sub protecția sfintei mari mucenițe Ecaterina, o întâlnire de lucru a luptătorilor împotriva ecumenismului din mai multe Biserici locale. Au participat preoți din Rusia, Ucraina, Belorus, Muntele Athos și Republica Moldova. Din partea preoților și credincioșilor din România care au întrerupt pomenirea ierarhilor ecumeniști a rostit un cuvânt de salut teologul Mihai-Silviu Chirilă.

Întâlnirea s-a constituit într-un prilej de cunoaștere reciprocă a celor ce luptă în Bisericile locale împotriva aceleiași erezii a ecumenismului, manifestată sub diversele ei forme, ea fiind și prima de acest gen a preoților ruși luptători în Biserica lor locală cu ecumenismul, în formele în care acesta se manifestă în această Biserică, ceea ce le-a permis părinților ruși să se cunoască mai bine și să stabilească o formă de colaborare în viitor.

Arătând respectul cuvenit pentru lupta fraților ortodocși din celelalte Biserici locale contra ereziei, organizatorii întâlnirii au invitat delegațiile din Muntele Athos și din România să adreseze un cuvânt de salut, prin care să împărtășească părinților ruși din experiența dobândită în această luptă.

Gheronda Sava Lavriotul, reprezentantul părinților aghioriți care au întrerupt pomenirea ierarhului ecumenist, a trasat principalele linii canonice și dogmatice ce trebuie urmate în lupta contra ecumenismului, pentru a se evita pericolul unor greșeli, răspunzând diferitelor întrebări legate de aspecte ce țin de această luptă (interpretarea canonului 15 I-II, raportul dintre prezența harului în Biserică și infestarea acesteia cu erezia ecumenismului etc.). Părintele Sava a insistat pe necesitatea coagulării unei lupte la nivel panortodox împotriva ecumenismului și pe realizarea unei colaborări strânse între ortodocșii care luptă pentru același scop în toate țările ortodoxe.

La rândul său, reprezentantul român a sintetizat lupta dusă de preoții și credincioșii ortodocși români și persecutarea preoților, monahilor și monahiilor pentru atitudinea lor față de erezia ecumenistă, subliniind faptul că aceștia s-au încadrat în limitele stabilite de canonul 15 I-II Constantinopol în problema întreruperii pomenirii ierarhilor care au participat și acceptat deciziile pseudosinodului din Creta. Domnia sa a afirmat că experiența românească a acestei lupte a demonstrat că principalul pericol este alunecarea în concepții și atitudini schismatice. Acest pericol poate fi evitat prin rămânerea în Biserica Ortodoxă, necăutându-se înființarea vreunei jurisdicții noi, aderarea la vreo grupare religioasă necanonică sau neortodoxă, căutarea jurisdicției altui ierarh, dar și evitându-se diferite afirmații schismatice.

Un lucru îmbucurător a fost faptul că organizatorii ruși ai întâlnirii cunoșteau conținutul rezoluțiilor sinaxelor naționale de la Tesalonic și Botoșani, pe care le aveau traduse în limba rusă și le-au introdus în mapele de lucru date fiecărui participant rus la întâlnire. Delegațiile din Muntele Athos și România au propus părinților ruși să își exprime acordul față de aceste rezoluții și față de declarația de la Chișinău a părinților nepomenitori din Biserica Ortodoxă din Moldova, pe care să le prezinte, în adresarea către poporul credincios din Biserica lor, ca pe etape în lupta la nivel interortodox împotriva ecumenismului.

S-a convenit ca aceste întâlniri să continue, cu scopul de a se omogeniza o luptă coerentă la nivel panortodox împotriva ecumenismului, care afectează deopotrivă toate Bisericile Ortodoxe locale. S-a realizat un prim contact cu luptătorii împotriva ecumenismului din Biserica Ortodoxă Sârbă.

Sursa: ortodoxinfo.ro

17 gânduri despre „Întâlnirea preoților luptători împotriva ecumenismului de la Krasnodar, Rusia (4-5 octombrie)

 1. Pingback: Întâlnirea preoților luptători împotriva ecumenismului de la Krasnodar, Rusia (4-5 octombrie[2017]) — Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism – Acta Diurna®

  • Citez un comentariu:

   Octavian
   9 ianuarie 2014 la 19:56

   Conducerea Tipografiei Patriarhale a fost disponibilizată în urma tipăririi calendarului dedicat lui Stalin. Directorul Centrului Editorial din cadrul mănăstirii „Sfântul Serghie”, Natalia Kulaghin, comunică diaconul Andrei Kuraev pe blogul său.

   http://mesager.net/actual/core…..ui-stalin/

   Oricum, intalnirea asta a fost intre cei care au intrerupt pomenirea din diverse tari ortodoxe. N-au treaba oficialii Bisericii ruse…

   Apreciază

 2. Spune Domnul nostru, Iisus Hristos: „amin zic vouă: pînă ce va trece cerul şi pămîntul, o iotă sau o cirtă nu va trece din lege, pînă ce vor fi toate. Deci, cela ce va strica una dintru aceste porunci mai mici, şi va învăţa aşa pe oameni, mai mic se va chema întru Împărăţia Cerurilor; iar cela ce va face şi va învăţa, acela mare se va chema întru Împărăţia Cerurilor.”, Sfînta Evanghelie de la Matei, Capitolul 5, versetul 18, 19.
  Iata ca atunci ,cand antiecumenistii isi exprima liber de orice constrangere , credinta in Adevarul Hristos si demasca erezia ascunsa cu abilitate,viclenie,in cuvinte frumoase la citire ,dar infricosatoare si goale de continut duhovnicesc,se gasesc intotdeauna „acuzatorii”de profesie ,care prin patimile lor nevindecate,stapaniti de duhul mandriei,al vanitatii,si parerii de sine,sa critice cu inversunare ,acesti „avocati ai diavolului”,care induc in eroare cu buna stiinta madularele ,mai slabe si nepricepute in arta manipularii,ale Bisericii lui Hristos.
  Un prim exemplu il constituie teologul ecumenist bulgar,prof.Kalin Ianakiev,care a crticat neparticiparea celor patru biserici ortodoxe ,bulgara,rusa ,antiohiana si georgiana la asa zisul -sinod de la Kolymbari,vorbind de posibilitatea aparitiei unei schisme„In acest moment are loc o mare infractiune. Se urmareste ca lumea ortodoxa sa fie impartita in doua. De o parte, Gruzia, Bulgaria si Siria, iar de cealalta parte, ortodocsii ceilalti”, a mai spus profesorul. El e convins ca in spatele deciziei celor trei Biserici stau interesele geopolitce ale presedintelui rus, Vladimir Putin, acesta folosind Biserica Ortodoxa Rusa ca instrument politic.
  Ianakiev spune ca Rusia nu suporta ca Patriarhul Constantinopolului este primul in ierarhia patriarhilor, iar Rusia este pe locul 5, deoarece Biserica ei a fost a 5-a creata. Ianakiev mai spune ca in Bulgaria au aparut tot felul de zvonuri, provenite de la ultraconservatori, conform carora Papa ar urmari acapararea Bisericii bulgare. „Acesti oameni nu cred in Dumnezeu, ei se tem doar de Diavol”.http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/kalin-janakiev-rusija-iska-da-razdeli-pravoslavnija-svjat.html
  Schisma, cuvânt ce mâhneşte auzul, cuvânt ce arată lepădarea unei Biserici surori, separarea fraţilor de acelasi Sange ai unei Biserici şi şirul consecinţelor grave care-i urmează,înseamnă ruptura de Hristos și de Biserica Lui. Mai mare frică trebuie să avem de a ne rupe de Hristos decât de a ne rupe de oameni.
  La ora actuala,pericolul il reprezinta incrancenarea unora dintre luptatorii antiecumenisti in a sustine o serie de conceptii ,care denota atitudini schismatice ,lasandu-se dusi de valul orgoliului nemasurat,al lepadarii smereniei si al gandului despre moarte si mantuire,marturisind fals ,ca nu dezbina,atragand insa ratacirea,inselarea diavoleasca si intunecarea mintii,prin pierderea iubirii fata de aproapele,porunca cheie a Domnului Atoateziditor,si indepartarea Duhului Sfant.
  Asa cum mentiona Pr. Matei Vulcanescu”Scopul pentru care ținem Dogmele Drepte este comuniunea directa si nemijlocita cu Hristos Dumnezeu-mantuirea sufletului si de a ne vindeca de propriile patimi si de propriul egoism și mândrie. „Duh este Dumnezeu si cei ce I se inchina trebuie sa I se inchine in Duh si in Adevar” Ioan 4, 24 Dacă Dogma Drepată și lupta pentru păstrarea ei nu duc la eliberarea de mandrie, vanitate, egoism, și nu se cultiva dragostea fata de toată faptura și ingaduința, atunci Dogma Dreaptă rămane moartă, nelucratoare si nevindecatoare pentru fiecare dintre noi. Dacă în spatele luptei pentru apararea Dogmei Drepte se ascund patimile noastre pe care le scoatem la iveală- ura, invidia, nerabdarea, atunci pastrarea unui Adevar teoretic, care nu ne vindecă, rămane pentru noi doar un Adevar teoretic, și nu ne deosebim de islamiști și nici de ecumeniști care răman și ei nevindecați, pentru că le lipseste Dogma Dreaptă pe care o hulesc, care dacă ar fi primit-o ar fi putut să se vindece. Dogma Dreaptă nu mântuiește fară Dreapta Viețuire. Dacă nu avem delicatețea sfinților, dragostea, bucuria, pacea și ura și incrîncenarea doar împotriva ereziei, a hulei împotriva Duhului Sfânt care este erezia din Creta, atunci nu facem decât sa ne mascăm propriile patimi în spatele luptei pentru Dreapta Credință.”
  http://ortodoxinfo.ro/2017/05/30/schisma-face-cine-accepta-sinodul-din-creta-se-desparte-de-hristos-si-de-biserica-lui/
  „Vindecarea stării de schismă nu se face decât prin pocăință și întoarcere sinceră la Hristos, cu toată smerenia şi blândeţea, cu îndelungă-răbdare, îngăduindu-ne unii pe alţii în iubire, silindu-ne să păzim unitatea Duhului, întru legătura păcii, pentru a nu mai fi copii duşi de valuri, purtaţi încoace şi încolo de orice vânt al învăţăturii, prin înşelăciunea oamenilor, prin vicleşugul lor, spre uneltirea rătăcirii, ci ţinând adevărul, în iubire, să creştem întru toate pentru El, Care este capul – Hristos (cf. Ef. 4, 2-3, 14-15).

  Apreciază

 3. Raspuns pentru @Ban:
  Nimeni nu se gandeste sa va ia drept fraier.
  Decizia a fost luata la sinaxa de la Beius,de catre preotii si ieromonahii participanti ,in totalitate minus unul.”A gândi lumea precum Dumnezeu o gândeşte, a o iubi precum el o iubeşte şi a lucra în ea precum el lucrează, iată în ce stă modul teandric al credinţei şi al înţelepciunii creştine, modul lui Iisus Hristos….. Cine crede cu adevărat, nu poate gândi, nu poate vorbi sau lucra altfel de cum crede.”[Nichifor Crainic -Nostalgia Paradisului-cap.1;Gandirea-ianuarie1940]

  Apreciază

 4. Astazi si acum ,in aceasta situatie vremelnica ,dar dureroasa, prin care trec antiecumenistii sinceri ,devotati, Adevarului Hristos si Marturisirii facute,cu dor arzator de mantuirea lor si a celor in acelasi cuget si simtire ortodoxa,consider ca cei care incearca,dar nu reusesc,sa dezbine si sa schimonoseasca cuvintele si trairile semenilor lor,li se potrivesc cuvintele profetice ale Luceafarului poeziei romanesti si universale,Marele Mihai Eminescu:
  „Ca un fel de refugiu – scria Eminescu dezgustat de contemporani – de multele inconveniente ale vietii, Dumnezeu, in inalta sa bunavointa, a dat omului rasul cu toata scara, de la zambetul ironic pana la clocotirea homerica. Cand vezi capete atat de vitreg inzestrate de la natura incat nu sunt in stare a intelege cel mai simplu adevar, capete in care, ca in niste oglinzi rele, totul se reflecta stramb si in proportii pocite, facandu-si complimente unul altuia si numindu-se sarea pamantului, ai avea cauza de a te intrista si de a despera de viitorul omenirii, daca n-ai sti ca dupa o suta de ani, de pilda, peste amandoua despartamintele geniilor contemporani, peste balamuc si puscarie, va creste iarba si ca, in amintirea generatiei viitoare, toate fizionomiile acestea vor fi pierit fara de nici o urma, ca cercurile din fata unei ape statatoare.”
  „Si pe cand acesti cumularzi netrebnici (adica liberalii), aceasta neagra masa de grecotei ignoranti, aceasta plebe frantuzita, aceste lepadaturi ale pamantului, aceasta lepra a lumii si culme a tot ce e mai rau, mai mincinos si mai las pe fata intregului univers, face politica si fanfaronada prin gazete si se gereaza de reprezentantii unei natii, ai carei fii, aceste starpituri nu sunt si nu pot fi, tot pe atuncea, soldatul nostru umbla gol si descult, flamand si bolnav pe campiile Bulgariei, ii degera maini si picioare, de cad putrede de pe trupul viu al omului si, veniti inapoi in tara, cad pe drumuri in tara lor proprie, de frig si de hrana rea.”
  Geniul a fost atacat cu furie ,in gazetele timpului,cu ironie oarba,dusmanie si josnicie(Al Macedonski.N.Xenopol,si altii)
  http://www.rasfoiesc.com/educatie/literatura/EMINESCU-GAZETAR58.php

  Apreciază

  • Pt Gabriela Naghy, apropo de celelalte 4 patriarhii neparticipare la Creta, in special cea de la Moscova, , bun ok nu a participat, însă planul ecumenismului duduie, dl kiril deja la intrecut pe Bartolomeu arhondonis de Istanbul, deja ecumenismul de implementează in instituțiile de învățământ, in Grecia multi părinții retragandusi copii de la așa zisele ore de religie

   Apreciază

 5. Parintelui meu Duhovnic,domnului Danielvla. si tuturor fratilor intru Hristos,care s-au ingradit de erezie,Ortodocsi care marturisesc Adevarul Hristos si nadajduiesc cu dor aprins in mantuire si biruinta Sfintei si Iubitei noastre Ortodoxii
  Lauda suferinţei -Lucian Blaga(din vol.Ce aude unicornul (1957 – 1959)
  Atâţia dintre semeni nu prea ştiu
  ce să înceapă-n zori cu suferinţa.
  Ei nu-şi dau seama nici spre seară de prilejul
  chemat să-nalţe mersul, cunoştinţa.

  Suferinţa poate fi întuneric, tăciune în inimă,
  pe frunţi albastru ger,
  pe coapsă ea poate fi pecete arsă cu fier,
  în bulgăre de ţărână
  o lacrimă sau sâmbure de cer.

  Nu mai calcă pe pământ
  cine calcă-n suferinţă.
  Ea schimbă la faţă argila, o schimbă în duh
  ce poate fi pipăit, duios, cu stiinţă.

  Tată, carele eşti şi vei fi,
  nu ne despoia, nu ne sărăci,
  nu alunga de pe tărâmuri orice suferinţă.
  Alungă pe aceea doar care destramă,
  dar nu pe-aceea care întăreşte
  fiinţa-ntru fiinţă.

  Fă ca semenii noştri,
  de la oameni la albine,
  de la-nvingători la biruiţi,
  de la-ncoronaţi la răstigniţi, să ia aminte
  că există pretutindeni şi această suferinţă,
  până astăzi şi de-acum înainte
  singura legătură între noi şi tine.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s