Comunicatul părintelui Antim către cei ce s-au îngrădit de erezia ecumenistă

Imagini pentru pr antim gadioi

Comunicat

Noi, cei care ne-am delimitat de ierarhie și de preoții rămași în comuniune cu aceasta, odată cu sinodul din Creta, rămânem în Biserica Ortodoxă Română strămoșească.

Lupta noastră mai departe trebuie să fie în duh de pace, în duhul lui Hristos și al Sfinților, pentru a ne putea raporta la lupta strămoșilor din Biserica strămoșească triumfătoare a sfinților neamului, care, cu prețul vieții și al sângelui curs, au apărat adevărul de credință.

În acest duh, continuăm mărturisirea, arătând abaterile grave de la credință pe care ierarhia le-a făcut în Creta și după aceea, având grijă să respectăm limitele canonului 15 I-II, conștienți că a adăuga ceva la ceea ce au spus Sfinții Părinți este periculos pentru mântuirea proprie și a sufletelor ce caută sincer mântuirea.

Ca un îndemn al meu, în dragostea lui Hristos, noi, preoții care ne-am îngrădit, prin hotărârile Sfinților, de ierarhie, dar și creștinii, călugării și maicile care au făcut-o, trebuie să ne abținem de la a formula, prin predică, purtare și sfaturi ocazionale personale, acuzații la adresa celor care au creat această situație în Biserica Ortodoxă Română, mai înainte de hotărârea lui Dumnezeu în Duhul Sfânt, așa cum vedem în decursul veacurilor că, la sinodul al III-lea ecumenic, hotărârile Sfinților, în iconomia dumnezeiască, au reabilitat chiar pe cei hirotoniți de Nestorie, patriarhul eretic.

Dacă, din hotărâre proprie, vom lua decizia personală, mai înainte de vreme, ca preoți sau mireni, de a judeca și osândi noi ierarhia sau pe cei care sunt în comuniune cu ea și evenimentele din Creta, putem cădea de-a dreapta sau de-a stânga, periclitându-ne mântuirea noastră și pe a celor pentru care ne facem călăuze.

Un alt aspect, tot ca un îndemn, urmând Mântuitorului, care spune că “nu oricine zice «Doamne, Doamne!» va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui” (Mt. 7,21), să ținem cu sfințenie dreapta credință, fără a uita că o putem păstra numai prin pocăința adevărată.

Astăzi, există prea multă vorbărie, prea mulți ne-am făcut teologi și înțelepți, speculând și acuzându-i pe cei ce au produs această situație în Biserica neamului românesc că sunt eretici, sau mai puțin eretici, sau că nu sunt deloc eretici, că mai au har sau nu mai au deloc etc. Nu este a noastră această hotărâre, ci a lui Dumnezeu, la momentul potrivit, când El va hotărî.

Nouă, preoților, Duhul Sfânt ne-a spus prin Sfinți să întrerupem pomenirea și să nu avem comuniune de slujire cu cei ce nu au întrerupt-o. Mireanul, dacă dorește mântuirea și să asculte de Dumnezeu și de Sfinți, trebuie să se îngrădească nemaiparticipând la slujbele celor care nu au întrerupt pomenirea. Și atât.

În numele Domnului nostru Iisus Hristos, vă rog încă o dată, preoți, mireni, călugări și maici, să rămânem în aceste limite stabilite de către Sfinți în Duhul Sfânt, și să avem răbdare, chiar dacă este greu, căci Hristos ne-a arătat calea: “Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni” (In. 15,20).

Nu există mântuire decât prin jertfă. A îngăduit Dumnezeu aceste timpuri pentru a ne încerca mai mult credința.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Protosinghel Antim Gâdioi

Sursa: ortodoxinfo.ro

20 de gânduri despre „Comunicatul părintelui Antim către cei ce s-au îngrădit de erezia ecumenistă

 1. Vreau să prezint aici ceva supărător, adică faptul că acea Mitropolie de peste Prut, cea care ține de ruși, se intitulează: Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove.
  Păi nu le e rușine? Că nu toată Moldova este peste Prut și oricum, în Basarabia, sunt mai mulți vorbitori de română decât de rusă, dar unii sunt păcăliți să nu fie parte din Mitropolia Basarabiei, cea care ține de Biserica noastră strămoșească, nu ca cea transplantată de cuceritorii vremelnici ruși.

  Apreciază

  • Ioan C.
   Ai dreptat, insa…
   Mitropolia Basarabiei e ocupata de niste sarlatani. Din pacate, patriarhul Teoctist a pus pe cine nu trebuie mitropolit al Basarabiei. Acel pseudo-episcop Petru a pierdut foarte multi credinciosi, care s-au dus la Mitropolia Chisiniaului. I-a pierdut din cauza intereselor de grup pe care le reprezinta.

   Apreciază

    • Ioan C.
     Pai cum se face ca acuma intelegi ecumenismul?!

     Nu ca sunt sfinti sau nu conteaza. Dar le lasa o mai mare libertate preotilor. Cunosc caz concret in care Petru al Basarabiei a vrut sa schimbe el tot intr-un sat ca asa au vrut muschii lui. Sa schimbe preotii, sa taie si sa spanzure, dupa dorintele clicii lui de politicieni.
     Preotul din satul respectiv dupa ce zidise biserica si manastire acolo, trebuia sa plece ca asa vroia Petru. S-a judecat cu el. Intamplatori preotul (ieromonah) este din Romania.
     Pana la urma a hotarat impreuna cu tot satul sa treaca la Mitropolia care tine de rusi.
     Ei venisera cu inima deschisa la Mitropolia Basarabiei, dar daca nu au avut cu cine sa se inteleaga…
     Asa a pierdut foarte multi credinciosi acest minciuno-mitropolit (caci si el e de acor cu cele hotarate in Creta).

     Apreciază

    • Dar iată încă odată cât de luptătoare împotriva ecumenismului e Biserica Rusă:
     „Sâmbătă, 28 iunie, a avut loc în Capela Sixtină concertul cu titlul „Ut unum sint. Tradiţia muzicală a celor doi plămâni ai Bisericii”, cu participarea Corului Sinodal al Patriarhiei de Moscova şi a corului Capela Muzicală Pontificală Sixtină, informează un material al Radio Vatican. Cele două coruri au interpretat, sub conducerea alternată a propriilor dirijori, piese de repertoriu emblematice pentru cele două Biserici.”
     Continuarea aici: http://www.catholica.ro/2014/07/01/corul-sinodal-al-patriarhiei-de-moscova-in-concert-la-vatican/

     Apreciază

    • Nu e chiar așa, nu așa un idealist, uite ce scriam astăzi pe un blog:

     Problema e că oamenii se iau după ce văd, or în țările ortodoxe sărăcia și corupția merg mână în mână, unde mai pui că unii se fac preoți deși n-au nicio chemare, ci doar pentru un venit bun (salariul, plus un botez, o cununie, o înmormânare etc.).
     Cine vrea să vadă credință merge la călugări sau la preoții de la țară, că cu preoții de la oraș e un pic mai greu.
     Iar episcopii circulă cu mașini scumpe, zice-se din donații, de parcă acele mașini nu s-ar putea vinde să se întrețină o casă de copii de exemplu (nu doar la Poiana Mărului și în alte câteva locuri). Că până la urmă și episcopii sunt tot călugări.
     Ca să nu mai zic de propaganda politică și laudele aduse politicienilor în preașma alegerilor, doar-doar vor mai aloca niște bani de la bugetul care e de fapt public.
     „Cucernicia curată şi neîntinată înaintea lui Dumnezeu şi Tatăl, aceasta este: să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor, şi să ne păzim pe noi fără de pată din partea lumii.”
     (Iacov 1, 27)

     Apreciază

 2. Radeniul este in schisma pt ca 1 daca nu Erau opriti de pr sava spuneau ca nu mai este har la eretici, nedeosebind de lucrarea harului.
  2 parte in erezie pentru ca sub presiuni au recunoscut autoritatea Bor, deci pe eretici i-au recunoscut ca Biserica si Iata ca sunt in erezie si ei.
  La fel la botosani. Cititi scrisoarea ij care este recunoscut Bor pt ca le trimit lor la Bor scrisoarea.
  Daca te-ai ingrandit nu ai nevoie de sinaxa de recunoasterea erticilor. Prin ingrandire ramai in Biserica Una Sfanta Sobornicească si Apostoleasca Ortodoxa a lui Hristos.
  Acum dupa, pr sava care nu contesteaza nici pe Duhovnicul sau nici pe zizis, care tot erezia rugaciunii ij comun o impartasesc lumii asteptand oare ca ereticii sa se judece singuri, si pr Iulian a cazut in erezie.
  Este nebunie curata. Bine au spus parintii ca atunci cand va fi Dezbinare va veni antihrist si vine si nimeni nu vede lucrarea inselarii lasata in lume si duhul lui antihrist care inlocuieste harul Duhului Sfant care s-a luat din lume cu ceva foarte asemsnator, dar nu acelasi har, ci duhul diavolului. Si numeni nu mai vede si toti merg spre indracire totala si ierarhii apostati arata asa frumosi la fata fiind acoperiti de duhurile diavolului ca daca i-ati vedea innegriti ca diavolii ati fugi toti in munti si v-Ati Ingropa singuri. New age deja este si este satanism curat ce se intampla acum.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s