Sinteză a deciziei BISERICII GEORGIEI (din decembrie 2016) cu privire la pseudo-sinodul din Creta

BIS G

Sfântul Sinod al Bisericii Georgiei s-a întrunit și a discutat despre „Sinodul din Creta”. Acum avem la dispoziție un rezumat al Deciziei pe care Sfântul Sinod al Bisericii Georgiei a emis-o la întâlnirea recentă privind adunarea Cretană.

Inițial s-a raportat că Sfântul Sinod a înfățișat o decizie concludentă cu privire la „Sinodul din Creta” până ce o comisie teologică va examina documentele pe care acest Sinod le-a emis. Este adevărat, totuși, că acum am aflat că în ceea ce privește organizarea Sinodului și pretenția sa de autoritate Pan Ortodoxă, Sfântul Sinod s-a pronunțat definitiv.

În decizia sinodală emisă de Biserica Ortodoxă Georgiană, ierarhia Bisericii din Georgia, a declarat că:

 1. Sinodul Cretan nu este un Sinod Pan Ortodox, întrucât patru Biserici nu au luat parte la el;
 2. Deciziile Sinodului din Creta nu sunt obligatorii pentru Biserica Georgiană, din moment ce Sinodul din Creta a abolit principiul consensului
 3. Documentele emise nu reflectă criticile importante făcute de Bisericile locale, și de aceea este necesar ca acestea să fie corectate;
 4. Documentele din Creta trebuie să reflecte învățătura Bisericii Ortodoxe; ceea ce nu se întâmplă în cazul prezentului set de texte;
 5. Este necesar ca Sfântul și Marele Sinod să aibă loc, și suntem încrezători că se va ține și că acest viitor Sinod va lua decizii prin consens, bazate pe învățătura Bisericii Ortodoxe.
 6. Prin urmare, pentru a atinge acest scop, Sfântul Sinod a format o comisie teologică care să examineze documentele acceptate în Creta și să se pregătească pentru viitorul Sinod, care va fi Pan Ortodox.

http://patriarchate.ge/geo/wmida-sinodis-sxdomis-oqmi-22/

https://orthodoxethos.com/post/final-decision-of-the-church-of-georgia-on-the-council-of-crete-summary

Sursa: https://ortodoxiacatholica.wordpress.com/2018/03/30/decizia-finala-a-bisericii-georgiei-cu-privire-la-sinodul-din-creta/

 

39 de gânduri despre „Sinteză a deciziei BISERICII GEORGIEI (din decembrie 2016) cu privire la pseudo-sinodul din Creta

 1. Mi se pare interesant că în timp ce Rusia a răpit o parte din teritoriul Georgiei, acești ierarhi au rămas în continuare o remorcă a Patriarhiei Moscovei.
  Nici nu mă miră că în Ucraina greco-catolicii i-au depășit numeric pe ortodocși, aceștia din urmă având o ierarhie ascultătoare de Moscova.
  Dacă Sinodul următor se va ține la Moscova, atunci o să participe și acești ierarhi georgieni.
  Cine vrea să vadă autentică Credință Ortodoxă să se uite la călugări sau preoți de țară, că ierarh sau preot de oraș nu ajungi fără înțelegeri cu sistemul.
  B.O.R. nu e perfecțiunea întruchipată, dar eu mă țin de ea că e Biserica Ortodoxă a neamului românesc, ea și nu alta (B.O.Ru.).
  Apropo, în Germania, după război, naziștii au fost trași la răspundere, dar în Rusia comuniștii (cei care au susținut un regim la fel de inuman) de ce nu au fost trași la răspundere?

  Apreciază

  • @Ioan C.

   Tu vorbesti din inchipuirea ta. Ai mers vreodata la o biserica Georgiana? Ai vorbit vreodata cu vreun preot Georgian (sau macar credincios laic)? Tu chiar nu vrei sa iei in considerare faptul ca B.O Georgiana a iesit din CMB de peste 20 de ani?
   Ca Sfantul cuvios Gavriil Georgianul, cel nebun pentru Hristos a profetit ca Maica Domnului va ocroti Georgia si credinciosii ei in timpul vremurilor din urma?
   S-a zis si despre Romania asa ceva, dar cine-a zis-o? Sundar Singh, un pseudo-profet pseudo-crestin (anglican sau catolic). Pe cine sa crezi oare?
   Ca tie nu-ti plac rusii, se vede de la o posta! Nici mie nu-mi plac cei ce-au jefuit Romania si au omorat si violat romani in 1944-45 si cei ce-au adus comunismul la noi, dar nu astia sunt rusii!Cati sfinti nu a dat Biserica Rusiei? Ce facem aruncam si copilul odata cu apa din copaie?

   Apoi, banuiesc ca asa ar zice si un Italian: N-o fi „biserica” catolica perfectiunea intruchipata, dar eu ma tin de ea ca e „biserica” neamului Italian, ea si nu alta.
   Deci ce zici? Se mantuieste italianul ca se tine de „biserica” poporului lui? Poti inlocui „Italian” cu „armean” sau „egiptean coptic” si „biserica” catolica cu „biserica” armeana sau coptica, ca raspunsul e acelasi: NU, nu se va mantui!.
   Deci nu biserica istorica a romanilor te va mantui, ci Biserica in care se pastreaza dreapta-credinta nealterata. Ca e Romana, Bulgara, Rusa sau Georgiana, nu conteaza, ca altfel te afli luptator impotriva sfintelor canoane ca si etno-filetist.

   Spui ca in Rusia comunistii nu au fost trasi la raspundere. Asa o fi, daca zici tu. Dar in Romania au fost? Ca se spune ca ce s-a-ntamplat in temnitele din Romania a depasit chiar si nivelul suferintei din temnitele Rusiei. Deci de ce nu pui pe lista si Romania langa Rusia?

   Te exprimi partinitor si ai tendinte etno-filetiste si nu cred ca asa ar trebui sa fie un crestin!
   Iarta-ma daca te-am suparat!

   Doamne-ajuta!

   Apreciază

   • Eu nu vorbesc din închipuire, că doar ce spun poate fi verificat.
    Bineînțeles că mă gândesc întâi la români, că doară și Sfinții Apostoli țineau la neamul lor evreiesc:
    „28. Şi sculându-se unul dintre ei, cu numele Agav, a arătat prin Duhul, că va fi în toată lumea foamete mare, care a şi fost în zilele lui Claudiu.
    29. Iar ucenicii au hotărât ca fiecare dintre ei, după putere, să trimită spre ajutorare fraţilor care locuiau în Iudeea;
    30. Ceea ce au şi făcut, trimiţând preoţilor prin mâna lui Barnaba şi a lui Saul.” (Fapte, 11, 28-30).

    Nu accept intruziunile rușilor în interiorul B.O.R. și dezbinarea pe care o creează prin agenții lor de pe internet: https://ro.wikipedia.org/wiki/Agen%C8%9Bia_de_Cercetare_pe_Internet
    Dacă rușii sunt de bună credință, să ne returneze tot Tezaurul, nu doar părticele, ca până acum.

    Apreciază

    • Una e ierahia Bisericii Rusiei, alta e clasa politica. Nu poti negocia cu Biserica Rusiei returnarea tezaurului.
     Dar cine zice ca acolo nu exista ecumenism?
     Tu zici ca esti ametit de bautura, asa scrii comentariile.

     Apreciază

    • @Ioan C.
     Tocmai de asta spun ca tu vorbesti din inchipuire, pentru ca nu ai avut nici o relatie cu vreo biserica Georgiana. Eu merg la una de un an de zile si iti spun ca nu ai dreptate. Ceea ce -tendentios- afirmi tu, nu se verifica in practica.

     Sfintii Apostoli tineau la neamul lor, dar nu neamul sau credinta neamului lor i-a mantuit!

     Intruziuni ale rusilor? Ai ceva dovezi, sau vorbesti din nou din inchipuiri? Te rog sa nu-mi spui ca Wiki e dovada ta, ca ma faci sa rad. Uita-te la articol, 3/4 este incomplet.

     @danielvla ti-a raspuns mai jos la restul. Si intradevar, comentariile tale sunt un amestec de idei care n-au nimic una cu alta. Nu tii nici o linie, ci doar arunci cu noroi in oricine, in afara de ierarhia romaneasca, pe care o pretuiesti f. mult.

     Doamne-ajuta!

     Apreciază

    • Se tot afirmă pe acest blog, dar nu numai, că ierarhiii români sunt pseudo-ierarhi; nu înțeleg pe ce temei se afirmă asta, din moment ce nicio altă biserică ortodoxă nu a întrerupt comuniunea cu B.O.R.
     Vă place sau nu, dar Biserica ortodoxă Română este și rãmâne în comuniune și unitate dogmaticã, liturgicã și canonicã cu Biserica Ortodoxã universalã.
     În al doilea rând, cum se face că numai rușii și grecii au voie să își iubească neamul, iar ceilalți sunt filetiști? Că pe vremea fanarioților, țările române aveau ierarhi greci la conducerea bisericii românești.
     În al treilea rând, danielvla nu are decât să mă treacă la spam și să vă lase doar pe voi. Dar îi aduc aminte că în timp ce încearcă să aducă oameni spre dreapta credință, în același timp atacă B.O.R., așa că nu știu ce or crede aceia citind și acele comentarii, or să mai fie atrași spre Ortodoxie?
     A se mai citi:
     1. http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/marturia-unui-angajat-fabricii-trolli-sankt-petersburg-nu-mai-cred-nimic-ceea-vad-social-media-1_5a901482df52022f75e4242b/index.html
     2. http://adevarul.ro/news/eveniment/cum-detectam-amicii-rusiei-trollii-sustin-1_5a02d81d5ab6550cb8f29b2a/index.html

     Apreciază

    • @Ioan C.

     Deci tu inca nu intelegi de ce ierarhii romani sunt la ora actuala pseudo-ierarhi? Dupa aproape 2 ani de la Conciliul din Creta si zeci si sute de articole pe aceasta tema, tu inca te faci ca nu stii si nu intelegi? Esti activ pe o multime de bloguri anti-Creta si tu vii aici cu nonsalanta si afirmi ca nu intelegi. Pune mana si citeste, ca poate …poate…
     Numai un troll sau un rau-voitor ar putea afirma asa ceva. Zi-i mai bine ca nu esti de acord, pentru ca tu preferi sa-i tii in brate pe „ierarhii” BOR, dar nu ca nu intelegi.

     Faptul ca nu au interrupt comuniunea cred ca se intampla, asa cum afirma si danielvla, din cauza ca s-a vrut a se evita conflictele deschise intre Biserici Locale. Care pana la urma este tot un motiv politic, din nefericire. Si NU ne place.

     In al doilea rand, cine-a zis ca grecii si rusii nu sunt si ei etno-filetisti? Binenteles ca sunt. Insa asta nu te indreptateste si pe tine sa fii. Eu nu vorbeam de ei, eu vorbeam de tine!
     Ca daca vecinii mei din deal si din vale sunt hoti, asta nu inseamna ca e OK sa fiu si eu hot.
     N-a spus nimeni sa nu-ti iubesti neamul. Dar nu inaintea lui Dumnezeu! In primul rand il iubesti pe Dumnezeu (si Biserica Lui Universala) si apoi iti iubesti neamul (care cuprinde si catolici, si penticostali). Sa nu amestecam lucrurile!

     In al treilea rand, cred ca danielvla ar face chiar bine sa te treaca la spam (nu ca as sugera acest lucru). El nu ataca BOR ci pe ierarhii tradatori care-au semnat sau au fost de-accord cu semnarea actelor din Creta. Aceia au tradat Ortodoxia, semnand erezii, deci trebuie atacati.

     Doamne-ajuta!

     Apreciază

    • Dar cine te pune să îmi citești comentariile, măi Popsy?
     Îți cunosc politica, dați puternic în BOR ca sunt 100 de ani de la Unire, ca nu cumva Basarabia să revină la Biserica-Mamă și Patria-Mamă.
     Rușine Ierarhilor ruși care îl susțin pe Putin, răpitorul de teritorii de la frații cu aceași credință cu a lui.

     Apreciază

    • @Ioan C.
     Iti citesc comentariile pentru ca sunt publice. Si-ti raspund pentru ca o iei pe aratura si incerc sa te trag pe drum.

     Mai Ioane mai, tu n-ai de unde sa-mi cunosti politica! …Pentru ca n-am nici o politica.
     Nu da nimeni in BOR ci in pseudo-ierarhii eretici ai acesteia.

     Unirea m-ar bucura si pe mine, sincer. Dar unirea este un act politic. Revenirea Bisericii din Moldova sub BOR se va face ulterior, dupa Unire, DACA (un mare daca) credinciosii si clerul din Moldova o vor dori. Nu uita ca si la ei sunt preoti nepomenitori si ei sunt pe calendarul vechi, cel corect.

     Ce teritorii a rapit Putin? Te referi cumva la Crimeea, care este de drept teritoriu rusesc si unde s-a facut referendum ca sa se intoarca la Rusia? Aia nu se pune! Mai stii alte teritorii rapite de Putin…?

     Doamne-ajuta!

     Apreciază

    • Ce teritorii a răpit „ortodoxul” Putin susținut de B.O.Ru.?
     A luat Abhazia și Osetia de la georgienii de aceeași credință cu noi, dar și estul Ucrainei, care nu prea mai e în administrarea Kievului.
     Văd că Moscova profită de Ortodoxie ca în sec. XIX, când vezi Doamne îi apăra pe ortodocși, ca pe urmă să ne răpească Basarabia în 1812:
     „Blestemat să fie cel ce va muta hotarul aproapelui său! Şi tot poporul să zică: Amin!” (Deuteronom 27, 17).

     Pe de altă parte, Mitropolia Basarabiei, care ține de B.O.R., folosește tot calendarul vechi, deci nu văd problema.

     Apreciază

    • ” Iar ucenicii au hotărât ca fiecare dintre ei, după putere, să trimită spre ajutorare fraţilor care locuiau în Iudeea;”

     Sa-mi fie cu iertare frate Ioan C., insa „spre ajutorarea fratilor care locuiau in Iudeea” ar tebui sa intelegem fratilor de aceeasi credinta, adica celor botezati deja in Hristos, crestinilor cu alte cuvinte. (celor din Iudeea … duhovniceste inseamna celor credinciosi)

     Apreciază

   • Popsy, Ioan C, atît în Rusia cât și în România, dar și pe la alți , au sfârșit martirizați pt Dreapta Credință, la ruși de exemplu ciuma iudeo-masonica, a făcut milioane daca nu zeci de milioane de victime, multi dintre ei Preoți și monahi

    Apreciază

   • De acord cu fratele Popsy. Nu exista biserica a neamului. Noi crestinii apartinem de o singura Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica. Aceasta ar trebui sa primeze … nu ca fratele de langa mine e sarb, rus, bulgar, georgian …etc. Imparatia pe care ne-o da Hristos nu e din aceasta lume … spre deosebire de imparatia pe care o propovaduiesc catolicii (cu a lor papa ce-si are tronul lumesc la Vatican) sau sectantii prin propovaduirea ereziei hiliasmului (adica, judecata finala va fi precedata de o perioada de o mie de ani, in cursul careia Hristos va domni pe pamant)

    Apreciază

 2. Profund și amplu răspuns teologic și canonic ortodox al protosinghelului Elefterie Tărcuță adresat membrilor apostați ai Sinodului Sfintei Biserici Ortodoxe Române
  29-03-18 – scrisoare Protos Elefterie

  Vrednic este părintele Elefterie! Sărutăm dreapta lui sfințită

  Apreciază

 3. Apreciem concluziile sinodului Bisericii Georgiei,ca fiind echilibrate si totusi nuantate cu diplomatie ,respectand libertatea de decizie a ierarhilor participanti la asa-zisul sinod din Creta.
  Nu am inteles de ce,sinodul Bisericii Georgiei, mai are nevoie de timp pentru a verifica documentele emise cu aproape doi ani in urma.
  Din cate inteleg si nadajduiesc sa nu gresesc,in comunicat se evita folosirea oricarui termen,precum”erezie”,”eretic”,”panerezie”,”ecumenism”,”anathema”,intrucat numai un alt sinod pan-ortodox va stabili cu precizie,avand acordul celor 14 Biserici Ortodoxe ,prezente,care ar stabili in unanimitate ca sinodul din Creta este eretic ,aruncand cum se cuvine ANATHEMA.
  Pana atunci insa,sub supravegherea atenta a Patriarhului Bartolomeu,lucrurile se desfasoara conform agendei ecumeniste,de implementare a ereziei, in constiinta pleromei ortodoxe,aflata sub conducerea ierarhilor semnatari, tradatori pe fata ai Ortodoxiei la Kolymbari,in Creta.
  Acelasi Patriarh sus mentionat ameninta si constrange pe toti mitropolitii,preotii sa se supuna deciziilor sinodului considerat pan ortodox,cum ar fi ,IPS Serafim de Pireu și IPS Ambrozie de Kalavryta și Aigialia,Protoprezbiterul Theodor Zisis ,voci puternice ale Ortodoxiei,care s-au ridicat impotriva ereziilor sustinute de asa-zisul sinod cretan.
  „*Cum această corupere a conștiințelor și provocare a scandalurilor prin această lucrare nesfântă a multor clerici și mireni în jurisdicția Preasfintei Biserici a Greciei nu ar fi suficientă(n.m.Dimitrios Tselenghidis, parohul parohiei Sfântul Nicolae al Mitropoliei de Patra, Anastasios Gotsopoulos, parohul parohiei Sfântul Proroc Ilie – Petrokerasa din Tesalonic, din cadrul Mitropoliei de Ierissos și Sfântul Munte, Peter Heers, parohul parohiei Maica Domnului Povățuitoarea, Dealul Vokou, din cadrul Mitropoliei de Pireu, Matei Vulcănescu, și monahul Serafim Zisis.), aceste informații, nedezmințite până în prezent, menționează faptul că delegații conduse de clericii susmenționați au vizitat Preasfintele Biserici din Bulgaria și Georgia, precum și eparhia bisericească a Moldovei [adică, Biserica Ortodoxă din Moldova auto-administrată în cadrul Patriarhiei Moscovei n.tr.fr.], unde a răscolit pleroma și unde, din păcate, a fost primită și de frații Întâistătători și ierarhii Bisericilor menționate. Mai mult decât atât, conform acestor informații, acest grup s-a prezentat el însuși, în timpul prezenței sale în Georgia, ca fiind transmițător al conștiinței Bisericii Greciei…..lucrurile difuzate și propagate în mod deliberat și scandalos de acești clerici și mireni constituie, conform cuvintelor Sf. Vasile cel Mare, “… otrava sufletelor (…) și că aceste minți…”, ale persoanelor menționate, “…țipă, pline de imaginația cauzată de patimile lor” (Scrisoarea 210 către primii cetățeni ai Neocezareii PSB 32, 777Α). De asemenea, “…a dezbina Biserica, a stărui în dispoziții certărețe, a da naștere la dezbinări, a se priva în mod constant de Sinod [este vorba aici de Sinodul de la Niceea, n.tr.fr.]: iată ce este de neiertat, demn de acuzat și pedepsit cu mare osândă” (Sf. Ioan Gură de Aur, împotriva evreilor 3, PSB 48.872).”
  Iata ce spune un fost ambasador SUA,intr-un articol aparut in Euractiv:”Cum ar fi recunoașterea deschisă, în public, dintr-o sursă (semi) oficială a faptului că robinetul cu bani din SUA (CIA) este o pârghie majoră prin care se exercită presiuni asupra patriarhului Bartolomeu și, implicit, asupra întregii lumi ortodoxe.

  Printre altele, iată la ce aprecieri nu prea diplomatice dă drumul dnul ambasador, spunând la lumina zilei, de pe acoperișul lui Euractiv ceea ce înainte se șoptea în ascuns, pe la colțuri: “fiind primus inter pares printre capii bisericilor ortodoxe autocefale, patriarhul ecumenic poate influența întrega lume ortodoxă. Iar, în mod evident, serviciile de spionaj ale SUA nu puteau să rateze o astfel de șansă…. finanțarea (primită de patriarhia ecumenică) este legată în mod direct de gradul de succes pe care conducătorii patriarhiei îl au în îndeplinirea sarcinilor pe care aceștia le primesc din partea supervizorilor lor din SUA …Mai mult decât atât, doar din ceea ce ne spune articolul am putea să deducem că în convocarea acestui curios sinod cică pan-ortodox, instanță numită în articol drept ‘American-Israeli lobby in the Constantinople Patriarchate” a avut un rol esențial, jucând rolul pe care în vechime îl aveau împărații bizantini, “întocmai cu apostolii”, convocatori de sinoade.

  Întrebarea “cine (te) plătește” se dovedește a fi deosebit de utilă și în ceea ce privește deslușirea ciudățeniilor care se întâmplă în lumea ortodoxă, cea mai mare ciudățenie fiind acest sinod, nedorit de suflarea ortodoxă autentică și totuși realizat, ba chiar într-un mod care s-ar putea să genereze o nouă scindare în ortodoxie.“(Corneliu Berari 18/08/2016)

  *Traducere de Roman Ortodox în Franța după Orthodoxie.com,Le patriarche œcuménique Bartholomée menace de cesser la communion avec deux hiérarques de l’Église de Grèce qui critiquent le Concile de Crète

  Apreciază

 4. Pe site ul in engleza de unde a fost preluat articolul despre Georgia, mai scria :”Acest rezumat ne-a fost oferit de un membru al Bisericii din Georgia și nu este o traducere directă a enciclicei emise de Sfântul Sinod. Ne așteptăm ca o traducere completă să fie disponibilă în viitorul apropiat și încurajăm cititorii să aștepte cu răbdare”. Acest fragment nu a fost preluat in articolul in limba romana. Asa ca stirea nu e un comunicat oficial!!!!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s