Dumnezeu să-l ierte și cu drepții să-l odihnească pe pr. Mina Dobzeu! Dar oare viziunile lui erau corecte?

A fost un  luptător împotriva comunismului și mărturisitor în închisorile comuniste. A fost cel care l-a botezat pe evreul Nicolae Steinhardt, în închisoare. A fost propovăduitor al rugăciunii inimii și adept al rostirii acesteia pe bătăile inimii.

Image result for pr mina dobzeu

Episcopia Huşilor anunţă cu durere şi nădejdea Învierii trecerea la cele veşnice a venerabilului părinte arhimandrit Mina Dobzeu, statornicul mărturisitor al credinţei în perioada comunistă şi cel care l-a botezat pe monahul Nicolae Steinhardt.

Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu s-a stins din viaţă ieri, 7 iunie 2018, la ora 14:55, în chilia sa din cadrul Mănăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Catedrala Episcopală din Huşi.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut la data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna (Republica Moldova). La vârsta de 13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. În 1948 este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Primeşte Taina Preoţiei în 1955.

În perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învăţământului religios din şcoală. În 1959 a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii (Facultatea de Teologie din Bucureşti), scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal. A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării.

Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat în credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt, cunoscut ulterior ca monahul Nicolae Delarohia, autorul celebrului „Jurnal al fericirii”. A ieşit din închisoare în 1964.

Din anul 1969 a fost chemat să slujească la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi, al cărei stareţ a fost între anii 1978-1988.

În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” şi „uneltire împotriva siguranţei statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceauşescu, cu privire la morala poporului român şi la ateismul adus de comunism.

După reînfiinţarea Episcopiei Huşilor (în 1996), între anii 1996-2002, a îndeplinit funcţia de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Huşi.

În anul 2017, Părintele Mina Dobzeu a primit la Iaşi distincţia „Crucea Moldavă”, în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.

Părintele Mina Dobzeu va fi înmormântat mâine la Catedrala Episcopală din Huşi

Trupul neînsufleţit al părintelui arhimandrit Mina Dobzeu a fost depus în Catedrala Episcopală din Huşi, unde Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat slujba cuvenită. Potrivit rânduielii îndătinate, se va citi permanent din Psaltire, iar cei care vor dori să rostească o rugăciune şi să aprindă o lumânare în memoria sa vor putea veni, biserica rămânând deschisă.

Slujba de înmormântare va avea loc mâine, 9 iunie, la catedrală, după următorul program:
7.30 – Sfânta Liturghie arhierească;
10.00 – Slujba de înmormântare. – ziarullumina.ro

Spunea că a fost luptător împotriva Antihristului. Și a fost, în perioada comunistă, dar în epoca postcomunistă nu prea s-a auzit. Atunci când părintele Iustin lupta cu sistemul, pr. Mina Dobzeu nu se auzea…. Dar poate se axase mai mult pe duhovnicie și pe rugăciune…

Iată-l într-un articol de acum cățiva ani spunând că avea niște viziuni… ciudate. Era înșelat sau nu?

Părintele Mina Dobzeu are viziuni cereşti sau delireză? Îngerii şi sfinţii i se arată sau este înşelat de diavoli?

Să dea Dumnezeu să fie sfânt acolo sus în Ceruri!

Veșnica lui pomenire!

 

6 gânduri despre „Dumnezeu să-l ierte și cu drepții să-l odihnească pe pr. Mina Dobzeu! Dar oare viziunile lui erau corecte?

 1. Sa-l pomenim cu totii in rugaciunile noastre, pe Cuviosul Marturisitor Mina Dobzeu,si sa-i aducem prinos de dragoste si adanca recunostinta.

  ” *Dar mai vine o altă faţă a lui antihrist, numită New Age, Noua Eră. E tot o faţă a lui antihrist şi este tot lucrarea satanei, dar vor cădea şi aceştia prin sabia Cuvântului lui Dumnezeu, iar sabia Cuvântului lui Dumnezeu este: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul! Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul! Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!
  Aşa să înveţe tot poporul să se roage, ca să scăpăm şi de această lucrare a satanei, care este satanism, practici yoghine, magie de tot felul, păcate împotriva firii – Sodoma şi Gomora –, desfrâul, cultul desfrâului şi toată împotrivirea în lucrare a satanei împotriva Cuvântului lui Dumnezeu.
  Aceasta este o lucrare a masoneriei, este lucrarea satanei prin masoni, care îi învaţă pe oameni să nu mai creadă în Dumnezeu şi să creadă în satana. Tot poporul să se roage cu rugăciunea: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul! Zece minute dimineaţa, zece minute la amiază, zece minute seara şi noaptea, dacă se mai trezeşte şi se roagă. Aşa să propovăduiţi şi dumneavoastră cui întâlniţi.”

  „RUGÃCIUNEA INIMII“ pentru toti

  De ce isihasmul pentru toti?

  1. Este rugãciunea pentru a contracara josniciile care vin din partea multor curente magice, spiritiste, yoghine, paraspihologice, paranormale, baahai, mormoni, a religiilor orientale budhiste, hinduiste, sataniste etc.
  2. Pentru ca tineretul crestin sã cunoascã valorile ortodoxiei, sã fie feriti
  de a cãdea pradã tuturor josniciilor.
  3. Pentru a se putea feri de rãtãcirile sectare.
  4. Pentru a cultiva evlavia dreptei credinte în care au fost botezati.
  5. Pentru a fi informati bine cã mântuirea o avem numai prin Iisus Hristos, Mântuitorul, Fiul lui Dumnnezeu, si nu prin practicile yoghine si ale conceptiilor religiilor pãgâne.
  6. Pentru cã tot crestinul are acces la mijloacele de cultivare a evlaviei crestine, sã se realizeze prin ascensiune pe treptele desãvârsirii spirituale.
  7. Sã se înteleagã cã practica rugãciunii isihaste nu este un monopol al celor suspusi si cã e vremea sã o facem accesibilã pentru toti, cã seva, apa cea vie a învãtãturii Evangheliei, sã circule deopotrivã în tot trupul tainic al lui Hristos.
  8. E vremea ca principiile Evangheliei sã se coboare în toate compartimentele vietii umane: în culturã, stiintã, politicã, artã, cu atât mai mult în viata moralã a societãtii umane.
  9. Dupã o înstrãinare de la viata religioasã, pe care a adus-o pãgânismul materialist, când Dumnezeu si-a arãtat fata cãtre noi, prin Iisus Biruitorul, ni se cuvine sã strigãm toti cu bucurie: „Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne (mântuieste-ne) de tirania celui viclean“.

  *http://www.lumeacredintei.com/reviste/lumea-monahilor/lumea-monahilor-nr-88-octombrie-2014/parintele-mina-dobzeu-va-veni-lumina-mare-asupra-poporului-nostru-de-isi-va-pleca-genunchii-la-rugaciune/

  Apreciază

  • „El a semnalat că orice om „trebuie primit și chiar chemat spre Biserică, cu atât mai mult cu cât se află într-o situație pe care Biserica o consideră nefirească din punct de vedere moral”.
   (…) Vasile Bănescu a semnalat că minorităţile sexuale „trebuie să rămână la statutul lor, pe care cred că îl conştientizează, de minorităţi acceptate şi tolerate în societate, dar care să nu înceapă să facă presiuni ca să modifice ordinea firească a lucrurilor dintr-o societate aşa cum se întâmplă în Europa de astăzi”.
   Sursa: http://basilica.ro/vasile-banescu-despre-minoritatile-sexuale-biserica-are-portile-deschise-pentru-orice-om/

   „Oare voiesc Eu moartea păcătosului, zice Domnul Dumnezeu – şi nu mai degrabă să se întoarcă de la căile sale şi să fie viu?”
   (Iezechiel 18, 23)

   „Lepădaţi de la voi toate păcatele voastre cu care aţi greşit şi vă faceţi o inimă nouă şi un duh nou. De ce să muriţi voi, casa lui Israel?”
   (Iezechiel 18, 38)

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s