UN ALT SFÂNT ROMÂN! A fost descoperit trupul neputrezit al ierarhului DIONISIE ERHAN, episcop vicar de Chișinău, episcop al Ismailului și apoi al Argeșului între 1918-1943

Foto – manastirea-sireti.md – Moastele episcopului Dionisie Erhan

În după amiaza zilei de 27 iulie, ÎPS Mitropolit Vladimir însoțit de PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei și Arhim. Porfirie (Dobre), starețul Mănăstirii Sireți  a efectuat o vizită de lucru la Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din s. Suruceni, r. Ialoveni, unde s-a familiarizat cu activitatea obştei, precum și cu etapele de realizare a lucrărilor de renovare şi reconstrucţie a acestui aşezământ monahal.

Cu această ocazie, Egumena Epistemia (Goncearenco), stareța Mănăstirii Suruceni i-a raportat Întâistătătorului despre etapele de realizare a lucrărilor de restaurare şi renovare a mai multor obiective din patrimoniul mănăstiresc.

Ca urmare a lucrărilor de consolidare a cavoului aflat sub biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” a fost descoperit (10 iulie n. adm.) trupul neputrezit al vrednicului de pomenire Episcop Dionisie Erhan, pe a cărui piatră funerară atestăm  următoarea inscripție:

„Episcopul Dionisie Erhan (n. 1868 — d. 1943), Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului (1918-1932), Episcop al Ismailului (1932-1940), Episcop al Argeșului (1940-1941), Răzăș din Bardarul Lăpușnei, Luminatu-s-a singur prin învățătura cărții și fost-a cuvios călugăr din pruncie. Staret aici (Mănăstirea Suruceni) îndelungă vreme (1908-1934), Viteaz în Legea creștină Strămoșească, Neșovăielnic în dragostea de Neam. Cald sprijinitor al tinerilor spre lumina cărții. Pilda de păstor duhovnicesc – cu grai frumos, cu râvnă sfântă… până la moarte. Dormi în pace iubite părinte, frate și unchi”.

ÎPS Mitropolit Vladimir a binecuvântat-o pe maica stareță Epistemia spre o cercetare amănunțită a vieții Episcopului Dionisie, mărturisitor smerit al înaltei nevoințe, strălucit ierarh al Bisericii lui Hristos, pe care contemporanii săi l-au descris ca pe un bun organizator și predicator, un înflăcărat apărător al valorilor spiritualității neamului și un model duhovnicesc vrednic de urmat, un om cu o viață de pateric.

Totodată, Mitropolitul s-a arătat mulţumit de munca depusă, apreciind capacităţile de organizare şi mobilizare a maicii Epistemia, precum şi truda depusă de către obștea monahală.

La rândul său, Egumena Epistimia a mulţumit Întâistătătorului pentru bunăvoinţa de a vizita această Mănăstire istorică, dar mai ales pentru sprijinul constant pe care îl oferă pentru renaşterea acesteia.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, http://www.mitropolia.md

Image result for dionisie erhan

Deși Mânăstirea Suruceni aparține de Mitropolia Chișinăului (ce ține de Patriarhia Rusă), Mitropolia Basarabiei (care ține de Biserica Ortodoxă Română), pentru că Prea Sfințitul Dionisie Erhan a fost episcop al BOR, a început demersurile de canonizare a sa:

Mitropolia Basarabiei a început demersurile pentru canonizarea Episcopului Dionisie Erhan (1868-1943) hirotonit arhiereu la Iași în anul Marii Uniri.

Demersurile aparțin Episcopiei Basarabiei de Sud ca urmare a investigațiilor făcute și a dorinței credincioșilor. Demersurile au binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Sinod Mitropolitan la Chișinău

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei s-a întrunit în ședință de lucru luni, 10 septembrie 2018, la reședința mitropolitană de la Chișinău pentru a analiza teme curente din viața Bisericii Ortodoxe din Basarabia.

Ședința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

La ședință au participat Episcopii Antonie de Bălți și Veniamin al Basarabiei de Sud.

În cadrul ședinței de la Chișinău, pe lângă subiectele administrative discutate, la solicitarea Episcopiei Basarabiei de Sud, a fost analizată documentația necesară canonizării episcopului Dionisie Erhan de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc 75 de ani.

Sinodul Mitropoliei Basarabiei a analizat, de asemenea, slujba, acatistul și icoana episcopului Dionisie.

Argumente pentru canonizare

Potrivit Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, în cadrul discuțiilor au fost subliniate ortodoxia credinței, activitatea deosebită desfășurată de episcopul Dionisie Erhan ca stareț al Mănăstirii Suruceni, dar mai ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și, mai apoi, ca episcop de Ismail și Cetatea Albă.

Ierarhii români din Basarabia au remarcat calitățile intelectuale și morale deosebite ale Episcopului Dionisie, precum și faptul că era un bun cunoscător al Sfintelor Scripturi și al cărților de cult, un apreciat duhovnic, un luptător pentru binele românilor din Basarabia și pentru afirmarea valorilor naționale.

Descoperirea moaștelor

În timpul unor lucrări de consolidare la Mănăstirea Suruceni, în data de 10 iulie 2018 a fost descoperit trupul neputrezit al vrednicului de pomenire ierarh Dionisie Erhan.

Sinodul Mitropolitan din Basarabia va înainta Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române documentația necesară prevăzută de procedura pentru studierea și analizarea propunerilor de canonizare ale eparhiilor din Patriarhia Română. – basilica.ro

Imagini de la Mânăstirea Suruceni – Sursa: manastirea-sireti.md

 

10 gânduri despre „UN ALT SFÂNT ROMÂN! A fost descoperit trupul neputrezit al ierarhului DIONISIE ERHAN, episcop vicar de Chișinău, episcop al Ismailului și apoi al Argeșului între 1918-1943

  1. DESPRE CRIPTOECUMENISM

    In acest studiu este o greseala fundamentala care tine de erezia lui Sava Mafiotul. El considera ca intreruperea comuniunii cu episcopii eretici se face doar prin nepomenirea numelui lor la sfintele slujbe. Sfintii Parinti care au intocmit canonul considera ca intreruperea comuniunii cu episcopii eretici se face nu numai prin nepomenirea numelui ereticilor la sfintele slujbe, ci si prin nerecunoasterea ca aceastia ar avea har si Taine, caci din acest motiv ii si numesc pseudo-episcopi sau pseudo-patriarhi. Poate oare un pseudo-episcop sa aiba har si Taine? Nu, pentru ca pseudo inseamna fals. Deci, cand invata in Biserica erezia cu capul descoperit, cel care era considerat episcop trebuie considerat pseudo-episcop. Pseudo-episcopii nu au ce cauta in Biserca din momentul cand s-au vadit a fi eretici. Mafiotii de Sava si Staicu considera ca pseudo-episcopii fac parte din Biserica si au har si Taine pana cand se tine un Sinod Ecumenic sa-i dea afara, ceea ce este o nebunie. Adica ei vad ca e cangrena care pute groaznic de la o posta si care se extinde cu repeziciune de la o zi la alta si spun asa: Nu taia tu cangrena pe loc si arde cu foc si dezinfecteaza imediat locul de unde incepe tesutul sanatos ca sa scapi, ci asteapta tu ani sau zeci de ani sau sute de ani pana cand se aduna toti medicii din lume intr-un Consiliu Extraodinar ca sa constate ca ceea ce te-a omorat pe tine de tot atata timp era cangrena si trebuia inlaturata pe loc.
    Sava Mafiotul si Staicu (si odata cu ei si celelalte grupari, fie Chirila cu Saccsiv si Buza, fie Radeni, fie Antim Gadioi care au toti in comun ca Hristos trebuie sa se impace cu Veliar pana se tine sinodul lor „ecumenic” ca sa vada ca Veliar e Veliar si ar fi de recomandat sa fie cumva ascuns mai bine ca sa nu se mai vada) n-au deviat cu nimic de la ceea ce au sustinut de la inceput, caci ei cu totii au sustinut de la inceput ca pseudoepiscopii sunt in Biserica si au har si Taine pana cand sunt dati afara prin Sinod Ecumenic. Misunea lor, reusita cu brio pana acum (caci Ciobotea si srl-ul lui n-au mai miscat un deget ca sa-si apere deciziile talharesti de la sinodul tradarii), a fost aceea de a taragana terapia urgenta la cangrena prin taierea tesutului cangrenat, adica prin ruperea totala de eretici prin nerecunoasterea „harului” si „tainelor” lor, tocmai ca prin extinderea cangrenei adica prin intrarea oamenilor cat mai adanc in duhul ereticilor pana la utopicul lor „sinod ecumenic” (noi avem Sinod al Bisericii care ii anatematizeaza pe acesti eretici, dar ei nici nu vor sa auda de Sinodul ROCOR, vor ceva „ecumenic”), odata cu trecerea timpului, sa nu cumva sa mai ramana vreo ramasita de tesut sanatos din Trupul lui Hristos Care este Biserica. Adica tactica vicleana a mortii pacientului prin netratare la timp. (Adishor Banutz)

    Apreciază

  2. Doina, nu-i bine cum zici.
    intreaba pe cei care se pricep la canoanele din Pidalion.
    nu merge dupa capul nostru sa facem cu gandim.noi.
    trebuie intelepciune mare si pricepere .
    nu o avem toti, asa ca intrebam pe altii care stiu mai bine ca noi.
    De unde stii tu ca nu este Har?
    ai vreo dovada sigura si clara ca sa afirmi acedt lucru?
    ?

    Apreciază

  3. Oare numai episcopii sunt sfinti?
    Arata la maini ca mumia lui King Tutankhamun si mai putin bine decat a lui Vladimir Lenin.Deci putem concluziona ca Lenin este mai sfant decat mai sus amintitul pentru ca arata mai real si priza mai buna la public.

    Apreciază

  4. Pingback: SFINŢII ZILEI – IC XC NIKA!

  5. Pingback: Pomenirea Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, episcopul Cetății Albe și Ismailului (sfânt cu moaște întregi)- 17 septembrie – Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

Lasă un comentariu