Oficial – Patriarhia Rusă a rupt comuniunea cu Patriarhia Constantinopolului

Imagini pentru chiril si bartolomeu

Foto- Romania libera

Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii a rupt relațiile cu Patriarhia Constantinopolului. Decizia a fost luată de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse reunit la Minsk. Ședința Sinodului a început cu întârziere din cauza întâlnirii Patriarhului Rusiei, Kirill, cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, scrie Russia Today. Relațiile dintre Patriarhia de la Moscova și cea de la Constantinopol s-au răcit după ce, la 11 octombrie, Sinodul de la Constantinopol l-a recunoscut pe Filaret, Patriarhul al Kievului și Makarii, Arhiepiscopul Ucrainei. Moscova a acuzat Constantinopolul că se implică în teritoriul său canonic. Kievul s-a adresat Constantinopolului pentru a i se acorda statut de Biserică Autochefală. Decizia ar putea fi luată deja la Sinodul din 9-11 noiembrie care se va reuni la Constantinopol.

https://www.aparatorul.md/e-oficial-patriarhia-rusa-a-rupt-relatiile-cu-patriarhia-constantinopolului/

Citiți și: 
De remarcat că nici Patriarhia Rusă nu e nevinovată în încălcările canonice ale teritoriilor altor Biserici Locale:

7 gânduri despre „Oficial – Patriarhia Rusă a rupt comuniunea cu Patriarhia Constantinopolului

 1. Pentru mult timp titilul de Ptriarh al Moscovei chiar a fost desființat de către țarii dornici să conducă prin interpuși Biserica Rusă:
  ” În 1700 ţarul a reorganizat întregul sistem bisericesc, limitând autoritatea Bisericii.

  Desfiinţarea Patriarhiei. După moartea Patriarhului Adrian, ţarul l-a pus în fruntea Bisericii pe mitropolitul Stefan Iavorskij cu titlul de vicar patriarhal, desfiinţând sistemul patriarhal. Ţarul a transformat Biserica într-un departament al Statului. Biserica era sub un control total al monarhului. Până în 1917 Biserica a fost condusă de Sfântul Sinod.”
  Sursa: https://dimma.wordpress.com/2007/06/21/lista-patriarhilor-bisericii-ortodoxe-din-rusia/

  Apreciază

 2. Pingback: Ce cred eu că ar trebui să facă B.O.R. în cazul crizei Bisericii Ucrainei – Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

 3. Pingback: Au complotat pentru înlăturarea patriarhului, întemnițat, Irineu al Ierusalimului, iar acum se sfâșie între ei – Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

 4. Patriarhia de Constantinopol pare a duce și la un lucru bun

  Acel lucru bun, de care vorbeam în titlu, e că ambele patriarhii se străduiesc acum, mai mult ca altădată, să facă misionariat ortodox. Ceea ce e bine până la urmă!
  Că și pe vremea Apostolilor au mai fost asemenea situații:
  – „36. Şi după câteva zile, Pavel a zis către Barnaba: Întorcându-ne, să cercetăm cum se află fraţii noştri în toate cetăţile în care am vestit cuvântul Domnului.
  37. Barnaba voia să ia împreună cu ei şi pe Ioan cel numit Marcu;
  38. Dar Pavel cerea să nu-l ia pe acesta cu ei, fiindcă se despărţise de ei din Pamfilia şi nu venise alături de ei la lucrul la care fuseseră trimişi.
  39. Deci s-a iscat neînţelegere între ei, încât s-au despărţit unul de altul, şi Barnaba, luând pe Marcu, a plecat cu corabia în Cipru;
  40. Iar Pavel, alegând pe Sila, a plecat, fiind încredinţat de către fraţi harului Domnului.” (Faptele Apostolilor 15, 36-40);
  – „15. Unii, e drept, vestesc pe Hristos din pizmă şi din duh de ceartă, alţii însă din bunăvoinţă.
  16. Unii o fac din iubire, ştiind că stau aici pentru apărarea Evangheliei;
  17. Ceilalţi, însă, – din zavistie – vestesc pe Hristos, nu cu gânduri curate, ci socotind să-mi sporească necazul în lanţurile mele.
  18. Dar ce este? Nimic altceva decât că, în tot chipul, fie din făţărie, fie în adevăr, Hristos se propovăduieşte şi întru aceasta mă bucur. Şi mereu mă voi bucura.” (Filipeni 1, 15-18).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s