Inițiativă a deputatului Daniel Gheorghe: CETĂȚENIA PENTRU TOȚI ETNICII ROMÂNI din afara României, indiferent dacă rude ale lor au fost cetățeni ai României Mari sau nu

Related image

Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a iniţiat un proiect de lege care prevede posibilitatea ca etnicii români din afara graniţelor ţării şi care fac parte din comunităţile româneşti din afara României să poată solicita cetăţenia română, motivând că acest lucru ar contribui la redresarea demografiei.

„În prezent, pe criteriul civic al redobândirii cetăţeniei române, se califică descendenţii cetăţenilor Regatului României sau României Mari de până la schimbările teritoriale din 1940, printre care se numără minoritari, alogeni, din Ucraina şi Republica Moldova. (…) În schimb, etnicii români aflaţi în statele din jur, dintre care mulţi şi-au păstrat identitatea românească cu mari sacrificii, nu au dreptul să redobândească cetăţenia română pentru că părinţii şi bunicii lor nu au fost cetăţeni români, ei fiind născuţi în teritorii care nu au aparţinut României”, se arată în expunerea de motive, citată de MEDIAFAX.

De asemenea, în documentul citat se precizează că Actuala formă a Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, îi tratează pe etnicii români la fel ca pe străini, textul normativ nefăcând distincţie între cele două categorii de cetăţeni.

În opinia iniţiatorului, „alegerea de a se stabili în ţară făcută de etnicii români care vor dobândi cetăţenia română conform prezentului proiect de lege va contribui la redresarea tendinţelor demografice negative”.

Totodată, deputatul PNL susţine că impactul bugetar şi al protecţiei sociale este zero.

„Cetăţenii îşi plătesc din mijloace proprii contravaloarea paşaportului ori a cărţii de identitate sau costurile transcrierii actelor de stare civilă (certificate de naştere, de căsătorie). Statul Român nu achită niciunul dintre aceste costuri. Impactul asupra protecţiei sociale este de asemenea zero, din moment ce în România majoritatea prestaţiilor sociale de care beneficiază populaţia, gen pensii, ajutoare de şomaj, asigurări sociale şi de sănătate se acordă pe baze contributive, adică celor care au contribuit la fondurile respective, nicidecum tuturor cetăţenilor fără deosebire”, adaugă Daniel Gheorghe.

Potrivit textului legislativ, „Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoanelor de origine română şi celor aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi – armâni, armânji, aromâni, basarabeni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini durnăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, români (rumâni) timoceni, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, voloni, macedo-armânji, precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus – denumite români de pretutindeni”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.21/1991 a cetăţeniei române, republicată, a fost depusă la Senat în calitate de primă camera sesizată şi este susţinută de parlamentari PNL şi ai minorităţilor.

Sursa: consiliul-unirii.ro

6 gânduri despre „Inițiativă a deputatului Daniel Gheorghe: CETĂȚENIA PENTRU TOȚI ETNICII ROMÂNI din afara României, indiferent dacă rude ale lor au fost cetățeni ai României Mari sau nu

 1. Ce creier simplu,dupa nenea ar redresa demografia! Dar numai temporar,dupa ce iar nr . romanilor v-a scadea,ce vom face,acorda cetatenie celor ce au avut vecini romani in strainatate !!!? Asta asa,ca sa vezi mentalitatea si Viziunea conducatorilor nostri semi-primitivi !!! Dar de asta ei sunt acolo (pentru ca sunt prosti) si noi unde suntem (tot pt. ca suntem prosti si-i acceptam. La noi cu exceptii,la ei cu una doua Poate )!!! Ceva de genul,in anglia un judecator „intelept” propunea ca toate cutitele din bucatariile populatiei sa nu aiba varful ascutit pt. a nu rani usor ! Creier,ce mai …la fel si doamna asta ,ca barbat cu coloana vertebrala sigur nu e,la cat e de marionetizat !!! Ma mir ca nu se impiedica in sfori si el si toti (-1,2..) politicieni „romani” !(a se citi tradatori romani…dar toate la timpul lor,Bunul Dumnezeu este deasupra!). Scuzati deranjul ! Doamne Ajuta!

  Apreciază

  • NICU ANDREI PADURARU
   Nu stiu ce vrei sa spui si ce te deranjeaza.
   Deputatul asta e cam printre putinii si uneori chiar singurul care voteaza in favoarea poporului roman. Daca ar fi fost toti ca el, Romania nu mai era umilita si vanduta in asemnea hal.
   Daca etnicii romani din jurul Romaniei ar avea cetatenie romana, ar putea veni sa lucreze la noi si asa am evita aducerea populatiilor straine, chipurile ca lucratori, asa cum se doreste.
   Ar fi si un sprijin pentru ei, sa-si pastreze identitatea.
   Ce nu intelegi?!
   Oricum, nu stiu daca iudele din Parlament vor fi de acord cu ce a propus el.

   Apreciază

   • Ma deranjeaza ca bate la usa la care nu trebuie,problema demografica ar trebui rezolvata prin alte metode economice interne sau de alta natura(INTERZICERA AVORTURILOR POATE!!!???) care sa stimuleze natalitatea! Si sunt Pentru , pentru a li se acorda cetatenilor respectivi cetatenia Romana…daca le-o oferea in mod principal pt. a-si mentine identitatea,l-as fi considerat patriot,dar asa il consider simplu neuronal ! Si in legatura cu nesosirea imigrantilor neintegrabili nu as fi asa de sigur ca nu o sa se intample,cel putin nu din cauza aromanilor,meglenoromanilor,istroromanilor care poate vor primi cetatenie cu voia lui Dumnezeu ! Ei vor sosi oricum,prea multi vanduti satanei in tara asta,romanul este mai catolic decat papito de la roma iar ca incheiere daca nenea acesta este cam singurul care voteaza pt. „binele” romanilor,am decazut exact atat de mult cat credeam,dar mai rau de fapt ! Si mai este si pro-rus pe deasupra,iar ca o adaugire fatada poate diferi total de interior ! De ce spun asta,aratati-mi cati tineri din tarisoara asta devin deputati la 30 de ani sau mai putin fara sprijinul taticutului lor,deja politician ! Nu uitati ca antihristul de carton se v-a comporta exact asa de fatada,ideea de baza fiind ca din punctul meu de vedere trebuie atentie,dar faptele denota mai bine o persoana decat vorbele-n vant ! De o fi decent,Bunul Dumnezeu stie,eu nu eram pur si simplu de acord cu rezolvarea sa copilareasca ! Doamne Ajuta !

    Apreciază

 2. Sa vorbeasca romaneste si sa fie crestin, adica ortodox.
  Nu am auzit sa se „ia” cineva de Magyaroszag fiindca acorda cetaqtenie maghiara celor care vorbesc maghiara si au „tzidula” de la pater-ul papistas ca sint „de-ai” Papei, adica romano-catolici.
  Din alte parti avem deja prea multi; decat cetateni ai statului roman care nu au nimic cu romanii, mai bine lipsa! si-asa le-au dat la khazari multe „cetatenii” si probabil de-aici a iesit numarul „imposibil” de … cetateni cu drept de vot de la Referendumul din octombrie!?!
  Spunea un presedinte israelian ca la facerea statului Israel au contribuit 600.000 de-ai „lor”, din care 400.000 de „romani”!?! Astia au mai facut copii si sigur ca au avut si au pretentia sa fie cetateni romani, nu vi se oare…. „normal”?
  Doar sa se opreasca odata vanzarea de Tara!!!
  Cica terenurile ardelenesti nu mai au [cine stie ce] proprietari romani ci ne-romani, alogeni, straini, …

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s