Schimbarea veșmintelor și așezarea în raclă a moaștelor Sfântului Ierarh DIONISIE ERHAN, episcopul Cetății Albe

Pomenirea Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, episcopul Cetății Albe și Ismailului (sfânt cu moaște întregi)- 17 septembrie

Avem ocazia să ne închinăm noului Sfânt Ierarh Dionisie Erhan, în aceste zile, căci fragmente din moștele sale au fost aduse la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, alături de cele ale Sfintei Mucenițe Filofteia în București (dealul Patriarhiei).

24 de gânduri despre „Schimbarea veșmintelor și așezarea în raclă a moaștelor Sfântului Ierarh DIONISIE ERHAN, episcopul Cetății Albe

  1. Daniele, scrie un articol despre Parintele Ilie Lacatusu, ca sta acolo uitat intr-un colț de cimitir. Sfinții Părinți nu lăsau nici măcar ca ortodocșii sa se închine Sf moaște care se afla la eretici, pt a nu le da de înțeles ca se afla cumva in adevăr. Mai mare osândă își aduna Ecumeniștii cu promovările lor.

    Apreciază

    • Alexandru,
      te rog iarta-mă…
      nu cumva Sf. Parascheva se afla in erezie ca stă in aceeasi Biserica unde s-a rugat Teofan ?
      nu s-a contaminat si Sf. Parascheva de ecumenism ca a fost purtata de Teofan ?

      Apreciază

      • Vezi ca nu înțelegi nimic. Sfinții Părinți spun, nu eu, ca nu se cuvine a merge in lăcașurile ereticilor, chiar de ar avea Sf moaște. Sfinții nu se contaminează de erezie, dar credincioșii da. Dar dacă tu ești mai înțelept decât Sf Părinți atunci sa ascultam de tine.

        Apreciază

      • Ciprian P….Tu ai aparut de NICAIERI ,doar de cateva luni sau un an ,maxim si ,,dai sfaturi” DUHOVNICESTI ,la toata lumea ,pe toate blogurile/site-urile,dar NUMAI DIN CAPU’ TAU ,cel LOGIC si NU de la Sfinti,indicand/numind/trimitand cu nume si prenume,la ce preot sau popa sa mearga,lumea/omul respectiv si tu ii INDEMNI pe toti ,ba la ECUMENISTI ,ba la cei ingraditi de ecumenisti,defapt TU esti cu MUUULTA treaba,ca nu esti un habauc,tu vrei sa UNIFORMIZEZI sa UNESTI PE ERETICI CU CEI INGRADITI DE ERETICI,TU amesteci INTENTIONAT,lumina cu intunericul,iar cei SLABi catehizati,iti pica usor in capcana ,fiindca….. le spui ce vor ei sa auda si NU ADEVARUL….VAI,de cei prin care vine sminteala in lume….Afla ce spune Sf Ioan Gura de Aur despre CUVANTUL…VAI…iesit din Preasfanta Gura a Domnului Hristos si SA-TI FIE FRICA…..

        Apreciază

        • Dati-ne voi exemple, tu si cu Alexandru de Sfinti Parinti care interzic ca ortodocsii sa mearga sa se inchine la moaste in bisericile luate in stapanire de eretici.
          Si daca exista, probabil interdictia avea in vedere ca ortodocsii nestiutori sa nu fie influentati de eretici in acele locasuri.
          Acum, la cat de cunoscatori si para-cunoscatori de teologie sunt nepomenitorii, de cine sa se teama?
          De niste amarati ramasi in comuniune cu ecumenistii pe care ii desconsidera ca fiind lasi, ignoranti sau necunoscatori, iar unii cum sunteti voi – eretici nedemni de numele de ortodox?

          Apreciază

        • Roman ,
          si daca as fi de ieri, nu de un an pe blog… cine hotareste vreo regula aici care sa dea sfat sau care nu? si apoi sfatul nu e obligatoriu pt nimeni !
          stai linistit ca pt tot ce am zis voi da seama si dau seama inaintea lui Hristos ! Domnul ma va judeca !
          dar de unde ai luat ca pe blog tre sa ai ceva timp de stat ca sa poti sa dai sfaturi?!
          adica numai aceia cu vechime in comentarii pe bloguri ar fi buni de dat sfaturi sau cum ?
          acu ne luam dupa stat pe internet ? 🙂
          si oricum de ce te necăjesti?
          un om ca mine de nicaieri nu are cum sa fie ascultat de cineva

          Apreciază

        • Daniel vla….NU stiu despre asa ceva sa invete vreun Sfant Parinte….Eu m-am referit la OBICEIUL LUI CIPRIAN P de a tot indemna oamenii de a merge la preoti si ecumenisti si ingraditi de ecumenisti(alte cazuri inafara astuia),iar asta m-a dus la concluzia mea de mai sus …CA E CU TREABA ..NU despre ,,sfatul” de a se RUGA LA SFINTELE MOASTE….Eu personal merg si ma inchin la Sfintele Moaste,fiindca acolo este Insasi Harul Domnului,tocmai CULTUL SFINTELOR MOASTE ESTE AL BISERICII CELEI UNA,inca din vremea Parintilor Apostolici (Sf M Mc Ignatie Teoforul,Sf M Mc Policarp,Sf M Mc Felicitas si Perpetua,s.a),acolo CINSTIM pe aparatorii DREPTEI CREDINTE Ortodoxe de Rasarit,pai Insusi Sf Mormant al Mantuitorului Hristos se afla intre pagani,intre evrei,papistasi,monofiziti,armeni etc,dar asta NU inseamna ca acolo NU este locas Sfant ptr Ortodocsi.Pai,daca te desparti de Sf Moaste ,p te desparti de o parte din Biserica cea Una.Sa NU mergem in timpul slujbelor,a Sf Liturghii in capistele ereticilor ,asta DA,dar NU sa ne oprim din a CINSTI SF MOASTE.Iertati-ma!

          Apreciază

        • Ciprian P…. TU SMINTESTI PE CEI SLABI,TU AMESTECI PE ERETICII ECUMENISTI CU ORTODOCSII,care s-au ingradit de ei,IN CONCLUZIE TU ORI NU AI HABAR DE Invatatura Bisericii celei Una,trImisa de Duhul Sfant Mangaietorul Bisericii celei Una prin SFINTII PARINTI CEI DIN CERURI,ori ai maaaaxim 25 de ani si la tine e valabil inca….tot ce zboara se mananca….dar asta NU e la fel si cu Poruncile Domnului,care trebuie TOATE pazite si FACUTE CU FAPTE…….deci nu 99%,inseamna ORTODOCSIE ,ci 100%,iar atunci sa spunem….sluga netrebnica sunt ,ca am facut doar ceea ce trebuia sa fac…..asa NE PORUNCESTE Dumnezeu….Mai ABTINETE de la a da SFATURI DIN CAPU’ TAU,incearca sa citesti si sa inveti EXACT invatatura Sfintilor ,fara sa iei sau sa mai pui ceva la Scrierile SFINTILOR DIN CERURI.

          Apreciază

        • Daniel vla….A zis cand se discuta despre ,,Botezul” prin stropire al unui mirean,venit de pe la papistasi…precum si pe la Saccsiv,ptr o femeie care INCA sta pe la parohie,dar la SACCSIV el ma CENZUREAZA,ma vede vreun schismatic(DAR HABAR N-ARE CE INSEAMNA ASTA),ca daca vede ca aduc vrun citat de la vreun Sfant Parinte,care NU-i pe ,,discernbamnatul” si pe credinta lui,PROBABIL ,ma cenzureaza….ca NU eu spun ca ECUMENISMUL E SECTA,ci Sf Iustin Popovici,eu doar ASCULT de el,fiindca este in CERURI si acolo NU sunt primiti SCHISMATICII SAU ERETICII SAU INSELATIII….de aia ascult DOAR SI NUMAI DE SFINTII DIN CERURI,azi,in aceasta lume intunecata si fara sfintenie…..Sf Iustin Popovici spune in cartea sa Biserica Ortodoxa si Ecumenismul,pag 111….NU E NICI O DEOSEBIRE ESENTIALA ÎNTRE PAPISM, PROTESTANTISM, ECUMENISM SI CELELALTE SECTE, AL CAROR NUME ESTE „LEGIUNE”……Iertati-ma

          Apreciază

        • Roman,
          sa te auda Alexandru cu Sfintele Moaste si Mormantul Domnului…poate se luminează !

          in legatura cu critica despre mine…stiu ca zici ce am zis pe saccsiv fetei aceleia cred , nu?
          pai Roman…eu consider ca Harul Sfantului Duh nu s-a departat de preotii pomenitori… asta insemnand ca lucreaza Taina Spovedaniei perfect valabil..si si alte rugaciuni de linistire a omului ispitit de diavol . de aia am indemnat-o pe fata sa mearga la oricare duhovnic din manastire pt spovedanie si sfat duhovnicesc pt a o ajuta cu tulburarile diavolilor care o necajesc !
          nu oricine rezista asa numai cu randuiala idioritmica de capul sau si fara dezlegari, fara rugaciuni de dezlegare, fara spovedanie la duhovnic !
          tu chiar crezi ca nu mai e valabil nimic la pomenitori?
          omul care se spovedeste la ei, se spovedeste degeaba? nu i se sterg pacatele spovedite? devine ecumenist?
          cand preotul zice : sa-ti ierte tie toate pacatele care le-ai zis …si iti face Cruce pe cap …

          Apreciază

        • Danielvla,
          uite ca n-am ce ascunde :
          vezi aici la comentarii dupa cel al ” Tomescu”… is multe de citit..nu numai eu am dat sfaturi..
          ba chiar este Lastun care o sfatuito sa mearga la pr. Ciprian Gradinaru

          Apreciază

        • Roman,
          Doamne ajuta!
          uite…promit ca incerc de acum sa nu mai scriu deloc pe niciun blog/site ! mai bine imi este mie a tacea decat a vorbi !
          cred ca facusem o patimă si din asta. multumesc ca mi-ai atras atentia. eu tre sa-mi vad doar de pacatele mele si sa stau in banca mea de paduche nesmerit si plin de mandrie .
          Dumnezeu sa ne ajute pe toti.
          roaga-te pt mine pacatosul .
          imi pun frâu la tastatura de acu 🙂
          Doamne ajuta! iarta-ma ca te-am suparat.

          Apreciază

    • pai intreab-o chiar pe Sfanta Parascheva sa-ti zica cum e….ca tot ai darul de a vedea fețele oamenilor, poate il ai si pe cel de a vorbii direct cu Sfintii 🙂
      si daca Sf. Parascheva a vindecat pe vreunul care o mers acu la Moastele ei, atunci asta ce inseamnă? a gresit omul ca s-a dus…sau a gresit Sfanta ca nu trebuia sa-l vindece ?

      Apreciază

      • Omule CIPRIAN P…cand tu spui ca…eu consider ca Harul Sfantului Duh nu s-a departat de preotii pomenitori…..asta insemnand ca lucreaza Taina Spovedaniei perfect valabil….DE UNDE AI TU ACEASTA DESCOPERIRE,daca NU din capu’ tau logic????Tu zici atunci ca cei care sunt POMENITORI DE ERETICI ,aia SUNT ORTODOCSI,dupa ce FAPTE sau NU crezi in COMUNIUNE DUHOVNICEASCA,ca SCRIS ESTE…DUMNEZEU E DUH SI IN DUH SI ADEVAR VREA SA VA RUGATI LUI….TU intelegi CEVA DIN ORTODOCSIE sau ptr tine e o ”aventura”,o amestecatura …si CU OMU’ SI CU DOMNUL… ?Tu CREZI ca Sf Mucenici au fost arsi,dati la fiare,torturati,taiati,omorati in fel de fel de chinuri NEIMAGINABILE ptr un om ,,modern” si ,,logic” de azi,DOAR PTR CA SA NU SCAPE… DE EXEMPLU TAMAIE DIN MAINI IN FOCUL IDOLILOR ,rabdau sa fie arsi,decat sa scape din mana tamaia in foc ?Pai Tu crezi ca daca Dumnezeu a PORUNCIT …sa NU ADAUGI SAU SA IEI NICI MACAR O CHIRTA DE LA LEGE,prin Sf Moise,pai CREZI tu ca astea sunt BALIVERNE sau AMESTECATURI?Daca Hristos a spus prin Sf Ap Pavel ca …de omul ERETIC DUPA PRIMA SI A DOUA MUSTRARE SA TE LEPZEI DE EL CA ESTE DE SINE OSANDIT…TU PERSONAL CE NU INTELEGI DE AICI si de ce crezi ca Sf Apostol sau mai bine zis Hristos a zis asta….NU avea ce face…Doamne Iarta-ma!…?Tu Crezi ca este Mantuire si Sf Taine si inafara Bisericii?Tu crezi ca Biserica ce Una …fara de pata si zbarcitura….,asa cum SCRIS este si ca Biserica este INSASI TRUPUL LUI HRISTOS….pai crezi ca SI SECTARII,ERETICII LEPADATI DE HRISTOS prin FAPTELE LOR,sunt si ei la fel IN BISERICA CEA UNA CU DREPT CREDINCIOSII pe care ii aminteste la Sf Liturghie Preotul in fata ARHIEREULUI HRISTOS?Tu crezi ca la Proscomidie pe Sf Disc se scoate Mirida si ptr UN PSEUDO EPISCOP,asa cum este numit DE CANONUL 15,SINOD 1-2? Pai,de ce NU asculti de un Sfant Parinte care este DEJA in Ceruri,precum Sf Teodor Studitul,care a ABORDAT PE LARG CE SA FACA ORTODOCSUL SA NU FIE ERETIC SI SA MEARGA IN IAD,vezi si tu ce SCRIE in cartea Dreapta Credinta ,de exemplu?De ce NU asculti de Sf Iustin Popovici,care a VORBIT CLAR despre ECUMENISM in Cartea sa Biserica Ortodocsa si Ecumenismul si care a fost si PROFESOR DE DOGMATICA LA FAC. DE TEOLOGIE DIN BELGRAD si tot cauti pe la POPI lepadati si NECITITI si NECATEHIZATI insasi ei,ca stau ca in vremea comunistilor,in,,ascultare” la SECU,dar NU in ASCULTARE DE HRISTOS,ci de OAMENI ERETICI????Din cauza CUI CREZI TU CA AZI IN ROMANIA ,O TARA CICA,CU 90% BOTEZATI SAU NU,DAR ASA SE DECLARA ,DOAR VREO MIE DOUA AU LUAT O OARECE ATITUDINE SI SAU INGRADIT ,ATENTIE…..de EREZIA EREZIILOR=ECUMENISM,nu din CAUZA POPILOR LA CARE II TRIMITI TU PE OAMENII mai slabi catehizati si nestiutori si care de cand is ei pe lumea asta AU TACUT SI TAC,mai degraba decat sa STRIGE ADEVARUL,sa-l auda TOTI oamenii si narrozii si desteptii si cei mici si cei mari si femeile si barbatii si cei tineri si cei batrani,etc???Tot o tragi cu POPI IMPORTANTI,CU POPI ,,CELEBRI”,CUNOSCUTI,ca aia zici TU CA SUNT ,,BUNI SFATUITORI”,dar NU imbunatati in DREAPTA CREDINTA?De ce Nu te DUCI CU CARTEA IN MANA A SF TEODOR STUDITUL SAU SF IUSTIN POPOVICI SAU CU ACTELE PROCESULUI SF MAXIM MARTURISITORUL SI SA INCERCI SA-I CITESTI LU’ POPA ALA ,,CELEBRU” SI VESTIT,dar NU IMBUNATATIT SI SMERIT SI DREPT IN CREDINTA PRIN MARTURISIREA ADEVARULUI DE PE…CASE,sa vezi te asculta,ce sfaturi iti da sau poate spune ca TINE CA SFINTII ASTIA SUNT IN CERURI ,DAR AU FOST INSELATI , SCHISMATICI SAU INSELATORI DE OAMENI,CA defapt Dumnezeu ii primeste si asa…Domane Iarta-ma????!!!Sau TU crezi ca Sf Teodor Studitul era schismatiac sau fanatic sau era fara dragoste si cu toate astea TOATA Biserica se roaga spre CINSTIREA SA, de sute de ani?………BAIETEL, BAGA-TI MINTILE IN CAP SI….TACI,ca smintesti lumea si BURTA PE CARTE SI GENUNCHIUL LA RUGACIUNE….

        Apreciază

        • Roman,
          Doamne ajuta!
          uite…promit ca incerc de acum sa nu mai scriu deloc pe niciun blog/site ! mai bine imi este mie a tacea decat a vorbi !
          cred ca facusem o patimă si din asta. multumesc ca mi-ai atras atentia. eu tre sa-mi vad doar de pacatele mele si sa stau in banca mea de paduche nesmerit si plin de mandrie .
          Dumnezeu sa ne ajute pe toti.
          roaga-te pt mine pacatosul .
          imi pun frâu la tastatura de acu 🙂
          Doamne ajuta! iarta-ma ca te-am suparat. Sanatate! Mantuire…

          Apreciază

        • Daniel Vla….Tu faci DOAR BARFA.NNU tu trebuie sa fii reper de credinta in Biserica cea Una.NU invata OAMNEII SA MEARGA LA ECUMENISTI,ci zile ca a fost un ,,sinod” la creta,iar sinodul in Biserica e CEL MAI INALT FORUM de decizie al sau,dar acest sinod a FOST UNUL TALHARESC,unde PARTICIPANTII au HOTARAT IN NUMELE TUTUROR BISERICILOR LOCALE SI MEMBRILOR LOR….Biserica hotaraste….bIserica face…(asa sunt formulate documentele ERETICE semnate si parafate)…iar acolo la acel ,,sinod” talharesc s-a facut/semnat/parafat LEPADAREA DE BISERICA CEAU UNA ,in care si prin care doar asa ne putem MANTUI si s-a oficializat/semnat/parafat/legalizat/hotarat o NOUA ,,DOGMA” a CMB=BISERICA SATANEI….De aici pornind, E EXTREM de periculos ptr ORICE OM sa STEA AZI IN COMUNIUNE si CONSTIENT de asta, cu ecumenistii eretici SI SA SE IMPARTASEASCA DE LA ERETICII ECUMENISTI.In cazul in care moare,POATE SA AJUNGA IN IAD,ptr aceasta fapta,chiar daca a avut vuetuire ortodoxa.Asa INVATA Sf Teodor Studitul,asa si Sf Iustin Popovici,si Sf Maxim Marturisotorul…………..SI NOI PE EI SA-I ASCULTAM ,NU GANDURILE/PARERILE SI LOGICILE NOASTRE…….Biserica Ortodoxa si Ecumenismul –Sf Iustin Popovici,….
          Pag 111….

          Ecumenismul e numele de obste pentru crestinismele mincinoase, pentru
          bisericile mincinoase ale Europei Apusene…… Numele lor evanghelic de obste este acela de „a-tot-erezie” (panerezie)…….. NU E NICI O DEOSEBIRE ESENTIALA ÎNTRE PAPISM, PROTESTANTISM, ECUMENISM SI CELELALTE SECTE, AL CAROR NUME ESTE „LEGIUNE”…….
          Pag 113……
          Ereziile nu sînt Biserica si nici nu pot fi Biserica. Pentru aceea în ele nici nu pot exista Sfinte Taine, si mai cu seama Taina Împartasirii – aceasta Taina a Tainelor; fiindca tocmai Sfînta Împartasire este totul si toate în Biserica: Însusi Dumnezeu-Omul, Domnul Hristos, si Biserica însasi, ca trup al Lui, si îndeobste tot ce este Dumnezeu-omenesc……….

          Pag 114…….
          Tainele nu se pot ridica deasupra Bisericii si nici nu pot fi gîndite în afara de trupul Bisericii. Pentru aceasta, potrivit cu cugetul Bisericii sobornicesti a lui Hristos si cu întreaga Predanie ortodoxa, Biserica Ortodoxa nu îngaduie existenta altor Taine în afara ei, nici nu le socoteste Taine, pîna la venirea prin pocainta din „biserica” eretica, adica dintr-o biserica mincinoasa, în Biserica Ortodoxa a lui Hristos.
          Cîta vreme cineva ramîne în afara de Biserica, neunit cu ea prin pocainta, unul ca acesta este pentru Biserica eretic………
          Sf Teodor Studitul,Scrisoarea 39,Catre Egumenul Teofil…..
          ……. ŞTIIND CĂ ESTE EREZIE, SĂ FUGI DE EREZIE, ADICĂ DE ERETICI, ÎNCÂT NICI SĂ TE ÎMPĂRTĂŞEŞTI CU EI, NICI SĂ-I POMENEŞTI LA DUMNEZEIASCA LITURGHIE, în preasfânta1 ta mănăstire. Fiindcă cele mai mari ameninţări spuse de sfinţi zac asupra celor ce se învoiesc2, chiar numai să-i primească la masă3……….
          ….[ATUNCI] NU FUSESE SINOD, nici era pronun¬ţată anatema şi dogma cea rea4. Şi mai înainte de acestea nu era sigur dacă trebuia să ne depărtăm cu totul de cei fărădelege sau numai să fugim de împărtăşirea pe faţă cu ei, dar să-i pomenim [totuşi], printr-o iconomie cuve¬nită, până la o vreme. Dar când NECREDINŢA ERETICĂ A IE¬ŞIT LIMPEDE PE FAŢĂ ŞI A FOST DATĂ LA ARĂTARE PRIN SINOD, trebuie de acum să-ţi arăţi pe faţă evlavia ta, împreună cu toţi ortodocşii, prin faptul de a nu te împărtăşi cu cei rău credincioşi, nici să pomeneşti pe vreunul din cei aflaţi în sinodul cel adulter sau care cugetă la fel cu el [cu sinodul adulter]…..
          Sf Teodor Studitul,Scrisoarea 36 ,Catre Euprepian……
          …..Căci şi acestea [canoanele] sunt pecetluite de Duhul Sfânt şi prin dezlegarea lor sunt dezlegate [nimicite] toate cele care ţin de mântuirea noastră. Căci [DEZLEGATE FIIND CANOA¬NELE], NICIDECUM NU MAI ESTE PREOŢIE, jertfă şi celelalte leacuri ale sufleteştilor noastre boli….
          Sf Teodor Studitul Scrisoarea 49,Fiului Naucratie…..
          DACĂ [PREOTUL] POMENEŞTE VREUN EPISCOP ERETIC, CHIAR DACĂ [PREOTUL] ARE VIEŢUIRE FERICITĂ, CHIAR DACĂ E ORTODOX, TREBUIE SĂ NE DEPĂRTĂM DE DUMNEZE¬IASCA ÎMPĂRTĂŞANIE;………

          Sf Teodor Studitul,Scrisoarea 531,Fiului Dorotei….

          Iar despre subiectul despre care ai însemnat, adică despre a face POMENIRE [POIEIN MNEMEN] PENTRU CUTARE, eşti dator a şti dacă în vremea morţii chiar DACĂ MAI ÎNAINTE A AVUT ÎMPĂRTĂŞIRE CU EREZIA, DIN PRICINA FRICII OMENEŞTi a mărturisit pe faţă aceasta şi dacă a luat vreo epitimie. Iar dacă în acest chip s-a împărtăşit de împărtăşania ortodoxă şi s-a unit cu aceasta în chip firesc este rânduit la pome¬nirile ortodocşilor, bunul nostru Dumnezeu, pentru multa iubire de oameni, primindu-l, chiar şi în ceasul cel de pe urmă, pe cel ce se căieşte şi judecându-l pe el aici. Aşa încât, dacă astfel stau lucrurile, nu refuza să faci liturghii
          1 Prin împărtăşanie omul a intrat în trupul Bisericii.
          [poieistai leitourghias] pentru el către Dumnezeu. DAR DACĂ NIMIC DIN ACESTEA NU S-A ÎNTÂMPLAT, CI ERA ÎN PĂRTĂŞIE CU EREZIA ŞI NU A AJUNS SĂ SE ÎMPĂRTĂŞEASCĂ DE TRUPUL ŞI SÂNGELE DOMNULUI (CĂCI ERETICEASCĂ E PÂINEA ACEEA, ŞI NU TRUP AL LUI HRISTOS), NU TREBUIE SĂ SE ÎNDRĂZNEASCĂ A FACE LITURGHIE [EIPEIN SUNAZIN] PENTRU EL (CĂCI CELE DUMNEZE¬IEŞTI NU SUNT DE JOACĂ), ca nu cumva cel ce face cerere pentru unul ca acesta să audă: „Cereţi şi nu primiţi, pentru că cereţi rău” (Iac. 4, 3). Altceva să-ţi spun nu am, după cât îmi este cunoscut mie adevărul. Căci nici o împărtăşi¬re nu este între lumină şi întuneric, nici este rânduit cu ortodocşii cel ce nu are părtăşie cu ortodoxia, chiar da¬că este în ultimul ceas. CĂCI UNDE VA FI AFLAT, ACOLO VA FI JUDECAT ŞI CE FEL DE MERINDE A PRIMIT PENTRU VIAŢA VEŞNICĂ, CU ACEEA VA FI ŞI NUMĂRAT…….
          Iar Sf Maxim Marturisitorul a LUPTAT ptr a NU se schimba o expresie/cuvant/invatatura, din dogma Sfanta a Bisericiii celei ……..Sf Maxim Marturisitorul-Procesul de la palat,…….
          Pag 6…..- Nu eşti în comuniune cu scaunul Constantinopolului?
          – Nu sunt în comuniune cu el, a zis el.
          – Din ce cauză nu eşti în comuniune cu el? au zis ei.
          Iar el a răspuns:
          – PENTRU CĂ prin cele nouă Capitole (puncte) de unire întocmite la Alexandria (în iunie 633) şi prin Ekthesis-ul întocmit în acest oraş de Serghie (638) ca şi prin Typos-ul edictat în continuare aici în anul al 6-lea al indicţiei (în 647-648), acesta a respins cele patru Sfinte Sinoade Ecumenice; şi pentru că pe cele ce le-au dogmatizat prin Ekthesis le-au abrogat prin Typos depunându-se din treaptă (CATERISINDU-SE) PE EI ÎNŞIŞI DE TOT ATÂTEA ORI. Prin urmare, CEI OSÂNDIŢI DE EI ÎNŞIŞI şi de către cei din Roma şi caterisiţi, pe lângă aceasta şi de Sinodul care a avut loc aici în anul al 8-lea al indicţiei (Sinodul Lateran, în 649), CE FEL DE LITURGHIE (ΜΥΣΤΑΓΟΓΙΑΝ) VOR MAI SĂVÂRŞI SAU CE FEL DE DUH SE VA POGORÎ ASUPRA CELOR SĂVÂRŞITE DE UNII CA ACEŞTIA? …..
          Pag 15……… Deci, aşa cum cel care primeşte pe adevăraţii apostoli, proroci şi învăţători primeşte pe Dumnezeu, tot aşa şi cel care primeşte apostoli, proroci şi învăţători mincinoşi primeşte pe diavolul…….. ACESTEA VI LE-AM SPUS FĂRĂ TEAMĂ ŞI REŢINERE, STĂPÂNII MEI, CA SĂ VĂ FERIŢI ATÂT PE VOI ÎNŞIVĂ, CÂT ŞI PE NOI. Vreţi ca, având toate acestea scrise în cartea inimii, SĂ VIN SĂ MĂ CUMINEC ÎN BISERICILE CARE PROPOVĂDUIESC ACESTE LUCRURI ŞI SĂ INTRU ÎN COMUNIUNE CU CEI CARE RESPINGÂND, CHIPURILE, PE DIAVOLUL, RESPING DE FAPT PE DUMNEZEU? SĂ MĂ FEREASCĂ DUMNEZEU CARE PENTRU MINE S-A FĂCUT OM AFARĂ DE
          PĂCAT! (EVR, IV, 15)…….
          pag 17…..
          MAXIM: Spune-mi, rogu-te, CARE E DIFERENŢA DINTRE EXPRESIILE SIMPLE ŞI CELE CU MULTE SENSURI?
          TEODOSIE: E ca TU SĂ PRIMEŞTI EXPRESIA AŞA CUM ESTE ŞI SĂ NU MAI CERCETEZI ÎNŢELESUL EI!
          MAXIM: ESTE LIMPEDE CĂ ŞI CU PRIVIRE LA EXPRESII, INTRODUCEŢI LEGI NOI ŞI STRĂINE BISERICII. Dacă, după voi, nu trebuie să cercetăm expresiile Scripturilor şi Părinţilor respingem de fapt întreaga Scriptură, atât cea veche, cât şi cea nouă.
          …………….
          Sa ascultam de Sfintii din CERURI ,fiindca DOAR SI NUMAI INVATATURA LOR ESTE CALAUZA PTR NOI…..In afara Sfintilor nu exista pedagogi si invatatori adevarati,nici o cultura adevarata fara sfintenie.Numai sfantul este adevaratul pedagog si invatator ,numai sfintenia este adevarata lumina.
          Omul si Dumnezeu-Omul-Sf Iustin Popovici,pag 82…………Iertati-ma!

          Apreciază

        • Tocmai ce-ti spuneam: nu eu zic, ci Pidalionul, care e scris tot de Sfinti. Canoanele de acolo sunt facute de Sfintii Parinti. Si acolo se zice ca harul lucreaza prin toti cei necaterisiti. Si Sf Vasile cel Mare zice la fel.

          Apreciază

Lasă un comentariu