Patriarhul Ierusalimului (din păcate și el ecumenist) invită pe ceilalți întâistătători ai Bisericilor Locale la un sinod pan-ortodox pe tema schismei din Ucraina. Ieronim al Greciei (ecumenist și neo-papistaș) spune că numai patriarhul ecumenic are privilegiul de a organiza astfel de sinoade

Image result for ieronim si teofil al III-lea

Primatul Bisericii din Ierusalim i-a invitat pe Arhiereii Întâistătători să discute în Iordania problema „menținerii unității în comuniunea euharistică”.

La 21 noiembrie 2019 Primatul Bisericii Ortodoxe din Ierusalim Patriarhul Ierusalimului Teofil III i-a invitat pe Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Locale să discute „problema menținerii unității noastre în comuniunea euharistică”. Acest lucru a fost raportat pe canalul de Telegram al președintelui Departamentului sinodal al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru relațiile Bisericii cu societatea și mass-media Vladimir Legoida.

Invitația a răsunat din partea Patriarhului Teofil în cadrul discursului său când i-a fost înmânat premiului Fondului Internațional pentru unitatea popoarelor ortodoxe în Catedrala Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„În duh pașnic de dragoste și grijă frățească, ne adresăm cu următoarea propunere: vrem că în casa noastră, Patriarhia Ierusalimului, să-i primim pe frații noștri, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe, ca la o întrunire sobornicescă în duhul sfintelor canoane să discutăm problema păstrării unității noastre în comuniunea euharistică. Unitatea în Biserică, în credință și în viață este un dar al Duhului Sfânt”, transmite cuvintele sale canalul bisericesc de Telegram „Biserica astăzi”.

Preafericirea Sa a amintit că Întâistătătorii Bisericilor „au această responsabilitate dată de Dumnezeu de a menține unitatea Bisericii, chiar dacă aceasta necesită sacrificiu”.

„Folosind această ocazie, anunțăm că deschidem ușile casei noastre în Regatul Hasemit al Iordaniei pentru a organiza o întâlnire frățească de dragoste şi pentru a da mărturie Bisericii și lumii despre unitatea Bisericii Ortodoxe și a credinței noastre dreptmăritoare”, a menționat Patriarhul Teofil III.

Primatul Bisericii din Ierusalim și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dificultățile și pericolele care au umbrit viața Bisericii și care i-au învăluit pe credincioși din cauza acestei triste dezbinări.

„El i-a invitat pe Primații Bisericilor Ortodoxe la o „întâlnire frățească în dragoste” în Iordania pentru a „discuta problema păstrării unității noastre în comuniunea euharistică”, făcând referinţă probabil la evenimentele legate de acordarea autocefaliei BOaU”, a comentat Legoida invitația Primatului Bisericii din Ierusalim.

Anterior, Patriarhia din Ierusalim nu a recunoscut crearea noii structuri bisericești în Ucraina. Preafericirea Sa Patriarhul Teofil III permite numai clerului Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice să slujească la Sfântul Mormânt și la alte locuri sfinte ale Ierusalimului și le refuză în această slujire adepţilor BOaU. În 2019 resursele mass-media au informat că delegația BOaU nu a avut permisiunea să intre în Biserica Sfântului Mormânt.

„Oricine dorește poate veni la biserică să primească Lumina Sfânta, acest lucru este permis pentru toată lumea, deoarece este sărbătoare”, a publicat „Strana.ua” cuvintele unui reprezentant al Patriarhiei din Ierusalim. Dar să aibă acces în altar  şi să participe la rugăciunea comună sau să oficieze slujba în Catedrala din Ierusalim în ajun, cea de-a doua biserică a voastră (BOaU – n.ed.) nu poate. Ei nu au binecuvântare pentru aceasta”. –

https://ortodoxinfo.ro/2019/11/24/patriarhul-ierusalimului-invita-pe-ceilalti-patriarhi-la-un-sinod-pan-ortodox-pe-tema-schismaticilor-din-ucraina/

Arhiepis. Ieronim al Greciei refuză reuniunea ecumenică propusă de patriarhul Ierusalimului

Numai Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului are privilegiul să organizeze astfel de întâlniri, a declarat arhiepiscopul Ieronim.

Discuția ortodoxă ecumenică din Iordania la subiectul „păstrării unității în comuniunea euharistică”, inițiată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului Patriarhul Teofil III va avea loc fără participarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe a Greciei Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și al întregii Greciei. Acest lucru a fost raportat de publicaţia online OrthodoxTimes.

„Nu pot da un răspuns concret, pentru că nu cunosc criteriile și nu ştiu de unde provin. Nu știm dacă aceasta este poziția Patriarhului (adică a Ierusalimului) şi dacă Patriarhul Ecumenic știe sau nu despre aceasta”, a declarat Arhiepiscopul Ieronim. „Nu oricine poate convoca o reuniune panortodoxă. Aceasta este prerogativa Patriarhului Ecumenic. Dacă Patriarhul Ecumenic o să ne sune, nu vom spune „nu”, dar dacă cineva care conduce o Biserică ne invită, vom spune nu”.

Această declarație a fost făcută de capul Bisericii Greciei după întâlnirea sa ambasadorul SUA la Atena Jeffrey Pyatt, când timp de o oră au discutat „problema religioasă din Ucraina”.

Pyatt i-a înmânat arhiepiscopului Ieronim o scrisoare de la ambasadorul special pentru libertatea confesională Sam Brownback. Pyatt consideră că recunoașterea BOaU de către Primatul Bisericii Greciei – este o decizie istorică de recunoaștere a suveranităţii poporului ucrainean, iar Statele Unite apreciază înțelepciunea Arhiepiscopului Ieronim.

„Criteriile noastre pentru problemele bisericii sunt judecățile Bisericii. Depăşim temerile, vedem probleme, dar ele nu exercită aceeași presiune ca criteriile Bisericii care ne conduc pe calea noastră”, a declarat poziția Bisericii Greciei Întâistătătorul său. – Sursa

Un gând despre „Patriarhul Ierusalimului (din păcate și el ecumenist) invită pe ceilalți întâistătători ai Bisericilor Locale la un sinod pan-ortodox pe tema schismei din Ucraina. Ieronim al Greciei (ecumenist și neo-papistaș) spune că numai patriarhul ecumenic are privilegiul de a organiza astfel de sinoade

Lasă un comentariu