Un alt smintit – Pseudo-patriarhul Alexandriei Teodor al II-lea către „patriarhul” copt: „Bisericile noastre sunt o singură biserică, cu liderul [ Cap ], Iisus Hristos” [!!!]

Cu asemenea pseudo-patriarhi, care nu fac diferența între ereticii condamnați de Sfintele Sinoade și Biserica lui Hristos, se va dilua cu totul credința noastră. De aceea e esențial ca orice ortodox conștient să reacționeze în fața acestor derapaje ecumeniste.

Copții egipteni sunt eretici monofiziți condamnați de Sinodul IV Ecumenic din 451 de la Calcedon.


De curând Patriarhul Teodor (Theodoros) al II-lea de Alexandria a recunoscut „Biserica” schismatică din Ucraina, iar acum i-a declarat patriarhului copt:

„Bisericile noastre sunt o singură biserică, cu liderul [ Cap ], Iisus Hristos” [!!!]

” bisericile noastre sunt o biserică, condusă de ” Iisus Hristos „.

alexandreias koptes 2

Pe 20 ianuarie, Teodor (Theodoros) al II-lea, papă și patriarh a toată Africa l-a vizitat pe patriarhul copților Egiptului Tawadros al II-lea pentru a  sărbători Boboteaza pe calendarul iulian.

Ședința oficială a avut loc la sediul Patriarhiei Copte din Alexandria, în prezența comisarului patriarhal Sebasm. Mitropolit de Nafratis, domnul Narcis, de Theoph. Episcopul Tamiatheos Germanos și Clericii Curții Patriarhale.

Theodoros al Alexandriei s-a referit la activitatea misionară a Patriarhiei Alexandriei în Africa, subliniind sarcina importantă și dificilă realizată pe marele continent african.

Bisericile noastre sunt o singură Biserică, cu„ Liderul Iisus Hristos ”. Grecia și Egiptul luptă pentru pace în Libia și știu că vă rugați pentru că aveți o turmă acolo, iar pământul este udat cu sângele Martirilor Bisericii Copte și acest sânge plânge pentru „libertate și pace”.

Patriarhul copților, domnul Tawadros II, în reuniunea sa, a mulțumit episcopului alexandrin pentru vizita fraternă și i-a adresat salutări calde.

„De fiecare dată când te întâlnesc simt o bucurie interioară. Prezența și cuvintele tale ne umplu pe toți cu emoții pline de compasiune. Îți monitorizez și admir slujirea ta în toate țările africane, în special în sistemul de educație și asistență medicală și în toate domeniile care se ocupă de îngrijirea celor bolnavi/suferinței. Avem același nume, lucrăm în același domeniu și „suntem copii ai Sfântului Apostol Marcu evanghelistul”.

Patriarhul Tawadros II, care a fost clar mișcat, a subliniat că Libia este o țară frumoasă și că se roagă întotdeauna pentru situația dificilă din Libia.

„Am trăit personal în diferite locuri și în momente diferite din zonă și am slujit în multe biserici copte”.

În încheiere, a adăugat că ne rugăm pentru pacea acestei Țări și a întregii lumi.

Pe 18 ianuarie 2020, sărbătoarea Sfinților Sfinții Atanasie și Chiril, Patriarhii Alexandriei, aceștia au salutat în Mănăstirea Patriarhală veche din Hossein Savvas a Sfintei Alexandrii, trei copii mici din Congo, care vor participa la Școala Patriarhală „Sfântul Atanasie” pentru a se pregăti pentru viitorul lor.

Școala este o pepinieră spirituală pentru Patriarhia Alexandriei, unde personalul bisericii Sf. Marcu se va pregăti pentru misiunile dificile din continentul african.

alexandreias koptes 2
alexandreias koptes 2
alexandreias koptes 2
alexandreias koptes 2
Sursa: romfea.gr
Vedeți și:

124 de gânduri despre „Un alt smintit – Pseudo-patriarhul Alexandriei Teodor al II-lea către „patriarhul” copt: „Bisericile noastre sunt o singură biserică, cu liderul [ Cap ], Iisus Hristos” [!!!]

  1. Foarte ACTUALE sunt atentionarile P. Arhimandrit Tavrion (1898 – 1978) – urmatorul extras fiind relevant:
    ….” Dacă pentru patriarh și cler canoanele sunt relative, atunci relativ este și Hristos. Și dacă conducerea Bisericii se înfrățește în Hristos cu cei de altă credință și cu răstignitorii Fiului lui Dumnezeu, atunci fără îndoială se va înfrăți și cu Antihrist și va conduce către Antihrist întreaga turmă pe care o păstorește…”

    Apreciază

  2. ,,Orice creștin ortodox să reacţioneze în fața acestor derapaje ”

    Singura reacţie cu efect , este izolarea lor = întreruperea comuniunii cu ei. Este singurul lucru de care se tem.
    De scris și de vorbit se scrie și se vorbește de decenii și…, dacă și în aceste condiții au legiferat erezia , intră în comuniune cu schismatici/nehirotoniţi chiar , și participă nestingheriţi la adunături (de rugăciuni) de tot felul …, altă soluție nu mai există decât ieșirea din mijlocul lor, adică întreruperea comuniunii cu ei /aplicarea Canonului 15 l-ll Constantinopol.
    Este singurul lucru care îi ,, mișcă” , la care reacționează, într-un fel sau altul.
    Altă soluție eu nu mai văd.
    De aceea , atenţie la acest subiect – întreruperea comuniunii- căci, e cel mai vânat și denaturat , răstălmăcit și interpretat , în ultima vreme, căci este o problemă esențială și de o importanță capitală în lupta cu erezia și cu cei prin care aceasta dăinuiește în Trupul Bisericii.

    Apreciază

    • in mintea indoctrinata cu erezia lui Staicu Catehismul Sv. Filaret zice ca ereticii nu sunt in Biserica la fel si Pidalionul dar popa Staicu stie el mai bine hulitorul de icoane hai drum bun la iad cu el cu tot ca nu e nici o diferenta intre voi si documentele din Creta care spun ca ereticii sunt in Biserica si sunt Biserica

      Apreciază

    • Cartea: Catehismul Ortodox Sfântul Filaret Mitropolitul Moscovei, edit. Sophia 2007

      pag. 102

      Cum de este sfântă Biserica, atâta timp cât în ea se află și păcătoși?

      Există păcătoși, dar ei, căindu-se cu adevărată pocăință, nu împiedică Biserica să fie sfântă. Cât îi privește pe păcătoșii care nu se căiesc, aceștia, fie prin lucrarea puterii Bisericii văzute, fie prin puterea lui Dumnezeu cea nevazuta, ca mădulare moarte se taie de la trupul Bisericii și, în acest chip, ea se pastrează sfântă și sub acest aspect.


      Pidalion 1844 CÂRMA BISERICII ORTODOXE, edit. „Credința strămoșească“, 2007

      pag.85

      subnota 83

      ereticilor…schismaticilor, de vreme ce ei nu sunt înlăuntru în Biserica cea sobornicească ci s-au rupt dintr-însa prin eres

      Apreciază

    • ÎNVĂŢĂTURA DE CREDINŢĂ
      CREŞTINĂ ORTODOXĂ
      pdf. apologeticum

      272. Cine sunt membrii Bisericii?

      Membrii Bisericii de pe pământ sau luptătoare sunt toţi cei care s-au încorporat în Hristos, prin Botez, Mirungere şi Euharistie, mărturisind aceeaşi credinţă una şi întreagă a Bisericii, afară de eretici, de schismatici şi de lepădaţii de credinţă, care singuri s-au aşezat în afara Bisericii.

      Apreciază

      • ayeaye,
        ce faci mey ? 🙂
        La multi ani! nu te-am văst anu aiesta pe aci 🙂
        vad ca ti-ai schimbat sigla nouă,…da năravul ba 🙂
        Sa traiesti ! Doamne ajuta .

        Apreciază

        • pai tie ti se par normale ereziile falsilor ingraditi? „Ciprian Staicu: „Noi știm că Biserica e împărțită în două turme Biserica luptătoare, de aicea și Biserica biruitoare din ceruri. Nu e așa! Nu-s două îs trei. Biserica biruitoare e cea din ceruri și Biserica luptătoare se împarte în: Biserica celor sănătoși din punct de vedere al credinței și de asemenea Biserica celor care au fost botezați dar la un moment dat cad în erezie, adică mădularele bolnave ale Bisericii. Învățătura care spune că un om când cade în erezie automat a zburat din Biserică aparține lui Luther“

          Apreciază

        • ayeaye, bre …io doar te-am salutat de an nou …nu stiu ce zici de preotu cutare…n-am legatura !
          năravu ți-i acelasi țipător 🙂
          nu la invatatura m-am referit…ci la nărav bre 🙂 iute ca piperu si ca poprika :))

          Apreciază

    • H.D …Te-am avertizat SA TACI,ca HULESTI Invatatura Bisericii…daca NU iti voi pune COMENTARIU ASTA ,pana il vei VISA….
      TU personal si cei care asculta pe sava &co,NU ASCULTA de Sfintii Parinti,ci le-ati RASTALMACIT invataturile sa va fie voua pe plac,sa iesiti in evidenta si sa-i INSELATI pe oameni….Tu acuma spui ca ecumenistii is eretici,dar faci sa se inteleaga ca sunt si in Biserica lui Hristos…pana la sinodiceasca cercetare….si asa nu asculti de sfinti,care spun CLAR …. ERETICII NU SUNT ÎNLĂUNTRU ÎN BISERICA CEA SOBORNICEASCĂ CI S-AU RUPT DINTR-INSA PRIN ERES?(PIDALION,Sf Nicodim Aghioritul, Subnota 83,la canon 46 Apostolic) … si tot tu pesonal,spui HULE,cand spui ca<<>>dar NU tu trebuie sa te pronunti ,tu si cei in duh cu tine,ca nu sunteti tu/voi cei in masura de pronuntat, tu/voi, doar trebuie sa primesti/ti invatatura sfintilor ,ca e SIGUR de la DUHUL SFANT, data prin Sfintii din CERURI si iarasi se spune CLAR….DAREA ACESTUIA(Harului) SE TĂIASE(PIDALION, Sf Nicodim Aghioritul, Subnota 83,la canon 46 Apostolic) …P.S.darea darului,adica punerea mainilor la Hirotonie,SE TAIE LA ERETICI…..la fel spune si Sf Teodor Studitul(Scrisoarea 36-Lui Euprepian) …. Căci [DEZLEGATE FIIND CANOANELE], nicidecum NU MAI ESTE PREOŢIE, jertfă şi celelalte leacuri ale sufleteştilor noastre boli………..dar tu personal ,vezi cu ochii trupesti ce spun Sfintii din CERURI …DAR…..mai adaugi sau scazi, TU PERONAL PE,,DAR’’ si asa ai ajuns sa HULESTI INVATATURA SFINTILOR,punandu-te pe tine si cu invatatura kakadoxa a ta ,deasupra Sfintilor,de parca ei…nu prea au stiut exact ce e de facut….si mai bine stii tu personal si VICLENII,CEI CA TINE…Sfintii DIN CERURI spun CLAR ca ….Împartasania din MÎNA ERETICA ESTE OTRAVA, nu simpla PÎINE(Sf Iustin Popovici-Biserica Ortodoxa si Ecumenismul,pag 116) precum si Sf Teodor Studitul… A TE ÎMPĂRTĂŞI DE LA UN ERETIC SAU DE LA UNUL ÎNVINUIT PE FAŢĂ PENTRU VIEŢUIREA SA, NE ÎNSTRĂINEAZĂ DE DUMNEZEU ŞI NE FACE FAMILIARI DIAVOLULUI……. Şi să fie ştiut tuturor că acum EREZIA CARE STĂPÂNEŞTE ÎN BISERICA NOASTRĂ ESTE CEA A ADULTERILOR(Scrisoarea 553,Catre sotia unui spatar cu numele Mahara)………DAR TU HULESTI SI SPUI CA<<>>>tot tu, spui baliverne de la draci cand spui ca<<>>>DAR sfintii din CERURI spun extrem de CLAR…..Sf Teodor Studitul…. că [atunci] NU FUSESE SINOD, nici era pronunţată anatema şi DOGMA CEA REA(Scrisoarea 36-Lui Euprepian)…….PRECUM SI AICI….. Şi pentru că s-au depărtat de cugetarea dreaptă, s-au numit erezii. ÎN ACEST CAZ ÎNSĂ E VORBA DE LEPĂDAREA PE FAŢĂ A CREDINŢEI…. CEEA CE FĂCUSE SINODUL care acceptase adulterul ca pe o iconomie ERA PUR ŞI SIMPLU O LEPĂDARE FĂŢIŞĂ A EVANGHELIEI, NUMIND PĂCATUL VIRTUTE(Scrisoarea 36-Lui Euprepian). OMULE,eu nimicul si nevrednicul de multe ori ti-am mai spus SA TACI,macar.Dar tu, esti eretic acum cu invataturile tale,tu spui altceva decat sfintii din ceruri.Opreste-te,taci,macar ptr o perioada,roagate MULT mai mult LEAPADATE DE SAVA&CO,care sunt invatatorii acestor hule,pocaieste-te si revino la BISERICA=primeste Invatatura Duhului data Bisericii,ca altfel e GRAV.Tu personal spui ca<<>>dar iarasi contrazici/hulesti/rastalmacesti Invataturile Duhului Sfant,care spune CLAR…. DUPĂ ÎNSĂŞI CREDINŢĂ SUNT OSEBIŢI DE CEI DREPT SLĂVITORI, şi a cărora OSEBIRE PRIVEŞTE DEA DREPTUL LA CREDINŢA CEA ÎNTRU DUMNEZEU (PIDALION, Pidalion,Subnota 83,la canon 46 Apostolic )………….Opreste-te ca prin tine personal si prin cei ca tine, vine sminteala in lume,ca altfel…..mai bine ti-ar fi tie sa-ti legi o piatra de moara de gat si sa te arunci in mare…….P.S sa stii tu personal,ca pana ce nu te lasi de ereziile tale si de gunoaiele astea mincinoase de invataturi, date pe net,spre pierzania celor mai slabi catehizati,eu personal iti …SALVEZ ACESTE HULE DE COMENTARII SI O SA TI LE PUN IN FATA …oriunde vei mai huli,pana ce va face Domnul Dumnezeu Arhiereul Vesnic al Bisericii cu tine ce va sti…..inca odata te avertizez…OPRESTETE in numele Domnului si a Preasfintei si Preacuratei sale Maici Fecioara Maria si a TUTUROR Sfintilor din CERURI, de a mai huli invatatura Bisericii,cu…… rahaturile si gunoaiele de la dracii din capul tau….

      Apreciază

      • uite-l si pe domnu Roman !
        Doamne ajuta. La multi ani !
        dar las-o incolo de avertizare , domn”le…esti de la M.A.I.ca sa avertizezi pe aci care sa tacă?
        lasa sa zica ce are de zis si tu zi ce ai de zis fara avertizări !
        Doamne ajută 🙂

        Apreciază

  3. Ayeaye20
    Nu mi-aţi răspuns la întrebare!
    Unde erau sau sunt Patriarhii Metaxakis, Athenagora, Bartolomeu, Daniel și alţii…,fie înainte de Creta fie după? Că tot ecumeniști erau.
    Înainte de Creta tot ei erau,aceleași persoane, acceași credință. Adică ecumeniști notorii. Unde erau?
    Nu era Părintele Iustin sau Părintele Arsenie sau Părintele Cleopa în comuniune cu Patriarhul Daniel? Afirmau dânșii că Patriarhul Daniel nu mai este în Biserică sau că ecumeniștii nu mai sunt în Biserică,așa cum susţineţi dumneavoastră?
    Îndrăzniţi dumneavoastră să spune-ţi că acești părinţi erau în comuniune cu persoane care nu erau în Biserică?
    Vă rog răspunde-ţi punctual la această întrebare.

    Citatul dumneavoastră din subnota 83 :…,,ereticilor, schismaticilor , de vreme ce ei nu sunt înlăuntru în Biserică cea sobornicească ci s-au rupt dintr-însa prin eres”
    De ce nu citaţi și mai departe?
    ,,… iar de este adevărat botezul ereticilor și al schismaticilor, și este adevărat și cel al drept-slăvitoarei și al soborniceștii Biserici…:” și citiţi mai departe ,dar și înainte…, dar și celelalte trimiteri, și vedeţi la ce fel de eretici și botezuri face referire Pidalionul când vorbește de aceste lucruri?!
    Pidalionul face referire la ereticii și la ,,botezurile” care sunt în afara Bisericii.
    Arieni,nestorieni sau alţii… ,care au fost scoși de Biserică în afara ei.
    Căci: ,,… dacă soborul nu va pune în lucrare caterisirea preoţilor,ori afurisirea,anatematisirea mirenilor,preoţii aceștia și mirenii,nici caterisiţi nu sunt cu lucrul nici afurisiţi,ori anatematisiţi.Învinovăţiţi însă sunt, aici spre caterisire,ori afurisire,ori anatematisire,iar acolo spre dumnezeiasca osândă ( în sensul acesta scrie și Mitropolitul Filaret , care se află în consens cu Pidalionul ,cu Sfinții Părinţi ,….,nu cu dumneavoastră și interpretările dumneavoastră -n.m.). Precum și un Împărat când va porunci slugii sale să bată pe altul,care i-a greșit,dacă sluga cea poruncită nu va lucra împăratului, acela ce a greșit împăratului a rămas nebătut, învinovăţit însă spre bătaie. Drept aceea tare greșesc cei fără minte care zic că în vremurile acestea toţi cei Sfinţiţi care în afară de Canoane s-au hirotonit,sunt cu lucrarea caterisiţi. De cei Sfinţi prihănitoare limbă este aceea ce nebunește pe acest fel de cuvinte le bârfește, neînţelegând că porunca Canoanelor fără punerea în lucrare a persoanei a doua,adică a soborului,este nesăvârșită. Fără mijlocire și mai înainte de judecată, ne lucrând de sineși.” Auziţi ce spune Pidalionul,frate ayeaye? De ce nu citaţi totul,ci doar frânturi pt. a vă argumenta propriile idei?
    Tot PIDALIONUL spune:,, însuși Dumnezeieștii Apostoli arătat se tălmăcesc pe sine-și cu al 46-lea Canon al lor,fiindcă nu zic că îndată acum cu lucrul se află caterisit oricare Episcop sau preot care va primi botezul ereticilor, ci a se caterisi poruncind, adică a sta de faţă la judecată , și de se va dovedi că a făcut acesta atunci să se dezbrace cu hotărârea voastră de preoţie,aceasta poruncim”-spune Pidalionul.
    După dumneavoastră, frate ayeaye, peste tot pe unde sunt sau au fost ecumeniști /adică eretici , nu mai există Biserică, har ,Taine…, în mod automat… .
    Asta…,dumneavoastră spune-ţi…!
    Cu drag v-am scris!
    Mă iertaţi!

    Apreciază

    • Erezie înseamnă despărțire de Dumnezeu. Din momentul in care nu mai ești ortodox nu mai ești nici episcop nici patriarh nici preot nici mirean, pt ca nu mai ești ortodox!
      Din momentul ce nu mai ești ortodox ești eretic și căzut din Biserica.
      HD iar iei lucrurile dintr-un context și le pui in altul. Pana la creta Erezia ecumenista nu era doctrina sau învățătura Bisericii cum este acum. Erezia nu era in Biserica. Asta cine o gândește Hulește Harul Duhului Sfant( e un duh care vine de la radeni acesta)
      Cei care propovăduiau erezia o făceau pe cont propriu și Dumnezeu i-a pedepsit pe fiecare și fiecare va da socoteala la judecată.
      Însă acum erezia a cuprins cele mai multe mădularele a Bisericii, care prin comuniunea cu erezia și neîndepărtarea ei au căzut din Biserica!

      Voi propovăduiți aceeași erezie perpetuata din creta, “ereticii sunt in Biserica”!
      Sunt vreo trei patru grupări, unii zic ca ereticii sunt ortodocsi, alții ca sunt părtași la erezie, altii ca ereticii sunt in Biserica…
      Doar acesta este duhul(rile) ecumenismului, fiecare cu credința prroprie dar toți uniți in biserica lui antihrist!

      Apreciază

      • Deci, dupa tine, un ecumenist nu mai este nici patriarh, episcop simplu, nici preot , nici macar mierean, pt ca a cazut din Biserica? Atunci Sinodul 3 Ecumenic de ce a fost nevoie sa-l codamne pe Nestorie? Si celelalte Sinoade? De ce ii chemau intai la pocainta? Si daca se pocaiau cum reveneau??
        Daca acestia sunt cu totul in afara Bisericii, cum pot reveni? Prin mirungere?
        Caci daca si mireanul a cazut (cu totul in afara BISERICII) trebuie sa revina prin mirungere.

        Adevarul e ca exista doua categorii de eretici. Cei condamnati de sinoade (ereziarhii nominal si cei ce ii urmeaza prin condamnarea in corpore) si eretici necondamnati, care isi pastreaza oficial, formal pozitia in forma vazuta a Bisericii pana la indepartarea lor cu totuL de catre un for superior (sinod sau episcop in cazul mirenilor).

        Cei din urma revin cu totul in adevarul de credinta prin Taina Pocaintei (Spovedania).
        Cei dintai, revin prin mirungere, daca au fost botezati ortodox candva sau prin botez daca s-au nascut in cadrul ereziilor si au fost batjocoriti de ereticii condamnati printr-un „botez” nevalid.

        Apreciază

        • DANIEL VLA…Sunt 2 categorii de ERETICI….Asa e ….dar NU condamnati si necondamnati,ci ERETICI CARE AU PROPAVADUIT ERESUL prin semnarea de acte eretice,prin PROPAVADUIREA pe fata a ERESULUI si prin INDEMNAREA,FORTAREA altora la EREZIE si a 2-a categorie sunt ERETICII care TAC,STAU IN COMUNIUNE CU EI,de frica de foloase trupesti sau alte motive…Prima categorie de ERETICI,DOAR SINODUL ORTODOX ii mai poate REPRIMI in Biserica,dar DOAR CA SI MIRENI,iar a doua categorie,prin ANATEMATIZAREA ERESULUI public si prin Marturisirea de Pocainta PUBLICA si prin scris,pot sa REVINA in Biserica,altfel SUNT INAFARA Bisericii….Explica si Sf Teodor Studitul AICI..Scrisoarea 294-Macarie Egumenul….…. Dacă un preot a SUBSCRIS1 LA NECREDINŢA [ERETICĂ], da¬tor este SĂ SE POCĂIASCĂ ŞI SĂ PLÂNGĂ cu căldură ca să-i fie iertată necredinţa, DAR SĂ LITURGHISEASCĂ, NICIDECUM –chiar dacă nu pomeneşte nici un necredincios ci SĂ SE OPREASCĂ de la lucrarea sfinţită PÂNĂ VA DA DOMNUL ŞI VA RÂNDUI VREMEA UNUI SINOD ORTODOX în care fiecare va lua cele vrednice după judecata lui Dumnezeu.
          1 A SEMNAT UN DOCUMENT în care se arată de acord cu erezia….si Sf Atanasie cel Mare SPUNE LA FEL AICI…..Şi dar zicem că, IEROSIŢII câţi nu numai s-au împărtăşit cu arienii şi au mărturisit, că socotesc câte şi ei socotesc, CI S-AU FĂCUT CU DÂNŞII ŞI APĂRĂTORI AI ERESULUI, încât AU ÎNDEMNAT ŞI PE ALŢII de s-au dus la arianismos. Aceştia întorcându-se la dreptslăvitoarea Biserică, SE CADE SĂ-I PRIMIM. Nu însă să-i lăsăm şi în treapta ierosirii, ci CA PE MIRENI SĂ-I AVEM DE AICI. Iar acei care iarăşi S-AU ÎMPĂRTĂŞIT ÎN ERESUL ACESTA, nu cu slobodă socoteală şi de voie; ci DE SILĂ, ŞI STRÂMTORARE s-a socotit cu cuviinţă şi IERTARE A LI SE DA ÎNTORCÂNDU-SE LA ADEVĂRATA BISERICĂ, şi locul clerului IARĂŞI să-şi aibă.(Pidalion)….Si dupa Invatatura acestor Sfinti au procedau TOATE SiNOADELE ORTODOXE DIN ISTORIA BISERICII….Pe ERETICI ,,MARI ”SAU MAI MICI” ,i-au REprimit in Biserica ,NU ca se face SINOD si ABIA DUPA EL IS EI INAFARA BISERICII,Ereticii is eretici DUPA FAPTELE LOR DE CREDINTA si sunt OSEBITI prin ERESUL lor de ORTODOCSI…. Iertati-ma!…

          Apreciază

        • Dacă Hristos nu este mărturisit corect, atunci comuniunea cu El şi cu cei care Îl mărturisesc în mod ortodox devine imposibilă, căci cel care nu Îl mărturiseşte pe Hristos în mod corect, adică în conformitate cu Tradiţia, se plasează în afara Lui. Acela care nu primeşte pe Apostoli, pe Prooroci şi pe Învăţători, ci nesocoteşte expresiile şi glasurile lor, acela dispreţuieşte pe Hristos Însuşi. (pag. 200) (Sursa: Larchet, Jean-Claude – Sfăntul Maxim Marturisitorul. Mediator între Răsărit şi Apus Ed. DOXOLOGIA, 2010)

          Apreciază

        • Sfantul Ipatie de Rufinian:
          „Cum am aflat că [Patriarhul Nestorie] spune erezii despre Dumnezeu, am încetat orice comuniune cu el şi nu-i mai pomenesc numele; pentru că nu este episcop”.

          Apreciază

        • Nu mai este episcop, probabil in sensul vedeniilor care spun ca un preot pacatos/eretic este legat fedeles de un inger si acesta slujeste dumnezeiasca liturghie in locul lui.
          Sinodul III Ecumenic l-a judecat ca episcop. Un cleric ecumenist, personal, din har este cazut, dar administrativ el este inca in functie pana la excluderea lui definitiva din Biserica sau din pozitia ierarhica pe care o ocupa (daca nu se pocaieste, din Biserica si daca se pocaieste si a fost inainte dintre marii ereziarhi, este trecut in randul mirenilor; daca se constata ca a fost dus de valul ereziei si nu a fost un mare propovaduitor al ei, se poate sa fie lasat in treapta clericala din care facea parte pana la acel moment).

          Apreciază

        • roman,
          Tu faci o categorisire a celor ce urmeaza sa fie judecati de un sinod.
          Ereziarhii, care propovaduiesc erezia impreuna cu cei ce semneaza acte eretice si se fac aparatori ai ereziei, pe de o parte si cei ce subscriu la erezie din frica, de nevoie etc.
          I-ai uitat pe cei deja condamnati si te-ai apucat sa-i clasifici pe cei necondamnati.
          Tocmai pt ca vezi singur ca urmeaza sa fie judecati de sinod, reiese ca sunt din punct de vedere administrativ, daca pot sa zic asa, in Biserica. Sf Teodor zice ca cel ce isi da seama ca a fost tarat in erezie (participand in mod activ la ea) sa se opreasca de la slujire pana va fi judecat.
          Dar cei care nu-si dau seama sau cred cu convingere in erezia lor, aceia slujesc oricum si slujirea lor produce efecte/Taine.

          Apreciază

        • Daniel vla…NU mai citi in LITERA….Ptr cei care spun/,,talcuiesc’’ LOGIC, ca daca un Sfant Parinte foloseste cuvintele de Sf Taine,Sf Impartasanie,Sf Liturghie,ETC si in cazul unor ERETICI,asta ar fi o invatatura a acelui Sfant care indica cum ca …exista si eretici necondamnati,in Biserica si cu SFINTENIE….FALS. Asta NU inseamna ca le recunoaste Sfintenia celor savarsite de eretici,ci vorbeste asa datorita respectului/dragostei ptr cele Sfinte ale lui Dumnezeu,NU ca ereticii ar avea ceva legat de Sfintenie………..
          Precum şi MARELE VASILIE în canonul 47 această zicere o au întrebuinţat a anavaptismosului, NU CĂ DOAR ERA ADEVĂRAT BOTEZ ACELA, CI PRECUM ERETICII ACEIA ÎL NUMEAU. Precum şi Pavel Apostolul a zis dumnezei şi domni pe dumnezeii elinilor; Nu că doar erau adevăraţi dumnezei, CI PRECUM ACEEA ÎI NUMEAU (I CORINTENI: 8)………….. Pidalion-Canon 46 Apostolic,subnota 83 a Sf Nicodim Aghioritul…Iertati-ma!

          Apreciază

        • Daniel vla…Sf Nicodim Aghioritul,Pidalion,subnota 36,la canon 3 Apostolic(partial)
          36………….Canoanele poruncesc SOBORULUI EPISCOPILOR CELOR VII să caterisească pe preoţi, ori să afurisească, ori să anatematisească pe mireni, când calcă canoanele. Însă DACĂ SOBORUL NU VA PUNE ÎN LUCRARE CATERISIREA PREOŢILOR, ori afurisirea, anatematisirea mirenilor, preoţii aceştia şi mirenii, nici CATERISIŢI NU SUNT CU LUCRUL nici afurisiţi, ori anatematisiţi. ÎNVINOVĂŢIŢI ÎNSĂ SUNT, AICI spre caterisire, ori afurisire, ori anatematisire, iar ACOLO SPRE DUMEZEIASCA OSÂNDĂ……….

          P.S Dar in cazul in care ERETICII sunt CONSTIENTI/pe fata si au facut si un ,,sinod’’ dar NU ortodocs,in care TREBUIAU SA CONDAMNE O EREZIE numita ECUMENISM ,DE PESTE O SUTA SI CEVA DE ANI,MINIM,dar in loc sa faca asta ,ei au INTARIT/LEGIFERAT/APROBAT EREZIA ECUMENISTA ca fiind un lucru necesar/ingaduit si bineplacut Bisericii Ortodocse de Rasarit,pai din momentul HOTARARII IN SINOD ,,MARE’’ SI ,,SFANT’’ si PANA cand cu ADEVARAT va fi un Sinod Ortodocs sau pana la Parusie ,UNDE SUNT ACESTI ERETICI PLASATI,sunt inca in Biserica cea Una,chiar daca o HULESC PE FATA SI CU CAPUL DESCOPERIT??? In aceasta subnota a acestui Canon Apostolic,NU NI SE SPUNE despre unde sunt ereticii ,ci sunt CONCLUZII ,adaugate de unii si altii,iar daca NU va fi sinodul celor vii,ei ORICUM din pozitia de staruinta in EREZIE se indreapta ,daca NU se pocaiesc ….. SPRE DUMEZEIASCA OSÂNDĂ………………….
          Pe scurt ERETICII sunt sau NU in Biserica cea Una ,alaturi de ortodocsi ?
          Sf Nicodim Aghioritul-Pidalion,Subnota 83,la canon 46 Apostolic(partial)
          ….. cum poate fi adevărat botezul ereticilor, şi al schismaticilor, de vreme ce ei NU SUNT ÎNLĂUNTRU în Biserica cea sobornicească ci S-AU RUPT DINTR-INSA PRIN ERES?……..
          ……..marele Vasilie…. întâiul său canon a zice, care Botezuri sunt primite, şi care neprimite, în două le împarte pe acestea, zicând ca:
          – botezul ereticilor: adică al celor cu totul despărţiţi de biserică, şi CARE DUPĂ ÎNSĂŞI CREDINŢĂ SUNT OSEBIŢI DE CEI DREPT SLĂVITORI, şi a cărora OSEBIRE PRIVEŞTE DEA DREPTUL LA CREDINŢA CEA ÎNTRU DUMNEZEU………….
          P.S.Deci,ereticii se deosebesc prin credinta lor de cei drept slavitori………. DUPĂ ÎNSĂŞI CREDINŢĂ SUNT OSEBIŢI DE CEI DREPT SLĂVITORI, şi a cărora OSEBIRE PRIVEŞTE DEA DREPTUL LA CREDINŢA CEA ÎNTRU DUMNEZEU………….
          P.S Harul Sfant al lui Dumnezeu se ia automat la eretici ,chiar daca NU a fost Sinod Ecumenic,ca doar inafara Bisericii celei Una NU exista Har si Sf Taine si cele necesare mantuirii???
          Sf Nicodim Aghioritul,subnota 61,Canon 28 Apostolic(partial)
          …….. după dumnezeiescul Hrisostom (Voroava a 2-a a epistoliei a 2-a către Timotei şi 11. a celei către Tesaloniceni 1 şi după 8 a celei către Corinteni 1): „Că DARUL NU PE TOŢI HIROTONISEŞTE, prin toţi însă ŞI PRIN ÎNSUŞI CEI NEVREDNICI LUCREAZĂ; „RĂSPUNDEM, CĂ ŞI PRIN TOŢI CEI NECATERISIŢI LUCREAZĂ, dar nu şi prin cei caterisiţi, şi deshirotoniţi. ” … ……….
          P.S Pai,Lucreaza Harul Sfant si prin cei NECATERISITI,dar pana cand???!!!…pana la….sinodiceasca cercetare….ASA CUM ADAUGA ,,LOGIC’’ unii si altii,care doar atunci pot fi ERETICII CATERISITI,de catre sinodul celor vii sau asta nu-I un hotar stabilit de Duhul Sfant????……. Pe papistasi cine i-a caterisit ,daca Harul Domnului NU pleaca pana la…..sinodiceasca cercetare…asa cum ADAUGA din ,,LOGICA’’ LOR, EI, UNII SI ALTII,inseamna ca sunt si papistasii cu Har si Sf Taine,Doamne iarta-ma ,ca hulesc???!!
          Sf Nicodim Aghioritul-Pidalion,Subnota 83,la canon 46 Apostolic(partial)
          ……..latinii sunt prea vechi eretici,………
          sau despărţit la început de biserică, şi despărţindu-se NUMAI AVEAU ÎN SINEŞI DARULUI DUHULUI SFÂNT, FIINDCĂ DAREA ACESTUIA SE TĂIASE. PENTRU ACEEA CA NIŞTE MIRENI FĂCÂNDU-SE, NICI DAR DUHOVNICESC AVEAU, NICI STĂPÂNIRE DE A BOTEZA, SAU A HIROTONISI; Şi după urmare CEI CE SE BOTEZAU DE DÂNŞII, CA DE MIRENI BOTEZÂNDU-SE,…………….
          P.S ATENTIE….. DAREA ACESTUIA SE TĂIASE…darea darului,adica punerea mainilor la Hirotonie,SE TAIE LA ERETICII VECHI,chiar daca va fi sau NU sinodiceasca cercetare sau Parusia……..LATINII SUNT PREA VECHI ERETICI….LA FEL E SI CU ECUMENISMUL,la un moment dat sau poate acum dupa ,,sinodiceasca cercetare’’ de la creta 16 …. DAREA ACESTUIA SE TĂIASE………SAU NU ,DAR IN NICI UN CAZ ,PANA LA SINODICEASCA CERCETARE …TRALALA…asta-I ADAUGARE ,,logica’’ a oamenilor logici,CARE SPUN….BASME.
          PS.Pai, Harul NU Hirotoneste pe toti,pe cei care ii cheama in rugaciune ,spre exemplu un MINCIUNO-EPISCOP CONSTIENT de erezie sau pe cel care vine la Hirotonire CONSTIENT ca episcopul sau e eretic ???
          Sf Nicodim Aghioritul,subnota 61,Canon 28 Apostolic(partial)
          ………. Că DARUL NU PE TOŢI HIROTONISEŞTE……….
          P.S Deci se poate spune RASPICAT SI CLAR,NICI PE ERETICI NU-I HIROTONESTE……dar prin cei NECATERISITI,asa cum NUMAI Dumnezeu stie , in Chip Tainic mai lucreaza Harul Sfant spre mantuire/luminare ptr o perioada,MAAAXIM ptr cei curati si simpli ,DAR NU ni s-a descoperit pana cand….ca asta e lucrarea in Taina a Domnului.Ca si sfarsitul lumii,stim ca va fi,stim ca inainte va fi/ESTE LEPADAREA de credinta,stim ca va fi/ESTE INSEMNATA lumea cu semnul satanei,stim ca va fi inscaunat la Ierusalim antihristul carora TOTI se vor inchina,cu MICRO exceptii,stim…multe altele,dar NU STIM CAND VA FI data/ziua SFARSITULUI LUMII,absolut NICI UN OM,deci sa stam in hotarele stabilite de Dumnezeu,ca altfel ne RATACIM……Iertati-ma!

          Apreciază

        • roman,
          Toate citatele pe care le-ai dat TE CONTRAZIC!
          Dar tu vii cu interpretatea ta personala si schismatica.
          Iti spune Sf Nicodim si Sf Vasile foarte clar:

          ”botezul ereticilor: adică al celor cu totul despărţiţi de biserică, şi CARE DUPĂ ÎNSĂŞI CREDINŢĂ SUNT OSEBIŢI DE CEI DREPT SLĂVITORI, şi a cărora OSEBIRE PRIVEŞTE DEA DREPTUL LA CREDINŢA CEA ÎNTRU DUMNEZEU………….„

          Fii atent: „al celor cu totul despărţiţi de biserică”. Cu totul… Se referă la ereticii condamnati. Cei necondamnati inca nu sunt despartiti „cu totul”, desi exista o forma de despartire si a lor de Biserica.

          Catolicii au fost condamnati la general în 1054, apoi de mai multe sinoade locale si interortodoxe. Apoi consensul Bisericii (reprezentat de cele 4 Patriarhii ramase Ortodoxe) a fost acela ca fosta Biserica a Romei s-a despartit de trupul Bisericii. Ca de aia nu avem comuniune cu ei. Nu ne putem impartasi, ruga sau nu se pot asimila structurile lor pseudo-eclesiastice celor ortodoxe.

          Iti spune Sf Nicodim:
          „latinii sunt prea vechi eretici,………
          sau despărţit la început de biserică, şi despărţindu-se NUMAI AVEAU ÎN SINEŞI DARULUI DUHULUI SFÂNT, FIINDCĂ DAREA ACESTUIA SE TĂIASE.”
          Se taiase de catre Biserica prin anatemizarea lor, in frunte cu papii ce ii conduceau, de catre sinoade locale si inter-ortodoxe, de consensul Bisericii.

          Ca este asa o dovedeste si iconomia aplicata de la asa-numitul Sinod al 8-lea Ecumenic al Sf Fotie cel Mare, care condamna doar doctrina/erezia filioque, la general, in secolul IX (879-880), iar pana in secolul XI Biserica aplica iconomia pastrand comuniunea cu romano-catolicii pana la 1054, desi ei erau eretici si pana atunci (clerul lor cel putin). 174 de ani de ingaduinta a ereticilor filoquevisti (necondamnati nominal, ci doar la general) in Biserica.

          Tot ce ai dat aici dovedeste ca noi avem dreptate. Ca exista eretici condamnati care sunt cu totul afara din Biserica si eretici necondamnati care fac parte din Biserica doar in mod administrativ, formal. Tainic, insa sunt rupti din Trupul Ei.
          De aceea zice Sf Nicodim Aghioritul in citatul pe care l-ai dat:
          „ÎNVINOVĂŢIŢI ÎNSĂ SUNT, AICI spre caterisire, ori afurisire, ori anatematisire, iar ACOLO SPRE DUMEZEIASCA OSÂNDĂ”.
          Ei daca mor in erezia lor se duc la osanda, iar aici fac parte formal din Biserica, desi toata existent lor, daca nu intervine indreptarea si pocainta, este spre iad.
          Sa le uram pocainta si indreptare. Doamne ajuta!

          Apreciază

        • daniel vla…esti un TATA AL SOFISMULUI….Sf Nicodim spune CALR…NU SUNT ÎNLĂUNTRU în Biserica cea sobornicească ci S-AU RUPT DINTR-INSA PRIN ERES?……..dar TU ii RAStalamacesti cubintele/invatatura,prin DEDUCTIE LOGICA….cica SPUNE Sfantul ca astia is eretici condamnati….da’ dupa ce iti dai tu seama ???!!!…ca aici scrie ca…s-au rupt prin ERES…..si diferenta intre ERETICI si ORTODOCSI este….ÎNSĂŞI CREDINŢĂ SUNT OSEBIŢI DE CEI DREPT SLĂVITORI…..adica de Credinta in Dumnezeu sau…papa/antihristul din CMB….Omule scrie …negru pe alb …dar NU vrei/vreti sa primiti…E treaba ta,dar TRIEZI iNVATATURILE SFINTILOR,dupa mintea ta si NU primesti TOATA Invatatura….Ce sa mai ma mir ca …de ce nu primesc …sinodicestii cercetatori…Biserica si Ecumenismul Sf din CERURI Iustin Popovici,care spune CLAR despre ECUMENISM,deci nu altceva ,….ECUMENISMUL E NUMELE DE OBSTE PENTRU CRESTINISMELE MINCINOASE,pentru bisericile mincinoase ale Europei Apusene,……TOATE ACESTE BISERICI MINCINOASE, NU SÎNT NIMIC ALTCEVA DECÎT EREZIE PESTE EREZIE. NUMELE LOR EVANGHELIC DE OBSTE ESTE ACELA DE „A-TOT-EREZIE” (PANEREZIE)…. Nu e nici o deosebire esentiala între papism, protestantism, ECUMENISM SI CELELALTE SECTE, AL CAROR NUME ESTE „LEGIUNE”……..ÎNVATATURA BISERICII ORTODOXE A DUMNEZEU-OMULUI HRISTOS, rostita de catre Sfintii Apostoli, de catre Sfintii Parinti si de catre Sfintele Sinoade asupra ereticilor, este urmatoarea: EREZIILE NU SÎNT BISERICA SI NICI NU POT FI BISERICA.PENTRU ACEEA ÎN ELE NICI NU POT EXISTA SFINTE TAINE,……..P.S.Asa ca STATI voi cu SECTA=ECUMENISMUL,ca v-ati LEPADAT de invatatura Sf Apostoli si a Sfintilor din CERURI care-i fix OPUSUL VOSTRU,UITE…..ÎNVATATURA BISERICII ORTODOXE A DUMNEZEU-OMULUI HRISTOS, rostita de catre Sfintii Apostoli, de catre Sfintii Parinti si de catre Sfintele Sinoade asupra ereticilor, este urmatoarea: EREZIILE NU SÎNT BISERICA SI NICI NU POT FI BISERICA.PENTRU ACEEA ÎN ELE NICI NU POT EXISTA SFINTE TAINE,…

          Apreciază

        • Roman,
          dumneavoastră nu puteţi face diferența între Biserică și ecumeniștii din Biserică!
          Aceiași ecumeniști și înainte și după Creta.
          În aceeași Biserică și înainte și după Creta. Căci : ,, CANOANELE poruncesc soborului Episcopilor celor vii (adică Sinodului n.m.) să caterisească pe preoţi,ori să afurisească,ori să anatematisească pe mireni, când calcâ canoanele. Însă dacă Soborul nu va pune în lucrare caterisirea preoţilor,ori afurisirea,anatematisirea mirenilor, preoţii aceștia și mirenii, nici caterisiţi nu sunt cu lucrul, nici afurisiţi,ori anatematisiţi. Învinovăţiţi însă sunt, aici spre caterisire,ori afurisire, ori anatematisire, iar acolo spre dumnezeiasca osândă. Precum și un împărat când va porunci slugii sale să bată pe altul,care i-a greșit, dacă sluga cea care a primit porunca nu va lucra porunca împăratului, acela ce a greșit împăratului a rămas nebătut, Învinovăţit însă spre bătaie. Drept aceea tare greșesc cei fără de minte care zic cum că în vremurile acestea toţi cei Sfinţiţi care în afară de Canoane s-au hirotonit, sunt cu lucrarea caterisiţi. De cei SFINŢI prihănitoare limbă este aceea ce nebunește pe acest fel de cuvinte le bârfește, neînțelegând că porunca Canoanelor fără de punerea în lucrare a persoanei a doua,, adică a Soborului, este nesăvârșită. Fără mijlocire și mai înainte de judecată, ne lucrând de sine-și „.
          Deci aceștia nefiind judecaţi, condamnaţi ,caterisiţi, afurisiţi ,ori anatematisiţi, de către un Sobor, nu au cum să fie afară din Biserică, instituţional. Asta o afirmă Pidalionul! Nu este o interpretare personală! Și tot Pidalionul spune că: ,,…de Sfinți prihănitoare limbă este aceea ce nebunește pe acest fel de cuvinte le bârfește, neînțelegând… „.
          Dar pt. că acești ecumeniști/eretici ,nefiind caterisiţi, ori afurisiţi, ori anatematisiţi, dar ,, învinovățiţi fiind ,aici spre caterisire, ori afurisire, ori anatematisire, iar acolo spre dumnezeiasca osândă ” , din acest motiv, deci, pt. a nu fi și noi învinovățiţi împreună cu ei, suntem datori să întrerupem comuniunea cu ei, înainte de cercetarea lor sinodicească (asta însemnând că ei nu au fost încă nici caterisiţi, nici afurisiţi, nici anatematisiţi, chiar dacă se află sub această învinuire).
          Iar cei care procedează așa ce fac, conform Canonului 15. l-ll Constantinopol? Izbăvesc Biserica de schismă!
          Nu o neagă , cum faceţi dumneavoastră!
          Ci , izbăvesc Biserica de schisma pe care ecumeniștii au declanșat-o și o întreţin/lucrează în Biserică , prin despărţirea lor de Sfinții Părinţi și de învăţătura Sfintelor Sinoade/prin acceptarea și mărturisirea altei credinţe. Să nu intrăm sau nu facem altă schismă ,așa cum faceţi dumneavoastră care negaţi Biserica, vă despărţiţi de ea ,afirmând că ea nu mai există din cauza ecumeniștilor din ea. Dumneavoastră confundaţi Biserica cu ecumeniștii!
          Vă deziceţi de Biserică,în loc să vă deziceţi de ecumeniștii din ea ,care repet : nu au fost încă judecaţi de un Sobor, deci nici afurisiţi sau anatematisiţi. Drept urmare ei sunt în Biserică.
          Iar Pidalionul spune că Sfinţii grăiesc cum că ,,prihănitoare limbă este aceea ce nebunește pe acest fel de cuvinte le bârfește, neînțelegând că porunca canoanelor fără punerea în lucrare a persoanei a doua, adică a soborului, este nesăvârșită „.

          Așa că dumneavoastră nu sunteţi Sinod , să hotărâţi dumneavoastră cine este și cine nu este Biserică.
          Ci datoria dumneavoastră este să întrerupeţi comuniunea cu ecumeniștii /să vă îngrădiţi de erezie , să rămâneţi în Biserică (care nu-s ecumeniștii) /adică rămâneţi în Adevăr , îngrădit de erezie, iar pe schismaticii din ea , pe ecumeniști (care sunt învinovățiţi aici de caterisire, ori afurisire, ori anatematisire, iar dincolo spre dumnezeiasca osândă), lăsaţi-i la judecata Soborului/Bisericii.
          Dacă întrerupeţi comuniunea cu ecumeniștii, înainte de cercetarea lor sinodicească, izbăviţi Biserica de schismă, spune Canonul 15 l-ll Constantinopol , nu dacă negati Biserica, în care încă se află și aceștia ,căci încă nu au fost cercetaţi sinodal.
          Deci, dacă nu vă convin ecumeniștii, îngrădiţi-vă de ei și gata! Dar nu vă îngrădiţi de Biserică. Nu cădeţi în această capcană a lor. Nu intraţi în schismă.
          Ei sunt învinovățiţi spre pedepsire /spre osândă, dar nu sunt judecaţi și pedepsiţi! Nu sunt scoși ,instituţional, din Biserică. Dar pt. că mărturisesc altceva decât Biserica, îngrădiţi-vă de ei. Nu de Biserică.
          Dacă nu aveţi comuniune cu ei , nu vă pot afecta. Căci întreruperea comuniunii cu ei , nu vă face părtaș la mărturisirea lor de credință /la erezia lor.
          Dar negarea Bisericii din care și ei fac parte , până la cercetarea lor sinodicească, conform Pidalionului, vă aruncă în schismă. Adică din lac în puţ!
          Căci fugind de comuniunea cu ecumeniștii /de părtășia la erezia lor, intraţi în schismă, afirmând că nu mai există Biserica/negând Biserica, care nu e a ecumeniștilor. Căci aceștia nu se identifică cu ea.
          Biserica dăinuie acolo unde este adevărul. Deci , dumneavoastră ţineţi de adevăr, dar nu vă despărţiţi de Biserică, nu o negaţi ,nu vă substituiţi Sinodului. Nu sunteţi Sobor. Ci îngrădiţi-vă doar de ecumeniștii din ea , CARE NU-S BISERICĂ.
          Canonul 15 l-ll Constantinopol vorbește de întreruperea comuniunii cu pseudoepiscopii din ea/cu ecumeniștii, în cazul nostru. Vorbește de îngrădirea de erezie , nu de Biserică. –
          Dacă dumneavoastră înţelegeţi altcumva, ….dumneavoastră știţi…

          Apreciat de 1 persoană

        • HD….TU nu stii ce-i Biserica si ,,biserica”…TU te joci cu FOCUL!…Tu chiar crezi cu STRASNICIE ca Biserica is ziduri si caramizi….Dar NU e asta….TINE MINTE….ECUMENISMUL E NUMELE DE OBSTE PENTRU CRESTINISMELE MINCINOASE,pentru bisericile mincinoase ale Europei Apusene,……TOATE ACESTE BISERICI MINCINOASE, NU SÎNT NIMIC ALTCEVA DECÎT EREZIE PESTE EREZIE. NUMELE LOR EVANGHELIC DE OBSTE ESTE ACELA DE „A-TOT-EREZIE” (PANEREZIE)…. Nu e nici o deosebire esentiala între papism, protestantism, ECUMENISM SI CELELALTE SECTE, AL CAROR NUME ESTE „LEGIUNE”……..ÎNVATATURA BISERICII ORTODOXE A DUMNEZEU-OMULUI HRISTOS, rostita de catre Sfintii Apostoli, de catre Sfintii Parinti si de catre Sfintele Sinoade asupra ereticilor, este urmatoarea: EREZIILE NU SÎNT BISERICA SI NICI NU POT FI BISERICA.PENTRU ACEEA ÎN ELE NICI NU POT EXISTA SFINTE TAINE,…Sf Iustin Popovici……

          Apreciază

        • Taierile erau tocmai ca sa nu se mai dea orthodox nu ca era IN BISERICA tocmai asta arata CHEMAREA LA POCAINTA, cine se pocaieste nu cel ce face pacat? pacatul e despartire de Hristos , Hristos nu e Biserica? deci nu s-a despartit de Biserica=HRISTOS? daca nu s-a despartit de Hristos la ce ii mai trebuie pocainta? si sa nu slujeasca sa mimeze slujbe, lumea il vede pe el ca slujeste dar nu el slujeste amintiti-va Convorbiri din Apocalipsa >>https://youtu.be/uGsWPrJ1usw ; sau exact cum zice Pr. Fageteanu https://youtu.be/oQBAuaFL0Sc si mai e si intamplare cu popa ce nu slujea el fiind legat, nu ca ereticul are voie sa slujeasca cine e in pacate nepocaite NU ARE VOIE SA SLUJEASCA, pocainta baga inapoi in Biserica ori anathema arata ca ei nu vor sa se pocaiasca dar vor sa amageasca lumea cu slujbe la care sa invete ereziile lor si ca sa nu mai amageasca poporul si sa ii traga in erezie si dati afara ca SA II STIE TOTI SI SA SE FEREASCA DE EI, daca se pocaiau reveau ca mireni depinde si erezie cu zice Sv. Theodor in Scrisoarea 40 unii prin botez, altii prin mirungere sau altii care nu se boteaza nu se mirung ci dau doar ANATHEMEI erezia lor, oricum capii ereziilor nu reveneau NICIODATA IN TREAPTA LOR adica nu li se mai acorda treapta

          Apreciază

    • HD…ERETICULE,TU ESTI ….CORECTOR AL APOSTOLILOR….Sf Ilarion Troitski-Mostenirea Teologica,pag 98

      Cartile sfinte ale Noului Legământ au fost scrise de către Apostoli necărturari.In toate timpurile au existat „corectori ai Apostolilor”, cum îi numeste Sfântul Irineu din Lion,care se considerau a fi mai intelepti decât Apostolii,decat „pescarii din Galilea”. Poate un european instruit din veacul al XX-lea să accepte drept credinta cele spuse de niste „pescari”? Din acest motiv multi cauta sa se eliberează de autoritatea Apostolilor si incearca să interpreteze învătătura lui Hristos numai din prisma propriilor pareri. Lev Tolstoi,a afirmat in mod deschis că Apostolul Pavel a înteles gresit învătătura lui Hristos.Iar aceasta inseamna deci că Tolstoi se socotea superior Apostolul Pavel. Te crucesti văzând cât de departe merg oamenii în „interpretarea” lor.Dupa cum se vede,orice dorinta desarta sau chiar un gand meschin poate fi camuflat sub autoritatea Evanghelica.Credinta in Hristos devine limpede si bine determinata pentru un om abia cand el crede sincer în Biserică; numai atunci putem spune ca piatra pretioasa a credintei este curata, numai atunci ea nu se amesteca cu gunoiul opiniilor si conceptiilor omenesti…………
      Astfel separata de Biserică, învătătura crestină devine imprecisa, nedefinita si schimbatoare la cea mai mica dorinta omeneasca. Dar inlocuirea Bisericii cu „crestinismul” duce la o falsificare si mai grava– inlocuirea lui Hristos, Dumnezeu-omul, prin omul Iisus din Nazaret……
      pag 113-114

      In zilele noastre a aparut un numar mare al persoanelor…..mereu invatand si neputand niciodata sa ajunga la cunoasterea adevarului(IITimotei,3,7).S-a inventat,daca ni se permite sa ne exprimam astfel,un nou sport numit ,,cautatorii de Dumnezeu’’,in care scopul principal este ,,aflarea lui Dumnezeu’’.Despre multi din ,,cautatorii nostri de Dumnezeu’’ne ingaduim sa credem ca,daca ar avea cumva succes,s-ar simti nenorociti si ar incepe sa ,,lupte impotriva Lui Dumnezeu”.Datorita ,,cautarii lui Dumnezeu’’multi dintre contemporanii nostri au ajuns vestiti.In acest sens,in minte ne apare sentinta nemiloasa a Episcopului Mihail Gribanovski la adresa cautatorilor:,,Ei cauta pentru ca au ramas fara principii;si atat cat sunt ocupati cu cautarile,cei mai rai profita de imbulzeala si triseaza fara nici o rusine.De ce rusine mai poate fi vorba,cand nimeni Nu mai stie ce este bine si ce ester au?”.Notiunile false despre crestinism si religie NU fac decat sa-i indeparteze pe multi de la adevar,deoarece pentru persoana care Il cauta sincer pe Dumnezeu,ele devin asemenea unor vami.Calea acestor cautari-vami ii ademeneste pe multi,insa nu toti ajung cu bine la capatul ei.Cea mai mare parte dintre acestia continua mai departe ,,sa rataceasca prin aceste vami’’ fara sa cunoasca odihna binemeritata…………

      Apreciază

      • daniel vla…Acest Sfant Arhiepiscop Ilarion Troitski a MURIT ptr DREAPTA CREDINTA,imbolnavindu-se in LAGARELE sovieticilor SATANISTI….Auzi INVATATURA SFANTA,e EXACT ca si Sf Iustin Popovici…APROPO,DA’ de ce NU primiti nici invatatura Sf Iustin Popovici,care este despre ECUMENISM….VA ARDE ADEVARUL????….Sf Ilarion Troitki noul Marturisitor-Mostenirea Teologica

        pag 84

        Potrivit Sfântului Chiprian, a fi crestin înseamnă a apartine de Biserica văzută si a te supune ierarhiei pe care Dumnezeu a asezat-o în ea. Biserica inseamna transpunerea in viata a iubirii lui Hristos si orice despărtire de Biserică inseamna încălcare a acestei iubiri.Incalcarea iubirii este pacatul ereticilor si al schismaticilor. Acesta formulare este ideia de baza al tratatului său „Despre unitatea Bisericii ”. Tot aceasta idee o sustine si in epistolele sale „Hristos ne-a dăruit lumea. El ne-a poruncit sa traim în armonie unii cu altii si sa ramanem intr-un singur gand; El ne-a poruncit sa pastram cu tarie si neabatut legatura de inrudire si de dragoste. Cel care prin VICLENIE a încalcat dragostea lui Hristos,nu va mai putea sa apartina lui Hristos: cel ce nu iubeste, nu Îl are nici pe Dumnezeu.Astfel de oameni nu pot ramane cu Dumnezeu,de vreme ce refuza sa fie intr-un singur gand cu Biserica Lui.
        Ereticii si schismaticii nu au dragoste, adică virtutea principala a crestinilor.De aceea ei sânt crestini numai cu numele. „Ereticul si schismaticul nu are nici unitatea Bisericii, nici dragostea de aproapele si lucrează împotriva dragostei lui Hristos.” „Marcian, unindu-se cu Novatian, s-a făcut dusmanul milei si al dragostei.” Despre eretici stim ca ei s-au rupt de iubire si de Biserica Universala.” „Ce fel de unitate urmeaza sau ce fel de iubire păstrează sau ce gandeste cel care, dându-se maniei,sfâsie Biserica, distruge credinta,se revolta impotriva lumii,ucide dragostea si pangareste Sfintele Taine?”

        pag 85

        Sfântul Chiprian se pronunta raspicat :,,Nu putem vorbi despre invatatura crestina in afara Bisericii si cu atat mai mult de viata crestina.Numai în Biserică putem gasi credinta adevarata.De aceea Ciprian numeste Biserica „Adevăr”.Unitatea credintei nu poate fi rupta de unitatea Bisericii. Adevărul este unul,la fel una este Biserica.Cel care nu respecta unitatea Bisericii sa nu creada că păstrează credinta.Orice rupere de Biserică este legată nemijlocit de denaturare a credintei.,,Dusmanul neamului omenesc a inventat ereziile si schismele ca să denatureze adevărul si să nimiceasca unitatea.Slujitorii lui numesc viclenia credinta, pe antihrist Hristos, si imbracand minciuna sub haina adevarului,nimicesc subtil adevărul.”
        „Dupa cum diavolul nu este Hristos,desi in minciunile sale foloseste numele Mantuitorului, la fel nu poate fi numit crestin cel ce nu ramane intru adevărul Evangheliei si credintei in Hristos.” „Ereticul sfâsie Biserica si nimiceste credinta;el se întrarmează împotriva Bisericii,este numit tradatorul credintei,hulitorul evlaviei,rob nesupus,fiul faradelegii si frate nesuferit.’’

        Pag 86

        „Dacă analizam credinta celor care sunt în afara Bisericii, vom vedea că toti ereticii cred diferit;la ei nu exista decat fanatism, hulirea celor sfinte si certuri;ei lupta impotriva sfinteniei si adevarului”.Dupa Sfântul Ciprian, este imposibil sa ramai crestin atata timp cat te afli în afara Bisericii .A fi în afara Bisericii înseamnă a fi în afara turmei lui Hristos.Cei care s-au rupt de Biserică si care lucrează împotriva Bisericii se numesc antihristi si păgâni. De exemplu,iată ce scrie Sfântul Ciprian lui Antonian despre Novatian: ,,Preaiubite frate,doresti să îti scriu despre Novatian si despre erezia pe care el o sustine.Mai intâi de toate afla ca nu trebuie să ne exprima curiozitatea fata de învatătura lui,care este o învatătura în afara Bisericii.Oricine ar fi el, nu este crestin, de vreme ce se află în afara Bisericii lui Hristos”.Cum poate fi cu Hristos cel care s-a despartit de Mireasa Lui,care nu se afla in Biserica Lui? În sfârsit, în tratatul „Despre unitatea Bisericii”, gasim urmatoarele cuvinte, „Cel ce nu cinsteste Biserica drept mamă, nu-l poate avea pe Dumnezeu drept Tată”. Sfântul Ciprian refuză denumirea de „crestin” tuturor celor care se afla în afara Bisericii, repetand prin aceasta atitudine, renumita expresie a invatatorului sau,Tertullian: „Haeretici christiani esse non possunt! –Ereticii nu pot fi numiti crestini!

        Pag 87

        Intelegem atunci cerinta Sfântului Ciprian de ai boteza din nou pe novatienii care s-au abatut de la adevarul Bisericii,desi ei sunt considerati schismatici. Pentru Sfântul Ciprian, botezul schismaticilor la primirea în Biserică nu era nicidecum rebotezare, ci chiar botez adevarat. „Sustinem”, îi scria el lui Quintilian, „că nu-I rebotezăm pe cei ce se reintorc in sanul Bisericii, ci ii botezăm (non rebaptizari apud nos, sed baptizari); deoarece ei nu au primit nimic acolo unde nu exista nimic.” Botezul realizat în afara Bisericii este o scufundare nesemnificativa si murdara (sordida et profana tincto).”„Acolo ei nu se curatesc, ci mai rau se murdaresc; nu se spala de păcate, ci se scufunda si mai tare in ele. O asemenea nastere aduce pe lume copii inchinati nu lui Dumnezeu,ci diavolului.”Ideea Sfântului Ciprian potrivit careia botezul în afara Bisericii nu poate fi considerat valabil,iar de aici si necesitatea botezării din nou a tuturor celor care doreau sa reintre in Biserică a fost confirmata la Sinodul local din Cartagina în 256 d.H., prezidat de către însusi Ciprian. În cuvântul său de încheiere, rezumând pe scurt hotărârile Sinodului, Sfântul spunea: „Ereticii trebuie botezati numai cu botezul Bisericii, ptr ca din dusmanii ei, sa devina în prietenii ei,iar din antihristi crestini. Ideile expuse mai sus nu au fost acceptate de Biserică in totalitate.A fost respinsa mai ales învătătura sa despre necesitatea botezării schismaticilor. În legatura cu aceasta opiniile Fericitului Augustin al Ipponiei difera putin de cele ale Sf Ciprian, desi in linii generale opinia despre raportul care se stabileste intre Biserică si crestinism ramane in principiu aceiasi.
        Fericitul Augustin al Ipponiei recunoaste că învătătura crestină, înteleasă in termeni teoretici, se poate păstra în afara Bisericii.

        Pag88

        Adevărul rămâne adevar,cu toate ca a fost recunoscut si de o persoana prefacuta. Căci chiar si diavolii Îl mărturiseau pe Hristos tot asa ca si Apostolul Petru. Aurul este un metal pretios, rămânand aur chiar daca ajunge in posesia talharilor si serveste ptr scopurile lor meschine. Hristos a spus ucenicilor Săi: „Cel ce nu este împotriva voastra, pentru voi este” (Lc. 9, 49- 50). Din aceste cuvinte intelegem că cel ce se afla în afara Bisericii,dar marturiseste ceva din invatatura ei,nu poate fi considerat împotriva. Athenienii cinsteau pe un Dumnezeu necunoscut(Fap. 17, 23) iar apostolul Iacov dă mărturie că până si demonii cred (Iac. 2, 19), iar acestia, desigur, sânt în afara Bisericii.În lucrările sale împotriva donatistilor Augustin argumentează pas cu pas si demonstreaza,aducand dovezi concludente, de ce botezul schismaticilor poate fi acceptat. Daca insa,adevărata învătătură poate fi pastrata si în afara Bisericii,daca chiar si Tainele săvârsite afara de Biserică sânt valide,mai putem vorbi despre necesitatea Bisericii??Putem sa ne mântuim si în afara Bisericii?Oare nu desparte Fericitul Augustin crestinismul de Biserica? La aceste intrebari teologia Augustina RASPUNDE NEGATIV. Fericitul Augustin considera VIATA CRESTINĂ CA FIIND CARACTERISTICA EXCLUSIV BISERICII,iar IN AFARA BISERICII EA NU POATE EXISTA.Celor separati de Biserică toate cate au pastrat din invatatura Bisericii nu le aduc nici un folos, ci le dauneaza si mai mult.De ce? Fiindcă, răspunde Augustin, toti cei ce s-au separat de Biserică nu au dragoste.Hristos ne-a lasat un semn dupa care vor putea fi recunoscuti adevaratii Lui ucenici. Acest semn nu este învătătura crestină, nici măcar Sfintele Taine, ci singură dragostea.

        Pag 89

        Intru aceasta-spune El ucenicilor Săi- vor cunoaste toti că sunteti ucenicii Mei,daca veti avea dragoste unii fata de altii (Ioan13, 35). Tainele nu-i vor mântui dacă nu vor avea dragoste. Apostolul zice: „De as sti tainele toate, iar dragoste nu am, nimica sânt” (1 Cor. 13, 2). Si Caiafa a prorocit, dar a fost osandit.Ruperea de Biserică este pacatul cel mai mare,prin care ni se demonstreaza că schismaticii nu au dragoste. Cel renăscut prin botez dar separat de Biserica, nu primeste nici un folos din botez,fiindcă nu are dragoste; botezul devine mantuitor ptr el de abia din clipa când se uneste cu Biserica. HARUL BOTEZULUI NU-L CURĂTESTE DE PĂCATE PE CEL CE NU APARTINE BISERICII; LUCRAREA LUI ESTE INTR-UN FEL ANULATA, DE STARUINTA SCHISMATICULUI IN NEADEVAR(SCHISMA), deoarece persoana care se boteaza în afara Bisericii descopera in sine imediat dupa botez starea de pacatosenie,lipsa dragostei si ODATA INTRAT IN BEZNA SCHISMEI,PACATELE SE INTORC INAPOi.Despre cum păcatele iertate se întorc inapoi la cel care nu are dragoste ptr aproapele a aratat Mantuitorul atunci cand a vorbit despre robul pe care stăpânul l-a iertat de datoria zece mii de talanti. Insa in clipa când acest rob nu l-a iertat pe prietenul sau care ii datora 100 de talanti,stapanul i-a poruncit sa-I intoarca banii pe care ii datora. Dupa cum acel rob A PRIMIT PENTRU UN TIMP IERTAREA DATORIEI,la fel si CEL CARE S-A BOTEZAT IN AFARA BISERICII SE ELIBEREAZA PTR UN TIMP DE ROBIA PACATELOR,insa,intrucat continua sa staruie in ratacire , pacatele savarsite inainte de botez,se intorc inapoi la el. PACATELE I SE VOR IERTA NUMAI ATUNCI CAND EL SE VA UNI CU BISERICA. Schismaticii sunt lipsiti de nădejdea mântuirii pentru ca botezul lor nu este valabil, ci ptr ca ei se află în afara Bisericii si în dusmanie cu ea.Harul Duhului Sfânt il primeste numai cel unit în dragoste cu Biserica.

        Pag 90

        CEL CARE SE RUPE DE BISERICĂ ESTE LIPSIT DE DRAGOSTE. Este lipsit de dragostea dumnezeiasca si CEL CARE NU IUBESTE UNITATEA BISERICII. In zadar striga el că are dragostea lui Hristos. Dragostea se păstreaza numai daca esti in unitatea Bisericii, ptr ca Duhul Sfânt este Cel care însufleteste trupul Bisericii.Nu exista nici un motiv intemeiat care ar permite ruperea de Biserica; CEL CE S-A RUPT DE BISERICĂ NU IL ARE PE DUHUL SFÂNT, la fel cum un mădularul indepartat de trup ramane neinsufletit,desi pastreaza in continuare forma sa. De aceea spunem ca toti cei ce s-au rupt de Biserică nu pot să fie buni atata timp cat I se impotrivesc,cu toate ca multi ar considera comportamentul lor corect. RUPEREA DE BISERICĂ ÎI TRANSFORMA IN OAMENI RATACITI.Nimeni din ceilalti NU CUTEAZA SA FIE IMPREUNA CU EI.
        Astfel, după Augustin, Biserica este o notiune mult mai restransa decât crestinismul, înteleasa în sensul unor formulari teoretice. Ramanand în afara Bisericii,putem sa cadem deacord cu aceste formulari,insa ptr ca sa ne unim cu Biserica este nevoie si de acordul propriei noastre vointe (consensio voluntatum).In concluzie fara concursul ultimii,doar cunoasterea teoretica a invataturii crestine este cu desavarsire inutila. IN AFARA BISERICII NU EXISTA NICI O MÂNTUIRE!Dragostea ii mantuieste pe oameni,ea este invatatura Noului Testament.IN AFARA BISERICII NU EXISTA DRAGOSTE,PTR CA NU PUTEM SA-L PRIMIM PE DUHUL SFANT.

        Apreciază

    • sunt in iad domnule Bartholomeu si restu enumerati de tine NU SUNT SI NU VOR FI IN VECI IN BISERICA SOBORNICEASCA ereticii niciodata nu au fost tocmai d-aia is eretici ei parasesc Biserica prin eres ca si voi care aveti partasie cu ereziile lui Staicu si stati in comuniune cu ei. Ce nu intelegi ca nici pacatosul nu este in Biserica pana cand se pocaieste si prin pocainta revine in Biserica, cand ereticii tai sau pocait? ca eu vad ca Daniel o trage tare cu saptamana de blasfemie ecumenista Daniel nu e in Biserica , deabia cand se va pocai de erezia ecumenismului prin pocainta se va UNI CU BISERICA SOBORNICEASCA si va fi in ea pana atunci e ca papistasii in afara casei ca si voi cu ereziile voastra Ereticii in Biserica si icoanele NU AU HAR si prin Ele Dumnezău nu da iertare de pacate. Astea doua erezii(cu ereticii si icoanele) va dau pe fata ca sunteti eretici ca lumea sa isi dea seama cine sunteti de fapt si sa nu aibe COMUNIUNE CU VOI FALSII INGRADITI

      Apreciază

      • N-are rost…EI PRIMESC DOAR CE VOR si ,,TALCUIESC” ei dupa…LOGICA….Se bazeaza pe 2 fraze din Pidalion..TALCUITE PROST…de aici…n-are rost,IS CA SECTARII,stiu o FRANTURA dintr-un intreg si NU POT SA INTELEAGA Sf Evanghelie FIINDCA NU SE SUPUN INVATATURII SFINTILOR DIN CERURI…si la cate persoane talcuiesc,tot atatea idei si talcuiri vor iesi….

        Apreciază

  4. Și…, ca să revin la ideea din primul comentariu (care n-are legătură cu ayeaye) ,…,
    ,,pt. că învinovăţiţi sunt spre caterisire, ori afurisire, ori anatematisire, iar acolo spre dumnezeiasca osândă…”,de aceea trebuie întreruptă comuniunea cu ei, pt. a nu fi și noi învinuiţi/învinovăţiţi spre caterisire,ori afurisire, ori anatematisire și…spre osândă veșnică împreună cu ei , pt. comuniunea păstrată cu ei , pt. împreună mărturisirea aceleiași credinţe cu ei , pe care ei acuma o recunosc oficial/cu capul descoperit, căci spun ei acuma că,după Creta : aceasta e credinţa Bisericii,acceptată oficial /sinodal,adică credinţa noastră-să nu fie!
    Iar ca acest ,, să nu fie! ” , să se materializeze,să capete substanţă,să se concretizeze în practică, trebuie întreruptă comuniunea cu semnatarii ereziilor și cu cei aflaţi în comuniune cu ei ,adică cu susţinătorii lor.
    Trebuie să ne delimităm, să ne dezicem, să ne îngrădim de ceea ce ei ne-au pus în ,,cârcă ” , fără acordul nostru ,peste acceptul nostru. Dacă nu ne delimităm /îngrădim de ei/de erezia lor , înseamnă că o acceptăm,că ne dăm și noi acordul. Pt. că participăm și noi la ea. Nu ne delimităm /îngrădim de ea. Concret. Adică în faptă. Adică nu întrerupem comuniunea cu ei.
    Asta este miza întreruperii comuniunii: lupta concretă/în faptă , cu erezia. Delimitarea de ea.
    Prin menținerea comuniunii cu ecumeniștii, aceștia ne fac părtași la erezia lor ,acuma după Creta. Adică ne ţin și pe noi în erezie/părtași la mărturisirea lor de credinţă/în comuniune cu ei, adică.
    Asta înseamnă comuninea cu ei acuma : acceptarea mărturisirii lor de credinţă legiferată în Creta!

    Apreciază

  5. Alexandru
    Nu m-aţi înţeles!
    A întrerupe comuniunea cu ecumeniștii, tocmai asta înseamnă: a nu fi uniţi! A nu fi una! Căci nu poţi fi și cu Hristos și cu Veliar!
    Despre asta vorbește Canonul 15 l-ll Constantinopol, despre întreruperea comuniunii cu cei despărţiţi de Hristos ,de Sfinții Părinţi (care au creat schismă în Biserică) , dar care nu au fost cercetaţi sinodal , deci nu-s caterisiţi , afurisiţi , anatematisiţi,…adică…, sunt în Biserică. Dar, ,, învinovăţiţi sunt, aici spre caterisire, ori afurisire, ori anatematisire, iar acolo spre dumnezeiasca osândă „- spune Pidalionul.
    Dar ,aceștia fac schismă în Biserică, prin despărţirea lor de Hristos Domnul/de Adevăr, de Sfinții Părinţi, de învăţătura Bisericii, de Sfintele Sinoade. Iar cei care întrerup comuniunea cu ei , izbăvesc Biserica de schismă , spune Canonul 15 l-ll Constantinopol (de schisma făcută de ecumeniști, în Biserică). – Căci doar nu fac schisma în Biserică cei care întrerup comuniunea cu ecumeniștii , ci ei izbăvesc Biserica de schismă- .
    Pt. că ecumeniștii sunt în erezie (ceea ce înseamnă despărţire de Dumnezeu ,cum aţi afirmat), tocmai de aceea nu poţi fi în comuniune cu ei, tocmai de aceea trebuie întreruptă comuniunea cu ei, pt. a izbăvi Biserica de schisma făcută de ei , ÎN BISERICĂ, prin propovăduirea ereziei, cum spune Canonul 15 l-ll Constantinopol. Pe care aceia o propovăduiesc în Biserică, cu capul descoperit.
    Citez din Canon: ,,…de comuniunea cu acela care propovăduiește eresul în public și cu capul descoperit îl învaţă ÎN BISERICĂ…”.
    Deci, Alexandru, nu eu , ci Canonul 15 l-ll Constantinopol,și Pidalionul, spune acest lucru.

    Apreciază

  6. Doamne ajută!
    Nu cred că pot eu lămuri pe cineva.
    Dumnezeu ne luminează pe toţi !
    Noi facem ce ţine de noi. Ne facem datoria.
    Poate dintr-un astfel de dialog cineva se poate folosi.
    Cu rostul acesta scriem și citim pe aici.
    Nu cred să fie în zadar.
    Poate pt. unii e plictisitor…
    Mă iertaţi!

    Apreciază

    • Roman , dragule cine te împiedică pe tine sa scrii ceea ce dorești pe acest sait ( in afara de cei care li administrează bineînțeles ) , sau cine se opune explicațiilor tale ( uneori obositoare , nu prin conținut ci prin modul incilcit de a lămuri o problema ) eu sincer obosesc cautind in atitea trimiteri sensul explicațiilor tale , dar nu mă supăr , pot sa citesc ce vreau eu , și dacă vreau eu , treaba mea , nu ? Oare de ce tu te faci judecătorul tuturor , ii ponegrești ii apostrofezi ii jignești , și totuși ei tac și nu îți răspund pe măsură , chiar daca tu nu reușești să lămurești un subiect concret și punctual în discuție , adică dorești să ne arăți că sti f f multe ( lucru necontestat de nimeni ) , dar nu vrei sa lămurești concret nimic , eu nu te înțeleg , te
      rog stapineste-te și nu mai jigni , „caută pacea cu toată lumea ” și cu HD , să mă iertați va rog ! Virgil

      Apreciază

      • virgil gunoiu…Ptr ca HD HULESTE invatatura Sfanta a Sfintilor din CERURI si INSEALA .El e ERETIC,fiindca alege din Invatatura SFANTA,doar CE-I convine,el DEDUCE ,,LOGIC’;,talcuieste dupa mintea lui LOGICA si NU asculta de Sfinti.In vremurile de azi sa stii ca avem PORUNCA ASTA….20. Aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia;
        21. Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinţi ai lui Dumnezeu au grăit, purtaţi fiind de Duhul Sfânt.
        Petru 2,cap 1…si se TALCUIESTE asa…In afara Sfintilor NU EXISTA pedagogi si invatatori adevarati,nici o cultura adevarata fara sfintenie.NUMAI SFANTUL este adevaratul pedagog si invatator ,numai sfintenia este adevarata lumina.
        Omul si Dumnezeu-Omul-Sf Iustin Popovici,pag 82…IN PLUS eu am DIALOGAT cu el,de mai multe ori,in speranta ca se va LEPADA de EREZIA HULITOARE care spune…ereticii sunt condamnati si necondamnati….ereticii sunt in Biserica…pana la sinodiceasca cercetare….ereticii necondamnati au Taine si Sfintenie…pana la …TRALALA…Eu am intrebat PE TOTI cu …sinodiceasca cercetare…sa-mi arate SCRIS de un SINGUR Sfant din CERURI care sustine asa ceva….TOTI NU POT SA-MI RASPUNDA,decat cu …DEDUCTII LOGICE…Oare n-au stiut Sfintii din CERURI si or sti astia de pe pamant.P.S. Virgil sa stii ca eu RAR imi pun VOMELE mele din mintea mea PACATOASA ,eu aduc DOAR CITATELE Sfintilor din CERURI,fiindca cartile is greu de pus la comentarii…..Si sa mai stii un lucru:MULTI ,cica s-au intors la PAROHII de cand li s-a PROPAVADUIT BALBAIALA KAKADOXA ca…ereticii au Sf Taine si ca ei is Biserica….Eu NU am NIMIC cu persoana lui HD,nici NU-L CUNOSC,dar cand HULESTE …e gata….Am OBSERVAT ca tie iti plac mult ,,invataturile” LOGICE,ca ce spun Sfintii din CERURI,NU TE PREA VAD SA REACTIONEZI…Citeste ce spune si Sf Ilarion Troitski mai sus,ca EL E IN CERURI si DECI,NU ARE CUM SA FIE ERETIC sau sa fi spus INSELATORII ERETICE….Iertati-ma!

        Apreciază

  7. doamnelor si domnilor ,
    suntem la mijlocul primei reprize a meciului dintre steaua si dinamo !
    o prima repriza spectaculoasa , cu lovituri la poarta ambelor echipe .insa nu a reusit sa inscrie niciunl…scorul este 0-0 in continuare .
    doua interventii destul de grave ale jucatorului Roman la driblingul lui H.D. , sa vedem daca arbitrul ii va da cartonaș roșu sau doar unul galben ! spectatorii sunt in picioare …
    ataacantul ayeaye…a driblat foarte bine…insa nu a reusit sa bage mingea in poartă !
    se anunta o a doua repriza fulminantă , dragi telespectatori …
    io ma duc sa-mi iau o punga de semințe !

    Apreciază

      • aye,
        nu stiu…nici nu vreau sa stiu..nu ma uit pe video ala !
        e din Anglia fotbalu…si pr. Arsenie Papacioc o jucat in tinerete…era poreclit pantera !
        ei…am jucat si eu … e desertaciune pt un crestin…da ce sa-i faci ? pe vremuri oamenii aveau alte ocupatii: mergeau la razboaie ( vezi in Vechiul Testament )! acu daca ar vedea oamenii aceia ce fac ăstia…..:)
        decat sa se ciopârțeasca in batalii , mai bine sa joace fotbal!
        vezi ca numa sirienii si irakienii au ramas la ciopârțit ! ei nu se joacă …ei te taie !
        da baschetul de unde-i ?

        Apreciază

  8. Ayeaye, dragule , spune- ne rogu -te , sa nu tot căutăm prin cărți , unde ai vazut aceasta împartire a Bisericii , pe care i-ai ditaliat-o lui Ciprian , eu nu o am , e foarte important ! Mulțumesc anticipat ! Iertați va rog !

    Apreciază

    • care impartire care o zice staicu cu 3 Turme? „Impartirea”e doar in doua Biserica de pe Pamant si Biserica din Cer , Biserica ereticilor din capul lui HD preluat de la Staicu teologul nepriceputeanu :))) nu exista decat in mintea lor plina de gunoaie

      Apreciază

  9. am revenit in repriza a doua, doamnelor si domnilor!
    o prima faza importanta :
    centrare frumoasa din partea stanga a mijlocasului Alexandru….mingea ajunge in careuu…acolo este veteranul Roman….mingea il loveste in cap pe atacantul Roman……trece de portar…siiii……….baaară…..incredibil….ce ocazie pt Roman….mingea loveste transversala….si e out de poartă !

    Apreciază

  10. IN CONCLUZIE…..Daniel vla,HD,virgil gunoiu,sava,staicu& co spun ca …ereticii is in Biserica ..PANA LA…sinodiceasca cercetare si au Sfinte Taine….FARA sa aduca NICI MACAR UN SFANT PARINTE care sa fi folosit aceasta ,,denumire”/termeni/invatatura,ci DOAR SI NUMAI ,,talcuire” LOGICA,din MINTILE PROPRII…..Dar Sfintii din CERURI spun/invata CLAR,OPUSUL…. ECUMENISMUL E NUMELE DE OBSTE PENTRU CRESTINISMELE MINCINOASE, pentru bisericile mincinoase ale Europei Apusene… TOATE ACESTE BISERICI MINCINOASE, NU SÎNT NIMIC ALTCEVA DECÎT EREZIE PESTE EREZIE. NUMELE LOR EVANGHELIC DE OBSTE ESTE ACELA DE „A-TOT-EREZIE” (PANEREZIE). EREZIILE NU SÎNT BISERICA si nici nu pot fi Biserica.Pentru aceea în ele nici NU POT EXISTA SFINTE TAINE, si mai cu seama Taina Împartasirii – aceasta Taina a Tainelor…… Sf Iustin Popovici-carte Biserica Ortodoxa si Ecumenismul……APOI….

    Scrisoarea 36-Lui Euprepian.Sf Teodor Studitul,carte Dreapta Credinta
    Pag 36

    Căci [DEZLEGATE FIIND CANOANELE], nicidecum NU MAI ESTE PREOŢIE, jertfă şi celelalte leacuri ale sufleteştilor noastre boli……PRECUM SI AICI… Scrisoarea 40 – Fiului Naucratie. Sf Teodor Studitul,carte Dreapta Credinta
    Pag 50
    ….să fie OPRIŢI DE LA LITURGHISIRE cei hirotoniţi acum de către ARHIEREUL AFLAT DE CURÂND ÎN BISERICĂ, dar care ZICE în acelaşi timp că în chip rău s-a făcut sinodul2 şi CĂ „PIERIM”. Fiindcă pentru ce, MĂRTURISIND [DREAPTA CREDINŢĂ], NU FUGE DE PIERZANIE, DESPĂRŢINDU-SE DE EREZIE, CA SĂ RĂMÂNĂ EPIS-COP ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU? Iar acum sunt primite [valabile] hirotoniile lui!3Dar de ce, FIIND LIMPEDE EREZIA [LUI]egumenul a mai adus la o HIROTONIE ERETICĂ pe fraţi? Aşadar, dacă cel CE I-A HIROTONIT S-AR FI ÎNDREPTAt, PUTEAU DEÎNDATĂ SĂ LUCREZE CELE SFINTE, dar cât timp ESTE ÎN EREZIE, prin faptul că POMENEŞTE UN ERETIC LA LITURGHIE, chiar dacă ar spune că are CUGET SĂNĂTOS, cei pe care i-a hirotonit NU SUNT CU ADEVĂRAT LITURGHISITORI AI LUI DUMNEZEU.

    2 Sinodul Adulterin.
    3 Sfântul se miră cum de pot fi primite hirotoniile lui, date fiind condiţiile descrise.…………..PRECUM SI AICI…. Sf Teodor Studitul,Scrisoarea 553,Catre sotia unui spatar cu numele Mahara,Carte Dreapta Credinta,pag 158
    ………..Iar [la întrebarea] dacă trebuie să se cerceteze iarăşi din pricina ereziei, [răspunsul este]: acest lucru e absolut necesar.1 CĂCI A TE ÎMPĂRTĂŞI DE LA UN ERETIC SAU DE LA UNUL ÎNVINUIT PE FAŢĂ PENTRU VIEŢUIREA SA, NE ÎNSTRĂINEAZĂ DE DUMNEZEU ŞI NE FACE FAMILIARI DIAVOLULUI.2
    Aşadar, cercetează [bine], o, fericito. şi să se potrivească cercetarea ta într-un oarecare fel cu cele spuse [mai îna¬inte] şi în acest chip apropie-te de [Sfintele] Taine. Şi să fie ştiut tuturor că acum EREZIA CARE STĂPÂNEŞTE ÎN BISERICA NOASTRĂ ESTE CEA A ADULTERILOR….
    Sf Maxim Marturisitorul spune CLAR aici….. Pag 7……..- Dar dacă romanii se împacă cu cei de aici, ce faci?
    Şi el le-a zis:
    – DUHUL SFÂNT ÎI ANATEMIZEAZĂ PRIN APOSTOLUL PAVEL chiar şi pe îngerii care ar inova ceva pe lângă ceea ce s-a propovăduit (GaI, 18) ….APOI… Sf MARCU AL EFESULUI-carte VIATA SI NEVOINTELE…..Pag 51
    Sf Marcu a răspuns: „NU SE CADE A FACE POGORĂMINTE ORI A SOVĂI ÎN PRIVINTA CREDINTEI.”
    Pag 53
    Sf. Marcu, apărătorul Credintei. Într’una din epistolele sale el osândeste anume această faptă,scriind:NIMENEA SĂ NU STĂPÂNEASCĂ ÎN CREDINTA NOASTRĂ: NICI ÎMPĂRAT, NICI IERARH, ci NUMAI UNUL DUMNEZEU Care, atât prin Sine cât si prin ucenicii Săi, a predanisit-o nouă.”

    Pag 54
    El a spus: „ÎN CE PRIVESTE CREDINTA, NU SE AFLĂ VREUN CUVÂNT MIC SAU FĂRĂ ROST; iar ceea ce pare neînsemnat cuprinde cel mai însemnat înteles”.
    Pag 57
    Sf Marcu Evghenicul,neînfricatul apărător al Ortodoxiei dădu Papei un răspuns hotărât, zicând: „SINOADELE AU OSÂNDIT PE CEI CE NU SE SUPUN BISERICII si se alătură părerilor potrivnice învătăturii sale. EU NU PROPOVĂDUIESC SLAVA Mea, nici am spus CEVA NOU SAU NECUNOSCUT ÎN BISERICĂ….
    Pag 65
    Într’o scrisoare către Ieromonahul Theofan din Evia, Marcu Evghenicul scria: „FUGITI, FRATILOR! FUGITI DE PĂRTĂSIA cu cele de neîmpărtăsit, si de POMENIREA CELOR DE NEPOMENIT.
    Pag 67

    Marcu critica apoi DUPLICITATEA UNIONISTILOR, care rămân undeva la mijloc, nefiind în stare să lepede cu totul ceea ce era canonic si binecuvântat. El scria: „EI VOIESC SĂ PĂSTREZE SI ALE LOR…, dar totusi nu urmează predaniile Părintilor.” Sfântul bărbat spunea că „SFINTELE CANOANE ZIC CĂ CEL CE SE ABATE SI CU PUTIN DE LA ORTODOXIE ESTE ERETIC si supus canonisirii.”

    Pag 69

    Strălucitul mărturisitor mustră iarăsi: „Fugiti DE EI, FRATILOR SI DE PĂRTĂSIA CU EI.” Apoi spune, cu cuvintele dumnezeiescului Pavel: „ACESTIA SÂNT APOSTOLI MINCinosi, lucrători ai celui viclean prefăcuti în apostoli ai lui Hristos. Si nu e de mirare! Căci SATANA ÎNSUSI SE PRESCHIMBĂ ÎN ÎNGER DE LUMINĂ. Deci nu este lucru mare dacă si SLUJITORII LUI SE PRESCHIMBĂ ÎN SLUJITORI AI DREPTĂTII, al cărora sfârsit va fi după lucrurile lor” (2 Cor. 11, 13-15).

    pag 71

    Sfântul, CUNOSCÂND APROPIATA SA MOARTE, era îngrijorat ca nu cumva Patriarhul sau ierarhii si clericii săi SĂ-I ARATE O PĂRUTĂ CINSTIRE la înmormântarea sa, AMĂGIND ASTFEL POPORUL să creadă că Marcu era în părtăsie cu ei. Deci, înaintea unor oameni de încredere, a spus fără ocolisuri că niciodată nu a primit părtăsia cu prounionistii si că leapădă unirea si dogmele latine. Apoi a spus: „SÂNT PE DEPLIN ÎNCREDINTAT CĂ CU CÂT STAU MAI DEPARTE DE EL (ADICĂ DE PATRIARH) SI DE CEI CA EL, CU ATÂT SÂNT MAI APROAPE DE DUMNEZEU SI DE TOTI SFINTII.”Fericitul bărbat a poruncit apoi ca nimeni din acea partidă să nu se apropie nici de înmormântarea sa, nici de mormântul său. Apoi a poruncit ca NIMENI DIN CEI CE ERAU CU EL SĂ NU SLUJEASCĂ ÎMPREUNĂ CU PATRIARHUL SI CLERUL SĂU ÎN DUMNEZEIESTILE SLUJBE. El a spus că li se cade SĂ NU SE AMESTECE CU UNIONISTII, SI SĂ RĂMÂNĂ OSEBITI DE EI până când Dumnezeu va da îndreptare si pace.
    Sf Ioan Gura de Aur –carte Dreapta Credinta vol 1
    Pag 172
    ….Ascultaţi or¬todocşilor şi NU FACEŢI POGORĂMINTE ERETICILOR. Ascultaţi păstorilor şi înfioraţi-vă şi SĂ NU TĂCEŢI, ci propovăduiţi cuvântul. Nu daţi loc diavolului, nu daţi vânat lupilor……
    Pag 183
    ……….De aceea, adesea v-am pomenit de LIPSIŢII DE DUMNEZEU ERETICI şi vă rog şi acum, SĂ NU LE FA¬CEŢI VREUN POGORĂMÂNT în vreun lucru, nici în mâncă¬ruri, sau în băutură, sau în prietenie, sau prin legături cu ei, sau prin dragoste, sau prin împăciuire. Căci cel înşelat în acestea şi CARE FACE POGORĂMÂNT FAŢĂ DE EI SE FACE PE SINE STRĂIN DE BISERICA SOBORNICEASCĂ……PRECUM SI…. Sf Maxim Grecul-Scrieri dogmatico-polemice
    pag 72

    ….A SCHIMBA FĂRĂ MINTE ÎNVĂTĂTURILE dumnezeiesti si RÂNDUIELILE ÎNTĂRITE DE CEI DIN TRECUT este semnul obrăzniciei vădite si AL VĂTĂMĂRII MINTII deoarece ele nu pot fi supuse cercetării precise a mintii omenesti. Mai mult, FAPTUL DE A LE TÂLCUI FĂRĂ NICI O SFIALĂ, DE OBICEI, DUCE ÎN FOCUL VESNIC. Căci blestemati sunt cei ce se abat de la poruncile Tale (Ps. 118, 21) – a spus Psalmistul. SI CINE VOR FI ACESTI BLESTEMATI DACĂ NU ACEIA CARE SUNT TRIMISI ÎN GHEENĂ?….

    pag 90

    Dar SĂ AUZIM CEEA CE A PORUNCIT despre Sfânta mărturisire de credintă si AL PATRULEA SINOD ECUMENIC care s-a întrunit la Calcedon, în timpul împăratului Marcian, împotriva lui Eutihie si Dioscor. Fericitul papă Leon de la Roma a înfrumusetat si a întărit acest Sinod prin sfintii lui loctiitori – Paschasinus, Lucentius si Bonifacius. După citirea Sfintei mărturisiri de credintă, alcătuită de primele două Sinoade ecumenice si întărită de al treilea, el a spus: „Acest Sfânt sinod ecumenic porunceste: nimănui nu îi este îngăduit să rostească sau să scrie sau să alcătuiască sau să învete sau SĂ DOVEDEASCĂ ALTĂ CREDINTĂ. Iar cei care îndrăznesc să scrie sau să alcătuiască sau să rostească altă credintă, aceia, dacă vor fi Episcopi sau clerici, să fie lipsiti de:episcopii – de episcopat, iar clericii – de chemarea preotească; dacă, însă, vor fi mireni, aceia să fie blestemati!”.
    ACELASI LUCRU SI CU ACEEASI EXPRIMARE PORUNCESC SI CELELALTE SINOADE: al cincilea, al saselea si al saptelea, care spune limpede: „Noi păzim legile bisericesti, noi păstrăm hotarele părintesti, iar pe cei ce adaugă sau scot ceva din învătătura Bisericii noi îi blestemăm!”. Si iarăsi spune: „DACĂ CINEVA RESPINGE TOATĂ TRADITIA BISERICEASCĂ, SCRISĂ SAU NESCRISĂ, SĂ FIE ANATEMA!”.

    SINODUL ROCOR 1983… Anatema – celor care se ridica impotriva Bisericii Ortodoxe si sustin ca Biserica lui Hristos s-a impartit in asa-zise “ramificatii”, ce difera una de alta dupa doctrina si modul de viata, sau ca Biserica nu a existat in chip vazut, ci se va constitui abia in viitor, cand toate “ramificatiile”, sau partile, sau confesiunile si chiar toate religiile se vor uni intr-un singur trup. Anatema – si celor care nu deosebesc Preotia si Tainele Bisericii de “preotia” si “tainele” ereticilor, dar afirma ca botezul si euharistia ereticilor ar fi lucratoare pentru mantuire. De aici anatema – si celor ce comunica in mod CONSTIENT cu ereticii amintiti sau susțin, propaga si IAU APARAREA EREZIEI ECUMENISTE proaspăt apărute a acestora sub pretextul pretinsei iubiri fraterne sau presupusei uniri a creștinilor scindați!”………….P.S FUGITI DE EI,DE ERETICI SI HULITORII,CARE NU PRIMESC INVATATURA Sfintilor din CERURI,ci o ALEG/TRIAZA,dupa poftele lor si sa fie placuta auzului lor….ECUMENISM SI CELELALTE SECTE, AL CAROR NUME ESTE „LEGIUNE”…Sf Iustin Popovici,Sfant in CERURI…..

    Apreciază

    • Roman dragule , tot nu înțelegi , poți oare sa -ti scrii opiniile tale fera să lovești in nimeni , fara că cineva sa se întristeze din pricina afirmațiilor tale , și in concluzie fara sa faci zarvă și varza pe toată lumea fiindcă nu este de acord cu tine , și ce e cel mai trist fara sa te tulburi atîta , păcat , Sa mă ierți că nu am putut sa citesc numai câteva fraze la început ,și m-am tulburat , de ce ? Înțelegi că viața noastră ne-o conducem după Sfinta scriptura , Pidalion și luam povețe din învățăturile Sfinților părinți , ( bineînțeles în această ordine ) , și nu scoatem o frază (un citat , o propoziție ) și să o folosim asta in contextul celor ce vrem sa le demonstrăm ; nu poți face asta înțelegi dragule ; deci nu poți folosi frînturi de idee ale unor sfinți părinți ,lasind la o parte pidalionul , ” CIRMA BISRICII ” nu se poate , te rog din suflet linisteste-te , nu te mai inversuna , sa mă iertați va rog !

      Apreciază

      • dragule…Folosesti cuvnte care NU STII ce inseamna…Pai.eu is ala care ,,talcuiesc”/adaug sau voi?Tu NU poti sa vezi ca eu am zis 2 randuri,restul e invatatura Sfintilor din CERURI,,,,De ce NU citesti ce zic ei?Ti-am pus cartea,pagina …TOT….ce mai vrei…,eu vin cu Sfintii si voi veniti cu…IDEILE VOASTRE….cum e bine?Te intreb BABESTE ,Hirotonia lu’ Teofan Savu e Hirotonie valabila sau a Lui Nifon sau a lui Daniel ???AI GRIJA CE RASPUNZI sa NU patesti ceva….

        Apreciază

        • Roman dragule , cu drag îți răspund oricînd și punctual ,toate hirotoniile patriarhului Nestorie au fost valabile , pina la sinodiceasca cercetare ” și de aceea se așteaptă un sinod , care sa condamne ( sa nu recunoască ) hotărârile lui ( în speță a sinodului ce v-a veni , după care nu vor mai fi valabile , iertați va rog ! Să trăim în pace !

          Apreciază

  11. Roman este epuizat , a alergat prea mult pe lângă minge si Virgil o ia pe contra-atac si inscrie !
    este 2:0 , doamnelor si domnilor !
    Roman isi pune mainile pe cap…nu-i vine a crede ce se intamplă..

    Apreciază

  12. Vezi ce minte draceasca aveti ca toate le trageti la un cuvant si atunci marele vostru idol Staicu de ce nu v-a tradus scrsioarea 40 in care va zice Sv. Theodor Studitul asa: „Aminteşte-ţi că, așa cum au spus Părinții, diferența dintre erezii și schisme, deci într-o gândire asemănătoare diferă pentru cine se aplică canonul, depunând irevocabil, și anume, la rugăciunea cu cel depus, și nu la participantul la adunarea ilegală. Căci el știe că el se roagă împreună cu cel vădit/arătat/evident depus, și prin urmare pe bună dreptate se depune imediat el însuşi ca și cum el nu s-a supus canonului” vipere amagitoare eretice care nu recunoasteti ANATHEMA ROCOR

    Apreciază

    • Ayeaye dragule , intri din păcate în aceeași logică că și Roman dragutu , cele scrise de tine sunt corecte și adevărate , dar (sa fiu in ton cu Ciprian p , noi jucam footbol nu dartz, noi pasam idei nu aruncam cu săgeți , ) subiectul era altul , cei care sunt in Biserică ortodoxa ( singura dealtfel ) , sunt in erezie , sau sunt eretici , sunt in Biserică sau in afara ei , dar ai grija fara săgeți , oricum mi-am pus platoșa , iertați va rog !

      Apreciază

  13. no” măi….n-auziți glasul Arhanghelui care bate toaca pt Utrenie? haideti măi …la rugaciune toata lumea….lasati palavrageala ca si asa nu ajungeti la numitor comun !
    Vreti sa Se pogoare Domnul sa va impartă limbile ca in Babilon?

    ” Către Tine Doamne am strigat,..
    auzi glasul meu…
    de Te vei uita la faradelegi, Doamne , cine va suferi…ca la Tine este milostivirea….”
    Aliluia Aliluia Aliluia…

    Apreciază

    • Aye aye dragule, i-au numit pseudoepiscopi pentru că nu erau condamnați de un sinod , și de aceea părinții îi numesc la fel și pe cei de azi pentru că nu sunt condamnați sinodal , și dacă nu va fi nici un sinod ortodox care să-i condamne , vor muri episcopi ortodocși nu sfinți , hai că trebuie să înțelegi , Doamne ajuta ! Iertați va rog !

      Apreciază

        • Ayeaye dragule , eu nu sunt reperul , nu reprezint adevărul , eu spun doar ce spune Biserica noastră dragă , și dacă privim în urma puțin la patriarhul Nestorie , care deși eretic , a hirotonit preoți și a slujit pina la condamnarea lui la Sinodul 3 ecumenic , și vreau să spun că deși era eretic hirotoniile lui au fost valide , recunoscute de Biserica , fiindcă nu a fost condamnat de un sinod , hai zău , chiar daca eu sunt cel mai prost din cei care mai scriu pe aici , asta am înțeles , rogu-te fa un efort , știu că poți , Domnul sa te lumineze , iertați va rog !

          Apreciază

        • a spune hirotoniile lui nu este dupa Adevar si Adevarul nu se vede cu ochii trupeste :))) mai era unu ce zicea ca el simte dar nu vede ce nu se vede cu ochii trupesti :))) si se dadea mare teolog si erau un mincinos notoriu si spunea ca el spovedeste stilisti daca aceia ar veni la el :)))

          Apreciază

        • Daca a murit ortodox atunci de ce Sv. Chiril s-a mai luptat sa nu fie pomenit un eretic mort ca Teodor de Mopsuestia? care a murit nefiind condamnat decat dupa moarte, Scrisoarea 49 Sv. Theodor Studitul cam asa sunt indaratnici unii cu ereticul Serafim de Pireu de cartofie prajiti care POMENESTE PE NEEPISCOPUL Epifanie si ne-a mintit tot timpu ca el nu pomeneste eretici dar tot timpul a fost in comuniune cu toti ereticii ecumenisti de la Bartholomeu pana la al lui Ieronim care la tras si la pomenirea lui Epifănel :))) sa ii fie erezia usoara ca de tartar nu mai scapa ca se indreptateste in pacate si cu Ieronim si cu Epifănică coadă de Ukrainică :))

          Apreciază

      • inca ceva mai uita-te ce spune Sv. Maxim Grecul dar si Maxim Marturisitorul ca is mincinosi=pseudo ereticii, nu ai notiunea termenilor episcopii mincinosi/falsi= „episcopi” eretici. Nu exista ca is mincinosi INAINTE de sinodiceasca cercetare si abia APOI eretici dupa sinodiceasca cercetare pseudeo=mincinos de refera la ERETIC

        Apreciază

        • Degeaba îți Bati tu capul ca nu vor sa înțeleagă, dacă ar fi sinceri Dumnezeu i-ar lumina, dar nu cred in sinceritatea lor. Băieții de pe danielvla sunt cu chiriluță și partasia.
          Dacă ne-am smeri cu toții nu am mai da loc arhiconilor și nu am mai pune întrebări la care aceștia( arhiconii) răspund cu mii de sofisme.
          Dacă am avea smerenie am fi feriți de multe curse, dar din păcate nu este așa.
          Lasa-i pe ei sa meargă cu părtașii, ingraditii, echilibratii și toate cele mai noi ieșite. Și sper sa greșesc, dacă ‘tin’ pasul așa, pana la sf Petru și Pavel mai avem vreo doua trei erezii noi nouțe. In loc sa scadă ele se înmulțesc.
          Trăim ani cu belșug, la erezie!

          Apreciază

        • Alexandru,
          asa e…n-avem niciunul smerenie .
          daca am avea smerenia lui David, blandetea lui Moise si credinta cât a lu Avraam…atunci am fi ca Sf. Antonie cel Mare vorbind direct cu Ingerii lui Dumnezeu…nu ne-ar mai trebui atata citit din Pidalion.
          am vorbi direct cu Sfintii .
          da asa…ca n-avem…ne bagam multi in cititul teologiei si nu-i pt oricine teologia si talcuirea asta ce v-ati luat-o toti in cap de parca ati fi toti Grigorie Teologul , Simeon Noul Teolog si Grigorie Palama … voi toti ii intreceti pe acesti Sfinti 🙂
          acu ma iertati ca am facut glume ici colea…fiti fara de rautate si nu puneti la inima comentariile mele 🙂
          Doamne ajuta. ma iertati

          Apreciază

        • Pidalionul e tocmai ptr noi astia care nu vorbim cu ingerii dar se pare ca unii cred ca Ciobotea era orthodox inainte de Creta ca deh daca nu a zis cutare Svant contemporan gata e orthodox-eretic in Biserica :))) da hulim harul ca citim rugaciuni papistase de svantire a icoanelor ca icoanele nu au har ca asa zice iluminatul S. cu 3 turme din care una de eretici :)))

          Apreciază

  14. Dacă e ortodox, moare ortodox.
    Dacă e ecumenist, moare ecumenist.
    Dar dacă nu e caterisit,ori afurisit ,ori anatematisit,nu are cum să moară caterisit,ori afurisit, ori anatematisit.
    Dar oricum, aici el este învinovățit (ecumenistul/ereticul) spre caterisire, ori afurisire, ori anatematisire,iar acolo (după moarte n.m.), spre dumnezeiasca osândă.

    Apreciază

    • si acum nu ai citit subnotele alea la canonul Ap. 35 si 39 ca daca iti pun partile care VA CONTRAZIC EREZIILE iar inventezi ca iti dau trunchiat te-am trimis exact acolo unde o luati intre ochii aia cu care va uitati câş…

      Apreciază

  15. mincinos=pseudo

    CUVIOSUL MAXIM GRECUL SCRIERI DOGMATICO-POLEMICE Volumul II, Traducere: Florentina Cristea Editura Bunavestire, Galați, 2003

    ​pag. 49:
    Domnul nostru Iisus Hristos, precum se spune în Sfânta Evanghelie, când i-a învățat pe ucenicii Lui şi i-a întărit în credința şi iubirea Lui, iar prin ei pe toți credincioşii şi a fost întrebat de ei: Spune nouă când vor fi acestea şi care este semnul venirii Tale şi al sfârşitului veacului?, El, după ce le-a proorocit nenorocirile şi neorânduielile care vor lovi omenirea înainte de venirea Lui înfricoşătoare şi de sfârşitul acestui veac, a adăugat, zicând: Atunci mulți se vor sminti şi se vor vinde unii pe alții; şi se vor urî unii pe alții. Şi mulți prooroci mincinoşi se vor scula şi vor amăgi pe mulți (Mt. 24, 10-11). Prin acestea Stăpânul i-a arătat pe începătorii diferitelor erezii care au apărut în Biserica Lui şi care au fost: Simon vrăjitorul, Marchion, Manent, Origen, Arie, Macedonie, Nestorie, Serghie şi ticăloşii iconoclaşti; toți aceştia au pricinuit, prin diferite mijloace, necazuri şi suferințe Bisericii Soborniceşti a lui Hristos şi au atras o mulțime nenumărată de ortodocşi la ereziile lor. Apoi a adăugat, zicând: Şi se va propovădui această Evanghelie a împărăției în toată lumea spre mărturie la toate neamurile; şi atunci va veni sfârşitul (Mt. 24, 14). Pentru ce se va propovădui spre mărturie? 

    Pentru ca cei ce aud şi cred să se mântuiască, iar cei ce nu cred să fie osândiți la dreapta judecată, neavând nici o îndreptățire pentru necredința lor.

    Pag. 76:

    „Domnul şi Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, la mulțimea celorlalte porunci şi învățături mântuitoare ale Sale, prin care ne îndrumă pe noi, cei ce credem în El, pe calea cunoaşterii neclintite şi neîntinate a lui Dumnezeu, a adăugat şi aceasta, zicând: Feriți-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori (Mt. 7, 15). De aceea, Iubitorul de oameni, învățându-ne cum să îi recunoaştem şi să ne păzim nevătămați de ei, adaugă: După roadele lor îi veți cunoaşte. El îi numeşte prooroci mincinoşi pe învățătorii mincinoşi, adică pe ereticii care vorbesc din pântecele lor (din cuget trupesc), iar nu după Legea Evangheliei şi după teologie, şi care, prin propriile lor cuvinte şirete, amăgesc inimile oamenilor simpli. Roadele lor sunt nu numai faptele şi cuvintele lor, ci şi învățătura lor răstălmăcită, ascunsă în adâncul scrierilor lor. 

    La fel ca şi Mântuitorul, vesteşte şi dumnezeiescul Apostol Pavel vorbind despre aceiaşi prooroci mincinoşi în a doua Epistolă către Corinteni. Iată ce zice Pentru că unii ca aceştia sunt apostoli mincinoşi, lucrători vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos (2 Cor. 11, 13). Ca unii ca aceştia este şi linguşitorul Nicolae neamțul, care a trăit mulți ani în mijlocul bine-credinciosului popor rus şi s-a străduit prin toate mijloacele să-l abată de la credința cea ortodoxă primită de la strămoşii săi. În rândul celorlalte fapte viclene ale lui se numără şi faptul că a scris cuvântul despre unirea ruşilor cu latinii, silindu-se să arate că atât credința unora, cât şi a celorlalți este una şi aceeaşi.

    Apreciază

  16. mincinos=pseudo
    Sfântul Maxim Mărturisitorul și tovarășii lui întru martiriu, Deisis Sibiu 2004

    Pag.144-145:

     Să observăm însă și alt lucru: Dumnezeu a ales și a ridicat apostoli, proroci și învățători spre desăvârșirea sfinților [Ef. 4, 11–12], diavolul însă a ales și a ridicat și el apostoli, proroci și învățători mincinoși împotriva dreptei cinstiri a lui Dumnezeu ca să lupte și să combată atât Legea Veche, cât și Evanghelia. Iar apostoli, proroci și învățători mincinoși cred că sunt doar ereticii ale căror cuvinte și gânduri sunt perverse[FA 20,30]. Deci, așa cum cel care primește pe adevărații apostoli, proroci și învățători primește pe Dumnezeu, tot așa și cel ce primește apostoli, proroci și învățători mincinoși primește pe diavolul. Așadar, cel ce respinge pe sfinți împreună cu ereticii cei spurcați și necurați –primiți pe cel ce grăiește adevarul! – acela comdamnă în chip vădit împreună cu diavolul și pe Dumnezeu.

     Așa dar dacă discutând inovațiile făcute pe vremurile noastre găsim ca ele ajung de fapt la acest rău suprem, vedeți ca nu cumva sub pretextul „păcii” să ne aflăm bolnavi de „apostazie” propovaduind-o pe cea despre care dumnezeiescul Apostol a spus [2 Tes 2, 3] că va fi înainte-mergătoare a venirii lui antihrist7. Acestea vi le-am spus fără teamă și reținere, stăpânii mei, ca să vă feriți atât pe voi înșivă, cât și pe noi. Vreți ca, având toate acestea scrise în cartea inimii, să vin să mă cuminec în Biserica care propovăduiește aceste lucruri și să intru în comuniune cu cei care respingând, chipurile, pe diavolul, resping de fapt pe Dumnezeu? Să mă ferească Dumnezeu Care pentru mine S-a făcut om afara de păcat[Ev 4,15]!

    Și punând metanie, a zis:

     – Dacă vreți să faceți ceva cu robul vostru, faceți, dar eu nu voi intra nicicând în comuniune cu cei ce primesc unele ca acestea.

    Apreciază

  17. Ori papagalul cu vuvuzeluşcă S. hulitor care neaga harul din icoane nu stie ca pseudo is ereticii si de aici giveciu din capul lor ca: ereticii/pseudo/mincinosii nu sunt eretici. Ori pseudo omuleţii ăstia is ereticii asta zice si Sv Ioan Gura de Aur Sfântul Ioan Gură de Aur. Cuvânt despre prorocii mincinoşi şi dascălii mincinoşi şi lipsiţii de Dumnezeu eretici şi despre semnele sfârşitului veacului acestuia

    (A fost rostit pe când urma să iasă din trup)

    (PG 59, 553-568)

     Şi iarăşi: „Păziţi-vă de prorocii mincinoşi, care vin la voi în piele de oaie, dar pe dinăuntru sunt lupi răpitori. Din roadele lor îi veţi cunoaşte” (Mt. 7, 15-16), adică din cuvinte, din prorocia mincinoasă, din făţărnicia lor, din reaua lor credinţă, din hula lor îi veţi cunoaşte. Căci nu poate pomul rău să facă roade bune. Căci tot pomul din rodul său se cunoaşte (cf. Mt. 7, 16-20). Aşa şi voi îi veţi cunoaşte pe unii ca aceştia din roadele lor. Şi, cunoscându-i, să nu îi primiţi în casă, nu vă plecaţi lor, nu-i învredniciţi de cuvânt, nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea lor. însă păzi-ţi-vă de frământătura lor, adică de erezia lor[3].
    …Aşadar, hai să-i aducem înainte pe cuvântătorii de Dumnezeu şi să auzim de la ei ce ne poruncesc despre eretici… „Şi între voi vor fi dascăli mincinoşi care vor strecura eresurile pierzaniei, tăgăduind pe Stăpânul Care i-a răscumpărat. Şi mulţi vor urma destrăbălărilor lor, a căror judecată nu zăboveşte şi pierzania lor nu dormitează” (cf. II Pt. 2, 1-3); „copii ai blestemului, care au lepădat calea dreaptă” (cf. II Pt. 2, 14-15)…. „Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu. Că mulţi proroci mincinoşi au venit în lume” (I In. 4, 1). Şi iarăşi zice: „Dacă vine cineva la voi şi nu poartă cu sine această învăţătură, nu îl primiţi în casă şi nu-i spuneţi «Bucură-te». Căci cel ce-i spune «bucură-te» se face părtaş la faptele lui cele rele” (II In. 10-11). Şi iarăşi: „Tot cel ce încalcă şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos nu îl are pe Dumnezeu” (II In. 9).

    Acestea ne îndeamnă Ioan, Ioan, fiul tunetului, cel iubit mai mult decât toţi sfinţi cel ce a întărit Biserica de la o margine la cealaltă a lumii şi a sfărâmat gurile ereticilor cu teologia.

    Dreapta Credința în scrierile Sfinților Părinți Vol.1, Ed. Sophia, București 2006, pag.164-189


    dar deh S. e un mare iluminat si noi a adunatura de nauci numa S. stie ca existe 3 turme ca asa a inteles el gresit. Daca era LUMINAT si nu iluminat cum e nu hulea HARUL DIN ICOANE, si da HD AI ACELASI PACAT cu S. ptr. ca esti in PARTASIE CU HULITORUL LUCRARII=HARULUI lui Dumnezău

    Apreciază

  18. La un moment istoric dat, cand erezia s-a raspandit in toate bisericile, Biserica Soborniceasca s-a redus la un mic numar de credinciosi, chiar putem spune, la unul singur. Fiecare parte, chiar si cea mai mica a Bisericii, fie si un singur credincios, poate fi numit Biserica Soborniceasca.
    Cel care marturiseste Credinta Ortodoxa se integreaza sau se reintegreaza in Biserica Soborniceasca si in comuniunea sa. Iar cel care propovaduieste o doctrina care nu este conforma cu Dreapta Credinta, se exclude singur din Biserica Soborniceasca. (J.C.Larchet-Sf. Maxim Marturisitorul. Mediator intre Rasarit si Apus Ed. Doxologia 2010 pg 209-210)

    Apreciază

        • nu te supara, da de ce zici ” voi” ? aicea fiecare e individual.
          am intrebat doar eu ! io nu le am cu teologia, nici nu ma bag in marea pidalionului ca n-am echipament de scafandru si ma inec !
          io acu is pe la Vechiul Testament , acolo cu feciorii lu Iacob , cum l-au vandut fratii pe Iosif ( visatorul ) si cum o ajuns toti sa se inchine in Egipt la frate-so, si nu stiau ca e el .
          ce fain 🙂
          Doamne ajuta !

          Apreciază

  19. Despre mincinosii acestia adica ERETICI inca mai spune si Sv. Teofilact dar noi suntem cu capul si îngrădinăriţii au dreptate

    TÂLCUIREA S FINTEI EVANGHELII DE LA MATEI SFÂNTUL TEOFILACT ARHIEPISCOPUL BULGARIEI, Sophia 2007

    Pag 206

    7,15-16 a : Feriţi-vă10 de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar înlăuntru sunt lupi răpitori. (16) După roadele lor îi veţi cunoaşte. (7,15) Deuteronom 13,1-3 / Ieremia 14,14; 23,6 / Miheia 3, S / Matei 24,4 / Marcu 13,’ 22 / Faptele Apostolilor 20,29 / 2 Corinteni 11,15 /1 Ioan 4,1 (7,16″) Matei 7,20 / Luca 6,44 

    Vicleni sunt ereticii şi amăgitorii şi de aceea zice: „Păziţi-vă!” Că aceştia pun înainte cuvinte bune şi făţărnicesc [arată] viaţă cinstită, şi „înlăuntru”este undiţa [vânarea]. 

    „Haină de oaie” este şi blândeţea pe care o arată unii, prefăcându-se, ca să măgulească şi să înşele; dar după „roade” se cunosc – adică după fapte şi după viaţa lor. Căci, chiar de se şi făţărnicesc aceştia, aceasta o fac pentru puţină vreme, iar celor ce iau aminte le este vădită înşelăciunea lor  11

    Apreciază

    • Zici de Andrei-d (e si el cu aratura parca i-a medicat uj articolo la aberetiile eretice ce le debiteaza) dar de acesta care se face de ras cu Pidalionu in brate cum e? :))

      Ierom. Lavrentie…
      Pe când textul canonului 15 nu face referire la îngrădirea de erezie, ci de episcop, de comuniunea cu el. Dar a fost răstălmăcit sensul pentru a se ajunge la sensul distorsionat de „îngrădire de erezie”.
      ––
      Pidalion 1844 pag. 362

      Talcuire:…
      şi supuşii lor pentru aceasta se despart de ei mai înainte încă de Sinodiceasca judecată pentru eresul acela.
      ===oare ce inseamna PENTRU ERESUL ACELA :))))

      Apreciază

    • Cred ca in echipa și a făcut apariția in stilu i inconfundabil “ fratele” el, care a îmbrăcat tricoul lui “ roman” și joaca in stil de rugbist: de la amenințări, jigniri, citate interminabile, indicații forțate ca sa i dai pasa ca de nu te arunca in tribuna. Unde ai fost pana acum, frate “ el”? Prea era liniste pe aici. Apreciez un singur lucru: hotărârea de a câștiga orice meci, pana rămâi singur in teren.
      Ti ai schimbat și Ip ul sau numai nickname-ul ?

      Apreciază

  20. Ciprian
    Așa este.
    Cum scrie Andrei-d acolo este foarte bine, pe subiectul acela.
    Este exact ceea ce am afirmat și noi aici .
    Ceea ce scrie în privința acestui subiect este în ,, simfonie ” cu ceea ce învaţă Biserica.
    Păr. Epifanie Teodoropulos f. bine a exprimat și limpezit acest subiect în cartea dânsului.
    O carte de altfel cu bune și cu mai puţin bune.
    La fel și pe Theodosie.ro , găsești lucruri bune și mai puțin bune (din punctul meu de vedere, bineînțeles) .

    Lucrurile mai puțin bune ,la care mă refer, ţin de poziţia dânșilor, interpretarea dânșilor faţă de raportarea la întreruperea pomenirii.
    Aici lucrurile nu mi se mai par o simfonie cu învăţătura de ansamblu a Bisericii, asupra acestui subiect.
    Mie personal mi se pare că dânșii merg pe interpretări personale pe marginea acestui subiect ,aducând drept argumente,sumedenie de exemple din istoria bisericii,dar interpretate în mod subiectiv sau convergent cu percepţia dânșilor asupra acestei teme.
    Dovadă sunt disputele interminabile pe această temă, care constituie de fapt esenţa luptei cu plaga ecumenismului , oficializată și… odată cu Creta instituționalizată în Biserică.
    Iar când spun instituționalizată, am în vedere faptul că la Creta și post Creta, ecumenismul ne-a fost băgat cu forţa pe gât , peste voinţa și acordul nostru ,căci acuma fiind legiferat ,el constituie parte a credinţei noastre (a credinţei Bisericii din care facem parte , căci este legiferat sinodal,adică acceptat în numele Bisericii) .
    Parte a credinţei celor care păstrează comuniunea cu cei care acceptă ,într-un fel sau altul cele legiferate acolo.
    De aceea este imperios necesar întreruperea comuniunii cu ecumeniștii ,căci acest lucru reprezintă de fapt îngrădirea de erezie, lucru pe care atât Părintele Teodoros Zisis îl învaţă foarte clar și într-un mod/duh patristic,aflat în simfonie cu învăţătura Bisericii, cât și Păr. Sava ,dar într-un mod mai radical ( sunt monahi…), mai ,,acrivic ” , dar pe care cei de pe Theodosie. ro îl contrazic și îl resping cu înverșunare (acel punct de vedere – referitor la întreruperea pomenirii) .
    Nu e o acuzaţie, ci o constatare.
    Le respect punctul de vedere (e alegerea dânșilor ), dar nu-l împărtășesc.
    Nu găsesc aceeași înţelegere la Sfinții Părinţi,asupra acestui subiect ,cu cea emisă și susținută cu îndârjire pe Theodosie. ro.
    Multe afirmaţii de acolo, adăugate la multele exemple date din istoria Bisericii,nu mi se par în conformitate cu învăţătura Sfinţilor, ci îmi par doar interpretări personale la cele înfăţișate acolo…

    L-aș întreba pe Părintele Lavrentie, împotriva a ce luptă dânsul acuma?
    Eu am impresia că nu luptă împotriva ereziei.
    Păr. Theodoros și Păr. Sava și toţi ceilalţi aflaţi în duhul lor,(cu diferenţele/nuanţele cunoscute), luptă împotriva ereziei, de aceea au și încercat să se delimiteze/îngrădească/dezică în faptă/concret de ea și de cei aflaţi în părtășie cu ea/neîngrădiţi de ea/în comuniune cu ea. Nu din ură faţă de oameni s-au îngrădit de ecumeniști ,ci din pricina ereziei pe care aceștia au acceptat-o prin Sinod,oficial,cu capul descoperit și pe care acuma o recunosc ca și credinţă a lor și a tuturor celor aflaţi în comuniune cu ei. Căci aceasta este noima comuniunii : mărturisirea aceleiași credinţe/împărtășirea aceleiași credinţe.
    După Creta, nu mai e credinţa personală a unora ,ci e credinţa tuturor celor din Biserică care se află în comuniune cu propovăduitorii ei. Sau a celor care nu se delimitează/nu se îngrădesc sau nu se dezic de credinţa care li s-a impus/legiferat/adăugat la credinţa Bisericii, ca propria lor credință. Peste voinţa și acordul lor!Acuma dacă taci ,dacă nu te delimitezi/îngrădești de ea,ea e acceptată în numele tău/este a ta. Așa au decis mai marii noștri în Creta. Ori așa ceva nu se poate!
    Așa spune și Păr.Theodoros Zisis. De aceea vorbește de îngrădire de erezie. De aceea trebuie întreruptă comuniunea cu ecumeniștii /cu părtașii la erezie. Din cauza ereziei , nu din ,, dispreţ faţă de ceilalți ” , cum afirmă Păr. Lavrentie.
    ,, Rostul Canonului 15 l-ll Constantinopol nu face referire la îngrădirea de erezie, ci de episcop „-spune Păr. Lavrentie. Păi din motive administrative sau de morală sau…mai știu eu de care? Nu pt. erezie? Nu pt. erezia lui/lor?Nu acesta este motivul? Nu erezia lui exprimată oficial/cu capul descoperit/acceptată oficial? Avem treabă cu omul ?Sau cu erezia lui? Luptăm împotriva oamenilor sau împotriva păcatului/ereziei?! . Cum să lupt împotiva ereziei dacă nu mă îngrădesc/feresc de cel care mi-o impune? Că dacă-i vorbesc, nu mă bagă în seamă. Dovadă că n-au băgat în seamă toţi Sfinții contemporani care au condamnat erezia și peste voinţa lor și…peste voinţa noastră dealtminteri ,ne-au impus o credinţă care nu-i a noastră. Au legiferat-o.
    Și atunci cum să ne mai îngrădim/delimităm de erezie?!
    Nu prin îngrădire efectivă?!
    Am văzut… Se vorbește de o sută de ani împotriva ei și nu le pasă. Ba mai mult :au legiferat-o!
    Și …continuă Păr. Lavrentie- ,,Dar a fost răstălmăcit -canonul-în sensul pt. a se ajunge la sensul distorsionat de îngrădire de erezie „.
    Eu nu cred că așa a făcut Părintele Zisis.
    ,, De aici urmează un duh rău .Cine gândește așa, nu va putea avea îngăduință/înţelegere faţă de cei care nu au întrerupt pomenirea (nu s-au îngrădit de erezie n.m. -HD)” spune Părintele.
    ,, Va fi ţinut mereu de o distanţare, de o judecată și de dispreț faţă de ceilalți credincioși”.
    Cred că-i greșit raţionamentul!
    ,, Cine gândește așa nu va putea avea îngăduință „-spune Părintele și…continui eu: faţă de erezie, nu faţă de cei care n-au întrerupt pomenirea. Căci lupta-i cu erezia, nu cu fraţii noștri din Biserică.
    ,,Va fi ţinut de o distanţare faţă de ei „-spune Părintele.
    Nu! De o distanţare faţă de erezie, nu de o judecată și dispreț faţă de ceilalți credincioși.
    Asta-i noima…
    Mă iertaţi!

    Apreciază

    • H.D. ,
      pai poti sa-i scrii acolo pe blog .
      daca o dialogat cu ” Stelian”, va dialoga si cu tine !
      io nu ma bag…treaba voastra .
      eu is numa ” comentator/ cititor ” aflător in treabă .

      Apreciază

    • bolanvule HD tu zici ca nu de om te feresti („Avem treabă cu omul? Sau cu erezia lui?”)dar oare Sinodul cand ii anathematiza pe Nestorie, Arie aveau treaba cu omul??? si ingradirea nu se face de ACELA CARE ERESUL IN PUBLIC IL PROPOVADUIA, bolanv care inveti bolnăvicii pe altii.

      Apreciază

      • Abia acum am văzut remarcile din acest comentariu la adresa mea. Sunt multe și nu mă aventurez să răspund la toate. De fapt, doar la un punct care mi se pare important: împotriva cui este lupta întreruperii pomenirii.

        Eu am zis mereu că trebuie să țintim doar erezia, nu tot corpul Bisericii. Iar aceasta se poate face prin combateri teologice și atitudini bisericești corecte. Bineînțeles că e nevoie de o reacție mai puternică, altfel vom fi lăsați să trăncănim în zadar. Și aici intervine nepomenirea, care trebuie făcută corect, altfel iarăși cade totul în derizoriu. Prin întreruperea pomenirii ar trebui susținut demersul teologic, altfel nu se înțelege nici ce urmărește, dar chiar se abate de la duhul și matca Bisericii.
        Nu am vreme să citesc toate comentariile și remarcile de aici (mai ales că au fost abordate deja). M-am oprit doar la ce a scris HD și numai la un aspect.

        Apreciază

    • Abia acum am văzut remarcile din acest comentariu la adresa mea. Sunt multe și nu mă aventurez să răspund la toate. De fapt, doar la un punct care mi se pare important: împotriva cui este lupta întreruperii pomenirii.

      Eu am zis mereu că trebuie să țintim doar erezia, nu tot corpul Bisericii. Iar aceasta se poate face prin combateri teologice și atitudini bisericești corecte. Bineînțeles că e nevoie de o reacție mai puternică, altfel vom fi lăsați să trăncănim în zadar. Și aici intervine nepomenirea, care trebuie făcută corect, altfel iarăși cade totul în derizoriu. Prin întreruperea pomenirii ar trebui susținut demersul teologic, altfel nu se înțelege nici ce urmărește, dar chiar se abate de la duhul și matca Bisericii.
      Nu am vreme să citesc toate comentariile și remarcile de aici (mai ales că au fost abordate deja). M-am oprit doar la ce a scris HD și numai la un aspect.

      Apreciază

      • matale…. NU vezi ca la Sinodul 5 NU s-au condamnat cei REprimiti de catre Sinodul 3,ci CARTILE SI SCRIERILE LOR ERETICE….Daca i-ar fi condamnat pe ei Biserica s-ar fi contrazis ea pe ea…Iar despre Sf Teodor Studitul CUM ITI PERMITI MATALE,sa-i NEGI Invataturile ,cand el a fost in PRIMA linie in lupta cu UCIGATORII DE OAMENi si de cele Sfnte=iconoclastii….Ba,mai mult NU vezi ca il ia APARAREA Sf Tarasie in Scrisoarea 53 catre Citetul Stefan.Dupa matale crezi ca Iconomie inseamna sa faci SCHIMBARE in poruncile Domnului….Iar Sf Iustin Popovici a fost profesor de Dogmatica la Fac de Teologie din Belgrad,deci …nu-i doar un Sfant….pe mine NU ma intereseaza ,,parerile matale” ci ca SMINTESTI oameni,prin SOFISME SI VICLENII….Iertati-ma

        Apreciază

        • @roman
          Răspund la acest comentariu pentru că așa e frumos, dar, sincer să fiu, nu ar merita din cauza înfierbântării nejustificate din limbaj și a erorilor cât casa.
          Așadar mă refer doar la Sinodul V. Scrie limpede în Pidalion că au fost condamnate atât scrierile lui Teodor de Mopsuestia și Diodor din Tars, cât și ei în persoană. Toată această dezbatere este una intensă și cu mize mari, denumită „a celor trei capitole”. Cei doi au fost condamnați nominal la Sinod, dar Papa nu a vrut să accepte acest lucru, însă într-un final a consimțit să semneze decretele. Lucrul acesta este atestat chiar și de Sf. Teodor Studitul în scrierile sale (Epistola 49). Cât despre reprimirea lor, erau deja morți în vremea Sinodului III Ecumenic; deci este o afirmație nejustificată în privința celor doi, valabilă doar pentru Teodoret al Cyrului (la Sinodul IV).
          Așadar nu este suficient să ne încredem doar în anumite surse, ci este nevoie de o cercetare a subiectului onestă și corectă. Sigur, îmi veți răspunde că nu e de încredere wikipedia, alte surse catolice…, dar, când există și surse de toată nădejdea ortodoxe care spun fix acest lucru și când și izvoarele occidentale oferă texte istorice, nu putem decât să admitem o realitate.
          Nu pot accepta o astfel de atitudine agitată și lipsită de dorința de a afla adevărul Bisericii dogmatic și istoric pentru o mai bună poziționare. Dacă aș vedea un duh bun și sănătos, aș trece peste, dar deocamdată nu pot decât să apreciez o documentare minimală și să iert niște afirmații gratuite (în caz că se dorește asta într-adevăr).

          Apreciază

    • Abia acum am văzut remarcile din acest comentariu la adresa mea. Sunt multe și nu mă aventurez să răspund la toate. De fapt, doar la un punct care mi se pare important: împotriva cui este lupta întreruperii pomenirii.

      Eu am zis mereu că trebuie să țintim doar erezia, nu tot corpul Bisericii. Iar aceasta se poate face prin combateri teologice și atitudini bisericești corecte. Bineînțeles că e nevoie de o reacție mai puternică, altfel vom fi lăsați să trăncănim în zadar. Și aici intervine nepomenirea, care trebuie făcută corect, altfel iarăși cade totul în derizoriu. Prin întreruperea pomenirii ar trebui susținut demersul teologic, altfel nu se înțelege nici ce urmărește, dar chiar se abate de la duhul și matca Bisericii.
      Nu am vreme să citesc toate comentariile și remarcile de aici (mai ales că au fost abordate deja). M-am oprit doar la ce a scris HD și numai la un aspect.

      Apreciază

  21. DE ESTE ADEVĂRAT BOTEZUL ERETICILOR ŞI AL SCHISMATICILOR, ŞI ESTE ADEVĂRAT ŞI CEL AL DREPT SLĂVITOAREI ŞI AL SOBORNICEŞTII BISERICI, APOI NU ESTE UN BOTEZ, PRECUM PAVEL STRIGĂ, CI DOUĂ. CARE ESTE PREA CU NECUVIINŢĂ- Sf Nicodim Aghioritul-Pidalion,Subnota 83,la canon 46 Apostolic.

    Pidalion,Prolegomena,pag 25,26
    Cum că de către TOŢI SE CUVINE A SE PĂZI DUMNEZEIEŞTILE CANOANE nestrămutate,că CEI CE NU LE PĂZESC SE SUPUN SUB ÎNFRICOŞATE CERTĂRI ORI CANONISIRI”.
    „EPISCOPILOR, ACESTEA S-AU RÂNDUIT VOUĂ PENTRU CANOANE DE CĂTRE NOI. Voi însă RĂMÂNÂND ÎNTR-ÎNSELE, VĂ VEŢI MÂNTUI şi pace veţi avea, iar NESUPUNÂNDU-VĂ VĂ VEŢI MUNCI şi luptă unii cu alţii necurmată veţi avea, PLATA NEASCULTĂRII CEA CUVENITĂ LUÂNDO”.[APOSTOLII în sfârşitul (epilogul) cuvântării canoanelor .] ……….
    S-a socotit de către SFÂNTUL SINOD ACESTA: să rămână şi de acum adeverite şi întărite spre vindecarea sufletelor şi spre tămăduirea patimilor, canoanele cele primite şi întărite de către Sfinţii Părinţi cei mai înainte de noi,şi predanisite nouă, anume ale Sfinţilor Apostoli 85, şi ale ecumenicelor 7 sinoade după nume, ale celor locale anume,şi cele ale Părinţilor în parte anume. Şi NIMĂNUI NU-I A FI IERTAT A LE SCHIMBA, ŞI A SURPA CANOANELE cele mai-nainte arătate.” „Iar de s-ar prinde cineva că a chenotomisit (a izvodit din nou) vreun canon din cele zise, ori că se apucă să răstoarne, VINOVAT VA FI DUPĂ CANONUL CEL DE ACEL FEL PRECUM ACELA HOTĂRĂŞTE, SĂ PRIMEASCĂ CERTARE ŞI PRIN ACELA ÎN CARE GREŞEŞTE, SĂ SE VINDECE” (canonul al 2-lea al sinodului 6).
    Bucurându-ne pentru acestea, precum când află cineva dobânzi multe şi
    îmbrăţişare, PRIMIND LA PIEPT DUMNEZEIEŞTILE CANOANE, O ÎNTĂRIM PE AŞEZAREA ACESTORA ÎNTREAGĂ ŞI NECLĂTITĂ a acelor aşezate de către TRÂMBIŢELE SFÂNTULUI DUH, adică de întru tot lăudaţii Apostoli, şi ale celor 7 sinoade ecumenice, şi ale celor de pe alocuri adunate, şi pe ale Sfinţilor Părinţilor noştri. Iar PE CEI CE ACELEA ÎI ANATEMATISESC,ŞI NOI ÎI ANATEMATISIM,PE CEI CE ÎI CATERISESC, ŞI NOI ÎI CATERISIM IARĂ PE CEI CE ÎI AFURISESC ŞI NOI AFURISIM ŞI PE CEI CE ÎI DAU CERTĂRII,ŞI NOI AŞIŞDEREA ÎI SUPUNEM. (canonul 1 al sinodului7)”…….

    „CEI CE PUN ÎN DEFĂIMARE SFINTELE ŞI DUMNEZEIEŞTILE CANOANE ALE SFINŢILOR PĂRINŢILOR NOŞTRI, care şi pe Sfânta Biserică o sprijinesc, şi pe toată credinţa petrec împodobind-o şi o povăţuiesc către dumnezeiasca evlavie, FIE ANATEMA. (sinodul din Constantinopol, cel după Constantin Porfirogenetul, foaia 977 din tomul al 2-lea al Sinodicalelor, adică Tomul Unirii).”

    PIDALION-pag 28
    Suprascriere la Sfintele canoane a Sfântului Ioan Hristostom
    „Am auzit şi am ţinut… NU AI ŢINUT, PE SINEŢI TE-AI OSÂNDIT. În jumătate ai ţinut, şi de nu vei ţine, vei zice însă, nu am ştiut. Că cel ce SE OSÂNDEŞTE PE SINE PENTRU CĂ NU A ŢINUT, se sârguieşte spre a ţine. ( În cuvântul 4, despre pocăinţă, foaia 785, a tomului 6,tipărit la Veneţia )….

    Canon 28 Apostolic
    61..Că darul nu pe toţi hirotoniseşte, prin toţi însă şi prin însuşi cei nevrednici lucrează; „răspundem, că şi prin TOŢI cei necaterisiţi lucrează, dar nu şi prin cei caterisiţi, şi deshirotoniţi.” Am zis pentru lucrurile cele îndrăznite a celui cu dreptate şi pentru ARĂTATE PĂCATE CATERISIT, CUM CĂ TREBUIE DE AL DOILEA A SE FACE, ca şi cum ar fi înfiinţate, şi nu ar fi. Căci de ar fi aşa, trebuie acest caterisit, când se desvinovăţea, şi să se mai hirotonească de al doilea……
    ….Că cela ce cu dreptate S-A CATERISIT,ŞI DINLĂUNTRU DE SINEŞI pentru nevrednicia sa, şi din afară de la sobor, a pierdut lucrarea preoţiei…….
    Sf Teodor Studitul zice, că preotul caterisit nici un lucru ieraticesc face, ci este lumesc (mirean) ca şi mai-nainte, şi dar al Sfântului Duh nu are pentru că s-a luat de la el. Şi de va da vreunuia preoţia, acela nu este preot. Acestea aşa zicându-se, de mine se socotesc acestea zise a fi cu îndoială,şi ce să zic hotărâtor, nu ştiu. Fiindcă nici acesta de faţă apostolesc, nici cel 4 al celui din Antiohia, zic ceva pentru acestea, care din amândouă, Sfinte lucruri, cutezându-se de către cei ce cu dreptul sunt caterisiţi, se socotesc ca cum NU AR FI, CA ŞI CELE DE CĂTRE ERETICI, DUPĂ CEL 46 APOSTOLESC, sau ca cum ar fi. Iar mai ales şi mai cu deosebire,pentru că văd pe cel 6 al soborului 4 ecumenic că zice că, nu are tărie hirotonia celui hirotonisit nehotărâtor nu ca una ce nu ar fi şi nu s-ar fi făcut nici pentru că ar fi neînfiinţate şi ca cum nu ar fi taine cele ce se vor lucra de dânsul; ci ca una ce rămâne nelucrătoare, şi nu se pune în lucrare şi în faptă, şi nu pentru alta, ci numai pentru necinstea şi ocara celui ce a hirotonisit. Şi fiindcă cele asemenea din cele asemenea se cuvine a se încheia şi a se judeca, apoi şi cele neîntărite care rânduieşte canonul 13 al celui din Antiohia, se cuvine a se înţelege şi a se lua precum soborul 4 le-a înţeles şi le-a primit, şi nu precum cei mai de sus le-au înţeles şi le-au luat. Vezi însă şi în tomul 2 al Practicalelor sinoadelor foaia 993 că s-au adunat întreg sobor în Constantinopol în zilele împăratului Ioann Comnino, şi al patriarhului Mihail Oxitul în anul 1143. Care sobor prihăneşte pe Leontie, pentru că a botezat de al doilea pe cel botezat de un iereu CATERISIT PENTRU VINOVĂŢII ARĂTATE, fiindcă a socotit că nu este deplinit botezul cel făcut de iereu caterisit. Ci şi Iosif Vrienie în epistolia cea către Nikita zice, că SUNT SFINTE ŞI DEPLINITE CELE ÎNDRĂZNITE DE CĂTRE CEI CATERISIŢI. Însă şi aceasta o mărturiseşte şi înţeleptul Evghenie Vulgarul în cercetările cele criticale ale gramaticii lui Neofit, aducând ajutător pe Nicolae Cabasila.

    P.S.Deci …. Că darul…. prin TOŢI cei necaterisiţi lucrează…. ARĂTATE PĂCATE CATERISIT, CUM CĂ TREBUIE DE AL DOILEA A SE FACE……AL DOILEA=SOBORUL CELOR VII,deci se vorbeste despre PACATE….Iar despre EREZII SI ERETICI… de către cei ce cu dreptul sunt caterisiţi, se socotesc ca cum NU AR FI, CA ŞI CELE DE CĂTRE ERETICI, DUPĂ CEL 46 APOSTOLESC, sau ca cum ar fi…..ADICA ERETICII= cei ce cu dreptul sunt caterisiţi=ca si cum NU AR FI(preoti)…

    Canon 29 Apostolic
    62Iar papa Grigorie scriind către Riga Carol zice, că SIMONIACII SUNT CEI MAI MARI DECÂT TOŢI ERETICII (foaia 323 a tomului dragostei) şi Ghenadie Sholarul zice, că SIMONIA ESTE PRICINA,PENTRU CARE AU CĂZUT CREŞTINII ÎN PRIMEJDIILE BARBARILOR CELOR FĂRĂ DE DUMNEZEU, CĂ ESTE MAI MARE DECÂT TOATE PĂCATELE, ŞI PĂGÂNĂTATE PREA GREA, ŞI ERES DE ARTICOLUL CEL ÎNTÂI AL CREDINŢEI(foaia 207 a aceluiaşi tom); Iar Isidor Pilusiotul zice: „Deci tot ORICARE VINDE IERIA CA ŞI CAIAFA,UCIGAŞ DE HRISTOS SĂ AFLĂ.Că cele ce în lucrări a încredinţa nu poate, acelea cu DOGME PĂGÂNEŞTI LE CÂŞTIGĂ.” (Epistolia 300, 15)…….
    nearaoa 123 a lui Iustinian, ce se află în cartea 3 din Vasilecale cu titlul 1 cap 9 legiuieşte să se păzească mai mult decât toate porunca aceasta,
    adică A NU SE HIROTONISI CINEVA CU DARE DE BANI, sau pe alte oarecare lucruri şi chipuri, iar de se va face aceasta, atât cei de dau, cât şi cei ce iau, încă şi cei ce intră mijlocitori în dările acestea,SINGURI SE OSÂNDESC PE SINEŞI după dumnezeieştile Scripturi, şi sfinţitele canoane, CATERISINDUSE DE IERIE ŞI DE CINSTEA SOARTEI……

    P.S DECI… SIMONIACII SUNT CEI MAI MARI DECÂT TOŢI ERETICII…… SINGURI SE OSÂNDESC PE SINEŞI… CATERISINDUSE DE IERIE ŞI DE CINSTEA SOARTEI….adica,ERETICII=singuri se caterisesc de ierie(preotie)

    Canon 31 Apostolic
    64 Zice însă dumnezeiescul Hrisostom (în a 11 voroavă către Efeseni) cum că a zis un om Sfânt,că NICI SÂNGELE MUCENICIEI POATE A SPĂLA PĂCATUL OSEBIRII ŞI A DESPĂRŢIRII BISERICII. Şi A DEZBINA CINEVA BISERICA ESTE RĂUL CEL MAI CUMPLIT, DECÂT A CĂDEA ÎN ERES. Scrie însuşi Dionisie al Alexandriei mărturisitorul în epistolia cea către Navat episcopul, că SE CUVINE A PĂTIMI CINEVA ORIŞICE RĂU AR FI NUMAI A NU DEZBINA BISERICA, şi că este mai slăvită mucenicie, ce ar suferi cineva pentru a nu dezbina Biserica, decât mucenicia ce o ar răbda pentru a nu sluji idolilor. Fiindcă în MUCENICIA CEA PENTRU A NU SLUJI IDOLILOR, MĂRTURISEŞTE PENTRU FOLOSUL SUFLETULUI SĂU,IAR ÎNTRU CEA PENTRU A NU DEZBINA BISERICA MĂRTURISEŞTE PENTRU FOLOSUL, ŞI UNIREA A TOATĂ BISERICA.

    P.S. DECI SCHISMATICII= A DEZBINA CINEVA BISERICA ESTE RĂUL CEL MAI CUMPLIT, DECÂT A CĂDEA ÎN ERES…

    CANONUL 46 Apostolic

    TÂLCUIRE

    DREPTSLĂVITORII CREŞTINI SE CUVINE A SE FERI DE ERETICI, ŞI SLUJIRILE LOR A LE URÎ. Iar mai vârtos însuşi ERETICII SE CUVINE A SE MUSTRA ŞI A SE ÎNŢELEPŢI DE CĂTRE EPISCOPI ŞI PREZBITERI, doar cumva vor înţelege şi se vor întoarce, din rătăcirea lor…………. Fiindcă ce conglăsuire are Hristos cu diavolul? Sau ce parte are credinciosul cu cel necredincios? CĂCI CEI CE PRIMESC CELE DE CĂTRE ERETICI, SAU ŞI EI AU ACELEAŞI SOCOTELI ALE ACELORA, sau cel puţin NU AU OSÂRDIE SPRE A-I SCOATE PE DÂNŞII DIN CACODOXIA LOR. Că cei ce binevoiesc (adică se învoiesc) LA SLUJBELE ACELORA, CUM POT A-I MUSTRA PE EI CA SĂ LEPEDE ERESUL LOR CEL CACODOX ŞI RĂTĂCIT………..

    P.S Deci ORTODOCSII= DREPTSLĂVITORII CREŞTINI SE CUVINE A SE FERI DE ERETICI, ŞI SLUJIRILE LOR A LE URÎ…CACI daca TAC si = se învoiesc) LA SLUJBELE ACELORA, CUM POT A-I MUSTRA PE EI CA SĂ LEPEDE ERESUL LOR CEL CACODOX ŞI RĂTĂCIT………..
    In concluzie Ortodocsii sunt DREPT SLAVITORI si ERETICII sunt…ERETICI….

    P.S…SUNT OBLIGATORII CANOANELE CARE REPREZINTA…CODICELE UNIVERSAL AL BISERICII…ptr TOTI oamenii din Biserica?Mai au Har Intaistatatorii DACA NU PAZESC canoanele?Ce este SCHIZMA?

    Explicarea Canoanelor de catre Canonistul Ep.dr. Nicodim Milas,vol 1,partea 2 Sinod 6(Trulan),Canon2
    Pag 307
    ACEST CANON IN URMA CARACTERULUI SAU ESTE UNUL DINTRE CELE MAI IMPORTANTE DINTRE TOATE CANOANELE BISERICII ORTODOXE,iar ptr stiinta dreptului bisericesc el este cel mai important dintre toate celelalte,care s-au dat pana la anul 692.Si anume FIINDCA PRIN ACEST CANON S-A CONFIRMAT CARACTERUL CANONIC SI SCUMENIC A SUTE DE CANOANE care la emiterea lor aveau putere si caracter OBLIGATORIU numai ptr unele Biserici provincial,iar acum TOATE aceste sute de canoane primesc CARACTERUL ECUMENICITATII SI OBLIGATIVITATII PTR BISERICA INTREAGA;intelegem aici TOATE acele canoane care s-au dat de catre diferite sinoade locale si de Sfintii Parinti incepand de la secolul al 3lea si pana mai tarziu,fara a exclude dintr-insele pe Canoanele Sinodului Apostolic.Canonul acesta mentioneaza si canoanele sinoadelor ecumenice tinute in secolele 4lea si al5lea. Canoanele acestor sinoade aveau prin sine insesi caracter ecumenic si sinodul acesta cand mentioneaza si aceste canoane ,nu face aceasta din acelasi motiv,ptr care a vorbit despre celelalte canoane ,ci prin aceasta a voit sa arate ca ORICE CANON DAT DE UN SINOD ECUMENIC ,CHIAR SI DUPA CATEVA SECOLE TREBUIE SA AIBE IN BISERICA TOTDEAUNA CARACTER SI PUTERE DE LEGE OBLIGATORIE PTR INTREAGA BISERICA. SINODUL ACESTA PROCLAMAND PTR TOTI OBLIGATIVITATEA GENERALA A TUTUROR ACESTE CANOANE…..

    PAG 309
    EPISCOPII ORTODOCŞI IN JURĂMÂNTUL LOR cel depun,înainte de hirotonie,rostesc referitor la canoane următoarele :
    «FĂGĂDUESC CĂ VOI PĂSTRA CANOANELE SFINTILOR APOSTOLI ŞI ALE CELOR ŞAPTE SINOADE ECUMENICE ŞI ALE CELOR PREACINSTITE SINOADE IOCALE, CARE S’AU LEGIFERAT PENTRU DREAPTA CREDINTĂ ,şi care s’au aşezat drept canon şi aşezămănt sfânt în diferite tlmpuri şi veacur i de către dreptii luptători în sfânta credinţă ortodoxă catolică de răsărit şi FĂGĂDUESC CU JURUINŢA MEA DEPLINĂ CĂ PE TOATE ACESTEA LE VOI PĂSTRA CU PUTERE ŞI LE VOI FERI NESTRĂMUTATE PÂNĂ LA SFÂRŞITUL VIEŢII MELE; şi primesc şi eu totul ce a fost primit de acelea şi leapă ceea ce s’a lepădat de acelea (tit. 2),
    DACĂ VOI CĂLCA CEVA DIN CEEA CE AM FĂGĂDUIT ACUM ŞI MĂ VOI ARĂTA VRĂJMAŞ AL CANOANELOR DUMNEZEEŞTI…ATUNCI SĂ FIU DESPOIAT INDATĂ DE TOATĂ DEMNITATEA ŞI CINSTEA FĂRĂ DE NICI O OBIECŢLUNE SAU CUVANT ŞI SĂ FIU STRĂIN DE DARUL CEL CERESC,PE CARE L-AM PRIMIT LA CONSACRARE DELA DUHUL SFÂNT PRIN HIROTONIRE(TIT. 19 )……….

    Pag 310

    ADEVĂRURILE CREDINŢEI ŞI MORALEI SUNT ACELEAŞI ŞI NICIODATĂ NU SE POT MODIFICA ŞI TREBUE SĂ RĂMÂNĂ ACELEAŞI ,PENTRU TOTDEAUNA.Legile referitoare la VIATA EXTERNĂ BISERCEASCA INSA SE POT MODIFICA si s-au si modificat odată cu viata Bisericii.DUHUL SFÎNT care a inspirat pe Părinţi într’un timp oarecare când au dat canoanele lor In conformitate cu nevoile din Biserică acelaş DUH SFÂNT NU A INCETAT ŞI NU VA INCETA NICIODATĂ DE A INSPIRA PE PĂRINŢI, când SE VOR ADUNA IN ALT TIMP IN NUMELE LUI ca potrivit nevoilor nouă ale Bisericii să modifice legile anterioare sau să dea altele nouă. Dar până când nu se va ivi un for legislativ, având aceiaş competinţă, pe care a avut-o sinodut Trulan sau alt sinod ecumenic in privinta emiterii canoanelor , PÂNA ATUNCI TOATE CANOANELE, CARI ALCĂTUESC ASTĂZI CODICELE CANONIC UNIVERSAL ÎMPREUNĂ CU CELELALTE CANOANE REFERITOARE ALE ACELUIAŞ CODICE, SUNT NECONDITIONAT VALIDE ŞI AU OBLIGATIVITATE RIGUROASĂ PENTRU TOTI CEI CE VOIESC SA FACA PARTE DIN BISERICA ………..
    Pag 311

    FIECARE BISERICĂ PARTICULARĂ IN VIATA SA EXTERNĂ proprie trebue să se conducă IN PRIMA LINIE DE CANOANELE CARI SUNT PENTRU TOTI UNIVERSAL OBLIGATORII si numai RANDUL AL DOILEA de asezamintele sale particulare special.

    PE ACESTE DIN URMĂ LE POATE MODIFICA ea singura conform imprejurărilor in cari se ivesc din nou, pe când CANOANELE FUNDAMENTALE TREBUE SĂ LE PĂSTREZE CU ORICE PREŢ. ABATEREA ARBITRARĂ A UNEI BISERICI particulare CHIAR ŞI NUMAI DE LA SINGURATICELE CANOANE, universal recunoscute şi confirmate de Biserica ecumenică ,PUNE BISERICA RESPECTIVĂ IN SITUATIE DE SCHIZMĂ si EA ÎNCETEAZĂ DE A FI,MEMBRĂ A UNICEI BISERICI A LUI HRISTOS.Aşa dară CANOANELE CARI, CONSTITUESC CODICELE CANONIC UNIVERSAL, AU FĂRĂ DEOSEBIRE OBLIGATIVITATE UNIVERSALĂ PENTRU TOTI MEMBRII BISERICII. Obligativitatea aceasta nu este condiţionată de izvorul,din care ele derivă ,ci de acceptarea şi confirmarea lor de către Biserica ecumenică . Prin urmare TOATE CANOANELE AU OBLIGATIVITATE IDENTICĂ, FĂRĂ PRIVIRE DACĂ AU FOST DATE DE UN SINOD ECUMENIC SAU FIE UN SINOD PARTICULAR,RESPECTIVE DE CĂTRE UNUL SAU ALTUL DINTRE SF PĂRINŢI .Temelia, pe care se bazează toate şi izvorul primar,din care TOATE DERIVĂ ,ESTE SFÂNTA SCRIPTURĂ ŞI TRADITIA.IISUS HRISTOS, întemeind Biserica sa, NU I-A PREDAT UN CODICE DE LEGI gata, pe baza căruia dănsa ar trebui să-şi conducă viaţa sa. I-A DESEMNAT INSA SCOPUL, pe care trebue să-l urmareasca a autorizat-o SĂ SE FOLOSEASCA DE MIJLOACELE PRIN CARE POATE SĂ ATINGÂ ACEST SCOP, ŞI I-A ARĂTAT CALEA, pe care va avea să o urmeze in activitatea ei.Poruncile Lui, păstrate în Evanghelie, constituesc principiile,pe baza cărora BISERICA CONDUSĂ FIIND DE SFÂNTU DUH, şi-a început organizarea şi activitatea sa în lume. De aceste principii evanghelice s’au condus în general APOSTOLII, UNIND INTR-O COMUNITATE PE TOTI CEICE CREDEAU ÎN HRISTOS şi acestei comuniltăti i-au dat directive: cum să se orănduiască în viata sa externă şi internă.In felul acesta, SFÂNTA SCRIPTURĂ ŞI TRADITIA,FORMEAZĂ TEMELIA PE CARE S’A CLĂDIT IN CURSUL TIMPULUI EDIFICIUL DE DREPT AL BISERICII….
    O zi buna!Iertati-ma!

    Apreciază

  22. Și câteva alte exemple de pe Theodosie. ro:
    ,,Dacă Biserica din care face parte episcopul pomenit este ortodoxă, pomenirea lui nu implică nici o abatere de la dreapta credinţã”- spune Părintele. ( adică de la duhul Părinţilor aș nuanta eu ,căci asta ne preocupă).
    Deci acel episcop poate avea orice credinţă. Adică poate să fie și Nestorie( înainte de condamnare bineînțeles).

    Mai spune Părintele: ,, La general, după Sinodul din Creta nu s-a întâmplat nimic în privința participării la slujbe. Adică se poate merge la absolut orice biserică din România. Canoanele nu interzic sau restricţionează ceva”.
    Așa spuneau sau făceau Sfinţii sau creștinii pe timp de erezie?!
    Altceva: ,,nici un canon nu-i facultativ. Este opțională doar întreruperea pomenirii înainte de o condamnare sinodală”.
    Deci îngrădirea de erezie este opțională. Adică omul poate să opteze fie pt. erezie/adică să petreacă în erezie, fie să se îngrădească de ea.
    Adică ori cu ecumeniștii, ori cu ortodocșii. Opţional.
    Obs.: știu, …aceștia nu sunt condamnaţi ,dar sunt în erezie.
    Au legiferat-o! Și ti-o impun și ţie sau te fac și pe tine părtaș la ea, prin comuniunea păstrată cu ei.
    Altceva:,, totuși adevărul este că ,deși Canonul 15 l-ll Constantinopol este obligatoriu, întreruperea pomenirii nu este prevăzută în cuprinsul lui , deci nu este o necesitate”._(?!?)
    Altceva: ceea ce se impune fiecărui credincios și cleric, este a nu se face părtaș la vreo învăţătură eretică și chiar să o combată după propriile puteri”.
    Mă opresc.
    Nu am scris cu gândul de a provoca pe cineva, ci , din dorinţa de a evidenţia diferenţa de înţelegere a temei întreruperii pomeniri /comuniunii sau a îngrădirii de erezie (pe care site-ul Theodosie. ro nici măcar nu o consideră îngrădire de erezie) ,care există între Părintele Lavrentie (poate și alţi Părinţi) și Păr. Theodoros, Păr. Sava și ceilalți.

    Apreciază

  23. ayeaye
    Înţelegeţi doar ce vă convine.
    Dvs. știţi!….
    Ideea era că lupta se dă cu păcatul/cu erezia , nu cu cel căzut victimă păcatului. Acela e aproapele nostru și trebuie ajutat,salvat, nu urât, exterminat.
    Asta spune Evanghelia.
    Dar…, am spus de asemenea că, nu te poţi lupta cu erezia, în acest context ,dacă nu și te îngrădești de cei care …o mărturisesc/o răspândesc…
    Pt. că doar îngrădindu-te de ei ,te poţi îngrădi de erezie…
    Trebuia să fi citit tot și cu atenţie și aţi fi înţeles ce am scris…

    Apreciază

    • H.D…POPA LAVRENTIE=TATA SOFISMELOR,SPUNE si MINCIUNI….DESPRE SF CHIRIL AL ALEXANDRIEI, ASTA… Teodor de Mopsuestia și Diodor din Tars ca eretici la Sinodul III Ecumenic, deși ei erau învățătorii lui Nestorie. Condamnarea lor a intervenit abia mult mai târziu, la Sinodul V Ecumenic (551),…..DAR e FALS…..Explicarea Canoanelor de catre Canonistul Ep.dr. Nicodim Milas –vol 1,part1
      Sinodul de la Efes, al treilea ecumenic

      Pag 28

      După cincizeci de ani de la sinodul al doilea ecumenic s-a simţit
      trebuinţa convocării unui nou sinod ecumenic spre a se suprima o nouă
      învăţătură falsă, care a apărut în Biserică, referitoare la persoana lui Iisus Hristos şi la raportul dintre fiinţa divină şi natura umană. În scrierile Părinţilor din sec. al IV-lea nu s-a expus deplin lămurit chestiunea cum s-au unit în persoana lui Iisus Hristos aceste două firi. Învăţătorii şcolii din Antiohia doreau, conform metodei lor, să expună lucrul acesta în mod
      inteligibil şi, fiind de credinţă că este imposibilă unirea firii divine
      nemărginite cu firea umană mărginită în persoana lui Iisus Hristos, au căzut
      în eres. CEL DINTÂI CARELE A ÎNCEPUT SĂ DEZVOLTE ÎNVĂŢĂTURA ACEASTA A FOST DIODOR DIN TARS la finele sec. al IV-lea, accentuând şi ideea că FECIOARA MARIA NU A PUTUT NAŞTE PE DUMNEZEU-LOGOSUL, CI NUMAI PE OMUL, în care divinitatea a locuit numai. Discipolul lui, Teodor de Mopsvestia, la începutul sec. al V-lea a expus şi mai amănunţit ideea aceasta a lui Diodor, până ce în fine NESTORIE, ARHIEPISCOPUL CONSTANTINOPOLULUI, APĂRÂND ÎNVĂŢĂTURA LUI DIODOR, S-A DECIS SĂ O PROPAGE CA ÎNVĂŢĂTURĂ GENERALĂ A BISERICII ÎNTREGI. Până atunci toţi numeau Născătoare de Dumnezeu pe Fecioara Maria; lui Nestorie i s-a părut că numirea aceasta este ofensă contra Divinităţii şi a început să numească pe Fecioara Maria Născătoare de Hristos, ÎMPOTRIVA ACESTEI ÎNVĂŢĂTURI S-A RIDICAT MAI ALES CHIRIL, ARHIEPISCOPUL ALEXANDRIEI, CARELE, DUPĂ MULTE ÎNCERCĂRI NEREUŞITE DE A ABATE PE NESTORIE DE LA ÎNVĂŢĂTURA NOUĂ, A SCRIS ÎMPOTRIVA LUI NESTORIE DOUĂSPREZECE ANATEMATISME 48*) NESTORIE APĂRÂNDU-ŞI DOCTRINA, A SCRIS ŞI EL DOUĂSPREZECE ANATEMATISME CONTRA CELOR 12 ANATEMATISME AL LUI CHIRIL.*49) Acum, după ce anatematizările au devenit publice, turburarea spiritelor a atins punctual culminant şi întreaga lume creştină s-a divizat în două tabere adverse acest sinod a fost convocat de către împăratul Teodosie II la Efes. S-a deschis la 22 Iunie anul 431, a ţinut şapte şedinţe şi s-a terminat la 31 Iulie. Numărul Părinţilor participanţi la acest sinod a fost aproximativ de 200, în majoritate răsăriteni. Pe Celestin, episcopul Romei, l-au reprezentat trei delegaţi speciali. Preşedintele sinodului a fost Chiril al Alexandriei.
      Învăţătura lui Nestorie s-a dezbătut chiar în prima şedinţă şi a fost
      unanim condamnată ca eretică. NESTORIE A FOST CATERISIT ŞI EXCLUS DIN BISERICĂ ŞI ÎMPREUNĂ CU DÂNSUL TOŢI CEI CE ADERAU LA ÎNVĂŢĂTURA LUI. În celelalte şedinţe sinodul s-a ocupat de Pelagieni şi Mesalieni, pe care i-a condamnat, apoi a dezbătut câteva chestiuni de caracter disciplinar.

      Sinodul de la Calcedon, al patrulea ecumenic

      Pag 29

      MAREA DISPUTĂ HRISTOLOGICĂ NU S-A TERMINAT PRIN CONDAMNAREA LUI NESTORIE LA SINODUL DE LA EFES. Pe când Nestorie învăţa deosebirea pronunţată între firea divină şi umană în Iisus Hristos, ÎN ACELAŞI TIMP S-A IVIT O DOCTRINĂ CU TOTUL CONTRARĂ ŞI ANUME CĂ ÎN HRISTOS NU SUNT DOUĂ, CI NUMAI O SINGURĂ FIRE. În istorie doctrina aceasta este cunoscută sub numirea de ERESUL MONOFIZIT şi din cauză că începătorul lui este Eutihie, arhimandritul unei mănăstiri de lângă Constantinopol, ERESUL MONOFIZIT SE MAI NUMEŞTE ŞI ERESUL EUTIHIAN. Ca protector al lui Eutihie s-a ridicat Dioscor, episcopal Alexandriei, iar ca apărător al ortodoxiei s-a distins mai ales LEON, EPISCOPAL ROMEI. Energia lui Dioscor în apărarea monofizismului a provocat tulburarea mare în întreaga lume creştină cu atât mai vârtos fiindcă aceasta s-a petrecut chiar sub protectoratul împăratului Teodosie II……….

      Pag 30,31

      Sinodul s-a întrunit şi s-a deschis la 8 Octombrie, anul 451, s-au ţinut
      16 şedinţe şi s-a închis la 1 Noiembrie al aceluiaşi an. Au fost prezenţi 630
      Părinţi. Delegaţi împărăteşti au fost şaptesprezece. Biserica apuseană a fost reprezentată prin cinci delegaţi speciali………………
      Şase dintre cele şaptesprezece şedinţe ale sinodului au fost consacrate
      chestiunii principale. DEZBĂTÂNDU-SE ÎNVĂŢĂTURA LUI EUTIHIE, SINODUL L-A DECLARAT ERETIC, L-A CATERISIT ŞI EXCOMUNICAT DIN BISERICĂ şi apoi a fixat dogma despre cele două firi în unica persoană a lui Iisus Hristos …………
      APOI S-APUS LA ORDINEA ZILEI REZOLVAREA CÂTORVA CHESTIUNI SPECIALE.
      Dintre aceste merită menţiune cele referitoare la Teodorit LA TEODORIT DIN CIR ŞI IBA DIN EDESA, deoarece stau în legătură cu sinoadele ecumenice următoare. TEODORIT, FOSTUL AMIC AL LUI NESTORIE ŞI ADVERSARUL LUI CHIRIL DIN ALEXANDRIA, A SCRIS O CARTE, CONDAMNÂND ANATEMATISMELE LUI CHIRIL SCRISE ÎMPOTRIVA LUI NESTORIE. Acum unii dintre episcopi pretindeau ca Teodorit să condamne în mod solemn pe Nestorie. EL A FĂCUT ACEASTA ŞI SINODUL I-A PERMIS SĂ SE BUCURE MAI DEPARTE DE DEMNITATEA EPISCOPALĂ şi NU A PRONUNŢAT NICI O CONDAMNARE ÎMPOTRIVA CĂRŢII LUI TEODORIT scrisă contra lui Chiril. IBA DIN EDESA A FOST CATERISIT DE CĂTRE DIOSCOR ŞI ACUM DÂNSUL A CERUT DE LA PĂRINŢII SINODULUI DIN CALCEDON REINTEGRAREA Sa. Controversa a provenit din cauză că Iba trăia în prietenie cu Teodor din Mopsvestia, părintele nestorienilor şi cum dânsul a scris o scrisoare episcopului Maris,condamnând învăţătura lui Chiril. IBA, LA INVITAREA FĂCUTĂ DE SINOD, A ROSTIT ANATEMĂ ÎMPOTRIVA LUI NESTORIE ŞI DECI SINODUL L-A REINTEGRAT; dar prin rostirea acestei condamnări NU S-A VIZAT SCRISOAREA LUI CĂTRE MARIS, după cum nu s-a vizat nici cartea lui Teodorit – şi aceasta a fost, între altele, motivul principal pentru convocarea sinodului al V-lea ecumenic.

      Sinodul al V-lea ecumenic, al II-lea din Constantinopol.

      Pag 32

      MONOFIZISMUL S-A CONDAMNAT LA SINODUL DE LA CALCEDON, DAR NU A FOST REPRIMAT; în prima jumătate a veacului al VI-lea a avut mulţi aderenţi, cari erau activi în chip îndrăzneţ chiar şi din cauză că însăşi împărăteasa Teodora soţia lui Iustinian I, încă a fost o aderentă a monofizitismului. MONOFIZIŢII, ÎN SCOPUL LOR ASCUNS DE A RĂSTURNA AUTORITATEA SINODULUI DE LA CALCEDON, PROPUNEAU ÎMPĂRATULUI CĂ VOR TRECE LA ORTODOXIE, DACĂ BISERICA VA CONDAMNA PE TEODOR DIN MOPSVESTIA, PE TEODORIT DIN CIR ŞI PE IBA DIN EDESA, DEOARECE ACEŞTIA AU FOST ADERENŢII NESTORIANISMULUI ŞI SCRIERILE ACESTEA LE DĂ LOR (MONOFIZIŢILOR) DREPTUL DE A BĂNUI CĂ BISERICA ADERĂ LA NESTORIANISM. CREDEAU CĂ BISERICA VA AJUNGE ÎN CONTRADICŢIE CU SINE ÎNSĂŞI, DACĂ ACUM VA CONDAMNA PE TEODORIT ŞI PE IBA, CARE AU FOST PROCLAMAŢI ORTODOCŞI DE CĂTRE SINODUL DE LA CALCEDON.
      Împăratul, având intenţia de a restabili ordinea în Biserică s-a
      învoit şi LA ANUL 544 A DAT UN EDICT SPECIAL, CUNOSCUT SUB NUMIREA DE EDICTUL „CONTRA CELOR TREI CAPITOLE” (κατα τριων κεφαλαιων), sub cari sunt a se înţelege: a) scrierile lui Teodor de Mopsvestia, b) scrierile lui Teodorit în favorul lui Nestorie şi contra lui Chiril precum şi a sinodului de la Efes şi c) epistola lui Iba către Maris. Deoarece toţi episcopii ortodocşi au denegat iscălirea acestui edict şi deoarece fără rezultat a rămas şi edictul nou împărătesc, mai moderat, dat în anul 551, şi deoarece agitaţia spiritelor a ajuns la culme, ÎMPĂRATUL A HOTĂRÂT ŞI A CONVOCAT UN SINOD ECUMENIC LA CONSTANTINOPOL.SINODUL S-A DESCHI LA 5 MAI, ANUL 553 ……….. După ce s-a dezbătut în toate privinţele chestiunea, care a pricinuit convocarea acestui sinod, ÎN ŞEDINŢA ULTIMĂ S-AU PRIMIT CELE 14 ANATEMATISME. În PRIMELE ZECE SE CONDAMNĂ ÎN FIECARE DEOSEBIT TOATE ÎNVĂŢĂTURILE POTRIVNICE DOCTRINEI ORTODOXE privitoare la persoanele Sfintei Treimi, în A UNSPREZECEA SE CONDAMNĂ NOMINAL PE RÂND TOŢI EREZIARHII PRINCIPALI, ÎNCEPÂND CU ARIE, cari au fost condamnaţi de către sinoadele anterioare, iar în ULTIMELE TREI SE CONDAMNĂ CELE TREI SCRIERI MENŢIONATE.Iar de încheiere se rosteşte anatemă asupra oricui, fără deosebire, carele ar îndrăzni să propună vre-o învăţătură contrară celor hotărâte de cele patru sinoade ecumenice şi contrară celor confirmate de sinodul prezent.
      P.S…In concluzie Sinodul condamna…. ULTIMELE TREI SE CONDAMNĂ CELE TREI SCRIERI MENŢIONATE….NU pe autorii lor,care au fost REprimiti in Biserica,DUPA LEPADAREA de erezie,de catre Sinodul 3 al Bisericii……….ASCULTATI DE SFINTII DIN CERURI,lasatii pe ei …IS CALAUZE OARBE ORBILOR… Iertati-ma!

      Apreciază

      • H.D…auzi-l pe ….popa calistrat chifan,pardon lavrentie ce DEBITEAZA …
        Spune POPA lavrentie,TATA SOFISMULUI,undeva pe aici,la ,,articolul” asta….. Râvna necontrolată a studiților stinsă prin canonul 15 I-II…. ATITUDINEA STUDIȚILOR ERA DERANJANTĂ pentru motivul că izbucnea adesea și devenise o modă caracterizată drept „nebunia schismaticilor”….iar SURSA POPEI LAVRENTIE E… un alt ,,ORTODOX’’,precum e si el…pardon ,UN PAPISTAS….MĂRTURII ISTORICE cu privire la reacțiile inadecvate ale studiților se găsesc în CARTEA THE PHOTIAN SCHISM SCRISĂ DE F. DVORNIK. DEȘI AUTORUL ESTE CATOLIC ȘI PREZINTĂ PROPRIILE INTERPRETĂRI ale evenimentelor, majoritatea corecte, DOCUMENTAREA SA ESTE UNA VALIDĂ…….dar Sfintii din CERURI spun…. TE CRUCESTI VĂZÂND CÂT DE DEPARTE MERG OAMENII ÎN „INTERPRETAREA” LOR…Sf Ilarion Trotski….. mai apoi SPUNE LAVRENTIE …PATRIARHUL TARASIE A FOST ÎNFRUNTAT APOI DE SF. TEODOR STUDITUL PE MOTIV CĂ A FOST ÎNGĂDUITOR CU UNII EPISCOPI SIMONIACI……….E FALS….din CONTRA…. sa vedem ATITUDINEA de ORTODOX DESAVARSIT a Sf Teodor Studitul…. SCRISOAREA 53-Citeţului Ştefan şi celor împreună cu el……
        Pag 62
        Presupun, desigur, că problema este în legătură cu îngrădirea2 faţă de patriarhul Tarasie. Aşadar, EU ŞI MAI ÎNAINTE NU M-AM PURTAT INDIFERENT FAŢĂ DE PROBLEMA PUSĂ [ACUM] ÎN DISCUŢIE, MULTE ÎNGHIŢIND ÎN MINE ŞI CĂTÂND LA SFÂRŞITUL LUCRURILOR3. Şi de bună seamă

        2 DELIMITAREA PREVENTIVĂ faţă de cineva până se clarifică o anume situaţie.
        3 NU LUASE AMINTE LA TULBURAREA MOMENTANĂ A SITUAŢIEI, ci încerca să vadă sfârşitul ei şi să aştepte potolirea apelor

        Pag 62
        împotrivit pentru bine şi CARE AU PĂTIMIT MULTĂ VREME ÎI AM ÎN LAUDĂ ŞI ÎI PRIMESC, DAR NU ÎNTRU TOATE, precum şi vreau să dovedesc. DORESC SĂ-I AM DE O VOIE CU MINE (ŞI CUM NU [AŞ VREA]?) PE ASTFEL DE OAMENI CARE S-AU ARĂTAT CURAJOŞI PENTRU DREAPTA CREDINŢĂ, însă [vreau să-i am] îm¬preună cu cuvântul [raţiunea] adevărului1 şi a puterii cuvenite şi acceptate [de Biserică].2 Deci spun acum:
        Ce este ceea ce a adus Osebirea VOASTRĂ faţă de Tarasie? CREDINŢA?DAR CÂT DE ORTODOX PE FAŢĂ şi următor sfintelor sinoade şi de un cuget cu ceilalţi patriarhi, luptându-se mai dinainte mai ales pentru credinţă, [AFOST ACESTA]!
        PRIMIREA CELOR CE S-AU ÎNTORS DIN EREZIE?3NU DE EL A FOST FĂCUTĂ ACUM PRIMA DATĂ. Căci SFINŢII PĂRINŢI AU PRIMIT ÎN TREI CHIPURI [pe cei ce se întorceau din erezie]: FIE PRIN REBOTEZARE. PRECUM CAZUL PEPUZIENILOR, FIE PRIN UNGEREA MIRULUI, PRECUM PE ARIENI, FIE PRIN ANATEMATIZAREA PROPRIEI CREDINŢE, PRECUM PE NESTORIENI.4
        1 LITERAL: PE BAZA CRITERIULUI ADEVĂRULUI.
        2 ADICĂ ÎI VREA NU NUMAI CU DREAPTĂ CREDINŢĂ DOGMATICĂ, CI ŞI PĂZITORI AI CANOANELOR: mai cu seamă aşteaptă de la ei SMERENIE ŞI DRAGOSTE, FĂRĂ DE CARE DREAPTA CREDINŢĂ NU E MÂNTUITOARE: îi vrea de o voinţă cu sine, pe baza criteriului adevărului, nu a unor resentimente copilăreşti. Adevăratele relaţii între mădularele Bisericii nu pot fi decât line şi bine chibzuite, NU DICTATE DE RÂVNĂ NECONTROLATĂ, CHIAR DACĂ OBIECTUL RÂVNEI ESTE BUN.
        SFÂNTUL TARASIE PRIMISE FĂRĂ REBOTEZARE PE CEI CE RENUNŢASERĂ LA ICONOCLASM.
        3 ACEASTĂ DIFERENŢIERE NU SE REFERĂ LA FAPTUL CĂ BISERICA RECUNOAŞTE VALIDITATEA TAINELOR UNOR ERETICI, iar a altora nu o recunoaşte. NICI O TAINĂ A VREUNUI ERETIC NU ESTE VALIDĂ. ESENŢA TAINEI SFÂNTULUI BOTEZ ESTE, DE PILDĂ, UNIREA FIINŢIALĂ CU BISERICA. FORMA ESTE IMPORTANTĂ, DAR NU MAI MULT DECÂT CONŢINUTUL EI. Sfinţii adesea au făcut POGORĂMINTE TEMPORARE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE „FORMA” unor Taine, DAR NICIODATĂ ÎN CEEA CE PRIVEŞTE CONŢINUTUL LOR. UNII ARIENI, DE PILDĂ, BOTEZAU FORMAL ÎN NUMELE SFINTEI TREIMI PRIN ÎNTREITĂ AFUNDARE, DAR TREIMEA LOR NU ERA DUMNEZEUL NOSTRU. Faptul că SFINŢII „ACCEPTAU” BOTEZUL LOR SE REFERĂ LA ACEEA CĂ ACCEPTAU CA FORMA TAINEI acelora să primească adevăratul şi singurul mântuitor conţinut ortodox, IAR NICIDECUM NU SE REFERĂ LA VALIDITATEA TAINELOR ARIENE. DACĂ ACCEPTĂM CĂ O TAINĂ ERETICĂ E VALIDĂ, ATUNCI TOATE TAINELE LOR SUNT VALIDE ŞI, ÎN ACEST CAZ, E ABSURDĂ IDEEA SFINŢILOR CĂ NU TREBUIE SĂ NE ÎMPĂRTĂŞIM CU ERETICII, şi astfel ea poate fi privită ca o eroare istorică a Bisericii. Iar dacă aşa stau lucrurile, ATUNCI SCRIPTURA MINTE ŞI BISERICA NU MAI E „STÂLPUL ŞI TEMELIA ADEVĂRULUI” (1 Tim. 3, 15), şi atunci nici noi nu mai avem nădejdea neclintită a mântuirii.
        Pag 64
        HIROTONIA PE BANI, CARE ÎN CHIP NECESAR CADE SUB [OSÂNDA] CATERISIRii?da, CU TOTUL ADEVĂRAT!1 Şi acum [UNII] PĂSTORI S-AU ARĂTAT LUPI CUMPLIŢI, au fost răsturnate altare, au fost necinstite dumnezeieşti moaşte, au fost arse cărţi sfinte. Dar ce e mai mult? Pe lângă celelalte lucruri vrednice de toată cinstirea. ÎNSĂŞI ICOANA LUI HRISTOS A FOST BATJOCORITĂ ŞI CĂLCATĂ ÎN PICIOARE. Şi cine ar spune pe scurt cele ce au trebuinţă de o lungă istorisire?
        DAR CE [V-A MAI DESPĂRŢIT DE EL]? [Desigur] faptul că întâi stătătorul, înaintând mai repede [decât se cuvine] DIN STAREA LUMEASCĂ LA VREDNICIA ARHIEREASCĂ, nu ar fi ca unul care a luptat destul pentru Duhul.2
        DINTR-O PARTE POTICNELILE, DINTR-ALTA CELE CARE DEJA TULBURAU [deranjau], [toate acestea] AU DAT PRICINĂ [ÎMPOTRIVA LUI]. Deci voi ştiţi [acestea] fiindcă aveţi aceste [poticniri]
        1 NU ÎN SENSUL CĂ SFÂNTUL TARASIE AR FI HIROTONIT PE BANI, ci în sensul că hirotonia pe bani era o realitate în acea epocă, şi PATRIARHUL, ÎN OPINIA ZELOŢILOR, nu avusese o atitudine tranşantă faţă de cei hirotoniţi astfel.
        2 ÎI IMPUTAU SFÂNTULUI TARASIE faptul că prea repede a trecut prin treptele ierarhice şi că acest lucru nu a fost prielnic ca el să fie întărit în viaţa duhovnicească şi în capacitatea de a cârmui ca patriarh Biserica.
        Pag 65
        faţă de el, NOI ÎNSĂ, FIINDCĂ AM AUZIT DE LA EL, ÎN CEEA CE ÎI PRIVEŞTE PE CEI HIROTONIŢI CU BANI, [CĂ A ZIS] CA EI SĂ NU SE APROPIE DE ÎMPĂRTĂŞANIE; şi chiar dacă în ascunsul lui nu ar fi gândit astfel, AM SOCOTIT DE FOLOS, PENTRU BINELE PĂCII, ÎNŢELEGEREA CU EL [omonoia pros auoton]1. Fiindcă zice şi Teologul2: cât e cu putinţă, trebuie să ne plecăm spre aceasta3. Şi unde e bănuială că întristăm, mai bun e acordul decât încăpăţânarea] însă nICI NOI NU VĂ TRAGEM ÎN JOS DE LA CONŞTIINŢA VOASTRĂ, NICI VOI NU NE CEREŢI O DISCERNERE CARE NU NE E LIMPEDE, fiindcă şi persoana, şi timpul, şi experienţa fac să se schimbe situaţia celor ce nu au ajuns la fel în aceleaşi lucruri5. Dar dacă se revine la dumnezeiescul Gherman şi se caută de acolo hirotonia? Ce e atunci cu cei trei eretici care au fost între timp6? Nu este nimeni care să nu fi fost hirotonit de ei sau de cei hirotoniţi de ei, hirotonia coborând prin succesiune până la Tarasie. Câţi din cei preoţiţi, de la Răsărit şi de la Apus şi de la Miazănoapte şi de la mare nu au venit între timp şi nu s-au unit prin împărtăşire cu Biserica de la noi? Şi câţi, acum au fost hirotoniţi sau au hirotonit fără bani, chiar dacă au fost eretici? Toate acestea le cunoaşte singur Dumnezeu şi nu le întăreşte [stabileşte] omul şi de aceea trebuie să fim cu luare aminte faţă de toţi cei caterisiţi, însă, fiindcă suntem oameni, vă rog, să privim bine lucrurile,
        1 Pentru binele Bisericii a ales să fie de acord cu el şi în comuniu¬ne cu el.
        2 Sfântul Grigorie Teologul.
        3 Spre buna înţelegere.
        4 Cuvântarea 6 (Despre pace), 20, PG 35, 748.
        5 Adică nu se pot judeca două situaţii identic. Căci, deşi asemănă¬toare, diferite sunt contextele şi persoanele implicate în ele.
        6 E vorba de patriarhii eretici Anastasie, Constantin şi Nichita ( Teofan Mărturisitorul, Chronografia, cap. 362 şi cap. 462).
        65
        ca oameni. Fiindcă omul cată la faţă, iar Dumnezeu la inimă, să se ceară numai mărturisirea prin gură, desigur când nu se minte pe faţă. CONFORM ACESTEI [MĂRTURISIRI PRIN GURĂ] A PRIMIT ŞI TARASIE HIROTONIA1, pentru care şi zeloţii de atunci şi cei ce ţineau cu scumpătate [credinţa] [akribeis] s-au adunat împreună cu Tarasie şi AU FOST DE ACORD CU EL, CHIAR DACĂ DUPĂ SINOD S-AU DESPĂRŢIT DEGRABĂ, DIN CAUZA ACCEPTĂRII HIROTONIEI PE BANI, care s-a făcut în cazul acelora, şi pentru alte câteva pricini.
        Şi dacă şi vouă vă par că aşa stau lucrurile, să trecem şi la următoarele. Căci acestea şi de către Tarasie până acum vor fi spuse. Şi care e concluzia? Trebuie să ne împărtăşim din [mâna] oricărui preot care nu e învinuit, după Teolog şi Gură de Aur. Căci unul zice: „oricare să-ţi fie vrednic de crezare în ceea ce priveşte curăţirea2, numai să fie careva din cei acceptaţi [de Biserică] şi NEOSÂNDIŢI PE FAŢĂ, dar nici dintre cei străini de credinţă3. Iar celălalt [zice]: „Interesează-te cu de-amănuntul, cercetează cu grijă. Căci nu este fără primejdie împărtăşirea fără cercetare, fiindcă faţă de mari lucruri e primejduirea”4.
        Să cercetăm, dar, şi să ne grijim cu de-amănuntul de la cine suntem datori să ne împărtăşim: dacă mărturiseşte dreapta credinţă, dacă nu a fost hirotonit pe bani, dacă nu
        1 SFÂNTUL TARASIE ACCEPTASE CA ADEVĂRATE MĂRTURIILE VERBALE ALE CELOR HIROTONIŢI PE BANI, fără să mai cerceteze situaţia în meandrele ei, unde nu avea acces, PENTRU A NU PROVOCA VALURI PREA MARI.
        2 în sensul că prin oricare preot care este încă în Biserică harul curăţeşte.
        3 Cuvânt la Sfântul Botez, PG 36, 396. Deci să nu aibă preotul păcate grele ştiute de toţi şi pentru care nu a făcut pocăinţă, nici să fie străin de dreapta credinţă.
        4 OmiliaXI, Comentariul la Epistola către Evrei, PG 63, 96.
        66
        este adevărat altceva din cele bănuite cu privire la viaţa lui şi din alunecările despre care s-a auzit [în legătură cu el]. Iar dacă are hirotonia dată de cutare, fie eretic, fie hirotonit pe bani,1 dar el nici eretic nu este, nici hirotonit cu bună ştiinţă de unul care ia bani, adică de un simoniac, ci mărturiseşte tot adevărul şi păzeşte şi credinţa, şi canoanele neştirbite, şi leapădă şi pe cei care le ştirbesc pe amândouă, nu avem nici o pricină de îndepărtare faţă de el. Căci neosândit este unul ca acesta, după sfinţii arătaţi mai înainte şi, prin ei, după toţi.
        DECI ASTFEL ŞI NOI NE ÎMPĂRTĂŞIM ŞI VĂ SFĂTUIM ŞI PE VOI SĂ FACEŢI ACELAŞI LUCRU, DACĂ VOM FI ASCULTAŢI. Fiindcă dacă se cercetează prea mult, pe de-o parte, se alungă, precum s-a arătat, poruncile Părinţilor, iar pe de alta, încetează marele dar al preoţiei prin care avem numele de creştini şi cădem iar în slujirea păgânească (ceea ce e nelalocul lui); şi în acest caz şi cei ce ţin cu scumpătate [credinţa] nu pot să găsească nici în Apus, nici în Răsărit ceea ce caută, fiindcă toţi sunt caterisiţi prin împreuna liturghisire a unora cu alţii. Fiindcă e limpede că în vremea lui Tarasie, cu întâistătătorul romanilor au slujit împreună şi apocrisiarii trimişi de acolo, şi aceia poate au slujit împreună cu cei din Răsărit, şi de aici ruinate sunt toate cele ale preoţiei4,
        1 E limpede că acest lucru este valabil pentru cazul în care cel hirotonit nu ştie că episcopul ce l-a hirotonit, este, pe ascuns, eretic sau simoniac, dar pe faţă, ortodox.
        2 Dacă sfinţii au arătat ceva, toţi ceilalţi trebuie să fie de acord cu cele ale lor, dacă există acelaşi Duh Sfânt în toţi.
        3 Ambasadori eclesiastici ai Bisericii din Roma la Constantinopol.
        4 Dacă apocrisiarii au slujit şi cu papa şi cu patriarhul iar unul nu ar mai fi fost în har, rezultă în chip firesc că şi celălalt s-a lipsit, având părtăşie cu un schismatic prin intermediul apocrisiarilor.
        Pag 68

        Lucru care lepădându-l cu totul, vom primi să stăm în măsura sfinţilor spusă mai înainte. [Aceasta] fiindcă s-au întâmplat şi SE ÎNTÂMPLĂ MULTE ASEMENEA CĂDERI ÎN BISERICĂ ŞI NIMENI DINTRE SFINŢI NU S-A AFLAT CERCETÂNDU-LE ÎN ACEST CHIP (fiindcă nici nu se poate), nici ne-a predat ca noi să păzim [aşa ceva]. Aşa stau lucrurile acestea.
        Iar în legătură cu faptul dacă MAI DE FOLOS ESTE PENTRU NOI ÎMPOTRIVIREA [ENSTASIS] VOASTRĂ DECÂT SINODUL CARE A RATIFICAT ADULTERUL, M-AM MINUNAT CÂND AM AUZIT. Căci atât este mai cinstită, cât este glasul Domnului faţă de cel apostolesc.1 ŞI NU ZIC NUMAI CĂ TARASIE NU A PROPOVĂDUIT SĂ FIE HIROTONIŢI PE BANI. CI ŞI CĂ A MĂRTURISIT CA UNII CA ACEŞTIA SĂ NU FIE ACCEPTAŢI PE FAŢĂ. Dar ÎN CELĂLALT CAZ. PRIN ACCEPTAREA CELUI CE A CUNUNAT ÎN CHIP ADULTER, AU HOTĂRÂT SINODAL O DOGMĂ ÎMPOTRIVA EVANGHELIEI ŞI A MERGĂTORULUI ÎNAINTE ŞI A CANOANELOR, ÎNTĂRIND FĂRĂDELEGEA CA ICONOMIE ŞI DÂND ANATEMEI ŞI IZGONIND ŞI PE IERARHII ŞI PREOŢII CARE VOIAU SĂ AIBĂ AUTORITATE CANOANELE ŞI PE CEI CARE NU CUGETĂ ACELAŞI LUCRU [CU ADULTERUL ACCEPTAT DE EI], PRECUM ŞTIŢI. IAR ACEST LUCRU CARE ŢINE DE EREZIA ICONOMAHĂ. CHIAR DACĂ VINE ÎN AL DOILEA RÂND, ÎNSĂ NU ESTE MAI MIC ÎN OCHII CELOR CE PRIVESC DREPT CREDINCIOS. Prin ale căror2 rugăciuni să ţină Domnul departe răul blestemului şi SĂ ADUCĂ PACEA ASUPRA BISERICII LUI precum la început3. Dar pentru că lucrurile
        1 Probabil se referă la Hristos care a spus lui Petru că se leapădă, în vreme ce acesta susţinea sus şi tare că nu e adevărat şi că el nu se va lepăda. E limpede că spusa Mântuitorului are neclintită întâietate faţă de aparenta statornicie a Apostolului.
        2 Ale celor dreptcredincioşi. Sunt esenţiale pentru lume rugăciunile făcute de ortodocşi.
        3 Nu se referă la pacea din afară, care nu a existat în Biserica primară, ci la pacea dinlăuntru, adică la unitatea credinţei şi la legătura dragostei.
        68
        SUNT ATÂT DE CONFUZE, după cum ai scris, [e firesc] ca [într-o astfel de situaţie] şi cunoaşterea şi dezlegarea unei fapte legate în chip nelegiuit să fie aproape cu neputinţă de rezolvat.1……
        P.S a se citi si …. SCRISOAREA 24-Lui Teoctist magistrul de la Pag 17,
        SCRISOAREA 25-Patriarhului Nichifor de la Pag 23, SCRISOAREA 30-Patriarhului Nichifor,de la pag 27…. Si TOATA Cartea Dreapta Credinta.
        P.S.De unde reiese ca Sf Teodor Studitul ar fi fost un RADICAL (ce o insemna ptr un caldicel si SOFIST ,precum lavrentie,asta???!!!….oricum NU E IMPORTANT),ba mai mult Sf Teodor ii ia apararea Sf Tarasie fata de alti zelotisti,care CU TOTII doreau sa pastreze DREAPTA CREDINTA si NU….caldiceala asta si BALAMUCU’ de azi,facut de ERETICI SI APARATORII LOR….Sf Teodor Studitul este in CERURI si a fost un ADEVARAT PASTRATOR AL DREPTEI CREDINTE,fara de care NU EXISTA MANTUIRE……Iertati-ma!

        Apreciază

  24. NU,nu e nici un,,el”.Parere de parerolog…
    Ce inseamna Creta 16??!!!Daca pana la creta 16, UNII din BoR au mai cazut in ecumenism ,cate un patriarh,cativa episcopi,la Creta TOTI au subscris la credinta eretica,numind si recunoscand ,,bisericile”=sectele ca fiind Biserica si facandu-se OFICIAL referire la CMB=biserica in care BOR si SECTELE fac,,dialog” ,adica DUPA FAPTE,se roaga unii cu altii PE FATA ,LA televizor,PE NET,etc…DECI NU mai este NIMIC ascuns care sa trebuiasca ….de se va dovedi că a făcut aceasta…canon 3 Apostolic….Azi e APOSTAZIE in tot BOR-ul si NU numai. Sinodiceasca cercetare s-a facut la creta16.Cu ajutorul Domnului Hristos Capul si Arhiereul Bisericii celei Una s-au dat mastile ,,ortodoxe’’ jos.CU ADEVARAT….dupa roade ii veti cunoaste(Matei,c. 7)….Cred ca niciodata NU a existat asa ceva in Biserica Ortodoxa a romanilor, adica TOTI Intaii sa SUBSCRIE la necredinta eretica=ecumenism=NU exista Biseria Una sobornoceasca,ci…CMB uneste toate ramurile Bisericii…in dialog… si fiecare poate pastra ale ei….si asta INSEAMNA ca NU exista Biserica pe pamant,ci acuma se face/constituie,dar e a satanei.Multi ,,ortodocsi’’ au rezumat ortodoxia=DREAPTA CREDINTA,tinuta fara nici o abatere,pata sau zbarcitura, de Sfintii din CERURI la…agheazma…Dupa ei…au agheazma,deci au Har,deci….LA SOMN,inapoi,ca treaba-i buna!!…ATENTIE si apa borsec tine in sticla 3 ani,si ce-i cu asta???!…Agheazma NU INFLUENTEAZA CU NIMIC ABSOLUT,MANTUIREA OMULUI,pe cand … ÎMPARTASANIA DIN MÎNA ERETICA ESTE OTRAVA, NU SIMPLA PÎINE.”…..Sf Teodor Studitul si Sf Iustin Popovici si prin ei TOTI Sfintii din CERURI.Spune-ti dvstra…La general, DUPĂ SINODUL DIN CRETA NU S-A ÎNTÂMPLAT NIMIC ÎN PRIVINȚA PARTICIPĂRII LA SLUJBE. Adică se poate merge la absolut orice biserică din România. CANOANELE NU INTERZIC SAU RESTRICŢIONEAZĂ CEVA”….ASTA-I DE LA VICLEANUL.Nu-l ascultati! Pai ei le-au ANULAT pe toate, cand au ANULAT si cap 9 din Crez.!Voi NU vedeti ce e in tara asta???!!La ORICE SLUJBA A ECUMENISTILOR(vedeam pe net si la mica unire de la Iasi,pe 24 ianuarie,dupa slujba ECUMENISTILOR cu… haine ortodoxe…,IMEDIAT au continuat papi si asa e INCONTINUU de la creta 16) apare cate un papistas sau armean sau alt SECTAR,ASTA AU SEMNAT LA CRETA…CMB=OFICIAL ,,BISERICA’’ LOR si o arata cu FAPTELE, la veder,asta-I marea lor REALIZARE,ca toti se roaga cand vor cu cine vor si PE FATA,NU mai exista SANCTIUNI,nici MACAR VERBALE,asupra a oricarui DERAPAJ si FAPTA DE APOSTAZIE,iar TOTI cati ii pomenesc la slujbe sau ii apara,cu argumente LOGICE,NU de la Sfinti,ca NU exista,vrand sa-I SCOATA BASMA CURATA,sunt cu TOTII PARTASI SI LE SUSTIN EREZIA LOR,cu STIINTA SAU FARA STIINTA….precum spune Sf Iustin Popovici,pe care UNU’…. POPA LAVRENTIE il,,corecteaza’’.Asadar AUZITI…. Exista si un „DIALOG AL MINCIUNII”, atunci cînd CEI CARE DIALOGHEAZA SE ÎNSEALA, CU STIINTA SAU FARA STIINTA, UNII PE ALTII. Un astfel de dialog E PROPRIU TATALUI MINCIUNII, DIAVOLUL, caci mincinos este si parintele minciunii (Ioan 8:44)….Biserica Ortodoxa si Ecumenismul,pag 112…Asa ca, nu mai ascultati de TOTI LOGICII,care comenteaza/rastalmacesc/ talcuiesc/ triaza/aleg ZICERILE Sfintilor din CERURI,fie ei si clerici!…Spune Sf Iustin Popovici… In afara Sfintilor nu exista pedagogi si invatatori adevarati,nici o cultura adevarata fara sfintenie.Numai sfantul este adevaratul pedagog si invatator ,numai sfintenia este adevarata lumina.
    Omul si Dumnezeu-Omul-Sf Iustin Popovici,pag 82 si Sf Maxim Marturisitorul… Deci, aşa cum CEL CARE PRIMEŞTE PE ADEVĂRAŢII APOSTOLI, proroci şi învăţători PRIMEŞTE PE DUMNEZEU, tot aşa şi cel care primeşte apostoli, proroci şi învăţători mincinoşi primeşte pe diavolul. Aşadar, CEL CE RESPINGE PE SFINŢI ÎMPREUNĂ CU ERETICII CEI SPURCAŢI şi necuraţi – primiţi pe cel ce grăieşte adevărul! – ACELA CONDAMNĂ ÎN CHIP VĂDIT ÎMPREUNĂ CU DIAVOLUL ŞI PE DUMNEZEU…..iar Apostolii lui Dumnezeu spun…. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – SĂ FIE ANATEMA!(Galateni,cap.1,vs.8)…Iertati-ma!

    Apreciază

  25. Citind comentariile constat că mare dreptate avea Antonie …
    Se ceartă lepădații între ei ca la ușa cortului acuzându-se unii pe alții de „erezie” dar ei au lăsat CUVÂNTUL DOMNULUI în folosul datinii lor …

    „Căci ei ascultă mai degrabă de legi omenești , înșelătoare uitând legea DOMNULUI rânduită pentru dânșii” …

    „Căci oricine vă va vesti o altă evanghelie decât aceasta să știți că nu este de la MINE ci de la diavol” …

    Au numit Evanghelia cică „testament” (testamente lasă numai morții nu Cristos care este Viu în vecii vecilor , este însăși VIAȚA) … Au stâlcit EVANGHELIA sfântă a Lui Cristos introducând dogme peste dogme … A spus Cristos ceva despre icoane , sfinți și mame cu prunci ? Cine este femeia cu prunc ? Estera cu fiul ei Mordecai , Isis cu Tammuz ! Cristos s-a înălțat ca adult și a spus că „NIMENI nu vine la TATĂL decât prin MINE” ! Nu cunosc alt „adevăr” decât Cuvântul întrupat ! „Căci EU sânt CALEA , ADEVĂRUL și VIAȚA” … Puteți voi să vă dați cu capul de pereți pe la 100 de sinoade … „Căci mai degrabă trec cerurile și pământul decât să se strice o iotă sau o cârtă din LEGE” ! „Căci cine MĂ iubește , păzește poruncile” ! Când a făcut Dumnezeu derogare de la „Facerea 2.2” ? Nu a spus EL „că este Domn și al SABATULUI” și că sabatul poate fi încălcat DOAR cu condiția ca lucrările din sabat sa fie FAPTE BUNE ? Cine poate modifica o poruncă altul decât cel ce a dat-o ? În nici un caz Domnul nu a cerut să renunțăm la Facerea 2.2 ci doar a „îndulcit-o” … Cel ce făptuiește o faptă bună în ziua de sabat nu mai este osândit de călcarea lui …

    Să revenim la Antonie … „Va veni o vreme când oamenii vor înnebuni și îi vor prigoni pe cei ce nu sânt ca ei acuzându-i că ei ar nebuni” …

    În loc să aruncati unii în alții cu acuze , anateme și alte alea , ar trebui să luați aminte ce a spus Cristos apostolilor când se certau între ei care va fi mai mare în cer …
    „Acela dintre voi care este mai mic între voi pe pământ acela va fi mai mare în cer” …

    Apreciază

Lasă un comentariu