Vladimir Bukovski: UNIUNEA EUROPEANĂ – NOUL SOVIET?

„E o adevărată enigmă pentru mine: nici bine n-a fost îngropat un monstru – Uniunea Sovietică, și este creat un altul, remarcabil de similar: Uniunea Europeană.

Ce este UE de fapt? Poate că examinând versiunea sovietică, putem afla un răspuns.

URSS era guvernată de 15 oameni nealeși, care se numeau unii pe altii și nu răspundeau în fața nimănui. UE este guvernată de doua duzini de oameni nealeși, care se numesc unii pe alții, se întâlnesc în secret, nu răspund în fața nimănui, și pe care nu-i putem demite.

Unii ar putea spune că UE are un parlament ales. Ei bine, și URSS avea un fel de parlament, Sovietul Suprem, care doar ștampila deciziile Politburoului. Cam ceea ce face și Parlamentul European, unde timpul de vorbire în plen este limitat în interiorul fiecărui grup, și de multe ori se ridică la un minut pe vorbitor.

În UE există sute de mii de eurocrați, cu salarii mari, cu personal, servitori, bonusuri și privilegii, cu imunitate penală pentru restul vieții, și care sunt pur și simplu mutați dintr-o poziție în alta, indiferent de ce fac sau nu reușesc să facă. Nu este asta exact la fel ca în regimul sovietic?

URSS a fost creată prin constrângere, și de multe ori prin ocupație militară. UE este creată, e drept, nu prin forța armată, dar prin constrângere și intimidare economică.

Pentru a continua să existe, URSS s-a extins din ce în ce mai mult. În momentul în care a încetat să se extindă, a început să se prăbușească. Iar eu cred că același lucru este valabil și în cazul UE.

Ni se spunea că țelul URSS era de a crea o nouă entitate istorică – poporul sovietic, și că trebuie să uităm de naționalitățile noastre, tradițiile și obiceiurile noastre etnice. Se pare că acesta este cazul și cu UE. Ei nu vor să fiți britanici sau francezi, ei vor ca voi toți să fiți o nouă entitate istorică – europenii, să vă suprimați orice sentimente naționale și să trăiți ca o comunitate multi-națională. După 73 de ani, același sistem a dus, în URSS, la mai multe conflicte etnice decât oriunde în lume.

În URSS, unul din obiectivele principale a fost distrugerea statului național. Și exact asta se observă astăzi în UE. Bruxelles-ul vrea să înghită statele naționale, pentru ca acestea să nu mai existe.

Corupția a fost generată în sistemul sovietic de sus în jos. La fel și în UE. Aceeași activitate de corupție endemică, pe care am văzut-o în vechea URSS, a înflorit și în UE. Cei care i se opun sau o expun, sunt reduși la tăcere sau interziși.

Nimic nu se schimbă. În URSS aveam Gulagul. Cred că și în UE avem un Gulag, unul intelectual, numit «corectitudine politică». Când cineva încearcă să-și exprime opiniile în chestiuni de rasă sau gen, sau când vederile lui diferă de cele aprobate oficial, este ostracizat. Acesta este începutul gulagului, începutul pierderii libertății voastre.

În URSS ne-au spus că e nevoie de un stat federal pentru a evita războiul. În UE vă spun exact același lucru. Pe scurt, aceeași ideologie stă la baza ambelor sisteme. UE este vechiul model sovietic prezentat în deghizare occidentală.

Dar, încă o dată: la fel ca URSS, UE poartă în ea semințele propriei prăbușiri. Din nefericire, când se va prăbuși – și o va face – va lăsa în urmă o distrugere în masă, iar noi vom rămâne cu uriașe probleme economice și etnice.

Vechiul sistem sovietic era incapabil să se reformeze. UE la fel. Dar există o alternativă la a fi condus de acele două duzini de oficiali auto-numiți de la Bruxelles. Se numește: independență. Nu trebuie să acceptați ce au plănuit pentru voi. De altfel, nu ați fost întrebați dacă vreți să aderați.

Eu am trăit în viitorul vostru, și n-a funcționat.”

 

Bukovski și dizidența rusă

Vladimir Konstantinovici Bukovski (n. 30 decembrie 1942 în Belebei, URSS – d. 27 octombrie 2019, Cambridge, Regatul Unit) a fost un disident antisovietic, autor și activist politic.

Bukovski a fost unul din primii care a dezvăluit utilizarea închisorilor psihiatrice împotriva deținuților politici din Uniunea Sovietică. După ce a fost condamnat din iunie 1963 până în februarie 1965 și ulterior din ianuarie 1967 până în ianuarie 1970, Bukovski a reușit să scrie (samizdat) și să transmită clandestin în Occident circa 150 de pagini în care dezvăluia abuzurile instituțiilor psihiatrice asupra deținuților politici. Condamnat din nou în ianuarie 1972, a stat în arest până în decembrie 1976. La presiunea diplomaților occidentali și grupurilor pentru apărarea drepturilor omului, Bukovski a fost schimbat pentru fostul lider comunist chilian Luis Corvalán.

Din 1976 Bukovski a locuit la Cambridge în Anglia. În 2007 a încercat să candideze pentru postul de președinte al Rusiei, însă candidatura i-a fost respinsă. Comisia electorală a motivat respingerea candidaturii prin faptul că Bukovski nu a furnizat probe concludente care să ateste activitatea de scriitor, că deține un permis de rezidență britanic și că nu a locuit pe teritoriul rusesc în ultimii 10 ani.

A fost unul dintre ultimii mari luptători împotriva comunismului și a murit în exil, într-un cvasi-anonimat răsunător, pe 27 octombrie 2019.

5 gânduri despre „Vladimir Bukovski: UNIUNEA EUROPEANĂ – NOUL SOVIET?

 1. Toti luptatorii contra comunismului, au luptat contra bunastarii tuturor pentru ca erau in fond niste oameni care nu au inteles sistemul si erau burghezoi inganfati si egoisti , si dornici de avere , asa ca nu numai nu au inteles sistemul care i a ridicat de la mujici la oameni de cultura, dar au si tradat PCUS si URSS ul primul stat socialist din istorie, al oamenilor muncii nu a burghezo mosierimii si aristocratiei si a altor asemenea ipochimene demodate si parazite pe spatele poporului. Uniunea europeana nu este un nou soviet deoarece este o asociatie de state capitaliste, deci nu incape nici cea mai mica comparatie, o Uniune care se bazeaza pa forta capitalului asupra oamenilor muncii, in care somajul, prostitutia, crima , drogurile si nedreptatile sociale sunt fapte zilnice, stimati popi ortodoxi si credinciosi. Traiasca socialismul, traiasca internationalismul proletar !

  Apreciază

  • De miile de crime infaptuite de bolsevicii sovietici nu spui nimic, matale? Numai daca ne gandim la fratii nostri bucovineni si basarabeni, vedem cata bunastare a adus URSS-ul oamenilor. Si apoi, Bukovski, la fel ca si Soljenatin au criticat ambele sisteme : capitalisti comunist.

   Apreciază

   • si atunci ce alegem ala nu e bun ala nu e bun? Eu zic ca tot sistemul socialist este cel mai bun unde toti sa aiba de toate, adica loc de munca casa si de toate pentru susstinerea traiului, dar nu extreme nu oameni in strada , nu oameni cu 4 case ca Nastase. Nu am cunostinta de crimele asa zisului comunism, pentru ca nu a existat nicaieri comunism, ci socialism cu un Partid Comunist la putere. Oricum capitalistii fac mai mult rau, iar socialistii au facut o mare crima, au ridicat nivelul de viata a unor tarani nerecunoscatori, care acum sunt mai Domni si Doamne incaltati la oras, si au devenit ferventi anticomunisti si lucreaza ca sclavi la patroni.Pana la urma oranduirea socialista se va construi la nivelul intregii planete pentru ca este sustenabila.

    Apreciază

 2. ce de prostii pe aici. Care sunt acelea doua duzini care guverneaza UE? Deciziile sunt luate de Comisie, Parlament – unde toti sunt alesi – si Consiliu, unde sunt reprezentante guvernele statelor. Ce-i aia se intalnesc in secret? Chiar cumpara cineva bazaconiile astea? Parlamentul functioneaza cum functioneaza toate parlamentele din lume, nimic nou, nimic secret si are un cuvant de spus in multe privinte.
  ”UE este creată, e drept, nu prin forța armată, dar prin constrângere și intimidare economică” – pe bune? cine nu vrea poate pleca linistit, eventual poate face o frumoasa alianta cu urmasii urss.

  ”De altfel, nu ați fost întrebați dacă vreți să aderați” – ba da, prin referendum

  numai minciuni pe aici. oare cui folosesc toate mizeriile astea? interesant antieuropenismul asa pe site-uri asa-zis ortodoxe. si pledoariile pentru socialism, rusia etc. nu mai bine va mutati voi prin maica rusie, sa vedeti cum se traieste pe acolo?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s