Comunicatul APOSTAT al Biroului de presă al Patriarhiei cu privire la așa-zisa epidemie de coronavirus – „măsuri sanitare”

Imagini pentru Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Acest comunicat reprezintă o adevărată blasfemie la adresa Sfintelor Taine ale lui Hristos și aproape că întrece în gravitate ereziile semnate în Creta! 

Iată ce citim, cu uimire, pe site-ul basilica.ro: 

Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie

În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apăși săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.).

În acelaşi context temporar, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc, Patriarhia Română face următoarele recomandări:

 • Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV;
 • Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin);
 • Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă;
 • Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.

Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie.

Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toți credincioșii săi la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate și responsabilitate, cerându-I Milostivului Dumnezeu ocrotirea și binecuvântarea Sa, deoarece, în primă şi ultimă instanţă, El este Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, iar sănătatea, viaţa şi mântuirea sunt darurile Sale, pe care noi însă trebuie să le cultivăm cu credinţă, speranţă şi iubire.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române


În primul rând, credincioșii sunt sfătuiți să evite spațiile aglomerate, inclusiv bisericile. Se face o confuzie intenționată între spațiile profane și interiorul sacru al clădirilor bisericești. Este prima oară când aud că Patriarhia îndeamnă oamenii să nu meargă la slujbe de frica unei eventuale îmbolnăviri…, căci au la îndemână Trinitas TV și Radio Trinitas; să se mulțumească cu ele. 

Dar dacă aici am putea admite că ar fi posibilă contaminarea de la om la om în timpul participării la slujbe, în punctele ce urmează avem un exemplu total de necredință din partea celor ce au scris textul. 

La punctul al doilea  li se propune celor ce se tem de îmbolnăvire, nici mai mult nici mai puțin decât să vină cu o liguriță de acasă(!!!). Chiar dacă se precizează că lingurița trebuie folosită special numai în acest scop și că nu se va introduce în Sfântul Potir, ci preotul va pune în linguriță vin și o firimitură din Sfânta Euharistie, totuși, cine garantează că acestea (lingurițele) vor fi ferite de o eventuală profanare ulterioară? 

Dar niciodată în istorie nu s-a mai pomenit așa ceva. Sfânta Împărtășanie/Euharistie/Cuminecătură este CEL MAI SFÂNT LUCRU DIN LUME. Este Trupul și Sângele lui Hristos! Cum s-ar putea transmite vreo boală prin intermediul Sfintelor, linguriței sau Potirului?! 

Este dovedit că preoții împărtășesc cu aceeași linguriță și din același Sfânt Potir bolnavi de diferite boli transmisibile inclusiv TBC sau lepră, credincioși sănătoși și ei înșiși se împărtășesc  fără să fi contactat vreoadată vreo boală în acest mod. 

Dar oare cei de la patriarhie nu cunosc aceste lucruri? Sau nu sunt convinși că la Sfânta Liturghie se sfințește Trupul și Sângele Domnului??

La următorul punct se încearcă o ridicolă justificare a condițiilor igienice de „preparare” a Sfintei Împărtășanii și se precizează că icoanele sunt frecvent igienizate (sic!). Apoi, cu de la ei putere, purtătorii de baliverne ai Patriarhiei, recomandă pentru cei ce totuși se tem oricum de contaminare, suspendarea „temporară” a cinstirii icoanelor în biserici. 

Dar oare nu se suspendă și cinstirea prin sărutare a Sfintelor Moaște? Sau poate ar fi mai bine să le îngropăm pe toate în condițiile în care și așa unii se tem de scoaterea la lumină mai ales a moaștelor noilor mucenici și mărturisitori.

În loc să se sublinieze caracterul sfânt și ocrotitor al Sfintelor Icoane și al Sfintelor Moaște, ei îndeamnă dimpotrivă la evitarea cinstirii lor.

Întotdeauna în istorie pe vreme de boli, calamități, războaie, secetă etc se scoteau icoanele în procesiune și moaștele Sfinților mai importanți, tocmai pentru a obține ajutorul Maicii Domnului sau a Sfinților respectivi care să mijlocească la Dumnezeu încetarea urgiei din țară. 

La ultima recomandare, lucrătorii de serviciu din dealul Patriarhiei recomandă celor ce deja se vor fi îmbolnăvit consumarea Agheasmei Mari în locul împărtășirii, probabil tot pe motiv de contaminare a celorlalți. Dar noi știm că dimpotrivă, cei bolnavi se împărtășesc mai des, tocmai pentru tămăduirea trupului și a sufletului. 

Sfantul Simeon al Tesalonicului :

Cei bătrani și bolnavi, care nu au impedimente canonice, este bine să se împartășească mai des și în sărbătorile mari „. 

Rugăciunea a doua a Sfântului Ioan Gură de Aur de dinainte de împărtășanie (fragment): 

„Ci să-mi fie mie cărbunele Preasfântului Tău Trup și al Sfântului Tău Sânge spre sfințire și spre luminare, spre însănătoșirea smeritului meu suflet și trup, spre ușurarea greutății greșelilor mele celor multe, spre paza de toată lucrarea diavolească, spre îndepărtarea și mutarea răului și vicleanului meu obicei, spre omorârea patimilor, spre plinirea poruncilor tale, spre adăugirea dumnezeiescului Tău Har și spre dobândirea Împărăției Tale.”

Rugăciunea a șasea a Sfântului Vasile cel Mare de dinainte de împărtășanie (fragment): 

„Și să-mi fie mie Sfintele Tale Taine spre tămăduire și curățire, spre luminare și pază, spre mântuirea și sfințirea sufletului și a trupului;

Rugăciunea a zecea a Sfântului Ioan Gură de Aur de dinainte de împărtășanie (fragment):

„Învrednicește-mă fără de osândă să mă împărtășesc cu preacuratele, nemuritoarele, de viață făcătoarele și înfricoșătoarele Tale Taine, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci, spre sfințire, spre luminare, spre tărie, spre vindecare și spre sănătatea sufletului și a trupului…

Rugăciune Sfântului Chiril al Alexandriei de mulțumire de după dumnezeiasca împărtășire (fragment): 

„Și să-mi fie mie Împărtășania aceasta spre bucurie, spre sănătate și spre veselie.”

Având în vedere direcția din ce în ce mai neortodoxă a comunicatelor ce vin de la Patriarhie, la ce ne putem aștepta dacă se vor înmulți și la noi cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus? La interzicerea totală a slujbelor în biserici, spre bucuria nebunilor, ateilor și progresiștilor neo-marxiști, gen Andrei Caramitru?

6 gânduri despre „Comunicatul APOSTAT al Biroului de presă al Patriarhiei cu privire la așa-zisa epidemie de coronavirus – „măsuri sanitare”

 1. A duce un război împotriva Sfintei Împărtășanii înseamnă a lupta pe față cu Hristos și a-i lipsi pe creștini de mântuire. Desigur, masonii nu au au putere deplină cât timp există creștini autentici care au Duhul Sfânt. Le teamă de o eventuală înfrângere, le e teamă că poate coborî foc din cer peste ei. Și atunci promovează patimile și păcatele și ne îndepărtează de Dumnezeu pe noi prin pretinse modernisme!

  Cum să asculte ditamai Patriarhul României de Andrei Caramitru, un om nedus la biserică, un om care habar nu are ce e credința ortodoxă. Acum acesta jubilează că și-a impus punctul de vedere. Această situație e demnă de schițele lui Caragiale. Goe a triumfat! El, care era amenințat de repetenție, le numește ,,proaste” pe cucoane, vrea să pară deștept, vrea să corecteze, dar propune o altă formă greșită a cuvântului ,,marinar”. Goe reușit să-și impună punctul de vedere. Un punct de vedere greșit, dar acceptat ca fiind corect. Așadar, nu se zice nici ,,marinal”, nici ,,marinel”, ci ,,mariner”, domnule Goe modern! O câte clone are Goe acum!

  Domnul Goe a priceput că Sfânta Împărtășanie îmbolnăvește, iar mamițica a acceptat ideea! Goe habar n-are câți leproși a vindecat Iisus. E greu cu cititul ăsta! Mult mai comod este să aducă hule Duhului Sfânt. E ca și cum am susține că Iisus Hristos, Care a deschis ochii orbilor, a înviat și i-a înviat pe unii oameni, este un lepros! Goe ar trebui să fie corectat și încurajat să meargă pe drumul mântuirii, dar mamițica e prea ocupată să placă acestei lumi. Vai de cei prin care vine sminteala!

  Preotul trebuie lăsat să-și continue misiunea, indiferent ce ar fi. Prioritară este mântuirea!

  Apreciază

 2. Anuntati publicul romanesc si toaya crestinatatea si toata preotimea si pe patriarhul Daniel că un prost tăntălău de la țară a descoperit antidotul pt gripa zburatoare-chineza-corona si mai nu stiu cum :

  de la patriarh si cel mai mic preot sa deschida molitfelnicul la pagina de mai jos si sa-i dea cu sapunul rugaciunii imuiat in lacrimile pocăinței !

  http://molitfelnic.ro/randuiala-slujbei-ce-se-face-in-vreme-de-boli-molipsitoare-si-molime/
  Doamne ajuta. ma iertati .

  Apreciază

 3. Vedeti ca ati gresit, caci spuneti:

  „Ca răspuns la focar, eparhiile din zonă au luat diferite măsuri, inclusiv anularea „slujbelor” și solicitarea catolicilor de a primi Euharistia doar în mână.”[1]

  De ce să-și suspende activitatea? Oare Hristos n-a spus să ne rugăm neîncetat? Apoi cum dispar virușii dacă Euharistia e dată în mână??? Așa, fără pic de evlavie? Ca și cum ar fi o bomboană sau un pișcot? Mi-am spus că de la papistași ne putem aștepta la orice.„

  Pai la ei chiar este un piscot, un fel de biscuit. Confundati tainele invalide ale papistasilor cu Tainele valide ale ortodocsilor. Poate din graba…

  Apreciază

 4. Din nefericire, comunicatul emis de Biroul de Presă al Patriarhiei a oferit NUMAI o măsură sanitară caracteristică unei instituții seculare.

  Prilejul trebuia folosit TOCMAI pentru a-i întări și ancora în credință pe cei slabi și șovăielnici și NU pentru a le oferi o concesie temporară sau o excepție de la regulă. Asta ar fi fost într-adevăr o măsură spirituală.

  Patriarhia Română a cedat presiunilor seculariste.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s