Pseudo-patriarhul D…egeaba a avut DEGEABA consultări cu ministrul de interne și au rezultat „îndrumări” privind oficierea slujbelor de Florii, în Săptămâna Mare și Sfintele Paști FĂRĂ CREDINCIOȘI!

Credincioșii (pomenitori) NU vor avea voie la biserică nici de Florii, nici în Săptămâna Luminată și nici de Paște! Pâinea binecuvântată stropită cu vin (paștele) și Sfânta Lumină vor fi aduse, chipurile de voluntari, la cerere, la casele oamenilor…

Îndrumări ale Cancelariei Sfântului Sinod, aprobate de Patriarhul României, privind slujbele de Florii, din Săptămâna mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti, în condiţiile stării de urgenţă.


Întrucât slujbele de Florii, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite anul acesta doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor mireni, pentru a oferi credincioşilor o anumită consolare şi pentru a diminua riscul unor manifestări necontrolate, urmare consultării cu Ministerul Afacerilor Interne, parohiile şi mănăstirile vor proceda după cum urmează:

1. Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.

2. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

3. Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 22 martie 2020).

4. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.

5. Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat).

6. Pentru credincioșii vârstnici şi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie.

7. Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

8. Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioşilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioşilor mireni.

9. De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea Veniți de primiți lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sfintei…”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.

10. La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.

11. În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile”, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).

12. Tot în prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor mireni.

13. Prezentele Îndrumări completează recomandările Cancelariei Sfântului Sinod din 22 martie 2020 intitulate Noi măsuri privind slujbele și activitățile sociale bisericești.

14. Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege.

15. Să ne rugăm lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor ca starea aceasta de grea încercare cauzată de pandemia actuală să înceteze cât mai curând!

Cancelaria Sfântului Sinod
miercuri, 08 aprilie 2020

Sursa: 

20 de gânduri despre „Pseudo-patriarhul D…egeaba a avut DEGEABA consultări cu ministrul de interne și au rezultat „îndrumări” privind oficierea slujbelor de Florii, în Săptămâna Mare și Sfintele Paști FĂRĂ CREDINCIOȘI!

  • Cristoiu e profet, chiar daca nu vrea, el zicand de fapt „vor fi liberi si vor putea munci si cumpara/vinde doar cei cu pecetea”. Pt ei „libertatea” asta in sclavia electronica e minunata.
   Sa nu uitam si de toleranța si iubirea dragalas de eretica a ecumenismului.

   Apreciază

   • Cu dedicatie speciala
    Tovarase securist „ban”,las-o jos ca macane,ia citeste :
    CANONUL 89 Trulan (POSTUL PAŞTILOR ÎNCETEAZĂ ÎN NOAPTEA ÎNVIERII)

    Creştinii, petrecând în post şi rugăciune şi în smerenia inimii zilele pa­timii Mântuitorului, se cade să-şi înceteze postul în ceasurile dintre miezul nopţii, spre sâmbăta mare, fiindcă dumnezeieştii evanghelişti Matei şi Luca ne-au înfăţişat adâncul înaintat al nopţii, cel dintâi prin ro­stirea (expresia): „în noaptea sâmbetei” (Mt. 28, 1), iar celălalt prin ros­tirea(expresia): „dimineaţă adâncă” (Le. 24, 1).

    (57, 53, 66 ap.; 16 sin. IV ec; 13, 55 Trul.; 14 Ancira; 18, 21 Gang.; 28, 49, 51 Laod.)
    Nimic despre oua inrosite si mai ales cum sa interpretez cuvantul „legal „pus de dvs. in asteptare????Deci de ce trebuie interpretare ?Oare sfanti parinti insuflati de Duhul Sfant ,nu credeti ca au spus totul ,si noi oamenii adaugam ce ne convine?ovidiu

    Apreciază

    • Este usor sa jignesti in spatele anonimatului ,nu ?Stii expresia „duti dica , dutii in pustie”!Nu-ti doresc sa ramai asa de ingradit toata viata ,s-ar putea sa ai o problema cu mandria!!!!ovidiu
     Ps:Am vrut sa fiu sigur ca-l citesti ,de aceea l-am postat pe ambele articole ale fratelui Daniel .Dar la cat creier ai ,nu mai ma mira nimic….Apropos,nu te mai obosi sa-mi raspunzi!!!!

     Apreciază

 1. TOTUL PARE IREAL!!!!
  ma gandesc ce justificari isi vor mai aduce acum in fata constiintei cei care ( clerici sau mireni) nu au inteles tradarea ce a fost in creta acum 4 ani…
  oare nu realizeaza ca Dumnezeu este DREPT JUDECATOR ?!

  Apreciază

  • asa este…..TOTUL PARE IREAL

   ….greu mai e sa accepti realitatea si sa pleci din hotelul de 5* unde aveam masaj, ape termale, sauna si baie turceasca…..o linistita si calda „scaldatoare in patimi”.
   …unde tot ce conta pt noi….era „poza” si „linistea”
   acum cand in sfarsit am zis si eu ca Dumnezeu a auzit si rugaciunea unei pacatoase pentru poporul roman, in foarte putinele momente cand am spus si eu „Doamne miluieste si mantuieste poporul roman!”…..TOTUL PARE IREAL
   cand in sfarsit, Tatal din marea Lui iubire isi cerceteza fiii pt ca nu vrea sa ii piarda…..noi spunem….TOTUL PARE IREAL
   cand in sfarsit…..incepem sa fim treziti la REALITATE si sa ne dam seama ca trebuie accentuata si consolidata construirea Bisericii din interiorul nostru…..noua ni se PARE IREAL
   Unde-i tristetea?! Unde-i supararea?!
   pot intelege tristetea si supararea pt cel posedat de Satana….dar nu pt cele pe care le suferim pt pacatele noastre si indreptarea noastra.

   Tema pentru „acasa”: mai reusim sa deosebim IREALUL de REAL?!

   Domnul sa ne lumineze! Domnul sa ne intelepteasca! Domnul sa ne ridice din putere in putere!
   ……..si o urare sincera din tot cugetul si inima mea: Bucurie! Bucurie! Bucurie!

   Apreciază

 2. …De Pasti 2020, „….se poooot spune si…. glume…de catre un colectiv de salariati, atent selectionati in acest scop” Toma Caragiu-Revelion cu Garneata.
  Asa ca stati in balcoane si respectati distanta sociala, zice Ministerul Adevarului.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s