Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului (cum era și normal) NU POATE FI SANCȚIONAT, căci: „Lingurița de împărtășire nu este penală”

Scene de neînțeles la prima slujbă în aer liber din România. Ce ...

Foto – playtech.ro

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta a clasat pe 14 mai plangerea penala formulata de catre „Asociatia pentru Libertatea de Constiinta”, prin reprezentantul legal Emil Moise, care-l acuza pe IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, si alti doi preoti de infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor.

Anuntul a fost facut de Arhiepiscopia Tomisului printr-un comunicat de presa intitulat „Lingurita de impartasire nu este penala„, remis marti Ziare.com.

Conform sursei citate, in urma cercetarilor, Parchetul a constatat ca in evidenta DSP Constanta nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „sa fi fost legate de oficierea slujbelor religioase” si nici nu au existat suspiciuni de infectare in randul preotilor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

Totodata, Parchetul a mai constatat ca infractiunea prevazuta de Codul Penal nu a fost savarsita de catre reprezentantii Bisericii, intrucat acestia nu au incalcat masuri stabilite expres prin lege.

In astfel de situatii, analiza juridica prevede necesitatea existentei unor masuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ si nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandarile diverselor institutii nu pot constitui baza legala pentru incalcarea unui articol din Codul penal,” explica Arhiepiscopia.

Parchetul ar mai fi constatat si faptul ca aspectele religioase si medicale, invocate in plangerea penala de domnul Emil Moise, nu sunt de natura penala.

„In consecinta, Parchetul a dispus clasarea cauzei privind denuntul formulat de catre Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, prin reprezentant legal Emil Moise, pentru comiterea infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal), intrucat fapta nu este de natura penala,” conchide comunicatul Arhiepiscopiei.

Sursa: ziare.com

De-a lungul timpului, și acest ierarh a săvârșit fapte de ecumenism, însă în Creta nu a fost, iar la sinodul local al BOR din octombrie 2016, sinod ce a recunoscut pseudo-sinodul din Creta și toti (pseudo) episcopii români și-au dat acordul pentru ereziile semnate de delegația românească acolo, IPS Teodosie nu a putut participa întrucât era plasat de DNA sub control judiciardigi24.ro/stiri/actualitate/justitie/arhiepiscopul-teodosie-cercetat.

Așadar, l-a ferit Dumnezeu de ocazia de a semna erezii și a mai mărturisit pe ici, pe colo… În particular se pare că s-a declarat împotriva deciziilor din Creta, dar public nu a îndrăznit să se exprime.

Cei care ne-am îngrădit de ecumenism prin întreruperea pomenirii,  nu putem avea comuniune nici cu el, dar nici nu putem să nu-i recunoaștem micile mărturisiri…

 

3 gânduri despre „Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului (cum era și normal) NU POATE FI SANCȚIONAT, căci: „Lingurița de împărtășire nu este penală”

 1. Sfânta Lumină a Învierii va fi oferită credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului

  Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, are consacrată o slujbă specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Învierii Domnului, esența credinței creștine. Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, având în vedere că:
  – miercuri, 27 mai, este Odovania (Încheierea) praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede același început ca în noaptea Învierii;
  – sunt dorințe neîmplinite ale credincioșilor de a se împărtăși la Liturghia Învierii din noaptea de Paști și de a duce, la casele lor, Lumina Învierii, ca pe un drum simbolic al urcușului spre Înviere;
  – nu a fost posibilă pomenirea celor adormiți în cimitire la Paștele Blajinilor, urmare a interzicerii accesului publicului în cimitire;
  – Arhiereul locului poate rândui zile de post, conform canoanelor bisericești;
  – rânduiala Odovaniei Învierii practicată în Biserica Ortodoxă a Greciei,
  Permanența Arhiepiscopiei Tomisului a decis:
  1. în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști;
  2. se rânduiește un post bisericesc de trei zile în întreaga eparhie, în zilele de 24, 25 și 26 mai, în care credincioșii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtășanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai;
  3. joi, 28 mai, întrucât Înălțarea Domnului este și ziua pomenirii eroilor, preoții pot pomeni în cimitire pe cei adormiți precum la Paștele Blajinilor.
  Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă de Paști de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare.
  Veniți de luați Lumină!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s