Minciunile lui Cristian Tudor Popescu – Nepurtarea măștii ar fi „ilegală”, în timp ce nici până acum ordinul comun al miniștrilor sănătății și de interne nu a fost publicat în M.O., căci nu-i convine lui Orban

images.capital.ro/wp-content/uploads/2019/09/cr...

Foto – capital.ro

Comentânt, așa cum ne-a obișnuit, de partea sistemului, cele întâmplate zilele trecute la un magazin Kaufland din București, jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că:

„Atât doamna, cât si partenerul nu purtau măști. Era intrarea într-un spațiu închis. Nu aveau mască deloc, nici măcar coborâtă sub bărbie, o altă ilgalitate pe care se pregăteau să o comită. Evident, cei doi nu veniseră la cumpărături”.

În aceeași termeni se referă și la termoscanare, cum că ar fi o ilegalitate să nu te lași scanat.

Dar iată că nici până acum purtarea măștii și scanarea termică nu au fost reglementate definitiv, căci ministrul sănătății și cel de interne prin ordinul comun pe care l-au dat,  nu se înțeleg cu primul ministru Ludovic Orban asupra excepțiilor. Și ca urmare ordinul respectiv nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Deci, deocamdată, nu există lege pentru purtarea măștilor și termoscanare.

Dar și scanarea temperaturii, care este un act medical, nu poate fi legiferată neținând cont de liberul arbitru și de acordul personal.

 

Ordinul comun elaborat de Ministerul Sănătății și de Ministerul de interne, care prevede condițiile și excepțiile pentru purtarea măștii de protecție nu a fost publicat nici la această oră în Monitorul Oficial, la aproape 48 de ore de la anunțul făcut de ministrul Nelu Tătaru. Fără publicarea în MO, măsurile comunicate de autorități nu se pot aplica, nici în ceea ce privește măștile de protecție, dar nici în situația triajului epidemiologic. Conform unor surse guvernamentale, premierul Ludovic Orban nu a fost de acord cu excepțiile menționate în Ordin, privind purtarea măștilor de protecție, motiv pentru care măsurile vor fi rediscutate.

Ordinul comun MAI-MS, anunțat de ministrul Tătaru miercuri, prevede mai multe excepții pentru purtarea măștii de protecție.

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții:

 • angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
 • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
 • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
 • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
 • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri
 • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
 • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că premierul Ludovic Orban nu este de acord cu o parte dintre excepțiile introduse în ordinul semnat de Marcel Vela și Nelu Tătaru, motiv pentru care ordinul nu a fost publicat în Monitorul Oficial la aproape 2 zile de la anunțarea măsurilor. Până la publicarea în Monitorul Oficial, măsurile care se referă la obligativitatea purtării măștii de protecție, la triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor nu sunt în vigoare.

Ordinul comun prevedea și obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă.

Triajul epidemiologic prespune măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C) și observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată). – Sursa: digi24.ro/stiri/actualitate/surse-cearta-in-guvern

6 gânduri despre „Minciunile lui Cristian Tudor Popescu – Nepurtarea măștii ar fi „ilegală”, în timp ce nici până acum ordinul comun al miniștrilor sănătății și de interne nu a fost publicat în M.O., căci nu-i convine lui Orban

 1. Daca va referiti la ÎNSCENAREA facuta de regizorul fomist la intrarea in Kaufland din ţigania Ferentari nu va dau dreptate sa o luati ca model. Nea regizorul de 2 lei si-a luat bani frumosi pt provocarea acelui scandal pe care l-a jucat impreuna cu mahalagioaica de nevasta-sa. Il cheama George Adamescu, un ţigan fara scrupule.

  Apreciază

  • Cit priveste masurarea temperaturii : NU este un act medical. Noi cind vrem acasa sa aflam ce temperatura avem chemam salvarea ? NU, luam termometrul si-l utilizam. Doar cretinii rau intentionati fac campanii dusmanoase impotriva protejarii sanatatii populatiei. Exista dorinta ca sa moara toti bolnavii indiferent de diagnostic. Vor spitale goale. Daca vor murii si altii vor fi considerati victime colaterale fara importanta. Idei naziste care sint practicate de o mina de mafioti internationali ce gasesc adepti tot felul de primitivi in gindire.

   Apreciază

   • Saracu de tine, n-ai o coerenta in gandire.
    ESTE un act medical pentru ca paznicul care te termoscaneaza iti interpreteaza starea de sanatate. Daca ai 37,4 grade sau 38 poate chema politia si DSP-ul si te poti trezi internat pentru testare.
    Crestinii sunt rau intentionati?
    Sau nemernicii care ne spun ca exista sute si mii de gasiti infectati in fiecare zi si de fapt majoritatea N-AU NIMIC? Sau nemernicii care cand te internezi de o boala iti cauta nod in papura sa te bage la Covid? Sau cei care platesc rudele celor decedati sa ii declare morti de Covid? Sau cei care te lasa sa astepti pana te testeaza sau iti vine rezultatul de Covid in spital, iar tu avand o boala grava ce necesita o interventie medicala urgenta, te prapadesti cu zile asteptand cand nimeni nu pune mana pe tine??
    Sau cei care fac bani din tranzactii cu masti si termoscanere obligandu-ne s ane punem botnita si sa ne scaneze ca pe marfuri??

    Ia-o la sanatoasa de aici ca incepi sa ma calci pe nervi!!

    Apreciază

  • N-a fost nici un scenariu ca n-au chemat ei politia sa-i ridice.
   Eu stiam ca a pierdut niste contracte cu o televiziune tocmai pt ca n-a vrut sa le dea filmarea pentru a o interpreta ei impotriva lor.
   Si vezi ca vorbesti iar prostii. Nu stii cine a cui nevasta era.
   La revedere! Te sfatuiesc sa nu mai scrii si sa pierd eu timpul raspunzandu-ti.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s