Specificitatea testelor pentru coronavirus sau cum acestea vor da obligatoriu câteva procente de „infectați”, chiar dacă nimeni dintre cei testați nu e bolnav de Covid 19

Câte teste coronavirus a făcut România în comparație cu alte state ...

Matematic vorbind, datele pe care le avem până acum NU demonstrează că există corona virus în România

Asistând la tot ce apare în presă despre asimptomatici, am înțeles că sunt oameni infectați cu virusul Covid-19, dar care nu arată niciun simptom. Mie personal mi s-a părut un pic ciudat că nu arată niciun simptom, măcar să le curgă nasul, dar chiar așa să se comporte ca și cum nu au virusul, m-a pus pe gânduri.

Mi-am pus următoarea problemă: oare testele astea de covid, întotdeauna pe unul sănătos îl scot sănătos, chiar așa de perfecte să fie, nu există măcar o marjă de eroare a testului. Documentându-mă am aflat ca există o noțiune care se numeste specificitatea testului (specificity, în engleză). Definiția spune că un test este 90% specific, dacă testul din 100 de persoane neinfectate (covid negative) dă negativ la 90 din ele, la restul de 10 care nu sunt infectate poate da pozitiv. Definiția se poate găsi aici.

Aflu în articolul Testarea testelor: Care teste COVID-19 sunt cele mai precise? (Testing the Tests: Which COVID-19 Tests Are Most Accurate?) că testele pentru Covid sunt minim 96% specifice. Adică dacă testăm 100 de oameni care nu au virusul Covid, maxim 4 or sa fie pozitivi la acest virus. Aici este vorba de teste fabricate de diferite companii, de exemplu de la firmele KH Medical, SD Biosensor, BGI Health, DAAN Gene, si Tib Molbiol.

Aflăm din articolul ULTIMA ORĂ 320 de noi cazuri de coronavirus depistate în România în ultimele 24 de ore din 11.075 de teste / Alte 11 decese raportate320 de cazuri noi depistate din 11075 de teste.

Dacă facem calculul 320/11075=0.029, înseamnă că 2.9% din teste au dat pozitiv. Dacă toți acei 11075 pacienți sunt sănătoși, adică pacienți care nu sunt infectați cu corona virus, nu ne putem aștepta ca toate cele 11075 teste vor da negativ, pentru că specificitatea testului este de 96%. Prin urmare, ne așteptăm ca până la 4% din testele celor 11075 vor ieși pozitive la corona virus. Adică până la 430 de teste vor ieși pozitive.

Într-un alt articol similar BREAKING 151 de noi cazuri de coronavirus, în scădere față de ieri, au fost depistate în România în ultimele 24 de ore, din 4.368 de teste prelucrate / Bilanțul total ajunge la 19.133 de infectări, aflăm de 151 cazuri noi din 4368 de teste prelucrate, deci aici 3.45% din teste au dat pozitiv, iar 3.45 este mai mic ca 4. Și chiar dacă nici unul din cei 4368 nu erau infectați, testul putea da 174 de cazuri pozitive, fără ca acele persoane să fie infectate.

Luând alte articole similare din Romania, nu am văzut nicăieri sa se depășească cei 4% din totalul de teste prelucrate. Asta înseamnă că cifrele puteau fi obținute pe pacienți sănătoși. Adică și dacă făceau testele în 2019, 2018 etc, tot cam aceleași cifre am fi avut, întrucât specificitatea testului este de 96%, cum spun tot ei.

Dacă în 2018 de exemplu ar fi fost testați 20 de milioane de români, atunci la o specificitate de 96% am fi putut avea pana la 800.000 de teste pozitive, adică cu coroana virus. Însă nu cu adevarat cu corona virus, ci doar din eroarea testului.

Îmi spunea un coleg de servici din Austria tocmai când a început treaba asta cu virusul, că uite de ce unele țări declară ca nu e virus, pentru că nu testează spune el. El fiind convins ca țările acelea aveau corona virus, dar nefăcând teste declarau că nu au. Acum și eu cred că dacă tot facem teste niciodată nu o să scăpam de corona virus datorita erorii testului care nu pare a fi luat în considerare de către cineva. Se pare ca sunt primul care pun această problemă în România. (n.r. Donald Trump a cerut administrației sale să încetinească procesul de testare pentru coronavirus: „Când faci testări în asemenea ritm, găsești mai multe cazuri”).

Închei cu concluzia că datele pe care le avem până acum sub formă de teste prelucrate – noi infectări, nu demonstrează că avem măcar un singur caz de corona virus în România pentru ca numărul de infectări este sub 4% din numărul de teste prelucrate.

de Silviu Radu, doctor în matematică,
Universitatea Johannes Kepler, Linz, Austria

Sursa: ortodoxinfo.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s