Cum se pot contesta amenzile pentru NEPURTAREA MĂȘTII

Care sunt noile amenzi pentru românii care nu respectă restricțiile. Sunt și de 20 de ori mai mari - IMPACT

Foto – playtech.ro

Se poate face uz de contestație atât pentru nepurtarea măștii în spațiile deschise cât și în spațiile închise.


„AMENZILE PENTRU NEPURTAREA MASTII SUNT NULE PENTRU NEPURTATOR SI PENALE PENTRU EMITENTI. ASANAREA FRICII
Cum trebuie sa procedăm cu amenzile aplicate pentru nepurtarea pe fata a mastii. Am spus „pe fata” avand in vedre faptul ca legea 55/2020 nu prevede nicăieri unde ar trebui purtată masca, iar toate celelalte acte normative inferioare ietarhic legii care ar fi trebuit sa rezolve problema, sunt nule din start – pentru ca stim: Constitutia nu admite decat legii sa stabileasca acest aspect.

O alta grava anomalie este faptul ca instituirea stării de alertă doar prin Hotararea Guvernului si fara control parlamentar, este neconstitutionala. Starea de alertă nici nu este prevăzută in Constitutia României.

Cu toate acestea, poliția da amenzi cetățenilor României, chipurile, pentru nepurtarea mastii de protectie. Dar procedand asa, politistii care o fac, comit infractiunea de abuz in serviciu care se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Este vorba despre articolul 297 din Noul Cod Penal.
In consecință, orice roman care a primit sau care va primi amendă pentru nepurtarea mastii, o poate contesta in instanta pentru a i se anula.
Va prezint acum procedura. Mai întâi, amenda nu trebuie semnata. Si desigur, nu trebuie platita. Apoi, din partea celui amendat, politistul care scrie acel proces verbal este obligat sa scrie motivul pentru refuzul lui de a semna. Este important sa i se dicteze polițistului, iar el sa scrie exact ce spune cel amendat. Va spune in cuvinte proprii ca nu este de acord cu amenda pentru ca (1) aceasta este neconstitutionala, (2) pentru ca ii încalcă drepturi fundamentale si libertăți garantate de Constitutie si (3) pentru ca cei care emit acea amenda comit un abuz in serviciu.
Dupa ce este completat procesul verbal cu acele precizari, amenda urmează sa vina prin posta la domiciliul celui amendat.
Legea prevede ca orice amenda poate fi contestată in termen de 15 zile de la acea data calendaristică.
Se face o foto-copie a procesului verbal care se depune la Judecătoria de care apartine cel amendat, impreuna cu acea Contestatie in care se solicita anularea amenzii. Aceasta Contestatie se bazeaza pe decizia nr. 457 din 25 Iunie 2020 a Curtii Constitutionale a Romaniei.
Contestația poate fi completată cu solicitarea instanței pentru tragerea la răspundere penala a agenților de politie care au întocmit procesul verbal, având in vedere ca faptă lor se încadrează in prevederile articolului 297 din Noul Cod Penal care se refera la abuzul in serviciu.
Se pot solicita instantei despăgubiri din partea persoanelor care au încălcat legea in dauna părții vatamate (pentru daune morale si materiale).
Acolo unde exista posibilitatea, Contestația se poate depune la Judecatorie si electronic, prin E-mail. In acest caz, tot prin E-mail va veni din partea Judecătoriei numarul de Dosar înregistrat pe numele celui (celei) care a facut Contestația pentru anularea amenzii.
Dupa primirea numărului de Dosar, se plăteste taxa judiciară de timbru, care in prezent a ajuns la valoarea de 30 de lei.
Judecătoria va emite o Citatie pe care o va trimite prin posta contestatarului amenzii. Dupa primirea Citatiei pentru prezentarea la proces la data stabilită, daca dintr-un motiv sau altul nu puteti participa, se poate solicita in scris sau prin E-mail judecarea cazului in lipsă.
In acest caz, nu mai este nevoie sa fie prezent acolo un avocat special ales (care cere onorariu). Conform articolului 24 din Constituție (alineatul 2), procesul va avea oricum un avocat numit din oficiu, daca el nu este ales anticipat. Totusi, este mult mai bine ca cel care a contestat amenda sa fie prezent la proces.
Este important ca in conținutul Contestației sa se precizeze ca in conformitate cu decizia Curții Constituționale a României nr. 457 din data de 25 Iunie 2020, nu se pot aplica sanctiuni in baza articolului 65 litera (h), pentru ca Hotărârile de Guvern si Ordonanțele sau Ordinele de ministru nu pot restrânge drepturile si libertatile cetățenești. Curtea Constituțională a desfiintat aceste acte normative. Constitutia spune in articolul 53 ca trebuie făcute doar prin lege.
Deci numai cu 30 de lei se poate scapa de orice amenda emisă de politie pentru nepurtarea mastii, mai ales cand este vorba despre nepurtarea ei in spatii deschise, dar si in celelalte cazuri.
Decizia instanței de anulare a amenzii va veni prin posta.
Acum, trebuie sa mai stim ca in ultima perioada, dupa ce patriotii romani amendați în acest mod si-au obtinut deja anularea amenzilor pentru nepurtarea mastii, unii politisti au inteles ca sunt pusi de sefii lor sa faca abuz in serviciu si au schimbat tactica: dau doar avertismente in loc de amenzi.
Deci vedeti ca se poate. Legea este de partea cetățeanului. Trebuie doar sa ne facem partea, adica sa ne folosim de oportunitățile legale pentru a ne apara drepturile si pentru a ataca in instanta abuzurile pe care statul le face asupra cetățenilor prin intermediul politiei române.

19 gânduri despre „Cum se pot contesta amenzile pentru NEPURTAREA MĂȘTII

 1. Multumim pentru informatii domnule Daniel, chiar cautam un articol de genul, nu am avut succes, dar slava Domnului ca ati postat exact ce trebuie !
  Doamne Ajuta !

  Apreciază

 2. nu,nu,nu:
  -politistii care dau amenzi aiurea pe motiv de lipsa de masca comit constituire de grupare de crima organizata!
  art 13. din L55/2020 se refera la „spatii inchise”,pentru inceput.in lipsa legii speciale de abilitare guvernul,cei care au semnat HG si ordin comun de ministru sunt de facto grup de crima organizata.
  la nivel de guvern „abuzul in functie” e prea slab-e direct TRADARE,aia sunt sub juramant.

  Apreciază

 3. Marire vesnica Prea Sfantei Treimi si Maicii Domnului!
  „Începutul vietii celei adevarate, din om, este frica de Dumnezeu“ ,sincer mi-au trebuit cam 10 ani sa depasesc aceasta faza ,desi frecventam parinti precum Arsenie Papacioc ,Ilie Cleopa,Sofian Boghiu,Mina Dobzeu,Paulin Leca,Adrian Fageteanu,Galeriu,care slujea la Ploiesti ,la singura biserica care a vrut Ceausescu s-o darame prin anii 80,si parintele ne-a trimis la toti canon scris sa ne rugam din psaltire,ptr.ca in final si acum biserica se afla pe locul ei.Este vorba de biserica din Piata Sfantul Mucenic Voievod Mihai Viteazu,si era acum 40 de ani!Si cu rugaciunile acestor PreaCucernici Parinti si a altora ,frica s-a trasformat in dragoste fata Sfanta Treime,Maica Domnului si toti sfantii,eu ,pacatosul neavand altceva decat sa ma rog ca aceasta dragoste sa nu ma paraseasca pana la adormirea intru vesnicie!Amin!Doamne ajuta!ovidiu pacatosul.

  Apreciază

 4. Am fost oprit si eu acu citeva zile de meletia locala,

  nu aveam masca (pe motive medicale), m-am ciondanit un pic cu ei, pina la urma m-au trecut intr-un carnetel, da nu mi-au spus daca m-au amendat sau nu.

  oricum, le-am spus ca daca ma amendeaza, contest amenda in justitie si voi si cistiga!!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s