Scrisoare deschisă dură a IPS Teodosie către Ludovic Orban: „Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură.”

„Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei  care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!?”

IPS Teodosie, la procesul in care contesta interzicerea pelerinajelor: ''Nu facem niciun abuz, dimpotriva vrem sa oprim niste exagerari, ca sa nu le zic abuzuri'' | Mobile

Foto – ziare.com

Domnule prim-ministru,
Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de 25 noiembrie 2020, cu prilejul sărbătoririi Hramului Bisericii Sf. Mare Mc. Ecaterina, din cartierul Tomis plus, când polițiștii și jandarmii au brutalizat și amendat credinicioșii prezenți la slujbă, ne întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm, noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dvs tacită.
Este inadmisibil ca art. 29 din Constituție, alin 1 și alin 5, să fie încălcate cu atât naturalețe de către autoritățile locale pe care le coordonați prin miniștrii de resort. Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite.
Credincioșii BOR și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate lipsite de logică și luate de necunoscuții dvs specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru raportat la pandemia care ne încearcă.
Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial în mod responsabil.
De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le execită asupra noastră, într-o țară europeană, care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.
Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sf. Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup dar și suflet.
Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei  care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!?
Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?
În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara, în jurul casei pastorului reformat Laszlo Tokes, căruia i se făcea atunci o nedreptate. Mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți alte țării ”Cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură.
Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dvs și colaboratorilor în suflete omenia,credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.
Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce e cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva lui Dumnezeu și a celor ce cred în El.
Doar o dată Fiul lui Dumnezeu S-a lăsat batjocorit…. Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit.
Cu nădejdea că încă Dumnezeu mai poate lucra în mintea și în inima dvs,

†TEODOSIE,

Arhiepiscopul Tomisului

12 gânduri despre „Scrisoare deschisă dură a IPS Teodosie către Ludovic Orban: „Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură.”

 1. Avocata Diana Iovanovici-Șoșoacă, în postarea de aseară, de acum 11 ore (de la ora care scriu), aproximativ după minutul 31:12, spune din nou: ,, .. așa cum trebuie să intre pentru că este dreptul românilor de a se ruga, indiferent de credință, avem un singur dumnezeu, …”.
  De asemenea, și în postarea de acum 19 ore, de pe mașină, face afirmații asemănătoare, ba se și laudă ca a citit Biblia (care?).

  Întrebarea mea este, dacă ea privește problema religioasă doar din punct de vedere al profesiei sale, de ce face prozelitism religios?

  Se vede că nu le are și totuși ceartă pe cei care nu sunt de acord cu ea.

  Eu să fiu patriarh nu m-aș lăsa antrenat în acțiunile ei.

  Pentru că duhul care o conduce nu pare a fi de la Dumnezeu.

  Ca și Trump, Papa, etc., acești oameni sunt înșelători.

  Trăim vremuri tulburi, dar mai ales înșelătoare.
  Suntem flancați din stânga de diavolul fără mască și din dreapta de diavolul cu masca binelui.

  Iar noi, la mijloc, vrem să trăim bine și aici pe pământ și să intrăm și în împărăția lui Dumnezeu, dincolo.
  Ceea ce nu se poate.

  Mai degrabă să fie greu și rău aici și să îndurăm, decât să reușim aici și apoi să ne pierdem sufletele.

  Acum conduce Iohanis, dacă patriarhia ascultă de Diana, va conduce Diana.
  Noi însă trebuie să fim conduși de Dumnezeu.

  Vă dați seamă că este un nonsens?
  Noi ne întristăm de halul în care am ajuns și vrem să ne ridicăm și să biruim.
  Dar pedeapsa și mânia lui Dumnezeu nu se poate înlătura dintr-o dată după trădarea credinței, după milioanele de avorturi și rele făcute.
  Trebuie timp de suferință.

  Eu am să-i mai dau doamnei vreun mesaj, dar nu prea mai am încredere.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mai, oameni buni, chiar nimeni nu sesizeaza si nu-si pune o intrebare
  fundamentala ?? Cand au fost zeci de ani de participari la rugaciunile
  in comun, in bisericile ortodoxe, cand masonii si nu numai intra la
  slujbele ortodocsilor nestingheriti iar clerul are relatii cu ei mai
  abitir decat cu binecredinciosii crestini, cand imprumuti toiagul
  arhieresc (sfintit sau nesfintit…) dar care este un simbol care nu
  are ce cauta in mana primarului Mazare la o parada de moda desfranata,
  pt ca apoi acesta sa se poata lauda in presa de scandal cu acest lucru
  (nicidecum sa vina la pocainta…) , cand si cand ii tot lauzi pe
  musulmani si cat de apropiat esti lor exact in perioada negocierii
  ridcarii megamoscheii pe pamant romanesc si spui, televizat !!!, ca
  musulmanul ar putea jura si peCoran si pe Biblie , pe amandoua,
  caci musulmanul crede in Hristos, cand accepti ereziile sinodului
  din Creta si chiar le promovezi… , cand….si cand… ,cand nu exista o
  pocainta publica pt aceste lucrui atat de grave care au DUS la rezultateul
  actual, pe care, chipurile, acum il condamni pe motiv de … DREPTURI DE INCHINATORI…
  (inchinatori care aduc bani, sa nu uitam !!!!) ce ne tot imbatam cu apa
  rece ca , vaaaiii, uite ce atitudine ??? Cine vrea sa se minta singur,
  n-are decat s-o faca. Eu sunt un om satul ca de mere acre de
  SPECTACOLE de genul asta !!! Iertare. Spre rememorare, accesati
  un strop dintr-un ocean de materialele pe care se asterne praful nepasarii
  intregului popor – S-a renuntat cumva intre timp la aceste practici si eu nu stiu ???
  Atunci inca o data, imi cer iertare …..Bine ar fi, intradevar, sa fie asa, caci abia atunci
  n-ar mai avea nevoie de avocati ci ar razbi cu ajutorul si Puterea Lui Dumnezeu.

  http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/cum-mai-seamana-intre-ele-ce-spun-reprezentantii-arhiepiscopiei-despre-bastonul-imprumutat-lui-mazare-galerie-foto-94826-377901.html

  http://www.apologeticum.ro/2012/08/clubul-rotary-o-ramura-a-masoneriei-si-a-facut-cuib-in-biserica-ortodoxa-din-romania/

  Apreciat de 1 persoană

   • iarta-ma, Daniel, nu e rau gandul tau cel bun pe care il ai pentru aproapele, dar e o mica – mare diferenta de care trebuie sa tinem cont : Sf Apostol Pavel avea ravna pt Dumnezeu, el IMPLINEA zelos legea veche, ERA SINCER, nu fariseic, nu carturar. De aceea a si putut fi convertita acea ravna si adusa pe drumul corect . EL IUBEA ADEVARUL, nu-L ura, el nu cauta placerea lumii acesteia, de aceea a si fost ajutat sa ajunga DEPLIN LA EL, la Adevar. Pe cand cu dna Sosoaca , care este evident ca nu face lucrurile din ravna pt Dumnezeu, ci pt un confort lumesc.., e cu totul alta situatie . Da, asa cum spui si tu, oamenii se mai pot indrepta dar cand au macar putina buna vointa si sunt, sau ajung sa fie (fortati de imprejurari) TEMATORI DE DUMNEZEU, aceasta din urma fiind o conditie necesara, Dar cand ajungi sa hulesti pe fata, (cu atat mai grav fiind ortodox, ..presupunem..) ai nevoie intai si intai de ..niste molitfe… iar acestea, pt a fi facute si a si avea rezultatul de a alunga duhul rau din om, e nevoie de oameni cu viata INBUNATATITA, adica sfinti…. Deci rabdarea noastra presupune sa fie foarte LUUUNNGA si ma tem ca nu o putem avea….Iar in ipoteza ca aceasta minunata virtute nu ne-ar lipsi, .. tot ar fi un mare inconvenient.. TIMPUL !!! si rapiditatea prin care, prin pacatele comise, se rostogoleste la vale, spre un IAD ..cumplit , toata lumea asta … Numai rugaciunea, smerenia, POCAINTA fiecaruia din noi , indreptarea vietii prin IMPLINIREA poruncilor Evanghelice mai poate STAGNA macar, (daca nu schimba).. ceva in bine.. , Sa ne ajute Dumnezeu si, pt gandul tau cel bun,, ravna dnei Sosoaca sa se transforme din una idoleasca in una dumnezeiasca.

    Apreciază

 3. Sunt de acord.
  Să avem răbdare.
  De fapt, mă gândeam că site-ul activenews a lovit parcă și în Siviu Chirilă, fiind de partea lui Teofan și pro Patriarhie.
  Pentru că s-ar putea ca cei din patriarhie să nu-l înghită pe IPS Teofan.
  Trebuie trași cu arcanul ca să se clintească puțin.
  Foarte corecți politic.

  O să ne lămurim din mers.
  Eu i-am trims ieri un mesaj concis despre ortodoxie dnei avocat, pe whatsapp, pe care l-a vizualizat.
  Dar nu-mi pun mari nădejdi în capacitatea ei teologică.

  Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s