Acum o săptămână a ajuns altă otravă în România – Prima tranșă din vaccinul produs de Johnson & Johnson

EMA: Undă verde pentru vaccinul produs de Johnson & Johnson | Global | DW | 20.04.2021

60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns miercuri dimineață în România și vor fi deocamdată stocate în depozit. Se întâmplă la o zi după ce gigantul farmaceutic a anunțat suspendarea distribuirii acestui ser în Uniunea Europeană.

„Vaccinul Johnson&Johnson a ajuns în România! În această dimineață, în jurul orelor 6.40, au intrat în țară primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II. Menționăm că, până în prezent, în Uniunea Europeană au fost autorizate patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson&Johnson)”, arată CNCAV.

Vaccinurile Johnson & Johnson vor fi stocate, până ce va fi luată o decizie cu privire la administrarea lor, deoarece lansarea serului în Europa a fost amânată. Autoritățile din România au anunțat că așteaptă precizări legate de vaccinul denumit Jenssen de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

 

Compania americană a anunțat marți că suspendă livrarea vaccinului Johnson & Johnson către Europa şi examinează împreună cu autorităţile sanitare europene cazurile extrem de rare de formare de cheaguri de sânge semnalate în SUA după administrarea acestui vaccin.

În SUA au fost administrate până în prezent peste 6,8 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, dar, în urma recomandării Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi a Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA), tot marţi a fost întreruptă utilizarea acestui ser după ce o femeie a decedat şi o alta a fost internată în stare gravă din cauza unor tulburări de coagulare a sângelui apărute după vaccinare.

Compania Johnson & Johnson a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie. Primele doze de vaccin au început să fie expediate statelor UE luni, dar compania americană a anunţat marţi amânarea transporturilor următoare.

Amânarea livrărilor „este o veste îngrijorătoare, pare că va fi la fel ca AstraZeneca”, a spus un diplomat european.

AstraZeneca a redus de la 300 de milioane la 200 de milioane numărul dozelor pe care s-a angajat să le livreze Uniunii Europene până la sfârşitul lunii iunie, de unde a rezultat o dispută contractuală încă nesoluţionată.

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat săptămâna trecută că examinează patru cazuri rare de formare a unor cheaguri sangvine la persoane vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson în SUA, la fel cum a procedat pentru cazurile asemănătoare semnalate după vaccinare cu serul produs de AstraZeneca-Oxford.

Sursa: digi24.ro

Prospectul vaccinului Johnson & Johnson, al patrulea ser anti-COVID care va fi folosit în România / Poate fi administrat de la 18 ani / Serul Pfizer, singurul care se poate administra de la 16 ani

Vaccinul Johnson & Johnson
Foto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia
Vaccinul anti-COVID produs de Johnson & Johnson va ajunge în centrele de vaccinare din România de săptămâna viitoare și va fi al patrulea vaccin care va fi folosit în țara noastră, după Pfizer, AstraZeneca și Moderna. Serul Johnson & Johnson poate fi administrat persoanelor de peste 18 ani, astfel că Pfizer rămâne singurul vaccin care poate fi folosit de la vârsta de 16 ani.

Prima tranșă de 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson a ajuns în România în 14 aprilie, însă nu a început vaccinarea cu acest ser, autoritățile așteptând concluziile EMA după ce compania a anunțat suspendarea distribuirii vaccinului în Uniunea Europeană pentru a examina împreună cu autorităţile sanitare europene cazurile extrem de rare de formare de cheaguri de sânge semnalate în SUA după administrarea acestui vaccin.

 
 
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a reamintit miercuri că Agenția Europeană a Medicamentului a transmis miercuri că beneficiile depășesc riscurile în cazul vaccinului Johnson & Johnson, spunând că „există acest semnal de siguranță, cum se întâmplă la vaccinul de la AstraZeneca”.

El a spus că, foarte probabil, acest vaccin va fi folosit în centre drive, centre mobile și ar putea fi alocat și către medicii de familie. „Dar, categoric, de săptămâna următoare (n.r. – dozele de vaccin Johnson & Johnson) vor fi puse în centre, foarte probabil că vor fi folosite în centre precum drive-through, în centre mobile, și pot fi alocate și către medicii de familie. Cu siguranță va fi mult ușurat procesul de vaccinare, ținând cont că va fi vorba de o singură doză”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Informații importante din prospect
 • Vaccinul Johnson & Johnson este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea bolii COVID-19 cauzate de virusul SARS-CoV-2, la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, astfel că Pfizer rămâne singurul vaccin care poate fi folosit de la vârsta de 16 ani.
Doze și mod de administrare
 • COVID-19 Vaccine Janssen se administrează ca doză unică de 0,5 ml, doar prin injecție intramusculară, într-o singură doză.
Copii și adolescenți
 • Siguranța și eficacitatea COVID-19 Vaccine Janssen nu au fost stabilite la copii și adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani). Nu sunt date disponibile.
Vârstnici
 • Nu este necesară ajustarea dozelor la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
Atenționări și precauții speciale pentru utilizare

Hipersensibilitate și anafilaxie
 • Au fost raportate evenimente de anafilaxie. Trebuie să fie întotdeauna disponibil un tratament medical și o supraveghere adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului. Se recomadă monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare.
Reacții asociate cu anxietatea
 • În asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecţiei cu acul. Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin.
Boală concomitentă
 • Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută febrilă severă sau cu infecţie acută. Prezenţa unei infecţii minore și/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.
Trombocitopenie și tulburări de coagulare
 • În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze.
Persoane imunocompromise
 • Eficacitatea COVID-19 Vaccine Janssen poate fi diminuată la persoanele imunocompromise.
Durata protecției
 • Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, fiind încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.
Limitări ale eficacității vaccinului
 • Protecția începe la aproximativ 14 zile după vaccinare. La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca vaccinarea cu COVID-19 Vaccine Janssen să nu ofere protecție tuturor persoanelor vaccinate

 • CONSULTĂ aici prospectul vaccinului
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a găsit o posibilă legătură între vaccinul anti-Covid dezvoltat de Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge care au determinat autoritățile din SUA și Europa să suspende distribuirea sa. Comitetul de siguranță farmacovigilență al EMA a concluzionat marți că un avertisment privind aceste posibile efecte secundare ar trebui adăugat prospectului vaccinului dar că beneficiile sale sunt mai mari decât riscurile, potrivit unui comunicat remis marți de agenție.
 
Concluziile EMA în ceea ce privește vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson, cu regim de administrare monodoză:
 • Raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson&Johnson, denumit “COVID-19 Vaccine Janssen”, rămâne nemodificat – beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse.
 • Apariția unor afecțiuni care asociază tromboză și trombocitopenie a fost întâlnită extrem de rar în cazul pacienților vaccinați cu acest ser – au fost raportate 8 cazuri în SUA după 7 milioane de administrări.
 • Aceste afecțiuni au fost întâlnite mai frecvent la persoane cu vârstă sub 60 ani, majoritar femei, în primele 3 săptămâni de la vaccinare.
 • Până la acest moment nu au fost identificați factori de risc care să predispună la apariția acestor evenimente.
 • Informațiile despre produs (Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date de atenționare cu privire la riscul de apariție a trombocitopeniei și tulburărilor de coagulare.
Se recomandă contactarea de urgență a medicului dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 3 săptămâni de la vaccinare:
 • dificultăți de respirație;
 • durere în piept;
 • umflarea picioarelor;
 • durere abdominală puternică și persistentă;
 • dureri de cap persistente;
 • vedere încețoșată;
 • pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului.

Sursa: hotnews.ro

 

Un gând despre „Acum o săptămână a ajuns altă otravă în România – Prima tranșă din vaccinul produs de Johnson & Johnson

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s