Aghioclasm și necredință la racla Sfintei Cuvioase Parascheva

Pelerinajul la Catedrala Mitropolitană din Iași: Aproape 500 de oameni pe oră au trecut pe la raclă cu moaștele Sfintei Parascheva / Racla este dezinfectată la fiecare 10 minute

 

Despre termenul aghioclasm am scris în articolul de anul trecut:

Iconoclasm și aghioclasm la București. Pseudo-patriarhul Daniel a băgat racla Sfântului Cuvios Dimitrie într-o cutie de plexiglas 

„Această interdicție și dișciplinare forțată a ortodocșilor s-ar putea numi aghioclasm. În limba greacă aghios – sfânt și klasma- a distruge. Distrugerea cultului sfintelor moaște. O erezie similară iconoclasmului ce aduce atingere cultului sfinților prin interzicerea sărutării directe a moaștelor și dișciplinarea credincioșilor prin acceptarea tacită a dezinformărilor din mass-media că acestea ar putea transmite boli dacă sunt atinse direct.”

Sunt total de acord cu cele spuse de Mihai Silviu Chirilă în acest filmuleț, cu precizarea că totuși capacul de plexiglass de deasupra Cuvioasei are și anul acesta o deschidere prin care credincioșii pot săruta direct moaștele acoperite cu veșmânt. 

Necredință și aghioclasm totuși este, căci cei ce vor  săruta plexiglass-ul de deasupra pe lângă deschiderea amintită o vor face pe o suprafață dezinfectată foarte des. Așadar tot există, din partea organizatorilor dar și din partea închinătorilor frica de a nu se infecta sărutând acea suprafață de deasupra moaștelor. 

Ceea ce face totuși mitropolia Moldovei este să lase la alegerea pelerinilor unde vor săruta racla: pe suprafața ”neprotejată” având credința că sfânta îi va apăra de orice boală, sau pe plexiglass-ul dezinfectat , manifestându-și necredința și îndoiala. 

Nu mai amintesc aici de gestul blasfemiator de a săruta moaștele, icoanele, crucile cu masca pe gură, care se încadrează tot la necredință, aghioclasm , iconoclasm etc. 

 

3 gânduri despre „Aghioclasm și necredință la racla Sfintei Cuvioase Parascheva

 1. Cei care chipurile saruta sfintele moaste cu masca pe gura de fapt saruta masca, nicidecum moastele. Sunt oameni doar bisericosi nu credinciosi. Sunt caldiceii, cei cu o credinta superficiala spre deloc, asa-numitii `credinciosi de duminica`, mai mult superstitiosi, care vad probabil inchinarea la Sfintele moaste doar ca pe un ritual anual si cam atat. Sfintele Moaste sunt vindecatoare, trupeste si sufleteste, cum poti veni sa te inchini si sa le saruti crezand ca te vor infecta? Daca ai acest gand, mai bine stai acasa ca vii degeaba. Odata, in biserica, cand cineva mi-a atras atentia sa pun masca, i-am spus ca acolo Stapanul Casei este Domnul, iar cand El imi va spune sa intru in Casa Sa cu masca pe figura, atunci o voi face. Pana atunci, nu! Cum poti gandi ca venind la Izvorul Vietii vei lua moarte? Aici se vede putina credinta a multora. Cum spunea Mantuitorul: „Poporul acesta Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine! Degeaba însă Mi se închină ei, dând ca învăţături nişte porunci de-ale oamenilor!“

  Apreciază

 2. De vrei să te mântuiești
  Pe Iisus Hristos să-L iubești,
  Numele Lui neîncetat să-L rostești
  De poruncile Lui mereu să-ți amintești,
  Silință să-ți dai că să le-mplinești …

  De multa informație să te depărtezi
  Ca mintea ,tare, sa nu o pătezi ,
  Sufletu’ ,mult să nu-l împovărezi
  Cu știri lumești să nu-l însetezi…

  Ci adapă-l cu apa curgătoare spre viața veșnică
  Pe care Iisus Hristos a promis-o celor doritori ,
  Celor cărora de cele lumești se depărtează
  Și de multele discuții lumești nu-i-nteresează;

  Ci liniștea lăuntrică o caută
  Pe Domnul în taină Îl laudă,
  Milostenia având ca aripă
  Smerenia ca pavăză ;

  Pe Sfânta Parascheva luând-o ca pildă
  Toți să ne intr-aripăm spre dumnezeiescul dor
  Și să decolăm in zbor
  Cu al ei Sfânt ajutor !

  Cu rugăciunile Sfintei Parascheva ,
  Și cu milostivirea Maicii Domnului
  Și cu ale tuturor Sfinților …
  Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru
  Iisus Hristos să ne miluiască și să ne mântuiască ca un Bun și de oameni Iubitor, Cel ce este împreună slăvit cu Tatăl și cu Duhul Sfânt , Amin.
  Doamne miluiește , Doamne miluiește, Doamne miluiește…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s