Declarație de întrerupere a pomenirii (în italiană) a preotului Ioniță Mocanu către pseudo-ierarhul său ce aparține de Patriarhia Moscovei

Declarație de întrerupere a pomenirii pentru pseudo-mitropolitul Jean de Dubna al Patriarhiei Moscovei făcută de preotul Ioniță Mocanu – Italia 14 noiembrie 2021.

Nu știu în ce fel a întrerupt pomenirea acest preot – dacă are exagerări sau nu. De asemenea nu știu dacă e din România sau din Basarabia și cum a ajuns să slujească în această eparhie, dar e bine că există și in occident preoți hotărâți să apere Ortodoxia!

Notă: Se pare că preotul este din România.

Actualizare:

Vedem aici o altă mărturisire, datând din 24 octombrie 2021, a altui preot român din cadrul aceleiași parohii, mărturisire făcută în română și italiană: 

Mitropolitul Jean (Renneteau) din Dubna – Arhiepiscopia Bisericilor Ortodoxe Ruse din Europa de Vest ( Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii )

Jean de Dubna alături de pseudo-patriarhul Kiril al Moscovei: 

Istoria episcopiilor ruse din Europa, conform link-ului de mai sus: 

Arhiepiscopia a fost înființată la începutul anilor 1920, combinând parohii rusești aflate sub jurisdicția mitropolitului Euloge (Gueorguievsky) în străinătate. În februarie 1931, a fost admis în Patriarhia Constantinopolului sub statutul de „exarhie temporară”. În 1965, Patriarhia Constantinopolului a renunțat la jurisdicția sa asupra lui și l-a binecuvântat să se întoarcă în subordinea Patriarhului Moscovei (ceea ce nu a fost realizat). La 22 ianuarie 1971, Patriarhia Constantinopolului și-a restabilit jurisdicția asupra parohiilor, transformând-o în Arhiepiscopia Parohiilor Ortodoxe Ruse din Europa de Vest sub tutela Mitropoliei Ortodoxe Grecești a Franței . ref.  dorit]

  •  : moartea arhiepiscopului Gabriel de Comane.
  •  : alegerea arhimandritului Ihor Getcha , ales arhiepiscop de Telmessos de către Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului .
  •  : alegerea Monseniorului Jean Renneteau, ales Arhiepiscopul Charioupolis de către Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului .
  • La 27 noiembrie 2018, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice ia decizia de a retrage Tomos din 1999 și de a dizolva Arhiepiscopia Bisericilor Ortodoxe Ruse din Europa de Vest prin decretarea „integrării și atașării parohiilor la diferitele Sfinte Mitropolii. a Patriarhiei ecumenice în țările în care sunt găsite ”. Biroul Administrației Eparhiale a Arhiepiscopiei, la rândul său, a anunțat într-un comunicat de presă a doua zi că Arhiepiscopul-Exarhul Mons. Jean de Charioupolis nu a fost informat despre acțiunile Patriarhiei și nici măcar nu a fost consultat în legătură cu aceasta. Cu toate acestea, episcopul Jean a făcut apel la cler și laici să „păstreze calmul” și „să mediteze în rugăciune”. La 28 noiembrie, 2018, Institutul Teologic Ortodox Sfântul Serghie și-a exprimat într – un comunicat de presă atașamentul său fidel persoanei de Patriarhul Bartolomeu și transmiterea acestuia către autoritatea episcopal al Mitropoliei Franței Episcopul Emmanuel Adamakis .
  • 23 februarie 2019: adunarea generală extraordinară a Arhiepiscopiei refuză dizolvarea acesteia.
  • 11 mai 2019: adunarea pastorală convoacă o adunare generală extraordinară pentru 7 septembrie.
  • 7 septembrie 2019: adunarea generală extraordinară votează 58,1% pentru atașamentul canonic la Patriarhia Moscovei .
  • 14 septembrie 2019: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse examinează o scrisoare a arhiepiscopului Jean (Renneteau), responsabil pentru Arhiepiscopia parohiilor ortodoxe de tradiție rusă din Europa de Vest, în care solicită atașamentul Patriarhiei Moscovei împreună cu toți membrii a clerului și a parohiilor care ar dori să-l urmeze. S-a decis: să-l accepte pe Preasfințitul Arhiepiscop Jean (Renneteau) în jurisdicția Patriarhiei Moscovei cu titlul de „Dubna”, precum și pe toți membrii clerului și parohiilor aflate sub îndrumarea sa care doresc să-l urmeze. Încredințați conducerea parohiilor menționate mai sus Arhiepiscopului Dubna Ioan. După primirea scrisorii de la adunarea reprezentanților acestor parohii, reveniți la organizarea canonică a acestor parohii pe baza specificităților istorice ale funcționării eparhiale și parohiale, precum și a specificităților pastorale și liturgice stabilite de mitropolitul Euloge, care a ținut cont de particularitățile a acestor parohii din Europa de Vest.
  • 4 decembrie 2020 a fost semnat un acord care constituie punctul culminant al unei abordări menite să găsească un rezultat pașnic al situației conflictuale de către Monseniorul Jean și Consiliul Arhiepiscopiei pe de o parte și de către Monseniorul Emmanuel și parohiile vicariatului de tradiție rusă pe de altă parte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s