Mesaje despre PERSECUȚIA ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Românii din Ucraina - Wikipedia

Spurcații extremiști ucrainieni, în loc să fie recunoscători românilor pentru ajutorul dat, îi persecută în casele lor și în biserici, le interzic să vorbească românește și îi trimit în linia întâi pe etnicii români din teritoriile deținute ilegal astăzi de Ucraina. 

În condiții normale, dacă la conducerea României ar fi români naționaliști, Armata Română ar trebui să treacă granița nedreaptă să ajute românii de acolo și să recupereze teritoriile românești, Bucovina de Nord, Herța, Basarabia de Nord (Hotinul), Sudul Basarabiei, ba chiar și Maramureșul istoric din regiunea Transcarpatia!


Mesaje despre ce se întâmplă acolo:

„La 40 de episcopi ucrainieni li s_a retras cetatenia si sunt excomunicati. Li se ia bisericile celor care nu le predau de buna voie .Am cunoscut un arhimandrit care ,pt ca nu s_a supus si nu a cedat a fost batut rau si dat afara din manastire.A ingrijit de mama bolnava care a murit ;,si de ieri era la Bañceni cerand ajutorul.Este Basarabean dupa bunici si stie romaneste”

„Sunt dusi in exil preotii si calugarii care se opun .Nimeni nu stie unde.”

„Trimiteti aceste mesaje la cat mai multa lume, spuneti ca stiti din sursa sigura, ca ati fost acolo, si eu am aflat de la o femeie dintr-un sat, la 30 de km, ca vin noaptea soldati,mai multi, sar gardul, omoara cainii, si sparg usa, geamuri, si intra in case, sa gaseasca tineri si sa ii ia pe front, să moară in prima linie..Sa punem rugaciuni pt ei, ca sunt fratii nostri..Multi vin morti..”

 

29 de gânduri despre „Mesaje despre PERSECUȚIA ROMÂNILOR DIN UCRAINA

 1. Citesc aceste mesaje despre fratii nostri romani din Ucraina si mi se sfasie inima; dar din pacate, aceasta compasiune pentru suferinta lor vine la pachet cu un episod foarte trist petrecut in 2016-2017, cand intr-o dimineata, in timp ce eram cazata cu copilul de 5 ani la hotelul din cadrul manastirii Banceni, cineva bate la usa si ne spune sa evacuam imediat camera deoarece doamnele de la receptie au primit ordinul: „afara cu romanii!!!”. IPS Longhin si romanii care erau cazati in aceeasi zi cu mine in hotel si care au fost scosi afara din camere, stiu despre ce vorbesc aici.

  Acest ordin „afara cu romanii!!!” mi s-a parut atat de crud si dispretuitor pentru noi, romanii, incat imi venea sa le tip in fata si sa le zic: „dar voi, nu sunteti tot romani???” Nu vreau sa va dau amanunte despre amaraciunea care m-a cuprins in acea dimineata, si nu doar; amaraciune simtita si cand m-am lovit de ingamfarea maicii de la Molnita cand am fost cu copilul sa vizitam copiii de acolo si cand a aflat ca suntem ROMANI; de ingamfarea unor clerici de acolo, cand simteam cum ne privesc de sus cu ingamfare si retinere pentru ca suntem ROMANI; amaraciune simtita si cand am fost trasa pe dreapta abuziv in toiul verii pe timp de zi de fratii nostri romano-ucranieni, ca n-am avut aprinse farurile de intalnire, cerandu-mi 500 lei spaga ca sa-mi inapoieze permisul de conducere din mana lor.

  Desigur, starea de har continua care am avut-o datorita trairii duhovnicesti pline de ravna a unor Parinti de acolo m-a facut sa uit de aceste intamplari nefericite petrecute in acea manastire si in acea zona a Romaniei noastre Mari, si patite si de catre alti frati romani de-ai nostri care au trecut granita dincolo spre Ucraina. Dar cu toate acestea, m-am gandit apoi ca poate nici lor nu le-a fost usor nestiind de partea carei mame sa ramana fideli si credinciosi: Mama-Ucraina sau Mama-Romania, cu toate ca inainte nu erau atat de persecutati ca in aceasta perioada. Apoi, tot in aceasta perioada, mi-a trecut prin cap si aceasta intrebare retorica: „Oare, daca ni s-ar fi intamplat noua, romanilor, ceea ce a inceput in Ucraina, oare fratii nostri ortodocsi romani si ucrainieni din Ucraina ne-ar fi sarit in AJUTOR?!?” Nu stiu daca acest raspuns mi se va da vreodata…Domnul stie!

  Noi, romanii, am fost si suntem in continuare folositi si jefuiti de catre alte popoare prin strainii de Dumnezeu si de popor din tara noastra (dar sa nu disperam… Dumnezeu a luat Act!), iar cand a fost sa fim la vreo ananghie am incercat sa ne aparam singuri cu ajutorul Dumnezeului cel Sfant, Adevarat si Viu. Singurul Dumnezeu care ne stie slabiciunile si pacatele noua romanilor, asa cum suntem….dar si menirea noastra sfanta, ca popor.

  Un mesaj fratilor romani care mai simt cu adevarat romaneste:

  Frati buni la inima voastra scumpa, smeriti(fara sa stiti), milosi, ingaduitori….indiferent ca suntem medici, politicieni, profesori, preoti, monahi, securisti sau simpli muncitori, si indiferent cat de frustrati si suparati suntem de cum merg lucrurile in tara asta sfanta si frumoasa….va rog cu draga inima, sa nu ne mai dispretuim niciodata neamul din care ne tragem, pentru ca acest neam nu va fi niciodata lasat de Dumnezeu spre pierzanie. C
  Acest Popor Mare si Sfant a facut prea mult bine de-a lungul istoriei noastre, de cand existam, ca sa fie uitat de Dumnezeu! Sa nu ne mai acuzam intre noi! Toti am tradat de la mic la mare, de la vladica la opinca…fiecare a tradat la locul lui, in familia lui, in echipa lui, intre prieteni sau intre vecinii lui, in sufletul lui….”dintre care cel dintai sunt eu”. Nu zic sa nu mustram pe fratele spre indreptare cand greseste sau sa nu tipam/avertizam cand Sfanta Noastra Credinta Ortodoxa ne este amenintata…ci zic doar SA NU UITAM ca suntem ROMANI, iar existenta ROMANILOR se identifica prin DUMNEZEU!
  Sa nu pierdem nadejdea si credinta!
  Dumnezeu Cel Mare si Puternic NU NE VA LASA!
  Sa nu uitam Aceste Cuvinte!

  Apreciază

  • Da….noi românii de azi suntem niște mămăligi, vai de mămăliga noastră . Ultima generație de români adevărați a fost aceea care s-o sfințit in temnițele comuniste! Ce-a rămas în continuare( care suntem noi acu) e din rămășița cea slabă.

   Apreciază

 2. P.S. Am uitat sa mentionez in povestirea episodului de mai sus ca dupa vreo ora sau doua dupa ordinul „afara cu romanii!!!”, in cele din urma cu mila lui Dumnezeu si cu interventii, acesta s-a revocat si am ramas in continuare in hotel.

  Apreciază

  • Romanii ucraineni care in 2017 s au comportat asa,sunt cei care azi au trecut de bunavoie in noua biserică,,construita,,de Bartolomeu,Papa si diaspora,care sub conducerea autosfintitului Epifanie Dumenko se vor uni cu greco catolicii…zelenschi este evreu,dar pt ca sua sprijina si doreste distrugerea ortodoxiei,isi aduce si el aportul ca sef al statului…banuiesc,ca dacă se vor retrage rusii din ukr ,distrugerea ortodoxiei va urma in moldova, romania ,bulgaria…in romania ,satanistii vor fi sprijiniti de patriarhie,care fără vreo constrangere ,se roaga,conlucreaza pt unificare cu ereticii….vremurile din urma..

   Apreciază

   • Romanii ucraineni care in 2017 s-au comportat asa cu acel ordin dispretuitor pentru noi romanii, sunt cei din interiorul manastirii Banceni; nu stiu daca ordinul era dat de insusi IPS Longhin si dupa o ora-doua s-a razgandit, sau acest ordin a fost dat de un alt Parinte apropiat IPS-ului Longhin. Dar mai stiu si durerea care a cuprins-o pe o sora care venea foarte des la IPS Longhin inca pe cand campurile erau goale si nu se construise nimic din ce este acum la Banceni, cazata in aceeasi perioada cu mine, care a exclamat cu multa durere: „Si tu ne prigonesti, Vladica!?!”

    Credeti-ma, se simtea multa ingamfare si superioaritate la Banceni din partea unor clerici si mireni (receptie, bucatarie, etc) fata de noi romanii inainte de razboiul asta. Dar multumita bunului Dumnezeu care a lucrat prin anumiti oameni (monahi din Romania care slujesc la Banceni) care i-am cunoscut acolo, am trecut cu vederea peste aceasta amaraciune.

    Sper ca acum de cand a inceput razboiul si prigoana in Ucraina, fratii si surorile noastre de acolo au realizat intr-adevar cine suntem noi romanii pentru ei si „ca sangele apa nu se face” (asa cum a declarat IPS Longhin intr-un interviu recent luat de catre o jurnalista romanca ajunsa acolo in acest scop). Nadajduiesc cu adevarat ca romanii ucraineni de la Banceni si numai, cei care s-au ingamfat in dispretuirea lor fata de noi, romanii din Romania, si-au dat seama cu adevarat de pacatul lor.

    Apreciază

   • Mi-as mai linisti amaraciunea profunda avuta in acel an daca ar fi sa am vreodata un dialog cu IPS Longhin si sa-l intreb de acel ordin „afara cu romanii!!!” din 2017, daca si dansul este roman; cand eram pe acolo si romani din Romania veniti cu copii la Banceni.

    Apreciază

    • măi fată dragă, cu nume de floare … nu prea e bine să spui public niște treburi din astea interne de-ale frățimii ortodoxe, seamănă a cleveteală, mai ales despre o persoană care e față bisericească, un episcop … Oricum ar fii, e din familia ortodoxă, fie că e român de peste Prut, ori român basarabean, ori ucrainean, ori bulgar etc ….e aproapele tău și gata…..uneori trebuie sa te folosești de jignirile aproapelui tău șisă le atribui că niste medicamente folositoare pt sufletul tău, căci avem nevoie sa fim jigniți( cu voie sau fără voie), altfel nu ni se va smeri sufletul …..mai ales tu cum ești,dacă nu te ceartă sau jignește careva ,greu o să te formezi smerită….doar o să te crezi o smerită, dar de fapt nu ești 🙂 no….așa că, io te sfătuiesc așa ca un fratior sau verișor sufletesc sa încerci să nu pui public întâmplări din astea, e clevetire….( Una e dacă spui in privat la cineva ca să te răsufli, alta e când pui public unde citesc și unii și alții). Zi și tu ,surioaro, în gândul tău că poate meritai sa patesti din astea și Dumnezeu așa a îngăduit. Dacă pe dreptul Iov l-a lăsat așa ispitit ….apoi tu de ce n-ai primi unele ca acestea , nu pt ca ai fii dreaptă ca Iov, ci pt păcate și mustrare . Așa că nu mai cleveti….mergi înainte cu pace și iubește pe cei ce te prigonesc căci te ajută la mântuire. hai ..Doamne ajută, pace și sănătate, Maica Domnului, Sfântul Nicolae și pr. Iustin să te ocrotească……roagă-te și pt mine, păcătosul că io nu prea is cu rugăciunile acu…
     Doamne ajuta.

     Apreciază

    • Ceea ce am povestit aici despre acel ordin dispretuitor, am povestit simtind amaraciune… nicidecum cleveteala; asa poate se mai potolesc putin fratii nostri romani din Romania in a lua repede bocancii si arma pt a pleca repede la lupta in Ucraina….unde nu este razboiul nostru. Asa suntem noi romanii, popor de sacrificiu. Dar poate e mai bine sa fim si intelepti. M-am ratacit singura in Cernauti in 2017 si am rugat vreo 12 romani ucraineni intalniti pe strada sa-mi arate drumul de iesire din oras spre Suceava, si din 12… cu greu am gasit unul sa-mi raspunda in romaneste, restul in ucraineana spuneau ca nu vorbesc roamneste. Asa ca….

     Apreciază

    • nu te teme, că nu se duce românu cu bocancii și cu arma nicăieri, vezi de treabă… românu stă cuminte în confortul lui și își vede de sărăcia lui…nicidecum nu face pe viteazu 🙂 eventual armata română, dar și aceeafără ordin de la șefie nu se duce, n-ai frică …
     iar de cleveteală, chiar daca e cu amărăciune, vezi ce zic Sfinții Părinți….chiar daca e cu durere ….tot nu trebe zis public ! și dacă tot lauzi românu cat e de bun ..ce-ai cătat dincolo , de ce n-ai stat aici la noi, la mănăstirile de aici din țară ? ți-o trebuit la români ucraineni ..no na-ti-o ! 🙂
     Românu asta-i…..nu-și dă seama cat e de bine aicea decât după ce sta printre străini și e huiduit ..atunci prețuiește mai mult ceea ce a lăsat acasă …

     Apreciază

  • Sf. Ioan Iacob Hozevitul

   Clevetirea este vorbirea de rău împotriva fratelui, nefiind el de față, cu scopul de a-l ponegri măcar de sunt și adevărate cele spuse. Clevetirea este o fărădelege și o mare nedreptate pe care o facem împotriva aproapelui.

   Însă unii dintre noi poate vor căuta să se îndrepteze zicând: „Dacă spun ce este adevărat, oare fac vreo nedreptate cuiva? Cu asta doară nu răpesc nici averea nici dregătoria nimănui. Nu am gând rău ca să-i fac vătămare, când vorbesc de cineva. Dimpotrivă, eu caut să-l folosesc, arătându-i neputințele și lipsurile, cu durere de inimă!” Cam așa caută să se apere cei cari clevetesc pe frații și pe vecinii lor.

   Dar iată ce ne spun Sfinții Părinți pentru asta: Când zugrăvești către alții greșalele fratelui tău, pricinuiești o pagubă negrăit de mare, chiar dacă spui adevărul și chiar când faci aceasta frățește, din compătimire, fără să ai scop ai face vreo vătămare. Să știm totdeauna că vădind noi păcatele sau neputințele fratelui nostru, prin aceasta noi ponegrim cinstea și numele cel bun al lui. Și după cuvântul Sfintei Scripturi: „Numele bun este mai presus decât multă bogăție”. (Paremii, Pildele lui Solomon, 22, 1).

   Dacă neputințele celui clevetit n-au fost cunoscute de alții, atunci prin vorbele clevetitorului se scot la arătare (se vădesc) făcându-se necinstire fratelui și sminteală celor cari aud. Iar dacă acele păcate sau neputințe au fost cunoscute și de alții mai înainte, acum prin limba clevetitorului se înnoiesc în mintea altora și se întăresc spre mai multă încredințare.

   Iată deci cum se jefuiește cinstea fratelui (care este cea mai scumpă avere) și se întinează auzul celor mulți. Cum poți să mai zici că nu-i faci nici o pagubă prin clevetire?

   Mulți dintre creștini și mai ales partea femeiască nu socotesc întru nimica năravul clevetirii și nici nu caută să se mărturisească. Pentru ei clevetirea este un motiv de distracție și cei cari au talent la clevetire sunt mai bine văzuți la petreceri și la adunări.

   Milostivul Dumnezeu să ne izbăvească pe toți de asemenea boală molipsitoare.

   Sf. Ioan Iacob Hozevitul, Din Ierihon către Sion, trecerea de la pământ la cer, Editura Jerusalem, 1999

   Apreciază

   • Imi pare rau sa-ti spun, dar tu nu reusesti sa te indrumi dupa ce simte inima ta. Iei anumite invaturi fara sa reusesti sa discerni in ce situatii sunt valabile. Cand in 2012, Pr. Iustin Parvu m-a certat ca trebuia sa spun unei persoane lucruri neplacute despre o alta persoana….m-a facut atenta sa imi dau seama ca tot ce fac si spun se rezuma la ce simt in inima mea.

    Apreciază

    • aia e altceva, a-i spune unei persoane despre alta persoană ceva …e in privat…dar a spune pe net la 100 de oameni nu e bine ! Dar cum vrei și cum simte inima ta…ți-am zis că un sfat, sfatul nu e nici amenințare, nici judecare, nici osândire …e un sfat frățesc…dacă simți îl primești, dacă simți altfel nu-l primești :)…. Cum crezi, măi soro dragă …. lasă amărăciunile să se ducă în altă parte …tu sa fii veselă , ai viața veșnică în ” mâinile tale” ,știi ce ai de făcut, și tot ce-ți trebe ….dă Slavă lui Dumnezeu pt toate și mai ales pt că ai posibilitatea să ajungi după moarte direct in Rai . Să de-a Dumnezeu și Maica Domnului….acolo o să uiți de toate necazurile trăite pe pământ și cu Îngerii să cânți PreaSfintei Treimi: Aliluia !

     Apreciază

 3. Cuvintele Cuviosului Lavrentie despre Rusia, despre ceea ce este „rusesc”, despre erezii şi credincioşie Bisericii-Mame
  Părintele Lavrentie vorbea insistent şi cu severitate, preîntâmpinând că Rusia şi rusesc sunt cuvinte natale. Şi trebuie de ştiut neapărat, ţinând bine minte că a fost Botezul Rusiei, iar nu botezul Ucrainei. Kievul – este al doilea Ierusalim şi maica oraşelor ruseşti. Rusia Kieveană a fost dintotdeauna împreună cu Marea Rusie. Kievul fără Marea Rusie şi separat de Rusia este de neînchipuit în nici o situaţie şi în nici un caz.

  Capitala Poloniei în taină era jidovească. Jidovii îi sileau pe polonezi să cucerească Rusia. După ce o parte din Rusia a fost cotropită de polonezi, ea a fost dată în arendă jidanilor împreună cu mănăstirile ortodoxe, bisericile şi preoţii. Preoţii şi creştinii ortodocşi, fără permisiunea lor, nu aveau voie să săvârşească nici un fel de trebuinţe. Pe ortodocşi îi constrângeau şi îi oprimau din toate părţile, favorizând Polonia, catolicismul şi unia. Nu în zadar Griţi „Auraşul”, fericitul nebun pentru Hristos Grigore, striga în piaţă atunci când îl băteau: „Vai, dor pumnii jidoveşti!”.

  Reclame

  RAPORTEAZĂ ACEASTĂ RECLAMĂCONFIDENȚIALITATE

  Jidovilor foarte tare nu le plăceau cuvintele Rusia şi rusesc, şi, de aceea, au numit pământurile cucerite de polonezi şi luate de ei în arendă Malorosia (Rusia mică). Apoi şi-au dat seama că acest cuvânt conţine cuvântul Ros şi au numit aceste teritorii Ocraina (margine). Cuvântul ocraina este defăimător şi înjositor! Ce fel de margine? A cui margine, de ce margine? Doar după această părelnică margine jidanopoloneză se află alte ţări şi state. Şi mai târziu, după indicaţiile lor, polonezii au legiferat termenii de Ucraina şi ucraineni, pentru ca noi cu mai multă uşurinţă să ne uităm numele rusesc şi să ne rupem pentru totdeauna de Sfânta şi Dreptmăritoarea Rusie.

  Cuviosul Teodosie, egumenul Lavrei Peşterilor, scria, ca noi să nu lăudăm credinţa străină şi în nici un caz să nu ne unim cu catolicii şi să nu părăsim Credinţa Ortodoxă. Cei apropiaţi nouă duhovnoceşte, marii Arhiepiscopi Lazăr Baranovici şi Teodosie al Cernigovului, ale cărui moaşte sunt în faţa noastră (zicând acestea Părintele Lavrentie făcu o metenie în direcţia Catedralei), şi Sfinţitul Ioan de Tobolsk, se străduiau din răsputeri după cuvântul Domnului Iisus: „Ca toţi să fie una”, să fie cu Rusia Ortodoxă, ca împreună să formeze Sfânta Rusie. Şi ca pentru totdeauna să se elibereze de stăpânirea poloneză şi asuprirea jidovilor, de arenda lor şi să se izbăvească de catolicismul străin şi de unia pierzătoare de suflet, introdusă şi implantată prin ameninţări, torturi, violenţă şi moarte. Părintele a mai spus: „Aşa precum nu poate fi despărţită Preasfânta Treime, Tatăl şi Fiul şi Sfântul Duh, care este Unul Dumnezeu, la fel nu pot fi despărţite Rusia, Ucraina şi Bielarusia. Împreună ele constitue Sfânta Rusie. Să ştiţi aceasta, ţineţi minte şi nu uitaţi!

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/p-serafim-rose-despre-viitorul-rusiei-si-sfarsitul-lumii/

  Apreciază

   • bine frate, dar nu zice că într-u Hristos Iisus nu mai e elin și evreu și rus și dac și italian și arab și afgan etc ci ….cum zice acolo? sau că toți suntem un trup, mădulare fiecare în parte…. într-adevăr degetele de la un picior sunt mai aproape între ele decât degetele de la mână, dar dacă începe un picior a o lua în dreapta și celălalt în stânga….o mână se crede mai tare că cealaltă… totuși întreg corpul nu se va putea deplasa bine.

    Apreciază


 4. Aici unde Pr. NICOLAE roman ucrainean afirma ca pe 27 mai 2022 Biserica Ortodoxa Canonica Ucraineana s-a rupt de Biserica Ortodoxa Rusa. Este aceasta prigoana…. o pedeapsa a lipsei de intelepciune a conducerii Bisericii Ortodoxe Canonice Ucrainiene deoarece s-a rupt de BORu?!

  Apreciază

 5. Asa cum pe spatele nostru intretinem bogatasi ucraineni ca refugiati pe bani multi, iar noi si copiii nostri suntem defavorizati in propria noastra tara…. cu atat mai mult cred, putem ajuta si pe fratii nostri romani cu cetatenie ucraineana bucurandu-se de acelasi tratament calduros din partea statului roman, pana se vor mai aseza lucrurile. Nu e necesar sa mearga nici un roman sa lupte in Ucraina….ca statul roman are mai multa grija de cetatenii ucranieni si romano-ucrainieni in propria noastra tara; sau ati uitat de acea mama sarmana romanca care s-a dat drept refugiat ca sa ia pt copilasii ei alimente si rechizite, si care s-a ales cu dosar penal?

  Apreciază

  • Acum frate C, pe cine am mai clevetit in vazul lumii ca am reamintit de cazul nefericit a acelei mame sarmane cu dosar penal pt ca s-a dat drept refugiat ca sa supravietuiasca, ea si copilasii ei?! Smerenia nu inseamna prostie si nepasare, frate C….dar nici lipsa de intelepciune. Stai linistit, nu m-au suparat comentariile tale; e bine sa avem curajul in a ne expune parerile, asa se mai simte putina unitate si compasiune intre noi.

   Apreciază

   • comentariile mele de mai sus cu privire la așa zisa( poate greșesc) clevetire, se referă strict la Episcopul Longhin cu suita . In rest nu știu ce ai înțeles tu. Și apropo …se știe demult că moldovenii de dincolo îs așa…nu e nimic de mirare. Mă refer mai ales la laici și la polițiști/jandarmi…ce sa te aștepți , să fie ca ardelenii ? 🙂 chisinăii și apoi ucrainenii și rușii așa ca oameni sunt foarte agresivi și miștocari ….dar care se pune pe treabă bună cu credincioșia apoi devine un creștin foarte trăitor și silitor . In primele 2 războaie mondiale , dintre nemții și rușii care o trecut prin sat la noi , aici,. îmi ziceau bătrânii/ele din sat că, ferească Dumnezeu, rușii făceau mari prostii și răutăți ….nemții erau mai mai puțin agresiv cu localnicii…. Dar asta e firea rușilor care daca Darul de sus îi lasă îs agresivi de să fugi din calea lor !
    No hai …pace? Doamne ajuta.

    Apreciază

    • si-ti mai spun ceva….așa separat de subiect :
     ai un vecin da? Să zicem … vecinul ăla de mic erai bine cu el …apoi poate incepe sa se comporte ciudat cu tine…te mai jignește( până acu te primea la el era bine), daca mergi la el parca e mai rece, de abia așteaptă să pleci de acolo, …ba îți mai zice și că ce stai atâta la el .etc……pe tine te doare și nu mai vb cu el …… și suferi în adâncul tău. Acu ..după un timp îndelungat i se întâmplă un mare necaz ( poate să zicem moare prea timpuriu cineva din fam lui ..doliu mare, supărare, mâhnire) sau poate are un accident , rămâne paralizat la pat …. ….acu tu ce o să simtă inima ta? să înceapă să spună la tot satul cum s-au comportat cu tine ultima dată? Sau ai să uiți de toate, și de dragoste și compasiune pt el o să îl vizitezi plângând și mangaindu-l că pe un biet orfan ? Sau o să zici că asta-i trebe ? Hm? Ce zici ?

     Apreciază

    • Stai linistit ca nu am avut nici o suparare cu tine ca sa trebuiasca sa ne impacam. Simt ca ai avut intentii sincere in a ma indrepta, daca intr-adevar am gresit in a povesti aceasta amaraciune…dar acest lucru l-am povestit manata fiind mai mult de indemnul citit la sfarsitul articolului ca Armata Romana sa treaca dincolo de granite si sa apere romanii din Ucraina. Acest episod neplacut l-am mai povestit doar unui Parinte drag…si aici; de altfel, nu as fi vrut sa povestesc aceasta intamplare deoarece indiferent cum a fost… sentimentele de admiratie si lauda pentru fratii romani de dincolo de granita de N si de E pentru ravna ce o au pentru credinta ortodoxa, imi raman ca niste nestemate in inima mea in continuare.

     Apreciază

    • Da, este foarte buna intrebarea ta cu „vecinul”. Desigur, e foarte frumos si sfant sa simti compasiune. Acum depinde ce rau, mare sau mic, iti pricinuieste vecinul si care este dipozitia inimii tale in acel moment…dar ceea ce ai descris tu ca vecinul ma poate jigni sau evita, asta nu ma poate impiedica sa nu simt compasiune pt intamplarea lui nefericita si sa nu-l ajut, daca imi va cere ajutorul si pot sa-l ajut. Compasiune si multa durere am simtit si cand am vazut documentarul realizat de Victor Ciutacu acum cateva zile despre prigoana romanilor din Ucraina…incat imi venea mie, daca as fi avut vreo putere, sa ordon Armatei Romane sa treaca granita si sa apere romanii; dar episodul neplacut petrecut in 2017 m-a facut sa ma mai linistesc, sa gandesc mai lucid, sa analizez mai mult situatia (care ar fi cauza care ar fi generat aceasta situatie/prigoana), si sa nu ma las influentata de imbolduri. M-am gandit si la faptul ca poate despartirea de sub jurisdictia BORu nu a fost o miscare bine inspirata, si aceasta prigoana sa nu fie o pedeapsa. Cu aceasta despartire de BORu, am avut senzatia ca administratia Bisericii Canonice Ucrainene a dorit sa faca pe plac conducerii politice de la Kiev (cand Zelenschi este omul americanilor) ca sa le fie bine cu regimul Zelenschi ; si acest gest ia costat, deoarece rusii si-au luat mainile de pe ei, iar americanii (prin Zelenschi) i-au condus pe credinciosii ramasi in Biserica Canonica Ucraineana cu forta catre biserica schismatica; „dezbina si cucereste”. Iar acum…nu le-au ramas decat sa tipe la Romania Mama; si aici vedem Atotintelepciunea si Pronia Dumnezeiasca, unde fratii nostri romani ucraineni isi dau seama (nadajduiesc si eu) „ca sangele, apa nu se face”. Iertati!

     Apreciază

    • ei …prea multe analize faci , lasa analizele acestea sa le facă aceia care sunt in conducerea armatei și să decidă ei dacă sa ajute. Când e vorba de asemenea ajutor, trebe spirit de jertfă indiferent de analizele acelea….nu contează dacă vecinii n-ar sări în ajutorul nostru …. contează că dacă are spirit de jertfă armata atunci Dumnezeu îi punctează ca și eroi . Pomenești de pr. Iustin ….el mereu vbea de spirit de jertfă pt frați…. acolo nu mai contează socotelile acestea….pur și simplu mergi și ajuți pe vecinul tău care e la ananghie chiar daca , să zicem noi,că pt păcatele lui pătimește una că asta….. Dar trebe spirit de jertfă….pe care multi nu-l avem( dintre care nici eu nu-l am….) Dar armata a juruit/ făgăduit să apere tara chiar cu prețul vieții ….armata este instruită pt asta . Doar că e problema si de tactică…..și de politică…și politica e curbă cu v .

     Apreciază

    • Cred ca tot facem spirit de jertfa de cand a inceput razboiul. Copiii cetatenilor ucraineni i-au 3700 lei/luna alocatie, gratuitati la unele servicii publice cum si anumite facilitati educationale…pe cand copiii nostri au 243/luna. Familiile de cetateni ucraineni mananca la cele mai selecte restaurante deoarece primesc bani cu nemiluita de la statul roman si alte facilitati; cu toate ca au fost primiti cu bratele deschise de noi pe la toate vamile oferind din putinul nostru… multi dintre ei, tot cu dispret ne priveau.

     Romanii au avut un spirit de jertfa atat de mare pe la vami incat au uitat si de cei dragi lor, ingropati in saci negri de plastic fara o slujba de inmormantare crestineasca (mai ceva ca la sinucigasi), cand l-au vazut arafat ca vine sa salveze situatia la vama Siret. Niciunul dintre romanii prezenti la vama Siret nu s-a gandit sa reproseze acestui individ de protocolul mortii, pt ca „spiritul de jertfa” a romanilor era mai mare pt cetatenii ucraineni decat pt cei dragi lor ingropati miseleste.

     Apreciat de 1 persoană

    • Dumnezeu o să compenseze/ răsplătească fiecăruia după faptele lui …celui care a ajutat, îl va ajuta, care a miluit va fi miluit,….celui bogat va da pocăință ca lui Zaheu … săracul dacă e mulțumit cu puținul care-l are….îi va da Dumnezeu pe lumea cealaltă bogăția care n-o are aici , iar de e nedreptățit in lumea asta ….se va bucura pe lumea cealaltă de dreptatea lui Dumnezeu care rămâne în veac s.a. după cele 9 fericiri .

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s